Nemuritoarele lucruri mici, inginerești, ale Regelui Mihai

O amintire cu Majestatea Sa, cel pe care l-am crezut fără de moarte

miercuri, 6 decembrie 2017, 7:12

Locul a fost neașteptat.

Am avut acest privilegiu, să stau în apropierea Regelui Mihai.

Era la New York, undeva la finalul anilor ’90, când se organiza un festival al românilor din exil.

Mai mulți ziariști au participat la o întâlnire cu Majestatea Sa.

Lucram la Media Pro. De la celelalte ziare mi-i amintesc pe Sorin Roșca Stănescu și pe Radu Tudor, reținuți și emoționați, ca toți cei prezenți. Primul era extrem de apropiat de Casa Regală.

Întâlnirea a avut loc pe o barcă, nu pot să-i spun yacht că nu e cazul, un vas de mici dimensiuni care dădea o tură în sudul Manhattanului. Majestatea Sa a dat mâna cu fiecare dintre noi.

Turnurile World Trade Center străjuiau încă insula.

Era seara și luminile orașului se reflectau pe apă, într-un joc oniric.

Puntea strâmtă a vasului era aglomerată. Am coborât trei trepte și am ajuns în cabina căpitanului, om bun la toate.

Am înlemnit.

În dreapta bărbatului care mânuia vaporașul stătea Regele Mihai.

Majestatea Sa era îmbrăcat simplu, cu un pantalon de stofă și un sacou cadrilat. Părea un lord scăpătat, ca-n filmul ”Rămăşiţele zilei”, ecranizarea după povestea lui Kazuo Ishiguro.

Urcat pe un scaun înalt, fără spătar, Regele vorbea liniștit cu căpitanul.

Discutau despre barcă, motor, comenzi și alte ”banalități” tehnice despre care habar n-aveam ce înseamnă.

Mihai I îl întreba politicos, americanul răspundea și bărbatul de 78 de ani asculta atent.

Regele îl trata pe meseriașul din fața sa cu o deferență care îți umezea ochii.

Vorbea distins și prietenește cu ”nea Manivelă”.  Într-o engleza impecabilă vorbea românul de sânge regal.

Engleza perfectă, bunul simț și lipsa revanșei fuseseră remarcate de ziarele din toată lumea, în lungile decenii de exil. ”Bunătatea și iertarea sa au învins relele”, cum avea să spună Principesa Margareta în primul său mesaj, după moartea bunului rege.

Straniu destin am avut și noi!

La 70 de ani de la abdicarea forțată, când lumea s-a schimbat de atâtea ori și generații s-au succedat, acest bărbat ”ajuns la vârsta patriarhilor”, cum îl caracteriza Emil Hurezeanu, a rămas conducătorul statului român cu cea mai bună limbă engleză vorbită.

Am urmărit îndelung scena, la câțiva metri în spate, fără să știu cum respir, poate prin urechi.

Conversația tehnică, una care te pierdea complet, a durat aproape cât întreaga croazieră, vreo două ore. Căci după scurtul protocol de întâmpinare a oaspeților, Regele se refugiase aici, în cabina căpitanului.

Și n-a mai plecat.

Cei doi au continuat să se aplece unul spre celălalt, cu complicitatea meșterilor proiectați de un hobby comun într-o bulă doar a lor.

Lumea dispăruse.

Am crescut în școli alături de generația de ingineri competenți în România comunistă.

Văzându-l pe regele Mihai, mi-am regăsit colegii, prietenii, rudele îndrăgostiți de mecanică, de electronică, de motoare, de limbaje de programare și de ecuații, oameni de o pricepere tehnică și practică copleșitoare pentru cineva cu două mâini stângi.

Prin geamul întins al navei se zăreau sutele de zgârie-nori luminați, spectacolul orașului New York dezvăluit înaintea provei.

Iar pe fundalul copleșitor îl vedeai din semiprofil, culcușit deasupra bordului, pe bărbatul în sacou britanic, ațintit spre micile cadrane rotunde unde citea viața internă a motorului.

Mi-am zis că pasiunea este formula secretă a mulțumirii sufletești.

Să iubești ceva mic când lumea se dărâmă în jurul tău.

Să ții la un șurub, la o carte, la un motor.

Ieri, la câteva minute după moartea Regelui, în studioul Digi 24 a venit Elena Vijulie.

Ediția specială de azi a ziarului Gazeta Sporturilor, unul dintre cele mai vechi ziare de sport din Europa, jurnal fondat din 1924 și contemporan cu primii ani de viață ai Regelui Mihai.

Ziarista era tulburată.

Elena și-a amintit cum a filmat un material despre crucea de pe Caraiman.

Monumentul din Bucegi a fost terminat în 1928,  la inițiativa bunicilor lui Mihai: Regina Maria și Regele Ferdinand I al României.

Unul dintre bătrânii care cunoșteau istoria Crucii i-a mărturisit jurnalistei: ”N-am mai renovat-o de aproape 100 de ani. Noi credem că e eternă. Ne-am obișnuit așa de mult cu ea că o considerăm eternă”.

”Așa l-am considerat și noi pe Regele Mihai. Ca pe ceva etern, un dat pe care îl vom avea cu noi tot timpul”, spune Elena Vijulie.

O observație care îți aduce fiori.

Pentru că, după cum scria Alina Mungiu Pippidi, ”În ziua când moare Regele gândiți-vă la moartea voastră”.

Și apoi a venit ninsoarea.

Întâi în munți. Aseară, când s-au aprins becurile la Cruce, zăpada a continuat să forfotească, mânată de vânturile de pe platoul Bucegilor.

Și la Peleș ningea; parcă cineva punea fulgii cu mâna în imaginile corespondentului de la Digi.

Dintr-o dată, de nicăieri a început să ningă în București.

Au podidit fulgii din senin pe trotuarul din fața Palatului Regal, prima zăpadă din această iarnă.  A fost ca o răbufnire stranie, cinci minute să fi ținut ninsoarea, apoi s-a făcut din nou cerul clar și au răsărit stelele.

El nu mai e.

A plecat Regele iubitor de oameni, de lucruri mici inginerești și, mai ales, loial patriei lui care l-a crezut nemuritor.

 

 

Comentarii (72)Adaugă comentariu

Adrian  •  6 decembrie 2017, 8:50

Exceptional...coplesitor...am plans...

ion  •  6 decembrie 2017, 10:07

Un exercitiu de imaginatie. Ce ar fi facut , ce ar face toti acesti "conducatori" romani de dupa revolutie ar fi fortati sa plece din tara cum a plecat regele Mihai in 48. Sunt plini de diplome si doctorate ce ar face ei in vest intr-o societate normala??!!!! Unde ar aplica Olguta pentru un job cu frangleza ei???!!! In rest : Odihneasca-se in pace si lumina Sufletul MS Regele Mihai I! Inainte de a fi rege a fost OM!

spinoza  •  6 decembrie 2017, 10:15

Respect! Ce-ar mai fi de spus...Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

Octavian Stăncioiu  •  6 decembrie 2017, 10:22

Ce frumos scrieți când nu vă angajați politic și nu ne dați lecții de democrație!... Mi-ați amintit de ”Tolo” cel din anii '90.

Hombre  •  6 decembrie 2017, 10:27

Toata lumea acuza GSP ca este fituica lui Becali. Cine ar fi crezut ca este de fapt a lui Mihai de Hohenzollern. :-)

Doina  •  6 decembrie 2017, 10:29

Elena Vijulie s-a abtinut cu greu sa nu plinga.

mihai  •  6 decembrie 2017, 10:34

Sa ne traiesti , Cataline ! La revedere , Majestate !

Antoniu  •  6 decembrie 2017, 10:35

Toti care vorbesc despre rege, povestesc cat era de "normal", cum vorbea el despre motoare, tehnica cu toti mecanicii, pilotii , soferii , cu "nea Manivela". Din pacate doar asta a fost: un om simplu; coroana regala a fost prea grea pentru el. Personalitate slaba, dominat de un tata autoritar, s-a refugiat sub fusta mamei. Cate oportunitati a ratat ! Va recomand articolul scris de Dan Alexe in 2016 https://cabalinkabul.wordpress.com/2016/03/03/o-precizare-despre-regele-mihai-pentru-monarhistii-sinceri/

Negulescu M.  •  6 decembrie 2017, 10:45

Mi-a plăcut mult articolul. Dumnezeu să-l odihnească, pentru că are nevoie, după o viață de aproape un secol trăită cu intensitate maximă. Multă lume l-a iubit în taină și faptul că era acolo undeva (oriunde) îți dădea un sentiment de confort și speranță. P.S. Hombre, cum reușesc unii să dea cu bâta'n baltă, în momentele cele mai nepotrivite? Iar titulatura Casei Regale de România a înlocuit-o pe cea De Hohenzollern. Dar poate intenționat ai dorit să înțepi neinspirat astăzi. Să-ți fie rușine.

liliana  •  6 decembrie 2017, 10:54

Nu aveti in suflet decat rautate. Nu sunteti in stare sa recunoasteti un OM care a pus mai presus de toate interesele tarii. Voi nu suntet in stare decat sa daramati ce altii au construit. De asta a ajuns tara o ruina pentru ca nu mai avem constructori de nici un fel: nici de neam , nici de tara. Daca respecti si stii sa renunti esti catalogat drept slab,nu? Rusine celor ce nu apreciaza oamenii valorosi!

Radu  •  6 decembrie 2017, 10:59

foarte frumos, foarte emotionant, foarete adevarat

Dan  •  6 decembrie 2017, 11:00

E prima oara in viata cand ma uit cu atentie la figura regelui Mihai. Din pacate, prima oara. Un barbat mandru, cu tinuta , cu atitudine. Asa arata un roman adevarat. Asa imi imaginez eu. Ah... daca s-ar schimba putin poporul asta. Prea putine am imprumutat de la regii nostri. Numai si numai din vina noastra. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. P.S. Excelent articol.

Costel Tudor  •  6 decembrie 2017, 11:07

S-au prapadit o multime de valori ale sportului romanesc si care au facut cinste Romaniei , nu ati scris un cuvant ! Iar pt.acest individ care a lasat tara intr-o MIZERIE CRUNTA si in INTUNERIC , la propriu , umpleti fituica voastra , care chip urile este de sport , *** !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  6 decembrie 2017, 11:08

@Costel Tudor: ne pare rau, dar nu cititi Gazeta. Traditia acestui ziar este aceea de a celebra oamenii de valoare, O facem nu doar cand mor, dar si in viata. Va amintim cateva editii speciale: Emerich Ienei (80 de ani), Gica Popescu (50 de ani), Radu Cosasu (80 de ani), Costica Stefanescu (la moartea sa), Mircea Lucescu (70 de ani), Lia Manoliu (la moartea ei), Nicolae Rainea (la moartea lui).

georgian  •  6 decembrie 2017, 11:09

Abia astept sa ii faca statuie "regelui" Mihai. O sa fie la fel de implicata in problemele Romaniei ca si originalul. Ar putea chiar sa-l depaseasca ca realizari daca se chinuie putin. De fapt din start statuia n-are cum sa fie mai rea decat regele insusi. Nici n-are cum sa-l egaleze. Decat daca cade accidental pe cateva mii de oameni de etnie considerata nedezirabila de legionari.

gabi  •  6 decembrie 2017, 11:11

@Antoniu: Ce poate scrie altceva un criptocomunist (marxist modern) notoriu? Daca il iei pe Dan Alexe de model si reper, sa fii sanatos cu tot cu modelul dumitale!

aidinamo  •  6 decembrie 2017, 11:24

Marele Micrea Bezghereanu nu e de acord cu cultul personalitatii regelui, el il prefera pe Antonescu.

DanS  •  6 decembrie 2017, 11:28

@ gabi - excelent, mi-ai luat-o inainte.

tino  •  6 decembrie 2017, 11:31

Antoniu, Georgian, Costel Tudor, nu mai vorbesc de caricatura de Alexe, voi, astia din *** de la Stefan Gheorghiu si 0215 nu aveti fituici ***? Pentru voi exista doar tatuca Iliescu, la a carui moarte sigur veti plange sincer, in hohote si-i veti omagia viata. Vai de tara asta si de ce-om mai avea de trait cu voi pe-aici!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

JOHNNEIL  •  6 decembrie 2017, 11:35

De ieri nu ma mai satur sa aflu lucruri despre REGELE MEU. Sa citesc si sa urmaresc emisiuni pe toate programele. Multe din ele stiute de mine dar le iau ca si cum ar fi in premiera. Si asta pentru a umple golul pe care il va lasa in suflet acest OM. A stat atat de putin langa noi. Pleaca la varsta de 96 de ani si totusi a stat atat de putin. Drum bun OM BUN si sa ne ierti ca am fost atat de prosti.

Florea  •  6 decembrie 2017, 11:40

Foarte frumos scris, emotionant. Vad ca unii care habar n-au de istorie si politica il ataca in continuare, mai ales intr-un moment ca asta. Isi dau ei seama ca Mihai nu a avut puterea niciodata, ci Antonescu si apoi comunistii (sprijiniti de armata rosie)? Inteleg ei ca fara decizia de la 23 august 1944 Stalin nu ar fi hotarat ca Transilvania sa se intoarca la Romania? Ce ar fi putut face mai mult dupa Revolutie si n-a facut? Popor de oameni nerecunoscatori si rai, din randul tau e greu sa se mai nasca valori!

Pavel Dimitrievici Lomonosov  •  6 decembrie 2017, 11:40

Marog, ce mare Bulevard ori Piatza ii v-a merita numele? Victoriei? BaLccescu? ...iginerilor? De ce nu va miscati voi c-o propunere?

vasco  •  6 decembrie 2017, 11:43

@JOHNNEIL,Litera cu litera sunt de acord cu ce ai scris,n-am simtit nevoia sa scriu altceva.

Marian B  •  6 decembrie 2017, 11:52

Nimeni din cei care acum isi exprima aprecierea si regretele nu au facut nimic atunci cand pe Otopeni i s-a spus Mihai de Romania trebuie sa urci in avion si sa pleci de unde ai venit deoarece nu ai viza pe pasaport.

Antoniu  •  6 decembrie 2017, 11:57

Trebuia sa-mi incep sau sa-mi inchei comentariul anterior cu "Dumnezeu sa-l odihneasca". Pentru @tino, gabi, liliana va cer doar sa lasati emotia deoparte si sa va uitati la fapte si faptele sa le masurati cu ale altor regi, aflati intr-un context asemanator. Istoria ii va judeca faptele, el pana acum fiind perceput doar ca o victima: victima lui Antonescu, victima rusilor, victima lui Georghiu Dej, victima lui Iliescu. Masurati faptele lui ca rege si comparatile, spre exemplu cu cele ale regelui Simeon al Bulgariei. A stras Mihai diaspora in jurul sau, cum a facut-o Simeon?! Simeon nu a abdicat , ceea ce ii da dreptul sa-si pastreze titlul de rege. Mihai a adbicat! Tehnic, nici nu mai poate fi numit rege!

Mihai  •  6 decembrie 2017, 12:23

„Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie.” — Regele României Mihai-I Dumnezeu sa-l ierte!

betino31  •  6 decembrie 2017, 12:37

Ca un paradox, singurii regi ai Romaniei care s-au nascut in afara tarii, au murit la Sinaia (Carol I si Ferdinand), iar singurii doi regi care s-au nascut in tara la noi, au murit in strainatate si au trait poate cea mai mare parte a vietii tot acolo (Carol II si Mihai I) ! Chiar si dupa moarte si pana la funeralii, nu inteleg DE CE Regele Mihai trebuie sa mai ramana inca 8 zile in Elvetia si numai 2-3 in tara ?! Sa ne amintim ca si Carol II a fost inmormantat in Portugalia timp de vreo 50 de ani si apoi Regina Mama a lui Mihai este inca in strainatate, singura regina a noastra care inca nu este la Curtea de Arges ! Oricum acum ii vom avea pe toti cei patru regi la noi in tara, la Curtea de Arges, in necropola regala ! Dumnezeu sa ii ierte si sa ii odihneasca pe toti !

adrianna  •  6 decembrie 2017, 12:42

Dumnezeu sa-l Odihneasca pe Regele Mihai-I. Realizati ca noi am fost contemporani cu un Rege al Romaniei! Frumos, suprem, ceva de neegalat! Sa speram ca Regele Nostru ne va supraveghea mai usor de acolo de SUS!

Cristi Lee  •  6 decembrie 2017, 13:08

Frumos. Trist e ca aveati textul pregatit de ceva vreme. De cand se anuntase colapsul lui. Insa, o remarca - se foloseste doar pluralul la pantaloni si ochelari. Nu singularul. Suna mai a povestitor, dar nu e corect.

Cătălin Tolontan  •  6 decembrie 2017, 13:10

@Cristi Lee: nu, nu aveam acest text pregatit. Pregatisem, impreuna cu colegii, editia speciala, asa fac toate ziarele si televiziunile din lume, dar nu toate textele ca e nevoie si de sentimentul momentului.

Angela  •  6 decembrie 2017, 13:22

Dumnezeu să-i dea odihnă veşnică în Împărăţia Sa. Respect ! OM de o aleasă omenie.

Deva1  •  6 decembrie 2017, 13:35

La Deva a ajuns ca soferul masinii sale.Asa a intrat in Deva M.S.Regele Mihai I fiind asteptat in Piata de la casa de cultura de mii de oameni tinandun discurs emotio ant.Am vazut oameni plangand de bucurie si cu flori.Era si Regina Ana cu dansul! Aloi dupa discurs A trecut pe langa mine,chiar l am atins, spunandu-i cateva cuvinte iar el mi-a raspuns multumesc! Nu imi venea sa cred. Apoi a plecat spre Sibiu spre alte mii de oameni spre alt discurs...si tot asa pana la Bucuresti!/Era prin anii '90,cred 1997 ,intrase in tara pe la Nadlag apoi traseul a fost : Arad-Timisoara-Lugoj-Deva-Sibiu-Bucuresti.dupa cativa ani de la Lovitura de stat din 1989.si alti ani de cand tov.ion iliescu nu l a primit in tara si L -a intors de la aeroport.Dumnezeu sa il odihneasca si sa il Mantuiasca! Romania a decazut in lipsa Monarhiei,fiind condusa de aceeasi actori comunisti cu diverse fete :pcr,fsn,psd...a salvat vietiile a peste 1000 de studenti romani din puscarii atunci la abdigarea nelegala fortat fiind de Gheorghe Gheorghiu Dej si de Petru Groza. A scurtat al doilea razboi mondial cu 6 luni si zeci de mii de vieti salvate.La radio europa libera mereu in fiecare an ne spunea La multi ani, Hristos a Inviat si Craciun Fericit.A ramas bun roman bun credincios ,un bun ortodox pe care Dumnezeu prin acest popor roman il va mantui!Dumnezeu sa il ierte ps acest mare patriot al neamului romanesc , un adevarat Roman un mare Om.Frumos si valoros articol!

Tiberius  •  6 decembrie 2017, 13:44

Mare om,marete realizari, a tradat, a fost sluga la rusi a fugit cu demnitate cu valiza doldora, sa de joace de a mecanicul in Elvetia tara oamenilor modesti si saraci. Ce om!!!! Un nevoias al mintii!

Cătălin Tolontan  •  6 decembrie 2017, 13:45

@Tiberius: in emisiunea ”In premiera” de pe A3 au fost difuzate rapoartele Securitatii in care se arata ca n-a plecat cu nimic.

anchi  •  6 decembrie 2017, 13:48

Domnilor, internetul a instituit o democratie a parerilor, care are ca rezultat umplerea spatiului virtual cu un mix de 99% baliverne+1% informatii. Prin comparatie cu cine a fost regele Mihai un erou, un personaj genial sau providential ? Mihai a reusit, el personal, sa scape din cel de al doilea razboi mondial, in timp ce armata lui a murit sau a cazut prizoniera la rusi. Mihai a reusit, tot personal, sa scape din Romania comunista, in timp ce poporul lui a ramas ostatic. Mihai a reusit sa se impace cu Iuda/Iliescu. Mihai a reusit sa moara in mijlocul unui scandal, pe care el insusi l-a provocat, si care are ca urmare inlocuirea ultimului sau urmas de sange dupa legea salica si Constitutia de la 1923 :Nicolae Mihai, cu un personaj de circ: d-l duda "Print de Hohenzollern-Veringen". Pentru fapta aceasta, batranii, Ferdinand sau Carol I l-ar fi scuipat . Evident, exista posibilitatea sa ma insel in aprecieri, si Mihai sa fi fost plin de virtuti si tolba lui sa fie umpluta, cu varf, de fapte barbatesti. Daca veti face efortul sa le gasiti si sa le enumerati, eu voi face efortul sa le citesc si eventual sa imi reconsider pozitia; dar va rog sa evitati drama si banalitatile.

gore  •  6 decembrie 2017, 14:00

Pastrati textul lui Costel Tudor ca material didactic. Este exemplul perfect al ***. *** ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gore  •  6 decembrie 2017, 14:04

N-as fi crezut ca cineva il poate depasi in *** pe bietul Costel Tudor. Uite ca un mucea Tiberius a reusit. Daca vrei, poti, vorba varului Adidas...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Carmen  •  6 decembrie 2017, 14:17

Stiti ce-mi pare rau? Ca toti il descopera pe Rege acum, cand a murit. Dar ce spuneau oamenii cand se punea problema reintoarcerii Regelui ca Rege al Romaniei, ca Romania sa redevena monarhie, va mai amintiti??? Cat l-au injurat si batjocorit, chiar jurnalistii care mor acum de dragul lui???? Toti erau republicani (!), valorile republicane... Na! ne-au iesit pe nas. Ce bine ar fi fost pt Romania sa fi avut ca conducator oficial pe Regele Mihai..!!! Acum e prea tarziu, regretele si cuvintele mari sunt degeaba! Am avut o sansa pe care am alungat-o cu mandrie proletara si snobismul intelectualilor republicani.

dana  •  6 decembrie 2017, 14:25

cind textul trezeste o emotie puternica, asa ca acum, ma intreb cui se datoreaza emotia mai mult, talentului scriitoricesc sau subiectului ales. Sau nu ma mai gindesc, si ma bucur ca l-am citit! Frumos, multumesc

Cătălin Tolontan  •  6 decembrie 2017, 14:26

@dana: emotia e a ta, a perceptiei tale. E cheia in care vezi lumea. Ti se cuvine.

Mihai B.  •  6 decembrie 2017, 14:41

Adio regele tarii mele Romania, adio regele meu! Daca noi ca natiune nu am avea obiceiul de a da cu piciorul propriei istorii, probabil ca eram un fel de Japonia! Dumnezeu sa aiba grija de sufletul Tau, Majestate!

carcotas  •  6 decembrie 2017, 14:47

Doamne cate minciuni s-au putut face pe socoteala natiei mioritice!Cata bunatate,primitoare,sensibila la arta cu tot felul de inclinatii,talente etc.Numai asa au reusit absolventii de Stefan Gheorghiu sa manipuleze populatia.In realitate dovedim ca suntem needucati cu comportari primitive si chiar bestiale (v.Vaslui ) dar mai ales nu stim sa ne respectam,f.grav.La foarte multi li s-a ridicat la capatana,mai ales goala,minciunile comuniste si denigrarea valorilor."Plecand de la cei cocotati in functii de conducere,care nu prididesc sa profite de ignoranta si pasivitatea majoritatii se complac in suficienta si nepasare.Cu se spune ca "somnul ratiunii naste monstri"Avem destui chiar comenteaza.

Hombre  •  6 decembrie 2017, 14:51

@Negulescu: Doar Regele Ferdinand si Regina Maria au fost cu adevarat ai Romaniei, ceilalti au ramas de Hohenzollern.

Radu  •  6 decembrie 2017, 15:17

Excelent articol! Bravo Tolo....trimite-i-l si lui nesimtitu’ de stucan sa-l citeasca...versus mizeria scrisa de el azi...

ion ion  •  6 decembrie 2017, 15:24

Numai cuvinte goale dar unde sunt faptele maretului si inegalabilului???

Robert Catalin  •  6 decembrie 2017, 16:16

Bravo Cataline. Bun articol. Respect! Cat despre rege: Odihneste-te in pace Maria Ta!

test  •  6 decembrie 2017, 16:37

"Într-o engleza impecabilă vorbea românul de sânge regal". "A plecat Regele iubitor de oameni, de lucruri mici inginerești și, mai ales, loial patriei lui care l-a crezut nemuritor". Câta poezie! Ce a făcut pentru popor?

Teo  •  6 decembrie 2017, 16:41

PIPIDEA: Cand moare Regele ganditi-va la moartea voastrå...CE ARE UNA CU ALTA; CINE E Pipidea?!

ticbis  •  6 decembrie 2017, 16:51

@Antoniu: Comentariul tau vadeste lipsa crasa de cunostinte istorice. Regele Simeon al Bulgariei a fugit din tara cu toata familia lui in 1946 dupa ce prin referendum popular a fost abolita monarhia si instaurata republica comunista. A fugit ca un las, parasindu-si poporul si tara, d-aia nici n-a mai fost nevoit sa abdice. In schimb, Romania cucerita de catre bolsevicii sovietici in 1944 a ramas Regat pana in ianuarie 1948, cu Regele Mihai I pe tronul tarii, pana cand a fost fortat sa abdice cu pistolul la tampla. De altfel, din acel moment Romania a fost declarata republica prin decret de stat; spre deosebire de Bulgaria acelor timpuri, schimbarea formei de guvernamant in Romania nu s-a facut niciodata in urma unui referendum popular, a fost impusa cu forta armelor sovietice. Deci Simeon al tau a fost un las, Regele meu a fost un erou ce a rezistat impotriva comunistilor care i-au furat tara si poporul pana in ultima clipa! Pune mana pe o carte de istorie si nu mai intina ca Dragnea si prapaditii lui memoria eroilor acestui popor atat de greu incercat de soarta...

Dav  •  6 decembrie 2017, 17:34

Regret ca foarte multi romani au fost mintiti si manipulati spre ura fata de acest mare om si Rege al Romaniei. Sunt ferm convins ca generatiile viitoare ii vor reabilita calitatile,credinta si memoria. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Comentează