Mii de oameni așteaptă câte 6 ore ca să-și salute Regele, coada șerpuiește până spre parcarea Sălii Palatului!

Dacă te uiți pe Facebook, Regele e detestat. Dar viața e în altă parte decât în comentariile urii

joi, 14 decembrie 2017, 6:13

Pe 5 decembrie, spre seară, când moartea Regelui se anunțase de câteva ore, pe gardul Palatului Regal luminau, stinghere, cel mult 20 de lumânări.

Eram cu un coleg de redacție, cu fesurile îndesate pe cap.

Un fotoreporter s-a apropiat, stătea la pescuit de instantanee, și l-am rugat să nu ne fotografieze. Eram jurnaliști, zicea lumea că ne pozăm între noi.

Omul a dat din umeri, dezamăgit și înțelegător, asta e, următorii clienți veneau abia peste un sfert de oră.

Recunosc că m-am îndoit. Și nu doar atunci.

Acum o lună, când Coroana anunțase starea critică a suveranului, am postat câteva mesaje neînsemnate pe Facebook.

Erau lucruri benigne.

Și atunci a început furtuna acidă pe Facebook. ”Trădătorul de țară”… ”Ne-a vândut la ruși”… ”Casa Regală e o rușine”… ”Aici se termină tot”.

M-am uitat și pe alte siteuri. Aceleași comentarii.

Scorul aproximativ era: 80% comentarii negative și 20% pozitive.

Da, știam ce spun studii din multe țări, unul la care a participat chiar Gazeta Sporturilor pe axa unui think tank din București și a două universități, din Ungaria și Norvegia. Doar 1 din 1.000 de cititori comentează.

Și numai 1 din 5 dintre cei care comentează e vehement. Și mai puțini sunt trolii, cei care propagă limbajul urii.

Dar una e teoria și altul e efectul stomacal al comentariilor de pe net.

Noi, ca ziariști, suntem antrenați. Însă, pe bună dreptate, oamenilor le e greață, se sperie, se simt sub asediul unei majorități inventate.

Nu postările, ci comentariile din subsolul acestora, pe Facebook și pe siteuri, sunt net defavorabile Regelui.

Ai sentimentul că, numeric, Regele e detestat, hulit, mai bine s-ar îngropa în Elveția.

Dacă ne-am lua după comentariile de pe Facebook, în fața catafalcului n-ar fi nimeni. Și totuși, Piața Palatului e plină de oameni care continuă să vină.

Azi-noapte pelerinajul s-a prelungit mult după miezul nopții, ora inițial convenită.

Iar acum, parcă s-au deschis baierele orașului. Vin tineri și bătrâni, vin cupluri și vin părinți cu copii.

Din 10 oameni care trec prin piață, unul singur se pune la o coadă care are deja sute de metri și mii de oameni. Mulțimea coboară pe lângă Palat, pe breteaua de lângă Știrbei, încolăcindu-se în spate, în formă de ”S”, ca pe stadion, aproape de Sala Palatului.

”Stăm de 6 ore”, spun oamenii sosiți înainte de prânz și cărora abia acum le-a venit rândul să intre.

Au venit din provincie, unii sunt cu sarsanalele după ei, e o imagine tulburătoare.

Iar acum, spre seară, coada crește și tot crește!

Probabil că nu vor apuca să intre toți, e imposibil. Dar așteaptă. Cine știe, poate se iuțește coada.

În aceste zile ne recâștigăm nu doar respectul de sine, cum frumos spunea Theodor Paleologu la Digi, o televiziune care a acoperit impecabil evenimentul.

Mai dobândim ceva.

În aceste zile ne refondăm încrederea că nu Facebook-ul și nu discursul urii precumpănesc în viața din această țară.

Nu e nimic greșit să fii împotriva Regelui.

Milioane de români nu-l iubesc și e dreptul lor sacru de cetățeni liberi.

Dar infinit mai puțini sunt cei care-l urăsc și care, preluând sintagmele național-comuniste, umplu netul cu ubicuitatea unor mesaje aproape standard.

E ca și cum lumea rețelelor sociale, scăpată de sub control după ce a distrus involuntar țesutul social, de ies săptămânal fondatorii Facebook să se căiască, vrea să-și construiască propria realitate.

În acest timp, vechi concepte analogice, cum sunt vremea, soarele și norii, continuă să modeleze viața reală a oamenilor.

Temperaturile se anunță tot mai bune, mâine și poimâine în București se vor atinge  12-14 grade.

Imaginați-vă ce va fi sâmbătă când cortegiul va coborî, începând cu ora 11 dimineața, pe Calea Victoriei spre Patriarhie!

Dacă această căldura umană continuă să crească, probabil că și retragerea de la Patriarhie spre Gara Băneasa, în jurul orei 14, se va transforma într-un convoi al recunoștinței.

Acum mașina e programată să traverseze orașul fără suită umană în spate, dar pare că Bucureștiul nu vrea să-l lase pe Rege să plece atât de curând.

Piața Unirii – Piața Universității – Piața Romană – Piața Victoriei – Arcul de Triumf, traseul de sâmbătă de după slujbă va fi, probabil, copleșit de oameni.

Niciodată, parcă, lumea digitală nu a fost atât de aproape să fie pusă la locul ei de lumea reală, care pare că s-a săturat să fie înlocuită de biți.

Vom vedea.

 

Comentarii (85)Adaugă comentariu

Steaua1986forever  •  14 decembrie 2017, 18:36

Domnule Tolontan, ca tot a venit vorba de comentarii pe net, credeti-ma, sunteti ultima persoana indreptatita sa vorbeasca de trolli pe net atata timp cat ani de zile dumneavoastra i-ati incurajat (si o faceti si in aceste momente). Chiar si in momentele acestea, cei care va "trolleaza" au fost angajati ca moderatori. Atata timp cat ziarul dumneavoastra nu isi respecta propriile regulile de postare a comentariilor, credeti-ma, sunteti hilar. Ca sa ma intorc la subiect, este ca si cum ai spune ca cel care il plange cel mai mult pe Regele Mihai este Ion Iliescu, intelegeti unde bat. In rest, e mult sa spui ca pe facebook sunt comentarii negative, probabil la dumneavoastra, la "altii" e vorba de alt discurs si alte genuri de oameni care comenteaza. Intelegeti unde bat sper...

Cătălin Tolontan  •  14 decembrie 2017, 18:37

@Steaua1986forever : moderarea permite un mediu civilizat de dialog. Nu o negociem, ne pare rau :-)

Catalin  •  14 decembrie 2017, 18:38

Mi se pare ca gresesti cand spui ca 80% sunt impotriva lui. Cred ca mai mult de jumatate dintre cei blamati(printre care ma situez si eu) nu sunt impotriva lui, ci pur si simplu considera ca putea face mai mult - da, suntem prea severi dar nu poti fi altfel cu oamenii ale caror decizii influenteaza mersul unui popor pentru zeci de ani.

Cătălin Tolontan  •  14 decembrie 2017, 18:39

@Catalin: nu blamez pe nimeni. Am si spus ca e legitim sa nu-ti placa regele, sa-l critici. Observ doar ca cvasiunanimitatea de pe net se face praf in strada. Atat.

Adrian  •  14 decembrie 2017, 18:47

Daca cineva nu e de acord cu voi inseamna uraste? Voi nu va cititi nici macar titlurile? Personal cred ca omul a facut ce e normal in viata: sa iti salvezi familia! Chiar daca deciziile lui au produs victime colaterale el nu a facut nimic rau cu buna intentie Daca toti romanii am fi ca el am fi conducatorii lumii

The King  •  14 decembrie 2017, 18:52

Când l-au întors pe Rege prima dată de pe aeroport, bătrânul meu a făcut criză de nervi cum nu am mai văzut vreodată. Am fost mereu mințiți și continuăm să o facem în continuare. După 28 ani de libertate(sau nu?) nu reușim să promovam adevărul în scoli și în societate. Pentru mine, punctul culminant al democrației a fost momentul în care Mihai I a refuzat să dea mâna cu bolșevicul *** Iliescu. Odihna veșnică regelui meu!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

George Oancea  •  14 decembrie 2017, 18:55

Mai oameni buni, Romania a fost intotdeauna regat. In toate formele in care s-a aflat de-a lungul timpului. Republica a fost doar din '47 pana astazi. Daca in 1990 ne intorceam la regat eram una dintre cele mai prospere natii din Europa. Dar asa, suntem pe ultimul loc. La orice pozitiv si pe primul loc la chestii negative (mortalitate infantila, absobtie fonduri europene, etc.). Nu suntem Franta sa fim Republica. Noi suntem Regat, asa am fost in toata istoria noastra, mai putin perioada bolsevica. Haideti sa trecem peste, am trecut de ea. Mai suntem bolsevici? Nu. Atunci nici republica nu mai putem fi. Ne trebuie un rege. Ne trebuie o casa regala care sa pastreze valorile, princi piile si bunul simt.

Alex Serban  •  14 decembrie 2017, 19:05

Din pacate, acest mediu virtual, folositor in multe cazuri, acum este infrant zdobitor de o realitate palpabila si evidenta: majoritatea romanilor isi omagiaza regele! Observatiile dvs. conduc la concluzia ca toate postarile de pe retelele de socializare trebuie trecute prin "filtrul realitatii" si nu pot fi preluate in mod absolut. In fond, retelele de socializare prezinta o comunitate virtuala, nu una reala. Va felicit pentru articol!

Deleanu andrei  •  14 decembrie 2017, 19:10

Vreau sa iau legatura cu dumneavoastra am un subiect bomba

haideusicfr  •  14 decembrie 2017, 19:11

Buna parte dintre cei ce nu suporta Monarhia sau Regele in general sunt dintre cei carora doar gradinita le-a placut. Acolo nu erau obligati sa invete . Si au ascultat povesti cu regi si cu printese pentru copii. Au ramas cu gandirea infantila , au inghitit ""educatia"bolshevica , au migrat la oras ,s-au calificat ,au devenit membri de partid si cu asta basta. Vorbesc despre cei pe care ii pomeneste de altfel si Petre Tutea .Mai e generatia "Ïon Iliescu ",cei nascuti dupa Revolutie ,buna parte dintre ei nefiinde deloc interesati de adevarat Istorie a Neamului.Si uite asa am devenit republicani convinsi ,cu Presedinti implicati politic si care nu vor fi niciodata neutri . Nu mai vorbesc de vanzarea de la Ialta de unde ni se trage o mare parte din "maretia "Republicii."" Niciodata sa nu spui niciodata ,speranta moare ultima. Cred totusi ca romanii ce traiesc in Spania si-au schimbat ideea despre Monarhie.

Florea  •  14 decembrie 2017, 19:12

Pe FB activeaza trollii rusi, oricine vrea sa manipuleze si are resursele financiare, o poate face usor prin publicitatea platita. Nu ne-ar strica mai multa educatie, sa invatam sa gandim singuri, si sa nu credem prima postare sau comment care ne sare in fata, indiferent de tema tratata

Vladimir  •  14 decembrie 2017, 19:12

Si cand va muri Iliescu prevad o coada de 10.000 de oameni la sicriul sau. Ce vrei sa demonstrezi cu asta? Daca era cu adevarat iubit de toata lumea, plangeam toti de suparare.

Cătălin Tolontan  •  14 decembrie 2017, 19:14

@Deleanu andrei: [email protected]. Multumim.

Bulanelu  •  14 decembrie 2017, 19:14

Bai tolontane, lasa-ne! Habar n-ai ce insemna 100 g de unt, 500 ml de ulei dubios, 10 oua, 500 g de fratii petreus, posibil 500 g de ceafa de porc pe luna (calendaristica), hai lasa-ne! Tu nu stii ce e aia "foame"

dou  •  14 decembrie 2017, 19:15

In afara ca a fost educat si manierat, Regele Mihai a avut si alte calitati pt a fi atat de stimat pe cat si-ar dori domnul Tolontan?!

haideusicfr  •  14 decembrie 2017, 19:17

In orice caz ,l-am asteptat pe Rege timp de 50 de ani. Nu credeam ca va putea veni vreodata.Si a venit. Totusi. Pe acea vreme TVR1 era dusmanul nr 1. Äti mintit poporul cu televizorul"era lozinca acelor vremuri.Din fericire lucrurile s-au schimbat ,Vrem nu vrem sa recunoastem,Romania a avansat. Inspre bine. Si se va mai schimba . Nu mai vorbesc despre articolele dumneavoastra foarte importante in lupta zilnica pentru democratie. Si la GSP am remarcat in general o mare schimbare in bine.

Orlick  •  14 decembrie 2017, 19:25

Eu cred ca numarul mare de comentarii negative la adresa regelui, e o reactie la modul in care cvasitotalitatea presei vorbeste acum despre monarhie si casa regala. E ciudat ca intr-o republica toti jurnalistii sunt monarhisti. Pe toate programele, Mihai e zugravit ca un fel de zeu. Parca am fi pe vremea iubitului conducator. Pentru mine, faptul ca niciun membru al casei regale nu stie limba romana, spune totul despre patriotismul regelui Mihai.

Flaviu  •  14 decembrie 2017, 19:48

Dupa 45 de ani de propaganda comunista si de falsificare a istoriei , la care s-au adaugat apoi cel putin 10 ani de pseudo-democratie si de mizerii aruncate asupra Regelui si familiei sale [amintiti-va de propaganda anilor 90], la ce va asteptati , decat [si] la reactii de genul respectiv.. Sunt multi ignoranti si mai grav ,generatiile tinere sunt in mare parte extrem de ignorante cu istoria nationala si cu sentimentele nationale.. Sunt , de pilda elevi care , atunci cand in scoli se tine un mic moment solemn de Ziua Nationala [ si se intoneaza Imnul National in arhicunoscutul careu din curte] stau in salile de clasa ,nefiind interesati.. Pe de alta parte si dvs, presa , aveti o mare parte de vina.. Ca formatori de opinie, prestatia dvs lasa mult de dorit, cum spunea cineva mai sus.. O mare parte din acesti trolli sunt creatia ,formatorilor de opinie".

Soim  •  14 decembrie 2017, 19:51

Maaa...mergeti la culcare,asta nu merita!

dan  •  14 decembrie 2017, 19:53

@Orlick: ai perfecta dreptate! Mie mi s-a facut deja scirba sa tot aud "regele meu, majestatea sa, Romania ar fi fost buricul Pamintului daca eram monarhie", etc...

Ragnar  •  14 decembrie 2017, 19:54

Daca n-as stii ca esti jurnalist, as zice ca esti naiv... Cu toate intelesurile din spatele acestei afirmatii. Cat despre Romania si Regele sau, in Titanic Vals, trece mortul pe strada, acelasi lucru si in situatia de care discutam.

Urod  •  14 decembrie 2017, 19:58

@orlik....cum ar fi putut sa cunoasca limba română membrii familiei lui..?!!!... Au fost alungați iar copii s-au născut în afara tarii...!!!!.. Ai pretenții absurde... Dar dacă ăsta este criteriul tău cel mai important, atunci ce părere ai de cei care te-au condus 27 de ani și au distrus tara?!!!!!

ciri  •  14 decembrie 2017, 20:04

@George Oancea: ai luat-o razna, tu ti-ai citit aberatiile scrise ?

Urod  •  14 decembrie 2017, 20:07

@george Oancea.... Ai perfecta dreptate... Ne trebuie Casa Regala... Este singura soluție pt țară și este îndreptățită sa conducă. Cei ce spun ca tradiția noastră este Republica, spun aberații... Domnitorii noștri ce-au fost.... Niște președinți cumva?!!!... Cei ce vorbesc urat de Rege, sunt doar niște inculți... Aștept pe toți cei ce realizează, ce șansă este pt tara noastra întoarcerea la monarhie, sa scrie pe buletinele de vot de la următoarele alegeri... Aceleași buletine care de 27 de ani au adus la putere niște nenorociți...

BD la munte  •  14 decembrie 2017, 20:13

Din pacate scara valorilor in prezent este rasturnata, e la mare pret sa fentezi legea, smecherii sunt la mare pret, minciuna e promovata de politicieni, etc. Jobul de postac e la mare pret, un fel de zvonacii securitatii de pe vremuri. Se uita voit ca tara asta avea valori corecte si foarte prospera, in perioada cand era Regat. Dupa comunisti s-a ales praful, s-a continuat cu Iliescu (un bolsevic odios vinovat de moartea a 1166 de oameni in revolutie) mentor al actualului PSD care va reinstaura comunismul cu fata umana. Imi amintesc cu placere mesajele Regelui de Craciun, la Europa Libera, si speram ca intr-o zi Romania va redeveni tara prospera, cu valori corecte, dupa revolutie. Nu a fost asa, ba chiar mai rau, dezamgitor. Maxim respect pentru Regele Mihai! Dumnezeu sa-l odihneasca...

bogdan lypkhan  •  14 decembrie 2017, 20:14

Daca oamenii astia, s-au macar o parte, ar veni apoi sa spulbere puterea corupta de stat din romania, ce bine ar fi! La morti stim sa asteptam, cu viul e mai greu.

Bibicul  •  14 decembrie 2017, 20:20

@George Oancea: Ați scris: Daca in 1990 ne intorceam la regat eram una dintre cele mai prospere nații din Europa. Am mai auzit și citit de multe ori aceasta idee susurata de cei interesați la urechea poporului. Cine ar fi guvernat? Același FSN, PDSR, PSD, PDL, aceeași Convenție Democratică ruptă de realitate. De nomenclatura sunt sigur ca ați auzit. De camarila regală ați auzit? Stimate domn, țara a mers și va merge întotdeauna încotro o îndreaptă clasa politică, partidele aflate la putere. G7 este compus din: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite. 4 republici, un imperiu și două monarhii. In ceea ce privește cele mai puternice 10 economii din lume vă las plăcerea de a consulta https://www.weforum.org/agenda/2017/03/worlds-biggest-economies-in-2017/. Cele 3 monarhii au o pondere economica de 11,8%. De la puterea economică decurge totul.

Dumitru  •  14 decembrie 2017, 20:21

Catalin, materialul acesta e de fapt o invitatie ascunsa si un fel de provocare a maselor sa iasa in calea cortegiului. Anticipezi sau inviti de fapt?

Gruiţă  •  14 decembrie 2017, 20:23

Nu se gândeşte nimeni la ruşi? Eu pun şi rezultatul alegerilor de anul trecut din România pe seama lor. Şi-au făcut antrenamentul pe noi pentru ceea ce s-a întâmplat în SUA. Gata, că deja sunt paranoic. Sau nu?

taunul.  •  14 decembrie 2017, 20:36

@Orlick - multumesc mult pentru comentariul tau. Descrie perfect ceea ce simt si eu. Apoi, ce legatura are sportul cu "zeul Mihai" ne spui draga Tolo ?? Eu unul nu mi permit sa l judec pe cel decedat. O sa l judece Dumnezeu. Pentru mine, din perioada respectiva exista un singur conducator adevarat al Romaniei, un singur erou, un singur martir, asasinat miseleste de ... stim la ordinul cui, cel care a declansat sfantul razboi de reintregire ,rostind maretele si istoricele cuvinte:"Ostasi , va ordon, treceti Prutul !" - Maresalul Ion Antonescu.

jean  •  14 decembrie 2017, 20:37

'În aceste zile ne refondăm încrederea că nu Facebook-ul și nu discursul urii precumpănesc în viața din această țară.' 'Doar 1 din 1.000 de cititori comentează.' Domnule Tolontan v-am evidentiat prin ghilimele cele 2 citate chiar din articolul dvs. in speranta ca nu veti uita de ele cand va veti mai referi la #rezist, la protestele din piata victoriei si la alte 'evenimente' cu totul intamplator asociate facebook.

Alexandru  •  14 decembrie 2017, 20:44

O gramada de nemernici comenteaza pe forumuri, asta e adevarul. Multi contra cost! Cu pseudonime diferite sa dea volum. II recunosti dupa modul in care isi propaga imbecilitatea.

Guardianul  •  14 decembrie 2017, 20:50

De mult tolontan nu mai e un ziarist. Sunt satul de ifosile si aerele ce si le da. in ceea ce il priveste pe Rege nu stiu de ce se duc curiosii la capataiul Sau. Daca il doreau il aduceam de mult in fruntea statului! Personal inca mai sper, ca Romania va redeveni monarhie!

Georgeta  •  14 decembrie 2017, 20:50

@Orlick Dar faptul ca pui virgula intre subiect si predicat ce spune despre patriotismul tau ??? Te citez: " ...numarul mare de comentarii negative la adresa regelui, e o reactie la modul in care..." Vorbesti despre cunoasterea limbii romane !? Nu te mai da mare.

IO  •  14 decembrie 2017, 21:01

Domnu Tolontan? Pragmatic, ce anume a facut acest rege pentru Romania? Data si ora cand a facut ceva clar si benefic? *** *** atat..... Un Stefan cel Mare sau un Mihai Viteazul nu ar fi semnat niciodata acea abdicare. De fapt nici nu ar fi ajuns acolo.... *** a fost suficient de prost sa creada ca rusii o sa il lase in pace dupa ce l-a pus pe tava pe Antonescu ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ion  •  14 decembrie 2017, 21:11

Asa e, ai dreptate... da de hoții din Parlament, ce zici ? Da , cei ce ai votat sa faci puşcarie daca scri sau spui cuvantul "urmarit penal"........ sau o sa.mi cenzurezi cuvantul " hoții " ?

Mir  •  14 decembrie 2017, 21:11

Stima. Sunt total de acord.

Poison  •  14 decembrie 2017, 21:13

Din pacate Romania si romanii l-au descoperit prea tarziu pe Regele Mihai.. Daca 1/1000 de romani ar avea caracterul, demnitatea, calmul, seriozitatea si sistemul de valori al Regelui am fi departe. :(

Gogu de la Amsterdam  •  14 decembrie 2017, 21:16

Stimate D-le Tolontan,va admir(cateodata)dar acum ma intreb:-Oare un jurnalist profi sa s e lase impresionat,sa fie cuprins de emotii...?!La aceasta ora,a naibii sa fie treaba,toti jurnalistii mioritici s-au convertit la monarhie.....ha! Pentru mine, faptul ca niciun membru al casei regale nu stie limba romana, spune totul despre patriotismul regelui Mihai...!Am cunoscut in Australia,USA,Brazillia,Scandinavia romani obisnuiti oameni din popor ,avand casatorii mixte;ei bine ce m-a miscat cel mai mult este ca oamenii aceeia,neavand sangele "albastru" si-au invatat copii limba romana!dE CE EI DA SI FOSTUL REGE NU..?!Hai ca nu aveti replica!Pai cum sa vina cineva sa calce tara asta romaneasca si sa aiba pretentie de "Casa Regala" cand nici una dintre odraslele Hohenzollern nu a fost educata si crescuta in cultura de spirit romanesc ..?!?! Mihai von Hohenzollern nu trebuia sa fuga!Nimeni nu l-a oprit sa ramana!!!!Un Capitan de vas isi paraseste ultimul vasul care se scufunda,iar Imparatul Japonieii si-ar fi facut harakiri daca americanii au garantat ca nu se amesteca in chestiile tarii d.p.d.v. monarhie etc.S-auzim numai de bine de aici din Olanda!

Cătălin Tolontan  •  14 decembrie 2017, 21:17

@Gogu de la Amsterdam: regele Mihai vorbea o limba romana care te ungea pe inima. Regina Margareta a invatat romaneste si vorbeste curent.

arh. Gheorghe Petrescu  •  14 decembrie 2017, 21:30

Condoleante mele si ale sotiei, Coroanei Regale a Romaniei de ieri si de azi caci, cine a iubit Monarhia, in orice conditii o va iubi si pe mai departe cine a iubit Comunismul se va bate pentru acest sistem pana la moarte. Numai ca exista diferente intre cele doua sisteme si fiecare le stim foarte bine. Europa este monarhista si asta se vede in gradul ei de civilizatie. Celelalte tari, care au ales fara voia lor Comunismul, se zbat in mediocritate si minciuna, si pentru acest lucru am parasit eu, Romania, inainte de Revolutie. Am fost la inmormantarea tovarasului prim Secretar al Republicii Populare Romane, si am tras atunci ca si astazi ca, indiferent cu cine defilezi in sufletul tau este bine sa fii "om", si sa apreciezi ce este bun si ce este rau, pentru tine personal. Daca dai cu parul fara sa faci o analiza temeinica despre cineva, te vede CELde SUS, si EL te va judeca cu judecata cinstita si dreapta ca, Imparat al Universului. In Incheiere dupa moartea Regelui MihaI, multi dintre noi ne vom schimba in bine sau in mai rau, dar sant convins ca si cei care l-au vorbit de rau pe ultimul Rege al Romniei, vor reflecta in sufletul lor mai mult, si intr-un tarziu vor lua o atitudine demna de a fi Romani in tara lor, ROMANIA. Dumnezeu s-al odineasca in pace pe Regele Mihai, un Rege al Romanilor de pretutindeni, Amin!

marian  •  14 decembrie 2017, 21:37

Cel mai bun face-book este strada, domnule Tolontan. Nu strada montata, ci strada majoritatii mute, care trebuie sa fie inteleasa in ceea ce exprima, paradoxal, tocmai prin tacerea si masivitatea ei: dati-ne ocazia de a repara noi, poporul, furtul istoric pe care unii l-au comis acum 70 de ani. Avem ocazia, datoria si obligatia de a face acest lucru printr-un referendum care sa permita oamenilor sa aleaga liber: monarhie constitutionala sau republica. Una sau cealalata, dupa cum va fi votul popular, dar de la acel punct zero Romania sa mearga inainte cu constinta curata a unei reparatii istorice infaptuite. Ar fi cel mai bun cadou pe care romanii si l-ar putea face in 2018. Sper sa traiesc acea zi.

Cătălin Tolontan  •  14 decembrie 2017, 21:38

@marian: probabil ca pana nu vom face referendum nu ne vom linisti, undeva, in adancul nostru. Deja au aparut voci care spun ca Regina Margareta e prea in varsta. Asa gandeau unii si in 1990, cand Regele avea varsta de azi a Margaretei. Mereu uitam si, uitand, ne facem rau si ratam sansele.

Poison  •  14 decembrie 2017, 21:39

@Gogu de la Amsterdam - esti cel putin aiurit (ca sa nu zic altfel), esti complet pe dinafara (Regele a fost fortat/santajat sa abdice) si sunt sigur ca esti si surd - Regele Mihai vorbeste foarte corect limba romana, poate din cauza varstei inaintate unele cuvinte sa nu se inteleg. Sincer te sfatuiesc sa citesti despre efectul Dunning-Kruger, adica despre cei ca tine, nimenii care au ratat o ocazie excelenta sa taca si sa isi vada de insignifiantele activitati ale existentei lor. In final te-as injura, dar ma modereaza astia (dar tu imagineaza-ti totusi ca am zis cateva)..

gigelos  •  14 decembrie 2017, 21:39

Catalin , REGELE ne-ar vrea in strada , in Piata Victoriei , sa ne opunem , sa aratam a popor , demn ,mandru ... ca ne incolonam la cortegiul funerar si apoi sa mergem spasiti ca niste oi , acasa la Tv , o ingropam pe Ana in zidurile manastirii, asteptam sa vina baciul ungurean sa ne omoare ... Regele Mihai e nepotul Reginei Maria, poate fondatorul Romaniei de azi , Nando , nu cedam ... despre ce vorbim .Sunt , nu de azi de ieri regalist convins , dar nu stiu ce sa zic ... in Piata suntem 5000 oameni , la vot am fost 35-40 % , dar vai Dumnezeule ce frumos , iesim la funeralii un milion de oameni ... frumos dar .. NU ASTA AR VREA REGELE

Daniel Andrei  •  14 decembrie 2017, 22:05

Bună seara, Domnule Tolontan,tot caut în arhiva tolo.ro vreun articol scris după ce președintele dumneavoastră (n-am găsit un p mai mic,scuze),hăhăia pe la o televiziune că Regele e un trădător care ne-a vândut rușilor.

Ady  •  14 decembrie 2017, 22:07

Domnule aveti o dreptate incontestabila in articolul dumneavoastra.Am o varsta la care multi ar spune ca nu am de unde sa stiu eu ce este sau cum este sub conducerea unui rege.Din fericire m-am indragostit de monarhie dinainte de 90'.Am citit si urmarit documentare si iubirea pt rege e si mai mare.Sunt trist si ii plang moartea dar mai mare e amaraciunea ca nu am avut prilejul sa il intalnesc sau sa fiu in preajma lui.Un suveran care si-a iubit tara in care sa nascut si pe supusii lui.Toti necunoscatori il numesc tradator de tara.De ce?Ca a semnat abdicarea in detrimentul violentei progamate de comunisti impotriva tinerilor arestati?Ca a plecat cu vagoane ,,de aur''?Ha,ha.Voi cei atat de cultivati in ale istoriei spuneti cand sa intamplat macar odata in intreaga istorie ca o tara cotropitoare sau un nou regim permite parasirea cu averi a celui/celor trimisi in exil?NICIODATA.L-am IUBIT si il voi IUBI PE ULTIMUL REGE AL ROMANIEI.REGELE A MURIT CU IUBIREA PENTRU TARA LUI IN INIMA.ODIHNESTE-TE IN PACE MAJESTATE.

rege de paie  •  14 decembrie 2017, 22:22

si miile astea de oameni care stau la coada pentru un rege impaiat nu reprezinta tot un procent 1 la 1000 poate si mai putin?

regedepaie  •  14 decembrie 2017, 22:25

si miile astea de oameni care stau la coada pentru un rege impaiat nu reprezinta tot un procent 1 la 1000 poate si mai putin?

regedepaie  •  14 decembrie 2017, 22:26

si miile astea de oameni care stau la coada pentru un rege impaiat nu reprezinta tot un procent 1 la 1000 poate si mai putin?

Comentează