Pentru că ne înveți să nu cedăm în profesie, mulțumim, Gică Hagi!

Cea mai lungă anchetă din istoria sportului nostru, Superlativele Gazetei, își prezintă azi laureații de la ediția cu numărul 52!

miercuri, 20 decembrie 2017, 10:03

Coperta ediției speciale de azi a Gazetei Sporturilor


„Nu mă mai faceți Rege, vă rog!”,
spune Hagi.

A câștigat cele mai multe trofee ale Gazetei, în cei 52 de ani de existență ai concursului.

Șapte ca jucător, două ca antrenor.

9 trofee are Gică Hagi în Superlativele Gazetei

Și nu vrea să fie considerat Rege, „ci muncitor”.

Are dreptate.

Ancheta tradițională a ziarului e atât de stufoasă, vine de atât de demult și votează atât de multă lume, antrenori, jucători, conducători, public și ziariști, încât are datele unui generos implacabil.

Ce iese aia e.

Chiar și ”Universitatea” Craiova, care se consideră nedreptățită de către ziar și nu acordă acreditări reporterilor gsp, a trecut peste orice calcul și a votat.

A făcut-o într-un gest de normalitate și în numele unor Superlative care aparțin nu nouă, ci sportului.

Acesta e adevărul. România centenară are extrem de puțin, dacă mai are, Superlative semicentenare, în orice domeniu de activitate.

Sportul a reușit să și-l conserve și să-l reîmprospăteze pe al său.

6 trofee are Gică Popescu în Superlativele Gazetei

În deceniile de început, când se deschideau sacii de la cititori în sediul din „Vasile Conta” al ziarului Sportul, redactorii numărau o săptămână voturile din scrisori.

Câtă vreme a trecut și cum a traversat-o, mereu în frunte, Gheorghe Hagi!

Ca un rege păstor, un rege călugăr, el a prins și numărătoarea de mână, și gestul degetului care alunecă pe ecranul telefonului mobil.

Primul său triumf a fost în 1985, acum peste 30 de ani!

Cum se explică această longevitate?

El spune că prin respect față de meseria sa.

E puțin lucru?

Hagi însuși spune astăzi, ca laureat a noua oară, singurul din istoria fotbalului nostru!, că „meseria de antrenor nu mai există în România”, ca o alertă, ca un avertisment că nu e posibil să progresăm fără să ne respectăm propriul efort și regulile.

Ce vrea să ne transmită?

„Antrenorul trebuie să aibă libertatea, puterea să creeze. Mai bine pleci acasă dacă nu ai libertatea să-ți faci treaba” Gică Hagi, câștigător Antrenorul anului 2017 la Superlativele Gazetei

Vreme de peste 30 de ani, Hagi nu a plecat acasă. A rămas, dar nu s-a plecat.

Și-a câștigat independența profesionistului, și ca jucător, și ca antrenor. A continuat să joace după standarde.

El nu negociază echipa nici cu patronul, nici cu publicul. Când greșește, o face cu bună-credință. Când triumfă, împarte cu ceilalți.

Așa sună mesajul său, în acest decembrie frământat în multe sensuri.

Și este singura cale spre un 2018 mai bun: să ne redescoperim meseriile, să ni le respectăm, să nu mai cedăm ideii că toate regulile trebuie reinventate după cum ne pică bine.

Nefiind Hagi, nu vom câștiga vreun premiu, vreun titlu, dar ne păstrăm încrederea în noi.

Ceea ce e enorm.

Pentru toate acestea, mulțumiri, Gică Hagi!

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Dodo  •  20 decembrie 2017, 10:22

Eu unul, nu pot mai mult decat să mă mândresc cu el, să îl admir si sa le spun şi celorlalți aceste lucruri. Cu toate că are şi el defectele lui, e unul dintre puținele noastre stindarde rămase sus şi continuă sa fie acolo indiferent de situație. Imi pare rău că nu pot să îl ajut. Nu am cum să schimb oamenii (sau cel puțin, nu pe toți şi in niciun caz pe cei care sunt acum factori decizionali in țara asta), imi pare rau ca nu pot sa umplu eu stadioanele la meciuri, ca nu pot eu să sprijin tineretul să facă sport, dar ceea ce pot sa fac este să merg eu la meci şi sa mai iau un prieten doi cu mine si sa ii incurajez si pe ei sa o faca. Macar daca reumplem stadioanele, salile de sport de public o sa starnim si interesul altora care au puterea financiara si decizionala să schimbe ceva din punctul ăsta de vedere. Pacat că irosim atâta timp si atatea talente care ar fi putut devenii idolii si exemplele generațiilor viitoare aşa cum a fost şi va fi Hagi, dar avem nevoie si de alții de continuitate, de performanțe.

dinamo_fan  •  20 decembrie 2017, 10:27

De la gigi becali cu care aveti 100 de articole zilnic ce invatati ?

Hagita  •  20 decembrie 2017, 10:29

De asemeni multumirile noastre, lui Sumudica, Sapunaru, patronului U. Craiova si celorlalti care au pus umarul la cistigarea campionatului de catre Viitorul.

Eugen  •  20 decembrie 2017, 10:44

Super articol si super mare dreptate aveti !!! Felicitari pentru castigatori!

Cătălin Tolontan  •  20 decembrie 2017, 10:45

@Eugen: multumesc, insa colegii mei (Andrei Craitoiu, Dan Udrea, Remus Raureanu, Luminita Paul si Roxana Fleseru) care au muncit la editia speciala si care duc mai departe traditia merita felicitati. Si, in primul rand, laureatii.

cbn  •  20 decembrie 2017, 10:54

Mii de multumiri pentru tot ce ne-ati oferit! Felicitari pentru premiu & succes in continuare! Tinem pumnii stransi tare, Gica Hagi!

Marco  •  20 decembrie 2017, 11:07

Poate ca-si merita acest titlu. Poate pentru ca este singurul antrenor si cel mai liber din divizia A. Ceilalti sunt doar yes-mani! Ce a facut la Viitorul e o chestie pe care numai ,,un nebun" ca Hagi putea sa faca. Si o singura observatie...ca unul care am ceva ani de viata si de fotbal, va spun eu ca anul 1985 a fost al lui Stoica Tudorel! Care de altfel a si terminat in acel celebru clasament pe locul 2. Lucru care l-a facut pe Nicolae Cristache in Flacara lu Paunescu in celebrele sale articole LA PELUZA sa-i dedice un mare laudatio lui Stoica pentru tot anul 85!...Ce paradox....in 85 -ul Irlandei de Nord, cu nea Mircea, cu toata sleahta de cuveniti si carati in carca, Mateo, Romica, Marcel, Mircea, Misha......toti limitati, duzinari, mediocri........ai tu Belo (sanchi nu e copt domle!!!) , Miti, Tudor, Balint, Lacatus......si faci nationala cum o faci, ca nu-ti placea tie Steaua!!Si ratam un mondial pe care il aveam in buzunar! Ce vermuri!!

workinger  •  20 decembrie 2017, 11:11

Este Hagi antrenor? Aceasta intrebare pusa de tine intr-un articol scris in urma cu multi ani , era retorica. Din ce scriai si incercai sa argumentezi atunci, Hagi nu era antrenor. Am comentat atunci articolul tau,mi-ai raspuns - apreciez mult faptul ca tu raspunzi unor comentarii- si mi-ai spus ca este mult mai greu sa darami d

workinger  •  20 decembrie 2017, 11:14

in fine, tastatura.. este mult mai greu sa construiesti decat sa darami asta mi-ai raspuns.

Simon Amin  •  20 decembrie 2017, 11:27

Iti dai seama de valoarea lui din elcoventa cu care isi construieste discursurile. Nu ne mai plictisiti pupandu-l in frunte pe grobianul asta cu vocabular de abecedar. Stie toata lumea cum a ramas el in Liga 1 an de an, stie toata lumea cum a castigat campionatul, ce jucatori tot formeaza el de atatia ani? Razvan Marin pe care dupa ce ni l-ati laudat sa-i puneti o cota frumusica a murit rezerva la o echipa anonima din Belgia. Ce se invete copiii de la *** asta care chiar a ajuns sa se creada rege. Cand a citit in presa ca "a murit majestatea sa" a crezut ca-i mort si a inceput sa planga. Echipa tanara ? Uitati-va mari jurnalisti ce varsta a avut echipa Viitorului cand a luat campionatu! De penibilul cu ficioru lui rupt din Soare nici n-are rost sa discutam. Vroia statuie mojicul asta cu tupeul *** pe care i-l alimentati, o fi martir sau salvator de vieti in mintea lui. Daca era fotbalistu ala fantastic nu retrograda cu Brescia si nu mai juca acolo in Serie B. Dupa ce castiga cate un meci se vedea in glorie eterna, dupa ce o incalta de la Iasi ne spunea ca el lupta la evitarea retrogradarii. Nulitate fara coloana vertebrala, va mai mirati de ce sunt rezerverele rezervelor cand ajung copiii astia pe la vreun club din strainatate. Pus langa Costel Enache regele vostru pare un balbait isteric de care se amuzau pe vremuri casele regale, iar pe langa Sumudica e vopsitor de garduri cel mult. Presa romaneasca e cel mai mare cancer pentru poporul asta. Mi-e scarba.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Razvan  •  20 decembrie 2017, 11:54

Sportivul,antrenorul,omul HAGI. Cate ar fi de spus... Ne-a oferit fara rabat atatea bucurii si emotii de-a lungul carierei de fortbalist. acum cladeste sarguincios temelia fotbalului romanesc.fara el ne vom pierde definitiv identitatea in fotbal. Toata stima,domnule Gheorghe Hagi! Pentru ca esti Nordul!

Matei  •  20 decembrie 2017, 12:26

Castigatorul votat de cititori e Sumudica, desi e infinit mai putin promovat de media. Dar nu conteaza, fireste, ce cred oamenii, trebuie sa ii construiti o cariera si o reputatie Rejelui, care TREBUIE sa ajunga iar selectioner, iar cumnatul lui TREBUIE sa ajunga presedintele FRF.

Ady  •  20 decembrie 2017, 12:50

Reîmprospăteze, nu reâmprospăteze.

marco  •  20 decembrie 2017, 12:57

Pai hai sa ne hotaram cum il judecam pe Hagi! Ma rog, judecat e oarecum mult si gresit spus! Pai ori il evaluam dupa performantele ca jucator si antrenor ori il evaluam dupa cum vorbeste si ce mai face el paralel cu fotbalul!Hotarati-va odata!! Ca sa daca e s-o luam pe carte,vorbe, declaratii si celelalte Ronaldo a recunoscut ca are doar 6 clase (saracul!!) ce-ar trebui sa scriem despre el? Ca in teren...vedem cu totii ce face! Printre altele cred ca Hagi a gresit mult cu Ianis....l-a supraevaluat si umflat artiificial .....si ne tot ametea special pentru Andrei(!!!!) ca o sa stea la coada dupa autografe de la Ianis!!!! Hai sa fim seriosi!!Ianis nu va realiza mare lucru in fotbal din doua motive...1 nu stie....2 e prea gra povara numita Gheorghe Hagi!!!

Urod  •  20 decembrie 2017, 14:38

Asta este marea problema în societatea noastră... Oamenii care se sacrifica sa facă lucruri mari, sunt luați de fraieri... Șmecheria este încă la putere pt ca nu se duce o campanie împotriva ei...si Hagi este luat de fraier pt ca și-a riscat averea. Este foarte bine ca scoateți în fața valoarea... Hagi a făcut un lucru extraordinar, trebuie susținut în tot ce face. La noi oamenii care au făcut într-adevăr ceva, n-au fost susținuți deloc sau foarte puțin. De aceea oamenii cinstiți au pierdut teren în fata smecherilor.... De aceea în politica nu sunt decât smecheri... Dacă nu ești de-al lor, te expulzeaza... Bravo lui Gica și GSP de-asemenea... Dacă ar fi după mine as face criteriu de punctaj în campionatul romanesc,pt ceea ce face Gică....

Adi  •  20 decembrie 2017, 14:50

@Marco: Tu ai vazut citatul din Hagi de pe site-ul gsp, de la "Da-i share"? Nu poti sa nu il judeci si dupa vorbe

Marco  •  20 decembrie 2017, 15:17

Da Adi, sunt de acord cu tine, dar raman la parerea ca principala zona unde poate fi Hagi evaluat este tocmai in zona unde eu cred ca se pricepe extraordinar de bine si anume fotbal! Ca se suie gramatica pe el si ii rupe limba asta o stim cu totii mai ales dupa celebra ,, sa fie bine ca sa nu fie rau'' care de altfel a ramas in uzul multor oameni din ziua de azi citand dintr-un clasic in viata! Dar raman la parerea ca Hagi trebiue judecat in parcela lui....FOTBAL! Eu n-am pretentii la Radu Paraschivescu sa stie asezare tactica si stategii de joc in materie de fotbal, dar am pretentia sa vorbeasca corect romaneste suta la suta! Ca e pe domeniul lui! Asa si cu Hagi.....ca stau si ma gandesc ca si altii au dat-o-n garduri cu limba romana ca sa nu mai zic cu atitudini si comportamente absolut golanesti......vezi Ilie Nastase, Tadici, Sumudica..si lista poate continua.....mult......mult de tot!

Flaviu  •  20 decembrie 2017, 15:46

Felicitari pt articol si pt ancheta [aceasta si toate cele de dinainte] . Ancheta GSP e benefica fotbalului romanesc , confera o expunere reala a valorilor care s-au exprimat la superlativ pe teren in anul respectiv. Pe de alta parte , un comentator de mai sus , Marco, este subiectiv.. Poate ca Tudorel Stoica ar fii meritat si el acel trofeu, a avut un an 1985 f bun, dar sa-i jignesti intr-un asemenea hal pe Misi Klein, Marcel Coras, Mircea Rednic , Dorin Mateut, sau Romica Gabor m-i se pare incredibil. Unii dintre ei au avut cariere in nationala si dupa perioada Lucescu, au jucat la CM 90, sau sa nu uitam ca Marcel Coras a fost cel mai bun jucator roman la turneul final din Franta 1984 , toti au sute de meciuri in Liga 1. Selectia la nationala in acea campanie a fost ok, unde sa fii juca Belo ? in locul lui Stefanescu ? S-a pierdut meciul cu Irlanda N, e adevarat, pregatit prost de Lucescu, dar nu selectia a fost de vina. Asa putem s-o dam pe Iovan care sta aiurea la golul irlandezilor , dar nu e corect si nu asa se analizeaza un astfel de meci dupa atata timp.. Tinerii jucatori de la Steaua din 1985, ar fii intrat sigur in circuitul echipei nationale chiar incepand cu Mexico 86 [ daca ne-am fii calificat] , Lacatus chiar are minute in acea campanie, iar Balint debutase si el, dar de jucat atunci titulari, cred ca nu se putea pune problema.. Romania , cu Lucescu antrenor era o echipa puternica in 1985, avea o continuitate de 3 ani si obtinuse un loc 7 la Euro 84. Asa ca Marco nu mai jigni daca doresti sa te consideri un suporter vechi al fotbalului. p. s. 1. Din cate stiu eu , Tudorel Stoica refuza in acea perioada [ dupa preliminariile CM 1982] convocarea la echipa nationala 2. Tot din aceleasi motive pt care Belo, Balint sau Lacatus nu puteu fii titulari in 1985, jucatori ca Sapunaru sau R. Stefan n-au jucat la Euro 2008, desi apoi au facut cariere respectabile la cluburi din Europa

Urod  •  20 decembrie 2017, 16:42

@simon amin... Tu ești cel mai bun exemplu ca libertatea de exprimare, nu este întotdeauna bună... Nu vreau polemica cu tine dar mai bine spune,, Amin" și taci.....

a dica  •  20 decembrie 2017, 17:24

Hagi e o personalitate complexa, greu de descifrat. Are si multi dusmani, niste nulitati. E bine ca din cand in cand i se mai recunosc si meritele. Celui care se indoieste de valoarea muncii sale ii prezint un lot de CL ( jucatori formati sau re/lansati): Ramniceanu, Buzbuchi, Manea, Benzar, Balasa, Nedelcu, Taru, Boli, R. Marin, Cicaldau, Casap, Ganea, Mitrita, A. Baluta, Chitu, Coman, Tanase, I. Hagi, Alibec, Tucudean si altii. Garantat primavara CL, cu conditia sa fie Hagi antrenor si sa-i plateasca Becali.

Crimson Veritas  •  20 decembrie 2017, 17:29

@ #Mr. T ... aveti idee de imi sunt sterse comentarile din ziarul d-voastra? ... Anyhow ... am de facut cateva precizari vizavi de ariticole si editorialele ... 'bomba' din ziarul d-voastra ... (1) FCSB joaca astazi in competitii in baza Certificatului de Identitate Sportiva (C.I.S.) din 2003.21.02 ... acesta nu este revocat de MTS, deci este valabil, valid, legal. CIS ... nu se invalideaza in momentul in care o echipa isi schimba denumirea sau sediul social ... pentru ca tine de personalitatea juridica a societatii ... atat timp cat nu se schimba natura juridica a societatii, sociuetatea nu se radiaza, etc ... CIS este valabil ... si nu trebuie obtinut un alt Certificat. Sperand ca am dezamorsat ... aceasta ... bomba ... (2) Nu se schimba forta probatorie a probelor video ... asa cum ati sugerat d-voastra in materialele precedente ... nu se modifica in nici un fel ... aceasta ramane la fel ca si in vechiul cod ... ele (materiale video, fotografii) ele trebuiesc coroborate cu alte probe ... in schimb a fost scoasa litera care specifica ca procurorii pot sa folosesca orice INdiciu ... ca proba ... spre exemplu ... daca Eu vorbesc cu 'urod' la teleforn ca ... 'Iohannis a luat mita' ... procurorii sa nu mai poata folosi aceasta discutie ... pe care o intercepteaza (cu mandat desigur) ... ca si proba impotriva d-lui Iohannis ... pentru ca ... ce sa vezi ... nu e proba (cel mult un indiciu) ...:)) In Penal ... probele trebuiesc definite clar ... nu se poate vorbi de ... si altele ... (3) Tin deasemenea sa va informez ca respectarea Dreptului la Aparare ... nu reprezinta un Atac la Justitie ... este unul din drepturile fundamentale ale cetateanului ... intelegem ca este greu pentru stimatii procurori sa-si desfasoare 'activitatea' in paralel cu respectarea drepturilor omului si cetateanului ... dar asta este legislatia internationala ... prezumptia de nevinovatie ... nefiind doar un bau-bau al Statului Paralel ... ci un concept esential ... care se respecta in toate sistemele de drept ... de unde si logica de a informa o persoana prezumata nevinovata ... ca s-a deschis impotriva sa o actiune In Persona ... dar fiti fara griji ... DNA si co ... pot folosi flagrantul la discretie ... cand se cercetaza fapta (In Rem) ... nu persoana ... Deobicei ... se declanseaza actiunea In Persona ... si o persoana dobandeste calitatea de suspect ... cand procurorul a strans tot ce era de strans ... si are nevoie sa audieze o persoana ... pentru a obtine probe suplimentare ... deci nu vad nici o mare problema in a aduce unei persone la cunostiinta calitatea de suspect ... din moment ce ... oricum planuiesti sa-l audiezi ... are si el dreptul sa se apere ... in dreptul penal modern. Sper ca v-am lamuri ... #peace! ...:))

Catalin Constantin  •  20 decembrie 2017, 19:39

Felicitari Hagi!!!! Este omul care, alaturi de colegii lui, a scos in strada o tara intreaga. O tara care-si striga bucuria....S-a mai intamplat asta doar la Revolutia din 1989!!! Nu voi uita acele momente din 1994 niciodata si sper ca prin proiectul lui sa ajute echipa nationala sa devina ceea ce a fost atunci, adica o nationala cu care nu ne era frica de nimeni! Hai Romania!

monica  •  20 decembrie 2017, 21:04

Catalin Vezi ca ieri Firea a infiintat la CSM inca 7 sectii printre care sectie de goo, scrable, dans sportiv, Yahting, caiac-canoe si canotaj... toate pe banii bucurestenilor. Jaf la drumul mare. Mai trebuia o sectie de table si remi ca sa se mute iCSM in Cismigiu.

IMGB  •  24 decembrie 2017, 3:42

Hagi are dreptate, nu-l mai faceti rege ...el a fost un fotbalist bunicel ...REGELE a fost si , deocamdata , ramine DOBRIN . Antrenor bunicel n-o sa fie niciodata. Sarbatori fericite la toata lumea !

Răzvan  •  1 martie 2018, 10:04

Domnule Tolontan, este inimaginabil ce face Ianovschi, Apolzan și Dumitru la școala de antrenori !!!!!

Comentează