În timp ce China e la un pas să cumpere ProTV, de departe cea mai mare televiziune de la noi, statul român continuă să-și bată joc de TVR și RRA, singurele cu buget comparabil!

Tema anului 2018 în media: se vor trezi Parlamentul și Guvernul ca să încurajeze televiziunea și radioul publice să devină o voce unită, liberă și credibilă?

vineri, 22 decembrie 2017, 7:00

Se adună tot mai multe informații validate de surse internaționale reputate că CME, compania-mamă a ProTV, va ajunge în posesia unui fond de investiții din China, aliat cu o entitate din Cehia.

Nu e nici prima și nici ultima încercare a statului chinez de a-și cultiva ”soft power” în UE și SUA.

Problema e că mai toate investițiile sale în media occidentală, există deja studii în America – unde a cumpărat publicații locale, nu au salvat libertatea presei. Dimpotrivă. Rezultatul e că publicațiile achiziționate de chinezi merg mai prost.

Ce cumpără ei în România?

În termeni de audiență și buget, ProTV reprezintă mai mult decât toate celelalte televiziuni puse la un loc. 

Are și cea mai de succes platformă de online.

Veniturile ProTV merg spre 170 de milioane de euro în 2017.

Doar TVR se apropie de această sumă, din bani publici.

Dacă s-ar aduna și RRA, care cheltuiește și el 85 de milioane de euro, televiziunea și radiourile publice, unite, ar depăși sensibil ProTV și ar putea echilibra conversația națională.

Dar ce folos?

Nimeni din statul român nu pare că observă ce se întâmplă.

Cea mai urmărită sursă de informare și de entertainment din TV și internetul românesc are mari șanse de a ajunge în posesia Chinei.

Și singura competiție serioasă care ar putea exista este în continuare căpușată economic și condusă de doi președinți directori generali, Doina Gradea și Georgică Severin, a căror principală calitate e loialitatea pentru PSD.

Gândiți-vă ce ironie!

În timp ce chinezii vor scoate bani și vor face audiență la ProTV, contribuabilul român va alimenta televiziunea și radiourile publice, ca să obțină o audiență și un efect minuscule.

Refacerea reală a TVR și RRA ar putea fi adevărata provocare în media a lui 2018. Dincolo de orice interes de partid, că, la cum arată situația de la Titu la Beijing, e un lucru care ne privește pe toți.

Și nu din perspectivă naționalistă, ci din perspectiva serviciului public cu care e datoare media. 

Din păcate, sunt șanse mici să se întâmple o redeșteptare.

Plauzibil e următorul scenariu pentru 2018.

Lăsând de o parte situația TVR, ca și până acum, tot felul de aventurieri și de ”faliți” profesional, fără nicio istorie profesională de succes și fără respect pentru jurnalism, se vor lăuda  că ”se vor lupta pentru țărișoară”.

În piața privată se vor risipi o mie de proiecte fără audiență și cu mică relevanță publică, în permanentă insolvență, care vor continua să agonizeze sau să apară sub alte nume și în 2018. 

Acum au și un pretext ca să cerșească: se vor bate cu chinezii 🙂

Și, în acest timp, ProTV va lua, ca și acum, 60% din piață, din 2018 bani pentru China!

 

 

 

 

Comentarii (41)Adaugă comentariu

ady  •  22 decembrie 2017, 19:22

Tot pe ceea ce au pus mana *** s-a distrus indiferent de domeniu!!! Vezi calitate "chinezismelor" in obiecte de consum sau industrie , decaderea echipelor de fotbal cumparate de chinezi si acum dezastru compect ar fi cu media!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  22 decembrie 2017, 20:04

Ca sa nu supar prea mult.Regret ca TVR nu mai este condusa de Rodica Culcer doamna care a fost bagata de exemplu in asta:,,Curtea Suprema: Obligă pârâtele Direcţia Naţională Anticorupţie, Societatea Română de Televiziune şi Rodica Culcer să plătească în solidar reclamantului Decebal Traian Remeş suma de 15 000 lei, despăgubiri civile,, Probabil ca filmuletele transmise de TVR sunt regretate...Si acesta este doar un exemplu din multele...

utraian  •  22 decembrie 2017, 21:13

TVR nu are cum sa fie competitiv pentru ca nu e liber. Atata timp cat partidul iubit isi baga coada in programele TVR, cum poate cineva sa critice, sa faca investigatii? Acolo sunt pusi o gramada special ca sa nu deranjeze si sa aiba grija ca nici altii sa nu critice prea mult. Mai ales acum ca e platit de la buget, de parc-ar fi platit din banii personali ai conducerii PSD... Am sustinut si-mi mentin parerea ca singura lor emisiune adaptata la nevoile anului 2017 este " Starea natiei". Anul trecut au reusit sa le faca vant, acum din ce ne-a transmis Patraru iar se incearca indepartarea lor, sau macar un pic de cenzura acolo, ca nu strica. Ca pe timpuri cu emisiunea Reflector. "Toate-s vechi si noua toate". Totul e bine atata timp cat nu deranjeaza partidul, in rest nu conteaza audientele.

ady  •  22 decembrie 2017, 21:55

Buna ziua. Si ce erau in asta? Macar ei stiu ce vor, noi nu, si oricum tara asta e "hacuita" din toate partile, atat din interior, cit si din exterior. Multe lume ne iubeste, dar nu ca suntem noi draguti, ci pentru resursele care inca le mai avem. Iar bravii nostrii conducatori, doar de pielea lor ii intereseaza din pacate. Un conducator se naste nu se alege.

Lari  •  22 decembrie 2017, 23:38

Chinezii îi cumpără pe americani, zi de zi, și câștigă dolar pe dolar. :)) Nu ai pârghiile economice să te protejezi și ce-i mai important, nu te protejează nimeni dintre cei care ar trebuie să protejeze anumite sectoare de interes național. TVR a fost și este condusă de către cei aflați, temporar, la putere. Este, ca să zic așa, un organ de propagandă al statului. Astăzi face lobby pentru socialiști, mâine pentru liberali.

Stefan  •  22 decembrie 2017, 23:41

Intrebarea cu tema anului e inutila, naiva, sau cum vreti voi sa ii spuneti, si exista doar un singur raspuns, indiferent de culoare politica. Incep sa cred ca in politica si administratie se ascund majoritatea incompetentilor si incapabililor intelectuali care stiu ca nu au nici o sansa la privat, cu exemple rare de competenta si coloana vertebrala, dar cu o floare nu se face primavara. Rezultatele din jurul nostru dovedesc asta.

serban  •  23 decembrie 2017, 0:39

Veșnica poveste despre prostia românească și despre cum ne dăm singuri cu stângul în dreptul ! Adică tot mapamondul fuge spre China și după China, disperați după banii lor, numai noi suntem mai catolici decât Papa și fugim ca dracu' de "comuniștii" ăia, nu cumva să ne falimenteze ! Ba mai și plângem pe umărul unei televiziuni (TVR), care în toată existența ei a fost obedientă și preș în fața puterii, indiferent de culoarea politcă ! Din partea mea, să dispară cu totul și să nu mai reapară, nimic, dar nimic nu-i justifică existența !

motanul incaltat  •  23 decembrie 2017, 0:49

Poate parea trist dar se numeste economie de piata..... Chestia cu nu ne vindem tara e demult rasuflata.... Se cumpara doar ce e profitabil . Deobicei. Dinamo e un exemplu....

john70  •  23 decembrie 2017, 1:22

Alta varianta: statul roman sa privatizeze imediat TVR, vanzand-o unor americani ! Cost: $0, doar asumarea datoriilor. Existenta TVR pe umerii contribuabilului roman este o rusine. Milioanele de euro pierduti in fiecare an ar putea merge la spitale sau scoli, sa reduca datoria publica, nu sa o creasca. Privatizarea sau inchiderea nu ar insemna nici o pierdere, la fel ca si privatizarea sau inchiderea Taromului.

Matei  •  23 decembrie 2017, 2:30

credeti ca este posibil ca cele doua sa renunte la Radiocom in viitor?

IMGB  •  23 decembrie 2017, 3:54

Foarte bine ......

Florea  •  23 decembrie 2017, 4:11

Asa-i ca devenim doar o piata de desfacere si una a fortei de munca, o colonie moderna in care nu suntem proprietari pe nimic?

Master Yoda  •  23 decembrie 2017, 6:54

Devalizarea TVR&RRA nu este de ieri de azi.Dl.Tolontan stii unde este smecheria?TVR &RRA nu pot intra in faliment.Cum li se goleste contul,imediat este alimentat din bani publici pe motivul interesului national.Ca sa pacaleasca prostimea ,politicienii dau exemplu BBC-ului,britanic.Nu spun ca diferenta este de la cer la pamant, ca managementul este depolitizat si ca BBC-ul este una dintre cele mai rentabile companii, adica face profit. Daca maine ar veni la putere PNL-ul ce credeti ca s-ar intampla?Va spun eu, ar proceda precum PSD-ul , ar pune oameni loiali PNL-ului la sefia TVR si RRA. Toti urla de depolitizarea justitiei, dar nimeni nu vrea depolitizarea marilor companii de stat.De ce?Ptr ca de acolo "managerii de partid" pot sifona banul public. PS.TVR & RRA sunt companiile unde procentul de angajati bagati pe pile si relatii este cel mai mare,aprox 75-80% , fata de restulcompaniilor de stat in care procentul este 60%.Doar cei de la Tarom se aproprie vertiginos de procentul de 70%.Ati vazut ce "competenti ",au avut pierderi de cinci ori mai mari decat estimarile initiale.

haideusicfr  •  23 decembrie 2017, 9:47

Stimate domnule Tolontan ,eu am o alta parere despre tvr1. Obiectivitatea cu care au transmis comentariile legate de Mihai ,transparenta sunt comparabile cu ale dumneavoastra. Eu vad o schimbare mult in bine intr adevar cu anii *90. Si la ei si la GSP. La dumneavsatra fata de anul trecut. Nu stiu binenteles dedesupturile politicii ,conducerii TVR1 ,dar cum vad eu pare a fi spre bine. Sper sa nu aveti dreptate. Cat despre PROTV e un post comercial ,cu mult sub nivelul TVR1,e subordonat banului si vor face ce vor. De aici si diferenta dintre aceste posturi. Ca o fi avand audienta mai mare e posibil. Idiotii lui Tutea nu "culca-te". China e o dictatura meschina unde drepturile omului nu sunt respectate. Economia nu le mai merge cum era odata. Si incearca sa se orienteze. Vor patrunde (in media vorbesc !) acolo unde coruptia e mai puternica. Si vor arunca pe piata fel de fel de "manele". Din partea mea sa ia PROTv-ul cu interminabila Esca cu tot ca si asa nu ma uit.

haideusicfr  •  23 decembrie 2017, 9:51

Culoarea rosie a steagului Chinei vine de la culoarea sangelui. De acolo au inventat comunistii acest steag.Care promoveaza violenta ,castigarea puterii prin crima si nu prin alegeri. In fiecare an in China sunt cel putrin 2000 de condamnari la moarte .Si nu toate pentru criminali. Partidul comunist taie si spanzura. Au realizat ca economia planificata nu duce nicaierti si au adoptat pe cea capitalista .Patroni tot dintr-ai lor ( cam ca la noi) ,in marile orase e industrie puternica ,la tara saracie crunta.Poularea insa ii impiedica sa mearga mai departe. Sunt in regres.

Vasile George  •  23 decembrie 2017, 10:06

Tolontane, ti-ai ales gresit momentul! La ora actuala TVR este pe un drum bun, in ceea ce priveste calitatea emisiunilor si audienta. Chiar s-a transformat intr-un post activ , dinamic si echilibrat. Au venit multi tineri aco!o, profesioisti adevarati. Mie imi place din ce in ce mai mult, chiar incepand cu emisiunile matinale. Emisiunile de stiri sunt la un nivel ridicat, pot spune ca le depasesc pe cele are televiziunilor stiriste. Daca vor putea achizitiona evenimente sportive, cu impact major la public, si filme artistice mai recente va deveni televiziunea nr. 1 in Romania. Le urez succes!

haideusicfr  •  23 decembrie 2017, 10:14

mai rau era sa fi cumparat rusii...

Paul Snaider  •  23 decembrie 2017, 10:40

Multi oameni politici, ziaristi, propagandisti injura non stop regimul comunist ! Sunt ca o placa de gramofon stricata ! Realitatea de azi e alta . Ca esti de dreapta, esti de stanga interesul statelor este partea economica, ideologia fiind pentru ,, soarecii de biblioteca " ! Armele ,, de distrugere in masa " ( sic) sunt pentru naivi, sa nu zic prosti ; adica ; nu infiintati si intretineti relatii culturale, economice, stiintifice cu ... aia ca sunt toxici, banii lor put a comunism !!!! Culmea e ca regimul dictatorial de la Beijing a inundat planeta cu marfuri, bani si oameni ! TREZITI-VA ODATA ROMANI ! NU MAI INGHITITI PASTILELE OCCIDENTALE INAINTE DE MASA !

Radu  •  23 decembrie 2017, 12:26

eu cred ca TVR va avea in China un aliat in propaganda bolsevica si orientarea catre EST a romanilor. De ce sa fie competitori cand pot fi aliati?! doar interesul este comun, nu? Sau credeti in coincidente?!

doilaunu  •  23 decembrie 2017, 13:13

Rostul televiziunii nationale (ca sa nu mai vorbim de radio) este de mult depasit. Noi continuam sa platim ca prostii niste institutii cu utilitate minima. Dar noi aruncam bani aiurea si pe armata, asa ca ce sa ne mai mire...

rammstein  •  23 decembrie 2017, 13:19

lasa ca pe tvr il iau rusii ,daca nu l-au luat deja.......si uite asa o sa avem televiziuni ale partidelor comuniste !!!!...traiasca partidul comunist teleorman....asta-i tara paralela ba ***...una occidentala si alta comunista !!!...va dati seama singuri care- cea occidentala!!..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ionut  •  23 decembrie 2017, 13:56

Orice s-ar spune, nici o televiziune nu reuseste sa faca programe asemanatoare celor din anii 90/2000 cum facea TVR. Il amintesc doar pe producatorul Doru Dumitrescu. Celelalte programe private au avut un mare succes la inceput pentru ca ofereau altceva, numai ca acel altceva s-a pierdut pe drum, incat acum Pro tv e foarte slab. Sa amintesc cumva de alt post al trustului, Pro Cinema care e in pragul falimentului si care reia filme de peste 6 ori pe an? IMi amintesc cu nostalgie de postul Tele 7 Abc ce difuza o serie de seriale de prima mana... Din pacate televizunea la noi s-a stricat in goana spre ratinguri si audienta. Acum avem zeci de programe si toate adunate, nu reusesc sa creeze continut de calitate asa cum o facea Tvr din clipa in care a a devenit liber dupa 89 pana spre 2000! As prefera sa avem mai putine programe tv dar bune. Acum am ajuns acolo incat am abonamente de satelit pentru platforme internationale de renume pe satelit... Programele posturilor actuale nu ma mai satisfac!

Gusti  •  23 decembrie 2017, 15:58

Legat de platforma digitala te contrazic ... in afara de stirileprotv.ro pe online nu prea mai exista ... Inclusiv Voyo a ramas in urma ...

Sile  •  23 decembrie 2017, 17:54

Bai tolontane, bai nebunule, câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia...

Camelian Propinatiu  •  23 decembrie 2017, 22:12

ProTV e de neconceput sa mai castige daca ar speria publicul cu o emisiune ca Profesionistii.

teo  •  23 decembrie 2017, 23:11

deci chinezii au cumparat cme-ul special pentru pro tv.

Gorel Nestiutu’  •  24 decembrie 2017, 8:16

Asa...si?! Unde fura americanii,nemtii,austriecii n-au loc si chinezii?...Ei nu sunt oameni? Sa fim sobrii ! zicea Alphone Allais.

Mihai  •  24 decembrie 2017, 8:31

Bine spus! Eu de cand am observat ca TVR face jocul PSD evit sa ma mai uit la vreo emisiune. Nu voi face eu audienta unei televiziuni publice politizate!

SS  •  24 decembrie 2017, 8:38

PRO TV cat toate celelalte televiziuni la un loc!!??... Tolontane pe ce lume traiesti??... La mine tot blocul sta pe Antene si tu spui numai prostii !! ... ProTv nu este decat o televiziune rasuflată cu realizatori caraghiosi care plictisesc romanii de ani buni! Au emisiuni de doi bani, in ultimul timp, si in plus sunt *** prin definitie!! Nu ai ce sa urmaresti la emisiunile lor sportive!! ***.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gambeta  •  24 decembrie 2017, 9:44

Nu e nevoie de televiziune romaneasca pentru a selecta melodii cantate in limbi straine ca sa reprezeinte ROMANIA. Pai, Romania prin ce se deosebeste de celelalte colonii? Ca, notele muzicale sunt aceleasi, gajaiturile cantaretilor la fel, doar limba e diferita. Iar televiziunea ANTI-nationala REFUZA sa selecteze piese cantate in limba romana. Asa aca, la ce ar trebui sa-i mai dam si bani? Sa-i dea aia ale caror limbaje le promoveaza.

Stra Luce  •  24 decembrie 2017, 14:18

E normal, chinezii ii iubesc pe indieni.

daniel  •  24 decembrie 2017, 15:01

n-ar vrea chinezii sa cumpere psd si sa-l faca rentabil in stilul lor, adica sa devina tot un fel de chinezarie, care se strica rapid???

de pe ici ‘sa  •  24 decembrie 2017, 23:29

da' ce mai conteaza ca un post va fi controlat de China !? ne-am obisnuit deja cu cele controlate de Russia.

IMGB  •  25 decembrie 2017, 0:42

Foarte bine daca chinezu' cumpara protv ... poate asa n-o sa mai vedem starlete buzate ... gigi becali.... manele .... si alte alba-neagra romanesti ...

gigi duru  •  25 decembrie 2017, 8:29

Asta e viata pe care o traim in economia globalizata in care apitalul dicteaza. Acum ar fi cateva exemple de cum s-a ajuns, dar poti gasi si altele decat: Unii au investit in tehnologii hi tech de multe decenii incoace(nu vorbim neparat de SUA si de Europa de vest ci de vecinii mai mici ai chinezilor, vezi Corea de sud, Singapore, Malaezia, Taiwan) Altii ,in speta China, au facut dumping la export de bunuri de calitate slaba si medie in secolul trecut dar de un deceniu au inceput sa-i copieze cu succes pe vestici la tehnologii: Huawei in telecom, Lenovo in domeniu PC urilor (laptopuri si desktopuri), Alibaba vanzari online(concureaza cu Aamazon in zona asiatica) Xiaomi e nr 1 pe vanzari de tel mobile, Tencent e facebookul lor etc Deci, Cataline, noi ar cam trebui sa oprim sa ne vaietam in spiritul nostru clasic cu clinchet de balada transhumata, sa lasam drobul de sare care ar putea sa ne cada in 2018 si mai ales sa uitam de scenarita (ca la asta suntem experti numai daca te uiti cele 3-4 asa zise canale de stiri vezi ca la orice ora cu asta se ocupa pe langa circul care il servesc poporului in mod neaos pt a obtine rating). In concluzie trebuie sa punem mana pe treaba. Si apropos, m-am decis sa-ti scriu pt ca am vazut ca ti se reproduce un patern lamentabil in incheiere desi iti citesc uneori articolele bune (cele fara parti priuri) . Acum cativa ani, te vaietai deasemenea intr-un articol tot cu o afirmatie de final cum ca "banii pe publicitate online ii ia tot google" . Vezi Do(a)mne aici pe gsp pe site se face content ce duce la rating dar in loc sa luam noi(gsp/romanii) banii din publicitatea generata de clickuri ii ia tot google. Pai ce sa le facem Cataline la baietii astia care intr-un fel sau altu au investit in tehnologie au adus /tinut creiere competente pt ca sa creeze apoi sa produca si azi li se permite sa culeaga roadele? Noi in schimb am gonit creierele, am depopulat sate si orasele de cei care gandeau si munceau cat de cat pt ca ne cam incurcau la votul cu micu' & berea si eventual punga/galeata.Pe modelul: nu le deschide mintea ca sa-i poti cumpara ieftin -un fel de divide et impera adaptat aici la situatia din spatiul carpato danubiano-pontic. Nu-i apar pe chinezi deloc, nu sunt un model de urmat. Stiu bine ca acolo e o semidictatura destul de crunta.Cei ce pleaca in afara si se intorc, trebuie sa cotizeze 20-25% din ce muncesc ca bucatari/ospatari in china town-urile din vest.(cel putin, asa era prin anii 2000 ). Dar noi avem vreo strategie cumva? Ca la tvr am vazut cum s-a nationalizat datoria de stat sa nu-i zic si de partid... Chinezii macar au gasit una ca de cat care pare sa mearga. And by the way, au si un motor de cautare: ii zice Baidu care probabil nu le ia toti banii din publicitate, banii acolo probabil ii ia "partidul mult iubit". Nu trebuie sa ne lamentam/fim invidiosi ca ne cumpara altii ci doar sa ne mobilizam si sa devenim mai pragmatici si sa reusim sa ne facem si noi un loc in lumea asta globalizata. Craciun Fericit sa ai!

cristyian  •  25 decembrie 2017, 11:09

Este atat de ""profitabil "" incat il vand americanii la chinezi , ha,ha,ha,ha,ha , numai tudor cririla cati bani le-a adus in campania electorala, ha,ha,ha,ha,ha...

Alina M.  •  31 decembrie 2017, 14:51

TVR nu poate sa redevina profitabila decat daca se reintoarce conducerea Sorin Ovidiu Vantu-Alexandru Lazescu-Rodica Culcer. La fel cum Editura Politica a devenit profitabila abia sub patronatul dlui Gabriel Liiceanu.

Sorin  •  2 ianuarie 2018, 2:22

PRO TV, un post privat care a promovat masiv *** Romanilor va fi cumparat de un fond de investitii Chinez. Tragic, nu-i asa? Intelegeam sa faca cineva tam-tam pentru un bun al statului vindut strainilor, nu inteleg care e tragedia schimbarii actionariatului unei firme PRIVATE. ***. Jalnic domne`, jalnic!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan  •  16 ianuarie 2018, 10:15

Vă îndemn să faceți un experiment pentru a vedea de ce RRA este un post atât de bleg, blazat, cuminte pe un fundal de emisie veselă sau tâmpă, de ce nu are personalitate deși are șansa de a fi un jucător puternic pe piața media: încercați să găsiți numele celor care coordonează RRA, cei care fac politica editorială, cei care coordonează jurnaliștii, șefii redacțiilor. Dacă ați aflat numele lor, căutați CV-ul lor. Dacă nu îl găsiți (deși ar fi normal să existe, public), încercați să vă faceți o idee despre acești oameni privind o fotografie cu ei. Dacă în sfârșit găsiți o fotografie veți putea identifica de ce RRA este o absență pe piața media, de ce acest post nu are vocea sa, de ce nu deranjează. Sunt jurnalist la RRA și sunt unul dintre cei care au crezut constant că radio-ul public are șansa, resursele și oamenii de a fi puternic, viu, obiectiv dar și tranșant, deranjant, acid. În ultimii 5 ani RRA a pierdut câțiva jurnaliști buni. Încă sunt jurnaliști buni în radio însă politica editorială, stilul impus, castrează competențele și elanul lor. De 5 ani RRA pare a-și forma un public ce nu are nevoie de analize, de comentarii, de investigații, de anchete sau de emisiuni vii ci doar de o veselie tembelă, abordări superficiale ale realității (mai ales pe politic) în speranța că nu va deranja. De 5 ani RRA pare a pleda pentru o moleșeală colectivă.

Marco Polo  •  18 ianuarie 2018, 0:03

CEFC nu e la prima investitie in Romania, au deja control in Rompetrol https://uk.reuters.com/article/uk-central-euro-m-a/cefc-penta-make-joint-bid-for-time-warners-central-european-media-at-around-2-billion-sources-idUKKBN1ED24L?il=0 http://www.chinadaily.com.cn/business/2017-07/28/content_30281737.htm

gigi  •  18 martie 2018, 12:17

despre datoriile pro tv,catre statul roman, ati uitat sa spuneti sau intentionat nu pomeniti nimic?!

Comentează