Lovitură de teatru: ieri, a doua instanță consecutivă a refuzat să judece cazul Hexi Pharma! Curtea de Apel va rezolva conflictul dintre tribunale

Judecătoria Sectorului 5 și-a declinat competența către Tribunalul București, după ce Tribunalul București își declinase competența către Judecătoria Sectorului 5

miercuri, 17 ianuarie 2018, 7:00

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Un lung șir de refuzuri.

Nenorocirea Hexi Pharma a fost posibilă pentru că autoritățile și-au declinat pe rând responsabilitatea. Au refuzat să se implice.

Ca în fața unei castane fierbinți, ele fie și-au pasat cazul una alteia, fie n-au mers mai departe și l-au îngropat în propria curte.

Hexi Pharma a putut vinde în spitale dezinfectanți contrafăcuți, vreme de 10 ani, pentru că (1) statul român a refuzat să înțeleagă nevoia de a controla aceste substanțe pe care însăși legea le consideră principala barieră împotriva infecțiilor nosocomiale.

Statul n-a controlat antisepticele și nici n-a cerut analize la laboratoare acreditate, chiar dacă România este campioană negativă în UE la rezistența germenilor care provoacă infecțiile nosocomiale.

Încă, chiar dacă nu au existat controale, frauda se putea stopa.

Pentru că au existat constatări ale ”neconformității dezinfectanților” făcute chiar de către DSP: Deși aceste observații apar în rapoartele DSP pe 2013 și 2014,  (2) Inspecția de Sănătate Publică a refuzat să se implice mai departe și să detalieze de unde vin constatările pe Suprasept sau Thor ale propriilor inspectori!

Au rămas la nivelul unor amenzi.

Chiar și așa, ar mai fi existat cel puțin două șanse de a opri suferința pacienților din cele 340 de spitale.

39 de substanțe din 39 au fost dovedite ineficiente la testele făcute în cinci laboratoare, dintre care două din străinătate

Cazul putea fi descoperit mai repede, în 2014, când (3) SRI a refuzat să ia act de raportul pe care i l-a trimis un biochimist, informator al Serviciului.

Sau când (4) DNA a refuzat să ancheteze în 2012 o reclamație pe licitațiile trucate ale Hexi.

”DNA își declină competența către Parchet”, a sunat decizia DNA din 2012.

Iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 a clasat cazul, fără să-l audieze pe Dan Condrea sau pe nimeni altcineva.

Așa au trecut ani de tăcere.

Apoi, în 2016, după ce ziarul a publicat rețetele care dezvăluiau contrafacerea, (5) Ministerul Sănătății condus de Achimaș Cadariu a refuzat să retragă imediat dezinfectanții falsificați din spitale. 

În schimb, ministrul a ordonat teste de sanitație, superficiale prin tradiție, și a încercat, prin declarații publice parțiale, să minimalizeze problema. 

Apoi, dosarul ar fi putut să conțină elemente care să alunge suspiciunea publică referitoare la moartea șocantă a lui Dan Condrea, dar (6) Parchetul General n-a pus în aplicare urmărirea video și audio a patronului Hexi Pharma, pe care procurorii o ceruseră judecătorilor.

În fine, cel mai recent (8) este refuzul Judecătoriei Sectorului 5, care și-a declinat ieri, 16 ianuarie 2018, competența de a judeca dosarul Hexi și l-a trimis înapoi la Tribunalul București.

Asta după ce, acum două luni, (7) Tribunalul București își declinase el însuși competența și expediase cazul la o instanță inferioară, Judecătoria Sectorului 5.

În șah, o situație de blocaj de acest gen poartă numele de pat.

În termeni juridici, dacă două sau mai multe instanțe se dezînvestesc reciproc de la soluționarea unei cauze, apare conflictul negativ de competență.

Concret, în dosarul Hexi este chemată Curtea de Apel să stabilească cine are competența de a judeca afacerea dezinfectanților diluați.

Asta după ce două instanțe refuză cazul. 

Să rămânem lucizi.

Așa că să nu cădem în teoria conspirației!

Până la urmă, este foarte important să se stabilească fără dubii care e Curtea care are temeiul legal să judece cazul.

Pentru că dacă, prin absurd, s-ar constata ulterior necompetența tribunalului, pe bună dreptate verdictul ar fi anulat.

Atunci, nici dacă s-ar lega la ochi Cameron Diaz în locul Zeiței dreptății, niciun român n-ar mai crede că statul vrea să rezolve ”în numele legii” cazul Hexi Pharma.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

SaruptUnburlan  •  17 ianuarie 2018, 7:51

Timp de 10 ani oare cate mii de Romani au inchis ochii constienti fiind de ce se petrece ? Stiu, nemernicu' de Condrea e de vina, si ministerul, si guvernul, si serviciile. Noi restul suntem victimele unui sistem pe care nu l-am creat si din care nu facem parte

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie  •  17 ianuarie 2018, 7:51

Nu prea inteleg actiunea instantelor atata timp cat exista un Cod de Procedura unde sigur scrie cui revine competenta. Senzatia mea ca ceva ii sperie pe magistrati.

Luca  •  17 ianuarie 2018, 8:12

De multe ori am senzatia ca ne pedepseste Kremlinul ...

Stelu  •  17 ianuarie 2018, 8:42

Nimeni nu vrea sa judece actiunile unui “mort” Condrea ( pionul nr 1) :)) ! Daca scriu ca ar trebui sa fie judecati de oamenii care au fost infectati ma gandesc sa nu fiu cenzurat !!

dan65  •  17 ianuarie 2018, 9:03

pai ce instanta ar dori sa judece nenorocirile facute de o firma *** ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Victor  •  17 ianuarie 2018, 9:06

Probabil nici un judecator corect nu vrea sa-si asume un dosar subtire insa cu o presiune mediatica imensa pentru a se da verdicte cu ani buni de puscarie. Prin alte parti au fost incendii in cluburi cu mai multi morti, peste 100 in america si nu si-a dat demisia nici macar primarul daramite guvernatorul sau presedintele.

Cătălin Tolontan  •  17 ianuarie 2018, 9:08

@Victor: nu va suparati, dar ni se intampla tuturor sa ne repezim si sa scriem mai mult decat citim :-) Nu e procesul Colectiv, este procesul Hexi Pharma. El priveste frauda firmei, contrafacerea substantelor, contractele incheiate prin inselaciune si zadarnicirea vindecarii bolilor.

Sanautanu  •  17 ianuarie 2018, 9:16

Cred ca este o dovada a incompetentei unora dintre magistrati nu neaparat o fuga de raspundere. Criteriile de stabilire a competentei sunt, asa cum spune si Ilie, destul de clar stabilite in Codul de procedura penala. Or, in speta, au fost efectuate acte de cercetare penala sub supravegherea unui parchet de pe langa una dintre instante. Acum judecatorii nu mai stiu care dintre instante este competenta? Ilar. Dupa ce Curtea de Apel se va pronunta pe conflictul negativ de competenta ivit dosarul va fi retrimis unuia dintre potentii judeactori care s-a considerat "incompetent" material.

matei  •  17 ianuarie 2018, 9:24

Asta e o practica generalizata a judecatorilor. #raspundereamagistratilor

Gambeta  •  17 ianuarie 2018, 9:25

Ce dracu, nu ai inteles ca firma apartinea de statul paralel? Cum vroiai ca statul paralel sa se autodemaste?!? Sau, continui sa ne aburesti cu mitingurile din piata guvernului "comise" de oameni "cinstiti"?!? Cinstiti, adica le face statul paralel cinste cu o cinzeaca!

sundance kid  •  17 ianuarie 2018, 9:28

Deja ati ajuns la paranoia ! Eram la Londra in 90 cind deja exista o bacterie care te minca de viu ( flesh eater ) aia chiar au spitale cit de cit curate . In Romania trebuie exxplodate spitale alea vechi si murdare si construite altele noi !

Cătălin Tolontan  •  17 ianuarie 2018, 9:29

@sundance kid: ati aflat o informatie, aceea ca doua instante isi paseaza dosarul si ca va decide Curtea de Apel. Am pus informatia intr-un context al taraganarilor in acest lung si incredibil caz si am si scris sa nu cadem in teoria conspiratiei. Luati-ne peste picior, nu-i nici o problema, chiar si fara sa admiteti sunteti mai informat azi decat ieri in legatura cu ceva ce va afecteaza viata. Pentru ca Justitia si Sanatatea va afecteaza viata. Asta e tot ce conteaza, sa fiti mai informat, nu sa ne placeti pe noi.

Cosmin  •  17 ianuarie 2018, 9:36

Rog oamenii sa se documenteze. Studii de ultima ora privind microbiomul arata importanta bacteriilor pentru organism. Avem mai multe bacterii decat celule proprii in organism, lucru stiut in mediul academic mai putin de oamenii care acuza fara sa se documenteze. Am creat bacterii mutante prin excesul de antibiotic si detergenți. De vaccine. Ne-am alterat sistemul imunitar. Aici sunt surse științifice de ultima ora theedgeofwonder.com Industria sanatatii a devenit a bolii. Ar trebui sa se vada ca sunt prea multe farmacii. Exista interes pentru boala. Cum spunea Neale Donald Walsch sistem de ingrijire a bolii. Daca ne credem corpul slab, ne atacam mintea. Suntem atat de puternici incat daca ne credem slabi, transmitem starea catre propriul organism si acesta se conformeaza.

Nini Semen  •  17 ianuarie 2018, 9:42

Dl. Catalin, singurul element de substanța e evocarea lui Cameron Diaz. Daca urcați si-o poza era suprem! In rest, slab nene, foarte slab... BTW, stiti ce se-ntâmpla cand aruncați cu *** in ventilator?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  17 ianuarie 2018, 10:24

Astazi -din articol:,,Abia după intervenția lui Dacian Cioloș și demiterea lui Achimaș Cadariu, guvernul a făcut propriile teste de concentrație care au confirmat dimensiunea pericolului asupra pacienților.,,...................... Din articolul din 13 ianuarie:,, Guvernul Cioloș, care după debarcarea ministrului Achimaș-Cadariu făcuse eforturi oneste pentru a afla starea reală a dezinfectanților, trece și el de partea SRI.,,......................... In articolul din 13:,,La rându-i, DNA nu a trimis pe nimeni în instanță pentru partea legată de licitațiile derulate între spitale și Hexi Pharma.,,Astazi in articol :.,,Sau când (4) DNA a refuzat să ancheteze în 2012 o reclamație pe licitațiile trucate ale Hexi. ”DNA își declină competența către Parchet”, a sunat decizia DNA din 2012. Singurele persoane acuzate în dosarul Parchetului General sunt directorul general Flori Dinu și directorul de producție Mihail Leva.......................Astazi in articol:,,Cazul putea fi descoperit mai repede, în 2014, când (3) SRI a refuzat să ia act de raportul pe care i l-a trimis un biochimist, informator al Serviciului.,,.........................Astazi in articol:,, Parchetul General n-a pus în aplicare urmărirea video și audio a patronului Hexi Pharma, pe care procurorii o ceruseră judecătorilor.,,.........................Concluzii ale unor articole...Astazi :Atunci, nici dacă s-ar lega la ochi Cameron Diaz în locul Zeiței dreptății, niciun român n-ar mai crede că statul vrea să rezolve ”în numele legii” cazul Hexi Pharma... Pe 14ianuarie...,,Același stat care nu controlase dezinfectanții lui Dan Condrea vreme de un deceniu, a ales să nu-l controleze nici pe el în ultimele ore înainte de a-l pune sub acuzare în numele cetățenilor.,,.........................................................Am vrut sa folosesc cat mai putin interpretari proprii.Daca nu-mi este clar daca Ciolos a facut bine-in articole este si alb si negru- spuneti ca SRI nu si-a facut treaba,ca DNA nu a fost interesat de caz,ca Parchetul nu a facut totul ca la carte,ca Statul fuge de cazul Hexi...Si totusi Statul sa ramana asa?????...Mai mult in nota care ati prezentat-o de la colaboratorul SRI in afara de Hexi mai erau bagate si alte firme dar nici de acestea ce numiti,,Stat ,,nu a fost interesat-articolul din 13 ianuarie,,Mai multe alte firme truchează, de asemenea, licitațiile.,,....Deci ne este bine cu ,,statul ,,asta?Mai ales cand este clar ca Secureanu cu 9 ani,Lucan cu 10 ani ,Hexi cu 10 ani ...se vede ca nu este ceva punctual. Si ce ar fi daca nu m-ati bana mai ales cand folosesc citate din articolele dumneavoastra....

sundance kid  •  17 ianuarie 2018, 10:31

Din cite am inteles 60 % din dezinfectantii aia folositi in spitalele romanesti sunt ale altei firme decit hexipharma . In rest e bine ca puneti presiune pe firmele care asigura dezifenctantii insa cu justitia ? Probabil ca nu au destule probe sa ii condamne pe aia . In anglia erau mult mai multe probleme legate de infecțiile nosocomiale dar acolo sunt de zeci de ori mai multi bani asa ca au darimat mai multe spitale si au construit altele noi ! Romania nu are bani nici sa asigure hirtia igienica acolo !

Ervin  •  17 ianuarie 2018, 10:42

Sa nu cadem in teoria conspiratiei Trolii Trolii Trolii Trolii Trolii Trolii ...

Ervin  •  17 ianuarie 2018, 10:44

Cand o sa avem asa atitudine in parlamentul nostru atunci se va judeca cazut HexiPharma. Doar atunci. http://www.cnn.com/2018/01/16/politics/cory-booker-kirstjen-nielsen/index.html

sundance kid  •  17 ianuarie 2018, 10:49

Pai o fi ea democratie dar vorbim de economie de piata si fara bani un stat care se vrea puternic este "legat de maini si de picioare ". De unde bani pentru spitale noi ? In plus e vorba si de igiena corpolara un capitol la care romanii stau prost .Deznfecatntii sunt ai doilea ca importanta . In rest repet e bine ca vreti "capul lui motoc " dar nu sunteti procurori si cu atit mai mult judecatori ! Nu trebuie impinsi de la spate de voi !

Cătălin Tolontan  •  17 ianuarie 2018, 10:50

@sundance kid: aveti dreptate, justitia nu trebuie impinsa de la spate de catre presa, dar trebuie montorizata de presa si de public pentru ca nimeni sa nu fie deasupra legii. Acesta nu e un drept al cetatenilor, e o obligatie. Daca vrem o tara democratica, in care fiecare dintre puteri sa fie supravegheata de celelalte si de cetateni si sa lucreze pentru ei.

Gabi  •  17 ianuarie 2018, 11:07

Refuza pentru ca gruparea *** nu a fost desfiintata, nici macar devoalata. Intrebarea este: cine are asa o putere asupra unor institutii presupus independente si asupra atator indivizi incat sa le influenteze activitatea? Alta intrebari: daca vreme de 10 ani catastrofa din sanatate s-a produs nestingherita, acum s-a oprit? Antisepticele actuale sunt conforme? mai sunt eficiente daca in zeci de spitale s-a dezvoltat rezistenta la germeni? cine sunt furnizorii actuali de dezinfectanti? cine ii verifica?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Johnneil  •  17 ianuarie 2018, 11:11

Avem mari sanse ca cei mai in varsta sa nu mai aflam ce decizie va fi luata in acest dosar si nu nunmai. Prietenii stiu de ce .

Andrei F  •  17 ianuarie 2018, 11:15

@sundance kid • 17 ianuarie 2018, 10:31 Cum adica nu au probe?Citeste cu atentie articolul din 13 ianuarie...Sunt acolo la probe...Si inca sunt probe oficiale !!!!Plus expertiza in laboratoare facuta produselor Hexi...Si din pacarte Hexi este doar o parte....Repet,citeste cu atentie articolul din 13 ianuarie.

Alex One  •  17 ianuarie 2018, 11:16

D-le Tolontan,ati devenit extrem de sensibil si caustic la parerile altora. Pareti foarte nervos cand cineva nu e de acord cu punctul dv.de vedere.De apreciat postarile lui Victor si Sundance Kid, au si ei dreptul sa-si exprime o opinie ? Despre presiunea pe care o exercitati asupra judecatorilor am scris si eu mai de mult. Asteptati regulatorul de competenta, parca asa se numeste, al CAB,dar nu va invat eu ca am vazut ca sunteti expert in Procedura penala. Amintiti de interventiile lui Basescu cand dosarele erau pe rol si dadea verdicte,intamplator chiar cand cauzele aveau termen,nu,nu ca Presedinte, Doamne fereste, ci "ca simplu cetatean" ha,ha !

Cătălin Tolontan  •  17 ianuarie 2018, 11:17

@Alex One: nu e vorba de presiunea asupra justitiei, ci de monitorizare. Am raspuns si mai sus: asta e o obligatie a noastra, a tuturor, sa-i facem responsabili pe toti cei care ne servesc, respectandu-i, dar monitorizandu-i. Eu nu vreau sa traisc intr-un stat in care cetateanul sa faca ce vrea guvernul, ci guvernul sa faca ce vrea cetateanul. Fiecare demnitar, magistrat sau legiuitor exercita o putere care nu e a lui, ii e delegata temporar de cetateni, iar acestia, prin presa sau direct, isi iau informatii despre felul in care sunt serviti si reactioneaza.

Urod  •  17 ianuarie 2018, 11:43

Păi, pe cei care ne conduc nu-i deranjează prea mult, ei au alternativa în caz de operație, Viena...!!!....As vrea sa știu, la momentul actual, ce dezinfectanti se folosesc în spitale?!!!!... Cred ca e a patra oara când întreb... Sper sa primesc un răspuns... Este foarte important sa cunoaștem acest lucru, ar fi interesant să știm cum a reacționat sistemul mafiot....

sile  •  17 ianuarie 2018, 11:50

Pai deci nu judecatoria sector 2 e de vina ca a clasat dosarul, ci DNA ca si-a declinat competenta catre judecatoria sector 2? Interesanta interpretare.

Cătălin Tolontan  •  17 ianuarie 2018, 11:51

@sile: nu judecatoria Sectorului 2 a clasat dosarul, ci parchetul de la langa Judecatorie. Scrie in articol acest lucru. Si da, DNA a recunoscut abia in 2017 cu juma de gura ca nu trebuia sa-si decline competenta. Daca nu te ocupi ca parchet anticoruptie de licitatii trucate cu dezinfectanti in spitalele publice, de ce te mai ocupi?!

Andrei F  •  17 ianuarie 2018, 11:52

Poate explicati si cetatenilor cum Guvernul controleaza SRI,DNA,Parchete,Instante de Judecata...Sau Parlamentul...Sau ...cine a delegat puterea SRI,Parchete,Instante...Cetatenii?Ma doare capul ...Bine a zis cineva mai sus...vinovati sunt tot cetatenii-daca ei au delegat!.Eu ma consider cetatean si nu am delegat nici o putere SRI,Parchete,Instante de Judecata...Intr-un articol precedent spuneati ca toti trebuie sa ne exercitam bine meseria ...Uite ca sunt,, meserii,, care lor nu li se aplica Abuzul in Serviciu sau Indeplicirea cu rea credinta a atributiilor de serviciu...Si cetatenii prin reprezentantii lor trebuie sa indrepte asta.Parlamentul.

Mircea  •  17 ianuarie 2018, 12:08

@sundance kid: daca tu spui ca procurorii si judecatorii nu trebuie impinsi de la spate este cat de poate de adevarat insa atunci cand judecatoriile nu isi fac treaba ce vrei sa faca cineva? sa se uite si sa taca? cum isi fac judecatoriile treaba daca isi declina responsabilitatea de la una la alta. peste 10 ani sa avem a 101 declinare ti se pare ca cineva isi face treaba? adica cand este o problema tribunalul a declina catre tribunalul b iar la randul lui tribunalul b declina iar catre tribunalul a? asta inseamna ca isi fac treaba? cred ca nu ai habar pe ce lume traiesti. daca asa iti faci treaba la munca ma intreb cum de ai un loc de munca.

Gabi  •  17 ianuarie 2018, 12:44

N-am inteles de ce s-a moderat comentariul. N-am indicat niciun nume de persoana sau institutie. E un atribut general ce acuza pe toti si pe nimeni.

Urod  •  17 ianuarie 2018, 12:44

Chiar nu se poate răspunde la intrebarea... CE DEZINFECTANTI SUNT FOLOSIȚI ACUM ÎN SPITALE...?!!!!...

Cătălin Tolontan  •  17 ianuarie 2018, 12:45

@Urod: acum sunt folositi multi dezinfectanti, insa toti trebuie sa indeplineasca o conditie esentiala: sa treaca testele la doua laboratoare acreditate international. Asta ii face mult mai de incredere.

Andrei F  •  17 ianuarie 2018, 12:52

@Mircea • 17 ianuarie 2018, 12:08 Domnule dar de ce sa nu ,,impingem,, de la spate pe toti care gresesc,in cazul nostru si pe doctori?Adica facem pentru unii criterii diferite?Asa putem sa desfiintam si Parchete si Instante si SRI ca vin cetatenii cu ,,impinsul,,...?Ce o dam pe ocolite?Nu trebuie anchetat numai caxul Hexi ci si cei care au permis si permit cazuri Hexi!Nu e de ras?Cine-i ancheteaza organele de control care nu-si fac treaba-ca si asta rezulta din articole?!

pawn  •  17 ianuarie 2018, 13:28

@sundance kid. eram internat dupa o operatie si la terapie intensiva vedeam cum defileaza rubedeniile celorlalti bolnavi, cu zapada murdara pe bocanci, cu papornitele pline...daca putinele asistente (alea care n-au plecat in italia, fugarite de campania anti-medici a lui basexu) obiectau ceva, vizitatorii explodau ("ce vrei, fa, sa-l tineti nemancat??"). acuma depinde si de gradul de sensibilitate, ptr ca unuia mai gingas un spital romanesc i se pare konzentrationslager, pe cand un baiat din giurgiu care era cu mine in salon se credea la hilton. aici e discutie lunga. dincolo de spitalele vechi si ***, de personalul medical imputinat (treaba a ajuns sa se sprijine pe infirmiere, brancardieri, la mijlocul si la varful piramidei corpului medical fiind dezastru), mai sunt multe alte treburi care scartaie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dice  •  17 ianuarie 2018, 13:32

Da, ***. Judecatorii nu mai vor sa judece. De ce? Poate pentru ca la ocuparea posturilor or fi ramas datori cuiva? Când aud de dosare care se refac pentru ca judecatorii au plecat sau s-au schimbat ma ia durerea de cap, mai ales ca vorbim de cele cu Dragnea si Tariceanu, cu vama Albita. Acum mai rau, nu vor sa judece cazul Hexi. Voiculescu a facut 3 ani din 10 si a iesit din puscarie fara sa-si plateasca furaciunile. Cazuri de hoti de nivel inalt care au iesit cu mult inainte sunt nenumarate, raman aia care au furat flori de foame sau o gaina. Eu inteleg ca sunteti pozitiv si aratati ca lucrurile merg spre bine, ceea ce, privind retrospectiv, e adevarat, insa nu stiu cine mai are rabdare, mai ales ca subiectele fierbinti mai sunt tratate doar de Tolo si Digi, vag de Adevarul, rar de RiseProject (ca dureaza mult documentarea) si cam atat, mai era Hotnews, insa bate campii de la o vreme. Spre exemplu, nimeni in afara de dumneavoastra nu mai zice nimic de Hexi, desi sunt dovezi, impactul este urias, implicatiile la fel. Asta e cainele de paza al democratiei? Ar trebui sa scrieti si despre colegii dumneavoastra care se prefac ca sunt jurnalisti. Ar trebui un site care sa-i faca de "***", sa-i arate dezbracati de faima mincinoasa pe care o au. Trist si aproape fara speranta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Luca  •  17 ianuarie 2018, 14:39

Tolo , felicitari ! Simplu . Chiar imi fac griji pt voi .

Cătălin Tolontan  •  17 ianuarie 2018, 14:40

@luca, dice: nu va faceti griji, ne facem meseria. Si apropo de speranta. Faceti o observatie fundamentala. Simtiti ca lucrurile merg spre bine, insa, ca fiecare dintre noi, simtiti si ca inregistrati mai degraba esecurile. Va recomand un rezumat excelent al unei carti de Rebecca Solit, despre speranta. https://www.brainpickings.org/2016/03/16/rebecca-solnit-hope-in-the-dark-2/ Speranta, spune ea, nu insemna convingerea ca totul este sau va fi bine, ci ca exista posibilitati pentru implinirea carora e nevoie sa actionam. Da, sunt optimist. Foarte concret, referindu-ma la presa, noi cei din presa privata ne-am atins limitele si vom merge in jos, ne arata cifrele, in jos, nu in sus. Realist vorbind, singura varianta insemnata ca presa sa va ofere ceea ce meritati e sa facem toti, in calitate de cetateni, ca resursele uriase de la TVR si Radio Romania sa fie folosite pentru jurnalism adevarat. Alfel, situatia de acum, care vi se pare dezamagitoare, si intr-o buna masura aveti dreptate, se va degrada si mai mult. Nu veti avea nici investigatiile de azi, pentru ca piata nu plateste pentru ele (cumparind ziarele, de pilda).

Man on the Silver Mountain  •  17 ianuarie 2018, 15:05

Domnule Tolontan, cand am venit in tara am fost surprins pe la cate ghisee am ajuns sa fiu plimbat (declinarea competentei, nu?) pentru a plati o parcare vizitator pentru 30 zile la o masina inchiriata cu pasaport romanesc cu domiciliul in strainatate. O amarata de parcare. Daca sistemul nu poate rezolva o amarata de parcare, credeti ca o asemenea castana incinsa nu sperie oamenii corecti din sistem? Nu am spus competenti. Eu nu cred ca pt acest articol al dumneavostra se poate aplica teoria conspiratiei. Ati simtit ceva si probabil ati simtit corect ce se intampla. Cu stima si mult succes.

Urod  •  17 ianuarie 2018, 16:41

Mulțumesc, dacă este asa cum spui, e bine pentru spitalele care au scăpat neatinse de Hexi Pharma.... Din păcate pt cele 350 de spitale, cred ca măsură asta vine prea târziu.... Și mai e ceva, important nu este numai acreditarea ci și ce exista efectiv în bidoane, ca una este sa trimiți substanțe pentru acreditare la laboratoare și alta este ce vinzi.... Dar pentru a vedea dacă se respecta rețeta, se pot lua substanțe inopinat din spitale și trimise la control...

Stely  •  17 ianuarie 2018, 18:24

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stely  •  17 ianuarie 2018, 18:28

erata.se recuza.

ticbis  •  17 ianuarie 2018, 19:24

Tolo - imi permit sa te adresez asa - problema mare si spinoasa a Romaniei este Justitia; de la ea pornesc si se propaga toate tarele sistemului, toate abuzurile, in toate domeniile; pe ea isi cladesc politicienii puterea si imunitatile, pe ea isi bazeaza existenta toti escrocii neamului ce, impreuna, au furat din tara asta fara frica si fara vreo greata fata de legi si de consecintele lor. Va citez: "În termeni juridici, dacă două sau mai multe instante se dezînvestesc reciproc de la solutionarea unei cauze, apare conflictul negativ de competentă." Nu e chiar asa, daca doua sau mai multe instante de judecata isi declina competenta judecarii unei cauze, inseamna ca justitia NU functioneaza!!! Un amic, procuror, mi-a explicat: "legea e facuta in asa fel incat nu pot deschide un proces decat intr-o anume instanta de judecata, judecatorie sau tribunal, care, conform legii, nu are competenta sa judece speta respectiva. Abia dupa cateva termene ce se intind pe vreo 2-3 ani, cazul este pasat la o alta instanta, de regula nici ea indreptatita sa judece. Abia peste alti 2-3 ani ajunge sa se judece la instanta potrivita. In USA nu exista asa ceva, in functie de caz procurorul deschide actiunea din prima la instanta corespunzatoare spetei, altceva decat apelul la curtea superioara nu mai e posibil". Are dreptate, daca ma gandesc bine, de asta procesul lui Voiculescu a durat 9 ani, de asta procesul Gala Bute a lui Udrea dureaza de 6 ani si nici nu s-a incheiat inca, de asta si procesul HexiPharma va dura cel putin un deceniu. De asta doua instante au dat marca Steaua lui Becali si a treia i-a luat-o, de asta o instanta da 3 ani cu executare si a doua decide achitarea, de asta cazul Rarinca, de asta procesul "revolutiei" lui Ion Iliescu care dureaza de 29 de ani!!! si exemple pot sa dau cu zecile. Ideea e ca asta nu e justitie, e o joaca chioara de-a puterea, n-are nicio legatura cu notiunea de dreptate si nici de lege. Citeam cu ceva timp in urma o statistica a sistemului juridic din USA: majoritatea proceselor penale se finalizeaza in max 6 luni; cateva mai complicate se intind pe durata unui an; cel mai lung proces din epoca moderna a fost cazul O.J.Simpson in urma cu doua decenii si a durat un an si jumatate, fapt ce a starnit un val de critici publice si de presa la adresa judecatorilor pentru tergiversarea cazului. Acum, pe bune, putem face vreo comparatie cu ceea ce se intampla in justitie in zilele noastre in Romania lui Dragnea???

BORGIA  •  17 ianuarie 2018, 23:38

Domnule Tolontan, aduceti-mi va rog aminte in al carui bloc isi avea Hexi sediul social , la începuturile ei (poate si dupa aceea).

aham  •  18 ianuarie 2018, 0:06

e clar ca sistemul e putred din toate partile... si nu de ieri de azi. solutia? nu exista nici una care sa poata sa fie aplicata imediat, o sa dureze zeci de ani sa se repare ce-au facu astia de la revolutie pana azi. si asta doar daca scapam de clasa asta politica si o luam de la zero. realist vorbind.. in 100 de ani, poate.

sundance kid  •  18 ianuarie 2018, 0:46

pawn Pai asta am spus si eu la unul dintre comentarii . Mai depinde si de civilizatie . Igiena corporala si respectul aratat celor din jur face parte din educatie . La romani mai greu. Oricum spitalele trebuiesc explodate si construite altele noi dar de unde bani ! Navasta s-a dus sa se opereze in Romania a dat banul si a fost trata bine de surori si restul de personal.

Maxentiu  •  18 ianuarie 2018, 1:01

Probabil ca va fi musamalizat cazul Hexi, din considerente de "siguranta nationala". Exista un punct comun intre Justitie, DNA si Hexi Pharma: o institutie care ori nu stia ce se intimpla cu dezinfectantii, si atunci e incompetenta, ori stia si n-a facut nimic, si atunci e complice. Ma opresc aici cu deductiile, in Romania sunt multi copaci pe marginea drumurilor, Condrea s-a intalnit cu unul, n-as vrea sa ma intalnesc si eu cu altul.

sundance kid  •  18 ianuarie 2018, 1:10

Pai si tu ce iti imaginai ca daca unul ca tolontan se pregateste de operatie isi alege un spital unde se plimba ala cu camila pe coridor ! Fiecare dupa posibilitati .

bg  •  18 ianuarie 2018, 6:03

Problema utilizarii dezinfectantilor neconformi in spitale NU este rezolvata...Producatorul prezinta documente (2 buletine de analiza) bune pentru autorizarea unui produs biocid la Comisia de Biocide din INSP, dar el NU mai este controlat la productia de serie care ajunge in spitale, iar spitalul NU este controlat daca respecta indicatiile de utilizare (dilutii). Control sanitar NU inseamna sa compari ce scrie pe eticheta dezinfectantului cu ce scrie in autorizatie. Eu vorbesc de control de laborator, cu standarde europene de eficacitate microbiologica aplicate atat produsului de serie cat si produsului in lucru (probe din galeata tanticai de la firma de curatenie). MS sau alta autoritate de stat nu obliga producatorul sa aiba control de calitate pe productia de dezinfectanti, desi documentele UE stipuleaza ca: " producatorul trebuie sa mentina nivelul de calitate din autorizatie prin control". Am vazut cum isi "controla" Condrea produsele la Unilab. Cred ca se incearca recupererea afacerii Hexi Pharma de catre protectori si continuarea ei sub alta denumire. Aceeasi Romanie, cu alta palarie!

bg  •  18 ianuarie 2018, 6:39

Si apoi, se pune problema CAT de INDEPENDENTA (in a lua decizii corecte) este aceasta COMISIE DE BIOCIDE care functioneaza in INSP, institut aflat in subordinea MS? Hai sa fim seriosi...de cand functioneaza, acesta Comisie nu cred ca a refuzat sa autorizeze vreun produs dezinfectant. De ce? Pentru ca in Romania traficul de influenta este precum aerul pe care-l respiram, iar expertului evaluator i se spune in fata:" nimeni nu este de neinlocuit". Nu suntem nici naivi, nici copii...

Comentează