Campioana mondială Gianina Beleagă, mesaj către ministrul Marius Dunca: ”Vedem tot!”

Canotoarea de 22 de ani a folosit în mesajul revoltat despre scandalul premierilor de la MTS unul dintre îndemnurile protestatarilor civici: ”Vă vedem!”

miercuri, 24 ianuarie 2018, 7:00

 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marian Ursescu și Cătălin Tolontan

Premierile mai multe și mai prompt acordate federațiilor neolimpice, precum cea de tenis cu piciorul sau kempo, au aprins spiritele în clădirea din ”Vasile Conta”.

Sporturile olimpice au prins glas.

88.000 de euro a luat o singură familie de la kempo, cea a președintelui de federație, Amatto Zaharia

Una e să fii sub impresia lui ”știam noi ceva”, căci lumea sportului este mică și bârfitoare, și alta e să citești că un singur președinte de federație de la fotbal-tenis a primit mai mulți bani, 35.000 de euro, decât Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu și Larisa Iordache, toți trei împreună!

Sau că, în timp ce la tenis cu piciorul s-a plătit tot, la canotaj sunt restanțe de 1,3 milioane de lei.

Iar listele de premieri ale ministrului Dunca ascund surprize mari în continuare.

De pildă, familia Zaharia de la kempo, tatăl și mama antrenori și cei doi băieți, sportivi, a primit 410.000 de lei. Premierile sunt pentru cele două campionate mondiale declarate de kempo, unul în Portugalia și celălalt în Las Vegas, Statele Unite.

Suma celor 4 membri ai familiei lui Amatto Zaharia este echivalentă cu cât au luat toți sportivii, toți antrenorii și întreg stafful Federației de Gimnastică: 24 de oameni!

Amatto Zaharia și soția sa, Sanda (foto), plus doi dintre băieți, Yamato și Yani, au făcut 88.000 euro din două competiții de kempo doar anul trecut

Iar gimnastica a câștigat patru medalii europene în 2017.

Familia Zaharia a luat mai mult și decât întreg tenisul de masă, a cărui echipă a ieșit campioană europeană anul trecut.

Mircea Roman: ”Nu o să pupăm funduri ca să ne primim banii care ni se cuvin!”

”Văd că alții îi fac campanie ministrului Dunca. Asta e, avem lipsuri, cum se spunea pe vremuri. Noi nu facem campanie nimănui, ne antrenăm” Mircea Roman, antrenorul lotului feminin de canotaj

-Domnule Mircea Roman, vă întreabă fetele de ce nu-și primesc banii?
– Mă întreabă, sigur că mă întreabă. Nu mă mai cred sportivele, sub cuvânt de onoare. Au ajuns până acolo încât una din fete a mers la minister, la financiar, și a întrebat care e situația. Știți ce i s-a spus? Că federația nu a depus hârtiile necesare pentru a primi banii! A fost o minciună sfruntată!

-De ce s-a ajuns aici?
-Nu cunosc. Dar eu sunt pus într-o situație jenantă. Să argumentez de ce trebuie să primim noi banii, că am muncit, că e competiție ucigătoare, că mai e puțin timp până la Tokyo! Ne-am făcut treaba și așteptăm să nu ne milogim pentru banii pe care trebuie să-i luăm. Ce, trebuia să pupăm funduri ca să obținem banii înaintea altora? Noi nu cerem favoruri, ar trebui să meargă lucrurile de la sine. Să ai siguranța că lucrurile sunt corecte!

-Ați avut vreo premoniție când ați spus, la aeroport, la întoarcerea de la Mondiale, că sperați să băgați ministerul în faliment?
– Am glumit atunci, am spus „Domnule ministru, chit că vă băgăm în faliment, faceți tot posibilul să plătiți sportivele!”. Am spus asta pentru că erau și atunci plăți restante de la Europenele de senioare, de la alte Mondiale de junioare și tineret. Sub formă de glumă, nicio secundă nu mi-am imaginat că suntem considerați „Cenușăreasa” sportului!

-Fotbalul-tenis a primit banii, deși au avut competiția după canotaj. Cum comentați?
-Am citit că respectiva federație a făcut o campanie de susținere a domnului ministru. Noi nu am făcut! Avem lipsuri. Să înțeleg că de asta au primit banii înainte. Îmi place să cred că nu e așa!

Mircea Roman (dreapta), primit de Marius Dunca, împreună cu lotul de canotaj, după victoriile de la CM din Sarasota

O amintire de la Sydney cu președintele Emil Constantinescu

-Primesc sportivii prea mulți bani, cam 19.000 de euro în total pentru o medalie mondială de aur?
-Am văzut că sunt mulți care contestă aceste premieri ale sportivilor. Mă refer aici la sporturi olimpice, medalii obținute la Mondiale și Europene! Îi invit să stea cu noi o lună în cantonament, să vadă cum se face sport de performanță. Suntem de acord și ne mândrim doar când se cântă imnul! O să vă spun o întâmplare petrecută în 2000, la Jocurile Olimpice.

-La Sydney?
-Da! Canotajul, prin medaliile câștigate atunci, a dus România pe primul loc în clasamentul pe națiuni. Eram, în tribună, lângă președintele României de atunci, domnul Emil Constantinescu. Se făcuseră toate demersurile diplomatice pentru o întrevedere a oficialilor români cu prim-ministrul Australiei de atunci, dar nu se reușise nimic. După competiție însă, a coborât o persoană și l-a invitat pe domnul președinte la prim-ministrul Australiei ca să discute! Era și el la competiție. S-a dus domnul Constantinescu și a stat vreo 30 de minute. Când s-a întors radia. Ne-a spus: «Uitați, ce nu am reușit noi pe cale diplomatică, ați reușit voi prin performanță!».

-Ieri s-au transmis asigurări că vă veți lua banii.
-Repet, eu o consider o măsură normală. Nu am luat medaliile astea stând la umbră, ci bătând cea mai puternică barcă a Americii, la ea acasă!

Beleagă: ”Vedem tot!”

Gianina Beleagă (dreapta) și Ionela Lehaci, barca învingătoare în proba de dublu vâsle, cateogrie ușoară, la Mondialele de anul trecut

Gianina Beleagă, campioană mondială la Sarasota, 2017, în proba de dublu vâsle categoria ușoară, alături de Ionela Lehaci, a intervenit pe Facebook.

”Nu sunt ipocrită. Sunt româncă și știu că replica cea mai populară a noastră este „nu sunt bani”. Am auzit-o încă de când eram la grădiniță.

Aș fi înțeles dacă n-ar fi fost, însă după ce am citit acest articol, au apărut semne de întrebare, frustrări.

Acum mă întreb în sinea mea: oare nu ar fi trebuit ca la 13 ani, când am început să practic canotajul, să aleg dansul sportiv fiindcă și așa dansul este unul dintre hobby-urile mele?! Așa nu aș mai fi vâslit mii de kilometri, nu mi-aș mai fi pus sănătatea în joc și probabil acum nu aș mai fi scris asta.

Dar cum am spus, dansul este un hobby, însă canotajul este ceea ce mă definește”.

Gianina încheie cu unul dintre îndemnurile protestatarilor civici din ultimul an: ”Aceste situații, chiar dacă nu sunt foarte… plăcute, ne îndeamnă să luptăm mai departe indiferent de probleme, promisiuni, amânări, însă, chiar dacă suntem mereu într-un „glob de sticlă” și nu prea avem contact cu cei dinafară, vedem. Vedem tot!”.

Bitang: „Sunt recompensate concursuri obscure”

Mariana Bitang se declară siderată. „Nici nu pot să comentez această situație. E anormal ce se întâmplă”, spune antrenoarea de gimnastică.

Și, ca să nu fie subiectivă, vorbește despre discriminarea canotajului, nu despre cea a gimnasticii.

”Cum se face ca singurul sport care a adus două medalii mondiale în probe olimpice anul trecut, canotajul, să nu-și primească banii după mai bine de trei luni de la competiție, în schimb să fie recompensate performanțe obținute la concursuri obscure?! Sper să se găsească în final bani și pentru campioanele mondiale de la canotaj!”.

Ungureanu: „Sunt sporturi unde se împart medalii ca măslinele”

Corina Ungureanu, dublă campioană mondială la gimnastică

-Doamnă Ungureanu, cum vi se par dezvăluirile Gazetei de marți?
-Vă spun sincer, mi-a plăcut deschiderea ministrului Dunca, mi-a plăcut și că a venit la Ploiești pentru a vedea problemele de la clubul unde lucrez, Petrolul. A venit la doar două zile după ce i-am semnalat unele lucruri. Însă ceea ce am citit azi la voi mă întristează.

-De ce?
-Știu că o să supăr prin declarația asta, dar nu sunt de acord cu sporturile care primesc bani mulți și în care se împart medalii ca măslinele. Am mai avut discuții în trecut și despre artele marțiale, despre karate. Apoi, vedem că banii din gimnastică sunt mult mai puțini, deși este un sport în care se fac nenumărate sacrificii, în care antrenamentele sunt foarte grele. Sporturile amintite de voi, tenis cu piciorul, dans sportiv, sunt de masă.

-În plus…
Chiar m-am bucurat când domnul Dunca a spus că vrea să fie alături de sporturile olimpice. Avem, deocamdată, 6-7 sporturi care pot conta la viitoarele Jocuri Olimpice, începând cu gimnastica sau canotajul, scrima, continuând cu judo sau haltere. Ar trebui să avem grijă de sportivi, să îi răsplătim cum se cuvinte pentru efort.

Filimon: „Așa se întâmplă când legile sunt interpretabile”

Antrenorul campioanelor europene la tenis de masă, Viorel Filimon, spune că sportul său a avut o singură întârziere în 2017.

-Domnule Filimon, ce părere aveți despre premieri?
-Domnule, așa este făcută legea. Iar cei care fac premierile se bazează pe lege. Ei sunt responsabili în totalitate, eu nu aș vrea să îmi dau cu părerea. Nu zic nici că-i bine, nici că-i rău, sunt antrenor.

-Totuși, vă simt o nemulțumire când spuneți „așa e făcută legea”.
-Da. Așa se întâmplă când legile sunt interpretabile. Se ajunge la situațiile de acum. Dacă ar fi scrise clar și concins, n-ar mai exista discuții.

-Ați avut probleme, întârzieri?
-Una singură, la cadeți, au venit banii cu întârziere, prin noiembrie. La seniori, nu. Doar s-au calculat greșit pentru câțiva membri ai staff-ului, doctor, maseur, dar s-au reglat până la urmă.

Octavian Bellu: „Ministrul trebuie să se decidă: vrea medalii olimpice sau sport de masă!?”

Octavian Bellu (dreapta) și Mariana Bitang au luat atitudine după dezvăluirile Gazetei privind premierile MTS

Când a fost la rându-i șef al sportului, Octavian Bellu a fost dintre cei care au cerut ferm despărțirea apelor.

Cel mai titrat antrenor de gimnastică din lume explică felul în care a blocat premierile de la competițiile-fantomă.

-Domnule Octavian Bellu, ce spuneți despre subiectul premiilor?
-Domnul ministru Dunca trebuia să-și asume public care sunt prioritățile sportului românesc. Vrem medalii la Jocurile Olimpice sau vrem sport de masă? Pentru că prin declarația nefericită făcută pentru Gazeta, în care compara sportivii legitimați de la dans sportiv cu cei de la canotaj pentru a explica de ce i-a premiat pe primii în defavoarea celorlalți, înțelegem că una spune și alta face. Vrem să fim ca Islanda, care nu există în competițiile internaționale, sau ca Norvegia, care are puțini sportivi de performanță, dar performează sută la sută?!

-Cum ați gestionat dumneavoastră în urmă cu zece ani problema premierilor sutelor de medalii din sporturile exotice?
-A fost dat un ordin de ministru prin care erau stabilite clar criteriile de evaluare a competițiilor în disciplinele neolimpice. La aceste Mondiale și Europene trebuia să participe minimum 12 țări de pe 3 continente diferite. Și așa am blocat aceste premieri cu zeci de medalii mondiale și europene câștigate de sportivii români la o singură competiție.

-Dar legea îi conferă ministrului dreptul de a stabili procentul cuantumului acestor premieri „până la 100%”. Dacă dorește, ministrul poate decide să premieze cu 1%!
-Așa este, dar presiunile celor din minister și federații sunt mari. El trebuie să reziste acestor presiuni și să aibă consilieri foarte buni care să evalueze într-o modalitate transparentă și corectă competițiile din sporturile neolimpice. Și mai e ceva de zis.

-Vă rugăm.
-Nu cred că mai există o țară în Europa cu 70 de federații sportive care primesc subvenții de la stat!

Comentarii (35)Adaugă comentariu

Cristian  •  24 ianuarie 2018, 9:06

Nu-mi vube să cred că aproape nimeni nu comentează această situație jenantă! Bine că au ceva de spus *** alde Becali, Șumudică sau Hagi! Popor de 2 lei! Oamenii din canotaj sau gimnastică muncesc enorm pentru țara asta penibilă, iar *** din minister premiază discipline de care au auzit numai ăia care le practică! Rușine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

CCC  •  24 ianuarie 2018, 9:12

Da, traim in Romania si asta spune tot.... . D-le Tolontan, daca-mi permiteti, as face o sugestie: scrieti, va rog, un articol despre ceva ce functioneaza NORMAL in Romania. Eu unul tot incerc sa gasesc asa ceva si nu reusesc. Poate gasiti Dumneavoastra. Nu ma refer la lucruri banale, la oameni care merg zilnic la servici si isi fac treaba, ci la sistem. Multumesc

Cătălin Tolontan  •  24 ianuarie 2018, 9:13

@CCC: va dau cateva exemple de lucruri despre care cred ca merg in Romania la un standard bun, uneori comparabil cu cel de afara, proportional cu resursele mai mici, desigur, pe care le avem noi: SMURD, Consiliul Concurentei, Autoritatea Electorala , DNA, plus companii private precum Dedeman, Bitdefender, Ringier, ProTV, chiar si Antena 1, ca sa va dau si exemple de rezultate bune din media. Asta nu inseamna ca aceste institutii nu dau si rateuri (cazul procurorului Portocala de la DNA), dar, pe ansamblu, ele dovedesc constanta, anumite valori si o coerenta interna. Desigur, nu trebuie sa fiti de acord cu aceste exemple, insa cred ca daca va ganditi in sensul acesta veti gasi propriile dvs. cazuri de succes.

Ion  •  24 ianuarie 2018, 9:17

Sigur ca " va vedem". Toata lumea ii vede... si ce dacă ? Nu ai ce sa le faci ... iar ei fac in continuare, bani pt familie, pt partid si pt pupincuristii multumiti ca primesc si ei zeci de mii.... si sigur ca nu se schimba nimic. Totul e pe principiul am vazut, am aflat, am stiut si a trecut. Roata si caracatita merg la fel. Legile si le fac ei , politicienii si apropiatii, dupa bunul plac...

Andrei F  •  24 ianuarie 2018, 9:41

Domnilor,e prea mult! De la un adevar evident-tenisul cu piciorul a fost premiat inaintea canotajului-ati construit o constructie care nu se sustine!!!Informatia pura...1. Octavian Bellu spune ca acele competitii care nu intrunesc la un Campionat European minim 12 tari sa nu conteze(,,A fost dat un ordin de ministru prin care erau stabilite clar criteriile de evaluare a competițiilor în disciplinele neolimpice. La aceste Mondiale și Europene trebuia să participe minimum 12 țări de pe 3 continente diferite. Și așa am blocat aceste premieri cu zeci de medalii mondiale și europene câștigate de sportivii români la o singură competiție.,,)La Campionatul European de tenis cu piciorul de la Izvorani au fost prezente 15 tari! Deci dupa Octavian Bellu premierea a fost corecta! 2. Doamna Ungureanu afirma ca banii la gimnastica sunt mai putini(,,Apoi, vedem că banii din gimnastică sunt mult mai puțini...,,)Adevarul este ca gimnasticii i s-a alocat in an neolimpic mai multi bani decat in an olimpic(,, FR de Gimnastică a crescut de la 5.395.000 lei la 6.242.500 lei în 2017,,)3.Aceasta afirmatie nu trebuia sa existe dar...,,MIRCEA ROMAN: ”NU O SĂ PUPĂM FUNDURI CA SĂ NE PRIMIM BANII CARE NI SE CUVIN!”,,.Nu trebuia sa existe deoarece nimeni nu crede ca un ministru strange semnaturi...Ministrii politici nu sunt alesi pe acest criteriu.Nici un ministru!Probabil ca domnul ziarist a ramas cu imaginea de la stabilirea sefului COSR unde acolo se strang semnaturi,adeziuni...4.Ieri autorii articolului puneau aceastaintrebare:,, Ați deblocat plăți la sporturile marțiale blocate de Gabi Szabo și de Elisabeta Lipă.... Mai exact la taekwondo, karate, karate Kyokushin, dans sportiv, ciclism și box. ,,...Treaba este ca o parte din acele sporturi au fost blocate datorita unor anchete penale-Obreja- sau probleme la alegerea conducerii.Totusi jumatate din ele sunt sporturi olimpice!!!5.,,O scurtă precizare: ziarul nu are un raport special nici cu Lipă, nici cu Szabo. Pe vremea ministeriatului lor, dar și după, am avut și avem o relație de distanță critică.,,Aici trebuie facuta o mentiune.Doamna Szabo a fost nu criticata ci contrata dur-(alegerile COSR) doar datorita apartenentei politice neaducandu-se nici un argument in ce priveste profesionalismul doamnei.Asta ca sa nu uitam de standarde cerute in alte cazuri!6. Doamna canotoare ia in ras celelalte sporturi neolimpice.Argumenteaza ca orcum ii placea dansul putea sa nu mai fie profesionista la canotaj.Treaba este ca sportivii de la dans care ajung la o performanta si ei se antreneaza la fel de mult ca dansa si ca hobby si ei se pot da cu barca....Concluzia:invrajbiti sporturile !Pentru ca faceti referire la #rezist...Daca un ministru este condamnabil pentru ca respecta legea faceti o intampinare unde trebuie....Ca doar #rezist se bate pentru respectarea legii!

Vlad Dracul  •  24 ianuarie 2018, 10:34

@catalin tolontan: faptul ca acest tavalug de articole este de fapt un joc politic prin care se forteaza plecarea acestui Dunca, este foarte clar. Cui foloseste? Vom afla curand. Asta e jocul politic si il luam ca atare. Se arunca pe piata cateva articole ***, ca sa le ia locul. Pana aici, nimic nou sub soare. Dar sa folositi sportivi si antrenori impotriva altor sportivi si antrenori, este urat. Foarte urat. Pe voi va inteleg, din asta traiti. Dar sportivii si antrenorii sa se complaca in treaba asta, este foarte urat din partea lor. Hai sa mai citim si sa mai gandim putin *** ***. Tocmai cine s-a gasit sa vorbeasca, Bellu si Bitang care sunt milionari in euro din premieri, niste gimnaste care au incasat si ele premieri uriase la timpul lor iar acum au niste rente viagere uriase dupa ce s-au lasat de sport la doar 18 ani, niste presedinti de federatie care incaseaza salarii, indemnizatii, rente, de zeci de mii de euro pe luna... . Nu mai vorbesc de faptul ca pana mai ieri i-ati tavalit in presa luni de zile pe Bellu si Bitang, anchete peste anchete, acuzandu-i ca incasau sute de mii de euro premiere, ca mai luau si din banii sportivelor, ca bateau si injurau gimnastele iar acum ne prezentati familia Bellu ca fiind un mare reper de moralitate in timp ce denigrati familia celui de la kempo postand o poza cu ei din timpul....unui antrenament. Adica niste oameni care chiar fac sport de performanta. Rusine sa le fie, nu-i asa, familiilor si copiilor lor care practica sport de performanta! Iar antrenorul de la canotaj Roman, desi incaseaza el singur 60.000 de euro pe an din premieri, pe langa multe alte avantaje, deplasari, cazare, masa, diurna, echipamente, etc., tot el este cel care se victimizeaza ca o virgina. Asa o fi ok?! Iar gimnasta Ungureanu isi da cu parerea desi habar nu are ca medaliile alea despre care crede ea ca "sunt luate ca maslinele" nu se premiaza deloc ci se premiaza doar cele obtinute la concursuri unde au fost minim 25 de tari iar pe proba respectiva trebuie sa fi avut adversari straini din minim 14 tari, ceea ce nu e chiar atat de simplu (bine, este adevarat, criteriile astea de seriozitate sunt aplicate doar in sporturile neolimpice pentru ca in cele olimpice pot sa fie si doi pe proba si primesti premiere). Dar e greu daca ele "nu citeste" si se educa doar de pe FB, de unde sa stie ca exista niste legi care trebuie respectate/ Iar fata asta de 22 de ani de la canotaj arunca cu noroi in munca altor sportivi confundand dansul sportiv de performanta, unde este o munca titanica, cu dansul ei din club de la Bamboo atunci cand fuge din cantonamente. Este ca si cum cele de la dans sportiv ar denigra munca canotoarelor spunand ca mai bine s-ar fi apucat si ele sa se dea cu barca in Herastrau ca si lor le placea sa dea la vasle de hobby, si mai incasau si o renta viagera. Sau vorba lui Becali, ce mare lucru si cu gimnastica asta, fac unele niste tumbe pe acolo. La denigrat si ridiculizat, nu ne intrece nimeni. Felicitari pt pozitia neutra si corecta a antrenorului Filimon. Una peste alta, ar fi interesant de postat si ce premieri au incasat cei de la canotaj in 2017 ca sa vedem si noi cati sportivi au fost premiati si cati din staff-ul tehnic si al federatiei. Si cu cat. Si cam ce buget total a intrat anul trecut in conturile canotajului. Ca sa vedem cam cat au fost de oropsit a fost saracul canotaj. Abia atunci putem face comparatii. Puteti?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  24 ianuarie 2018, 10:35

@Vlad Dracul: ce victima este ministrul Dunca :-) Au apărut doua articole si spuneti ca e ”un tavalug”. Ce stres enorm trebuie sa infrunte. Acum serios, e normal ca presedintele federatiei de fotbal tenis sa primeasca 35.000 de euro pentru o competitie, mai multe decat Marian Dragulescu, Larisa Iordache si Catalina Ponor pentru patru medalii europene la gimnastica? Asta e decizia ministrului, sa traiasca acum cu ea.

Johnneil  •  24 ianuarie 2018, 11:09

Exista si o competite de septica, trombon sau tabinet?

Cititor  •  24 ianuarie 2018, 11:18

Domnule Andrei,credeti ca e in regula sa fie finantate de stat vreo 12-13 federatii de arte martiale? Cum ar fi sa vedem Federatia Romana de Atletism Diferit,in care sa avem probe de alergat in sac,aruncatul cu veioza sau sarituri cu un partener in spate,la care sa fim campioni mondiali sau europeni? Sau Federatia Romana de Baseball Traditional unde in loc de bate de baseball s-ar folosi scanduri din gard,ca se gasesc mai des. La un campionat European trebuie sa participle minim 30 de tari sau mai putine in cazul in care ar exista un turneu preliminar. La un campionat mondial,logic,ar trebui sa fie si mai multe tari implicate. In cazul in care nu stiti, Domnule Andrei,nu stiu daca practicati vreun sport,dar daca doriti,va puteti inscrie oricand la vreun campionat mondial de arte martiale,acolo unde e suficient sa platesti taxa de participare ca sa iei parte la competitie . Aceste competitii sunt foarte frumoase si sigure,pentru ca,desi gasim denumirea de "karate",acolo nimeni nu se loveste.Se danseaza singur sau in grupuri de 2,3 4....10 ,atat cat e necesar ca sa ia toata lumea o medalie,simulandu-se o lupta cu un adversar imaginar.In aceasta situatie,medaliile si premiile ar trebui sa fie tot imaginare. Sau ce ati zice de un campionat mondial de box in care sportivii ar lovi doar sacul de box si s-ar premia frumusetea loviturilor,sunetul loviturilor si cadenta acestora.Bineinteles cu premii si medalii diferite. S-a ajuns sa fie campioni mondiali copii de 6-7 ani care nici macar nu stiu la ce competitii au participat. Nu e o invrajbire intre sporturi,ci e o nestiinta in administrarea activitatilor sportive unde se amesteca sportul de masa cu cel de performanta.

pawn  •  24 ianuarie 2018, 11:25

dar asta nu e tot! motanul care chiorlaia pe acoperis la 2 asta-noapte avea si el un mesaj asemanator atarnatorilor din piata victoriei! nu l-am descifrat, dar in mod sigur tolontan ar fi inteles ceva.

Alex  •  24 ianuarie 2018, 11:31

Buna ziua! Andrei ***partial ai dreptate, dar evidenta ramane....legible sunt facute prost! Atat de prost incat sa fie interpretabile! Logica mea imi spune asa: nu exista sport mai cu mot, dar exista sport profesionalizat si sport de masa! Cele doua example date de tine, canotajul si gimnastica vs dansuri sportive si karate(etc). La sportul de masa ai sanse sa mai faci un ban "pe langa". Plus in canotaj ca si in gimnastica ai mai putini "iepuri". ... Tenisul de masa feminin face de multi ani lucruri exceptionale intr-un sport in care altii investec enorm de mult cu naturalizarile sportivelor. Andrei....un lucru este clar ...elementul barfa....deci lucruri despre care se vorbesc, iar acum se dovedesc! Lipsa cronica de transparenta duce in final ca acele lucruri care ar fi legitime sau reparatorii as fie interpretabile.....ca si legea! O zi faina SA avem!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  24 ianuarie 2018, 11:37

Ei na! Este vorba de lege domnule!Daca considerati ca Dunca nu a aplicat legea faceti plangere la Autoritati!Presedintele federatiei de tenis cu piciorul a luat acei bani in urma a 12 medalii de aur si a uneia de bronz!In vremurile acelea bune si domnul Bellu probabil ca incasa sume mari daca mai multi sportivi erau medaliati.La fel ca si in cazul Andreea Raducan daca anul acesta se vor castiga multe medalii...Domnul Bellu se plange acum de numarul de federatii finantate de la buget dar ce te faci ca si acum doi ani lucrurile erau aproximativ aceleasi!

ticbis  •  24 ianuarie 2018, 12:18

@Andrei F: Bre tovarase, aici nu e vorba de lege (ea exista si trebuie aplicata asa cum suna), ci despre incalcarea ei!!! Esti culmea neroziei: "Domnul Bellu se plange acum de numarul de federatii finantate de la buget dar ce te faci ca si acum doi ani lucrurile erau aproximativ aceleasi!" :))) Pai uite "ce te faci": pui mana, ca de-aia esti ministru si faci lucrurile sa se intample mai bine si mai corect decat acum doi ani, in litera si spiritul legii!!! In spiritul halucinant acceptat si inteles de tine, niciodata un ministru nu va fi obligat sa faca nimic bun, in niciun domeniu, pentru ca si acum 2 ani si acum 10 ani se facea la fel, sau poate mai rau! Repet, esti exact cum arata Romania astazi; dar se pare ca tie-ti place asa :)))

Andrei F  •  24 ianuarie 2018, 12:30

@Cititor • 24 ianuarie 2018, 11:18 Domnule,punctual puteti avea in unele aspecte dreptate...Eu nu pot sa evaluez tot ce afirmati.Dar in articol nu despre asta este vorba.Sa o iau ca la gradinita.Dunca a modificat el legislatia pentru a favoriza unele sporturi?Si mai grav ar fi daca Dunca a parasit cadrul legal si a dat sau a luat banii discretionar .Reiese de undeva asa ceva?Nu va suparati,nici eu nu stiu daca a facut sau nu.Din articole sigur nu reiese asa ceva.Dunca a dat canotajului mai multi bani decat precedentul ministru desi nu este an olimpic!Se poate contesta asta?Dunca este ministru si peste sportivii de la gradinita.Daca vrea sa le faca un program distinct tot nu ar depasi competentele functiei!La fel daca ar face un program pentru pensionari.Sportul nu este numai pentru marea performanta!Acum daca la sporturile olimpice a alocat mai multi bani-cu o exceptie ,atletismul- dar a si repus pe finantare boxul...Asta cum se poate masura?Totusi o mentiune.Probabil se poate participa la un campionat pe baza unei taxe dar trebuie sa fi in competitie cu sportivi din federatiile mai multor tari ca sa fi pe lista lui Dunca...Asta mi se pare ca se intampla si la anumite intreceri din(ex.)tenis ,tot trebuie sa platesti taxa de legitimare....Si nu trebuie sa va cazniti ca sa gasiti sporturi neolimpice.La fel de usor puteti gasi in Romania sporturi olimpice care pentru tari de traditie suntem mai in urma ca multi amatori de acolo...Pentru ca se apropie Olimpiada de Iarna sa ne gandim la sariturile cu schiul unde din cauza federala se pare ca-i pierdem si pe putinii sportivi...De asta ce spuneti?Ar trebui sau nu finantat acest sport pentru ca acum nu are relevanta mare in Romania? Si repet,daca olimpicilor nu li se iau din drepturi ci li se maresc e rau?Numai pentru ca pe langa olimpici sunt premiati si altii dupa criterii vechi ?Atunci cautati orice statistica vreti,Romania este repetenta la practicarea sporturilor,sunt cu mult sub media europeană la capitolul mişcare, indiferent că este vorba de frecvenţa cu care fac exerciţii ori de scopul pentru care aleg să facă sport.Si un Ministru al Sportului are treaba cu asta...Fotbalul la randul lui are multe ramuri...11 jucatori,7...,sala,pe plaja...si la randul lor fiecare organizeaza campionate.

Andrei F  •  24 ianuarie 2018, 13:07

@ticbis • 24 ianuarie 2018, 12:18 Domnule,astazi iti dau un singur raspuns!Sigur acum este mai bine decat atunci cand ti-a plecat copilul din tara!In rest dumneata nu vrei sa intelegi!Nimeni nu poate combate ca acum cu acest ministru sporturile olimpice au avut mai multi bani alocati-cu o exceptie atletismul dar si cu un plus boxul care a fost refinantat-.Daca pentru dumneata mai multi bani alocati nu inseamna mai bine...eu nu am ce argument sa-ti aduc.Si jucati sah.Sigur va ajuta!In rest sper ca macar dumneata sa stii ce lege a incalcat Ministru-conform afirmatiei dumitale.Daca esti sigur de asa ceva fuguta la Autoritati!Dunca este un pesedist si astia nu au iertare in fata Autoritatilor...Ceilalti...Si da,Romania de acum este mult mai buna decat cea de acum 6 ani...

ticbis  •  24 ianuarie 2018, 15:57

@Andrei F: Esti simpatic, tovarase :))) De bine ce o duc romanii, in ultimii sase ani au plecat definitiv din tara vreo patru milioane si jumatate dintre ei :))))))) Si se pregatesc sa plece in urmatorii doi ani inca vreun milion!!! Se pare ca la tine acasa, cand iti bate postasul la poarta pe 20 ale lunii sa-ti dea pensia la 45 de ani, se vede altfel :)) S-o mananci sanatos, tovarase... si sa speri ca atunci cand vei implini 80 de ani va mai exista cineva in tara asta care sa munceasca ca sa ti-o plateasca! Vai de Romania asta daca a ajuns sa placa celor ca tine...

Om de sport  •  24 ianuarie 2018, 16:29

*** Tolontan face ce a facut toata viata! Adica "jocuri de interese" ***. Vlad Dracul are perfecta dreptate in tot ce spune! In primul rand toti aplaudacii dvs si ai lui Lipa habar nu au ce inseamna sport de masa si/sau de performanta. Daca dupa un an in care a fost ministru nu a inteles cu ce se maninca dansul sportiv de performanta sau karatele este de inteles valva pe care o face. Ati asistat vreodata la vreo competitie de inalt nivel in aceste doua spirturi sa vedeti ce efort depun acei spirtivi? Stiti ce eforturi financiare fac acestia? Nu sunt sporturi de masa. Numarul mare de practicanti arata de fapt atractia acestor sporturi in randul tinerilor, mai ales ca in tara noastra au fost introduse dupa Revolutie. Vorbiti cu oamenii din MTS si din federatii si veti afla ce parere au despre Lipa sau Szabo, ce porcarii au facut in sport. Este clar ca de fapt nu vreti sa va lamuriti ci doar sa faceti scandal. De ce nu contactati si federatiile despre care vorbiti cu atata dispret sa va spuna cum se vad lucrurile si din punctul lor de vedere?! Pentru xa de fapt nu asta urnariti?!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vlad  •  24 ianuarie 2018, 17:15

Dl Tolontan presupunand ca ati fi in situatia de a lua aceasta decizie, unde ati directiona prioritar banii? Spre sportul de performanta sau spre cel de masa? Eu as merge in general pe cel de masa pentru ca noi ca tara am pierdut enorm din baza de selectie. Dar Dvs. ce ati face?

Vlad Dracul  •  24 ianuarie 2018, 18:04

@cititor: nu prea aveti dreptate dar va respect bunele intentii. Am sa va dau doar cateva exemple care au mai fost date in alte "n" ocazii si de altii. Conform principiului enuntat de d-voastra, considerati normal sa fie finantate "12-13" federatii de sporturi cu mingea? Adica federatia de minge jucata cu mana in poarta, de minge jucata cu mana peste fileu, de minge jucata cu mana la cos, de minge jucata cu mingea la cos, de minge jucata cu mana in apa, de minge jucata cu piciorul, de minge jucata cu racheta, de minge jucata cu paleta peste fileu,etc. ?! Conform principiului d-voastra stau si mai intreb de ce nu ar trebui si acolo sa fie doar o singura federatie de sporturi jucate cu mingea. La gimnastica le fel, ritmica, aerobica, artistica, etc, la sportrile pe apa la fel, pe apa cu un tip de barca-canotaj, pe apa cu alt tip de barca kaiac-canoe, pe apa cu o barcuta mai mare-yachting, etc.

Vlad Dracul  •  24 ianuarie 2018, 18:20

@catalin tolontan: DA! Este foarte normal ca antrenorul ala sa primeasca pentru 12 medalii mai mult decat au primit Dragulescu si Ponor pentru 4. Pentru ca 12 e mai mult ca 4. Si pentru ca aici e vorba de lege si principii si nu de aplicarea lor discretionar in functie de numele celui premiat. Premiul se acorda pentru performanta si nu pentru numele sportivului. Sa mai amintim si faptul ca Dragulescu si Ponor au toate cheltuielile asigurate, transport, cazare, masa, suplimente, echipamente, refacere si tratamente, etc, iar banii de premiere le intra direct in buzunar asa cum este si normal. Iar la retragere vor avea si o renta viagera binemeritata de cateva mii de euro lunar. Si asta in timp ce antrenorul ala de la fotbal-tenis, la fel ca multi altii, isi plateste din premierea aia cele mai multe din cheltuieli din cheltuieli, cazare, masa, transport la competitii, echipamentte, etc., iar la final nu mai primeste nimic, nicio renta. D'aia spun ca si el merita respect la fel ca si toti ceilalti sportivi si antrenori din toate sporturile. Ei toti reprezinta Romania. Cand o sa intelegem acest lucru si cand o sa respectam munca tuturor, vom progresa si noi ca societate. Pana atunci, ne pierdem timpul cu scandaluri, conflicte, invrajbire, romani contra romani, rating media cu orice pret, si doar atat:((:((:((

ticbis  •  24 ianuarie 2018, 19:07

@Om de sport; @vlad; Domnilor, aveti o perceptie total gresita asupra notiunii "sport de masa". Sporturile de masa sunt cele care se practica la nivel amator pe scara larga la toate categoriile de varsta si care servesc doua scopuri: 1. ca baza de selectie pentru sportul profesionist; si 2. ca modalitate de intretinere a sanatatii fizice a populatiei la nivel national, in scop pur medical (combaterea sedentarismului, a obezitatii, etc). In toate tarile avanaste din lume, sportul de masa este sustinut financiar la nivel guvernamental pentru aceste ambele scopuri. Prioritatile sunt insa dictate de ratiuni competitionale ce deriva din intrecerile profesioniste, de acolo de unde se castiga faima, recunoastere si prestigiu international. Spre exemplu, in tarile scandinave, in Danemarca, Suedia si Norvegia sporturi de masa sunt handbalul si sporturile de iarna, de acolo le vin titluri si medalii la olimpiade, campionate mondiale sau europene. Danemarca, cu o populatie de trei ori mai mica decat Romania, are de zece ori mai multi sportivi legitimati la handbal decat Romania; asta inseamna ca acolo fac handbal de masa majoritatea copiilor, de la 5-6 ani in sus, iar rezultatele se vad la competitiile mondiale profesioniste. Prin analogie, Romania avea ca sport de masa gimnastica; cu ani in urma una din trei fetite din Romania era inscrisa la un club de gimnastica, datorita emulatiei nascute de generatia Nadia; si exemplele pot continua. Deci, asta inseamna sport de masa, nu bambiliciul de astazi! Este adevarat, sportivii de la dansuri sau de la kempo si tenis cu piciorul se antreneaza si ei, fac eforturi remarcabile, dar aceleasi eforturi le fac si concurentele de la concursurile de "miss butt", de la cele de "miss piranda", de la "dansez pentru tine", de la "nora pentru mama", de la "tradati in dragoste", de la "mireasa pentru fiul meu" , de la "vocea romaniei", de la "ferma vedetelor" sau de la "romanii au talent" :))) Fac astea niste antrenamente si trag de fiare la sala cot la cot cu Bianca Draguseanu, cu Daniela Crudu sau cu Oana Zavoranu de nu i-ar trece prin minte niciunui luptator de kempo si niciunei dansatoare de la dansuri sportive, nici vorba de aia ce joaca tenis cu piciorul!!! Cu tot respectul fata de acesti oameni si fata de eforturile lor, astea nu sunt sporturi de masa; sunt show-uri si circ, nimic mai mult. Ori daca ministerul premiaza asa ceva inaintea unor medialiate olimpice de la canotaj, inseamna ca statul este defect!!!

vlad  •  24 ianuarie 2018, 20:00

@ticbis nu sustin nici artele martiale si nici dansul sportiv. Practic 2 sporturi sa zicem din care unul e olimpic si unul nu si la ambele sunt legitimat la federatiile respective. Mi se pare normal ca sportul sa fie finantat de stat pe baza de impact real. Impactul fiind dat si de numarul de practicanti la nivel national/mondial si de performante si de numarul de practicanti. Nu mi se pare ok sa finantam sporturi care sunt practicate in 5 tari si nici sporturi care au reusit sa aiba 20 de sportivi legitimati in Romania. Mi se pare insa normal sa finantam sporturi care reusesc sa faca oamenii din Romania sa fie mai sportivi. Mi-as dori sa aflu si parerea dlui Tolontan referitoare la finantarea sportului din Romania. Si mi se pare absolut exagerat sa avem 20 de federatii de arte martiale carora daca le adunam bugetele ajungem sa constatam ca sunt cel mai bine finantat sport din Romania.

ticbis  •  24 ianuarie 2018, 21:48

@vlad: Este corect ce spui, insa comentariul meu s-a referit strict la afirmatia ministrului care sustinea ca a premiat dansurile pentru ca e sport de masa, in timp ce canotajul cu medaliate olimpice, nu! Ori aici e smecheria care intriga: conceptul de "sport de masa"! Este evident ca romanii danseaza pe capete: la nunti, la botezuri, in cluburi, in discoteci, la petreceri, la aniversari, la onomastici, la evenimente, la concerte, la horele din sate sau la sarbele din caruta; danseaza orice, in toate felurile si pe orice muzica, pop, rock, folk, country, house, populara, lautareasca, vals, tango, metalica sau pe manele, dar asta nu inseamna ca fac sport de masa, este o ineptie cat casa!!! Repet, nu am nimic impotriva dansurilor sportive, se depun eforturi, antrenori, exercitii specifice, antrenamente sustinute, concursuri si se obtin chiar medalii, dar asta nu este un sport de masa si nici olimpic. Este un sport de nisa, practicat de cativa pasionati, la fel ca si kempo si celelelte zeci de variante de asemenea bazaconii ce nu intereseaza pe nimeni la nivel global. Ori sa premiezi chestiile astea inainte de canotoarele pe care intreg mapamondul le-a urmarit cu sufletul la gura cursa finala in urma careia au primit medaliile de aur olimpic si toate televiziunile din lume le-a difuzat imaginile de pe podium cu tricolorul la gat si cu imnul national razbind puternic si limpede din difuzoare, mi se pare o blasfemie! Ministrul ala care a decis asa ceva este orice, numai roman, nu! Nu mai confundati hobby-urile cu sportul! Nu mai confundati activitatile sportive cu sportul! Sunt notiuni distincte, asa au fost dintotdeauna si asa vor fi si in viitor! Exista foarte multe domenii in care antrenamentele fizice si psihologice sunt de multe ori mult mai intense si mai solicitante decat in majoritatea sporturilor profesioniste. Aveti idee cum se antreneaza un cascador? Sau cum se antreneaza un acrobat la trapez angajat la circ? Sau cum se antreneaza o balerina de la Opera Romana? Va spun eu, de zece ori mai intens si mai dur decat oricare dansatoare la bara sau de sarba sau de samba, de o suta de ori mai zdravan decat oricare practicant de kempo!!! Si astia castiga premii internationale, numai ca ei nu fac sport, in niciun caz sport de masa, ei fac doar o meserie de pe urma careia isi asigura traiul si painea zilnica. Incercati sa judecati lucrurile in nota asta, cred eu, cea fireasca si de bun simt; abia apoi veti putea constientiza aberatia deciziei ministrului de a premia niste dansatoare inaintea unor canotoare medaliate olimpice! Desigur, in tara asta e posibil orice... altfel n-am mai fi avut atatea subiecte interesante pentru discutii... nu-i asa???

Om de sport  •  24 ianuarie 2018, 22:15

@ticbis nu inteleg de ce spui ca noi nu intelegem ce este sportul de masa?! Dansatorii sportivi care au fost premiati au fist dintre cei care fac performanta inalta, nu sunt unii care se bataie pe ring o data de doua ori pe saptamina! Ei se antreneaza 6 zile pe saptamina cate 4-8 ore pe zi, si cheltuie sume uriase. Si asa cum a spus Vlad Dracul acestia isi platesc tot din buzunarul propriu. Eu nu vad cu ce este mai presus un Dragulescu sau o canotoare decat campionii mondiali din dansul spirtiv. Doar pentru ca este un sport olimpic?! Sigur practicat de 300 de persoane. Important este ca toti muncesc si se sacrifica pentru performanta. Toti fac sa se auda de Romania prin rezultatele lor. Asa ca va rog sa nu mai acuzati pina nu cunoasteti situatia reala.

ticbis  •  25 ianuarie 2018, 0:14

@vlad: Nu acuz pe nimeni, consider ca fiecare isi are meritul lui pentru eforturile pe care le face, cu atat mai mult cu cat acestea au ca rezultat premii si medalii in concursurile internationale. Exista, totusi, niste criterii de ierarhizare; ori, sa afirmi, din postura de ministru ca dansul sportiv si kempo sunt sporturi de masa ca sa-ti justifici o decizie aberanta, este o chestie care mi-e imposibil s-o rumeg si s-o ingurgitez. Am toata stima pentru cei care fac performanta in dansurile sportive si sunt convins de eforturile lor, dar cand intr-o finala olimpica barca de 8+1 a Romaniei trece prima linia de sosire si apoi le vad pe canotoarele noastre plangand fericite cu medaliile de aur la gat in timp ce rasuna imnul national pentru intreg mapamondul, imi dau si mie lacrimile, la propriu! Aceleasi senzatii le-am trait si la scrima, la tenis de masa, la handbal si... cam atat, ca altceva nu mai avem! La dans sportiv ma uit ca si la eurovizionul de muzica usoara, tin pumnii reprezentantilor nostri, ma bucur daca castiga si atata tot. Nu este sport, nici vorba de sport de masa, este un surogat! Cat despre antrenamente, cunosc multe. In tinerete am avut ocazia sa petrec vreo 10 zile in compania celui mai celebru cascador pe care l-a avut Romania, Szobi Cseh, am vazut antrenamentele pe care le facea el impreuna cu echipa lui, 6-9 ore pe zi; am avut senzatia ca am nimerit pe alta lume, uluit de felul in care asta era facut una cu pamantul si iesea din toate fara nicio zgarietura. Pe langa el, astia de la kempo se joaca cu lopatica in nisip:)) Mai departe, pe la 17 ani am cochetat cu circul, era prin anii '70 (mai precis prin 1977, in anul cu cutremurul). Ce-am vazut acolo m-a last mut; era vremea Nadiei si toata lumea o admira pe barna sau la paralele; insa ce faceau aia de la trapez era de o suta de ori mai tare si mai riscant: la 10 metri inaltime sareau de pe un trapez pe altul cu salturi precise, la milimetru, prinzandu-se unul pe altul doar in maini. Le-am urmarit antrenamentele, ore intregi pe zi exersau o singura figura acrobatica, cadeau de atatea ori in plasa intinsa sub ei incat nu-mi venea sa cred ca peste o saptamana vor avea curajul sa faca chestia aia in plin spectacol live si fara plasa de siguranta! Ma bagasem si eu la figurile alea, pana m-a luat maica-mea de urechi si mi-a reamintit ca aveam un liceu de terminat, un bac de promovat si o admitere la facultate de sustinut. Pe la 23 de ani, student fiind, m-am indragostit nebuneste de o balerina de la Opera Romana, ea avea 19 ani. Sute de zile am fost langa ea, la antrenamente si la spectacole (in perioada aia am frecventat Opera Romana de mi-a ajuns pentru o viata intreaga!). Mai chinuitor si mai dur decat un antrenament zilnic al unei balerine nu cred ca exista, in niciun sport din lume. Era cumplit, niste fortari ale limitelor organismului uman impinse la extrem, ore intregi... habar n-am cum de rezista! In fine, pun punct aici amintirilor; le-am evocat pentru a-mi argumenta ideea: cascadoria, acrobatia de la circ, baletul de la opera, si alte asemenea, sunt meserii, nu sporturi! Dansurile sportive sau tenisul cu piciorul sunt hobby-uri, activitati sportive, nu sporturi. In niciun caz, sporturi de masa! Canotajul, da; este sport adevarat, sport de masa si sport olimpic! Cine premiaza niste dansatoare inaintea unor canotoare medaliate olimpice, n-are toate tiglele pe casa!!!

ticbis  •  25 ianuarie 2018, 0:17

Rectific; comentariul anterior era adresat ca raspuns userului "Om de sport". Imi cer scuze!

Miruna  •  25 ianuarie 2018, 12:32

Peste tot *** au ajuns sa manance si ultimele firmituri din orice coltz de minister, ei si cu progeniturile lor nesatule si netalentate, niste loaze *** la care le aduce mamica si tataica bani *** de la niste tineri care chiar muncesc. Cat naibii trebuie sa mai suportam ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie Nastac  •  25 ianuarie 2018, 17:12

M-am luat si eu dupa Bellu ca sa am motiv sa intervin in favoarea canotajului dar ce-am gasit m-a cam dezumflat de tot. Am vrut sa vad cate tari au avut cei de la fotbal-tenis si cate tari au avut canotoarele pe probele alea. Problema e ca este invers decat credeam eu. Cei de la fotbal-tenis au concurat cu 16 tari pe proba iar canotoarele au avut doar 5 tari pe proba. In conditiile astea imi cer scuze dar si cei de la fotbal tenis merita premiere. Daca le dam la canotoare pt ca au urcat pe podium din 5 tari de ce sa nu le dam si celor care au urcat pe podium din 16 tari?! Si totusi e cam aiurea daca asta e marele canotaj cu mondiale unde sunt doar 5 tari pe proba.

Om de sport  •  25 ianuarie 2018, 17:55

@ticbis ... va rog sa ma scuzati ca va spun, dar dvs nu stiti ce inseamna sportul si nici nu imi propun sa va fac sa intelegeti. Insa un lucru as vrea sa intreb totusi, ce face canotajul sa fie "sport" in viziunea dvs si ce nu face dansul sport de performanta pentru a merita sa se numeasca si el "sport"?!

Ilie Nastac  •  26 ianuarie 2018, 5:42

Bellu si Bitang, cei mai masura sa ne dea lectii?! Oare?! https://www.google.ro/amp/s/amp.gsp.ro/article/479525

i  •  26 ianuarie 2018, 9:11

Ii raspund eu lui Bellu la intrebarea pusa; daca se vrea sport olimpic sau sport de masa? Se doreste sport *** catre PSD. Eu nu cred ca banii au ajuns in totalitate la sporturile obscure, daca faceti anchete gasiti destinatarii adevarati.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Popescu Cristian  •  26 ianuarie 2018, 11:32

Cea mmai mare greșeală este că statul se implică în sport (mai ales prin finanțare!). Totți știm că statul este cel mai nepriceput manager. (unde nu există repsosablilitate și banii vin din ”sac” acolo nu există performanță!). În opiia mea statul ar trebui să finațeze doar 2 lucurui în sport. 1. Programe pentru sportul în masă la nivel școlar și universitar și 2. Premierea rezultatelor (olimpice, mondiale europene etc.). În rest ORICE implicarea a statului în sport (și în multe alte domenii) este greșită! Finanțarea federațiilor și finanțarea competițiilor vor fi totdeauna surse de ”scurgere” a banilor publici!

Dan M.  •  26 ianuarie 2018, 17:03

Antrenorul Nicolae Forminte, coordonator la lotul olimpic de gimnastică de la Deva opinează că definirea conceptului de "sport de masă" nu este făcută cu suficientă claritate, și că mulți vorbesc fără să știe despre ce vorbesc.

Ilie Nastac  •  27 ianuarie 2018, 5:53

Forminte are dreptate. Sportul de masa este cel care se practica in afara federatiilor. Cel practicat in federatii se numeste sport de performanta pt ca are un sistem bine pus la punct de pregatire si de competitii. Bellu ca intotdeauna e pe dinafara. Normal ca tot ce trece peste 150 de sportivi cati au la gimnastica, lui i se pare sport de masa. In sportul de performanta, in cadrul federatiilor sportive, numarul de sportivi este de fapt pepiniera, baza de selectie a federatiei. Cu cat pepiniera e mai mare cu atat sansele la medalii cresc. Problema este ca sunt federatii care si-au facut treaba, PR, programe, etc, si au atras mii de copii catre sporturile lor (vezi handbal, baschet, lupte, judo, dans sportiv, karate, etc). In acelasi timp gimnastica, canotajul, au stat cu mainele-n san crezand ca or sa dea copiii navala la ei ca ele sunt sporturi vedeta si nu au nevoie de niciun PR. Iar acum, vazand ca alte federatii s-au dezvoltat, incearca sa-i discrediteze cum ca sunt sporturi de masa. Luptele au 9000 de sportivi, Judo vreo 6000, asta inseamna ca sunt sporturi de masa?!

Arcasul  •  27 ianuarie 2018, 15:43

Vad aici, in articolul de mai sus, cum marile sporturi olimpice isi plang nemultumirile. Cine va da dreptul sa fiti mai presus decat celelalte sporturi asa-zis neolimpice? Voi vorbiti? Voi olimpicii care la nivel mondial ati vrut sa scoateti luptele dintre jocurile olimpice pentru ca nu aduc bani si suporteri suficienti in tribune? Luptele care reprezinta insasi baza Jocurilor Olimpice, din antichitate si pana azi. Nu credeti ca ar trebui sa va fie un pic mai mult rusine? Sunteti mai presus de orice suspiciune? Cati sportivi practicanti de arte martiale, inclusiv kempo au fost descoperiti dopati si cati sportivi olimpici au fost eliminati din concursuri pt. acest flagel? Voi vorbiti? Credeti cumva ca transpiratia voastra in sala de antrenament miroase a parfum si a celor din jocurile neolimpice pute? Credeti cumva ca bataturile din palmele voastre sunt mai nobile decat bataturile celor de la karate sau kempo? Cati copiii ati adunat dupa strada, copiii fara Dumnezeu, din familii destramate etc., si i-ati bagat in sala de antrenament schimbandu-le destinul si aducandu-i in randul societatii, nelasandu-i sa ingroase randurile celor certati cu legea? Va strigati nemultumirile si vreti bani, dar rezulte ioc. V-ati uitat la vecinii nostri cum ii trateaza pe practicantii de sambo, karate, kempo etc.? NU???? Sa va fie rusine. Acestor sportivi, incepand cu varsta de 18 ani, statul le asigura, se pare - si sper sa nu fie informatia gresita, un salariu pentru a continua practicarea acestor sporturi...si stiti de ce? Probabil ati auzit de trupele speciale ale rusilor. De aici isi selectioneaza oameni. Uitati-va la un antrenament al beretelor negre si veti regasi antrenamentele dure din kempo. Dar, da, voi nu aveti de unde sti aceste lucruri. Voi va vedeti pe voi ca pe niste zei si pe ceilalti ca pe un nimic. In sport, azi, Romania este mai cunoscuta prin sporturile de contact si reprezentantii acestora (fratii Stoica, Morosanu, George Pacurariu, Belbita Diana, Cristina "Mongol" Stancu etc.), decat prin sporturile pe care le practicati voi. Si apropo...nu uitati un lucru. In functie de interesele mai marilor din Comitetul Olimpic International, azi sunteti sporturi olimpice, iar maine puteti fi in rand cu ceilalti. Sa va fie rusine pentru vendeta pe care ati pornit-o impotriva sporturilor de contact, in loc sa va dati mana cu totii, iar scopul vostru unic, in afara celui de a duce Romania pe cele mai inalte culmi ale sportului, ar trebui sa fie acela de a aduna cat mai multi copiii in salile de sport, pe terenurile sportive, educandu-i, calindu-i fizic si psihic, tinandu-i sanatosi, departe de gastile de cartier cu toate bubele lor, de tentatia drogurilor, de alcool si tutun, si nu numai, pregatindu-i sa intre in viata ca oameni de nadejde, cu o conceptie sanatoasa despre ce este bine si ce este rau, despre viata, aratandu-le realitatea imediata si nu cea de pe internet, invatandu-i sa socializeze, sa aiba prieteni in viata reala si nu in cea online. In ziua de azi, da, sporturile de contact au devenit un sport de masa si asta nu va convine. Prin micimea voastra nu stiti cum sa distrugeti visele unor copiii si prin aceasta sa dispara si dragostea pentru aceste sporturi. Dragilor sportivi din jocurile olimpice, cu antrenorii vostrii dragi, cu tot staful, nu sunteti cu nimic mai buni decat cei din sporturile de contact. Ca vreti sau nu sa recunoasteti, atunci cand este vorba de bani sunteti aceleasi hiene hamesite. Nu-i mai criticati pe alti si uitati-va mai intai in ograda voastra.

Comentează