Mici necazuri pe axa DIICOT – Costa Rica. Motivarea unui judecător către un procuror: ”Trebuie să arătați o toleranță mai mare la controlul din partea presei și a cetățenilor”!

Cum a pierdut al doilea proces cu gsp procuroarea DNA Alina Stoica, angajată la DIICOT de Alina Bica, după ce o scăpase pe Elena Udrea în „Gala Bute”

marți, 6 martie 2018, 7:03

”Tribunalul apreciază că acțiunea reclamantei Stoica Alina Florentina este neîntemeiată. Jurnaliștii s-au rezumat la a expune fapte, verificabile, fără a emite judecăți de valoare” Judecător Adela Coman, Tribunalul București, Secția 4 Civilă, cazul Stoica vs Neag și Tolontan

 

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Alina Florentina Stoica a fost procurorul DNA care a cercetat, în 2012-2013, faptele din ”Gala Bute”.

Vreme de patru ani, Gazeta Sporturilor a publicat propria investigație jurnalistică. Fără pretenția de a o substitui pe cea a justiției.

În toți acești ani, Elena Udrea nu este nici măcar chemată la DNA, pentru audieri în dosarul „Gala Bute”.

Pe 6 noiembrie 2013, procurorul Alina Florentina Stoica încheie rechizitoriul în care decide să-l trimită în judecată doar pe Rudel Obreja.

Președintele FR Box devine astfel țapul ispășitor al combinației în care au fost vizate 2 milioane de euro, fonduri UE, achitate până la urmă din bugetul național al României.

Rechizitoriul ”nelegal” al procurorului DNA Alina Stoica

Pe 2 decembrie 2013, conducerea DNA respinge însă rechizitoriul Alinei Stoica.

Și îl califică drept ”nelegal”.

Infirmarea rechizitoriului are loc printr-o ordonanță a șefilor DNA, în care se cere continuarea cercetărilor.

Procurorul Alina Stoica pleacă la DIICOT, unde șefă era Alina Bica, prietena de atunci și de acum a Elenei Udrea.

8 inculpați în loc de 1

În ianuarie 2015, Elena Udrea este arestată și iese la iveală întreaga dimensiune a dosarului „Gala Bute”.

Spre deosebire de rechizitoriul Alinei Stoica din 2013, cu un singur inculpat, actul de acuzare întocmit și trimis în instanță în 2015 de către procurorii Ana Dana și Marius Bulancea are 8 inculpați.

Patru dintre ei și-au recunoscut deja vina și au fost găsiți vinovați în primă instanță de Înalta Curte.

Tot în primă instanță, alți trei, printre care Elena Udrea, sunt condamnați la închisoare cu executare, iar unul, fostul ministru Ion Ariton, este absolvit.

În acest moment se judecă apelul, tot la Înalta Curte.

A reclamat că ”i-a fost lezată onoarea și reputația profesională”

După ce procesul Elenei Udrea a început, procurorul Alina Stoica, ajuns la DIICOT, i-a dat în judecată pe cei doi jurnaliști gsp care au derulat investigația „Gala Bute”.

Procurorul a pierdut definitiv primul proces, primă instanță și apel.

A mai intentat încă unul.

În al doilea proces, procurorul a considerat că felul în care ziariștii au relatat despre primul proces ”i-a cauzat un prejudiciu de imagine, fiindu-i lezată onoarea și reputația profesională”, așa cum esențializează Tribunalul București cererea magistratului DIICOT.

Cele două articole incriminate de procurorul Alina Stoica sunt aici și aici.

”Articolul din 4 iulie 2017 este în integralitate calomnios”, susține magistratul.

Mai departe procurorul susține că jurnaliștii fie mint, fie nu cunosc limba română.

”Este posibilă, totuși, și alternativa la utilizarea minciunii ca obicei de către cei doi pârâți, respectiv ca aceștia să nu poată utiliza corect vocabularul limbii române”. 

Cam acesta este nivelul argumentației procurorului care nu a audiat-o, nu a pus-o sub acuzare pe Elena Udrea și, mai apoi, s-a mutat sub conducerea Alinei Bica.

* În absența unei fotografii a procurorului Alina Stoica, postăm o imagine recent apărută cu fosta ei șefă, Alina Bica, aflată acum în Costa Rica împreună cu cea pe care nu a audiat-o niciodată în „Gala Bute”, Elena Udrea // foto: facebook Narcis Vlad Barbu

Și, cu această logică expusă Curții, în fața căreia de altfel nu s-a prezentat la niciun termen, Alina Florentina Stoica a pierdut și acest proces.

Avocat Diana Hătneanu: ”Cum se conduce o cercetare penală e un aspect de interes public”

La ambele cauze, jurnaliștii au fost reprezentați de avocatul Diana Hătneanu.

”Prin ordonanța de infirmare se constată că în mod greșit s-a dispus trimiterea în judecată numai a lui Rudel Obreja și s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, față de reprezentanții Ministerului Turismului și Ministerului Economiei. Modul cum a fost condusă cercetarea penală de către reclamanta Alina Stoica este un aspect de interes public pe care presa este obligată să-l acopere”, a motivat avocata ziarului.

Acum câteva zile, redacția a primit motivarea judecătorului Adela Coman, de la Secția 4 Civilă a Tribunalului București.

Tribunalul către procuror: ”Trebuie să arătați o toleranță mai mare”!

Curtea ”respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Stoica Alina Florentina”.

Judecătorul reține că procurorul nu poate primi despăgubiri pentru faptul că publicul a reacționat negativ după ce ziarul a scris că Alina Stoica s-a mutat la DIICOT, unde șef era ”Alina Bica, prietena Elenei Udrea”.

În concepția tribunalului, jurnaliștii ”nu se pot face răspunzători de modul în care informația pe care au oferit-o și faptele pe care le-au expus temporal acurat sunt percepute de publicul căruia acestea s-au adresat”.

De altfel, judecătorul Adela Coman arată că ”jurnaliștii s-au rezumat la a expune fapte, verificabile, fără a emite judecăți de valoare”.

Iar în privința procurorului DIICOT, Curtea îi comunică prin motivare că ”fiind o persoană care ocupă o funcție publică, reclamanta este expusă inevitabil și conștient unui control atent al faptelor și gesturilor sale din partea ziariștilor, a organizațiilor neguvernamentale sau a masei de cetățeni”.

Prin urmare, judecătorul îi amintește procurorului DIICOT Alina Stoica că ”trebuie să arate o mai mare toleranță în această privință”.

”Sintagma ”A face scăpat” intră în doza de exagerare specifică presei, căreia îi este permis chiar să ofenseze, să șocheze sau să neliniștească, acestea fiind cerințele pluralismului, toleranței și spiritului deschis, în absența cărora nu există societate democratică” Judecător Adela Coman, cazul procurorul DIICOT Alina Stoica vs jurnaliștii Mirela Neag și Cătălin Tolontan

MOTIVAREA TRIBUNALULUI BUCUREȘTI

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Stelu  •  6 martie 2018, 8:04

Madagascar -Costa Rica - Serbia .... toti milionarii tarii si sa nu uitam de casele la Nisa si Monaco

Grigore  •  6 martie 2018, 8:48

Este bine. Sunteti pe drumul cel bun. Oamenii de buna credinta sunt alaturi de voi!

Anghel Merchel  •  6 martie 2018, 8:55

Domne Tolontane, oriunde s-ar afla Prima Mamica a Tarii, important este ca odorul dvoastra, Dl Presedinte Ptr Alte Coordonate Istorice, trăiește liber si garantat de avocata MICROSOFT in Romania. A bon entendeur, salut!

gabriel valeriu  •  6 martie 2018, 9:01

Mentalitatea stapanului pe domeniul public, alaturata senzatiei de impunitate. Acest amestec toxic face victime printre dregatori politici, inalti functionari publici precum si in diversele caste profesionale cu rol de curatare a societatii de exact acest tip de comportament. Iar cand faptele le sunt expuse, presa devine inamicul comun al acestor indivizi. Va felicit pentru insistenta cu care va faceti treaba de avertizori publici!

Cătălin Tolontan  •  6 martie 2018, 9:02

@gabriel valeriu: multumim. In acest caz, e mai putin important efectul muncii noastre, ci felul in care un judecator a ales sa comunice unei colege magistrate, un procuror, ca munca sa este sub observatia presei, a ONG-urilor si a cetatenilor.

Stefan Patriche  •  6 martie 2018, 9:27

Ce m-a frapat, ca fost avocat şi ceva pe la o Facultate de Drept, este diferenţa enormă între calitatea argumentării judecătoarei Adela Coman (Nu "instanţa" ci doamna judecător Adela Coman, la fel cum

Stefan  •  6 martie 2018, 9:28

Nu ma pot abtine sa nu spun ca imi plange inima cand vad cat sufera saraca doamna procuror. Cred ca nici nu poate dormi noaptea de lezata ce e, nu de faptul ca o chinuie constiinta, ca ma indoiesc ca au asa ceva oamenii astia. Uf Doamne ce de lezate si lezati in tara asta...

acelas  •  6 martie 2018, 9:37

off http://evz.ro/legaturile-coldea-maior-burleanu.html .

Stefan Patriche  •  6 martie 2018, 9:55

.... la fel cum nu "presa" scrie, ci Mirela Neag sau Cătălin Tolontan) şi susţinerile , mai bine zis imprecaţiile, unui fost procuror DNA&DIICOT cum că MN şi CT "nu pot utiliza corect vocabularul limbii române". Ăsta e reflex autoritar de vechil cu bici, mă rog cu cătuşe în cazul ei. Chiar dacă i s-a propus această formulare trebuia să o refuze întrucât nu este utilă argumentaţiei şi ostilizează arbitrul. E un fel de "ba pe-a mătii", nu lucrează. Într-un mod complet opus aserţiunea "cum se conduce o anchetă penală este un aspect de interes public" trebuie să facă parte din orice curs de drept procesual penal. Pe la capitolul cu principiile procedurii penale, de ex. Un avocat precis şi elegant în exprimare contra unui "bătăuş", arbitru, o doamnă. În afara aspectelor de fond. Concluzia mea este că, autorităţile în Romănia nu îsi pot reprima pornirile de vechili care folosesc biciul să-ţi facă bine chiar întrucât tu, care nu eşti în stare nu-i aşa...... Uite aşa Olguţa priceputa omoară două limbi la Brasăl, uite aşa Tudose şi Viorica şi Nuţi şi Alina Bica, Ei ştiu mai bine!

cristyian  •  6 martie 2018, 10:44

Fetitele si baieteii din justitie au impresia ca li se cuvine totul, nu mai vorbesc de salariile Speciale nesimtite si pensiile Speciale nesimtite , pot sa dea si peste noi pe trecerea de pietoni pentru ca ei reprezinta justitia . I-am vazut pe acesti indivizi in ultimi ani , inclusiv pe dottoranda din garsoniera care sta ascunsa prin vii cu penalii si care nu se prezinta la comisii , nu-mi ajunge spatiul sa-mi exprim scarba pe care mi-o provoaca . Sa retinem , bssqu e in libertate iar duduia dottoresa ne vorbeste de lupta anticoruptie, ha,ha,ha,ha... As pleca si eu in Costa Rica dar am auzit-o pe prietena lui basescu aseara, tovarasa udrea vaietandu-se ca mancarea si telefonia sunt de trei ori mai scumpe ca in colonia romanica . O zi buna va doresc d-le Tolotan si sa nu va fie frica de dottoresele din justitie sau din alte zone poluate .

acelas  •  6 martie 2018, 10:51

Catalin, titlul despre maior sri burleanu si alegerile frf este despre FOTBAL, sau sport in general. Scrie macar SI de fotbal, daca de obicei scrii aproape zilnic despre coruptia din orice alt domeniu. Totusi, scrie si despre CORUPTIA din sport. Nu crezi ca e un subiect necesar/interesant? Ce zici? Si apoi astia din servicii, dupa dezastrul pe care l-au facut intrand cu bocancii in atatea sfere care au excedat cu mult competentele, in unele fiind chiar strict ilegal, fiind deci cazuri ilicte, penale, au descins si in aceasta sfera a sportului, cu impact de simpatie a milioane de oameni din tara?? Intr-o tara elementar normal si cu un adevarat stat de drept, o asemenea imixtiune ar fi absolut sacandaloasa iar autoritatile s-ar sesiza din oficiu din start pt cercetare. Nu mai zic presa. Tu ce spui? P.s. : si asta s-ar chema "mergem dupa Sistem", sa stii. Ba chiar Sistemul insusi, direct, pe paine, coldea, maior, dancu, burleanu.

Urod  •  6 martie 2018, 10:53

Toți penalii se simt abuzați...!!!! .. Dar parca cele doua nu mai erau asa bune prietene, atunci când erau cercetate în dosar... Oricum, după ,, fugari "avem și ,, fugărițe ". As vrea sa știu dacă cu Costa Rica avem înțelegeri pt extrădare...?!!!... Toți penalii care sunt în anchete și-au pregătit un locșor mai mult sau mai puțin exotic unde sa o ducă bine cu banii,, munciți "din salariul de bugetar. Păgubit tot cetățeanul român este, care mai trebuie să și muncească ca să plătească tot ce s-a furat.

lord belial  •  6 martie 2018, 10:55

presa ar trebui sa semnaleze, procurorii sa acuze si judecatorii sa condamne, daca e cazul. cand vezi toti golanii *** fugite din tara cu banii nostri, cum sa nu te superi si sa iesi in strada?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex One  •  6 martie 2018, 11:01

Pe axa Londra totul e OK ? Popoviciu, Adamescu jr. sunt bine ?

addriann  •  6 martie 2018, 11:13

Un asemenea articol ,, explica" si disparitia , aproape totala, a articolelor de investigatie din presa... Un magistrat poate gresi, este omeneste doar... In cazul de fata, daca nu ati fi prezentat doar fapte , ci ati fi emis, din greseala, si ,, judecati de valoare" acest lucru v-ar fi costat, cu siguranta , SCUMP... Este un ,, drept " castigat de ziaristi, cine greseste trebuie sa plateasca...

Vasile Marin  •  6 martie 2018, 11:19

Si uite ca cei ce au jacmanit tzara si si-au burdusit buzunarele ne rad in nas din Costa Rica, Madagascar,Serbia, Londra,Isdrael si pe unde or mai fi....Popor de prosti si mamaligari condusi de politicieni coruptzi si hotzi ce vor sa calareasca si slabeasca justitzia si pe procurori...Tot felul de mafii si mezaliantze create...Nici nu vor mai avea Beline de furat...caci se epuizeaza...Trebuie sa producem mai mult ca nu mai au ce fura cei din fruntea tzarii....

Andrei  •  6 martie 2018, 11:34

Rezidenta KGB..in Romania, cei care au asigurat și asigură ocuparea României și distrugerea Poporului Român....

Florian  •  6 martie 2018, 11:39

In absenta unei fotografii cu Tolontan in scutece va prezentam o fotografie a unui vecin al unui var de-al 14 lea al lui Voiculescu.

Razvan  •  6 martie 2018, 11:52

Aceeasi cheie de argumentare cu a Olgutei, care decreteaza ca daca prin dublarea salariului intelegi o crestere cu 100% (si nu o scadere cu 40%) este pt ca "nu stii matematica", doar ca dna Stoica e... "pe partea" umanista (vorba unui "clasic" in viata)! Ce socheaza e ca argumentatia vine din partea unui procuror, care (teoretic) ar trebui sa se bazeze pe fapte si argumente juridice, nu pe consideratii personale si constructii logice de clasa a 2a la seral!

Andy  •  6 martie 2018, 12:26

Pai Elena nu a fost audiata pentru ca se stia ca daca este agasata pleaca in tarile calde ***.Poate vedem unde a gresit justitia,ministerul de interne,Sri de avem emigranti milionari in Serbia,Israel,Costa Rica.Uite asa ne depopulam tara de sarmanii miliardari, nu ne ajunge ca pleaca muncitorii in Italia,Anglia,Spania la munca pe capete....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Druckerul din Mehala  •  6 martie 2018, 12:33

Nu , inteleg , se spune mai sus ca procesul inca este la Inalta Curte , pai de 1 an ii acolo ?...in timpul asta cele 2 isi bat joc de tot ce este romanesc ...dar poate ca ii bine ca se tergiverseaza procesul , vor veni noile alegeri , atunci E Udrea se va alege cu vreo 20 de ani , nu 6 ca si acum , la fel si Bica aia .

io  •  6 martie 2018, 13:00

La fel cum DNA este atacat cu disperare de inculpati si apropiatii lor, si tolo and co. sunt atacati (hartuiti) cu aceeasi disperare , fara argumente....

Andrei F  •  6 martie 2018, 13:04

Deci…pot exista procurori in tarisoara asta care sa nu cunoasca legea?Pai procuroarea cum si-a imaginat ca poate castiga un proces invocand astfel de acuzatii???Sau cunostea legile cand era la DNA si le-a uitat cand a ajuns la DIICOT?A pierdut ,,culoarul,,?Altfel desigur…cerem politicienilor examene la angajarile publice din sfera lor…Doar lor…In rest tara bubuie de competenta!

Druckerul din Mehala  •  6 martie 2018, 13:17

Sa nu creada E Udrea ca scapa de puscarie daca ii gravida...vise domnitza...aduceti-va aminte de studenta criminala de la facultatea de medicina din Timisoara , care a transat corpul unei persoane de origine roma...a nascut , i s-a luat copilul iar ea isi continua pedeapsa , asa ca domnitza nu va scapa ...ele cred ca acum sunt in afara oricarui pericol , da , in cel mai rau caz pana dupa alegeri ...dupa aia ...20 ani facuti zi la zi.

Pako  •  6 martie 2018, 14:36

Ce-are Costa Rica în propoziţiune cu trâmbiţa victoriei tolontane în sânul mamei Justiţie, e tot atâta cât are şnuru' udrei cu nodu' marinăresc. Ioi !! - na că are...

Venom  •  6 martie 2018, 15:24

@Tolo Tare! Una bucată procuror Alinuța invocă "prezumția" de necunoaștere a limbii române, la voi, dar e prinsă în flagrant chiar dânsa! Auzi, "I-A(u) FOST LEZATĂ(e) ONOAREA ȘI REPUTAȚIA PROFESIONALĂ”! Cineva s-a jucat cu forfecuța, în clasa a V-a, și uite câte pagini de gramatică sunt pe jos! Sigur îi reperează onoarea și dezacordul la CEDO ;) Uneori gândesc arogant (recunosc) însă văd atâția, în jur, care vorbesc ca ministrul Educației sau al doilea om în stat. Dar uite că sunt (mulți, sper! ) și ca doamna judecător Adela Coman! Nu cunosc jurisprudența la literă și paragraf așa că nu pot spune că legislația invocată îmi spune ceva, nefiind specialist. Unde mi se dă peste nasul pe sus sunt pasajele din sentință care denotă o însușită cultură generală liberală, chiar FINEȚURI din discuția drepturi- obligații în democrația liberală, opinie vs. fapt, rolul jurnalistului/jurnalismului, cenzura vs. dreptul la informare CHIAR ÎN TIMPUL LITIGIULUI - exact ceea ce ar vrea să mai interzică PSD, invocând prezumția de nevinovăție și dreptul la imagine pentru inculpații funcționari publici. Doamna m-a surprins, îi urez să nu își schimbe viziunea, deși lucrează în instituția de aplicare a forței prin lege și să își dorească locul lui Dorneanu! Sau măcar al celuilalt ***ărel! :)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Venom  •  6 martie 2018, 15:58

@Pako Pari să vorbești ca Măruță de pe canapea despre filme pe care nu le-a văzut. Alina Florentina Stoica, fost procuror DNA, n-a inculpat o blondă din poză și s-a transferat la DIICOT, sub o șefă prietenă tocmai cu Udrea. Bică, adică. Și Stoica l-a dat în judecată pe Tolo. Sigur ai citit articolul?

adi  •  6 martie 2018, 18:16

Dna judecator Adela Coman este unul dintre magistratii cunoscatori de carte.

de pe ‘ici ‘sa  •  6 martie 2018, 20:09

A. Khachaturian, linia maritima Onedin...nu prea mai tin minte, o fi fost si prin Costa Rica !? :)

anti Ciurli Burli….  •  6 martie 2018, 22:52

totusi ,mi-e dor de un articol al dlui Tolontan,exclusiv despre sport.De exemplu,despre apropiatele alegeri de la FRF.Oare cer prea mult,domnule Tolontan..?

Bartolomeu  •  7 martie 2018, 3:57

Cele doua "refugiate" beneficiaza de sprijin din partea oamenilor aflati la putere care si-au pregatit "adaposturi" (proprietati; conturi in valuta; "afaceri"; firme etc.) in tarile care nu au tratate de extradare semnate cu Romania. Cel mai bine ar trebuii inceput cu tradatorii ( sunt platiti de stat dar lucreaza pentru infractori). Au fost cazuri cand state mai mici au reusit sa-i pedepseasca pe cei condamnati , dincolo de granitele tarii. Statul roman este "slab" pentru ca se doreste a fi "slab". Toate mijloacele de propaganda prezinta plangerile inculpatilor, dar nu si denunturile (reale sau "falsificate").De ce nu se face un referendum pentru adoptarea sistemului curtii cu jurati? Oamenii cinstiti au dreptul sa aleaga, sa fie alesi, sa fie judecati, dar nu au dreptul sa ...judece ? Un judecator poate fi "manevrat" de inculpat (prin "mijlocitori"), dar 12 oameni alesi la intamplare dintre 12o convocati in ziua procesului ar fi cu mult mai greu. Nu este un sistem perfect dar este net superior actualului sistem juridic din Romania. Bartolomeu

Druckerul din Mehala  •  7 martie 2018, 14:51

http://www.aradon.ro/condamnata-la-10-ani-de-inchisoare-depistata-de-politisti-in-municipiu/1997823...D-le Tolontan , ceva strigator la cer , o femeie din jud Arad a fost condamnata la 10 ani de inchisoare ptr complicitate la inselaciune , ATENTIE...COMPLICITATE , pedeapsa este definitiva...E Udrea fraudeaza , sau delapideaza cca 5 mil euro si ia 6 ani , dar inca nu ii definitiva sentinta . Conform diferentei dintre cele doua , Udrea ar atrebui sa ia cel putin 20 de ani , ce spuneti de justitia romana ?...cazul asta ar trebui dezbatut foarte serois .

Comentează