„Să renunți la fapte înseamnă să renunți la libertate”

Recomandare pentru o zi de sâmbătă: cartea de mici eseuri a lui Timothy Snyder, apărută recent la noi

sâmbătă, 17 martie 2018, 11:37

”Să renunți la fapte înseamnă să renunți la libertate. Dacă nimic nu este adevărat, atunci nimeni nu poate critica puterea, pentru că nu avem niciun temei să o facem. Dacă nimic nu este adevărat, atunci totul este spectacol. Cel mai mare portofel plătește pentru cele mai orbitoare lumini” Timothy Snyder

 

Timothy Snyder nu ne cere timp, ci ceva mai prețios: implicare.

Cum? Întâi, ne implicăm când ne punem convingerile și comoditățile sub semnul întrebării.

Cartea lui, ”Despre tiranie – 20 de lecții ale Secolului XX”, apărută la Editura Trei, e construită din 20 de scurte eseuri.

Fiecare are două-trei pagini.

Sunt atât de simplu, de clar scrise și se referă la un prezent în care imersăm cu toții încât lectura în sine e ușoară.

Dar altceva e dificil și altcumva te trezește cartea.

Se ițesc în tine noi unghiuri și gânduri. Snyder ne spune lucruri care nu convin, dar pe care le simțim interesante și corecte.

Precum observația din eseul ”Să respecți etica profesională”.

În România, avem sentimentul că răul e atât de cuprinzător și suntem tentați să spunem ”Lăsați regulile, important e să scăpăm de Ăștia!”.

Astfel se nasc ziariști care nu caută informații, ci fie fac propagandă prin studiouri, fie cred că se opun propagandei manifestând în stradă, apar jandarmi care bat înainte de a preveni, și fac frumoasă carieră avocați care reprezintă Serviciile secrete, și nu clienții.

Rezultatul? Suntem sub asediul ”moral”, sub cerința ”ceasului istoric” de a abandona bunele practici ale meseriei fiecăruia, ”pentru că, oricum, nimeni nu le respectă”.

Vorba aia, politicienii merită să respectăm principiile când ne referim la ei sau când justiția îi judecă?!

Timothy Snyder ne spune că tocmai acum e necesar să păzim regulile. 

”Când conducătorii politici oferă un exemplu negativ, angajamentele individuale față de buna practică profesională sporesc în importanță. Este greu să răstorni un stat de drept fără avocați sau să organizezi procese fără judecători. Autoritarismul are nevoie de funcționari supuși”. 

Și tot el ne îndeamnă să apărăm instituțiile.

”Instituțiile au nevoie de aportul nostru. Nu vorbi despre ”instituțiile noastre” dacă nu ți le asumi, acționând în numele lor. Instituțiile nu se protejează singure. Așa că alege o instituție de care-ți pasă – un tribunal, un ziar, o lege, un sindicat – și ține-i partea”.

În fond, crede Snyder, lumea e ceea ce o lăsăm noi să devină.

Apropo de întrebările, justificate: ”De ce moderați comentariile pe gsp și pe bloguri? Nu e cenzură?”.

Nu, nu e cenzură să stopezi incitările la violență, discriminarea și limbajul urii! ”Să îți asumi responsabilitatea pentru cum se înfățișează lumea”, după cum scrie Timothy Snyder.

Uitați-vă cum arată comentariile pe Facebook, acolo unde Facebook nu își asumă nimic și unde înfloresc ura, nazismul, comunismul remanent și xenofobia!

”Simbolurile de astăzi prefigurează realitatea de mâine. Observă zvasticile și alte  însemne ale urii. Nu-ți îndepărta privirea și nu te obișnui cu ele! Înlătură-le chiar tu!”. 

Snyder ne mai îndeamnă să credem în fapte mai mult decât în păreri. Și, mai ales, ne cere să distingem faptele de opinii.

El știe că felul în care stăm în bula fiecăruia, înconjurați doar de opiniile care ne plac, erodează democrația.

Asta e și treaba principală a jurnaliștilor: să aducă faptele. ”Oricine poate re-posta un articol, dar cercetarea prealabilă a unui anumit subiect și relatarea acestuia presupun o muncă grea, pentru care este nevoie de timp și bani”.

”Finanțează jurnalismul de investigație, abonându-te la presa scrisă. Dă-ți seama că o bună parte din ce găsești pe internet e acolo ca să-ți facă rău. Asumă-ți responsabilitatea pentru ceea ce comunici cu alții”.

Pentru că, spune el cetățeanului: ”Să renunți la fapte înseamnă să renunți la adevăr”.

”Cedezi în fața tiraniei în momentul în care refuzi să mai înțelegi diferența dintre ce vrei să auzi și ce se întâmplă de fapt. Acest abandon al realității îți poate da un sentiment plăcut, ți se poate părea firesc, dar rezultatul este moartea ta ca individ – și, în consecință, prăbușirea oricărui sistem politic bazat pe individualism” Timothy Snyder

Prima cale prin care moare adevărul este ”ostilitatea evidentă față de realitatea verificabilă”.

Astăzi, observă Timothy Snyder, nu jurnalismul este mainstream, ci ridiculizarea sa a devenit mainstream și facilă.

”Așa că încearcă tu, de unul singur, să scrii un articol adevărat, pentru care chiar să muncești în lumea reală: să călătorești, să realizezi interviuri și să menții relații cu sursele, să cercetezi registre oficiale, să verifici toate informațiile, să scrii și să revizuiești ciorne. Să faci toate acestea contra cronometru. Dacă descoperi că îți place, atunci fă-ți un blog. Între timp, apreciază-i pe cei care chiar trăiesc din asta”.

Citiți cartea, eseu cu eseu, unul, două pe seară, și veți simți nevoia să o luați de la capăt!

 

 

Comentarii (39)Adaugă comentariu

pacientuedevina  •  17 martie 2018, 12:37

Si in sistemul public de sanatate au fost abandonate regulile de etica profesionala, de aici rezulta si dezastrul in care sistemul este aruncat. Cumularile multiple de functii (manager, profesor, presedinte de consiliu de administratie, director DSP, membru comisie de disciplina, inspector etc.) cu functia de medic genereaza in prezent incompatibilitati etice si conflicte de interese groaznice, distructive la adresa functionarii corecte si eficiente a sistemului, dar mai ales la adresa drepturilor pacientilor. Rezultatul: musamalizari, impunitate, deturnare. Efectul: suntem pe primul loc in UE la mortile intraspitalicesti. Incalcarea grosolana a regulilor de de etica profesionala este determinata de autoreglementarea si autocontrolul medicilor in sistemul de sanatate, cu excluderea totala si abuziva a asociatiilor pacientilor si asiguratorilor de mslpraxis

stefan  •  17 martie 2018, 12:38

băiete, în ce calitate dai tu sfaturi de lectură? - în general, că aici mi se pare că te simți direct vizat de citatele respective, deși chiar nu e cazul

Cătălin Tolontan  •  17 martie 2018, 12:39

@stefan: in nici o calitate :-) Nu e o calitate, e un defect: sunt un cititor amator.

Poison  •  17 martie 2018, 12:40

Multumim pt recomandare!

vasilica  •  17 martie 2018, 12:45

”Să respecți etica profesională”. - Mama ce sfaturi da jurnalistul de renume mondial... Asta e ca aia "Sa faci ce zice popa, nu ce face popa.". Hai ca am ras si azi, bun ca intotdeauna dl. Tolontan.

pacientuedevina  •  17 martie 2018, 13:02

Cat despre IMPLICAREA pacientilor, aceasta este aproape zero! Daca fiecare pacient batjocorit in spitale ar inunda Ministerul Sanatatii cu reclamatii, s-ar creaun fenomen social de masa, un tsunami, care ar constrange la schimbarea paradigmei sistemului public desanatate dintemelii!

Andrei F  •  17 martie 2018, 13:05

O recomandare pentru jurnalisti:,,Intoarcerea campionului,,-un film ,,educativ,, in trierea surselor ...”Să respecți etica profesională”-alt slogan...Ce etica o fi daca sunt cenzurate fraze din articole de aici desigur cand le folosesc eu...?Adica nici la cenzura de parada nu suntem egali...?,,De parada,, pentru ca mai exista si cenzura la care pur si simplu nu apar comentariile desi nu indemn la ura si nu injur...

ManX  •  17 martie 2018, 13:14

@stefan. Nu cred ca este un sfat de lectura, mai degraba un mod de a justifica, de a consolida si explica,munca, efortul si dificultatile cu care se confrunta jurnalistul în activitatea sa pentru a prezenta obiectiv evenimentele. Diferenta între adevaratii ziaristi si scribi. Un exemplu penibil, Cristoiu cu interviul surogat realizat acum câteva zile cu Ghita. Poporul asteapta acum poza cu doamna Kovesi...Pentru multi, este dovada care sa o faca pe Codruta Kovesi sa-si dea demisia si sa fie trimisa chiar la închisoare. Am gasit amuzanta ironia doamnei Pora care îndeamna sa asteptam un desen cu poza sau ceva de genul asta..... Imi place sa cred ca acest sfat de lectura, asa cum îl numiti, are o legatura cu ultimele articole scrise de Catalin Tolontan la care a primit o avalansa de insulte datorita faptului ca a prezentat evenimente corecte, dar nu pe placul cititorului. In ceea ce priveste moderarea mesajelor, cu multi ani în urma eram surprins cum este posibil sa fie publicate insulte, înjuraturi, mesaje de ura si incitare la violenta. Am si eu mesaje moderate si nu înteleg din ce cauza, de multe ori, dar accept acest lucru. Asa interprétez eu acest articol, iar daca ma însel, îti cer scuze Catalin.

Cătălin Tolontan  •  17 martie 2018, 13:15

@ManX: poate ca citatele au accentuat partea despre care vorbesti, ai dreptate, insa cartea nu e despre jurnalisti, ci despre cetateni.

pacientuedevina  •  17 martie 2018, 13:17

Sunteti comozi? Voi si familiile voastre primiti moartea intraspitaliceasca,musamalizata

Obiectiv  •  17 martie 2018, 13:29

Domnule Tolontan, recomandarile dvs. de lectura sunt bune. Din pacate, nu intotdeaua modul dvs. de actiune si interpretarile unor reguli sunt din aceeasi categorie! A fi impartial nu inseamna sa fii critic alternativ fata de cele doua parti, ci sa pastrezi o mederatie in aprecieri, sa fii circumspect vis-a-vis de unele informatii si fapte! Una dintre regulile in privinta carora ati insistat este respectul fata de institutii; chiar, merita respectul nostru justitia, dna, Parlamentul si serviciile? Merita respectul nostru unii reprezentanti ai acestora, in frunte cu codruta? Merita respectul nostru burleanu? Apropo de burleanu: cineva sublinia nivelul ridicat al institutiei absolvite de catre anemicul presedinte al FRF! Serios? In afara de absolventii facultatilor tehnice (care valorifica progresul tehnologic) si din domeniul IT, ce absolveti recenti de facultati se pot compara cu cei care s-au licentiat inainte de '89, in conditiile unei concurente mult mai mari si ale unei seriozitati care nu poate fi pusa sub semnul indoielii? Cu alte cuvinte, Kovesi poate avea vreun ascendent asupra actualului minsitru de resort? In fine, m-am convins in privinta dvs.: ati fi putut fi un inchizitor intrasigent si un procuror aplicat! O.

Cătălin Tolontan  •  17 martie 2018, 13:30

@Obiectiv: da, institutiile merita increderea noastra vigilenta.

ManX  •  17 martie 2018, 13:58

@pacientuedevina. Urmare a ultimei"vizite" pe care am fost nevoit sa o fac la urgente acum câteva luni, sunt de parere ca toate consultatiile trebuie filmate si înregistrate.Nu intru în detalii. Când l-am întrebat ce sa fac cu hârtiile pe care mi le da si ce am, ce diagnostic îmi pune, la sfârsitul consultatiei, ridica din umeri si zâmbea ironic. Asta de trei ori la rând la întrebarile mele. Nu a scos un cuvânt. CE SA FACI CÄND IN SALA DE ASTEPTARE MAI SUNT 10 OAMENI??? Am plecat cu speranta ca rezolv problema la farmacie. Locuiesc de 27 de ani în strainatate si din pacate cunosc spitalele. Ca urmare a unui grav accident am stat în sala de operatie 12 ore doar pentru ca glezna stânga sa-mi salvata. Am vreo 40 de suruburi în tot corpul....în fine, am deviat putin de la subiect tocmai pentru a pune în evidenta faptul ca aceste situatii pot fi evitate prin publicarea lor cu speranta ca se vor lua masuri. Marea mea dorinta este sa revin în tara, dar mi-e groaza datorita multor evenimente cu care am fost confruntat.

bg  •  17 martie 2018, 14:19

La noi, chiar si daca vrei, este foarte greu sa respecti etica profesionala. Nu vorbesc de cei care sunt mari amatori de cariere facile si de imbogatire rapida, vorbesc de cei bine pregatiti, echilibrati, onesti. Esti supus la atatea presiuni, din toate partile, plus mediul economic la noi este imprevizibil, impredictibil, iar finantarea diferitelor domenii este fluctuanta. Oricand poti ramane fara slujba, iar pentru cei cu superspecializari, de nisa, nici nu poti profesa aici. La noi, este o nebunie continua... Tot timpul, politicienii au spus:"de ce sa marim salariile medicilor ca si asa primesc de la pacienti". Si atunci au votat pentru angajatii din sist. sanitar tot felul de sporuri, facilitati, posibilitatea de a lucra oriunde (stat, privat, cons. de administ., inds. Pharma, etc...) pana s-a ajuns la situatia actuala. Ca peste tot in societatea romanesca si in sist. sanitar s-au format tabere de influenta (sustinute politic, economic) si de interese care se razboiesc intre ele. Medici cu aceeasi specialitate nici nu se suporta intre ei (cine sa fie primul in transplantul de plamani in Romania) si sunt rivalitati intre diferitele specialitati (chirurgi, medici ATI si restul). Orgolii de copii de gradinita:"cine se aseaza primul pe olita". Si in toata tevatura asta PACIENTUL ESTE PRINS LA MIJLOC (precum copilul intre 2 parinti divortati care nu se inteleg)...iar regulile de etica profesionala raman doar pe hartie si COPILUL pe drumuri.

alta VASILICA  •  17 martie 2018, 14:54

D-nule Tolontan ...., acum nici sa va dati *** , dar nici nu va lasati inghesuit ca un curcan infoiat fugarit de pisici in fundul curtii si mereu in defensiva . Artcolul ce-i drept este ceva pe principiul *** insa stati pe pozitie ca se organizeaza trageri. Sa mai si radem!!!.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pawn  •  17 martie 2018, 16:04

si uite cum mania actuala a fact checking-ului ne intoarce la vechea cearta a universaliilor (ba chiar si mai in spate, dar trecem). ce-o fi mai inainte? faptul sau conceptul? daca e faptul brut si nud, pe baza carei convingeri selectezi faptele? si maniera in care le prezinti? momentul si locul cand si unde le pui pe masa. hm? se cam complica treaba, nu? ca sa ajung la '48, sau mai bine la '64, si hotnews + digi + pora + cartianu prezinta fapte, si antena 3 + ciuvica + ciutacu fac acelasi lucru. ah, ca unii selecteaza alte fapte decat ceilalti sau ca pun in farfurie acelasi fapt dar cu alt sos...ha, ha, nu va mai faceti sange amar duminica la pranz, probabil ca si unii si altii au dreptate in ce-i priveste pe ceilalti

Dan  •  17 martie 2018, 16:53

Tolo nu mai fii argatul lui vochin,si apoi putem sa vorbim despre etica profesionala.

di livio  •  17 martie 2018, 17:14

pe facebook infloresc ura, nazismul si xenofobia...facebook nu-si asuma nimic, adevarat...da gsp.ro isi asuma?...Nanu ii scria aici lu Daum hai *** si nu l-a moderat nimeni...conform regulilor comunitatii...io daca scriu *** is moderat pt limbaj jignitor...Geambasu l-a comparat pe Daum cu un sef de lagar de la Dachau, apropo de nazism...l-a moderat cineva?...nici vorba, el ii corifeu gsp...si limbaju din articolele de pe site...meme sare la gitu lu jiji, Geambasu matura cu dinamovistii, Adrian Ilie calaul Realului...asa scrieti voi si dupa aia tot voi va plingeti de valul de ura de pe net...imi dai voie sa te suspectez de ipocrizie?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003  •  17 martie 2018, 17:26

...pai stam in bula...demnitarului ...

rexrapidistul  •  17 martie 2018, 18:00

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florea  •  17 martie 2018, 18:09

Colegii de la A3 oare ce parere au de sfaturile astea? Si-or fi luat si ei cartea asta?

custov  •  17 martie 2018, 19:01

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sundance  •  17 martie 2018, 19:49

di livio Romania dupa 29 de ani este cea mai sarantoaca tzara din C.E . Restul conteaza mai putin . Repet. Este incredibil de saraca si este uluitoare diferenta intre cei care cstiga 100 de mii de dolari pe an si vasta majoritate a populatiei !

Horace  •  17 martie 2018, 20:19

Interesant pulsul momentului... comentariile se refera 90% la medici sau sistem medical...

last_moromete  •  17 martie 2018, 20:23

Interesant este când moderaţi citatele din titlurile şi articolele de pe gsp.ro...

gigelos  •  17 martie 2018, 20:30

@Cătălin Tolontan - foarte frumos, perfect adevărat, implicare . Punctul nostru slab.Ok.Te rugase să-mi spui părerea ta , ultimul articol cu răspunsul de la UEFA , atac clar Lupescu.Ok , va implicați, sunteți necruțători , factura de 10.000 lei , lipsa moralitate .Ce părere aveți sau ați avut , ce implicare ,când Sârbu, șeful vostru ,trecea totul prin firmele lui , grupul Pro , proprietar CME ? Milioane poate zeci . Ați cerut și acolo părerea CME ?

gigelos  •  17 martie 2018, 20:39

Sper sa nu greșesc dar nu cred, sigur erați acolo , Ringier a apărut mai tarziu

r  •  18 martie 2018, 6:21

Cartea e o lectura tipica pentru semidocti, un rezumat al scrierilor de la JS Mill incoace, pe linia liberalismului de stanga, cu toleranta fata de lene si imporstura, si intoleranta fata de opinii diferite, in numele multiculturalismului.

Gambeta  •  18 martie 2018, 6:49

Schimbati titlul gazetei in GAZETA VRAJELILOR POLITICE. Macar ati fi onesti. Ca, daca va cere careva sa definiti TIRANIA si sa dati exemple concrete, incepeti cu LOZINCI SI SLOGANURI POLITICE.

liviu  •  18 martie 2018, 10:32

Snyder a scris si "Taramul mortii. Europa intre Hitler si Stalin". Tocmai ce am comandat-o. Din ce am citit despre ea, pare ca e o carte fenomen.

liviu  •  18 martie 2018, 10:49

Ceea ce nu intelegeti multi de aici cand il criticati pe Tolontan este ca ceea ce vrea el este o insanatosire a presei. Nu spune ca GSP este un produs perfect, ci indica anumite cai de urmat. Anchetele realizate de echipa sa au adus oameni in fata justitiei. In "Mitul democratiei", o carte scrisa de Lucian Boia gasim si chestiunea legata de modul in care poporul isi manifesta suveranitatea in raport cu politicienii. Suveranitatea poporului se manifesta prin vot, poporul cedand politicienilor propriul control al regulilor jocului. Numai ca suveranitatea poporului nu s-ar manifesta daca nu ar exista grupuri de presiune civica, presa, ONG-uri. Daca am lasa totul in seama politicienilor, totul s-ar duce de rapa. Asa ca rugati-va sa mai existe presa de investigatie, rugati-va sa existe ONG-uri. Democratia presupune indeplinirea a trei principii fundamentale: suveranitatea votului, egalitate, libertate. Democratia e un mit pentru ca niciunul dintre toate acestea nu se poate regasi concomitent in dozele necesare. Teama de libertatea a fost intotdeauna caracteristica omului, asa ca prefera egalitatea. Insa poate exista egalitate si intre sclavi, nu?

pop ion  •  18 martie 2018, 13:13

Articolele penibile ale lui Tolo continua. Oare pana cand ?

Venom  •  18 martie 2018, 14:44

Apropos și de principii ale jurnalismului etic și presa profesionistă, de care vreți să le țineți și pe care le promovați pe tolo.ro, și vă iese în mare parte ca șef de Gazetă, domnule Tolontan, v-ați trece domeniul gsp.ro la share pentru prieteni? Eu, personal, ca vechi cititor și în viața reală, de aproape un an nu mai intru pe mothership , manelizată aproape complet, și am renunțat la a cumpăra și ziarul. Dacă intru acum pe site-ul principal va fi tot plin de confuzia voită și în formă continuată Steaua FCSB, hash tag orice fâs tras de Becali, clickbait predominant, cancan, inventarea apoi promovarea unor non valori gen MM Stoica,"știri" trunchiate din întrebări, titluri fără legătură cu articolul, site-uri asociate disonante, dar agresiv băgate în față? Ca teorie avem practic un loc comun, conținutul formează cititorul, pe orice termen - Atunci ce audiență și-a propus GSP să aibă? Și ce conținut livrează, inclusiv adolescenților, pe site, pentru viitori omeni ai cetății și cu vot egal? Când am "părăsit" eu Gazeta și am rămas exclusiv la o parte din Blogsport, filozofia predominantă era de trafic cu orice preț. Deloc în treacăt fie spus, manelizarea s-a cam întins pe orice domeniu de sport Chiar și la Digi există pe site, dar încă nu și pe TV. Plecăm de la premiza (și, poate sunt mii de studii de marketing care o și confirmă) că publicul pe net e bătut în cap? O fi, dar cine l-a adus în starea esta? Nu cumva diateza pasivă e evidență și apoi cerc vicios... și apoi scuză? Că dacă un om citește numai sport tu, ca presă nu poți ca după ce îl împingi pe scări să te mai întrebi de ce a căzut nivelul societății! Am generalizat, plecând de la cazul meu, ca tip ce se simte gonit de pe domeniile de sport românești și am o întrebare deloc retorică, precum cetățeanul alungat. Domnule Tolontan, la recomandări de lectură, cu Sportul, ca temă, "eu pe cine"clichez"? Mă pot întoarce pe gsp.ro? PS Nu credeți că excelența majoritară de conținut/ nume, unele printre cele mai reprezentative din presă (și nu numai), pe care le-ați selectat pentru Blogspot, obligă și sora Gazeta? Normal că sunt și pe Blogsport X și Y, care nu pot livra ca Z, dar discuția de față nu îi vizează. Indiferent de ei, gsp.ro , din punctul meu vedere, a devenit nefrecventabil și muuult în spate blogului. În încheiere, am și eu o recomandare de lectură nu numai online, o paritate mai tardivă la cea făcută de dvs., recorder, și anume treizecizero. O zi bună!

Stefan  •  18 martie 2018, 18:22

Pentru ca mi-e mai comod, va scriu aici. ESET Nod32 ma avertizeaza in privinta certificatului vars.hotjar.com ( probabil vreo reclama? ), asa ca va sugerez prieteneste sa verificati care e smecheria. Semnat, Ieu.

Stefan  •  18 martie 2018, 23:36

Acelasi mesaj il primesc si pe blogsport.gsp.ro : http://prntscr.com/it07re

Anghel Merchel  •  19 martie 2018, 8:50

Asa asa, comentariul meu asteapta moderare ca contine informatii neverificate din 3 surse politic corecte. Nu exista invazie controlata, nici violuri, nici atentate, nici zone NO GO. Singura îngrijorare a filosofilor progressisti si a bloggerilor sportivi aferenti e ca se alege Putin de tot atatea ori cat Merkel, ceea ce la rusi e inacceptabil, ca Trump readuce lagarele de concentrare si ca e tot mai multa lume care nu mai pune botul la propaganda politic corecta. Treci pe publicitare Tolontan, urmeaza exemplul intelept al *** Petreanu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad Slăvoiu  •  19 martie 2018, 17:01

Mie îmi place foarte mult acest text și consider că a-l critica pe autor pentru el este, iată, la fel de "lame" ca un 5 în teză (da' nu mai contează - zic așa, ca paranteză).

nicolae boboc^  •  19 martie 2018, 19:56

Felicitari Dl Tolontan ! Comentariile insa arata toata splendoarea societatii ! Un artixol atat de frumos e comentat de cititori ... atat de urat.

NC  •  21 martie 2018, 9:35

”felul în care stăm în bula fiecăruia, înconjurați doar de opiniile care ne plac, erodează democrația.” Mă tem că acesta este un fenomen social care iese de sub auto-controlul cetățeanului mediu. Este un efect al (ne)adaptării cadrului mental la tehnologie, mai precis un reflex de apărare față de bombardamentul informațional la care ne expune aceasta. Majoritatea aleg să se retragă în astfel de bule pentru că sunt copleșiți de avalanșa de informații care le invadează zilnic canalele de comunicare și pe care nu mai au timp fizic să le asimileze (ca să nu mai vorbim de verificat). Este nevoie de un nivel destul de ridicat de educație și de multă voință pentru a face efortul de a refuza o astfel de bulă protectoare și a înfrunta constant (sau măcar când îți permite timpul) șuvoiul de știri pentru a încerca să le distingi pe cele care contează cu adevărat.

Comentează