A început primul transplant de plămâni la Sf. Maria! Unii oameni din ANT n-au fost informați, pacientul de 37 de ani a anunțat primul operația pe facebook!

Familia unei victime de 45 de ani în moarte cerebrală a decis să doneze organele ca să se poată face această operație de pionierat în medicina noastră

miercuri, 18 aprilie 2018, 9:04

UPDATE: Operația s-a încheiat și este o reușită, a comunicat Narcis Copcă, directorul Spitalului Sf. Maria.

UPDATE:

Spitalul Sf. Maria a ales să nu facă publică operația. Chiar și anumiți oameni din ANT n-au primit informații! Cel care a dat primul de știre publicului pe Fb a fost chiar bărbatul care primește organul.

Ieșeanul Mugurel Amariței, de 37 de ani, a postat pe Facebook luni, la ora 11:30, următorul mesaj: „Pentru toți prietenii mei care de-a lungul timpului cât am fost bolnav ați fost lângă mine, mâine este o zi mare, fac transplantul. Vă mulțumesc pentru tot!!!”.

Diagnosticat în 2011 cu multiple afecțiuni pulmonare, povestea lui Mugurel a fost relatată de jurnalista Iulia Ciuhu, în Ziarul de Iași.

Dependent de aparatul de oxigen, în noiembrie 2015, el și-a depus în martie 2015 cererea de finanțare pentru transplant în străinătate.

DSP Iași a trimis dosarul către trei clinici din străinătate. Una singură a răspuns, dar negativ.

Pacientului i s-a spus că AKH Viena a explicat refuzul prin faptul că pe lista de așteptare se află deja 5 pacienți din România.

Din martie 2017, Mugurel a fost informat că urmează să fie operat în țară, la Spitalul Sf. Maria din București. de atunci s-a aflat în investigații, recuperare, analize medicale.

Înainte de a fi pensionat medical, ultima sa slujbă a fost cea de vânzător la Zara. Mugurel Amariței are o pensie de 1.000 de lei pe lună și a luat un credit bancar pentru a reuși să plătească inclusiv unele analize pe parcursul acestor ani cât a așteptat transplantul.

Mugurel Amariței. Foto: ziaruldeiasi.ro
Mugurel Amariței. Foto: ziaruldeiasi.ro

 

de Mirela Neag și Răzvan Luțac

În această dimineață, foarte devreme, a început prima operație de transplant pulmonar din România.

Intervenția se face la Spitalul Sf. Maria, din București, centru care aparține Primăriei Capitalei, manageriat de medicul Narcis Copcă.

”Prima mână” a operației este chirurgul Igor Tudorache, sosit de urgență din Germania. Din echipă mai fac parte medici din Sf. Maria și din Fundeni.

Donatorul este un bărbat de 45 de ani, victimă a unui accident vascular cerebral. Evaluarea donatorului, pentru a certifica starea plămânului, a fost făcută de medicii Alin Burlacu de la Fundeni și de Dragoș Bumbăcea de la Elias.

Prin decizia managementului spitalului, operația n-a fost anunțată înainte și a fost păstrat secretul, inclusiv față de unii oameni din sistem.

 

 

Comentarii (23)Adaugă comentariu

stelian  •  18 aprilie 2018, 10:14

e foarte bine ca a inceput.....sanatate pacientului....sper ca interventia sa fie un imens succes, cazul sa fie mediatizat excesiv si astfel populatia sa fie mult mai receptiva la donarea organelor ce va conduce la salvarea semenilor nostri

Claudiu  •  18 aprilie 2018, 11:28

Se pare ca Dl Tolontan s-a dat cu smecherii sistemului.... Pacat, unii chiar v-au citit si crezut. O mizerie sinistra se va mediatiza excesiv ca un mare succes si romanii vor fi iarasi pacaliti

Cătălin Tolontan  •  18 aprilie 2018, 11:30

@Claudiu: treaba noastra ca jurnalisti este sa va oferim stiri. Pe baza lor dumneavoastra ne judecati ca suntem de o parte sau de alta :-) Ceea ce e foarte bine. Important e sa aveti stirea.

CARTIANU Sever  •  18 aprilie 2018, 11:32

Al naibii secret! N-a "rezistat" decât fix până azi, după ce ieri Firea a incasat-o de la presă.

cucu  •  18 aprilie 2018, 11:52

apara-l doamne de purgatoriul post-operator.

Tudor  •  18 aprilie 2018, 12:03

Nu știu ce să zic. Au urmașii drept asupra trupului cuiva. Desigur noua religie, Știința, zice că murim și gata. Oare așa să fie? În plus, dintre cei cu transplant, după 5 ani, mai rămân în viață sub 55%, iar aici este vorba de cei sub 45 de ani.

Vlad  •  18 aprilie 2018, 12:13

CORECT!!! Important este sa avem stirea! Dar sunt unii ziaristi in echipa D-vs, care catalogheaza drept "stire" orice odea dedicata Stelei sau lui Becali. Sper sa terminati cu astfel de "stiri" si sa ne furnizati numai stiri adevarate si de actualitate, chiar si daca nu sunt neaparat din domeniul sportului dar sunt de importanta, cum este cea de aici.

Florin  •  18 aprilie 2018, 12:27

Hai sa nu o dam in religie. Fizic, murim si gata. Spiritual, fiecare poate alege ce vrea sa creada. Donarea organelor este un lucru firesc si normal. Sper ca operatia sa decurga bine si sa reprezinte un prim pas in transplantul pulmonar in Romania. Am dubii referitor la capacitatea spitalului de a tine ulterior pacientul in viata, dar asta o sa vedem in timp.

Stelu  •  18 aprilie 2018, 12:57

Sanatate maxima celui ce primeste ! Multumiri familiei ! Bine ca nu se face la cluj la un oarecare domn Lucan 😉 ! Sanatate Tolo !

stelian  •  18 aprilie 2018, 13:54

tudor, e vorba de 5 ani....e o minune sa poti castiga acest timp....o ora de traiesti mai mult decat timpul estimat si e un real succes...dar apoi 5 ani....in orice religie doar spiritul se inalta....trupul e hrana pentru viermi...mai bine sa dam altuia sansa la viata....ca vietuitoarele necrofage au din ce trai....

vlad  •  18 aprilie 2018, 14:43

55% in viata dupa 5 ani la transplantul de plamani. 77% dupa 5 ani la transplantul de cord (date dintr-un articol de acum 10 ani, acum cred ca e mai mare). Sunt niste procente remarcabile mai ales ca probabil fara transplant speranta de viata dupa 5 ani era 0%.

bg  •  18 aprilie 2018, 15:08

O veste f. buna! Cu ce nu sunt eu de acord in cazul managerului de la sp. Sf. Maria, este orgoliul si incrancenarea acestuia de a detine pioneratul efectuarii acestei operatii la noi, cu orice pret, trimitand scrisori la medicii de la AKH, chiar cu intarzieri care au inseamnat pierderi de vieti omenesti. Miza? BANII...Si apoi, s-a lasat o tacere suspecta peste ANT, nu s-a clarificat nimic nici cu lista de asteptare ptr. pacienti. Se merge in continuare pe o secretomanie si o lipsa de transparenta in functionarea , administrarea si finantarea serviciilor medicale din sist. sanitar de stat. Unde este reforma sist. sanitar? Raspuns: nu este in programul de guvernare. Marirea salariilor medicilor si asistentelor NU este o masura suficienta pentru a aduce pacientilor servicii medicale mai bune. In Romania, detinatorul unei diplome universitare ar trebuie sa si convinga in practica ca o merita, dar nu este asa.

serban  •  18 aprilie 2018, 15:21

Tolo , te bagi in multe!! Lasa-i pe altii sa se ocupe de domeniul asta pe care nu il stapanesti si ocupa-te de sport! Varianta 2, recalificare, reangajare in bransa!! Frustrarile multiple te disipeaza pe atatea planuri! Pacat de talent! Imbatranesti urat!!

Acvb  •  18 aprilie 2018, 15:30

Transplantul in sine e o tampenie. Negare mortii, pohta de a trai cat mai mult si cu orice pret ridiculizeaza ideea de fiinta rationala.

transplantegalmafie  •  18 aprilie 2018, 15:48

pina nu se va face in mod transprent si pe baza de proceduri, transplantul va ramine, ca si pina acum, o sursa de coruptie si imbogatire necinstita pentru niste medici nenorociti care hotarasc cine traieste si cine moare pe baza spagii...

traficantiideorgane  •  18 aprilie 2018, 15:51

in Romania transplantul e egal cu mafia, o sursa de imbogatire pentru citiva traficanti de organe cu acte in regula...

Cosmin  •  18 aprilie 2018, 15:58

Sint in tema cu partea medicala, asa ca inteleg, maretia momentului medical. Nu am indoieli privitoare la priceperea echipei medicale, la alegerea donatorului si a beneficiarului organului donat, nici a conditiilor din spital. Aici greseli nu se fac. Problemele ar putea aparea ...dupa. Atat in partea de postoperator imediat, in spital, apoi posoperator tardiv, dar mai ales pe parcurs. Cunosc -fiind in bransa- destui pacienti cu transplant, de obicei renal, bine operati, ( ca acestia sint cei mai numerosi), care au urmat tratamentul "anti-respingere" cu foarte mari greutati. Aici este problema. Au fost momente in care medicamentele nu s-au putut procura, din timp si au fost inlocuite cu altele, uneori mult inferioare, cu efecte secundare mult mai perverse. Asta il paste si pe pacientul nostru, care fiind iesean si operat la Bucuresti nu va avea accesibilitatea la medicii curanti, care nu va avea siguranta procurarii medicamentelor, la Iasi. Asa este la noi.....in Romania. Insa acelasi lucru il ...pastea si daca se opera afara, insa "omul" nu a avut pile, sanse si posibilitati, pentru asta. Pina la urma, tratamentul cronic tot in Romania se face. Cu banii investiti de romani, nu poti avea rezultate, comparabile cu cele din Occident, chiar daca profesionalismul este comparabil. In al doilea rand, cred ca programul de transplant ar trebui crescut, cel de ficat, inima ar trebui mai mult folosite. Este trist ce i s-a intamplat doctorului Lucan,unul dintre cei mai buni din Europa ( la translantul renal) om discreditat total... ca si altii ( dr. Burnei, Dr, I. Popescu, Dr. Beuran, etc). E vorba despre oameni care mor cu zile, fara transplant, care pot avea ani buni inainte. Salut primul transplant de plamani efectuat in Romania, chiar si asa, in conditii "eroice", " pe furis", in in Romania, in care MS, Spitalele, CNAS si statul "vreau dar nu pot" sa asigure sanatatea romanilor. Mult noroc pacientului, va dati seama cita suferinta grea avea, daca a acceptat sa fie caz princeps, in transplantul de pulmon. Dle C.Tolontan, mai scrieti si despre medicii si cadrele medicale care muncessc cu eroism si placere, nu doar de hoti si smecheri ! Un medic cu vechime si renume in care un pacient nu mai are incredere este un medic ...inutil, sufera si el ( mult), dar sufera si pacientii ( in lipsa lui)

mafiatransplantului  •  18 aprilie 2018, 16:18

Cosmine de ce e trist ce li s-a intimplat *** de Lucan, Burnei si altor *** Din cauza lor nu se mai doneaza organe in Romania, pentru ca niste doctori *** ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Obiectiv  •  18 aprilie 2018, 16:36

De ce mesajele postate pe alte bloguri apar ca spam-uri? Poate imi raspunzi odata, ca m-am saturat sa te tot intreb! Sunt oripilat de faptul ca nu mai pot posta nimic pe vreun blog, in afara de al tau; nu exista niciun motiv palpabil pentru aceasta situatie, in afara, poate, de un complex de care ar suferi vreunul dintre titularii acelor bloguri! O.

Obiectiv  •  18 aprilie 2018, 16:47

"Decretelule", elitismul reprezentantilor sectorului privat ma calca pe nervi! Cei mai multi dintre cei din generatia noua sunt produse ale facultatilor particulare sau ale celor la care exista concurs de dosare; despre ce superioritate expusa ostentativ vorbim? Nu ma refer neaparat la tine (imi permit singularul pentru ca sunt mai in varsta decat tine), CI LA UNII PE AL CAROR BLOG NU-MI MAI APARE NIMIC! O.

mirela  •  18 aprilie 2018, 17:54

Nu cred in coincidente! Multa sanatate pacientului si sper sa-l vedem sanatos dupa perioada critica de un an.....

Tudor  •  18 aprilie 2018, 18:06

@ Acvb, azi, după mulți ani de școală (a se citi îndoctrinare), cînd „știința și tehnica au atins cote nemaiîntîlnite”, nu știu cîți mai sîntem în stare să pricepem ceea ce-ai zis. Vai de noi!

mercenarul  •  18 aprilie 2018, 23:23

sper ca medicii sa fi pregatit pacientul inainte de transplant . el trebuia vaccinat cu toate vaccinurile recomandate inainte de transplant. trebuia testat pentru foarte multe virusuri latenete cum ar fi cmv, hsv, vzv, si altele, infectii latente fungale in special aspergiloza si altele, la fel trebuia testat si donatorul. antibioticile perioperative trebuiau selectate in functie de bacteriile carecolonizau pacientul si spitalul respectiv. mare atentie de acum inainte la evitarea infectiilor si tratarea corecta a lor. mare atentie la rejectie si interacatii intre medicamentele antirejectie si cele folosite mai ales pentru infectii si prevenirea acestora. nu stiu citi pacienti cu transplant pulmonar traiesc in romania si sper ca medicii care au grija de pacient sa fie foarte pregatiti in acest domeniu si daca nu sint sa intrebe pe cei care stiu din alte tari.

Comentează