Recomandări de primăvară: cărți, ”The Terror” și ”Mamma Mia!”

Trei apariții noi, un serial care abia a început și un debut neașteptat în România: musicalul ”Mamma Mia!”

sâmbătă, 28 aprilie 2018, 4:37

Editurile românești au lansat o groază de cărți bune în ultima vreme.

Iată câteva recomandări, cu aceeași rezervă, că nu vin de la un critic profesionist, ci de la un amator de lectură.

1. ”Mistica rugăciunii și a revolverului” de  Tatiana Niculescu

Apărută la Humanitas, cartea Tatianei Niculescu este o istorie a vieții lui Corneliu Zelea Codreanu, documentată din surse deschise, în contextul epocii.

Subiectul este delicat, iar autoarea a avut inspirația să lase detaliile și esența să vorbească de la sine.

E surprinzător cât de aproape se simte felul în care s-a născut mișcarea de atunci cu pericolele pe care le înfruntă azi societatea românească.

Citind cartea regăsim epoca unui naționalism romantic și ermetic deopotrivă, reactualizat apoi în comunism și care bate azi la ușile unei democrații nesatisfăcătoare pentru mulți dintre cetățenii români.   

”Mistica rugăciunii și a revolverului” e o lecție excelentă că lumea n-a început cu problemele noastre, dar ea ne poate da o idee despre cum să rămânem optimiști în lupta eternă dintre demonii și îngerii din interiorul nostru.

2. ”Imperiul. Cum a creat Marea Britanie lumea modernă” de Niall Ferguson

Polirom are drepturile cărților lui Niall Ferguson, unul dintre istoricii la modă ai lumii. Iar ”Imperiul” este una dintre cărțile sale mai vechi, croite pe vremea când autorul rezista maniei prin care succesul te împinge de la spate ca să scrii mult.

Tema e monumentală și tocmai aici stă meritul lui Ferguson, care a tratat-o clar, simplu, elocvent.

E o carte onestă, plasată la mijloc între ideea ”colonialiștilor feroce” și teoria ”lumii civilizate de eforturile europene”.

Nu ”ies bine” nici liderii englezi, nici cei indienii, nici cei africani, iese câștigat cititorul.

3. ”Închide ochii strâns” de John Verdon

Verdon a mai vizitat nopțile pasionaților de cărți polițiste cu prima sa apariția tradusă în România: ”Gândește-te la un număr”.

Editura Paladium s-a ținut de cuvânt și în februarie 2018 a venit cu  alt titlu, care e și mai bun ca primul.

”Închide ochii strâns” e un roman în care intriga crește și, în același timp, lasă personajele să se dezvolte.

E o carte despre părinți, copii, relații și cafea. Mai ales despre rolul cafelei în viața oricărui om care-și trăiește pasiunile până nu le mai distinge de  nevroze.

Foarte bună traducerea Oanei Chițu.

4. Serialul ”The Therror” de pe AMC

Ridley Scott a avut ambiția de a produce serialul care ecranizează cartea ”HMS Terror”, scrisă de Dan Simmons.

Apărută și la noi acum câțiva ani la Nemira, în două volume groase, ”HMS Terror” e o bijuterie, o poveste în stil fiction a tragediei celor două nave britanice dispărute în 1845, pe când căutau  Pasajul de nord-vest, legendara rută arctică dintre Atlantic și Pacific.

Pentru ceva ce nu poate fi ecranizat, rezultatul este interesant.

Deși poate părea cam ”noir”, serialul în 10 episoade, care a început să ruleze pe AMC, are câteva puncte tari, printre care jocul actorilor.

Interpretarea lui Jared Harris, în rolul căpitanului Francis Crozier, cel care a intuit catastrofa, îți rămâne multă vreme în minte.

5. ”Mamma Mia!”, musicalul anului 2018

Aici e corect să vă spun ceva de la început.

O parte dintre cei care au adus muzicalul ”Mamma Mia!” în România îmi sunt prieteni. Așa că sunt subiectiv, plus că am văzut câteva filmări cu muzica de la repetiții, cântată de Loredana, Brenciu, Cornel Ilie, și am rămas mască.

Dincolo însă de orice subiectivitate, adevărul e că, în orice țară a fost pus, ”Mamma Mia!” a arătat ca una dintre acele producții care dă cu praf de bucurie în jurul său.

E vorba de ABBA, dar și de sentimentul verii în Grecia.

Spectacolul pornește peste o lună la București, merge la Cluj și apoi pe litoral, pentru a reveni în toamnă în Capitală.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

gigelos  •  28 aprilie 2018, 17:01

Domnu Tolontan, scrieți de și de fotbalul feminin, a fost mare Derby au câștigat Vulpitele galbene, am auzit ca a dat și Kamara gol cu artiștii, de ce va deziceti de cele susținute, cu cărțile înerambursabile sa ne descurcam noi

Bibi  •  28 aprilie 2018, 17:08

Multumesc, Catalin !

Cătălin Tolontan  •  28 aprilie 2018, 17:09

@Bibi: cu placere!

Micrea Bezghereanu  •  28 aprilie 2018, 18:04

Domnu Tolo de ce porpovaduiti cultura englejilor care au colonizat cu nedreptatile imperialiste an loc sa promovati dacii dacopatii din Dobrugea-Gumlenita-Hagimangia care au cucerit pana la Roma si i-au invatat pe romanii sa scrie si ei au antors istoria sa para ca ei i-au anvatat dar noi aveam tablitele secrete de aur la munte si le-au luat pe toate. Poate scriti o carte cu dacii dela carnaraua fetii care au produs an grotele de sub cetate cele mai valoroase opere de arta pre-epoca metalelor.

Sadrainbow  •  28 aprilie 2018, 18:08

Multumesc, Catalin!

Pablo  •  28 aprilie 2018, 18:13

Vazut The Terror. Foarte bun

Adrian  •  28 aprilie 2018, 19:15

Cartea scrisa de catre Tatiana Niculescu o recomand si eu.Scurt si la obiect fără floricele si bine documentata.Nu este un "copy-paste " de idei si documente asa cum fac din pacate multi pe aceste plaiuri mioritice. PS.Intrebare : pe cand o carte scrisa de dl.Catalin Tolontan?

Ionut  •  28 aprilie 2018, 21:56

the terror. Superb, excepțional!!!!!

Reddog  •  28 aprilie 2018, 22:16

Multumesc pentru recomandari! Ultima dvs recomandare “ Despre tiranie...” am cumaparat-o si am citit-o pe nerasufalte in 2 seri. Foarte buna mi-a placut si mi-a dat de gandit! La cat mai multe recomandari... toate cele bune!

Ovidiu  •  28 aprilie 2018, 22:18

Tocmai am ascultat interpretarea Loredanei Groza. E superbă. Va mulțumesc.

itu52  •  28 aprilie 2018, 22:53

Anul acesta avem centenarul marii uniri, care probabil va fi sărbătorit pe măsură. Lumea pare că a uitat, am avea anul acesta și un semicentenar. Nu poți să nu-l consideri moment istoric important, chiar dacă s-a întâmplat pe vremea odiosului și l-a avut pe acesta în prim plan. Este vorba despre ”Primăvara de la Praga”, care ne-a privit în mod direct prin luarea de poziție din August 1968. Nu a fost un eveniment spontan, e istorie adevărată și s-ar putea lămuri cu această ocazie câteva probleme. Cine a luat poziție o știm, dar cât de mult au contat cei din jur, Maurer de exemplu. Cât de mult a contat prietenia cu China și Tito. Cu alte cuvine contextul și urmările acestui eveniment ce putea schimba soarta României, merită un pic de efort. Atunci, probabil flerul lui Maurer și nebunia lui Ceaușescu, au făcut glorie. Unde mai socotim că beneficii au fost. Imediat după, am avut acces la tehnologia mult visată. Să amintim că am început producția de calculatoare și minicalculatoare, în special Coral, după americanul PDP-11. Să nu ne mire avântul IT de azi, rădăcinile lui încep de atunci, când au apărut secțiile de Informatică și Calculatoare din cadrul Universităților. Tehnologie a apărut în mai multe domenii, să zicem componente electronice, televiziune (cinescoape), aeronautică, etc. Probabil, am avut de câștigat și politic, plasarea României în poziția de mediator între puterile vremii. Sunt multe semne de întrebare legate de acest subiect, să așteptăm centenarul?

Circulam pe partea dreaptă  •  28 aprilie 2018, 22:57

Mare prostie cu ienglejii astia făuritori de lume nouă.

The_Wall  •  28 aprilie 2018, 23:04

Foarte bun, The Terror, s-a si terminat, intre timp! :) The Legion, seria a 2-a si Westworld, de asemenea foarte bune.

gigelos  •  29 aprilie 2018, 0:02

Domnu director , ce pronostic dati la meciul de mâine Universitatea Alexandria -Heniu Prundu Bargaului.Sa vorbim totuși despre fotbal.Spuneati ca si fotbalul feminin e important, ce facem ?

Ionut  •  29 aprilie 2018, 0:22

Se poate cumpara cartea Tatianei Niculescu in format electronic?

Disco Floyd  •  29 aprilie 2018, 3:48

@The_Wall de unde sa se termine sunt zece episoade iar pana acum au fost transmise patru .

sundance kid  •  29 aprilie 2018, 6:34

Culmea e ca imperiul ala la care tinea Churchill atit de mult s-a prabusit la scurt timp dupa ww 2 iar Anglia in particular a intrat in faliment ! De fapt Roosvelt i-a spus-o direct spre sfirsitul razboiului sa isi ia adio de la imperiu . Incepuse sa bea serios si sa dea ordine de bombardare a unor orase care nu aveau nimic in comun cu industria de armanent cum ar fi Dresda ! Omul o luase razna rau de tot ! Atit ajunsese de beat fostul lord al admiralitatii incit in apropiere de Berlin dindu-si seama de pericolul comunist ii ceruse lui Roosvelt sa ii atace pe rusi si sa-i arunce peste granitele europei de est !

doilaunu  •  29 aprilie 2018, 8:29

Multumesc pentru recomandari.

VALI MOCANU  •  29 aprilie 2018, 8:51

același TOLO, neschimbat...excelente alegeri, iar eu aș mai veni cu autobiografiile SAMPRAS și RONNIE...salutare și mulțumim frumos pentru modul în care îți faci meseria!

Caprita rosie  •  29 aprilie 2018, 9:19

@ Micrea Bezghereanu – Du-te prietene si te cauta ca sigur ai ceva la cap. Si mai deschide si cartea de gramatica, ai mare nevoie (banuiesc ca ti-ai scris gresit chiar si prenumele).

Fane  •  29 aprilie 2018, 10:09

Din ce in ce mai multi cei care sunt deranjati cand se vorbeste despre cultura. E cel mai mare pacat care se intampla.Nu e nici o mirare ca habar nu au de bun simt,respect,civilizatie. Pe strada gunoaiele sunt aruncate langa cosuri, murdaria cateilor (care nu au nici o vina) "troneaza"pe trotuare (din nesimtirea "stapanilor" purtatori de caini si nu iubitori de caini),in locurile publice se urla ca la balci fara jena etc. Libertatea este atat cat nu-l deranjezi pe cel de langa tine. La noi basbuzucii (persoana violenta si grosolana) domina societatea.

gigelos  •  29 aprilie 2018, 11:47

Domnu ' director , încerc sa vorbesc cu Dvs , cel ce carmuiti acest ziar.Dusmanul a fost înfrânt, a fugit în tari străine, ați învins, meseriașii au fost îndepărtați de fenomenul fotbal autohton.Credeam ca o sa începeți o puternica promovare a futsalului și a fotbalului feminin , în campanie asta sustineati , ce facem domne , o știre măcar, tot încerc sa aflu ce a făcut Heniu Prundu Bargaului cu Universitatea Alexandria , nimica sa nu mai zic de Vulpitele Galbene. Astea sunt bune rău. La futsal nu ma pricep, știu doar Națională Artiștilor, Enache și ala brunet Kamara ...hai ma băieți, fiți consecvenți ce naiba . Caricaturilor !

gigelos  •  29 aprilie 2018, 11:53

@Fane - bravo măi Fănele , măi .

MZM  •  29 aprilie 2018, 17:18

Multumesc pentru recomandari!... Vreau sa recomand si eu o carte. Domnilor, cei care nu ati citit ARHIPELAGUL GULAG, de Alexandr Soljenițîn, cititi-o neintarziat! Cartea (3 volume, cca 1500 de pagini) a aparut la noi in 1997, in editura Univers, dar se mai gaseste pe la anticariate sau se poate comanda la diverse depozite de carte. Despre ea, scriitorul Al. Paleologu (care semneaza postfata la prima editie) spunea intr-un interviu la un post tv.: ”Probabil ca această carte va zdrobi tot ce s-a scris in secolul 20!”. Si, un citat din prefata autorului: ”Aceasta carte nu ar fi putut sa fie scrisa de un singur om. În afara de tot ce am scos din Arhipelag pe pielea mea si multumita memoriei, urechilor si ochilor mei, materialul pentru carte mi-a fost pus la dispozitie, sub formă de relatări, amintiri si scrisori de...(urmează un sir de 227 de nume). Nu le exprim aici recunostinta personala: acesta este monumentul nostru comun si prietenesc ridicat in memoria tuturor celor schingiuiti si asasinati”.

Obiectiv  •  30 aprilie 2018, 10:05

Intiativa laudabila, nu precum cea de a-i lua apararea lui burleanu, invocand talentul sau managerial! In alta ordine de idei, de ce nu pot publica nimic pe celelalte bloguri? Poate-mi raspundeti in legatura cu acest din urma aspect! O.

Valentin  •  15 mai 2018, 7:52

"The death of stalin", despre care Wikipedia spune ca apartine genului drama/comedie-drama. Urmarindu-l, cu lectura literaturii Gulagului in fundal, pare mai degraba o combinatie de satira si documentar. Apoi ar mai fi "Patriotii" (Sana Krasikov, Litera), al carui mare defect este ca se termina prea repede.

Comentează