Petrescu, primul după 44 de ani

Seara a două personalități complexe: un antrenor și un arbitru care au scris istorie

duminică, 20 mai 2018, 10:44

Observații rapide, din seara în care România și-a ales campioana.

1. Doar Cernăianu a mai câștigat titlul cu două echipe diferite din Provincie!

Dan Petrescu intră în cercul select al antrenorilor care au luat titlul cu mai multe echipe.

Sunt doar 7  tehnicieni și, până în această seară, numai Constantin Cernăianu reușise să pregătească două echipe campioane din afara Bucureștiului: Petrolul Ploiești – 1966 și Universitatea Craiova – 1974.

Au trecut, de atunci, 44 de ani.

44 de ani în care Bucureștiul și-a luat partea leului, fiind întrerupt de scurte furtuni de orgoliu.

Antrenorilor le-a fost însă imposibil să reziste în ochiul a două tornade venite din zone diferite.

Chiar și tehnicieni rutinați, precum Ioan Andone, care au adunat două titluri, le au cu o bucureșteană, Dinamo, și cu aceeași echipă din provincie, în cazul lui Ando, CFR Cluj.

Dan Petrescu rupe vraja.

După Unirea Urziceni – 2009, Petrescu revine și oferă din nou provinciei onoarea supremă: CFR – 2018.

2. A fost ultimul meci decisiv pentru titlu pe care l-a condus Alexandru Tudor

În vârstă de 47 de ani, Tudor are voie să arbitreze până în decembrie 2018.

Asta înseamnă că nu va mai fi pe teren la finalul campionatului viitor.

Dar ceva din cerbicia lui va dăinui, așa cum rămân firimiturile de pâine lăsate în urmă de orice om care a slujit onest fotbalul, pentru ca următorii pelerini să nu se rătăcească.

Rolul lui Tudor în generația pe care a reprezentat-o nu poate fi exagerat.

Tudor n-a avut nici cariera internațională a lui Rainea, nici eleganța lui Igna, nici polivalența copleșitoare a lui Crăciunescu și nici popularitatea lui Porumboiu.

Dar el semnifică ceva la fel de prețios.

Pentru cine nu uită. Acum 25 de ani, Tudor a pornit de jos, din micile ligi bucureștene, în vremea când fotbalul românesc trăia deceniul blaturilor dintre echipe și al arbitrilor cumpărați.

”Cavalerii în negru” luau de peste tot. Și de la gazde, și de la oaspeți.

Precum judecătorul birmanez dintr-o carte a lui George Orwell, arbitrii noștri confundau echidistanța cu mita primită de la ambele părți, nediscriminatoriu.

Și nu e o butadă, ci un fapt de multe ori întâmplat momentul în care arbitrii încurcau plicul și restituiau echipei învinse cât primiseră, de fapt, de la învingători.

În această atmosferă irespirabilă, a apărut o nouă generație de „fluierași”, care a rupt cercul vicios.

Alexandru Tudor n-a fost singur, dar a fost cel mai expus, cel mai ironizat, cel mai urmărit.

Netulburat, el și-a jucat rolul, restabilind, împreună cu colegii săi, încrederea jucătorilor, antrenorilor și fanilor în ideea de arbitraj corect. Cu greșeli, dar corect.

A durat ani de zile până când judecata publică a revenit la normal.

Iar măsura reușitei este exact meciul de azi de la Cluj, când nimeni nu a avut timp să se uite la arbitru.

Nici nu și-au imaginat că un arbitru poate juca alt rol decât acela de a fluiera de multe ori scurt și, o dată, prelung, dispărând apoi din cadru ca să elibereze scena pentru Încoronare.

 

Comentarii (68)Adaugă comentariu

marin  •  21 mai 2018, 8:39

CFR -campioana -felicitari !In rest apa de ploaie !

Codrin Padureanu  •  21 mai 2018, 8:46

Domnule Catalin, De cele mai multe ori exprimati opiniile celor mai multi.Va rog sa scrieti ceva si despre alte doua personaje COMPLEXE decizionale in campionat:JIJI si MM!. SANATATE!

Chris  •  21 mai 2018, 9:54

Ma bucur ca Tudor nu o sa mai arbitreze, niciodata! Asa maniera de arbitraj aroganta nu am mai intalnit pana acum! Fluiera numai pentru echipele care joaca acasa !

Cătălin Tolontan  •  21 mai 2018, 9:56

@Chris: da, aveti dreptate, postura si gesturile sale pot parea arogante. Dar in spatele acestei imagini a stat un arbitru drept si pe care fotbalistii l-au simtit aproape.

Chris  •  21 mai 2018, 9:58

In repriza 2-a nu sa mai jucat fotbal la CFR- Viitorul! Oaspetii au facut non-combat iar CFR-ul au fractionat jocul de cate ori au avut ocazia si au stat numai pe jos. Cele 4 minute de prelungire aratate au fost de fapt doar 30 de secunde, ca nu s-au mai jucat , au stat pe teren si se certau iar Tudor dadea cartonase galbene dupa care a fluierat sfarsitul! Marfa de arbitru!!

mountytoma  •  21 mai 2018, 10:17

gigi *** a pierdut titlul de anul asta ... anul trecut cand a contestat la TAS titlul Viitorului! Daca nu facea prostia aia, daca recunostea in public faptul ca Viitorul este campioana Romaniei pe merit si il felicita pe Gica Hagi pentru cea mai minunata realizare din fotbalul romanesc de dupa 1990, ieri Viitorul nu pierdea la CFR Cluj si nu mai vedeam securistii bucurandu-se de titlu ca dupa victoria burlanului la FRF!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

jjiacobuta  •  21 mai 2018, 11:15

Pt mine cel mai trist e ca antijocul a castigat . Si asa de ani de azi echipele mici bagau autobaza in poarta cu cei mari si nu se juca nimic . Acum cu Dan Petrescu au luat cu antifotbal titlul . Halal fotbal. Cum sa reusesti afara daca nu joci . Ma bucur sincer ca la nationala e Contra . Dupa asa campionat sigur nu il vad pe Dan Petrescu la nationala . Meritul lui e ca a crezut cu stilul asta ca poate castiga . Evidenr FCSB isi da din nou singura la gioale . Cu asa fotbal CFR nu are nici o sansa in Europa . In Anglia te fluiera proprii suporteri daca joci asa . Lumea vine la spectacol sa se bucure nu sa se uite la jucatori ca Culio care sarea pe jos de ziceau l-au lovit cu tramvaiul . Din pacate astia suntem noi ne multumim cu jumatati de masura .

Frenemy  •  21 mai 2018, 11:24

Ce-i aia Provincie, cumva un prenume de femeie ?

DIONISIOS  •  21 mai 2018, 11:38

O fi el un albitru bun dar CFR A CASTIGAT PLATIND FUNDASII ADVERSARELOR DIN PLAY OFF IN PRIMELE PARTIDE DIN TUR SI DOUA DIN RETUR......DAR NIMENI NU VORBESTE.....

azet  •  21 mai 2018, 11:51

Poza lui Tudor de la inceput e cea mai buna caracterizare a arbitrului : suparat pe toata lumea si neinteles nimeni.

Dan  •  21 mai 2018, 13:05

N am nici o problema cu CFR-ul lui Dan,felicitari pt titlu'!!....am insa impresia ca au castigat acest campionat ca o "***" in genunchi,o "***" care-i place sa-si satisfaca placerile carnale in pozitia patrupedului cornut si care dupa ce se vedeau cu iarba-n iesle rumegau la gazon de zici ca erau in cea mai fertila poienita carpatina...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Victor  •  21 mai 2018, 14:02

Domnilor, vad aici comentarii din care rezulta orice ,mai putin ca avem un campionat slab. In acest context, sigur ca se alege si un podium, cu ierarhia de rigoare. Cum ar fi sa revenim noi cu picioarele pe pamant si sa recunoastem ca acest slab nivel fotbalistic ne caracterizeaza si ca nu ne putem astepta la un fotbal de calitatea celui german,spaniol,englez etc. Nici la cluburi,nici la nationala ! Sa punem toti osul sa facem treaba ! Fotblisti si tehnicieni ,la cluburi, legiuitorul si executivul sa organizeze un cadru sportiv sanatos pentru copii, iar suporterii sa sustina si sa incurajeze sportivii. In general,sa invatam sa ne respectam unii pe altii,sa respectam munca.

bilu  •  21 mai 2018, 14:58

E aceeasi echipa, cea a mafiei, care are mai multe locatii.

Codruta Porcupig  •  21 mai 2018, 18:06

Domne Tolontane, lasa monser știrile astea sportive, ca nu esti blog sportif. Hai cu adoratul Basescu si lecturile sale publice. Hai ca iti anuleaza valoroasa ancheta in contra mamicei nicaraguane. Sau nu sufli in fața lui Basescu?

Venom  •  22 mai 2018, 12:25

Dacă desființează play off-ul, se duce și ultimul gram de emoție dintr-un campionat și așa mic spre mijlociu și tendințe capital-iste. Nu țin cu CFR, betoniera româno portugheză a câștigat cinic în dauna fotbalului jucat de Craiova, care, culmea printr-un antrenor italian se exprimă solar și combinativ și generos, all in pentru spectatori. Acasă, în deplasare, ca să îi bați tre' să le dai mai multe goluri decât primesc. Și tot așa au ținut-o de când cu, Milan- iar publicul nu are cum să se simtă mititel și umple Roller Coaster Park din Craiova, probabil singura arenă care își merită un eventual titul neoficial de Templu al fotbalului din acest campionat. La Cluj foarte posibil ca Petrescu să nu fi avut mai mult material la dispoziție, dar prin declarații a dat asigurări că oricum nu voia să fie altfel decât pe Discovery, unde Bursucii își fac întotdeauna vizuină. Am mai avut o consolare doar pe finalu când adevăratul număr doi al campionatului și - a îndeplinit obiectivul și adevăratul număr 10 e campioana din play out.

ix  •  22 mai 2018, 12:37

Am participat la un antrenament al echipei Steaua la inceputul anului 1988. In cadrul antrenamentului s-a jucat si o partida intre toti jucatorii. Cei care pierdeau trebuia sa dea mai multe ture de teren. Lacatus, facand parte din echipa invingatoare s-a retras spre cei cativa privitori, aprinzandu-si o tigara. echipa invinsa a inceput sa dea ture cu Dan Petrescu in fruntea plutonului, iar Hagi, dupa cativa pasi de alergare s-a retras catre cercul din centrul terenului, dand turele acolo... si cu asta am spus tot.

Azte24  •  23 mai 2018, 14:41

Eu am crescut cu Tudor și mi s-a părut cel mai bun arbitru român.

Sportiv  •  25 mai 2018, 12:04

sportul pe intelesul mariei andries: sporturi olimpice si sporturi pe intelesul tuturor! http://blogsport.gsp.ro/andries/2018/05/23/razbunarea-i-arma-sportului/ @Andries Duduia Andries in majoritatea articolelor face ceea ce stie tot romanul sa faca mai bine: mistocareala si bascalie. Se da spirituala. Duduia duduie. Duduia se pricepe ca orice roman la tot. Jurnalist sportiv fara sa fi citit o lege a sportului, fara sa fi condus un club sportiv, fara sa fi tras la o medalie, fara sa fi invatat un copil tainele unui sport. Oricarui sport...macar unul chiar si pe intelesul ei. Duduia se pricepe la olimpism, dar dupa cum imparte ea sportul in sporturi olimpice si sporturi pe intelesul tuturor...cu siguranta nu s-a obosit sa citeasca carta olimpica. Daca ar fi citit ...ar fi scris alte lucruri. E usor sa scrii despre diverse evenimente fara sa te informezi. Fara sa te informezi asa cum te invata o scoala de jurnalism. Romania e plina de urechisti. Duduie, stii cate sporturi olimpice nu mai sunt olimpice? Stii cate sporturi neolimpice au devenit olimpice? Unele si pe intelesul tuturor. Stii de ce? Duduie cati antrenori ai intervievat din ambele "tabere"? Voi ati impartit in tabere. Voi si interesul financiar. Duduie cu cate cluburi sportive ai vorbit? Dar federatii? Cate din zecile de federatii de care spui tu ca primesc cotizatii de zecile de mii de parinti? Ai habar cum un sport devine recunoscut? Ai habar cand si cum poate sa primeasca finantare? Dupa ce parcurs? Duduie, ai habar de cati antrenori la sporturi olimpice iau bani doar pentru ca respira (in sensul ca finantarile nu ar fi jsutificate prin rezultate)? Conditii de la autoritati...salarii la cluburi departamentale...bla bla. Ai habar si cate resurse? Duduie, ai habar de cati copii isi pun alocatia deoparte ca sa isi poata cumpara un echipament mai bun? Ai habar de cati parinti platesc an de an diverse (cotizatiile hulite de tine, taxe de participare, deplasari) ca sa poata practica sportul dorit de el...el,copilul, nu el MTS si COSR care pentru a atinge un obiectiv de medalii la urmatoarea olimpiada...va schimba tot ce inseamna sport in Romania (conform declaratiilor din presa dupa ultima olimpiada). Pentru ca pentru unii "vizionari" este mai important sa isi faca hatarul la olimpiada (x medalii) si nu ca un copil sa poata sa faca un sport dorit de el si nu de ce ii spune un ahtiat dupa medalii olimpice ce sa faca. In loc sa se gaseasca solutii despre cum sa faca sport (sportul preferat) cat mai multi copii...se cauta sa se impuna directii despre cum sa vii cu x medalii de la Tokyo. Duduie, ai habar cat costa sa inchiriezi o sala pentru o competitie internationala? Sau una nationala...pt un sport pe intelesul oricui? (Chiar si al tau...Maria)

Comentează