Mâine, verdictul în Gala Bute. Cum funcționa schema șpăgii de 10% în ministerul Elenei Udrea

Sume importante de bani așteaptă, sechestrate în conturi, decizia Înaltei Curți

luni, 4 iunie 2018, 6:41

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Teodor Baconschi ia microfonul și enumeră ferm, pe degete, motivele pentru care Elena Udrea ar trebui să fie lider.

În sala din Palatul Parlamentului se aude celebra frază, care va intra în istorie.

Este duminică, 21 noiembrie 2010, și au loc alegeri la PD-L București.

”Elena, trebuie să faci eforturi monumentale ca să nu cazi sub farmecul tău, în calitate de coleg”, rostește ministrul de externe.

”Esti inteligentă, ești frumoasă, ești tenace, ai anduranță la mediul general dezgustător al politicii românești” Teodor Baconschi despre Elena Udrea, 21 noiembrie 2010

Gabriel Oprea urcă și el pe scenă.

Momentul îi cere cea mai atentă implicare.

Decorul alegerii Elenei Udrea a fost plătit din mită

Gabriel Oprea o elogiază pe Elena Udrea, ”vă spune un om care nu o laudă nici pe maică-sa dacă nu merită, ca să fie foarte clar!”.

Pornesc aplauzele, iar ecranul uriaș, videowall, din spatele lui Baconschi și al lui Oprea sărbătorește și el.

Decorul este impresionant.

Printurile digitale uriașe, împrăștiate portocaliu în sală, sunt produse de New Consulting & Engineering Grup SRL, au costat 19.659 de lei și sunt plătite din șpaga de 10% întoarsă de firmele care au primit bani de la ministerul Elenei Udrea!

Dar asta, oamenii nu știau atunci.

Pentru ca toată lumea să cunoască mecanismul a fost nevoie de investigația ”Gala Bute”.

Parandărătul obedienței: 10%!

Concret.

New Consulting & Engineering Grup SRL a pus panourile lucioase de la alegerea Elenei Udrea ca șef la PD-L București după ce a fost plătită de SC Last Time Studio SRL.

SC Last Time Studio este firma lui Ștefan Lungu, consilierul de imagine al Elenei Udrea.

Iar SC Last Time Studio a încasat banii, în procentaj riguros de 10%, de la Termogaz Company, care derula programul ”Schi în România”, finanțat de ministerul Elenei Udrea.

Ca să i se plătească banii, uneori în avans, ceea ce pentru alte firme nu se întâmpla, Termogaz achita ”parandărătul obedienței”, taxa de 10%, prin firma lui Lungu.

Condamnată la 6 ani de închisoare pentru trei acte de luare de mită

Mita era folosită mai apoi pentru diverse cheltuieli, de la alegerile politice la concedii în Grecia ale Elenei Udrea și ale prietenilor, pentru zile de naștere ale ministrului, sisteme de monitorizare media și postaci care îi înjurau pe ziariști pe net.

3 milioane de euro are de achitat Elena Udrea potrivit primei sentințe, care nu e definitivă

Așa a primit Elena Udrea condamnare, în primă instanță,  pentru trei capete de acuzare de luare de mită: 4 ani, 5 ani și 6 ani. Și o condamnare pentru abuz în serviciu: 6 ani.

Prin contopirea celor patru condamnări, toate de corupție, fostul ministru a primit 6 ani de închsoare cu executare la completul de trei judecători ai Înaltei Curți.

Mâine, 5 iunie, se așteaptă verdictul definitiv, la completul de cinci judecători.

Probe versus postaci

Toate contractele, plățile și conturile care probează mecanismul se regăsesc în motivarea primei instanțe, în dosarul ”Gala Bute”.

Dar și în motivările altor judecători care au avut cereri legate de caz la judecată în ultimii ani.

Mita de 10% se repetă în numeroase alte plăți, documentate de DNA și admise ca probe de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Acest caz are un specific.

El a fost, permanent, sub presiunea mecanismului mediatic, ziare, siteuri și televiziuni, și al postacilor plătiți de Elena Udrea.

Vreme de 7 ani, teoria că nu există decât denunțuri în ”Gala Bute” a fost picurată publicului de către oameni plătiți exact din acest mecanism de 10% șpagă!

Judecătoarea care a anticipat verdictul primei instanțe

De-a lungul a trei ani de proces, mai mulți magistrați au analizat evenimentele și probele.

Au dat dreptate acuzării, și nu apărării Elenei Udrea.

Nu doar judecătorii primei instanțe, Angela Dragne, Leontina Șerban și Florentina Dragomir, au considerat acuzele  pe deplin demonstrate.

Exemplele de mai sus cu mita de 10% sunt luate din altă motivare publică, cea a judecătoarei de drepturi și libertăți, Lavinia Lefterache, de la Înalta Curte, care a judecat una dintre cererile de arestare a Elenei Udrea, din 25 februarie 2015.

Lavinia Lefterache a aprobat patru dintre cele cinci motive invocate de DNA pentru privarea temporară de libertate.

Trei acte de luare de mită și unul de abuz în serviciu.

În schimb, judecătoarea a respins motivul legat de fonduri europene.

Deși era la începutul cazului și nu începuse încă procesul pe fond, magistratul Lavinia Lefterache a văzut același lucru în dosar, precum avea să vadă, doi ani mai târziu, primul complet care a condamnat-o pe Elena Udrea.

”Da” la trei acuze de luare de mită și la abuz în serviciu, ”Nu” la fraudarea fondurilor europene.

***

În decembrie 2013, Gazeta Sporturilor scria că o firmă clientelară a ministerului Elenei Udrea i-a completat banii lui Rudel Obreja ca să achite creditul de la BRD.

E vorba de ”creditul bancar acordat de la BRD tot la insistenţa şi cu contribuţia inculpatei Udrea”, așa cum avea să pledeze DNA în fața judecătoarei Lavinia Lefterache,  în 2015.

Dar cel mai important lucru scris de ziar în decembrie 2013 era că acești bani, care aveau proveniență publică, ”sunt în conturi și pot fi recuperați”.

DNA a confiscat de la Rudel Obreja cei 3 milioane de lei, veniți dinspre MDRT, prin Termogaz.

Dar numai judecătorii Înaltei Curți vor stabili, odată cu sentința anunțată pentru mâine, dacă acești bani, ca și cei confiscați de la Udrea și ceilalți inculpați, revin la buget sau sunt banii unor oameni nevinovați.

 

Partea I a interviului cu Elena Udrea în Costa Rica // Partea a II-a

Citește AICI toate episoadele investigației Gala Bute // Cronicile ședințelor de judecată din Gala Bute

Comentarii (42)Adaugă comentariu

Sile de la magazie  •  4 iunie 2018, 7:09

Foarte simplist, rudimentar si primitiv acest mecanism de vamuire a banilor. Si pentru cheltuielile «mai personale» : un pantofior, o gentuta, un combinezon negru, un mers la coafor la facut radacinile si alte esteticiene, epilari si manu/pedichiuri, toate aceste cheltuieli, care le putem grupa la rubrica "tren de viata", tradus din frantuzescul "train de vie" le platea tot din 10% sau Cocoş, "din dragoste" investea in ea ? Pt ca puse cap la cap tot ce avea pe ea, imbracaminte, accesorii si servicii estetice, dar si timpul decontat din ziua de munca ca demnitar, cand umbla brambura la shopping sau esteticiene in loc sa fie la munca cred ca se ajunge la sume F A B U L O A S E !!!! Sa incercam un mic exercitiu: cat a stat la minister, nr de zile x o medie pe zi pt tot (shopping, esteticiana, timp chiulit). Cat sa punem ? 4/700€ pe zi ? Aici nu e loc de nici o investigatie ? Geanta LV de ex. Apare prima data in photo ziua cutare. Pret public magazin X000€.

relu matriteru  •  4 iunie 2018, 7:50

Interesanta activarea asa deodata chiar inainte de termen a articolelor impotriva lui Udrea :) Chiar si trimiterea pe partea ailalta a planetei a unor agenti ca sa creeze o stare de spirit si imagine care sa ajute decizia de marti cu interviuri si poze pe furis si tot tacamul unor servicii care se ocupa cu astea. In timpul liber fireste. Si mai e interesant ca dintre toate dosarele numai cel cu Udrea e super mediatizat si super analizat si prezentat cu verdict subliminal inclus: GUILTY ! :) Nu tu Mazare, nu tu Popoviciu sau Ghita, nu tu Bica (ca tot era p-acolo dar se pare ca nu era acasa sau n-a raspuns la whatsapp). Asa se lucreaza si MO-ul poate fi studiu de caz la scolile de profil.

Cătălin Tolontan  •  4 iunie 2018, 7:51

@:relu matriteru: de 7 ani scriem despre Gala Bute. Nu e nimic neobisnuit in a scrie pina la final. Si e normal, se face in presa din toata lumea, sa rezumi cazul inainte de sentinta definitiva, inclusiv dindu-i spatiu de exprimare politicianului cu cea mai mare pedeapsa in prima instanta. Puteti sa credeti orice doriti.

birlic  •  4 iunie 2018, 8:31

daca pe mirela o inteleg ,ca e femeie si nu o sufera ,ca asai la ele... dar pe cei doi frustrati ,nui inteleg de ce o fac

Bârgaoanu Dragoş  •  4 iunie 2018, 8:33

Cam aşa se va încheia "cariera" doamnei Udrea.Cu o condamnare cu executare!Se poate agita doamna ca mama Pepsiului, tot la "mitica", poate face copii, pe bandă rulantă...o poate apuca dragostea de patrie, tot acolo va sfârşi!Mai poate aplica "metoda" Dan Voiculescu pt a scăpa de plata despăgubirilor.E singurul rău pe care-l mai poate face iubitei ei patrii!

Chalex  •  4 iunie 2018, 8:37

Dupa tot atata tevatura in presa scrisa si pe la televiziuni, cu siguranta ca verdictul va fi... se intoarce dosarul la DNA pentru reinstrumentare! Nu de alta dar nici un judecator, cu "scaun la cap si interese de a nu-si bate cuie in talpa", nu isi va face dusmani atat de puternici, mai ales cei "nevazuti-necunoscuti"!

Cătălin Tolontan  •  4 iunie 2018, 8:38

@Chalex: de 7 ani ni se spune ca "Nu se va intimpla nimic", "DNA o va ocoli pe Udrea", "nu se va ajunge in instanta", "judecatorii nu vor avea curajul sa dea o sentinta", "nu se vor recupera banii". Si uite ca fiecare si-a facut meseria si suntem in pragul sentintei definitive. Sa avem incredere in justitie.

Traian Udrea  •  4 iunie 2018, 8:42

Important e ca din schema spagii lipsea Domnul Presedinte Ptr Alte Coordonate Istorice Traian Basescu, Liderul Spiritual al intelighentiei GDS, al jurnalistilor civici si al blogherilor anticomuniști mai mult sau mai putin sportivi. Iar daca Basescu nu este corupt, atunci nici Udrea nu poate pentru ca sa fie corupta. Altminteri e ca si cum ai zice ca un jurnalist acoperit nu tine de servicii.

Luca  •  4 iunie 2018, 8:50

Sper sa ma insel , dar cred ca judecatorii au inceput sa fie influentati de catre ministrul justitiei , in sensul pe care il banuiti .

ovidiuc  •  4 iunie 2018, 9:00

Nelu Matriteru exact la ce spui tu ma gandeam azi deschizand Gazeta.Dar este si o batalie intre doua forte.Directia poate depinde mult de decizia din Gala Bute.De aceea sunt de acord cu ce face dl Tolontan.E totusi trist sa vezi cum doamna Udrea chiar a crezut in aceste osanale.Chiar crede ca este de natura divina .

vasco  •  4 iunie 2018, 9:12

Oriunde in lumea civilizata ,specimene ca udrea nu mai sunt popularizate absolut deloc.Sunt pur si simplu ucise mediatic,nu li se mai pomeneste numele.La noi,nu ne lasati s-o uitam,sa uitam rusine ca una ca ea a ajuns ministru si personaj cheie in politica romanesaca,toata lumea stie prin ce "merite".Cel mai mare rau care i se poate face ar fi sa n-o mai popularizati,s-a lasati acolo de unde provine de fapt,la periferia societatii.Oricum nu va pati nimic,asa ca macar scutiti-ne de prezenta ei pe prima pagina.

constantin  •  4 iunie 2018, 9:26

@Luca eu cred că ar trebui să fii ca Toma (Necredinciosul): să nu crezi până când o să vezi... Lasă-l în pace pe domnul Toader, chiar este un profesionist al Dreptului. Onest şi curajos. Ştiu că unora nu le convine revocarea doamnei Kovesi, dar omul a făcut exact ceea ce ar fi făcut oricare ministru omolog, în oricare ţară civilizată din lume. Iar în privinţa argumentaţiei juridice, domnul Toader este un adevărt maestru al Dreptului. Judecătorii trebuie să-şi facă treaba. Şi îţi spun un "sercret": judecătorii nu lucrează sub autoritatea domnului Ministru, ei sunt independenţi. Doar procurorii, avocaţii Statului, sunt sub autoritatea sa. Aşa este peste tot în lume. Că procurorii nu sunt independenţi, o spune chiar Comisia de la Veneţia. Anomalia care s-a petrecut în România ultimilor ani a fost următoarea: deşi, de drept, procurorii erau sub autoritatea ministrului Justiţiei, de facto, ei erau sub autoritatea Preşedintelui şi a SRI-ului. Iar domnul Toader încearcă, sper să şi reuşească, readucerea în matca legală a acestei categorii profesionale. Referitor la dosarul doamnei Udrea, probele sunt clare. Ăsta este un dosar bine făcut.

Ciumpe Liviu  •  4 iunie 2018, 9:33

Elena Udrea e doar un mic pion în ampla masă a parlamentariilor ,senatoriilor și chiar a magistraților ce se conduc doar după a câștiga averi colosale în interes pur personal din jăcmănirea româniei,vinderea bogăției a acestei țării,în momentul de față ce e mai grav e faptul că magistrați de la toți pe cei ce au fost și sunt judecați,averile colosale obținute astfel nu au fost confiscate și predate statului de unde au și provenit,o problemă actuală ce va influiența în spre rău e forțarea președintelui a României de a semna retrogadarea din funcție a lui KOVESI LAURA CODRUȚA e singura ce are curajul de a arata mezelicurile,afacerile,furturile persoanelor ce sunt în posturi de conducere,de cînd un președinte a uneii țării e obligat a semna o detemetere a unei persoane ce a dovedit că e capabilă să aducă la cunoștința lumii întregi hoțile ce se fac în țară,demiterea ei cerută tocmai de cei ce ne jăcmănesc ,cred că nu ea ce Ministrul justiției,apărător al borfașilor,a penalilor trebuie destituit ,și nu trebuie admis sub nici-o formă ca ministerele să fie la cheremul unor așa ziși politiceni,președintele trebuie să aibă dreptul de VETO in toate numirile în funcți magistrale și nici de cum politiceni.

ticbis  •  4 iunie 2018, 10:37

D-le Tolontan, ceva nu e in regula cu articolul asta... si cred ca banuiti la ce ma refer :))) In primul rand ca procesul este despre Gala Bute si are ca obiect modul cum un eveniment privat a fost alimentat ilegal din bani publici, felul in care banii ministerului au ajuns prin diferite artificii in conturile unor firme private ce s-au ocupat cu sau au intermediat organizarea evenimentului, precum si pe cei implicati, functionarii din minister aflati in relatii de afaceri pe banii statului cu patronii firmelor private respective. Atat si nimic mai mult! Faptul ca in timpul cercetarii penale s-a descoperit practica "parandaratului" de 10% folosita de catre toate guvernele postdecembriste pentru finantarea partidelor aflate la guvernare, ar fi trebuit sa constituie un proces penal separat; pentru a se incrimina o data pentru totdeauna aceasta cutuma mostenita inca din 1990 si a i se pune capat definitiv, chiar daca asta ar fi insemnat sa se inceapa cu Elena Udrea! Faptul ca s-a incercat legarea de dosarul "Gala Bute" a felului cum se colectau banii pentru partid in ministerele guvernului de la companiile de stat subordonate acestora, este nu numai o mare eroare judiciara, dar si paguboasa in sine. In primul rand pentru ca se induce in mod fals ideea ca aceasta practica a fost inventata de Elena Udrea pentru a finanta Gala Bute; in al doilea rand pentru ca lasa fenomenul in sine liber si neincriminat juridic ca atare, motiv pentru care acesta continua nestingherit si in momentul de fata, pe aceleasi coordonate ca si pana acum. Cu alte cuvinte, se merge pe ideea ca "putem in continuare sa colectam 10% de la companii pentru partid, totul e sa nu ne afisam public cu ei in evenimente private gen Gala Bute"! Si asta se intampla acum!!! Repet, Elena Udrea trebuia pusa sub acuzare pentru ce-a facut, nu pentru ce n-a facut sau pentru ce-au facut alti angajati ai ministerului pe sub nasul ei in cazul Galei Bute! Daca mai exista vreun dram de respect al judecatorilor si magistratilor din Romania pentru meseria lor in special sau pentru notiunea de justite in particular, sentinta de maine a judecatorilor de la ICCJ in acest caz nu poate fi alta decat intoarcerea dosarului spre refolmularea si reincadrarea acuzatiilor si spre rejudecare! In final, consider ca acest articol este publicat intru manipularea emotionala atat a opiniei publice cat si a completului de judecata de la ICCJ cu o zi inaintea deciziei finale. Este evident publicat pentru a infuenta intr-o anumita directie aceste opinii. Ca dovada a celor afirmate mai sus, precizez urmatoarele: 1. Reuniunea fastuoasa, descrisa pe larg in articol, organizata de PDL la Sala Palatului pentru alegerile din organizatia Bucurest a avut loc la data de 21 Noiembrie 2010; 2. Gala Bute s-a desfasurat la Romexpo Bucuresti la data de 9 Iulie 2011, aprox 9 luni mai tarziu; Cum au ajuns banii publici din Gala Bute (ca despre asta e vorba in dosarul penal) sa finanteze actiunea organizatiei de partid PDL Bucuresti cu 9 (NOUA) luni inainte, doar dl. Tolontan, procurorii si judecatorii ne pot lamuri; 3. La data de 16 Octombrie 2012, liderii USL si-au lansat candidaturile pentru alegerile parlamentare intr-un miting electoral de proportii uriase; au participat 70-80 de mii de oameni adusi (si platiti) din toate colturile tarii intr-un spectacol grandios pe Arena Nationala. Expertii financiari au estimat costurile totale la peste 2,5 milioane de euro. Nu s-au facut anchete si investigatii, dar banuielie sunt ca banii astia au avut exact aceeasi sursa de provenienta ca si in cazul evenimentului PDL al Elenei Udrea de la Sala Palatului. Ca doar nu-si inchipuie nimeni ca au fost adunati din cotizatiile membrilor de partid :)) Maine ne vom lamuri daca avem o justitie libera sau o justitie la comanda, daca functioneaza dupa legile dreptului sau dupa protocoale politice; normal ar fi ca dosarul sa fie respins si trimis la parchete pentru a fi reinstrumentat de la zero si apoi rejudecat. Cat despre articolul de fata, eu inteleg de ce-a fost scris si publicat astazi, la pachet cu cel al lui Stucan... ma limitez sa spun doar atat: "nice try", domnilor jurnalisti!!!

stefan  •  4 iunie 2018, 10:53

Constantin@ "Un profesionist al dreptului onest si curajos?" Asa spui tu, sau cine? Dar de varianta "un ***, absolvent de liceu auto, santajabil si ticalos" ce spui?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florea  •  4 iunie 2018, 10:54

N-am citit articolul, dar eu cred ca va lua maxim cu suspendare, la cat de incalecata politic este justitia in ultima vreme

Cătălin Tolontan  •  4 iunie 2018, 10:55

@Florea: e treaba justitiei si e responsabilitatea magistratilor sa judece probele in mod obiectiv si fara sa fie influentati. Noi ne-am facut treaba de ziaristi, v-am informat ce s-a intimplat cu banii, unde au ajuns, cum a dat BRD creditul preferential, cum s-au marit preturile doar ca ajunga banii "unde trebuie". Sentinta e treaba celor care si-au ales aceasta meserie. Mai tineti minte, probabil, mesajul Regelui Mihai in fata Parlamentului: "Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor şi în regulile lor!".

itu52  •  4 iunie 2018, 10:58

Atâtea nume și probleme se învârt în media românească că am și uitat de Udrea și învârtelile ei. Dualitatea practicată în societatea românească de vreo 40 de ani încoace te duce cu mintea la tot felul de scenarii. Dacă le expui riști să-ți sară în cap o turmă de răspândaci(postaci, prostaci sau tot felul de draci), care-ți flutură pe sub nas ”teoria conspirației”. Ceaușescu, prima victimă a politicii de suprafață, a juca rolul ”popa prostu” cel puțin 10 ani, după care a fost scos brutal din scenă(nu fizic), ieșind dedesuptul la putere. Paravan ideal pentru defosarea tarelor comunismului a fost paratrăsnetul ce trebuia să preia toată energia negativă acumulată în ultimi 10 ani de comunism. A fost o luptă lungă și dură de compromitere a orânduirii, care avea adeziunea poporului și o clasă privilegiată cei asigura stabilitatea. Comunismul anilor 70, pierduse bătălia, era departe de a fi un model. Lipsa tehnologiei, dar mai ales lipsa concurenței care frâna stimularea dezvoltării libere și promovarea competenței au fost semnalele necesității unei cotituri. Puteai explica asta unui popor care înainte de război trăia în sărăcie, mulți încă prin bordeie? Înțelegeau ei că bunăstarea, loc de muncă asigurat, viața la oraș(baie, apă curentă, mâncărică, etc.), nu este raiul pe pământ? De la cocioabe și bordeie, la blocuri mai mult sau mai puțin reușite, e o diferență ca de la cer la pământ. Multe stau mărturie și acum, s-au mai dichisit, dar încă fac fericite multe familii, și pe deasupra se vând chiar bine. Cum vântul schimbării bântuia tot estul, probabil existase un consens european, era nefiresc să ratezi șansa repunerii societății pe baze sănătoase, capabile să stimuleze capacitățile unei societăți înregimentate. Deci, una pe față, două pe dos, ca la războiul de țesut din podul străbunicilor, așa au stat lucrurile în anii ”80. Artizanii și-au făcut treaba, au schimbat macazul, de ce cu atâta tobă o știu deocamdată numai ei, dar ne-au aliniat cu cei trecuți prin catifea. Asta a fost atunci, dar după, cum să explici duplicitatea, care este evidentă. Nostalgicii sunt minoritari, mult sub 1%, poporul instruit față de anii ”50, apucasem să trecem de la agrar la industrial, școală bună (nu facem față cererilor de export) și totuși același joc, una pe față, două pe dos. Bălăcareală socială cu nemiluita, invenții politice, sociale, economice cât încap. Corupție, jafuri, incompetență politică, guvernamentală cât toată istoria, de te miri că mai existăm pe harta continentală. Cine ne poate explica că Udrea nu a fost un rol, ca multe altele, tăvălite în istoria de décor a ultimilor 30 de ani. Se mai scot din când în când de la naftalină ”artiștii”, mai mult ca un test de memorie, decât pentru lămurirea lucrurilor. La suprafață este un fel de ”câinii latră, caravana trece”. Cu toate acestea țara nu piere, nu s-a destrămat în bucățele, nici măcar trâmbițata regionalizare nu s-a făcut, ba mai mult centralizarea pare mai îndrăcită ca niciodată. Ca societate și individ ești băgat în baze de date până și cu firele de păr din cap. Atunci unde e puterea? Să nu-mi spuneți că la cel care ne învața că lupoiaca era de fapt vulpe sau la primul ministru cu vocabular și accent ciudat. Decât o expunere de cazuri mai mult sau mai puțin fabricate, mai bine puneți-o de ode bravilor conducători, că acum sunt mai mulți, bravul PCR s-a divizat în zeci de filiale. Vorba odiosului ”Să ne vedem sănătoși în comunism”, că nici dracul nu știe ce construim.

tudor  •  4 iunie 2018, 11:05

Nu vreau să anticipez nimic, justiția să se pronunțe. Remarc doar ca postacii există încă, cel puțin unul dintre ei s-a manifestat deja și aici, are un stil inconfundabil. Mă întreb dacă o face de dragul vremurilor trecute... Nu cred, are grijă să folosească niște nick-uri familiare, derivate din cele utilizate și pe alte pagini, probabil ca să poată fi citit din Costa Rica, recunoscut și remunerat conform muncii prestate:))

Andrei F  •  4 iunie 2018, 11:05

,,Cătălin Tolontan • 4 iunie 2018, 8:38 @Chalex: de 7 ani ni se spune ca "Nu se va intimpla nimic", "DNA o va ocoli pe Udrea", "nu se va ajunge in instanta", "judecatorii nu vor avea curajul sa dea o sentinta", "nu se vor recupera banii". Si uite ca fiecare si-a facut meseria si suntem in pragul sentintei definitive. Sa avem incredere in justitie.,,....................................................................................................................................................Ati face bine daca macar ati recitii ce ati scris despre Udrea,despre increderea dv. in Justitie,despre presa,despre Basescu...Poate acum nu va vine sa credeti dar intr-un articol -unul despre interceptari-ati spus ca Udrea nu putea fi interceptata in acei ani de SRI pentru ca era prea puternica-asta este de bine credeti la adresa autoritatilor mentionate? Aveati si atunci incredere in Justitie,Servicii?ERA DEMOCRATIE CAND FACEATI ACEA AFIRMATIE?-...in alt articol ati scris de procuroarea cu care v-ati judecat si care albise cam tot dosarul ,,Gala Bute,,...ati avut indoieli cand procurorul Alexandru s-a pensionat...stiti din dosar ca Udrea influenta publicul prin postacii platiti dar si prin o parte a presei care scria la comanda-asta ati uitat?va reamintesc cu drag,,,- mai ales ca dumneavoastra singurel ati declarat ca Basescu public v-a atacat credibilitatea de ziarist-parca odata a spus ca in dosarul ,,Gala Bute ,, stateati cot la cot cu procurorii...Deci ...sa mai asteptam cu ,,Avem incredere in Justitie,,....Sunt atatea cazuri unde autoritatile nu intervin desi fapta s-a petrecut in vazul romanilor...Cazurile Hexi si Sanghai ii au actorii din randul acelorasi autoritati si si in aceste cazuri aveti multe intrebari fara raspuns...

Alex One  •  4 iunie 2018, 11:53

Acum vreo doi ani,evident dupa declansarea anchetelor DNA,invitat la o emisiune, parca,Mic dejun cu un campion, posibil chiar la cererea lui pentru a ne trage de urechi, Thepdor Baconschi spunea indignat ca am inteles noi gresit cele declarate la festivitatea respective in niciun caz nu se poate intelege ca a fost un elogiu la adresa Elenei ! Daca nu parasea Romania poate avea o sansa in directia dorita de ea asa insa solutia instantei de condamnare pare certa. PS. Mai interesanta pare hotararea instantei, cand se va da, in dosarul in care alaturi de Udrea se afla notarita Ioana fiica lui Traian zis mai nou " Referendum" !

Fane  •  4 iunie 2018, 12:10

Nu-i doresc Elenei sa fie incarcerata,dar doresc sa dea banii inapoi plus penalizari si sa-si vada lungul nasului ca este o creatie a grupurilor neinstruite puse pe capatuiala din banii statului.Bineinteles ca nu sper ca un *** oricare ar fi el sa devina om normal.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu  •  4 iunie 2018, 13:16

Datele din articol sunt presupuneri, nu?

Cătălin Tolontan  •  4 iunie 2018, 13:17

@Radu: datele din articol sunt sume din contracte, plati bancare, bani din conturi. Sunt presupuneri doar daca acceptam ca lumea intreaga e plasmuirea imaginatiei noastre :-)

Tudor  •  4 iunie 2018, 14:02

Despre George Ștefănescu, poreclit Bachus, se zice că după arestare a fost bătut să vorbească iar după a fost bătut să nu mai vorbească. Și acest scandal pare mai degrabă teatru 'eftin, rialiti șou. Dac-ar fi adevărat ar tremura mulți de frică.

Andrei F  •  4 iunie 2018, 14:40

Ha,ha...auzi la basisti:cele scrise sunt plasmuiri ale unui ziarist!?Pana la urma este scuzabil...cine-i indoctrinase ca ceilalti castiga alegerile numai si numai datorita sticlei de ulei si a pungii de zahar?Uite ca cei buni erau actualizati la noile descoperiri ale tehnicii...10% din tot ce misca,uneori prin banca....Capitalism curat!E ,cate vapoare de zahar si ulei o ionsemna 10%?Ala la Dambovita a patit-o pentru doua tiruri cu pui de Crevedia...Basescu si Udrea recunosc banii ajunsi la PDL ,primul cere amnistie in Parlament pentru astfel de fapte iar doamna spune ca ar fi contraventie!!!Ministrul Sandu vorbeste de aceleasi lucruri...Pinalty,Cocos ...la fel.Si totusi mai exista basisti care acum aud pentru prima data...

lord belial  •  4 iunie 2018, 14:41

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ticbis  •  4 iunie 2018, 15:42

Tolo, nu inteleg cum de o publicatie serioasa, fie ea si on-line, asa cum se pretinde GSP a fi, tolereaza in colectivul ei un "jurnalist" de nivelul lui Costin Stucan. Sa fabrici un articol cu cat costa o nastere in Costa Rica, e ca si cum as dezvalui eu pe site cat a costat-o pe sotia lui sa-i nasca copilul in Romania (daca are asa ceva)! Este o mizerie, fara nicio legatura cu procesul "Gala Bute"; mai mult, va discrediteaza total toata munca, investigatiile si eforturile pe care le-ati cheltuit din plin in ultimii ani pe tema asta. Conteaza mai putin daca aveti dreptate sau nu, dar ceea ce face dl Stucan este incalificabil si nu are nicio scuza! Nu este la primul derapaj de felul asta; toti userii de pe site il cunosc ca pe cel ce cauta in baza de date IP-urile si identitatile celor ce si-au facut un cont aici... Asta nu e jurnalism... poate doar bataie de joc! Ma astept ca acest comentariu sa nu fie admis spre publicare si, pe undeva, va inteleg decizia. Ma astept chiar sa fiu din nou pus pe black-list-ul site-ului, n-ar fi pentru prima oara, sunt obisnuit :))) Insa ma multumeste daca-l cititi si daca intelegeti ca aveti o problema in redactia dvs. N-am nimic cu dl. Stucan, dar, sa-mi fie iertat, nu are nicio treaba cu jurnalismul! Imi asum cu toata responsabilitatea, civica, morala sau juridica, absolut toate afirmatiile pe care le-am expus mai sus! O seara buna va doresc!

Cătălin Tolontan  •  4 iunie 2018, 15:43

@ticbis: va amintiti acest mesaj? ”Daca firma organizatoare a facut profit, indiferent cat de mare ar fi fost acesta, este un lucru absolut firesc si normal. Sponsorizarea de catre stat a anumitor activitati de natura culturala, sportiva, stiintifica, etc. in vederea promovarii imaginii tarii si a brand-ului de tara este perfect legala”. Sunt citate din dvs, din 4 decembrie 2013. :-) De la primele articole despre Gala Bute, 2011, si pina azi continuati sa spuneti acelasi lucru: ca totul a fost legal, jurnalistii sunt de vina, Elena Udrea este nevinovata. Aveti zeci de mesaje de-a lungul acestor 7 ani in care promovati aceleasi idei. Intre timp, DLAF, Curtea de Conturi, DNA si mai multi judecatori de la ICCJ, in prima instanta, plus patru dintre inculpati, au spus ca Gala Bute a fost o hotie. Hai sa vedem verdictul final ca nu poate fi anticipat si mai vorbim.

alcoor  •  4 iunie 2018, 15:50

Asa si? O condamna..dar doamna(dna) se marita departe...unde A FOST LASATA SA PLECE...halal victorie a justitiei

Alex One  •  4 iunie 2018, 17:36

@ Ticbis, ai perfecta dreptate.La cele mentionate adaug mostra de jurnalism tip Stucan care a transformat cu acordul conducerii o simpla discutie cu Udrea intr-un interviu si fotografierea acesteia tip paparazi desi in ambele situatii aceasta nu si-a dat acceptul. Sigur, pe moment cei de la GSP s-au impaunat cu o asa zisa lovitura de presa insa pe viitor credibilitatea gazetei,atata cata este, are toate sansele sa tinda spre zero. Dar in ceea ce priveste stilul lui Stucan acesta e de mult cunoscut si din pacate tolerat. PS. Metoda de a aduce in discutie o cauza judiciara aflata in iminenta pronuntare a fost lansata de Basescu pe cand era presedinte si se rafuia cu adversarii politici incercand inflentarea hotararii dandu-si cu parerea relativ la vinovatia inculpatilor,evident nu ca sef al statului si ca "simplu cetatean" . Ha,ha !

Radu Bogdan  •  4 iunie 2018, 19:12

Eu unul sunt foarte curios ce se va intimpla , mi-as dori ca Elena Udrea sa mearga acolo unde ii este locul. In alta ordine de idei , ma surprinde faptul ca ignori total butoiul de dinamita care sta gata sa explodeze la baza intregului sistem judiciar romanesc . Aici nu este vorba de Kovesi ci de ingenuncherea intregului sistem judiciar la picioarele unui politic abuziv si corupt. Tine bine capul in nisip precum strutul , pina se termina treaba , ca mai e un pic. Nu stiu daca ai citit pe undeva vorba asta, fiind foarte ocupat cu anchete relevante binelui public , dar o sa ti-o spun eu. Minciuna este de doua feluri , prin deformare si prin omisiune. Si cel mai important motiv pentru care Romania este in locul de azi , este ca noi romanii suntem experti in a intoarce capul.

ticbis  •  4 iunie 2018, 19:12

@Cătălin Tolontan : Din 2013 si pana acum imi e imposibil sa tin minte ceea ce am postat atunci; insa va raman recunoscator ca mi-ati adus aminte! ”Daca firma organizatoare a facut profit, indiferent cat de mare ar fi fost acesta, este un lucru absolut firesc si normal. Sponsorizarea de catre stat a anumitor activitati de natura culturala, sportiva, stiintifica, etc. in vederea promovarii imaginii tarii si a brand-ului de tara este perfect legala”. Imi cer scuze, dar va anunt ca ceea ce gandeam atunci ramane valabil si acum, dupa 5 ani!!! Asa este; bugetul statului este constituit de cei ca mine sau de cei ca dvs; si eu si dvs ne dorim ca banii astia sa se regaseasca in infrastructura, in calitatea invatamantului, a sistemului de sanatate, a protectiei sociale si a culturii, a stiintei, a cercetarii si a sportului. In aceste domenii investesc toate tarile civilizate; toate aceste proiecte se realizeaza prin intermediul firmelor private de profilurile respective; statul nu executa nimic din toate astea, nicaieri in lume... statul plateste bani publici catre firmele private ca sa-si realizeze obiectivele! Mai simplu de atat n-am cum sa va explic!!!

Cătălin Tolontan  •  4 iunie 2018, 19:13

@ticbis: Gala Bute e despre cum si-au tras 10% din toate contractele despre care vorbiti. Din banii nostri, ai dvs, ai tuturor oamenilor care muncesc. Patru dintre inculpati au si recunoscut asta, altii se considera nevinovati. Vom vedea ce spune justitia.

ticbis  •  4 iunie 2018, 19:21

@Alex One: Da, asa este; Traian Basescu a apelat la aceasta metoda de a-si da cu parerea in public cu o zi inainte de pronuntarea verdictului in cateva procese pe rol ale instantelor de judecata; pentru asta (pe langa altele) a fost urat de catre societate si blamat de catre presa si media. Acum insa, se pare ca metoda lui este imbratisata cu mult entuziasm atat de catre societate cat si de catre presa, ceea ce s-ar traduce prin faptul ca atat societatea cat si presa nu au evoluat intre timp, dimpotriva, ambele se raporteaza la aceleasi standarde morale si cetatenesti ca si in vremea aia. Asta mi se pare cea mai mare dovada a involutiei Romaniei! Se pare ca asta ne e soarta; si asta vom trai inca zeci de ani de acum incolo! In mod cert, societatea actuala e defecta, de la simturile civice si pana la cele politice, de la presa si pana la constiintele noastre, de la justitie si pana la notiunile de dreptate si de lege. Lucrurile astea sunt reale, le traim si le citim zi de zi... de asta am comentat pe tema acestui articol! Cat despre dl. Stucan... e jale mare! Articolul publicat de el astazi pe tema costului unei sarcini in Costa Rica este dovada nuda a ceea ce am afirmat mai sus. De altfel, cineva cu scaun la cap din redactie a reactionat normal: Stucan si-a postat articolul la ora 6:42 si i-a fost blocat la ora 9:57 dupa doar 9 comentarii. Este aberant la ceea ce s-a pretat; eu nu stiu daca este casatorit sau nu si daca are copii... nici nu ma intereseaza. Dar, din fotoliul de acasa as putea afla informatiile astea in doua ore; mai mult, in maximum sase ore pot afla si cati bani l-a costat nasterea copilulului/copiilor lui, cu toate amanuntele despre maternitate/clinica , medicii, moasele si numele lor... tot tacamul! Si fara cheltuieli de deplasare pana in Costa Rica...

marcel popa  •  4 iunie 2018, 21:25

scrii degeaba omule.democratie in tara asta este doar cu vorba.ministri pusi in functie politic cu realizari spre zero.justitia este aservita puterii si ziarele la fel ,dupa cum se plateste asa se scrie.autostrada nu o sa avem curand dar o avem pe madam udrea fosta cocos.o tot promovati de zici ca este mama lui isus christos.justitia sa isi faca datoria noi ca ziaristi trebuie sa scriem.care justitie si care ziaristi?cei care il ridica in slavi pe becali si borcea aia da ziaristi.justitia care da cu suspendare la un hot.te credeam serios domnule tolo.

Cătălin Tolontan  •  4 iunie 2018, 23:51

@marcel popa: nimic nu e degeaba. Am tot auzit lamentarile ca nu ne facem bine ca tara. Noi am auzit-o in Gala Bute, voi o auziti zi de zi. "Nimic nu se schimba", "Nu e nimic de facut"... Daca am fi reactionat asa nu scriam zeci de articole in acesti 7 ani despre acest caz. N-a fost chiar un mediu prietenos, in conditiile in care ne-au amenintat incepind cu presedintele statului. Dar uite ca am scris, ca ne-am facut meseria, fara vreo pretentie sau eroism imaginar. Ne-am facut meseria, atit. Si e o meserie frumoasa care, ca orice meserie, nu-si schimba regulile in fiecare zi. Noi facem stirile, vi le prezentam, dar nu le negociem. PS: Borcea a mers in inchisoare pentru ca a existat "Dosarul Transferurilor". Nici acolo n-am negociat cind v-am plictisit citiva ani buni cu investigatia despre ei.

Ervin  •  5 iunie 2018, 10:37

@ticbis ...omule pari f mulțumit de cum investește statul roman banii nostrii...am un prieten care și-a internat copilul în spitalul de copii din Brașov (oraș reședință de județ...) cu o afecțiune relativ ușoară, la operație a făcut o infecție cu doua nozocomiale...ia murit în brate fetita exact în ziua în care a împlinea 11 luni... Mi-ar place sa stai de vorba cu el despre cât de bine administrează ăștia banii nostrii ...sau sa vii sa vezi baia în care trebuie sa se spele copii înainte sa între în sala de operatii...asta în Brașov, nici nu vreau sa ma gândesc ce o fii prin alte părți... Ai mai spus citez " In primul rand pentru ca se induce in mod fals ideea ca aceasta practica a fost inventata de Elena Udrea pentru a finanta Gala Bute; in al doilea rand pentru ca lasa fenomenul in sine liber si neincriminat juridic ca atare, motiv pentru care acesta continua nestingherit si in momentul de fata, pe aceleasi coordonate " A. E complet irelevant cine și când a inventat asta și în nici un caz ancheta nu sa axat pe a demonstra ca cineva a inventat ceva...doar în cazul asta sa putut cât de cât demonstra clar ce sa întâmplat ( sunt alte sute poate mii de cazuri neștiute de nimeni) B. Fenomenul este incriminat juridic în sute de cazuri instrumentate de autoritățile judiciare finalizate cu condamnari C. Rostul unei anchete jurnalistice este de a informa, deci singurii care pot oprii fenomenul sunt procurorii și judecătorii nu jurnalistii D.Fenomenul continua nestingherit din mai multe motive, iar ancheta jurnalistica nu este unul dintre ele...mai degrabă lipsa acestor anchete...uitati-va în tara câte anchete sunt făcute de presa locala sau câte dezvăluiri se fac...foarte puține și în plus și cred ca cel mai important blazarea ,resemnarea și indiferenta noastra ... Exemplu este chiar aici pe blog dacă te uiți numai cu un rand mai sus ...@marcelpopa neaga evidenta și e ferm convins ca tot efortul jurnalistic de aici e în van și degeaba... Când oamenii in calitatea lor de cetățeni o sa înceapă sa ceara răspunsuri de la aleșii lor atunci lucrurile se vor schimba....dar dacă ne gândim ca și aici pe un blog civilizat și cu subiecte normale oamenii evita sa își scrie numele real la atâția ani de la revoluție din teama și frica înseamnă că mai avem cale lunga de strabatut... Dar sa fim optimiști ca într-o zi ceea ce este normal și firesc sa nu mai fie neobisnuitul , exceptia...

Rotaru  •  5 iunie 2018, 11:15

Din 10 articole, 5 sunt despre Udrea!!!!!. Nu mai sunt si alti infractori? Nu se mai intampla nimic rau in tara asta? Faptul ca un infractor, condamnat pt ca a viciat un proces electoral, aduce lumea la Bucuresti pt un protest inutil e OK? Deci care sunt simpatiile politice (ca sa nu le spun convingeri) ale d-lui Tolontan???!!!

Tudor  •  5 iunie 2018, 12:51

Curățenia n'are nici în clin nici în mânec nici cu banii, nici cu „lipsa de personal”, e o treabă de cei 7 ani de acasă, de a te ști, și vrea, gospodării, culturală dacă vreți. Nicăieri în lume „aparatura medicală performantă” nu a însănătoșit mai bine, dimpotrivă, metodele invazive de investigare și iatrogeneza/greșeala medicală este principala cauză a mortalității în SUA, după cancer (ce, după părerea multora, este, prin diagnostic și „tratament”, iatrogeneză pură)

Ciobanul Bucur  •  5 iunie 2018, 15:02

Si, totusi! Nu am nicio indoiala ca "sistemul parandarat" a fost, este si va fi folosit de toate partidele pentru finantarea cheltuielilor lor. - Dece numai Udrea?

Andrei Tudor  •  5 iunie 2018, 15:46

Felicitari! Acum ca s-a dat verdictul, ne puteti spune de unde ati primit pontul?

Comentează