Ministrul Daea, ordin extrem dat azi: ”Ardem câmpurile de porumb prin care au trecut mistreții, în zonele contaminate!”

Ministrul agriculturii a acordat un interviu pentru Libertatea, când ziarul l-a rugat să spună dacă e adevărat că a emis un ordin prin care să fie îngrădite și arse culturile de porumb, pe unde mistreții au trecut în zonele afectate de pestă.

marți, 7 august 2018, 3:20

Ministrul agriculturii a acordat un interviu pentru Libertatea, când ziarul l-a rugat să spună dacă e adevărat că a emis un ordin prin care să fie îngrădite și arse culturile de porumb, pe unde mistreții au trecut în zonele afectate de pestă.

Petre Daea a confirmat.

Ministrul explică oamenilor să nu culeagă porumbul din câmpurile prin care mistreții au trecut, ”vorbim doar de zonele contaminate”, pentru că porumbul devine vector de transmitere a bolii prin contactul cu mistreții care au pesta porcină.

El îi asigură ”pe deținătorii culturilor că vor fi despăgubiți, ca și oamenii ai căror porci au fost luați și omorâți”.

Aveți aici interviul din Libertatea, în care ministrul transmite mesajele și argumentele sale către populație și crescători.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Alex  •  7 august 2018, 15:41

Mie imi seamana cu isteria creata in jurul gripei aviare, care s a dovedit a fi mult exagerata. Multi bani cheltuiti, mii de pasari arse etc. Dar s a uitat de aia intre timp :)

Razvan  •  7 august 2018, 15:46

Sa intelegem ca are Dragnea sau vreun PSDist mai rasarit ceva culturi de porumb si vrea si el un profit rapid si mare?

Cătălin Tolontan  •  7 august 2018, 15:47

@Razvan: nu fiecare masura are in spate o agenda ascunsa. Adevarul e ca, din cauza lipsei de credibilitate, autoritatile au ajuns in situatia de a nu mai putea aplica si ceea ce e normal. Pe de alta parte, in documentele despre pesta porcina se scrie clar, si guvernul stia asta, ca va exista o rezistenta a populatiei si o trauma.

pawn  •  7 august 2018, 16:13

@Razvan. sau putem intelege si ca "a fost nevoie sa moara oameni"...err, scuze, porci de data asta, ca sa pice guvernul.

qwerty  •  7 august 2018, 17:00

In curand or sa dea foc si la case, bineinteles nu la vilele lor. Oricum se contrazice in declaratii. Zice ca 'nu există riscul ca exportul de porumb din România să fie periclitat', apoi spune ca 'tratarea cărnii sau a celorlalte nutrețuri afectate la temperaturi de 70 de grade scade mult posibilitatea ca virusul PPA să rămână viabil'. Pai ori nu exista ori scade? In plus de ce nu trateaza termic carnea si porumbul oamenilor si trebuie sa le incinereze?

Un biet bunic  •  7 august 2018, 17:15

V-a fost jena sa intrebati ce au facut timp de un an, din 2017 pana in 2018?

Adrian  •  7 august 2018, 17:17

Mai bine sa dam cu clor pe unde a trecut PSD-ul dl.Daea. De unde are statul atâția bani ptr despagubirile fermierilor?Există polițe de asigurare încheiate sau iar ne împrumutam? Pe pariu ca despăgubirile vor fi mici si se vor da în cursul campaniei electorale, când săracul fermier va spune: "Mai bine si așa ,decât nimic ". PS.Tolo, cu toate anchetele și dezvăluirile facute, observ ca Geronimo &Daea sunt in functii bine mersi , și nimeni nu ridica vreun deget sa faca ceva.La o demisie de onoare nu ma astept ,ptr ca trăim în România sec. 21 ,iar aici așa ceva nu exista.

ctlnmihai  •  7 august 2018, 17:18

Sper ca d-nul Tolontan sa fienumit ministru al al agriculturii indiferent de cine va fi la guvernare de acum incolo ...Observ ca acum a inceput sa critice si masurile luate de un ministru care totusi le are cu agricultura

Cătălin Tolontan  •  7 august 2018, 17:19

@ctlnmihai: nu e nici o critica, e un interviu al colegei mele. Autoritatile au dreptul sa se exprime si asta am facut, le asiguram aceasta platforma.

jos_cenzura  •  7 august 2018, 17:27

In alta ordine de idei, mereu cand intru pe site (fie GSP fie blog), imi apare un pop-up cu politica de cookies. Este foarte enervant si este ceva nou. O fi doar la mine problema? Sunt sigur ca va afecteaza traficul in mod negativ.

VLAD  •  7 august 2018, 18:15

Departe de mine vreo simpatie pentru Daea. Numai ca a pus-o pe fiica lui la minister spune totul despre el. Dar aici Tolontan MINTE. Se vor arde doar locurile unde vor fi gasiti porcii morti. Adica 5-10 mp. Tolontan, ca si prietenii lui comunisti din lista de bloggeri de mai jos, o face pe socialistul pe *** ***. Nu cred ca Voiculescu sau Ringier au dat dovada de grija pentru oameni. Deci ***.ro *** ce *** *** cu ***. Ca si cu *** ***. ***. Si asta nu poate sa conteste.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  7 august 2018, 18:16

@VLAD: nu afirmam nimic. E un interviu. Adica ministrul afirma. Si ministrul spune ca se vor arde. Zonele afectate, dar nu 5 -10 mp, nu exagerati! Ca nu s-a tavalit mistretul in 10 mp si apoi s-a teleportat :-)

Daum Uelaooo Vine  •  7 august 2018, 20:17

Din cate vezi, tot mai multi iti atrag atentia ca te ocupi (si ca asta se simte proportional in activitatea ziarului) numai cu investigatii social-economice legate de politica. Stiu ca ai cedat recent postul de redactor-sef (sau cum i-o mai fi zicand acum, in iepoca Comisarilor si Questorilor facuti din militieni ceausisti ***) altcuiva, dar asta nu te fereste de bagarea in aceeasi oala cu restul GSp. Iar la hirtia de ambalat pestele tot politica tinde sa ia fraiele, preferential cu calarirea Clujului, in opozitie cu mangaierea Piperei mogosoaie. Iar din asta ies tot felul de atrocitati "intelectuale", cum azi este cea cu "cearta" de la untolzi, despre care ambalatorii de peste au relatat lupte ruso-muresene: https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/scandal-cu-jucatorii-lui-cfr-in-prim-plan-totul-a-pornit-de-la-iubita-unui-fotbalist-545721.html Doar ca acolo a fost vorba "decit" de un alt Rus si de un alt Muresan! ¿Los Empaquetadores de pescado han entendido?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Toader  •  7 august 2018, 21:02

Un virus (dacă există*) este format dintr-un înveliș proteic și ADN. Pentru că nu are metabolism îi trebuie o gazdă altfel nu trăiește, nu se reproduce. Acum, dacă cumva vă întrebați, întrebați-l pe domnu' ministru cum vine treaba...sau el să-i întrebe pe cei ce l-au pus să se facă de rîs. (*un microbiolog german spune că nu sînt viruși în afara organismelor simple, alge de pildă, și că nu este un singur documet, carte, raport ce dovedește existența vreunuia. Are un premiu de o sută de mii de euro (100.000) pentru cine numește o singură lucrare. Specialiștii și Isteții să se grăbească nimeni nu l-a luat încă)

serban  •  7 august 2018, 21:13

Minți Tolontane, minți și manipulezi din ce în ce mai apăsat, omul a explicat foarte clar, extrem de clar, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă și cum se face procedura, eventual oamenii vor rămâne păgubiți de doi, trei știuleți ! Dar tu și propaganda ați intrat în fibrilație, gata, am mai găsit ceva de manipulat, hai să-i dăm bătaie, sunt destui naivi care să ne creadă, fără să facă un mic efort pentru propria informare !

Max  •  7 august 2018, 21:24

Am dat și eu un comentariu astăzi ,vad ca nu este publicat .Ma intreb ,de Ce?

Max  •  7 august 2018, 21:26

Comentariul meu poate deranja.....sau încă este in dezbatere...oricum penibil.

constantin  •  7 august 2018, 21:43

Fenomenal! Dacă n-ar fi de plâns, atunci ar fi de râs. PPA nu a fost adusă la Satu Mare de către mistreţi, ci de către un cetăţean care a introdus în ţară carne din Ucraina... Tot aşa şi la Brăila... Deci veterinarii ăia care au tras semnale de alarmă în 2013 şi 2016 nu sunt confirmaţi de realitate. Au fabulat. Dacă cei doi cetăţeni nu aduceau carne de porc din Ucraina noi nu aveam PPA.... Incredibil! Şi de ce mai ucidem mistreţii din Deltă?! Nu-mi vine să cred că un om care a făcut multe lucruri bune pentru agricultura României vine cu nişte explicaţii copilăreşti, bune doar pentru cei născuţi pe Calea Victoriei. Cică vom arde tarlalele de porumb pe unde merege mistreţul, pentru ca furajele respective să nu ajungă în gospodăriile oamenilor şi să răspândească PPA. Dar cu tarlalele cultivate cu grâu sau secară, de exemplu, ce facem? Că mistreţul nu sare din pădure direct în tarlaua de porumb, merge şi prin cea de grâu sau secară. Şi ce face ţăranul cu balotul de paie de grâu? Aşternut la porc!!! Cum rămâne cu prevenţia? Ardem taralele cu porumb şi ducem PPA acasă din lanul de grâu? Suntem proştii planetei? Nu, suntem ticăloşi. Dar dacă mistreţul merge şi prin tarlaua cu fân? Ce face ţăranul cu fânul? Îl dă la vacă... Unde stă vaca într-o gospodărie ţărănească? Lângă coteţul porcului... Păi şi cu tarlele cu fân, ce facem, domnule ministru?! Eu am înţeles faptul că tarlaua cu porumb pe unde trece mistreţul purtător de PPA este o problemă şi trebuie arsă, dar cu mistreţul ce facem? Asta nu vrea să spună nimeni şi mi se pare scandalos. Aia cu Delta este praf în ochi.... Nu în Deltă sunt interesele proprietarilor/administratorilor de fonduri de vânătoare, ci în restul ţării... Iar despre restul ţării nu vorbeşte nimeni. NICI MĂCAR NU AU CURAJUL SĂ VORBEASCĂ! Realizaţi cât de puternici sunt acei oameni care le gestionează? Din prima postare am vorbit despre aceste fonduri de vânătoare... Pentru că ştiu cum îl sfidează pe ţăran, pe muntean. Nişte nemernici care, invocând iubirea de animale, au transformat România într-o Bostwană a Europei. Efectivele de animale sălbatice au scăpat de sub orice control. Aşadar, domnule ministru, ce facem cu tarlele cu grâu, secară, fân etc pe unde trece mistreţul? Le ardem? Dăm foc la ţară? Dar nu ne atingem de mistreţ. Este un sfânt precum vaca în India? Mie aşa-mi pare.

Niculae Moromete  •  8 august 2018, 0:00

La iuțeală. amintiri cu gripa aviară: " ...Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, dar a fost găsită mai târziu în toată lumea. Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții. În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea. România este prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial. ... " Apoi s-au cheltuit cca 175 milioane Euro cu dezinfectarea, dacă vă amintiți, pe DN1 la Câmpina stropeau niște mascați roțile mașinilor... Cam trase la indigo...

ctlnmihai  •  8 august 2018, 0:50

@ catalin tolontan-Va rog eu sa nu mi insultati inteligenta..Articolul d-voasta a fost scris cu un anume scop....In presa din Romanica nimic nu apare intamplator..

Ionel  •  8 august 2018, 7:57

Cu incompetenta autoritatilor asistam la amplificarea fenomenului. Omoram toti porcii. Ardem culturile. Ce (CINE) urmeaza? M-a ingrijorat gandul ministrului din finalul interviului de ieri= VECTORUL UMAN E CEL MAI PERICULOS Pe el dom' ministru!

IMGB  •  11 august 2018, 7:11

Pacat ca i-ati ''omorit'' pe ministrii ceausisti ai agriculturii ! Cind ma duceam la crap la Sarulesti ... ciordeam dupa un cocean 3-4 porumbi cu boabe imense de-mi ajungea si acasa sa-mi fac fiert ! Mamaaaaa....... si ce gust aveau ! Azi nici nu mai aveti nici ce ciordi si daca gasiti vreun sfrijit .... n-are nici un gust ca-s da-i lu' Monsanto ....

Comentează