Autoritățile confirmă informațiile din Libertatea: a început omorârea a zeci de mii de porci la crescătoria Romsoci din Brăila! Combinatul Marex de 140.000 de porci din apropiere stă ca pe ghimpi!

Declarația zilei îi aparține lui Gicu Drăgan, șeful DSV Brăila, care spune: ”Ne-am concentrat pe uscat şi virusul a venit pe apă”!

vineri, 24 august 2018, 3:25

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Crescătoria Romsoci, deținută de familia omului de afaceri Gheorghe Caruz la Tichilești are cazuri confirmate de pestă porcină, susțin atât surse din ANSVSA, cât și medici veterinari din Brăila.

Ziarul a scris și că există temeri că pesta se întinde și la Marex, un combinat cu 140.000 de porci!

La o oră după dezvăluirile din Libertatea, prefectul și șeful DSV Brăila au organizat o conferință de presă și au confirmat că începe eutanasierea porcilor la Romsoci și că sunt suspiciuni și la ferma apropiată de 140.000 de porci, a doua cea mai mare din Europa!

”După Carniprod, din Tulcea, Romsoci din județul Brăila e a doua mare crescătorie unde efectivul de porci va fi omorât integral”, explică specialiștii din ANSVSA pentru Libertatea.

Astăzi, la Romsoci începe omorârea celor 47.000 de suine!

La Carniprod s-au omorât 48.030 de porci acum o lună, iar banii de despăgubiri nu au fost primiți nici acum, conform patronului Nicolae Ciuleac.

În cazul Romsoci, unde ferma nu are decât crescătorie, nu și procesare, situația e mai gravă, pentru că angajații vor rămâne pe drumuri.

Cu toate insistențele ziarului, nici Direcția Sanitară Brăila, ”purtătorul de cuvânt este în focar”, și nici proprietarul Romsoci nu au putut fi contactați.

Specialiștii avertizează că este doar începutul și că există riscul ca marile crescătorii să cadă ca dominourile sub frontul pestei porcine.

”Tot în Brăila, în apropierea Romsoci este Marex, crescătorie cu 140.000 de capete”, explică ei.

Marex se află la 8 kilometri de Romsoci, în interiorul cercului de 10 kilometri considerat critic față de un focar, unde riscul de contaminare este major și unde se interzice deplasarea și comercializare suinelor.

Conform precizărilor ANSVSA, numai în cazul în care analizele arată că animalele din raza de 10 kilmetri nu sunt infectate se pot oferi derogări pentru tăierea sau comercializarea acestor porci.

Între timp, informația a fost confirmată și de România liberă, care îl citează pe șeful DSV Brăila, Gicu Drăgan, a confirmat că au suspiciuni de pestă la Marex, a doua cea mai mare fermă din Europa ca număr de capete!

Ceea ce înseamnă că au porci morți cu simptome distincte de pestă la Marex și așteaptă rezultatul analizelor.

Iar declarația zilei, care explică cum se extinde epidemia, îi aparție aceluiași director DVS Brăila: ”Ne-am concentrat pe uscat şi virusul a venit pe apă”!

Comentarii (30)Adaugă comentariu

zzz  •  24 august 2018, 16:10

dormi linistit, PSD lucreaza pentru tine!

maricel  •  24 august 2018, 16:43

asta e daca suntem prosti...cand tara e condusa de asemenea ..laturi analfabete ....la ce sa te astepti...singura solutie...bagajele si papa romanica.....sa ii lasam pe ei singuri sa se....manance intre ei ca sa dispara ca altfel nu scapam de ei sa ajuns prea departe santem condusi de prosti...corupti... pupincuristi ...analfaberi ...oameni de nimic...scursuri...care apar toata ziua la tv si se lauda cat de bine e in romania... singura solutie......o revolutie,,,,desteptati-va romani in ceasul al 12-lea

Cătălin Tolontan  •  24 august 2018, 16:44

@maricel : mai bine evolutie, decat revolutie :-) Acum, serios, solutia nu e sa plece toti cei capabili din tara, ci sa lucreze impreuna, sa se implice, sa impuna standarde, sa incurajeze initiativele cetatenesti si ONG-urile in care cred, sa citeasca ceea ce le starneste incredere. Asa au facut toate tarile care au reusit.

Florea  •  24 august 2018, 17:21

Putem sa avem o investigatie a organelor competente (si nealiniate politic) sa stim cine e responsabil de situatia creata, in afara de agenturili straine si guvernul tehnocrat? Din ce bani se platesc despagubirile? Eu nu sunt de acord sa se plateasca din taxele pe care le platesc eu, se poate pune poprire pe salariul celor responsabili, direct sau indirect?

Andrei F  •  24 august 2018, 17:32

Auzi,,***,,si Tolontan nu cenzureaza! In schimb ma cenzureaza pe mine desi nu jignesc pe nimeni doar nu vreti sa aveti si alte opinii! Scrieti fara bataie de cap ca patronul din Tulcea nu a primit despagubirile pentru porcii omorati de autoritati...De unde ati vrea sa vina banii? Au cazut din cer si astia nu- i imparte? A spus Guvernul ca trebuie suplimentati banii pentru pesta porcina africana? E,intrebati la Cotroceni cand se dau despagubirile...Nimeni nu stia cand s- a construit bugetul ca pesta porcina africana o sa se intinda...Si inca astept probele de care vorbeati ca le aveti cum ca pesta porcina africana era in Delta din 2017...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Lotzi  •  24 august 2018, 17:48

Revin Cătăline... pune o intrebare la PREMIUM Porc al doilea ca mărime producător din România... sunt la 80 km de focarul din Tulcea. Vrem sa știm cum de ei nu au nimic pentru simplul fapt ca sunt danezi... nu ii atinge pesta porcina

Theodor  •  24 august 2018, 19:08

@Lotzi Exact, nu au nimic pentru ca sunt danezi. Cu o traditie de 100 de ani in cresterea industriala a ***, cu o productie de 28.000.000 de capete in 5000 de ferme, cu proceduri sanitare si nu numai foarte bine puse la punct, nu vad de ce te miri. Aaa, dar tu nu te miri, tu incerci sa rulezi teorii conspirationiste cum ca porcii lor ii omoara pe ai nostri. Ei bine, nu: porcii nostri incompetenti din institutiile statului ii omoara. Bulgarii au tras gard pe granita, ai nostri au desfiintat controale veterinare si si-au vazut de afacerile proprii si de sanctificarea oii. P.S. Ar trebui a te bucuri ca nu mor si porcii 'danezi' de la Premium, caci si pe aia tot din buzunarul nostru ii despagubesc!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Iulian  •  24 august 2018, 19:57

Este o mare idioțenie. Presa nu a făcut decât sa bată câmpii profesionist pe părerile unor pseudo specialiști. Experții Facebook sunt plini de conspirației. Guvernul asta de competenti ne bagă in groapa o data cu porcii. Și nimeni nu face o analiza la sânge și nu se ia nici o măsura reala. Doar chestii de suprafața și doar pompieristic. Spune cineva ca *** și câinii sălbăticiți sunt vectori care duc resturi de mistreți morți și le împraștie zeci de km. A luat cineva in calcul toți vectorii posibili și a făcut o prognoza a răspândirii funcție de toți parametri reali și sa se ia măsuri in fata bolii nu in spatele ei. Este mult prea târziu și ne va costa cea mai mare criza aconomica și socială cu care ne vom confrunta. Tolo e mai nasol decât îți imaginezi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

HARAP ALB  •  24 august 2018, 20:59

Ehe, dragii mosului, cum o sa mancati voi Craciunu' asta porc albanez sau argentinian... si o sa ziceti mestecand cu ochii fixati in gol: "Mai bun a' nostru!Mai ieftin." Sa vedeti cum sare Euro si Roboru la hore de Revelion. Si dupa aceea o sa se aseze usor mahmureala lui 2019. Bravo PSeuDo-specialistilor!

Mihai  •  24 august 2018, 21:27

Cum sa nu plecam? Cu cine sa ne luptam? Cu cei care câștiga tot timpul? Cum a spus Stalin? Nu contează cine Votează ci ăla care numără.

Lotzi  •  24 august 2018, 21:56

@theodor eu nu sunt specialist in porci ca tine... eu încerc sa înțeleg cum au fost distruse pana acum doar afacerile unor români. Nu sufăr de teorii ale conspirației cum nu pot înțelege cum omoară pesta porcina peste tot porci in Dobrogea dar la porțile ălora de la Fantanele are no go!!!

Dan  •  24 august 2018, 22:17

..ceea ce se intimpla este strigator la cer. Sunt doua variante; ori cei ce gestioneaza aceasta criza sunt incompetenti total, sa nu zic altfel, ori e o conspiratie . A doua teorie e mai putin plauzibila , pentru ca, daca ar trebui sa credem ca serviciile au ceva patriotism in ele , ne-ar fi anuntat. ..Ramine prima varianta. Aici e de discutat mult si la obiect. Indivizii care conduc aceasta criza , cocotati in scaune pe pile , ochi frumosi, servilism sau spaga habar nu au pe ce lume traiesc. Ignora cele mai elementare norme de prevenire si limitare a efectelor bolii. Nu stiu sa aplice corect cele mai elementare norme de impiedicare a raspindirii virusului. Intr-o tara normala , la gradul de raspindire pe care o are boala acum, toti cei care au tangenta cu gestionarea crizei, cel putin ar trebui sa-si dea demisia.

laurentiucat  •  25 august 2018, 1:10

problema e ca nu se dau banii la fermieri ptr ca nu se face rectificarea bugetara.iar pe domnul presedinte il doare *** si programeaza sedinta csat pe 4 septembrie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Costin  •  25 august 2018, 7:34

Intrebare: Unde sunt porcii cei mari?

lulu  •  25 august 2018, 10:39

dragă tolo, mi se pare mie sau te cam bucuri??

robertino2  •  25 august 2018, 10:41

Fiecare porc omorat va fi platit de guvern, bani care se recupereaza integral de la UE - pentru pastrarea adevarului pana la capat.

Socrates  •  25 august 2018, 11:20

Dan "...ori e o conspiratie . A doua teorie e mai putin plauzibila , pentru ca, daca ar trebui sa credem ca serviciile au ceva patriotism in ele , ne-ar fi anuntat. .. " Deci daca ar trebui sa credem X despre Y, atunci Y. Super argumentatie : )))))))

maricel  •  25 august 2018, 11:52

@maricel : mai bine evolutie, decat revolutie :-) Acum, serios, solutia nu e sa plece toti cei capabili din tara, ci sa lucreze impreuna, sa se implice, sa impuna standarde, sa incurajeze initiativele cetatenesti si ONG-urile in care cred, sa citeasca ceea ce le starneste incredere. Asa au facut toate tarile care au reusit. cu parere de rau dar dupa 28 de ani ...daca ne uitam in urma si vedem ce am facut pana acum....greu de crezut ca o sa reusim sa ne schimbam cumva....doar copii nostri sau copii copiilor nostri sa reuseasca sa schimbe ceva in tara asta.... ca noi nu avem nici o sansa....

Toader  •  25 august 2018, 16:20

Să zicem că treaba cu pesta'i adevărată, adică este un virus pe deplin identificat, izolat, caracterizat și fotografiat, virus luat din fluidul unui animal bolnav și că nu-i o mare minciună. După păveștile oficiale, boala este veche în Africa de unde a scăpat în afara continentului odată cu SIDA pe la sfîrșit de ani 70, de i-a făcut pe unii specialiști să zică că-i unul și același virus. Întrebare Tolontane, cum se face că de atîta amar de ani, om și animal, nu și-au făcut anticorpi? Oare nu asta-i schepsisu vaccinării? Nu transmite mama fătului anticorpii ei? De ce nu este tratament în cazul acestei peste? Dacă ai identificat virsul, tot după teoriile lor, faci un vaccin cu viruși morți sau cu viruși blegiți. Nimic ce se bate, da rău de tot, cap în cap în poveștile ofciale? Dormi liniștiti știind că bagi lumea-n spărieți iar alții-și bagă mâinile în buzunarele noastre? Dar poate sînt interese superioare de stat pe care prostimea nu le pricepe și le servim minciuni.

gogu  •  25 august 2018, 16:36

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Jojo  •  25 august 2018, 18:17

nici o paguba. Carnea de animal din crescatoriile mari nu este sanatoasa.

gogu  •  25 august 2018, 18:52

domnule tolontan dumneavoastra puteti verifica de ce toate cele 41 directii sanitar veterinare au fost OBLIGATE sa trimita cate doi medici veterinari in focar care o fi fost scopul ca unora le scapa de ce si apoi sa putem face legatura cu raspandirea rapida a bolii pe tot teritoriul tarii ca vedem ca in cel de al 42 lea judet adica capitala deja a aparut pesta

cortes  •  26 august 2018, 7:22

Dezastru. O să dispară o întreagă industrie legată de creșterea porcilor și prelucrarea cărnii de porc. O să fie afectați și cei care produceau furaje pentru fermele de porci, plus firme de transport, abatoare. Fabricile care prelucrează canea de porc o să se orienteze spre alte piețe externe. Oricum România importa mai mult decât exporta în domeniul cărnii de porc. Criza de încredere în piața românească de carne o să scadă pentru ani de zile. Gardul pus de bulgari la granița cu România arată că îia conștientizează gravitatea situației. România era oricum în scădere economică. Dispariția unei întregi ramuri industriale o să accentueze recesiunea economică.

??????  •  26 august 2018, 8:49

@ Porci pentru care se plătesc "subvenți" 100% ?

??????  •  26 august 2018, 8:59

"subvenții" ? Opinați că se vor reprofila pe creșterea iepurilor ?

Alex One  •  26 august 2018, 10:43

Tolontan, parca iti trecusera blogul la "Vitralii" ! Sau PPA e vreun sport nou si n-am auzit noi de el ?

jiji  •  26 august 2018, 10:44

Domnule Tolontan, Nu se poate face nimic . Aproape toti in judete sunt dupa chipul si asemenarea celor de la centru Are cineva curaj sa sufle in front ca ceva nu e bine ? Cum e ma centru asa e si in provincie .Acolo conduc falitii si copiii , aceeasi gasca pusa pe capatuiala si jaf Cine ii opreste ??

UE e fabrica de bani?  •  26 august 2018, 22:05

robertino2 "Fiecare porc omorat va fi platit de guvern, bani care se recupereaza integral de la UE." Si de unde ii ia UE? De cand am intrat in UE, Romania trimite mai mult bani in bugetul UE decat ia. Deci... banii se recupereaza mai mult din buzunarele romanilor, inclusiv buzunarele pagubitilor. Sa tot cresti animale, in conditiile astea.

Ion  •  28 august 2018, 9:07

"Lotzi Exact, nu au nimic pentru ca sunt danezi. Cu o traditie de 100 de ani in cresterea industriala a ***, cu o productie de 28.000.000 de capete in 5000 de ferme, cu proceduri sanitare si nu numai foarte bine puse la punct, nu vad de ce te miri" Salut - ce te face sa crezi ce ceilalti nu au procedure sanitare bine puse la punct ? Romanii au intotdeauna tendinta de a se minimaliza si de a-I considera pe altii mai buni sau mai destepti . Si noi avem procedure s/v bune si le respectam . Si chiar le respectam .

Simona  •  28 august 2018, 15:04

A inceput sacrificarea porcilor si la Marex.. :(

Comentează