Macazul defect și Revoluția de la metrou

Starea psihică din Bucureștiul lui 2018 amintește de cea din Teheran 1978, cu un an înainte de îndepărtarea Șahinșahului Iranului

miercuri, 24 octombrie 2018, 11:27

Imagini filmate de un cititor Libertatea la Stația Piața Victoriei, azi, ora 8:30

 

”La ora 08:20, în apropierea stației de metrou Constantin Brâncoveanu, s-a defectat un macaz”.

Așa sună explicația lapidară a Metrorex pentru haosul stârnit azi dimineață pe magistrala Sud-Nord a metroului bucureștean.

Metrorex nu spune publicului cât a durat defecțiunea, estimarea călătorilor e că doar câteva zeci de minute, dar efectele s-au prelungit peste două ore și în subteran, și la suprafață, la periferii și în centru, pe trotuare și pe carosabil!

Au fost suficienți cât să umple brusc centrul Bucureștiului, imaginile de la Intercontinental, cu mulțimea buluc, amintind de secvențele de la Revoluție.

Nu suntem departe.

***

”Pentru ca oamenii să izbucnească nu e nevoie doar de sărăcia generală sau de abuzuri scandaloase, ci e nevoie și de o conștiință a asupririi și e nevoie de convingerea că sărăcia și asuprirea nu sînt un dat firesc”.

Frazele nu sunt despre București, ci despre Teheran.

În cartea sa ”Șahinșahul”, despre epoca și înlăturarea liderului iranian Mohammad Reza Pahlavi,  legendarul reporter polonez Ryszard Kapuscinski descrie o lume care nu-i atât de departe de ceea ce simt oamenii din metroul bucureștean.

”Fiecare revoluție e precedată de o stare de epuizare generală și, pe acest fond, de o agresiune exaltată. Autoritatea nu suportă poporul, care o irită, poporul nu suportă autoritatea, pe care o urăște”.

”Alegerea momentului în care poporul ajunge la bilanț e o enigmă a istoriei”

Au trecut 40 de ani de la starea populară invocată de Kapuscinski.

Suntem în alt mileniu, în Europa, nu în Orient, dar anumite lucruri nu se schimbă.

„Puterea este aceea care provoacă revoluţia. Desigur, nu voit. Dar stilul ei de viaţă, modul de guvernare devin pînă la urmă o provocare. Aceasta apare atunci cînd printre oamenii din elită se consolidează sistemul impunităţii, credinţa că nu vor fi pedepsiţi. Este o iluzie, dar nu lipsită de baze raţionale.

Într-adevăr, o vreme, scandal după scandal, un abuz după altul rămîne fără urmări. Poporul tace, este răbdător şi prudent. Se teme, nu-şi simte încă puterile.

Dar, totodată, face un calcul amănunţit al nedreptăţilor şi, la un moment dat, ajunge la bilanţ. Alegerea acestui moment este cea mai mare enigmă a istoriei. Ce am făcut oare?, se întreabă surprins conducătorul, că aşa, dintr-o dată, parcă au înnebunit. A abuzat de răbdarea oamenilor, asta a făcut!”.

***

Întâmplarea de azi din metrou nu e decât încă o palmă măruntă, care se adaugă însă la ”calculul amănunțit al nedreptăților”.

Oamenii înțeleg defecțiunile tehnice.

Mai greu e să accepte că ”un macaz” poate arunca în confuzie și neputință, pentru ore întregi, coloana vertebrală a unui oraș de 2 milioane de locuitori.

Ce nu mai acceptă oamenii e abuzul la adresa răbdării lor. Iar abuzul nu e un accident, o defecțiune, ci se comite zi de zi.

Când afară sunt 7 grade Celsius, în vagoanele metroului se ajunge la 32 de grade!

Până și Curtea de Conturi a sesizat ”disconfortul călătorilor”. Curtea de Conturi!

Când ”contabilii cu mânecuțe” ai societății îți atrag atenția că ai o problemă, ce spui, tu, Metrorex?

”Nu punem aer condiționat pentru că problema supraîncălzirii aerului din vagoane apare doar două luni pe an și nu e economic justificat” Răspunsul Metrorex din 2015, la observația Curții de Conturi că e o atmosferă sufocantă în vagoane

Răspunsul conține o minciună și o insultă.

Întrebarea e nu cât costă aerul condiționat, ci dacă ne permitem să călătorim fără el, zi de zi!

Minciuna e când pretinzi că ai probleme doar în lunile de vară. Temperaturile măsurate și toamna târziu sau iarna în vagoane trec de 30 de grade!

Insulta e atunci când afirmi că ”nu e economic justificat”, pentru că ar costa  ”25.000 – 40.000 € per vagon”.

La 500 de vagoane, prețul aerului condiționat ar fi de 20 de milioane de euro.

Sigur că s-ar mai adăuga și alte costuri, despre care conducerii Metrorex îi e lene să vorbească.

Dar întrebarea nu e cât costă aerul condiționat, ci cât costă lipsa lui?!

Ne permitem să creștem riscul de sănătate și batjocura la adresa călătorilor necheltuind acești bani?!

”Ce am făcut oare?, se întreabă surprins conducătorul, că aşa, dintr-o dată, parcă au înnebunit. A abuzat de răbdarea oamenilor, asta a făcut!”.

Comentarii (84)Adaugă comentariu

lulu  •  24 octombrie 2018, 11:46

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

victor L  •  24 octombrie 2018, 11:48

"Zeci de persoane au fost rănite în Italia, după PRĂBUŞIREA unei scări rulante la metroul din Roma." Noi sintem mai avansati: in urma defectarii unui macaz, o punem de-o Revulutie. Ce zici, Mito? Cu asemenea argumente rid pesedistii de noi scuturindu-se.

alt sorin  •  24 octombrie 2018, 12:01

"Ce am făcut oare, se întreabă surprins conducătorul, că aşa, dintr-o dată, parcă au înnebunit. A abuzat de răbdarea oamenilor, asta a făcut!” - N-ai sa vezi (din pacate) ! Si, tot din pacate , americanii si rusii au alte treburi si nu par interesati sa ne " ridice" cum au facut-o in '89. Daca nu esti de aceeasi parere incearca un exercitiu de imaginatie : alege o zi in care consideri ca nivelul revoltei tacute a atins maximul. Imagineaza-ti mai departe ca exact a doua zi sunt alegeri generale . Ce scor electoral crezi ca ar obtine PSD ? Cam atat despre poporul roman!

Zagna  •  24 octombrie 2018, 12:02

Un articol foarte bun care punctează exact momentul critic al României de azi !

robertino2  •  24 octombrie 2018, 12:03

Daca domnul Tolontan impartea calatorilor fotografii facute de gsp, cu mama lui Balaci lesinata langa groapa, sigur iesea revolutie si cadea guvernul.

george  •  24 octombrie 2018, 12:04

Ce ți-ar mai place ție, tovarășe Tolo, o mică lovitură de stat care să răstoarne un guvern ales democractic, este? Ca să vină Cioloș să mai dea niște miliarde pe arme, să mai dea niște gaze moca la alde Exxon ...

Dedei Popescu  •  24 octombrie 2018, 12:05

Tolo, faci niste analogii de numai tu le intelegi ! Ce legatura are revolutia din Iran cu defectiunea metroului din Bucuresti ? Crezi ca esti interesant sau mai inteligent daca faci legaturi sf ? Pune mana si citeste mataluta un pic despre revolutia ISLAMICA din Iran, din 1978, si dupa aia scrie....daca iti mai vine.....Daca tu esti cu nervii la pamant, nu trage concluzia ca toata lumea e la fel ! Ia niste distonocalm (pastrat din 1978, din timpul revolutiei) si culca-te !

la un clik distanta  •  24 octombrie 2018, 12:06

Exagerezi si care este problema, ca s a stricat un macaz? ce vroiai sa faca aia de la Metrorex, sa ii care cu roaba? daca este o societate de stat "toata lumea tipa", dar daca este o "multinationala" (ex ING, cand serverele au avut o defectiune, sau cazul copilului decedat la clinica Sanador), nu a ti sarit de fund in sus.

Toni A  •  24 octombrie 2018, 12:06

Bai frate, tot aud ca Bucuresti are 2 milioane de locuitori...Bucuresti are lejer 4 milioane de locuitori,daca nu chiar 5!!! 2 milioane avea acum 5-6 ani, pana sa se mute jumatate din populatia Basarabiei la Bucuresti, plus alte 2 milioane de moldoveni si ardeleni de pe teritoriul Romaniei.

Cătălin Tolontan  •  24 octombrie 2018, 12:07

@la un clik distanta: nu e vorba de un macaz, ci de ceea ce se petrece zi de zi, ca aglomeratie, caldura in vagoane si poluare. Calatoriti cu metroul? Va simtiti bine la 32 de grade in vagoane, zi de zi?

Maxentiu  •  24 octombrie 2018, 12:12

Dl. Tolontan a vrut să mai arunce o surcică în palidul foc „revoluționar” care abia mai pîlpîie în România dar, din greșeală, a dezvăluit un pic din planul de acțiune al revoluționarilor de Dîmbovița. Comparația cu anul 1978 o fi vrut să sublinieze că mămăliga stă să exploateze, dar ea ne spune de fapt altceva: că de nemulțumirea populară va profita o grupare extremistă care va deturna aspirațiile moderat pro-europene ale românilor către un regim cvasi-dictatorial „progresist”, așa cum de nemulțumirea iranienilor moderat musulmani a profitat o grupare radical-islamistă care a preluat puterea și o deține și azi. Aviz tefeliștilor naivi care „vor o țară ca afară”: azi ești nemulțumit de aglomerația de la metrou, mîine o să participi cu forța la parade gay. Nu-mi mai fac nicio iluzie privind buna credință a d-lui Tolontan. Dacă eram într-un context bazat pe buna credință, am fi putut dezbate problema aglomerației la metrou sub toate aspectele: am fi văzut că Primăria n-are treabă cu asta, fiindcă Metrorex este subordonat exclusiv Min. Transporturilor; am fi analizat proasta administrare a acestei societăți, de la strategie deficitară la achiziții supraevaluate și management defectuos; am fi identificat și limitele obiective ale atribuțiilor Metrorex, ce țin de infrastructură sau de fluxurile naturale de călători; am fi identificat și alți factori responsabili pe care de obicei îi ocolim: companiile multinaționale care construiesc în zona de nord a Capitalei știind din start că infrastructura nu face față miilor de angajați pe care-i comasează fiecare nouă clădire de birouri. Dar cum scopul nostru e doar să canalizăm emoția negativă a oamenilor în direcția revoluției islamice, pardon progresiste, nu sîntem interesați să analizăm cauze, ci doar să zgîndărim ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex  •  24 octombrie 2018, 12:14

Buna ziua! Domnule Tolontan, in Romania efectele incompetentei si imposturii se vor resimti din ce in ce mai acut! Acestea se vor împleti cu o corupție endemica si o nepăsare cronica, de multe ori justificata. De ce spun justificata? Pentru ca privind la vârful tuturor instituțiilor de stat nu remarci doar faptul ca multi sunt incompetenți ci si faptul ca incompetenta este plătită al naibi de bine! Cand oamenii competenti, care încă mai sunt in aceasta tara, se vor satura sa fie badjocoriti de catre incompetenți ....atunci sa vedeți disfunctii tehnice! Acum, toata lumea sa facă un exercitiu de imaginație si sa se gândească: cum voi supravietui eu unui cutremur de 7 grade intr-un astfel de oras? Un oras la care contribuie multă lume, cum am mai spus, prin nepăsare! PS. Si daca totusi găștile politice au inceput sa se răfuiască in subteran folosind populația pe post de cobai? O zi faina sa avem!

Niculae Moromete  •  24 octombrie 2018, 12:17

O îndatorire sfântă, de înaltă onoare și spirit civic ar trebui să fie pt oricine popularizarea acestui Extras din Declaraţia de independenţă (adoptată în unanimitate de Congres, la 4 iulie 1776, la Philadelphia): " Când, în cursul evenimentelor umane, devine necesar pentru un popor să dizolve legăturile politice care l-au ataşat de un altul şi săşi asume între puterile Pământului o poziţie independentă şi egală, la care legile naturii şi ale Creatorului naturii îi dau dreptul, respectul datorat opiniei umanităţii îl obligă să declare cauzele care îl determină să se apere. Considerăm ca evidente prin ele însele adevărurile următoare: toţi oamenii sunt creaţi egali; ei sunt înzestraţi de Creator cu anumite drepturi inalienabile; printre aceste drepturi se află viaţa, libertatea şi căutarea fericirii. Guvernele sunt stabilite printre oameni pentru a garanta aceste drepturi, iar justa lor putere emană din consimţământul guvernaţilor. De fiecare dată când o formă de guvernământ devine distrugătoare pentru acest scop, poporul are dreptul să o schimbe sau să o abolească şi să instituie un nou guvern, bazându-1 pe principiile şi organizându-1 în forma care îi vor părea cele mai potrivite pentru a-i conferi siguranţa şi fericirea. "

oligarhu’  •  24 octombrie 2018, 12:17

Io zic sa pornim revolutia ca e cald in vagoanele de metrou...ca tot vine iarna...

ludwig  •  24 octombrie 2018, 12:20

Dramatism steril, tipic romanesc. Articol care hraneste mintile bolnave

Popescu Targoviste  •  24 octombrie 2018, 12:23

Catalin Tolontan incepi sa fii evident ca nu traiesti in Romania, cu bani din alte surse, cum sa mai intelegi ca in Bucuresti esti in Romania? Suntem cu 50 de ani in urma in orice domeniu si tu, specialistul in toate, vii acum si faci o paralela intre Iranul lui Ceausescu si ce a fost azi la Metrou.Omule, fara ranchiuna, nu esti in realitate, in conditiile tehnice in care functioneaza M de la noi.

la un clik distanta  •  24 octombrie 2018, 12:24

caldura, aglomeratie si cate un macaz stricat se intampla si la metroul din NY sau in orice alt metrou din lumea asta, dar nimeni nu scrie despre asta cu o asa revolta. "Întâmplarea de azi din metrou nu e decât încă o palmă măruntă, care se adaugă însă la ”calculul amănunțit al nedreptăților”." - vorbesti serios?

Robin  •  24 octombrie 2018, 12:28

Sentimentul produs de textul tau este unul de ingrijorare, vorbești fara a specifica ce anume urmeaza sa faca implozie. Mai exact ce este de schimbat?, sistemul social-politic (capitalist)? acesta fiind mobilul dupa care se ghidează întreaga societate. Pana acum fata de cel de dinainte de 89, la adus prea putina prosperitate... 4 mil. de emigranți, economie mandatata in exterior, resurse vândute pe nimic... Revin, ce e de schimbat cu ce?

Alex One  •  24 octombrie 2018, 12:28

Macazul si Revolutia ? Cred ca te bantuie "Statul si Revolutia" de V. I. Lenin. Calatorim si cu metroul si este mult mai bine decat cu RATB sau despre asta alta data, alta revolutie ? Ai devenit comic.

Florea  •  24 octombrie 2018, 12:29

Foarte buna analogia intre Metrorex si guvernul actual, au aceeasi nepasare suverana la adresa oamenilor, si cam acelasi nivel de incompetenta. Merg cu metroul aproape zilnic de f multi ani, iar serviciile lor s-au inrautatit continuu in ultima vreme. A fost mai intai magaria cu scumpirea abonamentelor - le-au scos pe cele cu 62 de calatorii (50 de lei) iar pe cele nelimitate, care erau 60 de lei, le-au facut 70 de lei. Deci cu manevra asta au fortat dintr-o data oamenii sa plateasca 20 de lei in plus pe luna. Apoi, au schimbat turnichetii la punctele de acces, dar cartela trebuia bagata invers, cu sageata spre tine. Era feng-shui, in unele statii bagai cu sageata spre tine, in altele bagai invers. Acum, dupa ce ma obisnuisem sa ma ghidez dupa sageata, vad ca au scos sagetile de tot, nu mai stii deloc cum trebuie bagate, trebuie sa desenez eu cu markerul. Cineva din provincie sau care foloseste metroul rar are cam 25% sanse sa bage cartela cum trebuie. Asta ca sa nu mai mentionez trenurile pe care le-au luat cu 20 de cm mai late decat peronul si multe altele. Intr-adevar, incompetenta si nepasarea se vad si se simt in fiecare zi, iar cand se intampla cu macazul acarului Paun, lumea isi aminteste de toate relele si nu mai are rabdare si intelegere.

Alex  •  24 octombrie 2018, 12:35

Iar ne pregătiți ceva frumos, domnule Tolontan?

Andrei F  •  24 octombrie 2018, 12:36

Pentru ca joc sah ...astazi asteptam mutarea de blocare a schimbarilor preconizate...Desigur rad...nimeni nu a furat aparatura de la Metrou,nimeni nu s-a sesizat ca Metroul de zeci de ani nu respecta conditiile de siguranta descoperite dupa Colectiv...Lumea poate fi suparata dar lumea poate fi si asaltata,agasata,manipulata...Sa vorbesti astazi ca romanii sunt oprimati dupa epoca basista este prea mult...si enigmatic!De ce nu a explodat ,,mamaliga romaneasca,, cand romanilor li se vorbea ca nu au nevoie de demcratie,cand multora li s-a taiat salariile si multe drepturi,cand romanii nemultumiti li se spunea ca pot pleca din tara,ca Romania nu are nevoie de autostrazi,cand romanii stateau la farmacii in primele zile ale lunii mai rau ca in comunism,cand se inchideau spitale,cand sindicatelor li se batea cu pumnul in masa si au fost introduse legi impotriva muncitorilor,cand existau ,,baieti destepti,,dar coruptia nu era despre ei,cand TVR le facea emisiuni cu dedicatie,cand jurnalistul de astazi se plangea de amenintarile publice,cand legile si sefii din Magistratura au fost schimbate la foc continuu doar pentru ca asa au vrut ei...Desigur,nu erau destui demagogi care sa planga pentru tarisoara...-----Asteptam totusi sa fie revolutie intai la Roma...Acolo viata pasagerilor chiar a fost pusa in pericol...De ce sau cine...amanunte sau mutari pe tabla de sah...

george  •  24 octombrie 2018, 12:41

Nu v-am vazut sa analizati numarul deceselor din randul angajatilor Metrorex in cei 40 de ani de functionare. Nici la mina nu mor atatia. Da aia pe care voi ii injurati azi ca s-a stricat macazul cateodata nu apuca pensia. Matrache Dan decedat 30.04.2000 la nici 31ani iesise sa repare un semnal un macaz pe tunel. Pneumonie si s-a dus. Si ca el multi. Boli profesionale , nu de viciu.

john doe  •  24 octombrie 2018, 12:41

1. nu e stire legata de sport 2. cum sa lucrezi pt libertarea? omg! jenant! 3. metrou de *** pt o capitala de *** 4. mirosi a peste

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Toader  •  24 octombrie 2018, 12:46

Treaba cu căldura nu este întîmplătoare. La fel este în autobuze, troleibuze și tramvaie. Poate că-i doar din pricina șoferilor (iarna în cămașă cu geamul deschis) dar de ce-i lasă? Cînd e frig îți mai iei o haină pe tine. Cînd e cald și-ai ajuns la piele ce-ți mai dai jos? Ultima oară cînd am fost ațîțați(lipsuri plănuite) a fost în anii 80. Încă ceva, autobuzele, troleibuzele și tramvaiele de pînă-n 90 au fost mai bune, mai aerisite, nu se bălăngăneau la curbe, frîne, gropi, scaune fără tapiserie îmbibată de mizerie și bășini. Cei ce-am prin ani de dinainte de „rația de libertate”, cînd eram ca sardelele la orele de vîrf, știm că dacă nu se dă căldură n-are cum să se facă atît de cald.

Cris  •  24 octombrie 2018, 12:46

Mda! Sunt multe de scris despre „batjocura” confortului cetateanului. Ar trebui mult mai multa atentie cu privire la periclitarea sanatatii consumatorilor/cetatenilor de catre marile corporatii, precum cele de tip fast food MC Donald si KFC, cu produse cancerigene etc. (dar nu e un subiect de interes pt presa, intrucat nu e vorba despre institutii sau companii de stat ). Insa la fel de periculoase sunt si actiunile iresponsabile, ordinare, total lipsite de profesionalism si deontologie ale unor jurnalisti, precum cei de la GSP (si, astfel, ale GSP-ului, ca publicatie), care pericliteaza in egala masura confortul psihic si spiritual al cetatenilor cititori. Evident, ma refer aici la actiunile constand in publicarea unor imagine halucinante cu inmormantarea lui Balaci, fiind prezentate explicit fotografii cu cosciugul inmormantat, sarmana mama a decedatului lesinand de durere sufleteasca (fara pic de compasiune si spirit uman) etc. Ne dereglăm si „deraiem” cu totii!

VLAD  •  24 octombrie 2018, 12:50

In Anglia e la fel. Asta e sistemul capitalist. E un pic mai bine decat in comunism. Si , in plus, oameni ca Tolontan isi dau cu parerea. La carma Bucurestiului e fosta ta colega de trust media. Ai uitat? Va luati salariul de la acelasi stapan.

Cătălin Tolontan  •  24 octombrie 2018, 12:51

@VLAD: nu va suparati, dar sa spuneti ca e la fel in Anglia e ca si cum ati aproba, peste timp, binecunoscuta afirmatie e ministrului Nicolae Banicioiu ca "avem in spitale conditii ca in Germania". Cat despre faptul ca patronul da salariile, nu patronul, ci piata si publicul dau salariile. Clientii, nu patronii, ii platesc pe angajatii oricarei industrii. Inclusiv cea in care lucrati dvs, oricare ar fi aceea.

Florin  •  24 octombrie 2018, 12:52

Schimbati macazul ! Urmeaza statia revolutiei cu peronul pe partea...vai, nu se mai deschid usile ! Daca maine se organizeaza alegeri, PSD castiga. Iar daca au nevoie de ajutor, PNL se alatura cu drag USL pt ca au facut foame destul (ce ingesuiala pe listele de europarlamentar la liderii PNL, mon cher ! ). Incetati sa visati ! Salvarea vine individual, nu in grup ! In grup le place doar perversilor ! Profitati ca inca se mai poate circula liber in UE !

robertino2  •  24 octombrie 2018, 12:59

Cum vor romanasii aer conditionat, tv, masaj, bar in metrou, cand platesc 40 de centi pe bilet. Sau cand biletul de tramvai costa 13 centi. In Europa civilizata, spre care tindem, costa 2 euro un bilet de metrou. La Bruges costa 3 euro biletul de autobuz. Cand vom plati taxe ca afara, atunci si conditiile vor fi mai bune. Si vrajeala cu "aia au salarii mai mari"nu tine. Benzina, motorina, aurolacul costa la fel peste tot.

Octav  •  24 octombrie 2018, 13:08

la un click distanta ai calatorit cu metroul in NY? vai capu vostru! Tot serviciul de trs in comun e o bataie de joc in Bucuresti. V ati gasit aceeasi postaci obositi platiti de PSD sa *** la comanda pe unde apucati

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Liviu  •  24 octombrie 2018, 13:09

Asa e ,are dreptate Tolontan si la Teheran tot asa a inceput revolutia cu o defectiune la metrou urmata de un articol in ziar in care se povestea despre revolutia din 1917.

Horace  •  24 octombrie 2018, 13:26

Wikipedia: how to start a revolution

Urod  •  24 octombrie 2018, 13:28

Inainte de subiectul articolului iti pun o întrebare... Daca acest metrou nu s-ar fi construit in câțiva ani!!!!!.. pe vremea lui Ceaușescu, cum ar fi Bucurestiul acum...?!!!!... Te intreb, ca la orice neajuns se întâmplă la 28 de ani de la,, Marea Minciună ", voi ziaristii ii scoateți vinovati tot pe comuniști. Sa nu ma crezi un nostalgic, sunt un mare monarhist, dar care nu-mi place manipularea de prost gust pe care voi ziariștii vreti sa o induceți. Asta așa, ca si subiect de meditație...!!!... In ce priveste căldura , o soluție ieftina pentru moment, este sa se circule cu doua geamuri deschise, să poată circula aerul in fiecare vagon. Am vazut asta la un metrou dintr-o mare metropolă si funcționează, poate uneori este un pic de disconfort, dar te asigur că merită. Și sa mai știi, daca vreți sa se mai realizeze ceva in tara asta, mai bine apreciati corect ce-a fost inainte... Altfel lumea nu mai are repere, de-aia hoția a ajuns valoare morala in țara asta... De-aia hoții si *** devin eroi naționali... Asa cum a spus Dragnea... Ca el nu vrea sa plece ca un prost din politica si ca va invinge Statul Paralel...?!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

un cititor  •  24 octombrie 2018, 13:51

pentru majoritatea celor de mai sus: 1. sunteti ilustrarea perfecta a zicalei "Fiecare popor are conducatorii pe care -i merita" si 2. aveti fix viata pe care o meritati.

un cititor  •  24 octombrie 2018, 13:53

@george: pai, daca Tolo e "tovarase", tu ce mai esti, mai, comunistoidule?:)))))))

la un clik distanta  •  24 octombrie 2018, 14:04

@octav, nu ma laud, dar din fericire am avut ocazia sa calatoresc. si nu sunt postac asa cum crezi.

emil  •  24 octombrie 2018, 14:05

Dacă nu se va întîmpla nimic, va fi și acesta un articol care se va pierde în praf. Dar dacă o să fie o ”revoluție” în 6-9 luni de acum încolo, (iar sărbătoarea de 100 de ani ar fi un prilej de Deșteaptă-te măi române!) acesta va fi un articol istoric. Rămîne de văzut cît va ma răbda poporul. Probabil va mai răbda, că e în genă.

Venom  •  24 octombrie 2018, 14:15

@Tolo "Când afară sunt 7 grade Celsius, în vagoanele metroului se ajunge la 32 de grade!" Dacă au avut semnal, ăștia nici nu și-au dat seama că sunt în metrou. Și stau. Și stau. Și stau. Abia acum au aflat și ei că le-a fost, totuși, foarte cald. Poate data viitoare, când vor chiar nervoși, o să facă și un selfiemob.

Cris  •  24 octombrie 2018, 14:19

Octav, de acord intru totul cu tine. Tot sistemul de transport public din Romania e „varza”. De acord si cand spui ca aici comenteaza postacii platiti. Doar ca trebuie spus ca aici comenteaza numai postacii platiti, fie de catre „rosii”, fie de catre „albastrii”. Fara exceptie! Sau sunt postaci platiti doar cei care isi exprima opinia diferita de cea a noastra (si doar din acest considerent, ca doar e mai simplu decat sa ne probam acuzele)? Subiectivismul asta...!

Jean  •  24 octombrie 2018, 15:10

echipa de postaci e in actiune ... ei sunt tot timpul prezenti ... probabil extrem de bine organizati, grupuri pe social media ... pot lucra de oriunde ... ca sa postezi nu ai nevoie de laptop. Ceea ce nu inteleg ei - si nici sefii lor - e ca generatia internet nu pune botul la postarile lor ... inteleg foarte bine cine sunt ... stiu si care sunt interesele Mai mult de atat ... pe generatia asta de millenialsi ii irita postacii si postarile lor, adversitatea fata de ei si regimul pe care il slujesc creste cu fiecare postare citita

Cosmin  •  24 octombrie 2018, 15:36

Macaze se strica, nu se poate controla asta, problema cred ca este lipsa de transparenta. Un sistem de informare gen: https://tfl.gov.uk/tube-dlr-overground/status/# Sa stii ca sunt intarzieri si sa iti gasesti rute alternative din timp (daca exista), unii pot lucra de acasa etc.

pop ion  •  24 octombrie 2018, 15:52

Pai este evident ca macazul s-a defectat din cauza liderilor aflati la putere: Dragnea, Tariceanu, cu o contributie esentiala a lui Tudorel Toader si in urma comentariile lui Mircea Badea. Prin urmare, #rezist a mai inregistrat un succes de prestigiu in propaganda contra coalitiei PSD-ALDE. Halal sa le fie postacilor !

corneliu  •  24 octombrie 2018, 16:30

E vina lui Ceaușescu pentru că a construit metroul. Fără metrou ați fi rezistat in Mercedes la RATB.

SILe  •  24 octombrie 2018, 17:03

Ok, am înțeles : psd e de vină, dragnes in mod special.

rl  •  24 octombrie 2018, 17:14

Traficul din Gara Paris Montparnasse a fost paralizat de vineri 27 iulie pana luni 6 august din cauza unei pane electrice. https://www.lemonde.fr/economie/article/2018/07/30/gare-montparnasse-a-paris-pourquoi-la-panne-dure-t-elle-aussi-longtemps_5337537_3234.html

X  •  24 octombrie 2018, 17:18

Azi a fost macazul Ieri nu stiu ce naiba a fost de venea la 5 min la ora de varf. Suntem obositi de stresul zilnic. Nimic nu merge. In casa nu te poti ascunde de nebunia orasului pentru ca intotdeauna va fi un vecin care da cu bormasina la 8 si jumatate seara. Infrastructura e praf, spitalele la fel, sistemul e corupt. Peste tot e plin de oameni cu diplome luate pe bani.

Andrei H.  •  24 octombrie 2018, 17:21

Un articol corect, just.

ticbis  •  24 octombrie 2018, 17:40

Tolo, imi cer scuze, dar intreg acest articol este foarte slab si, poate, doar manipulator. Daca ceva functioneza cat de cat bine in Bucuresti, evident, fara a fi perfect, acesta e metroul! Desigur, apar cateodata defectiuni tehnice ce afecteaza atat fluenta traficului cat si confortul calatorilor, dar asa ceva se intampla in absolut TOATE retelele de transport public subteran din TOATE metropolele civilizate din lume! Tolo, se pare ca nu prea calatoresti cu metroul bucurestean, altfel n-ai fi scris asemenea bazaconii. Te asigur ca pe timpul iernii temperatura din vagoanele metroului este absolut OK, undeva pe la 20-22 de grade Celsius; pe timp de vara, in plina canicula de 38 de grade afara, temperaturile din vagoanele metroului nu depasesc 24-26 de grade Celsius. In plus, e un curent criminal ce-ti vajaie prin creier asa incat dupa 10 statii te dor toate maselele si-ti clantanesc toti dintii! Aer conditionat mai lipseste...:))) Tolo, problema transportului in comun bucurestean NU e la metrou, de bine de rau asta chiar isi face treaba, ci la transportul de suprafata, la RATB. Acolo e jale mare: iarna ninge la propriu in tramvaie, autobuze si troleibuze si se calatoreste la -10 grade cand afara sunt tot -10 grade; poti sa spargi gheata de pe geamurile ferestrelor! Vara, cand afara sunt 35 de grade Celsius, in autobuze sunt 42; curge transpiratia pe tine si iesi ud leoarca dupa doar cateva statii! Aici e nevoie de aer conditionat, nu la metrou! In plus, daca vorbim de aglomeratie, te invit sa incerci sa te urci in tramvaiul 41 dimineata intre orele 7:00 si 8:30; daca reusesti, sa ne explici si noua cum ai procedat :) Atentie, tramvaiul asta circula, totusi, din minut in minut!!! In fine, te sfatuiesc sa-ti lasi masina personala in parcarea din fata casei si sa circuli macar o saptamana vara si una iarna doar cu metroul si cu RATB-ul; abia apoi sa ne impartasesti concluziile personale potrivit propriilor experiente. Te asigur eu ca NU exista temperaturi de 32 de grade Celsius in vagoanele metroului bucurestean; nici vara in plina canicula... cu atat mai putin in gerul iernii!!! PS: Tolo, crede-ma, o defectiune tehnica la metrou poate fi subiectul cotidian al unei stiri de presa; in niciun caz nu poate face subiectul unui articol de investigatie jurnalistica pe un blog... Altfel, te invit sa scrii si sa publici un articol si despre administratorul blocului meu, care a decis sa nu deschida inca vanele de agent termic pe care RADET-ul a inceput deja sa-l livreze pentru incalizerea locuintelor racordate la sistemul centralizat de termoficare!:) Ar avea aceeasi valoare si aceeasi relevanta ca si subiectul tau cu macazul defect de la metrou...

Adrian  •  24 octombrie 2018, 17:58

PSD este de vina, jos PSD! Asta este ideea...

Comentează