Directorul medical al Spitalului Militar din Constanța a uitat două foarfeci de 16 cm în abdomenul unei paciente de 61 de ani!

Isprăvile colonelului Gheorghe Ștefan sunt probate cu documente medicale, furnizate publicului de apropiați ai pacientei

luni, 5 noiembrie 2018, 11:30

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Cu medicul Gheorghe Ștefan a vorbit o singură dată, după operație.

„A venit la mine, mi-a spus că a salvat-o și mi-a luat plicul”, povestește Aura S.

Mama sa, A.D., 65 ani, constănțeancă, se internează în aprilie 2018 cu diagnosticul de ruptură de perineu și este operată de medicul Gheorghe Ștefan.

Chirurgul alege abordarea vaginală și, în timpul operației, scapă din pensă uterul, care se retrage în abdomen, ca și artera uterină.

Rezultă o hemoragie masivă!

Chirurgul e chiar directorul medical al spitalului

După două ore de panică, pacienta intră în șoc hipovolemic, cu pierdere de 3 litri de sânge, hemoglobină 2.
Chirurgul intervine abdominal și „suturează grosolan tot ce prinde”, după cum descrie intervenția unul dintre ceilalți medici care au supravegheat pacienta.

Mai multe cadre medicale, sub protecția anonimatului, au confirmat cazul pentru Libertatea.  Asta pentru că doctorul și colonelul Gheorghe Ștefan, 60 de ani, este șeful Secției de chirurgie generală și directorul medical al Spitalului Militar de Urgență Constanța.

Medicul Gheorghe Ștefan, fotografiat în 2014. FOTO Facebook

Două operații cu mari suferințe

„În toți acești ani, medicul Gheorghe Ștefan a avut și are el însuși o condiție medicală, inclusiv o dezlipire de retină la ochiul stâng rezolvată abia în septembrie 2018, care îi afectează capacitatea profesională. Conducerea știe, noi știm, dar pacienții nu știu, și ei sunt cei care suferă”, explică una dintre sursele ziarului.

Actele medicale și relatările familiilor pacienților, aflate în posesia ziarului, descriu două cazuri în care operațiile directorului medical al spitalului din Constanța au fost urmate de consecințe grave pentru bolnavii săi.

„Mi-au spus că i-au ciupit artera care duce la inimă”

Primul caz e chiar cel cu care a început articolul, al A.D., pacienta de 65 ani cu hemoragie masivă din timpul intervenției directorului Gheorghe Ștefan.

Relatarea familiei întregește afirmațiile medicilor.

„După ce mama a ieșit din sala de operație și a fost dusă în Terapie Intensivă, medicul care a venit să vorbească cu mine a fost anestezistul. El mi-a spus că au apărut niște complicații în timpul operației, că i-ar fi scăpat uterul în abdomen și că i-a fost ciupită și artera care duce la inimă, dar că șansele sunt favorabile”, își amintește Aura S., fiica pacientei A.D.

„Mamei i-a fost indusă coma și abia după câteva zile bune am reușit să vorbesc cu ea. Mi-a povestit că a fost tăiată pe burtă pe viu, pentru operația inițială fiindu-i făcută anestezie rahială, și că a țipat de durere, după care a leșinat și mai departe nu-și mai aduce aminte nimic”.

„Ca să repare, alt medic i-a extirpat mamei rinichiul”

„Recuperarea postoperatorie a mamei nu a evoluat bine și după două săptămâni am fost chemată de urgență la spital și mi s-a spus că a apărut o complicație la unul dintre rinichi”, rememorează fiica bolnavei.

„Un cadru medical mi-a spus că la ecografie se vede că, în urma intervenției chirurgicale,  i-a fost obturat ureterul și că rinichiul drept a început să se necrozeze. Mama a fost transferată la Secția de urologie a Spitalului Județean de Urgență, unde i s-a făcut CT, dar aici mi-au spus că nu se vede prea bine problema, că rinichiul se vede în umbră, bla, bla. A fost băgată imediat în sala de operație”.

Familia nu se aștepta la un asemenea verdict și primește vestea ca un șoc.

Eroarea de la prima intervenție impune scoaterea unui organ!

„După operație, chirurgul Osman Sezghin ne-a spus că a trebuit să-i extirpe rinichiul drept, care ajunsese plin de puroi, și că ar fi fost o suferință mai veche”, continuă Aura S.

Spitalul Militar din Constanța. FOTO: Observator de Constanța

„Ne-au ascuns adevărul!”

Aura S. susține că, în săptămânile și lunile de confuzie și caznă începute în primăvara acestui an, versiunea spitalului a fost însoțită de adevărul nerostit oficial, dar împărtășit lor de către „tot personalul clinicii”.

Oamenii spitalului sunt cei care acum au decis să vorbească.

„Deși medicii Gheorghe Ștefan și Osman Sezghin ne-au ascuns faptele, am știut de la asistente și alți medici tot ce s-a întâmplat în sălile de operații de la început și până la sfârșit. Am știut că Gheorghe Ștefan nu a stăpânit abordarea pe cale vaginală și complicația la rinichi a fost cauzată de el deoarece a ligaturat din greșeală și uretera”, relatează fata pacientei A.D.
Ea adaugă faptul că solidaritatea medicală a acționat în pofida adevărului la care mama ei, ca pacient, are dreptul.

„Medicul Osman a fost recomandat chiar de chirurgul Ștefan, care este prieten cu el. Osman i-a reparat, într-adevăr, greșeala lui Ștefan, nici el nu ne-a spus adevărul, și cea care a plătit a fost mama, care a rămas fără un rinichi! Și medicul Osman ne-a luat plicul fără nicio reținere” Aura S.

Cum explică faptul că nu au făcut nimic

De ce nemulțumirile ajung la alți medici și numai rareori familiile merg la Colegiul Medicilor sau în instanță?

E întrebarea pe care o punem Aurei S.

Cum gândește familia unui pacient care pierde un rinichi?

„Am vrut să fac plângere atunci, chiar luasem legătura cu un avocat, dar am fost copleșită de necaz în acele zile și după ce am văzut-o pe mama acasă nu am vrut să mă mai gândesc la acei medici. Deși, în țara asta ei nu pățesc niciodată nimic, tot o să-l reclam pentru a nu mai nenoroci și alți pacienți”.

Situație de nesuportat chiar de către doctori

Echipa de investigații GSP & Libertatea a evitat să facă o obișnuință din expunerea cazurilor de malpraxis, cu excepția situației în care recurența lor într-un spital sau la un medic se transformă într-o problemă cronică.

Investigațiile erorilor medicale sunt neclare pentru că faptele sunt greu de determinat în epicentrul durerii familiilor. Pacienții afectați și rudele lor împietrite de durere omenească arată cu degetul în toate direcțiile.

Și, de regulă, cazurile de malpraxis ajung în blocajul „pacientul spune” contra „doctorul spune”.

Însă în Spitalul Militar de Urgență din Constanța, instituție cu o bună reputație, situația directorului medical Gheorghe Ștefan face implozie chiar în aceste zile.

Iar la iveală iese și al doilea caz. Dosarul e mai vechi, dar lucrurile atât de frapante trebuie făcute publice.

Femeia de 61 de ani, internată pentru operație laparoscopică de bilă

Pacienta M.B., 61 de ani, se internează pe 18 octombrie 2012 la Spitalul Militar, aflat la câteva sute de metri de cunoscuta plajă „3 papuci”.

Și această bolnavă e constănțeancă.

Urmează o operație de colecistectomie laparoscopică, eliminarea vezicii biliare, pe care o face doctorul Gheorghe Ștefan.
Postoperator, pacienta suferă complicații, fiind diagnosticată cu „eventrație cu subocluzie intestinală”, așa cum indică documentele medicale.

Pe limba noastră, mușchii cusuți după prima operație au cedat și intestinele au început să iasă din cavitatea abdominală sub piele și s-au și strangulat.

Femeia e reoperată de urgență.

„Două corpuri străine cu diametrul axial de 158 mm în cavitatea abdominală”!

Starea pacientei nu se îmbunătățește. Pe 13 noiembrie este supusă unei tomografii computerizate.

Când citesc rezultatele, apare perplexitatea medicilor, însoțită de oroare!

Potrivit concluziilor examenului CT, pe care le publicăm, în corpul pacientei sunt descoperite „două corpuri străine radioopace (foarfece) cu diametrul axial de 158 mm în cavitatea abdominală: hipocondru drept și fosa iliacă dreaptă”.

Sunt foarfece medicale de 16 centimetri uitate de chirurgul Gheorge Ștefan în burta pacientei! Două instrumente chirurgicale identice.

O foarfecă se află în zona ficatului. Cealaltă, în zona apendicului.

Două instrumente medicale, simptomul unui lapsus nu al unui om, ci al unui sistem, cu tot ce înseamnă norme, protocoale și, mai ales, asumarea responsabilității.

Contactată de ziar, spre deosebire de primul caz, când fiica a furnizat detalii, familia lui M.B. nu a dorit să comenteze.

Rămân documentele medicale pe care le publicăm, asigurând anonimatul pacientei.

„Operează laparoscopic, deși nu deține atestat”

Bolnava cu două foarfece uitate în abdomen este operată pentru a treia oară, la trei săptămâni după a doua intervenție, tot de doctorul Gheorghe Ștefan pentru „corp străin restant intraabdominal”.

Evoluția postoperatorie decurge favorabil și pe 4 decembrie, în fine, pacienta pleacă din spital, iar pe biletul de externare apare întocmai derularea actelor medicale.

„Medicul Gheorghe Ștefan operează laparoscopic, deși nu deține atestat pentru chirurgie laparoscopică”, susține o sursă apropiată chirurgului.

„Aceste două cazuri sunt, într-un mod trist, cu final fericit pentru că pacientele trăiesc. Dar sunt multe alte cazuri în care fie directorul medical Ștefan amână nepermis de mult intervenția chirurgicală, fie niciun medic nu mai poate repara nimic”, adaugă aceasta.

O foarfecă medicală de dimensiunile celor uitate în abdomenul pacientei din Constanța. FOTO: Raed Krishan

Spitalul așteaptă aprobarea de la București să răspundă

Ziarul a contactat conducerea Spitalului Militar de Urgență din Constanța.

La cerere, Libertatea a trimis prin email întrebări pentru directorul spitalului, colonelul Aurel Trană.

„Trebuie să solicit de la București permisiunea să răspund. Același lucru este valabil și pentru Gheorghe Ștefan, ambii fiind și cadre militare”, a explicat managerul Trană.

Până în momentul publicării articolului, nu a sosit nicio reacție oficială.

Când apar documente medicale nu mai e un joc de-a „pacientul spune” și „doctorul spune”.

E povestea unei femei rămase fără rinichi și a unei alte femei cu două foarfece în plus, lăsate involuntar în abdomen și descoperite abia la tomograf.

Dar e și povestea amestecului nostru de bine și rău și a fricii că, încet, încet, românii rămân la mâna unor fapte medicale mediocre și de necontrolat.

„Pacientul englez”

Directorul medical Gheorghe Ștefan nu e singur în această istorie de calvar.

Există în „Pacientul englez”, cartea lui Michael Ondaatje, care a primit în 2018 titlul de cel mai bun roman distins cu The Man Booker Prize în ultimii 50 de ani, un moment în care pilotul prăbușit și ars își amintește cum îl îngrijeau locuitorii deșertului.

Pe jumătate mort, cu gingiile și buzele distruse, el primea de la beduini curmale mestecate și înmuiate în gurile lor.
Pacientul englez nu-i vede și abia că îi aude pe salvatorii săi.

Sub „altarul de pânză” în care stă bărbatul, ziua și noaptea deșertului sunt la fel.

Pilotul începe să-i distingă pe beduini după gustul salivei, amestecat în curmalele „pe care le treceau în gura mea”.
Chiar dacă e director medical, Gheorghe Ștefan e, la rându-i, îmbucătură într-un sistem mai mare.


Fotomontaj Libertatea: aceasta este zona din abdomen în care au fost uitate cele două obiecte. Nu reprezintă radiografia femeii

Ne privește pe toți

Șefii l-au ascuns ani de zile pe colonelul chirurg, șocul pacienților l-a protejat și colegii au tăcut, până când și-au găsit acum curajul să producă probele pe care ziarul le-a captat, le-a verificat și le dă mai departe.

Într-un fel, toți suntem prinși în istoria greșelilor din Sănătate, care se îndesește pe zi ce trece.

Sigur, există infinit mai multe diagnostice corecte și fapte medicale substanțiale decât cazuri de malpraxis.

Dar, sentințele din tribunale o mărturisesc, erorile încep să stârnească reacții de la pacienți și de la corpul medical.

Pentru că, de fapt, cu toții devenim pacienți, cu toții dăm și primim șanse la viață.

Ne mestecăm fructele suferinței unii altora, medici și bolnavi, le trecem dintr-o gură în alta și sperăm să nu ajungem una dintre primele țări care să voteze „mai bine Inteligență Artificială decât medic!”.

La dilemele urgente ale viitoarelor câteva decenii, un răspuns furios nu ajută cu nimic.

Comentarii (43)Adaugă comentariu

Alex  •  5 noiembrie 2018, 12:23

In 2018 medicii inca iau plicuri? Nu au ajuns sa aiba ditamai salariile?

Harap Alb  •  5 noiembrie 2018, 13:43

@alex: medicii de aici viseaza o tara ca afara, insa doar in ce priveste salariilor lor. Poate 'or mai fi ramas ceva profesionisti si prin tara insa sunt din ce in ce mai putin si din ce in ce mai putin eficace probabil din cauza sistemului sufocat de caracatita politicului. Pe cei buni ii intalniti afara; nu mica mi-a fost mirarea sa mi se vorbeasca in romaneste pe "te miri unde". Pana si ei recunosteau ca medicina care se practica in Romania anilor 2010+ este la nivelul anilor 1970-1975, medicii nu se mai pun acum la curent cu ultimele descoperiri in diagnosticare sau tratament, iar cand mai ajunge careva dintre ei pe la vreun congres medical, cel mai probabil pe banii vreunei companii farmaceutice, prefera sa mearga la shopping si sight-seeing. Talentele sunt ingropate din lipsa de resurse nepotistice, iar loazele cu pile promovate in productie. Colcaie lumea medicala de malpraxisuri. Atat la stat dar, mai nou, si la privati. SANADOR: *** recent un copil din neglijenta. Probabil as fi patit la fel, dar am refuzat sa mai fiu tratat acolo. Si ca totul sa fie si mai amuzant: cand vine vorba de bani, preturile sunt duble fata de Viena. Asa ca, dragul meu Alex, plicul face parte din Visul Roman al medicului care il face sa toceasca atata carte.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Horace  •  5 noiembrie 2018, 14:02

Se pare ca da... chiar o fi asa greu sa refuzi niste bani care ti se ofera?

xstelu  •  5 noiembrie 2018, 14:51

@alex te miri?o sa razi dar medicii inca iau vartos plicuri si alte obiecte de hartie...

Oarecare  •  5 noiembrie 2018, 15:34

Intr-adevar unii medici primesc salarii prea mari pentru activitatea lor, dar absolut toti platesc pentru fiecare greseala sau platesc cu viata lor din cauza epuizarii si stress-ului, de teama sa nu greseasca. Am o intrebare, domnule editor! Cum se face ca nu sunt anchete si despre alte categorii de bugetari? Cum ar fi, judecatorii! Au salarii duble fata de salariile actuale ale medicilor, au pensii speciale, au tot felul de sporuri, dar niciunul nu raspunde in fata nimanui cand greseste. Dovada stau procesele castigate la CEDO, cu sentinte date de dumnealor. Nu am vazut un judecator sa-si ceara scuze, macar, fata de cel care a gresit. Nu am vazut un judecator care sa plateasca personal. Pentru orice eroare plateste statul, iar judecatorul relaxat ca nu are nimic de pierdut isi face meseria in continuare pe aceeasi linie. Nu am auzit pe nimeni spunand ca judecatorii de afara sunt mai buni! Avem tara pe care o meritam!!!!

Toader  •  5 noiembrie 2018, 15:40

Pe locul trei se moare-n State de greșeli medicale. La noi e mai bine. Acuma numai cine nu face nimic nu greșește, însă medicina ar trebui să iasă de sub papucul farmaceuticelor și fabricanților de aparatură medicală recunoscîndu-și neputințele. Toți am avea de cîștigat în afara bișnițarilor amintiți mai sus.

doilaunu  •  5 noiembrie 2018, 16:09

meseria de chirurg, o meserie foarte grea.

firicel  •  5 noiembrie 2018, 17:12

Meseria de medic este grea. Daca un medic si-ar practica meseria la nivelul la care evoluati dvs., de exemplu (nu sunteti singur, doamne fereste), cred ca ar fi saptamana si decesul. Daca ar fi chirurg, probabil ziua si decesul. Nu exagerez si nu o spun sa jignesc. Este, din punctul meu de vedere, realitatea. In alta ordine de idei, nu pot sa citesc pana la capat nimic care incepe cu "Libertatea publica". Din punctul asta de vedere, ati gasit locul perfect unde sa lucrati d-le Tolontan. Doar nu era sa va faceti medic. Chiar, care ar fi echivalentul medical al descoperirii mamutilor radioactivi de la Victoriei?

Laurentiu  •  5 noiembrie 2018, 17:18

O problema si mai grava este ca doctorul ori este inconjurat de personal la fel de neglijent, ca si el ( o operatie este de fapt o actiune de echipa) ori este lasat sa greseasca pentru a fi discredits. Atunci cand vezi ca lipsesc doua foarfeci dupa operatie, nu-ti lui intrebari!?

Cristi  •  5 noiembrie 2018, 17:35

@firicel, @doilaunu Nu inteleg ce legatura are dificultatea meseriei cu faptul ca a uitat 2 foarfeci intr-o persoana. De acord ca este o meserie grea. Daca esti chirurg, se presupune insa ca ai trecut cateva examene, ai ceva experienta si ar trebui sa stii ce faci.

Cristian  •  5 noiembrie 2018, 17:51

Doctorii sunt si ei oameni cu bune si rele. Dar de la o gresala involuntara (omul este "un mecanism" inca cu multe mistere) si pana la incompetenta sau prostie este un drum lung. Cu ce este mai putin vinovat "doctorul" care uita in corpul pacientei instrumente medicale decat un sofer baut care loveste un om pe trecerea de pietoni lasandu-l infirm pe viata? De ce unul este condamnat la inchisoare si celalalt nu? Este o problema de moralitate si de etica. Se pare insa ca cei care ar trebui sa reglementeze si sa vegheze la sanatatea romanilor - Ministrrul sanatatii si Colegiul medicilor sunt la fel de incompetenti - sper ca e vorba doar de incompetenta si nu si de rea vointa!

Ilie  •  5 noiembrie 2018, 18:10

Foarte grav. Sunt convins ca au fost si decese din culpa datorita acestui doctor. Ba mai mult, cred ca pacientii au fost pe post de cobai, mai ales ca acel doctor nu este atestat sa opereze LAPAROSCOPIC.

Kendo  •  5 noiembrie 2018, 19:17

Cat de usor ii recunosti dupa comentarii pe cei care lucreaza in domeniul medical! Vorba aia, corba la corb nu-si scoate ochii... Dupa mintea lor, il acuzi pe unul, ii acuzi pe toti, altfel nu inteleg de unde solidaritatea asta penibila. Daca ma duc la medic, vreau sa-si faca meseria, nu sa uite foarfeci in mine. Dovada cea mai clara ca si tu ai bube-n cap e atunci cand spui: "Da, dar de X-ulesc de ce nu va luati?" Exemplul e intr-un comentariu anterior. Si da, privatul nu (mai) e o garantie, o stiu din proprie experienta. La Medlife am fost lasat sa astept o ora peste ora la care am fost programat, pentru ca medicul umbla cine stie pe unde, "prin cladire". La Dentestet m-au plimbat luni in sir cu o masea infectata, iar cand am decis sa fac extractie de nerv, mi s-a spus "va sunam noi". Si sunat am ramas pana in ziua de azi... De ce as crede eu ca il intereseaza pe un doctor calitatea muncii prestate si nu cantitatea, cand el e azi la spitalul X, maine are program la clinica Y si tot asa? Din fericire, mai sunt si doctori buni si care te ajuta, altfel chiar ar fi vai de mama noastra...

firicel  •  5 noiembrie 2018, 19:23

@Cristi - are o legatura foarte mare din punctul meu de vedere si cu cat operatia e mai complexa, cu atat sansele de a uita un corp strain in organismul pacientului cresc. Greselile sunt greseli dar e adevarat ca asta nu scuza neglijenta. Daca e neglijenta in cazul medicului respectiv, habar nu am. Posibil sa fie, posibil sa nu fie. Gasiti materiale pe internet despre problema asta daca sunteti interesat, nu e chiar ceva trivial desi pare asa. Exemplu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5320916/ O seara buna.

firicel  •  5 noiembrie 2018, 19:31

@Cristi - citez din linkul respextiv "Good communication inside the operating room is essential for minimal errors during surgery. The retention of RSF after surgery has medical and legal implications, occurring as a result of mistakes by the entire medical team, not just the surgeon. Before every operation instruments are counted by the scrub nurse and as a standard procedure, they are counted at the end of the procedures to ensure that they have all been accounted for, and nothing has been left behind in the patient. Counting instruments during operations is difficult, especially during emergency surgery such as abdominal trauma, in which the whole team is engaged in treating the patient."

Om  •  5 noiembrie 2018, 20:30

Salut! Am o mica nelamurire, poate ma ajuti sa inteleg?! Operatia laparoscopica in sine presupune minime incizii pentru colecistectomie, deci nu se puteau uita foarfecele in abdomen. Cel mai probabil a fost o colecistectomie deschisa pentru ca nu a putut fi abordat cazul laparoscopic - cred ca ceva clarificari ar fi necesare, altfel o patim cam ca la mamutii radioactivi:)

Toader  •  5 noiembrie 2018, 20:48

Kendo, nu știu cînd în „procesul de educație” am fost dresați să luăm apărarea cu orice preț a meseriei pentru care ni s-a dat o diplomă. Dacă'ntrebi un electronist cum a văzut într-o joncțiune cîți electroni au luat-o'ntra'colo și cîte „goluri” pe dincolo, poate că nu'i nici măcar așa, zice că n-ai cum să'nțelegi sau trîntește'o formulă, în loc să recunoască, că, în toți anii de școală, nimeni nu i-a arătat măcar o singură dată. La fizicieni n-ai cum să le'jungi la lungul nasului deși în afara unor vorbe aruncate de cadre universitare ș'un desen cu creta pe tablă nu au nimic. La fel dacă întrebi un biolog sau medic cum fac testul de depistare a unui virus dintr-o vietate te reped de sus sau încep în păsăreasca numită „limbaj de specialitate”.

CCC  •  5 noiembrie 2018, 20:56

Colegiul medicilor este o adunatura menita sa-i apere pe doctorii care fac erori medicale. Rolul lor in realitate, este de a musamaliza orice "eroare" medicala. Un fel de ccr sau avocatul poporului pentru psd. Este foarte adevarat ca oameni fiind, suntem supusi greselii. Iar chirurgii sunt si ei oameni. Dar care ar trebui sa fie asteptarile noastre din parte adunaturii medicilor, cand presedintele lor ne spune cu nonsalanta ca ancheta in cazul copilului mort de la sanador, va dura un an?! Chiar atat de ocupati sunt? Au atat de multe "cazuri" de rezolvat? Atunci e ceva in neregula! Oare "cazul" medical al micutului este asa de complex, cu o multitudine de necunoscute, incat sa le trebuiasca somitatilo respective UN AN ca sa ajunga la o concluzie. E drept ca acolo nu a fost numai greseala chirurgului care a operat, ci a capotat sistemul medical al intrgului spital,care timpde 8-9 ore nu a fost capabil sa reactioneze profesionist, incat sa nu se ajunga la tragedie. Nu e treaba mea sa-i judec pe chirurgi. Nu sunt indreptatit sa o fac. Dar cei care sunt acolo ca sa o faca, sa-si faca treba sis a-i judece corect.

John Peters  •  5 noiembrie 2018, 20:56

Caz de milioane despagubire aici in Australia . Cind dr Palade I-a fost refuzata licenta de practica aici am zis ca noi sintem mai catolici decit papa ,dar dupa scandalul cu un vestit medic indian (doua diagnostice gresite ) mi-am revizuit opinia .Spre deosebire de Romania ,aici exista responsabilitatea personala a medicilor .Gresesti ,platesti ,iar plata e substantiala .Stiu medic care a ajuns fara casa si cu drept de practicare anulat .

Nicu  •  5 noiembrie 2018, 22:20

Va recomand sa mergeti la Craiova la Spitalul Militar Multumesc domnului doctor chirurg CARUNTUL MARIUS care ma operat laparoscopică de coleciat ( FIERE ACOASA ) DUPA 2 ZILE ME SIMT PEEFECT ...

ticbis  •  5 noiembrie 2018, 23:10

@firicel: Comentariul tau este uluitor; nesimtit si abject in egala masura. Ai dreptate, meseria de medic e grea, n-o poate face oricine; insa nimeni nu e obligat s-o practice daca nu e in stare. Chestia asta e valabila pentru oricare alta meserie din lume; ca daca instalatorul pe care l-ai platit sa-ti schimbe un robinet iti taie teava de apa inundandu-ti locuinta, nu cred ca l-ai trata cu atata condescendenta. Greseli se mai intampla, peste tot in lume, insa impostura profesionala, indiferent domeniul, nu se accepta si nu poate fi scuzata prin niciun motiv imaginabil. Altfel, eu nu-ti doresc sa-ti opereze nevasta acest chirurg din Constanta, chiar daca vei avea sansa sa te alegi gratuit cu o pereche de foarfece chirurgicale profesionale, si nici sa incapi personal pe mana chirurgului Ciomu, decat daca tii cu tot dinadinsul sa renunti la barbatie... :))) PS: Chirurgii astia mentionati in articol, primesc acum un salariu pentru prestatia lor de cateva mii de euro, apropiat cu cel din tarile occidentale. Cu toate astea, cer si primesc in continuare sute si mii de euro in plic, la negru, ca sa nenoroceasca oameni. Probabil tie ti se pare normal asa...

dzzz  •  5 noiembrie 2018, 23:35

Salariile medicilor sunt mult prea mari pentru posibilitatile economice actuale ale Romaniei. Dupa cum se constata, aceste salarii mari nu-i fac pe medicii romani nici mai frumosi, nici mai destepti, nici mai competenti si nici mai cinstiti. Insfaca in continuare spaga, conditioneaza actul medical de primirea ei si au fix aceeasi coloana vertebrala ca si pana acum 6 luni. Ceva totusi s-a schimbat, din momentul in care si-au primit salariile dublate, la nivelul grilei de salarizare pentru 2022 din idiotenia aceea absurda numita pompos program de guvernare: au girat fara nicio problema sa-si desfasoare activitatea bine remunerata in niste cocine in care colcaie microbii si bacteriile, fara a avea la indemana niciun fel de materiale sanitare, fara medicamente, fara aparatura medicala, uitand brusc toata vrajeala veche si ieftina cu "grija si respectul pentru pacient". N-a fost niciodata vorba despre asa ceva! Salariu mare, ceva spaguta si program scurt la stat, ca e naspa, pute si e saracie lucie-n spitale!

teo stemate  •  6 noiembrie 2018, 4:35

Astfel de erori sunt nişte anomalii şi trebuie semnalate de presă, dar nu am înţeles deloc referirea la "Pacientul englez". Ce legătură are romanul respectiv cu cazurile prezentate?

pacientuedevina  •  6 noiembrie 2018, 7:57

Da, aceasta este boala cea mai grava a serviciului public de sanatate mafiot din Rou: lipsa raspunderii reale si efective a medicilor, indisciplina crasa in respectarea normelor si protocoalelor, ignorarea drepturilor pacientilor si umilirea acestora, comportamentele de dumnezei medicali, concurenta neloiala public/privat, tepuirea fondurilor publice. Iresponsabilitatea si impunitatea medicilor este un abuz marca Rou, un brand de tara. El nu mai exista nici macar in Albania. Vina e a noastra a tuturor ca nu protestam, nu ne implicam in schimbarea legilor si pentru incetarea dictaturii si abuzurilor medicilor, eradicarea statului paralel medical

pacientuedevina  •  6 noiembrie 2018, 8:19

Nu mai veniti cu inventii semidocte si manipulari. Sa fie clar: uitarea instrumentarului in pacient e forma clasica a CULPEI MEDICALE in orice sistem civilizat de drept medical, pentru ca e o incalcare grosiera a protocolului operator care presupune elementara numarare si inventariere a instrumentarului inainte de interventie si dupa, anterior suturarii. Deci cautati in alta parte fraieri care sa va creada vesnicile minciuni neobrazate

bg  •  6 noiembrie 2018, 8:52

Adevarul este ca multi dintre noi (cei mai abili folosesc sofismele) avem un mod de gandire gresit: vrem castiguri si recunoasterea importantei profesionale ca in capitalism (individuala), in schimb responsabilitatea si suficienta muncii noastre sa ramana ca in socialism (colectiva). Si atunci cand stai cu un picior intr-o barca si cu celalalt in alta, risti sa cazi in apa. Justificarea existentei erorilor medicale de la noi prin faptul ca ele exista in toate spitalele din SUA, in lume, este la fel cu problema infectiilor nosocomiale. Depinde numai de procentul real de raportare, de recunoastere si plata despagubirilor. La noi este multa minciuna, musamalizare, coalizare in jurul ideii " ca daca mi se intampla si mie". Daca expui un caz de malpraxis, nu inseamna ca blamezi tot corpul medical. Liberalizarea practicii profesiunii medicale trebuia sa vina la pachet cu minimizarea riscului pentru sanatatea pacientilor in sist. de sanatate. Nu s-a facut pentru ca reforma sanitara, legislatia, este centrata pe interesele profesiunii medicale si mai deloc pe beneficiile ptr. pacient. Medicina a parut pentru ca dintotdeauna au existat oameni bolnavi si nu invers.

??????  •  6 noiembrie 2018, 9:35

Opinați că președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor ar trebui sancționat pentru arbitrajul de la partida FC Voluntari - Dinamo, avându-se în vedere și interesul unui anumit investitor grec pentru clubul Dinamo, anunțat de domnul Cornel Dinu ?

Ciprian  •  6 noiembrie 2018, 10:06

Ți se face rău numai citind acest articol, darămite să mai trăiești pe viu aceste torturi la care au fost supuse victimele de către acest individ numit doctor. Ce rușine!!! Suntem irecuperabili!!! Orice alt comentariu, nu-și mai are rostul! Probabil din această pricină nu există ustensile în spitalele românești, sunt uitate în pacienți de către medicii chirurgi. O glumă amară...

gilos  •  6 noiembrie 2018, 10:31

Mi se face rau numai cand citesc despre aceste cazuri, de-a dreptul cutremuratoare si revoltatoare in acelasi timp. Omul asta este un pericol public. Cei care ii luati apararea, v-ati lasa operati de acest individ ? V-ati incredinta copii sau parintii acestui asa-zis medic ? Ministerul Sanatatii ce spune ? Doamna Pintea ??? Colegiul Medicilor a ajuns o institutie care ii apara pe medicii incompetenti, cazurile de malpractix, se ocupa de musamalizari in loc sa-si ia in serios rolul pe care il are. Cam ca Avocatul Poporului, care este contra cetatenilor, apara infractorii .

ioana  •  6 noiembrie 2018, 14:01

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, escapade cu o iubită superbă pe banii instituției; Astăzi nu vă prezentăm un posibil caz de șpagă, ci unul de posibil abuz în serviciu sau delapidare. Surse bine informate ne-au declarat sub protecția absolută a anonimatului că președintele CNAS, Răzvan Teohari Vulcănescu își plătește deplasări în interesul serviciului la Iași unde de fapt are doar un superb interes personal.

lapuscarie  •  6 noiembrie 2018, 14:02

asta e un caz de puscarie...

cotoi de la severin  •  6 noiembrie 2018, 14:24

ziarul CURENTUL are obligatia morala sa faca plangere la parchet, fiind primul ziar care detine informatii in format ” original”, poze…filme si detaliile deplasarilor la IASI.

dice  •  6 noiembrie 2018, 14:41

Tolo a expus doar unele cazuri, greseli in forma continuata. Cea mai mare problema nu este ca medicii mai gresesc, ci atitudinea lor, mai ales a corifeilor. Aroganti, necomunicativi cu pacientul, cu rudele. Nu e chiar asa greu sa fii om, insa pentru unii dintre ei e greu. Apoi, plicul, pentru ca oricat de mare ar fi salariul, tot e bine sa fie ceva in plus. Daca i-ar exclude din sistem pe cei care iau plicuri cred ca s-ar termina cu practica asta. Iar aia care iau, desi au salarii mari, sunt niste nesimtiti, oricat de buni ar fi trebuie exclusi. Dar corect, trebuie vazut si ce se intampla cu judecatorii, cu procurorii. Pentru ca si acolo e o nenorocire similara cu cea de la medici.

George M  •  6 noiembrie 2018, 17:16

Faceti va rog comparatie intre:Politicieni Fagadau si Dr Gheorghe Stefan. Care au salvat vieti dintre cei doi?

MERCENARUL  •  6 noiembrie 2018, 19:51

Lucrul cel mai grav este ca pe biletul di spital nu s-a mentionat cauza adevarata a complcatiilor si foarfecele uitate in abdomen. asta este crima cea mai mare

catreGeorge M  •  6 noiembrie 2018, 20:21

George M oare cite vieti a nenorocit Dr. Mengele asta pe care il ridici tu in slavi?

Poemil  •  6 noiembrie 2018, 23:07

În mod cert cele doua foarfece din care una pare a fi foarfeca de pansamente (cea din abdomenul inferior) nu pot proveni din operația laparoscopică, unde incizia este minusculă si nu trece un foarfece prin ea. Dacă pacienta nu a suferit anterior alta intervenție abdominală clasică, atunci abandonarea corpurilor straine s-a produs probabil la reintervenția pentru eventrație. Asistenta de la sala de operatie trebuie data afară! Fiecare chirurg stie ca "sora de serviciu" cea care da instrumentarul chirurgului in timpul operației are obligatie de serviciu inscrisa in proceduri numărarea penselor si a foarfecelor înainte de a se închide plaga abdominală. Cu nimic mai putin vinovat este si chirurgul care are obligatia verificarii abdomenului inainte de a coase incizia pentru a scoate compresele si eventual instrumente. Oricum mă îndoiesc de profesionalismul unui chirurg care leaga ureterul crezând ca e artera. Pentru numele lui Dumnezeu, doau nu pulsa?

bondaru™  •  7 noiembrie 2018, 8:18

Ce mi se pare interesant este faptul ca foarfecele sunt amandoua asezate perfect orizontal desi corpul omenesc are o forma usor cilindrica. Intersant cum au fost aliniate sa stea in acelasi plan amandoua.

Bilic  •  7 noiembrie 2018, 9:06

@firicel, esti penibil. Exista proceduri sau ar trebui sa existe. O operatie presupune sa urmezi niste pasi, pasi descrisi foarte exact in procedura. La final, tot dupa o procedura, se verifica instrumentarul si materialele folosite. Pana si gigel care vine sa-ti repare o teava sparta stie ce scule are in geanta iar la sfarsit, inainte de a pleca, verifica sa le aiba pe toate. In salile de operatii se lucreaza cu instrumentare, niste seturi. Nu s-a sesizat nimeni ca lipsesc 2 foarfeci?

firicel  •  7 noiembrie 2018, 11:05

@Bilic - asa o fi, dar macar pricep engleza si nu sunt *** functional. Tu zici practic ce am zis si eu. Repet ce am scris mai sus... tradu cu google translate "Good communication inside the operating room is essential for minimal errors during surgery. The retention of RSF after surgery has medical and legal implications, occurring as a result of mistakes by the entire medical team, not just the surgeon. Before every operation instruments are counted by the scrub nurse and as a standard procedure, they are counted at the end of the procedures to ensure that they have all been accounted for, and nothing has been left behind in the patient. Counting instruments during operations is difficult, especially during emergency surgery such as abdominal trauma, in which the whole team is engaged in treating the patient."

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

firicel  •  7 noiembrie 2018, 11:32

Sa traduc ce am incercat sa spun... pare ca nu s-a intele, poate e vina mea 1. Nu iau apararea nimanui. 2. Daca e asa cum a scris jurnalistul de la Libertatea, e clar culpa medicala. Nu sunt eu in masura sa decid cum si cine sa fie tras la raspundere pentru asta. Daca in Romania sunt institutii functionale, decid corect alea. Daca nu - e foarte grav. Poate or exista procurori si judecatori daca, asa cum ziceti toti, Colegiul Medicilor nu isi face treaba. Daca e asa mare neglijenta probabil ca e fapta penala. 3. Nu medicul chirurg este singurul vinovat. Nu cred ca medicul chirurg numara instrumentele inainte si dupa operatie. Asta nu inseamna ca nu este responsbil pentru ce se intampla in sala lui de operatie. Si ca nu ar trebuie sa realizeze ca a lasat doua instrumente atat de mari in urma. Bine, daca esti obosit sau glijent sigur se poate intampla si asta, presupun ca de aia se numara inventarul inainte si dupa. Si e obligatoriu. 4. Din punctul meu de vedere poti face greseli si daca nu esti neglijent, asta e tot ce am zis. 5. Nu am fantezii ca medicii sunt dumnezei. Nici in Romania nici nicaieri in lume. Greseli de genul asta (obiecte straine uitate in corpul pacientilor) sunt oriunde. E tragic, dar se intampla. Sper ca acum e mai clar ce am vrut sa spun. 6. Titlul articolului ma deranjeaza. Subiectele astea sunt mereu tratate tendentios aici la dl. Tolontan. @ticbis - tataie, tu nu esti ala care crede ca nu exista metrou cu aer conditionat nicaieri in lumea asta? Ce Doamne iarta-ma sa iti zic eu tie?

Bilic  •  7 noiembrie 2018, 23:10

@firicel, ala e director medical si sef de sectie. Fara aprobarea lui, nicio infirmiera/asistenta de pe planeta nu-l asista la operatii. Ca sa-ti traduc, nenea ala si-a ales echipa. Evidenta ca alea/aia trebuiau sa verifice instrumentarul dar alea/aia sunt echipa lui domn director, echipa aleasa de el. Iti garantez ca nici melania trump daca te cheama nu intri in echipa medicului care opereaza daca el nu vrea. Echipa aia cu care lucreaza e poate mai vinovata decat medicul. Ai dreptate, se poate intampla ca medicul sa-si uite si capul in corpul pacientului. Daca asistentele alea ar fi urmat procedura nu se intampla nimic. Probabil erau grabite sa se termine, sa iasa afara si sa verifice fb-ul.

ticbis  •  9 noiembrie 2018, 12:51

@firicel: Doctore (ca sigur asta esti, cel putin, asta lasi sa se inteleaga), bati campii la greu ca sa-ti aperi nemernicii aia ce-si zic medici si nenorocesc pacientii pe banda rulanta, fara sa pateasca nimic, dintr-un motiv cat se poate de banal: incompetenta profesionala. Unu la mana, acest chirurg nu este la prima "neglijenta"; potrivit dezvaluirilor colegilor lui din spital si ale pacientilor, are foarte multe altele la activ. Evident, omul si-a gresit meseria si n-ar mai trebui lasat sa puna mana pe bisturiu; daca nu intelegi, iti explic eu pe romaneste: nenoroceste oameni si le pune vietile in pericol! Cu atat mai mult, n-are ce cauta in functia de director medical in niciun spital din lume! Mai mult decat sa se reprofileze pe o pozitie banala de medic de familie, n-are cum altcumva sa mai practice medicina. Doi la mana, in timpul unei operatii chirurgicale, singurul care se uita in burta taiata a pacientului este chirurgul mana intai; ceilalti din echipa stau pe margine si executa ordinele acestuia. Chirurgul mana a doua intervine strict la cererea acestuia pentru ajutor secundar, gen suturarea unor vase de sange si alte proceduri adiacente, in functie de complexitatea interventiei. Cu alte cuvinte, nimeni nu inchide burta pacientului fara ca chirurgul mana intai sa decida asa ceva si nimeni in afara lui nu poate vedea ce resturi a uitat ala acolo: foarfece, pense, pansamente, fese, bisturie, vata, ghemuri de ata, etc. Daca asistentele mai numara sau nu instrumentarul la sfarsitul operatiei, dupa ce pacientul a fost inchis, e o problema, dar, care, nu mai poate indrepta raul pe care chirurgul care a operat l-a produs deja pacientului. Eu n-am auzit pana acum de vreun caz in care, la o jumatate de ora dupa operatie, chirurgul sa deschida din nou pacientul pentru ca asistenta sefa a raportat ca-i lipsesc doua foarfece din inventar!:) Prin urmare, acest doctor Mengele ar fi cazul, spre binele si siguranta pacientilor, sa fie tras pe linie moarta din sistemul medical, eventual sa se reprofileze pe alte meserii; evident ca cea de chirurg nu i se potriveste! A treia la mana, te asigur ca in Europa NU EXISTA metrou cu aer condintionat, in nicio capitala si in niciun alt oras occidental sau oriental. Din cate am vazut eu, nici in SUA, Canada sau Japonia nu exista asa ceva!!! A patra la mana, repet sfatul pe care ti l-am dat anterior: spre binele tau, nu-ti lasai nevasta, copiii, rudele apropiate, persoanele dragi tie, la cheremul bisturiului acestui chirurg, si nici nu te da pe mana lui Ciomu:) Totusi, daca iti place sa risti si sa le risti si lor vietile... e treaba ta! ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează