Investigația Libertății se confirmă: șeful Corpului de Audit al Ministrului Sorina Pintea declarat, azi, incompatibil de către ANI!

Mihai Constantinescu este cel care a ținut la sertar raportul subordonaților săi care descoperiseră că spitalul Bagdasar-Arseni a folosit doar 15% din necesarul de dezinfectanți în sălile de operație!

marți, 6 noiembrie 2018, 10:17

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Într-un comunicat oferit azi publicului, Agenția Națională de Integritate anunță că  ”CONSTANTINESCU MIHAI, Șef Serviciu Audit Public în cadrul Ministerului Sănătății, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 06 iunie 2017 – 05 ianuarie 2018, întrucât a deținut simultan funcția de Șef Serviciu Audit Public din Ministerul Sănătății și pe cea de Manager” al unui proiect pe bani europeni.

Numele lui Mihai Constantinescu, șeful controlului din ministerul Sorinei Pintea, a atras atenția odată cu dezvăluirea, de către Libertatea, a situației de la spitalul Bagdasar-Arseni.

Pe 1 august 2018, Libertatea cita dintr-un document oficial de audit, în care inspectorii Ministerului Sănătății descoperiseră grave nereguli la Bagdasar-Arseni.

”Conform documentelor, achiziția de dezinfectante utilizate pentru nebulizatoarele din sălile de operații a fost de 610 litri. Cantitatea necesară de dezinfectant care ar fi trebuit achiziționată ar fi fost de 4.051 litri”, au sesizat auditorii.

Situația e cu atât mai gravă cu cât nebulizatoarele se folosesc pentru sterilizarea aerului în sălile de operație.

Practic, a fost achiziționat doar 15% din necesarul de dezinfectanți necesari aerului din blocurile operatorii.

În Bagdasar-Arseni a murit, ucisă de infecții, fata de 36 de ani, Georgiana Maxim, a cărei familie a dat clinica în judecată.

Iar INML a stabilit că infecțiile nosocomiale au stat la baza morții Georgianei Maxim.

Pe 4 septembrie 2018, Libertatea dezvăluie că, în loc să cerceteze situația de la Bagdasar-Arseni, ministrul Sorina Pintea îi investighează pe investigatori!

”Șeful auditului, Mihai Constantinescu, a ținut la sertar mai multe luni acest raport defavorabil boșilor spitalului. Conflictul șefului controlului cu subordonații este mai vechi, el încercând să acopere ceea ce ei descoperă. Constantinescu e vizat și de o anchetă ANI, din cauza unei evidente incompatibilități”, au mărturisit, pentru ziar, oameni din Ministerul Sănătății.

Decizia de azi a ANI confirmă ce au relatat sursele în privința incompatibilității șefului auditului și nu vine singură.

Oameni din minister susțin, pentru Libertatea, că ”noul raport cerut de Sorina Pintea la Bagdasar-Arseni a ieșit și mai prost ca primul pentru conducera spitalului. În concluzii, inspectorii cer sesizarea Parchetului pentru eventuale fapte penale”.

Până la ora publicării acestui text, nu există nici o reacție de la ministrul Sorina Pintea, după comunicatul ANI.

Conform legii, Mihai Constantinescu nu mai are dreptul să dețină o funcție publică vreme de trei ani din momentul în care ministrul îl va elibera din post.

 

Comentarii (47)Adaugă comentariu

Toader  •  6 noiembrie 2018, 10:48

Pt curățenie ai nevoie de mătură, teu și, mai ales, bunăvoință. Restul sînt povești.

Lazar carmen  •  6 noiembrie 2018, 11:13

Incepem sa avem din nou incredere in institutii ale statului. Speram sa se continue curatenia din MS

Iuli  •  6 noiembrie 2018, 11:34

Dna Lazar sa se curete si *** de la resurse umane care se fataie toata ziua prin minister si pe la coaforuri, hoteluri si mall uri in timpul orelor de program.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ionut  •  6 noiembrie 2018, 12:43

Nu va faceti griji, are metode specifice de a-l consola dna. Cringus. Sau corul de bocitoare din jurul lui. Sau dl. Auditor viitor fost sef, merge repede la dl. avocat, sa mai faca o plangere tot subordonatilor ca l-au parat la.ANI?

bg  •  6 noiembrie 2018, 13:40

Romania, tara in care documentele sunt uitate in SERTARE si o data cu ele sunt uitate problemele reale ale oamenilor. In sertarele din institutiile statului putem gasi: legi, hot. de guvern, ordine de ministru, rapoarte de control, etc... Pana nu apare ceva, un interes, o persoana influenta, un scandal mediatic, o catastrofa, documentele raman in sertare. Unele nu apar niciodata fiind facute degeaba, altele isi pierd valabilitatea si scopul, iar cele mai norocoase sunt luate drept sursa de inspiratie de legislativul si executivul urmator, asa pentru activitate. Cu mici schimbari, pe ici pe colo, in punctele esentiale, partidele conducatoare declara cu mandrie ca promoveaza legi noi. Apropo, ce se mai aude cu legea vaccinarii, ca la cazurile de rujeola suntem campioni, iar de campania de vaccinare antigripala nici nu se mai vorbeste? Sigur, ne intrebam retoric...

Sano  •  6 noiembrie 2018, 14:28

Va multumim dle Tolontan, pt interesul ce-l acordati sistemului si va rugam sa continuati investigatiile, veti afla mult mai multe despre gasca din jurul d-lui de la audit. Daca el, auditor, incalca legile, la ce curatenii sa ne mai asteptam? Si daca veti insista, veti afla cine l-a sprijinit, incepand cu dna Iuli. Suntem multi cei care stim cam prea multe despre *** *** *** in jurul sefului auditului acestui minister si sa se faca dreptate pana la capat. Nu doar el trebuie sa raspunda pt mish-mashuri, ci toti ceilalti!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

daniel  •  6 noiembrie 2018, 15:10

sorina pintea, la sugestia partidului, va da vina pe americani..pai nu!?

??????  •  6 noiembrie 2018, 16:28

Bre domnu' Tolontan, când mai este perioadă de transferuri , așa cum a fost ea stabilită de FRF și de LPF ?

iuli  •  6 noiembrie 2018, 16:32

Sorina, pe cand anuntul curateniei din ms?

iuli  •  6 noiembrie 2018, 17:11

Sprijinul acordat de Iuliana Costin -sef birou resurse umane si de gasca de pe langa el...bocitoarele cum zicea persoana din comentariu anterior.Sa vedem ce plangeri mai are dl sef de la audit.....Asteptam cu interes.

Eu  •  6 noiembrie 2018, 17:23

Tolo, ce se intampla cu tine? Articolul asta se apropie periculos de mult de politica editoriala pentru pagina 5 a ziarului si e foarte departe de profesionaliamul pe care l ai aratat pana acum. Sper sa fie doar o scapare...

Pacientuedevina  •  6 noiembrie 2018, 18:32

Este numai vârful aisbergului incompatibilităţilor şi conflictelor de interese din sistemul mafiot medical rou. 25 octombrie 2018, 10:00 Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul a trei persoane cu funcție de conducere din sistemul medical, după cum urmează: 1. PRICOP TEODOR, Manager al Spitalului Orășenesc Hîrlău, Județul Iași INCOMPATIBILITATE În perioada 01 august 2016 –03 aprilie 2018 a exercitat simultan funcția de manager al Spitalului Orășenesc Hîrlău, Județul Iași și pe cea de consilier local în cadrul Consiliului Local al orașului Hîrlău, încălcând astfel dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. a) (fostul art. 180, alin. (1), lit. a) în vigoare în perioada evaluată) din Legea nr. 95/2006. 2. TRIFAN ANCA VICTORIȚA, Șef Secție Clinică Gastroenterologie II din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon” Iași INCOMPATIBILITATE În perioada 22 noiembrie 2016 – 03 iulie 2017, a deținut și exercitat simultan funcția de șef secție Clinică Gastroenterologie II din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon” Iași și pe cea de administrator în cadrul societăților comerciale Endo Gast S.R.L. și Gastromedica S.R.L. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. g) (în vigoare începând cu data de 22.11.2016) coroborate cu dispozițiile art. 185, alin. (15) (în vigoare începând cu data de 22.11.2016) din Legea nr. 95/2006. 3. DOROBĂȚ GHEORGHE, Șef Secție Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu Iași”, Județul Iași INCOMPATIBILITATE În perioada 22 noiembrie 2016 – 25 iulie 2017 a exercitat simultan funcția de Șef Secție și calitatea de administrator al S.C. Best Carvic - Mercato S.R.L. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 178, alin. (1), lit. g) (în vigoare începând cu data de 22.11.2016) coroborate cu dispozițiile art. 185, alin. (15) (în vigoare începând cu data de 22.11.2016) din Legea nr. 95/2006. Iată de ce dr. Arafat insistă cu disperare să se termine cumulul monstruos public/privat al medicilor, căpuşarea de către aceştia a serviciului public de sănătate şi a banului public...MAFIE, iar DIICOT doarme...

Pacientuedevina  •  6 noiembrie 2018, 18:47

Trebuie să răspundă toţi membrii comisiilor de control trimişi din Corpul de control al MS la spitale, membri care au muşamalizat nereguli şi ilegalităţi deosebit de grave şi plângerile pacienţilor, folosindu-se fraudulos de medici din afara MS, pe care i-au cooptat abuziv în comisia de control, deşi medicii NU erau funcţionari ai MS, nici funcţionari ai Corpului de control. Vă rog domnule Tolontan să anchetaţi aceste muşamalizări pe care le fac halucinant medici "luaţi de pe stradă", persoane private care fac muncă "voluntară" de control de stat în "timpul lor liber", uzurpând autoritatea Corpului de control şi împiedicând funcţionarii publici din Corpul de control să îşi exercite atribuţiile ce le revin exclusiv. Este vorba de medici-personaje private alese politic şi trimise în control în numele MS (!), cu "dedicaţie": fie de a decapita adversari politici, fie de a muşamaliza neregulile prietenilor politici. Cereţi MS lista nominală a tuturor comisiilor de control trimise în timpul mandatului ministresei şi să vă fie precizat pentru fiecare membru dacă e sau nu funcţionar al MS...E foarte simplu de devoalat mecanismul

rexrapidistul  •  6 noiembrie 2018, 19:37

Trebuie *** cu acte sa iei lumina de la *** ce scriu la fituica *** numita ]libertatea!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Pacientuedevina  •  6 noiembrie 2018, 19:55

Şi "surprize-surprize", să vedeţi numai în ce incompatibilităţi şi conflicte de interese se află aceşti medici "voluntari" care uzurpă autoritatea de stat...Spun surse din MS

Pacientuedevina  •  6 noiembrie 2018, 20:07

E ca şi cum eu (economist la o firmă) aş fi luat de pe stradă de Curtea de Conturi şi trimis să fac control de audit extern public (control de stat în numele Curţii) la spitalele publice în timpul meu liber, ca muncă voluntară, fără să fiu funcţionar al Curţii de Conturi, fără să răspund legal ca funcţionar (deci putând muşamaliza orice), fără să trebuiască să îmi declar conflictele de interese în activitatea de control etc. Aberant de fraudulos! De ce e în stare acest MS!!! A propos, de ce Curtea de Conturi a României NU anchetează gravele nereguli economico-finaciare ale spitalelor publice, mai ales tunurile în achiziţiile publice? Alo, se trezeşte cineva, opreşte cineva jaful???

pacientuedevina  •  6 noiembrie 2018, 21:51

e un puroi groaznic in ministerul acesta...

mioara  •  7 noiembrie 2018, 0:17

Acest domn a controlat spitalul unde lucrez acum cativa ani, nu era sef dar pot sa spun cu toata certitudinea ca era de o corectitudine maxima si super destept.Nici pe departe genul care sa tina dosarele la sertar, probabil ca omul trebuie sa dispara din peisaj si e incomod pentru unii.

pacientuedevina  •  7 noiembrie 2018, 0:27

Care infecteaza intregul sistem medical public

tuti  •  7 noiembrie 2018, 0:31

Chiar nu cred ca subordonatii lui Constantinescu au gasit nu stiu ce grozavenii la spitale, auditorii astia nici nu stau prin controale, vin 2 zile pe saptamana si 3 chiulesc, dar leafa le merge, ba mai mult deconteaza cazari de zeci de milioane fara sa vada hotelurile iar unii din ei sunt si incompetenti .Sorina Pintea ar trebui sa schimbe toata structura de la audit ca sa se miste ceva, sa schime garnitura comunista si corupta mostenita de pe vremea dl.Radu.

flori  •  7 noiembrie 2018, 0:52

La Corpul de control e si mai grav, aia vin in controale la spitale si se vaita managerilor ce salarii mici au ei, inchid ochii la nereguli ,ba mai mult le arata si reclamatiile managerilor , isi i-au cadourile bine meritate iar procese verbale de control le scriu chiar angajatii spitalelor, asta ar trebui sa stie ministra.

Mihai  •  7 noiembrie 2018, 9:08

pacientuedevina, "puroi groaznic" este nu numai in MS, ci in tot sistemul medical romanesc. Începând cu banul public si cel din portofelul bolnavului, drenat fraudulos in buzunarul unor slujitori bolnavi de avariție, prin conflicte de interese, achiziții publice, compromisuri deontologice si terminând cu respectul minim cuvenit fata de cei asistați, aflati in suferinta. Anchetele jurnalistice nu pot dezvălui decat cazuri singulare, semnalate de regula de cei din interiorul sistemului, care si-au mai păstrat bunul simt si n-au uitat de jurământul profesional, dar adevarata dimensiune a "epidemiei", instalate in întregul sistem de sănătate, poate fi constatata oriunde te adresezi, fie la medicul de familie, fie la cabinetele din ambulator, ori la la urgenta sau spital. Încercați, domnule Tolontan, sa fiti o zi pacient, sa asteptati la cozile interminabile, la prima ora, iar medicul sa vina la program dupa 1-2 ore, pentru ca de regula este prezent fie in spital de stat, fie in cel privat, sa fiti programat si pregătit pentru o intervenție de urgenta in sala de operație de cel putin doua-trei ori si apoi sa aflati ca mai trebuie sa așteptați, pentru ca "domnul profesor a avut cazuri prioritare", sa dati șpaga cuvenita, pentru a fi tratat omenește, s.a.m.d. Dupa un periplu de acest fel cu siguranța vom concluziona ca se impune de urgenta o revolutie in domeniul asistentei medicale romanesti.

Pacientuedevina  •  7 noiembrie 2018, 12:00

Bravo flori, bravo Mihai! Şi voi sunteţi dovada că cetăţeanul pacient român NU MAI POATE FI MINŢIT, nu mai merg vrăjelile, manipulările şi muşamalizările sistemului medical! Se pune întrebarea de interes legitim public: ministrul conduce ministerul; sau ministerul îl conduce pe ministru, oare? Oare sistemul şi-a luat din rândurile sale un manager de spital ("bun comunicator") şi l-a pus ministru, pentru a se securiza şi pentru a garanta omerta, sau nu? Ce vă spun faptele clare din acest minister şi ale acestui ministru? Cu ce s-a remarcat acest ministru în lupta contra muşamalizărilor, ce sancţiuni a dat, ce măsuri contra morţilor evitabile din spitale a luat prin ordin de ministru, ce ordine pentru transparentizarea totală a sistemului public medical şi includerea asociaţiilor pacienţilor în lanţul deciziilor (inclusiv în spitalele publice şi în monitorizarea reală a declarării infecţiilor nosocomiale) etc. a dat?

carmen i  •  7 noiembrie 2018, 13:19

Deja este o banalitate: in sistemul sanitar aproape toti cei cu functii de conducere sunt incompatibili sau in conflict de interse. Acum Constantinescu Mihai o sa atace decizia in instanta, iar cat timp va dura procesul (2-3 ani minim) isi va pastra functia si va incasa leafa in continuare. De ce nu o intrebati pe Sorina Pintea daca sunt recuperati banii de la cei aflati in incompatibilitate si conflicte de interese acolo unde a ramas decizie definitiva? De ce Ministerul Sanatii nu previne astfel de situatii prin verificarile prevazute de lege, cum ar fi Ordinul MS 663/2006? Daca as fi jurnalist i-as pune niste intrebari dure ministrului sanatatii, cu legea in fata, intr-o emisiune televizata, ca sa vada toata lumea nesimtirea si indolenta. Dar cred ca va depaseste o astfel de initiativa si nici macar nu ati sti ce sa intrebati. Problema nu e ca x e incompatibil, ci ca este lasat de autoritati cu toate ca aveau obligatia sa previna astfel de cazuri.

Clientu’  •  7 noiembrie 2018, 13:43

Fostul sef al auditului Radu, este cel care l-a plantat pe Constantinescu in functia de sef. Lui sa ii multumeasca lumea pt asa corp de "profesionisti". Da, trebuie restructurare acolo, caci jumatate nu isi fac prea bine treaba, desi pe vremea lui Nicolaescu lucrau altfel. Constantinescu nu a facut mai nimic, doar proiectul lui il,intereseaza, in rest...e tabula rasa bietul om, ca doar il stie tot sistemu', nu doar dna Mioara, cea care ii ridica statuia!

Gabi  •  7 noiembrie 2018, 16:27

Pentru "CURATENIE" ( dar ce spun eu ? e vorba de "DERATIZARE" ...) in spitale e nevoie de oameni DIN AFARA "SISTEMULUI", CORECTI si BINE PLATITI ! Coruptia, increngaturile si legaturile de cumetrie de la varful conducerii, incompetenta manageriala si nerespectarea procedurilor interne la care se adauga slugarnicia fata de sef tipica unor relatii de tip feudal, compun traiectoria continuu descendenata a calitatii actului medical din mai toate spitalele de stat din Romania.

Pacientuedevina  •  7 noiembrie 2018, 18:56

Functionarii din MS au început să vorbească, deoarece spun că tot mai mulţi pacienţi, prin case de avocatură, dau în judecată MS pentru muşamalizările din spitale, şi nu vor ca ei să plătească pentru deciziile "politice" de muşamalizare...

Pacientuedevina  •  7 noiembrie 2018, 18:56

Bineinteles, marele ars transferat in Belgia a ajuns acolo cu doua infectii nosocomiale (IAAM) din cele doua spitale rou. Pe care acestea NU LE-AU RAPORTAT, nu au luat masuri! Iar ministra nu ia nicio masura de sanctionare. Iata o noua dovada a musamalizarii CU COMPLICITATEA MS

pacientuedevina  •  7 noiembrie 2018, 19:11

Dragă carmen i, ministra nu dă interviuri incomode, ea are consilier de imagine şi multe -multe interviuri non combat (în faţa Ministerului şi în alte locaţii atent alese şi cu reporteri "invitaţi"), sistemul are grijă de bibeloul ei, nu cumva să îl spargă cineva...cu realitatea cruntă

pacientuedevina  •  7 noiembrie 2018, 21:27

chiar credeţi că ministra ar accepta un interviu (fără întrebări prestabilite, fără răspunsuri cu 2020 şi baliverne neverificabile şi lipsite de concret) care să îi fie luat de domnul Tolontan timp de cel puţin 2 ore? Credeţi că s-ar prezenta ministra cu date concret determinate şi verificabile privind cele zero ordine de ministru privind oprirea efectivă a muşamalizărilor din sistem?

Ervin  •  7 noiembrie 2018, 23:31

Sunt in tara asta multi oameni foarte rabdatori , blajini si cu mult bun simt . Acesti oameni sunt multi. Români. Care au ales cu buna stiinta sa creada cu putere ca suntem un popor harnic, cinstit, corect, sincer, mandru, vesel si serios in acelasi timp si mai presus de toate cu coloana vertebrala. Acesti oameni vor fi medicamentul la cancerul format din politicienii de astazi. Este doar o chestiune de “cand”/timp si nu de “ daca” ptr a vindeca conducerea acestei tari . Va rog sa remarcati nuanta: sa vindecam conducerea nu tara. Ptr ca tara nu este formata deloc, dar absolut deloc din hoti,lenesi, mincinosi , escroci, talhari si slugi. Auzeam deunazi de la un politician de stanga ca Dragnea se bate ca un leu. Un singur comentariu: pe steagul dacilor era si un cap de lup. O fi leul regele animalelor,dar eu inca nu am vazut lup la circ...... Asa ca mai devreme sau mai tarziu va veni si medicamentul....

PACIENTUEDEVINA  •  7 noiembrie 2018, 23:44

Rou este pe ultimul loc in UE la sistemul de sanatate...halal performanta a MS rou... degeaba incearca MS sa ne imbete cu apa rece

IMGB  •  8 noiembrie 2018, 6:40

$$$$ Ervin .............. Oamenii aia de care zici tu nu sint asa multi .... romanii sint o turma fara nici o coloana vertebrala ! Trei mici si-o bere si gata .... Tu scrii frumos .... si eu scriam ca tine dar mi-a trecut ! Nu exista niciun medicament , deocamdata, pentru ROMANIA .... ps. sigur ca-mi pare rau ca scriu toate astea .... dar asta e !

PaCiEnTuEdEvInA  •  8 noiembrie 2018, 9:05

Exista o serie de intrebari de interes legitim public: 1. Ce se intampla daca in locul unei celebritati (Busu) era un pacient obisnuit, fara pile (deci pentru care nu intervenea Arafat: ca sa i se gaseasca din iarba verde un medic somer neangajat al spitalului ca sa-i faca operatia salvatoare LA TIMP; ca managerul sa dispuna deschiderea salii de operatie)?; 2. Cum e posibil ca MS sa MINTA DIN NOU si musamalizeze comportamentul de dumnezeu medical local al unui sef de sectie, care: incalca obligatia legala de a raspunde la telefon pentru un caz de URGENTA medico-chirurgicala, desi era in GARDA LA DOMICILIU si era platit pentru asta; 3. Cum e posibil sa MINTA MS ca s-au respectat procedurile, cand in realitate a fost incalcata legea care garanteaza dreptul pacientului la asistenta medicala de urgenta, pe care spitalul public NU a asigurat-o, ci a fost prestata de un medic somer, care nu are contract cu spitalul si cu casa de asigurari?; 4. Ce infractiuni s-au comis de casa de asigurari de sanatate cand a incheiat ilegal cu spitalul contractul de finantare (din banii nostri ai asiguratilor) a unei sectii de cardiologie interventionala, care NU poate asigura asistenta medicala de urgenta garantata de lege pacientilor 24/24 si 7/7? Raspunsurile va vor devoala mecanismul mortilor evitabile, dar inadmisibile, ale pacientilor anonimi, precum si autorii morali ai acestora

pacientuedevina  •  8 noiembrie 2018, 11:24

Medicii care au ales să nu ascundă infecțiile, NU MAI AŞTEAPTĂ DUPĂ MINISTRĂ să emită ordinele cu măsurile deja aplicate în străinătate, aceşti medici le aplică deja, demonstrându-le celorlalţi că se poate. 1. Medicul brașovean Dan Grigorescu, șeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, atrage atenția că o condiție principală pentru ca o infecție nosocomială să poată fi raportată este ca fiecărui pacient să i se ia probe bacteriologice la internare, condiție care este "puțin respectată în spitalele din România". Dan Grigorescu vorbește și despre importanța întocmirii și actualizării permanente a unei "hărți bacteriologice" a spitalului - un alt lucru care se face în spitalele din străinătate, dar nu și în cele din România. Dan Grigorescu spune că "din câte cunosc eu, efortul de a contribui permanent la realizarea unei hărți bacteriologice a spitalului nu este un criteriu în contractul de management al șefilor de secție. În străinătate eu știu că se face asta." În Secţia de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, condusă de Dan Grigorescu, "infecțiile nosocomiale se raportează cu mare rigurozitate. Și fără nicio teamă!": se recoltează probe bacteriologice pacienților atât la internarea în secție (indiferent că vin din afara spitalului sau dintr-o altă secție din spital), cât și după - chiar zilnic, atunci când este necesar. Concluzia medicului Dan Grigorescu este că "Argumentul pe care unii medici îl scot în față – acela de a nu raporta infecțiile nosocomiale din teama ca ar putea fi sancționați - are mai degrabă rolul de a masca un anumit grad de dezinteres. 2. La rândul său, medicul Elena Copaciu, fosta șefa a Secției de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgență din București, atrage atenția că "Este adevărat că nici cei care fac inspecțiile nu își pun în mod real și corect întrebări și nu caută răspunsuri și atunci e un fel de: noi ne facem că raportăm, ei se fac că inspectează și rezultatele se răsfrâng la patul bolnavului, direct în pronosticul și în viața lui." "Nedeclararea infecțiilor nosocomiale duce la decese evitabile", pune punctul pe i medicul Elena Copaciu. Pentru spitalele care refuză să raporteze infecțiile, Elena Copaciu are și câteva întrebări, deocamdată fără răspuns: "Cum explică spitalele, în aceste condiții, circulația de germeni multirezistenți și culturile microbiologice care se izolează în spital? Pentru că, dacă iei rezultatele dintr-un an de zile, ce ai izolat laboratorul de microbiologie al spitalului, rezultă că circulă aceste tulpini, dar înțeleg că nu dau infecții, nu? Sau cum? Și cum justifică un consum mare de antibiotice? Pentru că, dacă este să iei, procentual, cât din bugetul spitalului respectiv merge pe antibioterapie majoră din liniile care se spune că sunt de rezervă, cele cu spectru ultra-larg, dacă nu ai infecții, cum le justifici consumul?"

pacientuedevina  •  8 noiembrie 2018, 11:30

"Aseară, când ministrul Sănătăţii Sorin Pintea a fost prezentă la Braşov pentru a prezenta ordinul de ministru prin care va fi înfiinţat noul spital regional din municipiu, dr. Grigorescu a reiterat problema acestor infecţii nosocomiale şi a spus că ar trebui luate măsuri ca fiecare cadru medical să le raporteze fără nici o teamă, astfel încât să fie evitate pe viitor astfel de tragedii. Acesta a mai aăugat că, în secţia pe care o conduce, fiecărui pacient îi sunt recoltate probe bacteriologice la internare, astfel încât pacienţii cu probleme să fie identificaţi şi izolaţi". Deci este clar că ministra ştie exact că această măsură copiată din străinătate e funcţională. Aţi văzut vreun ordin de ministru care să generalizeze această măsură la nivelul tuturor spitalelor şi să alinieze sistemul medical la exigenţele UE? Nici vorbă. Iată o nouă probă concretă, punctuală, verificabilă, a COMPLICITĂŢII MS

pacientuedevina  •  8 noiembrie 2018, 12:08

Iata explicatia pentru faptul ca, statistic, Rou are cele mai putine IAAM! Le musamalizeaza chiar MS

PaCiEnTuEdEvInA  •  8 noiembrie 2018, 21:24

Întrebare de interes legitim public: ce face în Rou, ministrul sănătătii, colegiul medicilor, parchetul, când un dumnezeu medical local - sef de sectie: incalca obligatia legala de a raspunde la telefon pentru un caz de URGENTA medico-chirurgicala, desi era in GARDA LA DOMICILIU si era platit pentru asta; tine discretionar sub cheie sala de operatii din spitalul public, de parca ar fi mosia sa proprie, chiar dacă pacientii aflati la un pas de moarte asteaptă disperati dupa el, fiecare secundă fiind vitală... Raspunsul: NIMIC. Acesta este brandul de tară al Rou

bg  •  9 noiembrie 2018, 8:59

In 2014, INSP a facut un studiu privind consumul de antibiotice si rezist. la antibiotice in care au putut include doar 17 spitale (ce reprez. 4,5% din totalul sp. publice) care au avut laboratoare de microbiologie ce au putut furniza date valide. Va dati seama de dezastrul din lab. de microbiologie din spitale? Multe sunt inexistente, neacreditate, fara personal calificat, funct. in cond. improprii, fara aparatura, reactivi, nefinantate, iar multe sunt privatizate si nu accepta sa faca si supravegherea I.N. In plus, Inst. Cant. este aproape desfiintat si nu s-a pus nimic in locul lui cu functie de coordonare nationala in dom. lab. de microbiologie (rap. misiunii UE din 2017). Multumim corifeilor microbiologiei romanesti! Medicii evita specializarea microbiologie, iar biologii (dupa ce nu le-au crescut salariile ca la medici) nu mai vin sa lucreze in lab. medicale. Sist. national de microbiologie trebuie regandit, finantat, si ptr. asta este nevoie de VOINTA POLITICA, ca in toate domeniile...

Pacientuedevina  •  9 noiembrie 2018, 11:09

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Pacientuedevina  •  26 noiembrie 2018, 11:15

Stimate domnule Tolontan, ce se mai intampla aici? Lasati aceasta investigatie in coada de peste? Domnii/doamnele isi desfasoara in continuare activitatea si ne sfideaza pe noi contribuabilii si ei au salarii de mii de euro, bani din proiect , li se majoreaza salarii, li se dau sporuri...pentru ce? Pacientii nu au un agocalmin in spitale, unii medici nu stiu cum sa mai imparta medicamentele pacientilor si ei isi bat joc, ignora tot in jurul lo si se cred de neinfrant? Pana cand accesptam ignoranta, indolenta, furtul, parsivitatea… Doamna ministru ce face? Care sunt prioritatile acestei tari?

Sano  •  18 decembrie 2018, 10:55

Dna ministru, ce faceti, doamna? Mai existati prin MS? Ati facut curatenia? Indivizii si individele care va fac prf imaginea misuna linistiti in functiile cheie? Bravo! Aveti tupeu, nu gluma, sa iesiti pe sticla cu seninatate sa bociti, chipurile, victimele sistemului asta nenorocit care omoara lumea prin spitale! Bravo, doamna!

Sano  •  16 iulie 2019, 12:52

Investigatia merge mai departe: http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000368208&id_inst=2

Sano  •  16 iulie 2019, 12:55

Investigatia continua, asteptam finalul: http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000368208&id_inst=2

Sano  •  17 septembrie 2019, 15:40

Buna ziua, Inca o mizerie a domnului SEF de la audit, nu isi publica intreaga declaratie de avere si interese, omite ce e mai important: veniturile, economiile si datoriile. Acest lucru este public si se poate vedea ca nu respecta INCA O DATA LEGEA si in departamentul pe care il "conduce" are o atitidine de "stapan pe plantatia de sclavi : http://www.ms.ro/download/declaratii_active/constantinescu_mihai/Constantinescu-Mihai_4.pdf Acest formular este obligatoriu pentru ORICE functionari public.

Viorel  •  13 decembrie 2019, 13:55

Continuare: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2593110824136157&id=1213299995450587

Simon  •  5 mai 2021, 10:26

A dat in judecata MS si a revenit ca sef! asa ca - Statul la stat formeaza dinozauri.

Comentează