SECRETELE „COLECTIV” ÎN IMAGINI ȘI DOCUMENTE: Chirurgul Emanuel Albu a cerut, încă din prima zi, în foaia de observație, transferul rănitului Roberto Vlăduț! Vlăduț pleacă ultimul și moare!

În ciuda versiunii oficiale propagată public de Bănicioiu  și Arafat, medicii își anunțaseră în scris șefii că nu-i pot trata eficient pe arșii de la ”Colectiv!”.

joi, 22 noiembrie 2018, 12:23

”IMPORTANT!! Se recomandă transferarea pacientului într-un centru cu experiență în tratarea arșilor mari. Peste 60% din suprafața corporală, este toată grăsimea arsă” doctorul Emanuel Albu, pe foaia de observație a lui Roberto Vlăduț în 31 octombrie 2015

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Prima noapte de după ”Colectiv” a fost dedicată stabilizării celor arși.

Viețile pacienților au dansat cu lupii pe teritoriul rece, strălucitor și narcotizat al medicilor specializați în reanimare.

”Da, asta afișăm noi, medicii ATI: asprime. Mai ales bărbații din ATI au o mentalitate de masculi alfa, parcă se detașează și devin dominatori și insuportabili ca să se focuseze pe spațiul îngust dintre moarte și viață”, spune Letiția Coriu, unul dintre medicii care au prins ”garda Colectiv” la Spitalul Universitar.

În dimineața de vineri, 30 octombrie 2015, când ”Colectiv” aștepta, croncănind, pe roțile timpului, Coriu s-a trezit șefă la una din secțiile ATI de la ”Universitar”, clinica mamut de pe Cheiul Dâmboviței.

Din cauza problemelor legale, fosta șefă ATI, Adriana Nica, prietena lui Sorin Oprescu, renunțase la poziția sa de conducere din cel mai mare spital al țării.

Coriu vine în locul lui Nica.

Peste doar câteva ore avea să ciocăne la ușă prăpădul.

Prima vizită de după ”Colectiv”

În noaptea incendiului, medicii ATI de la toate spitalele bucureștene au încercat, și mulți au reușit, să-i țină în viață pe tinerii arși.

Dimineața, au intrat în scenă doctorii de chirurgie plastică.

Aici, la Spitalul Universitar, la vizita de gardă de sâmbătă s-a petrecut un episod necunoscut până azi.

Doctorul Emanuel Albu îl consultă pe Roberto Vlăduț.

Băiatul de 18 ani e într-un risc enorm.

Medicul recunoaște că este depășit, și el, și Spitalul Universitar

Imaginile arată cititorilor o parte din ce vede medicul Albu în dimineața de după ”Colectiv: Vlăduț e ars cumplit pe mâna dreaptă, pe corp, pe gât, pe cap!

Peste 60% din corp e ars.

Doctorii de la Universitar au solicitat transferarea lui Roberto Vlăduț către un centru specializat încă din prima zi, dar băiatul a ajuns în străinătate printre ultimii. Acolo a și decedat

Roberto Vlăduț arată ca întruchiparea crucificată a unui mare ars. Dar la Spitalul Universitar nu se tratau mari arși!

Ca și la ”Elias”, la ”Sf. Ioan”, la ”Bagdasar Arseni” și în alte locuri, covârșitoarea majoritate a medicilor și asistenților de aici nu se luptaseră în viața lor cu un caz de mare ars!

”Cu marea sa experiență de chirurg plastician, Albu și-a dat seama că suntem depășiți, că nu le putem asigura condițiile”, povestește momentul o colegă din secția lui.

Și, atunci, chirurgul Emanuel Albu scrie în foaia de observație a lui Roberto Vlăduț că el trebuie transferat la o secție de specialitate!

Documentul care urmează a ajuns deja și la Parchet, unde medicul Albu a fost audiat luni, 19 noiembrie 2018.

Chirurgul Albu își începe recomandarea transferului lui Vlăduț cu ”IMPORTANT!!”

Ce scrie medicul specialist în prima dimineață de după ”Colectiv în fișa lui Vlăduț?

”IMPORTANT!! Se recomandă transferarea pacientului într-un centru cu experiență în tratarea arșilor mari. Peste 60% din suprafața corporală, este toată grăsimea arsă”

Indicația medicului Emanuel Albu, consemnată pe fișa medicală în 31 octombrie 2015, privind transferul lui Roberto Vlăduț

”Recomandarea de transfer a medicului Albu însemna automat transfer în străinătate, pentru că cele câteva locuri disponibile de la Spitalul de Arși erau deja ocupate, tot cu răniți de la Colectiv”, explică unul dintre medicii martori la scenă.

Albu pune parafa pe această cerere.

Este primul medic care face așa ceva, împotriva versiunii oficiale propagate public de secretarul de stat Arafat și de ministrul Bănicioiu, care personal asigura familiile și cetățenii că ”avem toate condițiile în spitalele noastre”!

Nu, nu le aveam, iar acum există și dovada scrisă că medicii știau că nu le aveam și că nu toți au tăcut.

Insistă ca pacientul să fie transferat

Suntem sâmbătă dimineață, 31 octombrie 2015, la numai câteva ore după incendiul de la ”Colectiv”.

În fața clubului de lângă bisericuța Bucur, lăcașul alb al întemeietorului orașului, asfaltul încă fumegă.

Iar spitalele și statul român acționează exact invers decât cere unul dintre specialiștii avizați, chirurgul plastician Emanuel Albu, medic pus în fața unui caz real, Roberto Vlăduț, cu mari riscuri de complicații și de deces.

În plus, Albu revine și, peste o zi, mai scrie încă o dată în foaie: ”IMPORTANT. Se menține indicația de transfer într-un centru de tratament al marilor arși”!

A doua solicitare a medicului Emanuel Albu pentru transferul pacientului Roberto Vlăduț


”A plecat cu primul avion ziaristul care vorbea tot timpul la telefon”

Abia la o săptămână de la primele dovezi scrise, pe 7 noiembrie 2015, autoritățile cedează și trimit primele două avioane în străinătate.

Imagini cu arsurile lui Alexandru Hogea, oferite de familia acestuia pentru ca publicul să vadă ce înseamnă un pacient mare ars. După ce a fost amânat de două ori, Alex a fost transferat la AKH Viena, pe 7 noiembrie, unde a și decedat

Chiar și atunci, de la Spitalul Universitar nu e transferat Roberto Vlăduț, nu e transferat Alex Hogea, ci ziaristul Cătălin Grădinariu, fără niciun risc vital!

”În timp ce alții erau în comă sau sedați masiv, Grădinariu stătea în pat și dădea telefoane. Tasta pe ele. Sigur că avea dureri, îi dădeam calmante, însă nu avea niciun risc. Folosea mai multe telefoane, vorbea mereu pe căști, că la mâini era într-adevăr ars, dar nu circular, nu grav, doar pe fața antebrațelor. Toți știam că e de la presă. Nu știm nici acum cum a reușit să plece”, povestesc medicii din Universitar.

”Doar știm că a venit înștiințarea pe numele lui Grădinariu semnată de Raed Arafat. Inițial, în cazul lui Grădinariu, Arafat nu solicita formularul E112 că nu credea nimeni că statul poate să-i plătească tratamentul urgent având în vedere rănile mici. Până la urmă, a plecat urgent și i-a și decontat statul” Medic din Spitalul Universitar

Și în cazul lui Grădinariu, medicii români au folosit Nexobrid, crema-minune venită din Israel, care înlocuiește anumite intervenții chirurgicale, mai mici, iar pielea lui era în curs de epitelizare.

În decembrie 2015 revenise deja acasă.

Astăzi, Cătălin Grădinariu lucrează ca specialist PR la Biroul de Presă al CFR.

 

Moare în ziua când împlinește 19 ani

Roberto Vlăduț, primul rănit de la Colectiv” care primise recomandare insistentă de transfer nu pleacă nici pe 7.

Imagini oferite de medici pentru Libertatea ilustrează rănile marilor arși din Spitalul Universitar, care nu au prins primele avioane, cele din 7 noiembrie.

Imagine oferită ziarului Libertatea de medicii de la Spitalul Universitar, unde se poate vedea lichidul negru de la fum scos din plămânii lui Alex Hogea

”Din plămânii lui Alex Hogea scoteam negru de la fum!”, arată doctorii.

Roberto Vlăduț e ultimul transferat din Spitalul Universitar, pe 8 noiembrie, spre Anglia.

Ajunge la Liverpool duminică spre luni noaptea, iar marți, de ziua lui, moare în spital. Împlinea 19 ani.

Corbul a câștigat. Iar ”Nevermore” nu se aplică, căci Colectiv se poate repeta oricând.

Neliniștea i-a cuprins pe cei implicați. Aflați mâine de ce.

 

 

Comentarii (33)Adaugă comentariu

Madalin  •  22 noiembrie 2018, 12:50

Toti trebuie sa plateasca, de la cel mai mic pana la cel mai mare. Nu conteaza ca suntem in Romania si lucrurile nu se prea intampla de multe ori cum ar trebui. Sunt multe aspecte contradictorii in declaratiile lor, este evident ca stiau mult mai multe decat ce au declarat in acele zile si dupa aceea. Cand un medic a avertizat a 2a zi dupa dezastru ca nu ii pot trata pe raniti in tara, toti cu functii mari i-au sarit in cap.....realitatea a dovedit ca avea dreptate acel medic....realitate ce a fost platita prea scump. Multi dintre ei probabil ar fi trait si astazi..... De aceea trebuie sa se faca lumina si sa plateasca TOTI!!!!

Deva  •  22 noiembrie 2018, 13:29

De ce mai este inca arafat in functie? Cine il sustine pe acesta? De ce nu se vrea un roman pur in functie?

Cătălin Tolontan  •  22 noiembrie 2018, 13:31

@Deva: Nicolae Bănicioiu este român pur și el este cel care a spus ca ”avem de toate”. Dupa cum Raed Arafat era palestinian si cand facea SMURD, care e una din reusitele incontestabile ale sistemului romensc in general, nu doar al celui de sanatate. Nu nationalitatea unui om il defineste.

Om  •  22 noiembrie 2018, 13:31

Ei si-au pierdut viata, noi le-am pierdut inca 3 ani...

Andrei F  •  22 noiembrie 2018, 13:33

Articolul ne spune ca un medic pe nume Albu si-a facut meseria...El este unul din cei multi...Cine putea sa fie doctorul Albu?Recent doctorii de la Iasi,de la Tirgu Mures ,de la Bucuresti ,un ministru ,un parlamentar de opozitie PNL sau USR...care la fel au cautat pentru pacienti arsi grav cel mai bun remediu...Impreuna au reusit...Cazul nu este de nivelul Colectiv dar s-a intamplat in Moldova.Pacientii au fost transferat pe ,,barba ,,ministrului care s-a luptat cu functionari ajutata de un parlamentar de opozitie in Belgia.La fel ca doctorul Albu si medici din Iasi,Tirgu Mures au cerut un spital pentru gravitatea cazului...Un mare obstacol a fost suma neachitata pentru cativa mineri tratati in Belgia dar suma a ramas neacoperita...Din pacate pacientul a murit...Cine a mai fost doctorul Albu?Pai in cazul Hexi medicii din Barlad care in 2011 au spus tot cu acte ca doctorul Albu ca dezimfectantii Hexi erau slabi...O ancheta ceva ,macar jurnalistica?Eu de cand am aflat ma tot intreb de ce cineva de la Barlad inca nu a ajuns Ministrul Sanatatii pentru ca a demonstrat competenta din plin!Din pacate Barladul nu este atractiv nici pentru presa....-----Acum pe logica...Cum vine aia ca gazetarul asculta prin casti pentru ca avea mainile arse?Daca asculta fara casti folosea mainile?E chiar invers!Pentru a asculta prin casti folosesti mai mult mainile!...2.Medicul Albu avea cumva fir direct cu Banicioiu sau Arafat?Nu reiese din articol si nici din cautarile pe internet...In cazul pacientilor din Moldova sau Pitesti transferati in Belgia tot a durat zile intregi desi pana si Primul Ministru a fost implicat...conform Google ca sa nu avem vorbe...In cazul unui pacient din Constanta cu arsuri de 40% varful medicinei romanesti recent a dat un pronostic de supravietuire de 50%...Cum ar fi in cazul pacientilor cu 60%?Apoi pacientii inditferent de suprafata vatamata pot fi transportati si in ce conditii-se poate sa mai aflam niste adevaruri...?Pacientul decedat in avionul spre Olanda ?-----Pentru ca se repeta iarasi ca Banicioiu si Arafat au facut si desfacut...unde este proba ca ei stiau situatia tuturor pacientilor si mai ales daca nu aveau resurse puteau spune adevarul?Acel adevar ar fi vindecat?In cazul Barlad-Hexi nu este bine de stiut,anchetat... pana unde a ajuns informatia despre dezinfectanti?In procesul Hexi nu s-a probat-conform articolelor de aici-ca spitalele depistasera transe de dezinfectanti slabi,neconformi dar acestia au fost doar returnati?In acest caz unde a fost stopata informatia?------Si...daca mai era in functie prietena lui Oprescu ,la experienta ei este gresit sa credem ca erau mai multe sanse sa unii pacienti de la Colectiv sa fi fost intr-o stare mai buna?

Florentina  •  22 noiembrie 2018, 13:47

Avem de tot ce ne trebuie., asa spuneau. Nu aveau nimic. Se primeau medicamente la biroul directorului de spital pe baza de contract de donatie. Curgeau liste cu medicamente lipsa. De ce au intarziat atat de mult trimiterea lor in strainatate, desi doctorii stiau clar ca nu se fac bine tinerii arsi? Si pe cei trimisi, I-au trimis tarziu cand nu mai erau sanse. S-au intors intr-un sicriu. Le doresc sa-i bantuie imaginea parintilor copiilor decedati , acelora, care au hotarat soarta adormitilor nostri. Colectiv va mai fi si sfarsitul va fi la fel.

Alin  •  22 noiembrie 2018, 14:11

Sa faca specialistii din guvernul asta si in general din politica noastra care toata ziua stau si lucreaza doar le legile justitiei, spitale specializate pentru marii arsi. Sa isi puna mintile alea luminate sa construiasca spitale specializate pentru arsi. Daca il intrebi ceva pe Dragnea iti explica intr-un limbaj academic de parca e cel mai elevat om care a trait vreodata pe Pamantul asta, dar il duce capul doar cum sa se imbogateasca el si slugile lui. Nu e in stare sa isi puna mintea elevata la contributie sa faca un *** de spital.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

me  •  22 noiembrie 2018, 15:18

*** *** Era datoria lor. Iar acum stau bine, tot pe banii nostri, impreuna cu cei carora le-au pus pile.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adi  •  22 noiembrie 2018, 15:25

Dr.Pieptu a spus in Ziarul de Iasi, ca tratamentul cel mai bun pentru marele ars este AVIONUL spre Germania, Franta, Sua, etc.

Andrei F  •  22 noiembrie 2018, 15:29

@adi • 22 noiembrie 2018, 15:25 ,, FOCUS: Un tânăr cu 95% arsuri pe corp a fost salvat de medici, deşi avea şanse de sub unu la sută,,

ADN 10  •  22 noiembrie 2018, 16:31

Pușcărie sa fie pentru toți "i" responsabilii din cazul Colectiv, dar și pentru cei de dinaintea și de după aceasta tragedie. Toți au mințit, mint și vor minți în continuare. Rușine *** ***! Oare ce ar fi făcut (domnul) Banicioiu, și alții ca el, dacă cineva drag lui era în situația aceea, tot asa i-ar fi promis ca are de toate și sa stea linistit(a), ca va muri oricum dar va muri în tara lui(sa). Și mai nou, tovarășul Banicioiu, mai ca ar vrea din nou sa roada un os pe la vreun minister! Rușine *** ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ADN 10  •  22 noiembrie 2018, 16:35

Iar (domnul) Arafat, respect pentru SMURD, dar în ultimul timp e un "concluzionist ", care nu face mai mult decât sa ne spună ca sistemul nu funcționează. Rușine *** ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ADN 10  •  22 noiembrie 2018, 16:58

Mi s-au moderat comentariile "deoarece conțineau limbaj vulgar sau jignitor", dar oare pentru România nu e vulgar sau jignitor ce au făcut și ce fac nesimțiții astia! Rușine *** ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

zorrozabal  •  22 noiembrie 2018, 17:23

In februarie 2013,guvernul Ponta a indraznit sa dea O.G.nr.7/2013 pentru impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute de multinationale!In expunerea de motive se arata ca multinationalele au majorat in mod nejustificat tarifele fara o cauza economica!In noiembrie 2013,Ponta si-a dat demisia -din cauza tragediei de la Colectiv-iar noua lege- intrata in vigoare in 2018-a fost votata in parlament numai cu conditia sa nu se aplice ordonanta 7/2013!

Ilie  •  22 noiembrie 2018, 18:03

Banicioiu este un om care pare rupt de realitatea din Romania. Imi pare un om care nu-i pasa de nimeni si nimic cat este intr-o functie mare. Sper sa nu mai ajunga ministru al sanatatii, este o rusine pentru Romania acest individ care credea ca suntem la egalitatea cu Germania la momentul Colectiv.

Deva  •  22 noiembrie 2018, 18:23

@Cătălin Tolontan : Raed arafat nu mai trebuie amestecat cu smurd. A gresit cu colectiv, a gresit si dupa cazul colectiv, e raapunzator direct pt moartea celor 67 de romani de la Colectiv. Ponta a plecat, sa plec si el. Sa fie dat in judecata de rudele celor 67 de morti si de rudele si supravietuitorii , cateva sute din Colectiv , Pionierul. Cine il acopera? Dvs? Sistemul?PSD= FSN= FDSN = PCR

danai  •  22 noiembrie 2018, 20:16

Daca empatie nu e, nimic nu e. Il vad si acum pe Banicioiu ala, baiat smker cu fatza de tocilar, cum a zis sa stam linistiti ca avem de toate ca in occident si nu vor fi tratati mai bine afara din tara.. Si ala doarme linistit, cu zeci de tineri pe constiinta. IAr noi daca il vedem pe undeva, nu avem curajul sa-l tragem de guler! D-aia e mai bine sa fii rrom uneori! Sa ai curaj fara rusine, curaj in stare pura sa poti sa le bati obrazul lu Banicioiu si Arafat oriunde-i prinzi, dupa ce ai vazut pozele astea facute de parinti copiilor lor...

elena curic  •  22 noiembrie 2018, 20:50

toti va varsati furia mai mult sau mai putin justificat asupra unor persoane, dar acolo a fost mana criminala ; la noi nu au mai fost astfel de atacuri , deci nu aveam cum sa fim pregatiti ; nu e de vina niciun medic , care si-au facut treaba ; de vina sunt criminalii care au declansat dezastrul; clubul putea sa aiba zece autorizatii, ,, incendierea,, lui facea parte din plan

ticbis  •  22 noiembrie 2018, 21:26

Tolo, e momentul sa constientizam cu totii ceea ce traim zilnic in anii astia: intreaga Romanie e un dezastru, un haos politic, institutional si social cum nu cred ca a mai existat vreodata in istoria recenta a acestui neam in ultima suta de ani (ca tot vom sarbatori centenarul peste cateva zile). Pentru tot ceea ce se intampla sub ochii nostri acum, eu, personal, nu gasesc vinovati; ar fi chiar absurd sa-i cautam si sa-i nominalizam cu nume si prenume. Problema Romaniei e mult mai grava si extrem de complexa; este o problema de sistem, de mentalitati si de oameni, de cultura democratica si de constiinta civica. E o utopie sa avem pretentii, ar fi fost un adevarat record mondial daca Romania ar fi performat in conditiile astea. La urma urmei, avem un partid unic cu putere discretionara; avem un parlament populat majoritar cu persoane inculte si certate cu legea; avem un guvern format din ministri fara nicio pregatire profesionala: profesoras de sport la Dezvoltare, secretara de scoala generala de tara la Interne, absolventa de filologie la Munca si la Transporturi, prim-ministra profesor de tehnologie la Videle, fata de producator de alcool la Sport, contabila la Sanatate (cu fiul condamnat pentru trafic de droguri la 6 ani de inchisoare, recidivist), subinginer la Ape si Paduri, subinginer la Economie (condamnat pentru furt si delapidare atat pe vremea lui Ceausescu cat si dupa), cititoare de prompter primar general al capitalei... si lista continua pentru absolut toate demnitatile autoritatilor publice de stat si locale. Mai departe, avem corifeii Justitiei, astia care ne fac legile; mecanici si soferi de profesie, cu facultatea de drept facuta la 45 de ani, cursuri "la distanta", pe la "universitatile" obscure infiintate sub obladuirea directa a Abramburicai Kati in anii '90 in mai toate comunele tarii, sau prin Republica Moldova, fratii lor de "ciuma rosie" de peste Prut. Daca il mai adaugam la socoteala si pe Daddy, ala penal ce face si desface totul in tara, avem tabloul complet. In conditiile astea, eu unul nu vad de ce-am avea dreptul sa emitem pretentii; astia suntem si asta meritam. Ar fi culmea, trebuie sa n-ai toate tiglele pe casa sa speri ca din "nimicurile" astea sa se intample ceva bun pentru tara; ar insemna sa revolutionam noi, acum, intreaga teorie existentiala a omenirii, sa intoarcem pe dos toate perceptele stiintifice privind principiile de baza ale evolutiei unei societati... Imi pare rau, dar in conditiile expuse mai sus, asa ceva este imposibil, e o utopie! Toate tarile care au performat social, politic, democratic si economic au avut la baza un unic si esential pilon: conducatori de elita si profesionisti competenti. E valabil si pentru America dupa Independenta si dupa Razboiul Civil, e valabil si pentru Romania dupa Independenta, dupa Reintregire si in perioada interbelica, e valabil si pentru Germania dupa Hitler, e valabil si pentru Italia, Japonia, Marea Britanie sau Franta dupa WW2. Inchipuiti-va numai ce s-ar fi ales de toate natiunile astea daca incapeau atunci pe mana unora de teapa lui Iordache, Dragnea, Nicolicea, Olguta, Firea, Nicolae, Veorica, Carmen Dan, Laufer, Badalau, Pintea, Toader, Sova, Ponta, Tariceanu, Codrin Stefanescu, Oprisan, Grapini si ceilalti colegi "intelectuali"... Praf si pulbere erau acum! Tolo, revenind la subiect, in Romania se intampla exact ceea ce era normal dupa ani intregi de simulare artificiala a statului de drept; ne furam singuri caciula daca ne mintim noi insine ca n-ar fi asa. Este rezultatul unei struto-camile, un fel de tara condusa despotic de o camarila politica lipsita de competente si de simt national (ceva ca in Rusia lui Putin), combinata cu mimarea unei democratii de fatada pentru ochii Uniunii Europene. In mod normal, Romania, asa cum arata ea acum, n-are nicio treaba cu valorile si principiile europene; intr-o alta conjunctura, eram de mult dati afara. Doar teama de esec al conceptului de Uniune Europeana ii retine pe occidentali sa ne dea un sut in fund, atat noua cat si grecilor, polonezilor, bulgarilor si ungurilor. Evident, nu jucam in liga lor... suntem mult prea departe de cerinte si nici nu facem eforturi sa ne integram, dimpotriva... noi, tot cu Dragnea, tot cu Codrin, tot cu Nicolicea, tot cu Veorica...:) Problema e ca, daca (Doamne fereste), s-ar intampla in fiecare zi o tragedie ca la Colectiv, reactiile si eficienta sistemului ar fi exact aceleasi, efectele si consecintele identice; pentru ca n-are cum sa fie altfel din moment ce intreg sistemul functioneaza exact ca si atunci. Se merge pe ideea ca "n-o sa am eu ghinionul sa se intample in mandatul meu"; cu riscul asta asumat isi preia mandatul de ministru al sanatatii fiecatre contabil ajuns in postul ala, stiind bine ca nu se pricepe sa indrepte ceva, mizand disperat pe noroc si divinitate ca sa treaca anii fara complicatii si sa-si faca suma, asa cum toti borfasii de cartier se inchina la biserica si-si fac cruci in fata icoanelor inainte de a da o "lovitura", rugandu-se la toti sfintii sa nu dea "ghinionul" peste ei sa fie surprinsi de organe exact in momentul actiunii. La fel si in cazul infectiilor nosocomiale din spitale, in cazul dezinfectantilor masluiti, in cazul coruptiei din sistem. Tolo, sa fim seriosi; un contabil ajuns ministru al sanatatii este invariabil o persoana care nu cunoaste tainele medicinii si nici minimum de legislatie in domeniu, nici macar la nivelul meu sau al tau. Omul ala face acolo politica, nu management in sistemul de sanatate. Nu ca n-ar vrea, dar nu se pricepe! De aici incolo, devine normal ce se intampla: toti sefii de spitale ii percep ignoranta si devin vatafi pe tarlaua lor; sistemul se reduce la bunul lor plac; taie si spanzura; abuzurile si coruptia infloresc si prospera, spaga devine regula, plicul obligatoriu... totul pe spinarea pacientilor, adica a contribuabililor. Sistemul asta produce chiar si diplome false, pentru asistente si ingrijitori.... de aici si scandalul recent din Anglia; sistemul asta produce si incompetenta cu diploma si functie... de aici si cazurile de malpraxis sau de chirurgi ce-si uita foarfecele, fesele si pansamentele in burtile pacientilor operati. Din motivele astea, pe mine nu ma impresioneaza acum nicio marturie a vreunuia dintre medicii ce atunci, cu trei ani in urma, au "lucrat" pentru arsii de la Colectiv. Mai mare sau mai mica, vina lor a fost si va ramane; nu e cazul sa mai explic de ce. Au pe constiinta toate victimele, inclusiv cele care au decedat prin Olanda, Belgia sau prin Austria. Nu insist, sunt convins ca stiu ei bine la ce ma refer. In plus, oricine va ajunge maine pe mana lor, fara plic n-are nicio sansa. Asta e realitatea, n-are sens sa ne ascundem si s-o negam aiurea. Asadar, "secretele" cazului Colectiv nu mai sunt secrete pentru nimeni, de 29 de ani! Au intrat de mult in firescul si normalul Romaniei zilelor noastre; ceea ce s-a intamplat acolo se petrece zilnic in fiecare spital si clinica de stat din tara! E naiv cel care crede altceva... Despre personajul Raed Arafat, imi permit sa te sfatuiesc sa-l evaluezi in conjunctura corecta: una era medicul tanar si entuziast ce a pus pe picioare prin eforturi proprii un sistem de interventie medicala rapida, eficienta si competenta in caz de accidente intr-un oras de provincie; si alta e actualul secretar de stat si membru al guvernului rosu al Romaniei, ce are pe mana bani publici cu nemiluita. Numai cand aud sirenele alea ce suna lugubru in miezul zilei fara niciun efect concret, imi dau seama cate sute de mii de euro cheltuie Arafat asta din bani publici pentru nimic si nu mi-e greu sa-mi imaginez cat la suta din suma asta ii intra direct in buzunare. Pentru ca, la urma urmei, in cazul Colectiv sirenele lui n-au servit la nimic; nici mult laudatul lui SMURD nu s-a vazut la locul tragediei; la o catastrofa naturala sau la o nenonorocire asemanatoare, sirenele lui sunt frectie la picior de lemn. Sunt cam doua milioane si jumatate de cetateni ce locuiesc, traiesc si muncesc in Bucuresti; nici macar 0,001% dintre ei NU au cunostinta de vreun adapost subteran in care sa se refugieze in cazul unui eventual atac aerian, al unui bombardament cu munitie clasica, chimica sau nucleara. Despre cutremure, inundatii sau alte catastrofe naturale, nici nu se pune problema. Asadar, sirenele alea ale lui suna degeaba si nu serversc nimanui, doar mananca bani cu nemiluita. Imi povestea tatal meu ca in anii '43-'44 stia exact ce sa faca cand sunau sirenele: trecea in fuga strada si se adapostea in subsolul Palatului CFR (vis-a-vis de Gara de Nord, actualul sediu al Ministerului Transporturilor), alaturi de alte cateva mii de cetateni. Nu-l invatase Arafat chestia asta si nici nu-i facuse instructajul in exercitii si simulari aiurea pe sute de mii de dolari; a primit un fluturas in cutia de scrisori in care i s-a indicat simplu ce trebuie sa faca si unde sa se adaposteasca cand va suna sirena de alarma de bombardament aerian. Acum, in Bucuresti, va fi masacru intr-o asemenea situatie; absolut nimeni nu cunoaste adaposturile, unde sunt ele... dar sirena lui Arafat suna saptamanal, suna, suna, urla degeaba consumand sute de mii de euro din bugetul public, al nostru... Ar parea o joaca, dar nu este... Daca ne zguduie un cutremur major, murim pe capete cu sirena lui Arafat cu tot! Nu stim unde sa ne refugiem, unde sa ne adapostim. Pentru ca banii sunt cheltuiti in sirena aia inepta, nu in protectia cetatenilor, nu intr-un sistem simplu, concret si eficient de preventie! Aspectul asta se vede clar si acum, in cazul Colectiv; in cazul dezastrelor aviatice... epava ultimului elicopter prabusit a fost gasita de satenii locului, nu de Arafat si nici de SMURD-ul lui; supravietuitorii au fost salvati, coborati din munte de catre localnici, nu de elicopterele lui Arafat si nici de sirenele lui de sute de mii de euro! Exista cazuri frecvente in lume: in USA se evacueaza complet un oras cu 200-300 de mii de locuitori in 6 ore in cazul amenintarii iminente de uragan; Arafat, cu toate sirenele lui, n-ar reusi sa evacueze in 6 luni nici macar Mizilul daca s-ar afla intr-o aceeasi situatie! Asta e problema care conteaza: cum functioneaza corect un stat. La noi, nu e cazul! Vorbim aici, despre ce??? Despre balbaiala spitalelor? Despre favorizarea pe pile a unor bolnavi inaintea altora? Despre coruptia din sistemul de sanatate? Despre umilintele indurate de pacientii internati din partea sefului de sectie si pana la ultimul brancardier? Despre incompenta medicilor? Despre indiferenta asistentelor? Despre lipsa medicamentelor? Despre mizerie si infectii spitalicesti? Despre spagile din plicuri ce tin locul sperantelor? Despre amaratii batuti de soarta si despre doctorii milionari cu salarii de mizerie? Despre...?!??? Pai, asta e Romania! O cunoastem cu totii! E definitia ei! Nu inteleg ce ar fi neclar in privinta asta... Tolo, Romania e defecta din toate punctele de vedere; d-aia pleaca romanii din tara cu milioanele; d-aia se intampla Colectiv; d-aia spitalele sunt neputinciose; d-aia sirena lui Arafat suna degeaba, tocand sute de mii de euro cu fiecare muget sinistru ce vibreaza din membranele megafoanelor...

Adi  •  22 noiembrie 2018, 22:40

E o problema complicata: in comandourile Securitatii evitarea acuzatiilor oficiale se facea de dinainte in planificarea misiunii si pentru asta nu ai cum sa determini exact modalitatea de producere a incendiului pentru ca a fost o mana criminala. Sistemul asta are la baza sistemul imprumutat de la sovietici incepand cu 1950 si e folosit atat de serviciile din Romania cat si din tot estul incepand de la SBU si pana la unguri sau bulgari. Tu nu ai cum sa stii cum s-a produs incendiul pt ca de la inceput s-a planificat inducerea pe piste false ....E aplicat din anii 50!

bg  •  22 noiembrie 2018, 23:27

Are cineva dreptul sa ia sansa de a trai a copilului meu? Asta este intrebarea care si-o pune orice parinte aflat in aceasta situatie. Intrebarea este dureroasa si chinuitoare. Autoritatile tac si acum fug de raspundere. Medicii care au recomandat transferul nu puteau face mai mult atata timp cat ti se pune laitmotivul "nu sunt bani". Decizia de transfer in afara a fost una politica ptr. ca s-au gasit si bani, transport...Oricum, imaginile sunt devastatoare. Cat de lipsit de caracter si cinic sa fii sa dai niste telefoane ca iei locul unuia ars mai rau ca tine, dupa ce tu ai avut sansa sa scapi cu rani mai usoare? Este o josnicie nemasurata si te descalifica ca om...la fel si pe complicii acestuia.

Florin Bejan  •  23 noiembrie 2018, 0:05

@danai - Da, declarația lui Banicioiu poate fi interpretata (mai ales retroactiv) de la o gafă, la falsă bravadă, la inconștiență criminală. Dar, sper că nu iți imaginezi că era o concluzie in urma unei evaluări directe, personale (a luat el la mâna protocoalele de tratament și a verificat ca medicii erau competenți in a le urma sau ca farmaciile spitalelor aveau pe stoc cele necesare); sursele lui erau managerii de spital, sefii de sectie samd. Ca și incendiul in sine, ieșirile lui Banicioiu din acea perioada erau simptomele, consecințele, unui eșec... colectiv. Dap, inclusiv al meu și al tău. Mai ușor cu datul cu piatra, înainte de a ne privi in oglindă.

Rodica C.  •  23 noiembrie 2018, 1:06

Aspectul arsurilor este foarte ciudat. Sunt curioasa daca s-au facut analize chimice detaliate pentru substantele implicate in incendiu (arsurile par sa provina din cauza unor temperaturi foarte mari, exercitate pe o durata foarte scurta, nu se vad pe piele pete negre de la izolatia care se presupune ca a luat foc si s-a topit si a cazut peste accidentatii de la Colectiv sau urma hainelor arse - de exemplu pe piept). Sunt de asemenea curioasa daca s-au efectuat teste toxicologice pentru a se vedea exact ce substante au inhalat ranitii din Colectiv. Eu, in tinerete, s-a intamplat sa fiu martora in doua incendii cu solventi si am participat efectiv la stingerea lor. In unul dinte ele , flacara a izbucnit dintr-o instalatie de laborator, de distilare a ciclohexanonei, flacara era mai inalta de 1,5 m din cauza vaporilor de solvent si ardeau si balticele de ciclohexanona, imprastiata din balonul de distilare pe masa de laborator. Eram eu si o colega (studente la facultate pe vremea aceea), in jur de ora 21, si noroc ca am avut prezenta de spirit - am scos instalatia din priza si am aruncat pe ea o paturica de sters pe jos, care era din fericire uda. Noi nu am patit nimic, dar a durat ore pana ce am curatat urmele de arsura. A doua zi am informat sefii de lucrari ca sa analizeze ce s-a intamplat cu instalatia pentru ca se putea intampla oricand acelasi lucru si finalul sa nu fie fericit. Si s-a aflat: se contaminase cu urme de la un alt solvent cu o zi inainte. V-am relatat acest lucru pentru ca in seara nenorocirii de la Colectiv am vazut pe internet (avand in vedere ora, am crezut ca era in direct) exact cand a izbucnit focul, si vazand cum se propaga l-am intrebat pe fiul meu (care are mai mult de 25 de ani) daca nu cumva cineva a vrut sa stinga focul (era foarte mica flacara la inceput) si a aruncat votca sau alta bautura alcoolica, din greseala peste flacara, amorsand astfel mai rau focul care s-a propagat cu o viteza uluitoare. Al doilea incendiu, la care am fost martora, a fost de la niste vapori de eter etilic / eter de petrol si nu s-a propagat in halul asta. S-a actionat foarte repede, conform procedurilor, s-a stins si a fost OK, nimeni nu a fost ranit. Deci povestea ca un material de izolatie sa arda cu asa o viteza nu se leaga de loc In rest ce sa mai spun, doresc sa se afle exact ce s-a intamplat acolo si imi este mila si simt o groaza cumplita cand ma gandesc la ce este in sufletul parintilor a acelora care au pierit la Colectiv. Cate destine minunate s-au distrus. Dupa ce te straduiest o viata intreaga, sa-i oferi copilului tau ce-i mai bun pe lume si un viitor cat mai luminos, intr-o clipire totul se face scrum.

dana iancu  •  23 noiembrie 2018, 6:33

@ticbis MULTUMESC ca ati scris!

pacientuedevina  •  23 noiembrie 2018, 9:24

Bineinteles, Avocatul Poporului si CNCD nu se autosesizeaza pentru discriminarile crase si revoltatoare in ordinea transferului in strainatate al pacientilor, cu efectul devastator al incalcarii dreptului fundamental la viata. Sunt doua institutii care protejeaza mafia medicala

pacientuedevina  •  23 noiembrie 2018, 9:37

Avocatul Poporului si CNCD nu au facat niciodata nimic notabil pentru apararea drepturilor fundamentale ale pacientilor. Si aceasta complicitate este una dintre cauzele principale ale batjocurei si neglijarii pacientilor de catre serviciul public de sanatate. Pacientii sunt abuzati pentru ca cei din sistemul de sanatate stiu ca nu vor pati nimic, nici macar nu vor fi anchetati de aceste institutii, care in strainatate au anchete si sanctionari de mare rasunet si impact in apararea pacientilor

Pacientuedevina  •  23 noiembrie 2018, 11:47

Dacă s-a putut stârpi în mare măsură mafia medicală în Albania, în Ungaria, în Croaţia etc., este foarte clar că se poate şi în România. Povestea cu "asta e Rou, nu e nimeni de vină" este deja desuetă, şi premeditat defetistă, ca cetăţenii de rând să nu lupte împotriva sistemului

Pacientuedevina  •  23 noiembrie 2018, 12:00

Atâta timp cât legislaţia românească a serviciului public de sănătate (inclusiv ordinele normative de ministru al sănătăţii) nu pun în centrul lor apărarea drepturilor pacienţilor contribuitori asiguraţi, iar multitudinea de instituţii care răspund legal de apărarea drepturilor cetăţenilor pacienţi asiguraţi medical nu îşi îndeplinesc real şi eficient atribuţiile de control şi sancţionare, România rămâne o ţară bananieră. Totul porneşte de la cum sunt făcute legile: pentru mafia medicală (ce plăteşte campanii electorale) sau pentru cetăţeanul votant asigurat? Întrebaţii pe parlamentarii din circumscripţiile voastre electorale ce legi pentru apărarea drepturilor pacienţilor şi pentru controlul şi sancţionarea minciunilor şi muşamalizărilor din sistemul sanitar au iniţiat şi au aprobat? Vă spun eu: zero barat. Ce legi şi modificări de legi au adoptat pentru asigurarea imunităţii medicilor care fac malpraxis şi deturnare prin şantaj de pacienţi la cabinetele private, licitaţii trucate şi achiziţii publice nelegale, incompatibilităţi şi conflicte de interese etc. Priviţi, de exemplu, puzderia de modificări la Legea nr. 95/2006, toate îndreptate împotriva pacienţilor şi pentru înflorirea statului paralel medical. Vă felicit!

Cristian -SFO  •  23 noiembrie 2018, 17:26

Oare acest domn Gradinariu pe cine o fi sunat in tot acest timp de a fost trimis in strainatate inaintea altora care chiar aveau nevoie de transfer imediat. Ca de obicei, in momentele de cumpana este bine sa ai pe cineva care sa te puna pe lista care trebuie...nu-i asa...

Virgil  •  24 noiembrie 2018, 11:39

Chirurgul Emanuel Albu ar fi trebuit sa aibă putere de decizie și ultimul cuvânt de spus ci nu un manager sau ministru incompetent . Cum ar fi ca tot personalul spitalului sa aibă putere de decizie in fiecare spital din țara, ci nu un manager numit politic sau cu ajutorul nu-știu-cui serviciu secret? Cum ar fi ca medicii sa decidă cum se vor cheltui banii din bugetul spitalului? Părerea mea este ca ar fi bine. Serviciilor secrete ar trebui sa li se interzică in a avea firme conduse de agenți acoperiți. România este in halul in care este din cauza nenorociților din serviciile secrete. Sugruma orice încercare a unui om normal de a derula o afacere normala. Sugruma competiția sănătoasă. Nenorociții sunt conectați ca niște căpușe la bugetul țării. Va veni și ziua când vor trebui sa se dea pe brazda sau vor fi dați pe brazda.

Virgil  •  24 noiembrie 2018, 11:45

Ar mai trebui ca pe prima pagina a oricărui ziar privat sa scrie: Către atenția cititorului! Aceasta publicație este o afacere deținuta de un patron. Cititorul sa ia aminte, ca unele sau chiar toate articolele (in special cele politice și economice) sunt scrise in interesul personal al patronului și nu in interesul cetățenilor!!!

Virgil  •  24 noiembrie 2018, 11:46

La fel ar trebui procedat cu posturile de radio și tv.!!

Pacientuedevină  •  24 noiembrie 2018, 20:22

Interesant că nu vrei să scrie la fel și la presa finantată din fonduri publice...ca TVR...Noroc mare că asa zisele interese personale ale patronului sunt tocmai interesele legitime publice de stârpire a nelegiuirilor din cel mai corupt sistem public: cel de sănătate

Comentează