Statul român nu decontează diagnosticarea uneia dintre cele mai înspăimântătoare afecțiuni! Începând cu 2019, Libertatea va colabora cu mai multe inițiative de presă independentă!

Semnăturile și imaginile unor cunoscuți jurnaliști și fotoreporteri revin în presa mainstream. Pentru început, în Libertatea vor apărea reportajele și poveștile jurnaliștilor de la DoR și Teleleu

joi, 3 ianuarie 2019, 10:54

Prima ediție tipărită din 2019 a ziarului Libertatea se deschide cu povestea tulburătoare a lui Sorin și a Loredanei Popa, o tânără familie cu doi copii din localitatea constănțeană Mihail Kogălniceanu.

În vârstă de 35 de ani, Sorin este bolnav de maladia Huntington, o suferință neurodegenerativă care îți diminuează progresiv capacitățile motorii și cerebrale.

Deși boala se transmite într-o proporție copleșitoare de la părinți la copil, unele studii vorbesc despre șanse de îmbolnăvire de 50%, statul român nu face aproape nimic pentru a încuraja diagnosticarea.

2019 este anul în care Ringier România a decis să colaboreze sistematic, în beneficiul cititorilor și al ideii de presă independentă, cu o serie de inițiative de jurnalism de nișă. 

Apariția în Libertatea a familiei Popa și a luptei lor pentru viață și demnitate este rodul unui astfel de parteneriat, cel între Libertatea și DoR (Decât o Revistă).

Decât o Revistă este o publicație fondată acum 10 ani de un grup de jurnaliști pasionați de stilul narativ și este condusă azi de ziaristul Cristian Lupșa.

Articolul despre bărbatul bolnav de Huntington este realizat de Nicoleta Rădăcină (text) și Andrei Pungovschi (foto) și el este rodul unei documentări de luni de zile și al unui efort care se revendică din prestigiul clasic al presei de calitate.

În afară de colaborarea cu DoR, Ringier poate anunța la începutul lui 2019 faptul că semnăturile a doi reputați ziariști, Elena Stancu și fotoreporterul Cosmin Bumbuț, revin în presa mainstream, prin articolele pe care ei le vor publica în Libertatea!

Elena Stancu și Cosmin Bumbuț au creat de ani de zile propria încercare jurnalistică independentă, Teleleu, pe care și-o vor păstra și dezvolta.

Ei pleacă, pentru tot anul 2019, într-un ciclu de reportaje despre diasporă, pentru o nouă carte, iar unele dintre aceste reportaje și portrete umane și de colectivități românești din străinătate vor fi publicate, în exclusivitate pentru presă, în Libertatea.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Toader  •  3 ianuarie 2019, 12:20

'mda, recomandați lepădarea/avortul dacă se dovedește că? Iar aparatele, mai ales dacă-i vorba de genetică, mai dau greș.

Cătălin Tolontan  •  3 ianuarie 2019, 12:25

@Toader: nu recomandam nimic, jurnalistii de la DoR au discutat cu familia, au stat mult alaturi de ea si va povestesc dumneavoastra ceea ce au vazut si aflat.

Dragoș  •  3 ianuarie 2019, 15:14

Interesant articol. Însă, dle. Tolontan, ce treabă are acesta cu sportul? De când nu ați mai scris un articol despre sport? Poate ar fi cazul să mergeți la un ziar care scrie despre altceva, nu despre sport. Zic și eu, că ziceați că vă pasă de sport, „poate prea mult”. Am ajuns cu căutările până în Octombrie 2018, căutând vreun articol despre sport. Nu am găsit. Poate ne spuneți dvs...

Alex  •  3 ianuarie 2019, 15:16

Aceasta boala, chiar daca este diagnosticata, nu are vindecare...mana cereasca pentru un sistem medical ce se traieste din a trata simptomele, interesul pentru o vindecare completa, indiferent de afectiune, fiind aproape nonexistent.

gigi  •  3 ianuarie 2019, 16:24

Incredibil, ce invidios pot fi pe astfel de "oameni", un articol absolut devastator si unii sunt suparati sa nu scrieti despre FCSB.... ce pot sa zic, sunt invidios! trebuie sa fie tare fericiti ei acolo cand striga sa urce lumina lor pe capota..

Tutucea  •  3 ianuarie 2019, 21:54

Toata compasiunea pentru cei doi dar cand ai o asemenea boala de ce mai faci si copii ?

??????  •  3 ianuarie 2019, 23:21

Probabil domnul Tolontan dorește să transmită cititorilor că este sănătos și viril, probabil, consideră dumnealui, și fiindcă și citește și are o educație și opinii proprii , pe care le comunică și cititorilor, ?

Bogdan Pal  •  4 ianuarie 2019, 1:42

@Dragos Poate in loc sa cautati articole sportive pana in octombrie mai bine ati fi platit ziarul tiparit. Si acolo sunt doar articole despre sport, daca doar asta vreti sa cititi. Dar dumneavoastra nu ati inteles nici macar textul asta scris, unde se vorbeste despre Libertatea, un ziar care nu este despre sport si vreti gratuit sa cititi ce va convine.

Adrian  •  4 ianuarie 2019, 4:58

Statul roman suventionaza doar hotia dar d-ul Tolontan se fereste sa spuna.

Cici  •  4 ianuarie 2019, 10:03

***!!! Dupa aceea cand există o baza comuna de discuții sa-i intrebam pe nenorocitii astia de ce nu le acorda pensii acestor categorii de oameni napastuiti de soartă!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cici  •  4 ianuarie 2019, 10:12

Dragă Tolo! (sic!)… Da-i inainte cu tupeu! Nu te lua dupa taranii cu logică de faianţari! Scrie Tolo, numai scrie!! Societatea românească e atât de bolnavă încât nici daca ai sta ani de zile la masa de scris nu ai epuiza subiectele! Problemele astea nu interesează pe nimeni!? Offf! Doamne câtă incultură si mai ales ticalosenie umană este in societatea noastra! Mergem asa mai departe?? In UE??? Mai conteaza MCV-ul lui tataie cand Romania are încă wc-ul in fundul curtii!??

Florea  •  4 ianuarie 2019, 13:11

Decat o revista?? Si ne mai miram de ce lumea e din ce in ce mai agramata?? Oricat as vrea, nu pot avea incredere in initiativele unei institutii cu greseli gramaticale in titlu, mai ales ca e vorba de o revista, care ar mai trebui sa si educe. Care era problema sa spuna corect Doar o revista? Acronimul ar fi fost acelasi DoR, si ar fi incurajat publicul si sa se exprime corect

ticbis  •  4 ianuarie 2019, 13:58

@Dragos: Nu este pentru prima oara cand citesc astfel de comentarii ca cel postat de tine, prin care va plangeti ca articolele de pe site-ul gsp.ro abordeaza si alte subiecte, in afara celor cu tematica pur sportiva. Consider ca "pretentiile" tale si ale celorlati "iubitori ai sportului" sunt lipsite nu numai de un interes real pentru informatii din sport, dar si pline de o ipocrizie cat casa! Voi argumenta concret aceasta afirmatie: in momentul asta, pe site-ul gsp.ro (editia on-line din 04.01.2019) sunt publicate cel putin 10 articole despre sport si din sporturi care NU SUNT CITITE DE NIMENI; au 0 (ZERO) comentarii (cel mult UNUL sau DOUA), deci ZERO interes public!!!:) Spre conformitate, pot oricand sa postez link-urile articolelor respective. In concluzie, sunt zilnic publicate zeci de articole despre sporturi si din sport, pe care NU le citeste NIMENI; mai mult, stiri din sah, rugby, baschet, polo, atletism, lupte, canotaj, scrima, schi, patinaj, etc, nu intereseaza pe nimeni, au ZERO comentarii si doar cateva accesari, le numeri pe degetele de la o mana!!! Cu alte cuvinte, voua, peluzarilor ce va declamati ipocrit pasiunea avida pentru informatii din lumea sportului, va arde de "sport" cum imi arde mie de liturghia de seara de la Catedrala Mantuirii Neamului!:) Iti place sau nu, realitatea este ca jurnalismul tine de audienta si de interesul publicului; altfel, moare. Evident, interesul actual al societatii, chiar si printre microbisti, este altul si mai acut decat cel privind peluza PCH, Nord, Sud si care or mai fi fiind ele...:))) Este aberant sa ceri unui jurnalist sa-ti scrie "despre sport" cand tu insuti NU accesezi niciun articol cu tematica respectiva, cand la baschet, polo, rugby, atletism, canotaj, scrima, sah, gimnastica sau popice, nu te intereseaza subiectele si nici comentarii nu postezi! La urma urmei, nu stiu cat "le pasa de sport" jurnalistilor de la gsp.ro, insa, cu siguranta, tie nu-ti pasa nici macar atat!:) Poate nu ma crezi, dar problema e in primul rand la tine... abia apoi la jurnalistii de la site-urile de sport!

bg  •  4 ianuarie 2019, 14:52

"Statul roman nu face aproape nimic" in toate domeniile ce vizeaza calitatea vietii propriilor cetateni. In raportul din 2018 al Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii, se remarca un cuvant folosit pentru a caracteriza calitatea vietii din Romania si anume: PRECARITATEA.

MZM  •  4 ianuarie 2019, 18:10

Publicatia DoR ar trebui sa insemne Doar o Revista, pentru ca Decat o Revista mi se pare un titlu neinspirat chiar si pentru o revista de umor, ceea ce DoR nu e, desigur! A brusca limba româna doar pentru a prelua limbajul ***, saracacios si incorect al celor care nu pot lua ”Bacul” , este o greseala care dauneaza scopurilor unei reviste serioase! Pacat de bunele intentii!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dragoș  •  5 ianuarie 2019, 6:00

@Bogdan Pal , @ticbis http://prntscr.com/m391p4 Au greșit categoria?

ERVIN  •  5 ianuarie 2019, 12:42

Dur articolul. Oricum noi cetatenii am devenit complet irelevanti in relatia cu statul in termeni de a fi ascultati sau de a primi serviciile corespunzatoare in calitate de cetatean al urbei. Vedem cum democratia este compromisa prin ea insine de acesti indivizi care ne vor servi prin media aservita pericole imaginare externe si interne. Nu suntem oprimati in adevaratul sens al cuvantului .... Ca si cetateni am devenit complet irelevanti si nu avem cum sa luptam cu asta. Lucrurile o sa devina mai complicate si mai urate ptr noi cetatenii

Cătălin Tolontan  •  5 ianuarie 2019, 14:39

@ERVIN: puterea originara este la cetatean. Noi, toti, fie si instinctiv stim acest lucru. Nu e nimic pierdut, avem instrumentele democratice de a ne cere drepturile. Presa e doar unul dintre ele. Cum puteti ajuta? Intrati pe siteul DoR, cautat-i pe cei de acolo si donati daca articolul lor vi s-a parut ca are informatii, acuratete ci curajul de a discuta o chestiune delicata. https://www.decatorevista.ro/

Marcel T.  •  6 ianuarie 2019, 18:18

Tolontan, dar Austria cum plateste alocatiile copiilor din tara in cazul romanilor care lucreaza acolo? Ia intreaba ***, ai voie sa compui o compunere bine simtita pe acest subiect? Sau *** e sa stai mucles?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

r adu  •  8 ianuarie 2019, 20:15

Boala Huntington este o boală ereditară, progresivă, neuro-degenerativă. Donațiile sunt o soluție de cârpire pe termen scurt, dar rezolvarea situațiilor determinate de boli de acest fel este legislativă. Comunitatea (statul) trebuie să aibă grijă de asemenea ființe, asistați sociali adevărați, ...... și să asigure soluții de rezolvare a situațiilor de acest fel. Statul este însă sufocat de nenumărați asistați sociali care sunt doar leneși, puturoși. Este și asta o boală, dar posibil de tratat, că de eradicat ...... nu se poate. Uneori și lenea este ereditară, ....... dar totuși ........ și asta se poate trata.

Comentează