Ilie de 50 de ori

Ieri a fost o zi cu emoții. Un accident tehnic în serverele Gazetei Sporturilor a fost pe punctul de a amâna cu o zi ediția specială dedicată celebrării lui Ilie Dumitrescu la 50 de ani de viață.

luni, 7 ianuarie 2019, 6:57

Așteptând ”să se repare serverul”, ca să nu o luăm razna, ne-am amuzat că e exact cum ne-a făcut el nouă la World Cup 1994!

În acea vară, așteptarea a durat trei meciuri. Ilie Dumitrescu juca din rău în mai rău.

Mondialul din America se anunța cu totul altfel pentru copilul teribil al campionatului intern. Deși stelist, Ilie depășise granițele fanatismului standard al suporterilor și era privit drept o speranță a tuturor.

Tehnica și ambiția sa, își exersa stângul, piciorul slab, cu orele la antrenamentele din ultimii ani, îl transformaseră într-un jucător de la care se aștepta explozia carierei.

Dar ”minunea” începe rău turneul.

În meciul câștigat cu 3-1 de ”tricolori” împotriva Columbiei, Iordănescu îl schimbă în minutul 68.

La înfrângerea cu 4-1 din fața Elveției, părăsește terenul în minutul 70. Poporul de microbiști din țară începe să murmure.

În fața SUA câștigăm cu 1-0, Ilie rămâne în teren, fără mari realizări, și opinia publică e deja împotriva deciziei lui Iordănescu de a merge necondiționat pe mâna lui Dumitrescu.

Vine ”optimea de finală” cu Argentina. ”Iliuță” e, din nou, în primii 11! Nemulțumirea atinge cote de seism în țară când se anunță echipele de start.

Dar Ilie Dumitrescu prinde meciul carierei! Globul de Aur nu a venit din senin, n-a fost o îmbrățișare norocoasă a destinului, ci rezultatul felului în care acest copil amărât, provenind dintr-o familie de romi, a înțeles să-și respecte și să-și dezvolte talentul.

Viața lui întreagă e o lecție împotriva prejudecăților și discriminării.

În primele 20 de minute, Ilie Dumitrescu înscrie două goluri pentru România, în meci eliminator și în fața unuia dintre giganții fotbalului mondial!

Primul gol e din lovitură liberă, un cross când toată lumea se aștepta la o centrare. Al doilea vine chiar cu piciorul stâng, după pasa fabuloasă a lui Hagi, încununare a celei mai frumoase faze de construcție ofensivă din istoria unei naționale despre care mereu s-a spus că ”joacă la temporizare”.

Ca totul să se încheie pe unda de lumină a curcubeului, Ilie ia mingea din propriul teren, aleargă precum un apucat, are răbdare, temporizează și îi pasează impecabil lui Hagi pentru 3-1!

Într-o generație de virtuozi, Dumitrescu și Hagi au fost exemplificarea tehnicității. Ieri, la emisiunea de pe Digi Sport, provocat de Daniel Nanu să alcătuiască echipa favorită, dintre cei alături de care a jucat, Ilie a distribuit în apărare și ca mijlocași defensivi doar fotbaliști români.

În ”față” însă, printre mijlocași laterali, de creație și vârfuri, doar Hagi a avut loc în clasorul numelor de legendă pe care Ilie le-a întâlnit în același vestiar.

Ca și acum 24 de ani, lucrurile s-au încheiat cu bine.

Spre seară am aflat că ”serverul merge”, orice o însemna asta. Ediția specială a Gazetei e astăzi în toată țara și elogiază munca lui Ilie Dumitrescu. ”Se repară” e un impersonal derutant.

De fapt, oamenii de la IT au remediat povestea, așa cum Ilie și-a recuperat demnitatea în vara lui ’94 și ne-a oferit nouă încrederea că putem să concurăm cu oricine.

Nu e rău deloc pentru un băiat slăbănog, pornit acum 50 de ani din Rahova.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Raison  •  7 ianuarie 2019, 7:36

Ilie Dumitrescu nu a inteles numai sa-si respecte si sa-si dezvolte talentul,devenind un mare fotbalist , dar si sa-si dezvolte nivelul de educatie si de comportament , devenind un OM respectat . Este evidenta preocuparea lui permanenta de a se informa si perfectiona in meseria de analist si in celelealte aspecte ale vietii sociale

Master  •  7 ianuarie 2019, 8:06

Eu daca scriu rom in comentarii la articele gsp sunt cenzurat . Cum se explica asta dle Tolo ?

dan  •  7 ianuarie 2019, 8:10

"împotriva prejudecăților și discriminării." Atit ati abuzat de asemenea cuvinte incit cred ca si-au pierdut relevanta si au devenit plictisitoare. Scrieti un articol sportiv normal, care sa nu le contina, sa fie doar sport, se poate ???

Cătălin Tolontan  •  7 ianuarie 2019, 8:11

@dan: sportul nu este doar sport. Sportul este o forma directa de educatie, sportul este o exemplificare transparenta a democratiei, sportul este model de polemica, sportul este multe lucruri de aceea il iubim si dvs si noi.

Razvan  •  7 ianuarie 2019, 8:50

Tolontane, tocmai faptul ca ai simtit nevoia sa atragi atentia ca Ilie e rrom, arata ca "lupta impotriva discriminarii si prejudecatilor" nu te'a inclus. Cand pt cineva e important ca x e negru, ***, mexican sau gay, restul cuvintelor impachetate frumos...nu mai au nicio semnificatie! Oamenii sunt oameni si atat!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florin  •  7 ianuarie 2019, 9:41

Tolontan este omul lui Voiculescu!!

Florin  •  7 ianuarie 2019, 9:49

Tolontan, un fel de Gadea.

Cătălin Tolontan  •  7 ianuarie 2019, 9:50

@Florin: Este opinia dvs si, dupa cum vedeti, aici v-o puteti exprima liber.

Andrei F  •  7 ianuarie 2019, 9:51

Discriminarile si prejudecatile sunt mai ales in mintea jurnalistilor GSP...Poate era mai bine daca serverul mai ramanea defect...Si vad acum pe GSP ca Halep a pierdut 250 de puncte pentru ca nu a participat in China dar ca in Australia nu are puncte de aparat in turneul de 500 de puncte unde participa....Dragilor de la GSP vedeti ca ati confundat a 1000 oara WTA cu ATP...Ce ar fi daca cineva se mai ocupa cu profesionalism si de GSP si mai lasati cancanurile ...Tenisul nu este bun doar pentru a va umple voi ziarul cu stiri...

Marius  •  7 ianuarie 2019, 10:15

Catalin, ai ratat din nou o alta ocazie de a nu spune nimic. Observ dezamagit ca pe masura ce trece vremea peste tine/noi, esti din ce in ce mai slab si nu dpdv al kilogramelor. Pacat, ai fost un jurnalist peste medie!

Vlad  •  7 ianuarie 2019, 10:59

Ce treabă are discriminarea cu Ilie? E un om extraordinar, nu numai un fost mare sportiv. Dar asta nu are legatura cu etnia.

ba ne lasi  •  7 ianuarie 2019, 11:01

Tolontane, spui ca sportul este o forma directa de educatie. Pentru ca presa printre altele este si un mijloc de educare, cum educati voi lumea de exemplu? Prin promovarea agresiva a fcsb si a lui gigi becali? Prin poze si articole cu pitipoance? Prin minciuni si manipulari? Prin copy-paste de pe retelele de socializare? Halal educatie.

gelu  •  7 ianuarie 2019, 12:14

La Multi Ani Ilie in primul rand!!! In al doilea rand, mult mai putin important, nu prea inteleg de ce trebuia sa mentionezi tu acuma despre originile lui Ilie!!! Care nu sunt deloc mai prejos decat ale altora. Oamenii sunt oameni si atat! Dupa cum bine spunea cineva mai sus. Se pare ca ai pomenit asta doar pentru a iti continua obsesiv obsesiile tale. Citeste inca o data si gandeste-te: "Viața lui întreagă e o lecție împotriva prejudecăților și discriminării". Nu iti pare propozitia de mai sus extrem de bombastica si nelalocul ei, de ziua lui Iliuta? Mie da! Te asigur ca extrem de putini dintre noi, la TV sau in tribune, l-am "discriminat" vreodata pe Ilie. Din contra, era mereu unul dintre noi, doar ca juca mult mai bine fotbal. In alta ordine de idei, te-ai gandit vreodata ca presa nu e libera? Adica voi, nu noi, ca noua ne prea ne stergi comentariile. Apropo, multumim! Hai sa facem un sondaj in care noi cititorii sa va punem la fiecare urmatoarea intrebare: Ati fi de acord sa se instituie o "cenzura" si sa nu mai apara la teveu sau pe gsp absolut nici o data numele Becali timp de o luna???? Daca esti sincer si nu amesteci ce simti tu cu "cariera" si avantajele financiare etc, cred ca ai raspunde DA. Oameni buni, ar fi buna o cenzura si ne-ar place la extrem de multi!!!! Imi pare rau, dar cum iti explici ca in vremurile mult hulite de tine si alti ziaristi(ceea ce inseamna ca va furati singuri caciula), asemenea personaje nu ar fi aparut in vecii vecilor la teveu si in ziare. Exista un simt al ridicolului(exceptand familia prezidentiala) care acum nu mai exista absolut deloc. D-le Tolontan, ne-am saturat, nu mai putem, nu mai vrem sa citim nimic despre acest fariseu. De ce ni-l bagati pe gat in fiecare zi, ceas, minut? Asta e ceea ce intelegeti voi din marele "vest"? Credeti ca va scade ratingul daca nu-l pomeniti pe acest ***? Cu alte cuvinte, presa te vrea prost??? Te rog, nu spune ca are dreptul sa apara, si sa spuna ce vrea, pentru "ca e patron". Oricum ai lua-o, acest individ e un derapaj care nu ar trebui sa ne mai plictiseasca. Retine, putina "cenzura" ar fi buna.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Matei  •  7 ianuarie 2019, 12:26

Frumos scris. Optimea cu Argentina ramane Everestul lui Ilie insa ca sa ajungem acolo am terminat pe locul 1 o grupa de calificare foarte dificila. In acea campanie Ilie a fost decisiv in meciuri importante (cu Cipru, Cehoslovacia si in special cu Belgia), toate jucate acasa. La meciul cu Belgia imi amintesc ca am riscat sa pierdem la masa verde din cauza faptului ca erau mai multi spectatori decat locuri.

Fane  •  7 ianuarie 2019, 14:34

LA MULTI ANI ILIE! Sanatate si tot ce iti doresti. Ma bucur ca mai exista oameni normali,intr-o lume care se autodistruge prin incrancenare.

di livio  •  7 ianuarie 2019, 15:51

bine ai revenit printre noi, mă Tolo...noi microbiștii...la multi ani sir Dumi

ba ne lasi  •  7 ianuarie 2019, 17:31

@gelu, ei aplica cenzura, dar ne-o aplica noua celor care le facem rating, asa percep ei munca de ziarist. N-are rost sa mai specific articolul din Constitutie prin care este interzisa cenzura de orice fel pentru ca, culmea prostiei lor, o sa-l cenzureze de parca lumea nu cunoaste constitutia tarii. Dar ei pe asta se bazeaza, pe manipularea maselor, pe indobitocirea lor si mentinerea lor la un grad de subminim de cultura. Ei se cred stapanii lumii, uitand ca sunt ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

iona  •  7 ianuarie 2019, 18:03

Am citit cu interes opiniile exprimate. Parerea mea este ca Ilie a fost un jucator care si-a cam batut joc de talentul pe care l-a avut. Nu e un exemplu singular in fotbalul nostru, au fost si inaintea lui, chiar mult mai talentati decat el (Varga), si dupa el. Nu cred in povestea cu mersul pe jos din Rahova sau de unde zice ca venea la antrenamente cand era copil. Pe vremea aia, ca si acum de altfel, se stie ce “regim” de mers cu ITB/RATB aveau unii oameni. Una peste alta, la capitolul “bile albe” as mentiona faptul ca rar a format clubul Steaua un fotbalist de talia lui in gradina proprie, cum se spune. Trebuie sa admitem ca el are un regim preferential la emisiunea aia de la digi sport, faptul datorandu-se in mare parte atat carismei pe care e greu sa i-o contestam precum si capacitatii sale de dialog, chiar uunei anumite diplomatii de care da dovada uneori (mi ales in comparatie cu alti colegi de generatie ori chiar cu jucatori mai tineri, greu de ascultat mai multa vreme fara sa fii tentat sa pui mana pe telecomanda!). Trebuie sa adaug neaparat si grija dovedita in asigurarea unui viitor lipsit de griji precum si o anume eleganta in aparitiile sale la tv. La “bile negre” as preciza faptul ca s-a retras la mai putin de 30 de ani si, mai ales, o anume tendinta de a trai o viata prea in roz, ca sa zic asa, la o varsta la care alti fotbalisti mai au in fata multi ani de activitate. Aici mai adaug faptul ca ar trebui, tinand cont de usoara lui inclinatie de a vede lumea cam de sus, sa nu se mai mire prea tare ca fostii colegi din echipa “de aur” uita de el atunci cand se face lista invitatiilor la mai stiu eu ce sindforie sau eveniment legat de perioada de jucator activ. Povestea cu nechemarea sa la demolarea stadionului Ghencea ar fi trebuit sa-i fi spus ceva. Faptul ca n-a jucat finala cu AC Milan i se datoreaza 100% lui, am vazut meciul cu Glata, n-avea niciun rost sa traga de timp la out-ul ala pe care a intarziat sa-l execute. A avut sanse de a se remarca deoarece a fost legitimat la cluburi destul de puternice, al caror nume spune ceva in Europa, pacat ca n-a stiut, cu ADN-ul pe care-l are, sa le foloseasca.

MZM  •  7 ianuarie 2019, 22:05

Domnule C.T., dupa toate ”laudele” pe care i le-ati adus fotbalistului, tocmai cand implineste jumatate de secol de viata, acesta are destule argumente... sa va actioneze in judecata! Iata o selectie a ”laudelor”, extrasa din articolul dv. 1. pornit din Rahova; 2. dintr-o familie de romi; 3. slabanog; 4. copil amarat; 5. lectie impotriva prejuidecatilor si discriminarii; 6. fara mari realizari; 7. juca din rau in mai rau; 8. stangul, piciorul slab; 9. ”minunea” incepe rau turneul; 10. era mereu schimbat prin minutele 68-70; 11. nemultumirea atinge cote de seism in tara cand numele sau mai apare in echipa de start... Cine nu l-a vazut jucand pe Ilie Dumitrescu si citeste acest articol va intelege ca e vorba de un amarat de jucator, un rom slabanog, care nu se stie cum a ajuns in nationala Romaniei si a facut, totusi, un meci bun cu Argentina, la World Cup, in 1994. P.S. Despre cati jucatori si antrenori romi din Liga 1(si avem destui!), a mai precizat GSP etnia??!! Pai, se poate, d-le C.T.?!

Ervin  •  8 ianuarie 2019, 0:48

La mulți ani Ilie! Mulțumim ptr tot ce ai făcut pe teren!

??????  •  8 ianuarie 2019, 2:49

Ați remarcat că Eminescu și Van Gogh au trăit în aceeași perioadă, aproximativ aceiași ani și au avut aproximativ aceleași trăiri și evoluții ? Opinați că și astfel de chestiuni ar putea fi investigate ? Chestiunile actuale ar trebui să fie totuși ceva mai simplu de rezolvat ?

Sandel Benalla  •  8 ianuarie 2019, 10:04

Tolontan, i-auzi monser, guvernul Austriei cere echilibru in cestiunea alocatiilor taiate. Ai cumparat sarma cat de cat groasa, sa-ti poti tine equilibrium? Sau stii ce? ***, ca si cu Claas Relotius. *** de stiri politic incorecte. Baga cu psd si dragnea.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex  •  10 ianuarie 2019, 5:09

Catalin Mai e Tepelin redactor sef la Gazeta? Am jurat ca nu mai citesc GSP si ma tin de cuvant. Mare greseala ati facut cu numirea lui. Nu e altceva decat un instigator. Dar stai un pic, voi asta vreti, scandal, asta se vinde... Ma mir ca iti mai faci timp sa scrii despre sport. Noroc cu fostele glorii. La multi ani Ilie!

emg  •  11 ianuarie 2019, 1:32

i love that guy

Alex  •  11 ianuarie 2019, 19:34

La multi ani Ilie Dumitrescu - in urma lui ramane o cariera, care trebuia sa fie mai lunga si cu mai multe trofee - dar din pacate asa e poporul roman, nu rom, roman, nu stie sa isi foloseasca calitatile la maximum.... dar, sa fim seriosi, azi daca am avea fotbalisti ca Ilie am lua televizorul in brate. Asa fara Ilie, Hagi, Popescu & Co ne rugam sa intram in grupe, sa facem egal cu Boznia Hertegovina, sa nu primeasca CFR multe de la o echipa din Luxemburg, ne bucuram ca vindem jucatori in Emirate dar atunci ziceam Ilie a gresit ca a ales Totenham in locul lui Inter.........va dati seama??? La multi ani Ilie Dumitrescu

Comentează