Libertatea, despre publicitatea mincinoasă din propriul ziar, din presă, de pe TV și de pe internet! Afacerea suplimentelor alimentare care promit că te vindecă de cancer!

Un studiu făcut de România la cererea Comisiei Europene în 2018 a evidențiat că, pe 20 de site-uri din 56 cercetate, suplimentele alimentare pretindeau că fac minuni de sănătate

joi, 31 ianuarie 2019, 12:56

• Statul nu controlează promovarea suplimentelor alimentare care susțin că tratează de la hipertensiune la ulcer și de la reumatism la cancer!
• Produse care conțin sâmburi de caise, vâsc și păpădie au ajuns să fie vândute drept remediu pentru cele mai grave boli ale umanității.
• Nici Ministerul Sănătății, nici Institutul de Bioresurse Alimentare, nici CNA, nici ANPC și nimeni altcineva nu oprește reclama mincinoasă.

“Nu dispera. Acum, pacienții din România au la dispoziție Onconovical, un tratament împotriva cancerului, sută la sută natural” realitatea.net

 

“Etichetarea, prezentarea și reclama nu trebuie să atribuie suplimentelor alimentare proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane ori să facă referire la asemenea proprietăți”Ordinul 1069/2007 al Ministerului Sănătății

 

Investigație de Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Libertatea, ziarul la care lucrăm, a publicat vineri, 25 ianuarie 2019, pe prima pagină, o reclamă la Onconovical.

“Cancerul te poate ține prizonier. Speranța te poate elibera”.

“Onconovical, suplimentul nr. 1 în lume recomandat în afecțiunile oncologice”.

Onconovical costă 250 de lei pentru o cutie de 135 de pastile.

El conține pulberi de sâmburi de caise, pulberi de usturoi, vâsc și se promovează ca amigdalină, substanță numită și “vitamina B17”.

Oncologi din Statele Unite au tratat 178 de bolnavi de cancer cu terapie cu amigdalină și mulți au înregistrat semne clare ale otrăvirii cu cianură. În schimb, nu a putut fi raportat nici un beneficiu al acestei substanțe în termeni de stabilizare sau ameliorare a cancerului, îmbunătățire a simptomelor sau creștere a speranței de viață. Concluzia studiului publicat în New England Journal of Medicine a fost: “amigdalina este un medicament toxic, care nu este eficient ca tratament al cancerului”.

În Statele Unite, promovarea amigdalinei pentru tratamentul cancerului este strict interzisă. De altfel, Administrația americană a medicamentului a trecut-o pe lista tratamentelor anticancer ilegale.

Coperta Libertății din 25 ianuarie 2019, într-o alăturare sugestivă pentru pericolul falsei reclame la produse vindecătoare. O mare parte a populației României trăiește cu 700 de lei pe lună, iar pentru acești oameni orice achiziție inutilă, de ceea ce cred că e un medicament, dar nu e, reprezintă un sacrificiu inutil

Nu au voie să pretindă că vindecă boli sau afecțiuni!

Așa cum scrie și pe cutia care se vede în macheta publicitară din ziar, Onconovical este un supliment alimentar.

Când firma Medicinas a primit de la IBA Certificatul de Notificare seria AA/nr: 11941 din 12 octombrie 2018, pe acest aviz scrie că “Sunt interzise inscripționarea ambalajului și/sau a prospectului cu proprietăți de prevenire, tratare ori vindecare a unor boli sau referirea la asemenea proprietăți”.

IBA înseamnă Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare.

IBA și Ministerul Sănătății sunt cele care dau notificări, adică aviz de comercializare, pentru suplimentele alimentare. IBA, pentru produsele naturale, MS, pentru vitamine și minerale.
Onconovical s-a înregistrat ca un supliment alimentar natural.

Pe înțelesul tuturor, suplimentele alimentare, fie că sunt vitamine, minerale sau produse naturale, nu au voie nici în România să facă în orice formă de comunicare referiri la afecțiuni, boli sau vindecări. Nici pe etichetă, nici în prospect, nici în reclamă.

Pentru că rolul suplimentelor alimentare, conform Ordinului 1069/2007 al Ministerului Sănătății, nu e să vindece, ci “să completeze dieta normală”.

Mai multe legi europene și românești și o sumedenie de norme se referă la interdicția de a prezenta suplimentele alimentare drept produse similare medicamentelor, care tratează boli.

Însă ce se întâmplă, de fapt, în România, la o scară uriașă?

De ce publicăm un articol care poate afecta publicitatea din propriul ziar?

Am început cu macheta din Libertatea pentru că ea ne-a sărit în ochi și pentru că, așa cum au promis, jurnaliștii din această redacție nu au tabuuri nici când e vorba de interesele comerciale ale propriului trust.

Suplimentele alimentare oferă 70% din bugetul de publicitate al ediției tipărite a ziarului.

Pot fi în joc peste 350.000 de euro.

Dar Ringier este o companie media care s-a angajat să apere libertatea de exprimare a jurnaliștilor și dreptul publicului de a afla informațiile, indiferent pe cine deranjează acestea.

Nu avem subiecte tabu.

Genul de publicitate înșelătoare din Libertatea, atât pentru Onconovical, dar și pentru multe alte suplimente alimentare se regăsește pe site-urile Adevărul, România Liberă, Evenimentul Zilei, ziare.com, realitatea.net, antena3.ro, Formula As, Doctorul Zilei, în ziarul Click, la televiziunea România TV și în alte locuri.

România este inundată de peste 21.000 de suplimente alimentare, cifră confirmată ieri de Institutul de Bioresurse Alimentare pentru Libertatea. E un trend mondial.

La noi, suplimentele sunt puse pe piață de 600 de firme, unele dintre ele rostogolind prin reclamă promisiuni fără nici un fundament științific.

Din gură se vindecă orice, de la hipertensiune la ulcer și surzenie și de la articulații la cancer.

Emisiune sponsorizată pe România TV, cu minciuni citite de pe foaie

“Oricât de puternic ai fi devenit de-a lungul vieții sau oricât de înaintat ai fi în vârstă, să primești un diagnostic de cancer nu e deloc ușor. Însă nu dispera. Acum, pacienții din România au la dispoziție Onconovical, un tratament împotriva cancerului, sută la sută natural, întrucât este realizat din extractele a 19 plante, astfel că are numeroase beneficii asupra organismului”, scrie în articolul publicitar de pe siteul televiziunii Realitatea TV.

România TV a realizat chiar o serie de emisiuni sponsorizate de Onconovical, din seria “Pofta de viață”.
La una dintre ele edițiile de pe RTV, “șeful de la producție” al firmei Medicinas, deținătoarea lui Onconovical, citește mecanic de pe o foaie: “Amigdalina este inamicul umărul 1 al afecțiunilor oncologice de orice fel”

Pe site-ul ziarului Adevărul, Onconovical este: “Singurul tratament complet împotriva acestei maladii în Europa”.

Evenimentul Zilei publică un articol nemarcat cu publicitate care se deschide cu fraza “Un remediu naturist sută la sută natural, ce vine în sprijinul bolnavilor de cancer, este, fără doar și poate, Onconovical de la Medicinas”.

Se merge și mai departe.

În Formula As, “specialiștii” girați de redacție recomandă medicamentul în “rețetele” prescrise publicului.

Exemplele pot continua, dar demonstrația este, sperăm, suficientă.

Să ne întâlnim cu primul patron al acestui fenomen.

Soțul și soția își împart firmele

Sante Verde Plus SRL este firma care a luat prima notificare pentru Onconovical, în 25 noiembrie 2016.
Medicinas Bio Plus SRL a luat a doua notificare pe 12 octombrie 2018. Este notificarea valabilă azi.
Prima firmă îi aparține Florentinei Niculae.

Cea de-a doua lui Vasile Niculae, soțul ei.

Pe 2017, Medicinas a avut o cifră de afaceri de 407.881 de euro, cu un profit de 210.288 de euro.

În spatele Onconovical este însă alt om, medicul Ionuț Moraru, cel care are fabrica Laboratoarele Medica.

El produce multe suplimente alimentare, unele cu specificații medicale miraculoase.

“Nu vă mai convine reclama mea sau ce?!”

Libertatea a fost, ieri, la punctul de lucru al firmei Medicinas din strada Rodiei, în spatele Pieței Alba Iulia, unde se află birourile lui Vasile Niculae, omul care deține Onconovical. Nu era acolo, l-am sunat.

– De ce vreți să vorbim?
– Sunt jurnalist de la Libertatea. Vă rog să ne întâlnim să discutăm despre o reclamă de-a dumneavoastră. A apărut inclusiv în ziarul nostru.

– Nu vă mai convine reclama mea sau ce?
– Vă rugăm să vorbim față în față.
(urmează dialogul față în față)

“Reclama e sufletul comerțului”

– Spuneți.
– A apărut o reclamă la Onconovical, inclusiv în ziarul nostru, care seamănă cu o publicitate mincinoasă.

– Adică?
– Stați să vă citesc. Un ordin al MS din 2007, care spune în felul următor: “etichetarea, prezentarea și reclama nu trebuie să atribuie suplimentelor alimentare proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane ori să facă referire la asemenea proprietăți”.

– Așa…
– Ei, acum vă arăt câteva dintre reclamele dumneavoastră. De exemplu, această reclamă pe care ați publicat-o pe realitatea.net, în care se titrează “tratament naturist cancer și dieta anticancer care pune stop cancerului”
(se uită la reclamele sale)

– Da, știți, oricum, totul este avizat la IBA. Totul este în regulă.
– Ei nu avizează publicitatea. V-au dat notificare pentru produs și, în ea, scrie că nu puteți invoca tratarea bolilor. Dumneavoastră vi se pare OK să spuneți că tratați cancerul?

– Domnule, vă spun, reclama e sufletul comerțului. Ce pot să vă spun mai mult de atât? Dacă se constată că nu sunt conforme, reclamele respective pot fi schimbate sau pot fi retrase.
– Păi…

– Uitați, de exemplu aceea pe care ne-ați arătat-o, reclama din Realitatea. Puteau să ne spună cei de la Realitatea că nu e conformă, să ne spună ei. Să ne atragă atenția dacă era ceva.
– De ce ei și nu dumneavoastră?

– Păi cum să controlăm? Cum să controlăm toate reclamele? Și, în orice caz, acestea sunt scrise de comun acord cu agenții de publicitate. Au fost făcute împreună. Mai aveți întrebări?
(încearcă să încheie discuția)
– Ne puteți spune numele unei agenții de publicitate care…
– Nu. Știți, lumea poate să vorbească multe. Să spună multe. Dar nu contează ce scrie în reclamă, contează ce scrie pe produs. La revedere!

Nici o dovadă că sâmburii de caisă tratează cancerul

Amigdalina, despre care reprezentanții Medicinas spun că ar fi “inamicul nr 1. în afecțiunile oncologice” este o substanță care se găsește în mod natural în nuci, migdale, sâmburi de caisă sau cireșe.

A început să fie promovată drept leac al cancerului încă din secolul al XIX-lea. Există și o formă sintetică a amigdalinei, botezată în mod eronat în anii ’50 “vitamina B 17”.

Teoria vremii era aceea că afecțiunile oncologice sunt cauzate pur și simplu de lipsa unei vitamine, iar suplimentarea dietei cu amigdalină ar preveni sau trata cancerul. Ambele teorii s-au dovedit a fi false.
Amigdalina nu este însă o vitamină, iar afirmațiile cum că ar vindeca sau ameliora cancerul nu sunt susținute de dovezi științifice.

Steve McQueen a murit în Mexic tratându-se cu amigdalină

Sâmburii de caise au început să fie foarte populari în Statele Unite încă din anii ’70, când amigdalina a început să fie popularizată drept tratament împotriva cancerului. Este faimos cazul actorului Steve McQueen, care a plecat spre Mexic în anii ’80, cu iluzia că-și va vindeca astfel cancerul în fază terminală.

A murit la câteva luni de la începerea terapiei cu amigdalină. Însă și lui, și altora le-a supraviețuit, până în zilele noastre, cultul pentru sâmburii de caise ca superaliment, deși au fost raportate inclusiv cazuri în care consumul acestora a dus la moartea unor copii.

Desigur, acesta nu este singurul superaliment propus de vindecătorii internetului pentru tratamentul cancerului.

La o simplă căutare pe Google, găsim zeci de exemple: de la broccoli la ceai verde.

Chiar dacă cele mai multe din aceste alimente sunt sănătoase, știința din spatele așa-ziselor proprietăți antitumorale nu este la fel de sănătoasă. Deseori, dovezile lipsesc cu desăvârșire.

Câți sâmburi de caisă putem mânca

Dacă ne întoarcem însă la amigdalină, ea poate fi chiar foarte toxică pentru pacienți. Când sistemul nostru digestiv procesează amigdalină, eliberează cianură. Iar cercetările sugerează că o cantitate de 0,5-3,5 miligrame de cianură pe kilogram corp poate fi letală.

Autoritatea europeană pentru siguranța alimentelor (EFSA) a studiat exhaustiv potențialele pericole pe care le pot reprezenta amigdalina, respectiv sâmburii de caise. Concluzia EFSA este că maximumul permis pentru consum adulților este de trei sâmburi de caisă, în vreme ce un singur sâmbure ar putea fi toxic pentru un copil mic.

Pe site-ul suplimentului Onconovical, compania pretinde că nu există posibilitatea ca produsul să inducă vreun efect secundar deoarece: “doar substanțele chimice pot crea efecte adverse”. Știința ne spune însă altceva: în cantități prea mari, chiar și apa este toxică.

Oncologul Dan Jinga: «Suplimentele alimentare pot face mai toxice medicamentele contra cancerului»

Dan Jinga este oncolog, cercetător și adept al medicinii bazate pe dovezi.

Lucrează la Spitalul Universitar de Urgență București, cel mai mare din România.

Când îl întrebăm cum se raportează la folosirea suplimentelor alimentare din pulberi de plante de către bolnavii de cancer, oncologul Dan Jinga tranșează scurt: “Noi nu le utilizăm și nu le recomandăm. Noi le recomandăm pacienților să se limiteze la tratamentele standard. Nu putem să recomandăm toate bazaconiile de pe piață.”

Atrage atenția asupra faptului că, spre deosebire de chimioterapie sau radioterapie, suplimentele din plante medicinale nu au studii care să le probeze eficiența: “Poate să apară orice pericol, să potențeze acțiunea medicamentelor noastre, să le facă mai toxice. Câtă vreme nu sunt lucruri cunoscute, sunt periculoase sau inutile. Când sunt inutile, vând iluzii, când sunt periculoase, pun viața pacientului în pericol”.

“Se mizează pe disperarea oamenilor”

Am cerut părerea oncologului și despre amigdalină, substanța care, în publicitatea Onconovical, ar inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. “Nu face parte din arsenalul nostru”, ne-a spus Dan Jinga. “Nu au validarea studiilor clinice, deci nu se utilizează. Îmi pare rău, dar noi avem o medicină clară, bazată pe dovezi…”.

Lipsa reglementării clare supără și medicii. “Oamenii sunt disperați și se mizează pe disperarea lor”.

Medicament ilegal în America

O analiză sistematică publicată în 2015 de Cochrane, un sistem independent de analiză pe probleme de ocrotire a sănătății, spune negru pe alb că afirmația “Amigdalina are efecte benefice pentru pacienții cu cancer” nu este susținută de date clinice solide.

În schimb, există un risc considerabil de efecte adverse grave ca urmare a otrăvirii cu cianură prin consumul de amigdalină, mai ales după ingestia orală (în general, varianta injectabilă a substanței fiind considerată mai sigură).

În literatura medicală, diferiți clinicieni raportează cazuri în care pacienți cu cancer au murit sau au ajuns în stare gravă la spital de la otrava cu cianură provocată de așa-zisul tratament cu amigdalină. Cu toate acestea, vânzătorii de iluzii încă se folosesc de promisiunea falsă a amigdalinei pentru a-și crește profitul.

În Statele Unite, promovarea amigdalinei pentru tratamentul cancerului este strict interzisă. De altfel, Administrația americană a medicamentului a trecut-o pe lista tratamentelor anticancer ilegale.

Și, atunci, cum de se promovează pe scară largă suplimente alimentare pe post de tratamente miraculoase în România?

Cine are responsabilitatea pentru transformarea a milioane de români în instrumente ale profitului? De ce statul și-a abandonat cetățenii?

#mergemdupăsistem

Continuarea în Libertatea de mâine.

Comentarii (51)Adaugă comentariu

Lenroc  •  31 ianuarie 2019, 13:58

Orice e acceptat atâta vreme cât generează banii necesari să închidă gura celor care at trebui să reglementeze, să controleze. Șpaga e singurul nostru motor național.

Corneliu  •  31 ianuarie 2019, 13:59

Tolontane, tu cum vrei sa te percepem acum? Vrei sa pari ala corect care iti faci meseria perfect si atragi atentia asupra minciunilor din reclama? Sau esti ala care preferi banii de reclama in ciuda faptului ca esti constient ca acolo se spun minciuni? Eu te percep in a doua varianta. Ipocritule

lulu  •  31 ianuarie 2019, 14:11

acu ți s-a pus pata pe ăștia...

Dan  •  31 ianuarie 2019, 14:19

Sunt extrem de nedumerit. Nu inteleg care este de fapt scopul acestui articol. Voi faceti publicitate unui produs, va sesizati ( ma intreb cum/cand/de ce/de ce tocmai acum ) si #mergetidupasistem ? Care sistem?? E un bussines privat care nu are legatura cu statul deloc. Produsele astea nu se dau pe reteta si le cumperi doar daca esti genul care cumpara "aparatul care te invata engleza in 3 zile daca-l porti cand dormi" . Ce sa inteleg? Ca e o publicitate mincinoasa ce profita de durerea unor bolnavi. Stim asta si fara "investigatie". Pe Steve nu samburii de caise l-au ucis ci cancerul. Si in general cancerul omoara bolnavii nu vreo pastila fara efect. Daca tot "spunem adevarul" cum ar fi ca Libertatea sa renunte la titluri de cancan proprii si la cele pe care le promoveaza din alte ziare? Pe cuvant. Apreciez enorm munca ta dar articolul asta mi se pare ori de pomana ori indreptat spre ceva eu nu stiu dar stiu altii carora li se plateste vreo polita. Care milioane de romani cumpara suplimentele astea?? Ar vrea patronii sa fie milioane. Ma rog. Poate sunt eu naiv.

Cătălin Tolontan  •  31 ianuarie 2019, 14:20

@Dan: un business privat nu poate face orice. Cand obtii avizul pentru a distribui produse naturiste nu ai voie sa le prezinti drept medicamente care trateaza cancerul. Asta e discutia. Nu acuzati oamenii pacaliti, victimele, nu mai considerati ca oamenii sarmani, batrini, lipsiti de informatie sau disperati trebuie abandonati pentru ca noi suntem destepti si in putere. Linia dintre putere si vulnerabilitate este atat de subtire...

Mordved  •  31 ianuarie 2019, 15:23

Lucrurile sunt mult mai grave, dle T, inclusiv din punct de vedere jurnalistic. Toate aceste preparate sunt prezentate pe larg de o mare somitate medicala (inexistenta) intr-un interviu luat de un jurnalist inexistent lui aussi. Urmeaza scrisori nascocite ale vindecatilor, ale convinsilor doritori sa cumpere de indata (mai sunt doar 100 de flacoane) si cate un "incredul"

ticbis  •  31 ianuarie 2019, 15:35

De cand ma stiu (si nu sunt chiar putini ani), niciodata n-am "muscat" din momeala publicitatii din media pentru niciun fel de produs, cu atat mai putin pentru leacuri si panaceuri prezentate ca vindecatoare de boli grave si serioase. In cazul unor asemenea produse, ma lamureste rapid oricare simplu farmacist, nici macar nu trebuie sa intreb vreun medic specialist in domeniu. Suplimentele alimentare sunt exact ceea ce se intelege din denumire; in general, vitamine si minerale. Sunt recomandate in cazul in care, in urma analizelor si a investigatiilor medicale, se constata deficit de o anume vitamina (A, B, C, D, E) sau de un anume mineral (calciu, magneziu, fier, zinc, etc), ca urmare a unei alimentatii mai putin complete si mai putin rationale. Prin urmare, aceste suplimente au rolul de a compensa necesarul corect de vitamine si de minerale in cazul in care hrana obisnuita a dietei zilnice nu le asigura. Atat si nimic mai mult! Leacuri magice, pe baza de plante, seminte, pamant, argila, maduva de rechin sau ficat de balena si alte aiureli, care sa vindece boli cronice grave, NU exista! Cand eram in liceu si invatam ca un capiat pentru examenele de admitere, mama imi dadea zilnic portii de lecitina (pentru memorie), de glucoza (pentru energie), de sucuri proaspete de portocale (pentru vitamina C), de Cavit (asta nu mai stiu pentru ce), spanac (pentru fier), mere, fructe, miere (astea ca sa fie, ca sunt sanatoase si nu strica). Le-am acceptat de cateva ori, apoi nu le-am mai luat, furios ca nu ma ajutau deloc la ce-mi trebuia mie: o teorema pe care n-o intelegeam si cu care-mi batusem capul zile in sir s-o pricep, a ramas la fel de nepatrunsa de mintea mea indiferent ca bagasem pe gat toate chestiile alea ce mi le servea mama, la fiecare doua ore, ca intr-un ritual magic, la biroul la care invatam 12 ore in sir pe zi, de simteam ca mi se scurg creierii!:) De atunci, din tinerete si pana acum, n-am mai pus gura pe medicamente surogat sau pe panaceuri de suplimente din ierburi si alte alea; sunt imun la orice tentatie de acest fel promovata prin reclame sforaitoare in media scrisa si vizuala. Desigur, mai faceam cate un polidin cand eram gripat, mai inghiteam cate un paracetamol sau o aspirina cand eram racit, mai luam cate un antinevralgic cand ma durea vreo masea, mai luam cate un antibiotic cand era cazul. Insa, NIMIC altceva mai mult de atat! Articolul este cat se poate de corect si de bun simt; totusi, ma intriga o informatie prezentata ca fiind neechivoca din punct de vedere medical. Cand eram un pusti de 8-10 ani, bunica-mea colecta absolut toti samburii de la caisele pe care le consuma intreaga familie (si nu erau cantitati mici in perioada din an in care acestea erau din belsug pe piata); ii spargea cu un ciocan pe o piatra de gresie si umplea o farfurie adanca cu miezul acestora. Mancam ca spartul miezurile de samburi de caise, cel putin 20-30 de miezuri in 15 minute!!! Erau un deliciu, aveau un gust amarui ca de migdale... Marturisesc ca niciodata nu m-am simtit rau sau ca mi-ar fi cauzat vreo problema de sanatate, dimpotriva, imi parea rau ca erau prea putini samburi si se terminau repede, as fi rontait miezurile alea ore in sir, ca si cum as manca seminte de bostan acum... E aberanta concluzia acelor medici; daca la trei samburi de caisa au constatat ei ca un adult poate deceda, ar fi trebuit sa fiu de 50 de ani oale si ulcele, de vreo 50 de ori pana acum!:))) Sa fim seriosi, asa cum nu pun "botul" la reclamele medicamentelor miraculoase ce au invadat publicitatea din ziare, de pe net sau din audio-vizual, nu ma isterizez nici de "apocalipsa" propovaduita de asa-zisele studii medicale ale diversilor cercetatori sau medici din lumea larga... e cam tot aia!!! Traiesc bine-mersi cu ceea ce e garantat de 50 de ani: un paracetamol, o aspirina, un antinevralgic, un antibiotic pe baza de penicilina, un sirop de tuse, un ceai de tei sau, dupa caz, unul de menta, o frectie cu spirt sau cu otet o data la 10 ani, in cazurile mai serioase si... cam atat. Era excelent polidinul pentru situatiile de stari gripale si viroze respiratorii insotite de febra, dar nu se mai fabrica de multi ani... medicii aia care au afirmat ca un om poate muri daca manaca trei samburi de caisa intr-o zi, stiu cat se poate de bine si de ce polidinul a disparut de pe piata cu 20-30 de ani in urma... nu e niciun secret pe tema asta... se stie bine de ce!:)

rodion  •  31 ianuarie 2019, 15:52

Intrebati va rog oncologul daca el insusi , in situatia in care ar avea cancer s-ar "trata" cu citostatice sau radiatii.O sa va surprinda raspunsul lui.

viorel  •  31 ianuarie 2019, 15:54

Sa mori de la samburi de caisa nu am auzit, dar de la chimioterapie.....no comment. Tolontane nu mai crede tot ce iti spune clica medicala cu majoritatea studiilor de caz "modificate" sa dea bine.

Claudia  •  31 ianuarie 2019, 16:25

Niciun medicament nu este testat la lansarea pe piata romaneasca: suplimente, medicamente, vaccinuri, nu avem decat ce afirma producatorul, ce a testat in ce laborator a vrut el. Ba mai mult, daca eu pe banii mei vreau sa testez ce consum, in vreun laborator, nu am unde in Bucuresti, decat sa testez pe mine si apoi cer analize de sange - asa am descoperit ca nu am anticorpi post vaccin.

Andrei F  •  31 ianuarie 2019, 16:34

Romania nu are farmacisti pentru testarea medicamentelor doar ale suplimentelor...Stiu asta din sursa sigura,un farmacist scolit la Lyon care in Romania nici nu are corespondent ca meserie....Introducerea pe piata a unui medicament nou este foarte scumpa pentru Romania...Probabil ca multe suplimente vandute in farmacii sunt apa de ploaie...La fel de sigur este ca si multe suplimente au beneficii pentru sanatatea oamenilor...De ce nu sunt reglementate aceste suplimente?Pai in Romania domnule jurnalist va amintesc :sunt multe produse care nu corespund si asta in toate domeniile si nu de astazi de ieri ....Un scandal era despre apa din magazine gasita ca fiind neconforma si unde ne-ati spus ca marele Ministru al Sanatatii Voiculescu nu putea informa populatia....Asta este o parte a problemei....Cine ne asigura ca si medicamentele prescrise de oncolog sunt ce se vrea?Aici sunt alte doua probleme...Nimeni nu verifica daca medicamentele sunt ce trebuie-se cunoaste atentionarea Ministerului Sanatatii privind medicamentele mult mai ieftine cumparate din Egipt sau India...-A doua problema este ca si daca medicamentul este cel original acesta poate ascunde multe lucruri care nu sunt spuse-acum se descopera beneficii si contraindicatii ale aspirinei -un medicament care are in spate spre 100 de ani de la inventare...-----Recent Ministrul Sanatatii a fost in Cuba prilej pentru ,,tefelisti,, sa critice...Cuba datorita sistemului politic a avut parte de mult embargou ale tarilor civilizate....In medicina s-a tradus printr-o orientare noua ...Cuba in cancere are o voce ...Cuba are in acest domeniu vaccinuri de mai bine de 10 ani...Relevanta:Nu tot ce spune medicina noastra este si cea mai buna solutie mereu....-Poate gresesc dar recent am citit ca o parte din cancere se vindeca fara nici un ajutor.Probabil ca asta poate face ca si musetelul sa para un remediu universal daca a fost incercat de cineva cu o astfel de boala si a scapat...----Si am cunostinta si de oameni care au scapat de cancer...Pe langa medicatia de la spital a mai primit oficial indicatie si pentru mere verzi,lamai bio congelate,apa grea....Deci sunt doctori si doctori...Faptul ca ati vorbit cu unul nu inseamna ca numai asa se poate proceda...----Daca vreti sa faceti un bine romanilor vorbiti cu cat mai multi medici din domenii diferite...La cat de rea este sanatatea romanilor va asigur ca asa ati putea scoate o parte din publicitarea sau cancanurile sterile...

florin  •  31 ianuarie 2019, 17:43

Felicitari, tolontan! asta ar trebui sa faca si imbecilii cu tv care accepta reclame de slabit cu mizerii alimentare care repara ficat, lustruiesc pantofii si scot dracii din soacra.

jos_cenzura  •  31 ianuarie 2019, 17:52

Avem doua optiuni. Una esta ca informatia sa fie complet libera, sa faca reclama fiecare cum vrea, cu minciuni si adevaruri, sa existe victime, mai ales printre cei vulnerabili (care nu au nicio notiune de anatomie, sau sunt foarte disperati), etc. Ar fi concurenta acerba intre informatii, dar nu e garantat ca adevarul ar invinge de fiecare data. A doua optiune este ca guvernul, o putere centralizata, care nu raspunde fata de nimeni, si pe deasupra este si extrem de corupt, sa decida ceea ce inseamna adevar si ce nu. Riscul este ca guvernul sa cenzureze o reclama pentru un produs pentru ca firma respectiva nu este agreeata politic, sa viceversa, sa se promoveze ceva daunator pentru ca firma cotizeaza la nustiucine. Guvernul s-ar baga direct intre clienti si furnizori si ar face pe stapanul. Nu cred ca al doilea sistem este mai bun, desi domnul Tolontan sustine ca, daca am putea reforma guvernul sa fie (mai) perfect, totul ar fi bine. Pentru ca guvernul sa fie mai putin nociv, trebuie schimbat tot sistemul din temelii, pe langa ca trebuie uitate sute de ani de deprinderi acumulate sub otomani, fanarioti, comunisti etc. Momentan, eu tot mai mare incredere am in oameni decat in guvern.

Mircea Ordean  •  31 ianuarie 2019, 18:12

„Cine are responsabilitatea pentru transformarea a milioane de români în instrumente ale profitului? De ce statul și-a abandonat cetățenii?” Orice ziarist care se respectă gîdilă în creștet zona de public pe care și-a ales-o... E și problema acelor cetățeni, că iau în serios reclamele care le ajung sub ochi...

Mircea Ordean  •  31 ianuarie 2019, 18:14

Observ oarece contrast, între duritatea cu care e tratat fumatul, și dezinteresul pentru zisele din reclame. / Simt însă că situația nu se va schimba curînd.

codin  •  31 ianuarie 2019, 18:14

Tolo tata, un singur lucru nu inteleg . DE ce publici articolele, investigatiile sau cum le numesti, deci de le publici in Gazeta ? Ne obosesti, sincer.

CN  •  31 ianuarie 2019, 18:16

Felicitari pt articol! Intradevar, piata suplimentelor este complet nereglementata, si nu numai in Romania.

gruscanu  •  31 ianuarie 2019, 18:46

Daca nema putirinta.. Incerci sa iesi din *** in care singur te-ai bagat.. Tolontan, s-a substantivizat ,a devenit similar cu ipocrizia, falsitatea, vespasianismul.. Mai bine ramineai la numarat cornere.. Asta e, si dovleacul ar vrea sa zboare

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  31 ianuarie 2019, 19:50

@Cătălin Tolontan Ai perfecta dreptate. E o linie subtire. Si ma gandesc ca daca Doamne fereste as fi intr-o situatie de genul ala as manca si var de pe pereti daca mi-as imagina ca ma ajuta. Insa ar fi alegerea mea nu m-ar obliga statul. Si moral daca e sa ne luam dupa ce zici tu, ar trebui ca pe langa firmele care mint sa fie pedepsite si firmele care pun reclama la produsele mincinoase. Pe de alta parte, consider ca nu este un subiect important pentru cineva care a facut anchete ce au schimbat societatea din Romania. In proportie covarsitoare cei care au probleme ajung sa fie tratati medical si sunt consiliati si in ceea ce priveste aceste medicamente minune. Chiar daca ar fi in reclama ca e posibil doar sa ajute un pic de tot la cancer tot s-ar gasi naivi sa-l cumpere. Nu-i putem proteja cu legi pe toti si e necesar sa gandim si cu neuronii nostri. De aceea ma mira acest articol. Intr-un final, chiar daca este important si grav este totusi o situatie ce poate fi controlata de noi. Ceea ce cu substantele din spitale nu ne statea in putere. Raman la parerea mea. Ai razboaie mai mari. Pe asta nu inteleg de ce l-ai pornit.

Cătălin Tolontan  •  31 ianuarie 2019, 19:51

@dan: Va multumim, dar nu credem ca investigatiile noastre au schimbat societatea din Romania, asa cum spuneti. Societatea se schimba singura, prin sperantele si eforturile fiecarui om. Noi am facut doar sa va informam. De ce-l consideram un subiect important? Penru ca sute de mii de oameni, uneori cei mai vulnerabili dintre noi, iau suplimente alimentare cu spaima in suflet si cu dorinta de a se vindeca, dar fiind inselati.

gogu  •  31 ianuarie 2019, 20:02

domnule tolonatn ,cataline ai devenit un fel de cornel nistorescu al stii pe corenel baiatul ala de era lacatus mecanic si partidul la facut ziarist in lipsa de idei cred ca exista o agentie a medicamentului exista o REGLEMENTARE a vanzarii produselor cu efect terapeutic DE CARE AR TREBUI SA SPUI CA NU SE OCUPA NIMENI sau ciolos e de vina sau boc ,cum adica televiziunile n au voie sa faca reclama adica televiziunile care *** *** *** din ultima portiune a *** *** fac reclama unor produse netestate logic ACUM AI DESCOPERIT TU AMERICA adica ti au trebuit 29 de ani te credeam mai matur razboinicule in jveyk era o fraza domnule eu *** si *** dar daca vad un fir de par mi se face scarba

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marcos  •  31 ianuarie 2019, 20:31

O să iau şi eu amigdalină cînd o să văd un politician ieşind în mass-media, de mînă cu medicul său, şi declarînd că se tratează cu aşa ceva. Altfel, eu nu sînt chiar aşa de neliniştit - important e că ştiu ce trebuie să fac pentru mine şi pentru familia mea. Restul (ca şi în cazul anti-vax-erilor), să fie "sănătoşi". Şi să mai lăsăm selecţia naturală să lucreze, şi aşa sîntem prea mulţi pe planetă.

Cătălin Tolontan  •  31 ianuarie 2019, 20:32

@Marcos: e optiunea dvs, dar ideea ca "stiu ce sa fac pentru mine si pentru familia mea" se incheie, de regula, brusc, atunci cand avem un accident pe aceleasi sosele si ajungem la acelasi spital, cand respiram acelasi aer, cand bem aceeasi apa. Stiti cum se spune, nici un om nu e o insula.

Dan  •  31 ianuarie 2019, 21:35

@Cătălin Tolontan Ai inteles gresit. Tocmai pentru ca unele anchete de-ale tale au schimbat societatea românească nu inteleg articolul de acum. Cum spuneam, sunt războaie mai mari pe care le ai de purtat. Si castigat! Însă e alegerea fiecaruia ce sa considere prioritar. După cum vezi, puțini dintre noi consideră că acesta este important. Pe de alta parte insa noi, cei care te citim, nu facem mare lucru. Nu caut polemica. Am un respect deosebit pentru munca ta si doar imi imaginez ce presiuni uriase sunt ca sa taci. E doar parerea mea vis a vis de acest articol. Sper ca urmatoarele dezvăluiri sa atingă subiecte mult mai grave. Cu tot respectul.

Cătălin Tolontan  •  31 ianuarie 2019, 21:36

@Dan: ba faceti enorm. Munciti zi de zi, va platiti taxele, va educati copii sa nu fie mitocani, ci empatici, va informati ca sa fiti cetateni mai buni. Dumneavoastra schimbati Romania.

Abel  •  31 ianuarie 2019, 23:33

"Va educati copii"? "Copiii", tentativa de jurnalist ce esti! Ramai la disputa dintre fanii lui Pompey si cei ai lui Southampton, de la nivelul ala ai plecat si nu te-ai ridicat prea mult. Tu te-ai lasa operat de un inginer sau de un arhitect? Vezi-ti de oile tale!

Napolion  •  31 ianuarie 2019, 23:39

Ei... asa mai da. Domeniul asta merita boxat un pic. Mai am si eu o tema care ma apasa pe suflet: acum ceva timp. Reclamele (si am primit si telefoane....) pentru credite "fara nici o problema," fara garantie etc etc.... Ma gandesc a persoanele in dificultate sau la batrani care chiar "pun botul" la ce li se spune si dupa aia cand intra in hora nu se mai pot apara.... Cum exista sau pot functiona acest tip de firme ?

di livio  •  1 februarie 2019, 0:22

vă informați ca să fiți cetățeni mai buni...noi am făcut doar să vă informăm...CTPu nu se implică, el doar informează...Guran, el ce face?...care-i jobu lu Guran?...geobu meu e să vă informez, zice Guran...voi ar trebui să faceți mai mult decît să informați...presa-i a nu știu cîta putere și nime n-a cîștigat un razboi cu presa...voi toți ăștia ar trebui să faceți un pact pt educație...toată presa ar trebui să urle zi de zi educație...educațl, educați, educați...dacă oamenii ar fi educați nu i-ar mai păcăli nime cu nici un fel de suplimente...cu fiecare copil care abandonează școala scade și utilitatea geoburilor voastre de informatori...acușica n-o să mai aveți pe cine informa...toți ăștia care te citim, mă Tolo, da toți, știam dă mult că suplimentele astea-s păcăleli...așa că nu ne-ai informat cu nimic nou...și publicu lu binomu Gîdea-Badea nu poți să-l informezi...că nu-i educat

Mihao  •  1 februarie 2019, 1:35

Tolontan, tu esti un om fara scrupule. Iti vinzi sufletul pe bani. O marioneta. Fereasca Dumnezeu sa te imbolnavesti de cancer. Eu o am pe mama care s-a vindecat cu Onconovical. Scarba tu tii cu otrava. Habar nu ai ce inseamna cancerul...

Mihai  •  1 februarie 2019, 1:37

Tolontan, tu esti un om fara scrupule. ***. O marioneta. Fereasca Dumnezeu sa te imbolnavesti de cancer. Eu o am pe mama care s-a vindecat cu Onconovical. *** tu tii cu otrava. Habar nu ai ce inseamna cancerul...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marina  •  1 februarie 2019, 5:02

Pe toate cutiile cu medicamente naturiste (suplimente dietetice) in SUA gasiti caveat emptor: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease. care s-ar traduce : Declaratiile facute de producator nu au fost evaluate de Agentia pentru Alimante si Medicamente. Acest produs nu se foloseste pentru a diagnostica, trata, vindeca sau preveni orice boala. Pe eticheta n-am vazut nicaieri scris ca vre-un medicament naturist opreste cancerul sau il vindeca. Da' scrie - medicament laudat, recomandat de Dr. Cutarita in showul sau TV...Sau - mega.hiper anti-oxidant sau fortifiant al sistemului imunitar (pe asta scrie ca daca nu-ti trece gripa intr-o saptamina sau o duci din rau in mai rau sa-ti vizitezi medicul) Pe toate scrie sa-ti informezi medicul ca iei aceste suplimente si ca rezultatele variaza Simburi de caisa am mincat dar nu in scopuri de vindecare. Intai ii spargeam, apoi ii rumeneam un pic si apoi ii puneam in dulceata de caise. Un deliciu - unii erau amari. Napolion are dreptate - sunt destule tehnici de deceptie pentru a insela persoane vulnerabile. A face comert beneficiind de disperarea unor oameni, parca e mai imoral deciti sa te convinga unii ca ai nevoie de o tichie de margaritar. Parintii mei au fost sunati de la o agentie de turism si felicitati ca au cistigat o excursie de o saptamina in Turcia, la mare. Intr-adevar era la mare - dar cine intra in apa in noiembrie si de cistigat, cistigasera doar dreptul sa plateasca peste o mie de euro/persoana pentru a se trambala de la Istanbul la Antalya in autocar si a sta intr-un hotel in afara sezonului.

bg  •  1 februarie 2019, 7:23

Excelent articol! FELICITARA echipei! Sunteti pe drumul cel bun! Ai reusit, continua, n-ai reusit, continua! (J. Nansen - cuceritorul polului nord). Nu va lasati intimidati ptr. ca este PURUL ADEVAR despre supl. alimentare! Daca vrem sa fim protejati, sa ne intarim statul, sa avem incredere in institutiile sale chiar daca sunt reprez. si conduse vremelnic de personaje duplicitare, mincinoase, avide de putere si inavutire cu orice pret...Asteptam si actionam in speranta unor vremuri mai bune...Institutiile statului trebuie sa raman in picioare, numai ca trebuie sa le facem sa functioneze in folosul cetateanului, a noastra a tuturor. Ocrotirea sanatatii populatiei este obligatia statului roman, este in Constitutia tarii! Despre ce vorbim? O zi excelenta tuturor... si celor care se mai indoiesc de aceste lucruri!

Adrian  •  1 februarie 2019, 7:47

PECUNIA NON OLET Tolo, imi aduci aminte de CTP &Adevarul, atunci când " crucisatorul presei" încasa bani grei din reclama de la CFR ,CET, RADET etc .Atunci CTP ul pe post de manager mergea pe celebrul dicton " pecunia non olet". Dupa ce "crucisatorul " s-a scufundat, CTP ul a redevenit jurnalist si a început să arunce cu pietre in fostii" finanțatori "( guvernul PSD , Nastase, Hrebenciuc etc) , acei finanțatori care -i dădeau bani prin reclame ( șpagă mascată sa o spunem drept). Acum , ce face Libertatea unde lucrează si domnul Tolontan, i- a bani grei de la reclamele unor firme care vand " telina si pastarnac " pe post de medicamente împotriva cancerului, apoi ii critică. Intrebare : domnule Tolontan este etic și moral sa încasezi bani de la niște firme dubioase apoi sa-i critici ? NUUUUU! Dar observ ca si in cazul tau ( culmea te credeam un jurnalist independent financiar) ," pecunia non olet "functioneaza. PS. 1. Cred ca Banciu , avea dreptate in legatura cu fostul GSP & procesul etapei. Ii mai criticau pe frații Becali,Copos , Mitică etc,iar apoi dupa ce baietii mai cotizau si ei cu o " friptură " ,acele critici dispăreau subit ( vezi emisiunile lui Banciu ) 2.Tolo , sincer , eu personal daca eram in locul tau demisionam de la Libertatea. II spuneam managerului general , ca eu sunt jurnalistul Cătălin Tolontan si nu pot încasa bani de la o companie care face afaceri cu firme dubioase.Daca maine Teldrum , isi face publicitate in Libertatea , tu ce o sa faci?O sa încasezi salariul din banii murdari si spălați prin publicitate? 3.De ce firmele serioase nu-si fac reclama in Libertatea?Ti-ai pus aceasta intrebare?

Sanautanu  •  1 februarie 2019, 8:32

Multumesc Domnule Tolontan! Obiectiv ca-ntondeauna si pe intelesul multora. Jurnalism respectabil, jurnalist pe care va respect!

Sanautanu  •  1 februarie 2019, 8:40

Subiectul este colosal. VitalAir ne-a mintit, Hexi Pharma ne-a mintit, producatorii de suplimente nutritive ne mint in fiecare zi. Din pacate, suferinta umana si tragediile provocate de cancer si disperarea bolnavilor si apartinatorilor acestora aduc celor fara scrupule (multi de altfel) imbogatire nejustificata. Un pic de lumina in intunericul mintii!

rodion  •  1 februarie 2019, 9:23

Inainte de a vorbi despre suplimente ,despre care nu cunoasteti nici dvs si nici oncologul dvs ce substante contin , cum actioneaza si cat sunt de eficiente intreabati-l cati oameni a "vindecat" nu cati a "tratat pana la moartea lor" cu chimioterapie sau radioterapie.Intrebati-l cati oameni a tratat sau a vindecat doar cu suplimente , ca sa se convinga personal de eficienta sau ineficienta acestora.Nu a facut asta?Si atunci de ce-si da cu parerea referitor la ce nu cunoaste?Mergeti personal si obtineti marturii verbale sau scrise de la oamenii care s-au vindecat cu chimioterapie sau cu suplimente si o sa va convingeti singur cum stau lucrurile.Eu asa am facut.Altfel articolul dvs, scris aparent de grija bolnavilor e mai de graba o asmutire a publicului impotriva suplimentelor pentru a le exclude de pe piata si a da monopol citostaticelor folosite ca tratament exclusiv impotriva cancerului.Cunoasteti cat e rata de supravietuire la "tratamentul" cu citostatice?Sub 4%.Si vorbesc de un an sau 2 maxim petrecuti in chinuri.Oncologul dvs stie asta.Si atunci de ce ne este prezentata la spital in mod agresiv ca singura alternativa?Stiu asta pentru ca am un caz de cancer in familie,confirmat de analize de laborator , vindecat cu tratamente alternative (deci nu se pune problema unei greseli de diagnostic, cum se spune de obicei in cazul unei remisii spontane).Persoana face analize pt markeri tumorali la fiecare 6 luni si ghiciti ce?Nu a recidivat de vreo 5 ani incoace.Asta dupa ce trei prieteni , oameni tineri si in putere,"tratati" cu chimio si radioterapie zac acum in pamant.Pacientul are dreptul sa se informeze si din surse alternative si sa aleaga tratamentul care i se pare cel mai potrivit , iar doctorul trebuie sa accepte hotararea acestuia.Asta daca nu are alte interese care primeaza fata de cele ale bolnavului.Stiti cati bonlavi de cancer avem?850000.Stiti cati romani mor de cancer anual?48000.La cifrele astea vi se pare ca doctorii se pricep sa vindece boala asta?Si atunci de ce sa credem in ei ca-n Dumnezeu?De ce sa nu ne informam singuri asupra unor tratamente alternative?

Win5  •  1 februarie 2019, 10:00

@codin: îmi e greu sa cred ca ești atât de *** încât sa nu vezi ca ești pe site-ul tolo.ro, care este blogul lui Tolontan, nu ești pe gsp. Cum de nu uiți sa respiri?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cipinho  •  1 februarie 2019, 11:00

Medicamentele sunt un business ca oricare altul. totul a inceput in SUA, va amintiti dupa revolutie toate porcariile "miraculoase" importate de la americani, frumos ambalate si vandute la "pret redus". singurul tratament natural impotriva cancerului este cannabis-ul, dar acesta intra in categoria drogurilor si cineva de sus are interes sa ramana interzis , altfel ar da faliment multi producatori de "medicamente miraculoase". apropos de samburi de cais, acum stiu ca sunt otrava curata, dar sincer nu stiu cati parinti stiu asta. cand eram copil habar nu aveam, mancam multi, chiar si cate 10 odata, pentru noi copiii erau un fel de alune...

rodion  •  1 februarie 2019, 11:11

Ciudat cum articolul asta de demonizare a suplimentelor vine pe fondul declararii unei "epidemii" de gripa si a unui lobby agresiv in media pentru vaccinul antigripal(doar "statul" a cumparat 1300000 de doze , nu?).Daca n-as avea "incredere" totala in media as zice ca industria farma a declansat o ofensiva totala, folosind orice mijloace pe piata romaneasca.Doar presupun si eu , nu?

Gabriel  •  1 februarie 2019, 11:43

Acum eu nu stiu ce sa mai cred, 3 samburi de caisa devin periculosi la un adult si 1 sambure la un copil??? Serios ??? Cati samburi de caisa ai mancat cand ai fost copil? Sa nu-mi spui ca nu ai mancat ca stiai ca sunt periculosi si produc in corp cianura! Ai murit? Vad ca esti bine , sanatos, publici aberatii pe site si ziar doar pentru ca , chipurile , sunt spuse de nu stiu ce mare institut de cercetare... Te anunt ca daca adun cati samburi de caisa am mancat in cei 53 de ani de viata obtin cateva kilograme bune. Adauga si samburii de migdale si nuci cred ca ajung la zeci de kg, recunosc ca nu am incercat samburii de cirese, poate aia reuseau sa ma omoare. Un sfat, incearca sa nu mai crezi tot ceea ce spun diferite institute, cine iti garanteaza ca respectivii nu AU FOST PLATITI sa loveasca in unii sa castige altii??? Tu crezi ca pana la aparitia medicamentelor procesate pe cale chimica lumea nu se trata? Pentru cultura ta generala iti recomand o vizita de cateva saptamani in Tibet si ai sa vezi cum se trateaza in mod natural diferite afectiuni. Tu crezi ca pana in 2019 nu facea lumea gripa? Cu ce se tratau? Maine, poimaine o sa aflam ca toate plantele sunt txice si doar pastilele obtinute pe cale chimica sunt sanatoase. Serios? Nu stiu daca samburii de caisa, migdalele, sau nucile trateaza sau nu cancerul , dar cu siguranta poti sa mananci linistit ptr ca nu ai sa mori, cu mentiunea sa mananci samburi de caisa naturala, din pomul din curte , nu din comert unde nu stii cu ce substante chimice au fost tratate ptr coacere sau crestere rapida. Bolile actuale, includ aici si cancerul, sunt rezultatul chimizarii excesive a agriculturii ptr cresterea productiei, utilizarea plantelor si animalelor modificate genetic, etc. Adauga aici si poluarea atmosferica prin distrugerea continua a padurilor si o sa intelegi ca mergand pe acest drum omenirea o sa dispara mai repede decat prevede religia (biblia). Vaccinul antigripal facut de o persoana din familie in urma cu ceva ani a reusit sa-i puna la pamant sistemul imunitar. Ghici cu ce a reusit sa-l refaca cat de cat, dupa o perioada de 3-4 ani de cura? Nu cu pastile chimice, alea nu au avut niciun rezultatul, pana la vacin manca inghetata afara cand era zapada si viscolea si nici macar nu facea rosu in gat, dupa vaccin racea daca statea afara putin cu gura cascata. Ei bine, a luat ceea ce se numeste "suplimente alimentare", adica medicamente naturiste, ceaiuri si tincturi. In joc sunt sume uriase si firmele de medicamente au simtit in ceafa rasuflarea medicinei naturiste, cu tratamente de mai lunga durata dar cu efecte obtinute mai bune calitativ si cu foarte putine complicatii. Un cancer in faza terminala, sa revin la cazul celebrului actor, nu se trateaza cu nimic, NIMENI nu a descoperit medicamentul care te scapa, garantat pana a ajuns in faza terminala a fost folosit tratamentul indicat de medici, cred ca si-a permis sa cumpere cele mai scumpe medicamente, cu tot tratamentul a ajuns in faza terminala si atunci a hotarat sa incerce si altceva, din pacate a fost prea tarziu. Sa nu intelegi ca acum apar medicamentul in cauza, in ziua de astazi au aparut excroci pretutindeni, chiar si in zona medicamentelor homeopate, naturiste. Dar sa spui ca samburii de caisa consumati in numar mai mare de 3 buc ajung sa te otraveasca o consider o mare prostie! Totul pentru bani, cat mai multi bani, obtinuti pe spinarea oamenilor de buna credinta, cu toate ca la sfarsit ajungi intre niste scanduri...

Marius David  •  1 februarie 2019, 11:53

Multumim domnule Tolontan si echipei ce a face aceste reportaje , dar mai sunt si alte "medicamente" promovate ca miraculoase , de exemplu medicamentele Homeopatice - sincer si eu am cazut prada reclamei si faptului ca un doctor mi-a recomandat un tratament pentru copil cu asa ceva. Apoi dupa un timp - cand a trecut efectul crizei - am citit si m-a apucat rasu-plansu cand am vazut compozitia de exemplu a oscilococcocinum-ului. Din pacate asa cum foarte bine subliniati in articol disperarea poate sa ii faca pe unii pacienti sa faca orice si cei fara scrupule profita !

rodion  •  1 februarie 2019, 12:28

E unul, Adrian Wienner, ratat in meseria de medic si ajuns deputat USR care spune pe facebook ca cei care au alte vederi decat ale sfintei medicini alopate vizavi de vaccinare ar trebui exterminati.Acelasi personaj a propus un proiect de lege in care spune ca, pe ambalajul medicamentelor homeopate să scrie cu majuscule "Acest produs nu are efecte asupra sănătății".Desigur , intre cele doua fapte exista doar "pura coincidenta".Acestia sunt , oameni buni,"medicii" care apar in media si in care noi ar trebui sa credem orbeste.Pe zi ce trece , datorita "priceperii" cu care ne trateaza se trezesc tot mai multi oameni , refuza sa fie cobaii lor si atunci nu le mai ramane decat metoda pumnului in gura.

Ilie  •  1 februarie 2019, 12:29

De mult astept acest articol cu privire la smecherii care vand pastile ''miraculoase'' pentru oameni bolnavi. Felicitari pentru asta!

rodion  •  1 februarie 2019, 12:46

@Marius David Nu va suparati ,dar comparati mere cu pere.Principiile de functionare ale medicamentelor homeopate sunt cu totul altele decat ale celor alopate.In homeopatie conteaza setul de simptome fizice si mentale , dilutia remediului ,numarul de administrari , perioada de timp intre administrari,cantitatea de lactoza(nr. de bilute) fiind irelevanta .Asta spre deosebire de medicina alopata unde conteaza cantitatea de substanta administrata.Puteti sa va documentati si singur asupra acestui lucru.Cat despre Oscilococcinum ,unii zic de bine si altii au parerea dvs.Sincer nici la mine nu a functionat , desi de la alte remedii homeopate am vazut reactii benefice clare atunci cand au fost administrate conform setului caracteristic de simptome.Medicamentele homeopate nu au nici un efect in preventie , cum nici cele alopate nu au, ci doar atunci cand apar simptomele.Multi cunosc acest fapt dar putini il recunosc.

adi  •  1 februarie 2019, 13:50

“doar substanțele chimice pot crea efecte adverse” Dar si samburele de caisa, si aerul si apa sunt substante chimice. Nu exista nimic in afara chimiei cand vorbim de materia care ne inconjoara. Semneaza H2O

Niculae Moromete  •  1 februarie 2019, 13:59

//clicksanatate.ro/Din-ce-cauza-a-disparut-vaccinul-polidin_0_18655.html

gabi  •  1 februarie 2019, 14:38

Suplimentele alimentare care vindeca de boli, sunt cea mai mare teapa existenta la ora actuala pe piata, si nu numai in romania. Automedicatia este o problema majora a zilelelor noastre, si in 90 la suta din cazuri urmarile sunt mai daunatoare decat boala in sine. Mie miau trebuit 2 ani sami revin dupa intoxicatie cu calciu si magmeziu, care mi-au produs gastrita si probleme la rinichi pe care nu le-am avunt inainte. Nimeni n-ar trebuii sa ia nici o pastila de nimic, mergeti la doctor. Dieta , sau abtinerea de la anumite mancaruri, accea poate vindeca anumite boli, nu indoparea cu suplimente.

MosNae  •  11 aprilie 2020, 17:36

Sâmburii de caisa nu sunt periculoși. Am mâncat în copilărie cu pumnul, făcea mama magiun de caise iar sâmburii ni-i dăruiau noua copiilor. Aveam o traista de sâmburi de caise, luam o piatră și ne puneam pe spart sâmburi sa scoatem miezul. Nimeni nu s-a îmbolnăvit vreodată de la sâmburi de caise. Și acuma, vara când apar caisele pe piata, mănânc caise de la lista și le sparg sâmburii și mănânc și miejii. Confuzia se face intre sâmburii de caise și sâmburii de ZARZARE! Miejii de zarzără sunt amari rău, nici dracu nu îi mănâncă. Ăștia da, conțin arsenic. Ăștia poate că vindeca cancerul dar cred că moare și pacientul. Nu am întâlnit pe nimeni care să mănânce sâmburi de ZARZARE pentrucă nu poate, iar orășenii din naștere habar na-u ce e ăla zarzăr și care e diferența între caise și zarzare. Seamănă fructele dar pomul de zarzăr creste mai înalt, își trimite crengile pe acoperișuri e ahtiat după lumina. Fructele de zarzare sunt mai mici decât cele de caise și sunt foarte aromate. Producția de fructe a unui zarzăr este net superioara chiar și a unui cais altoit. Țăranii din Câmpia Dunării, pe unde este răspândit zarzarul, lasă fructele la îndemâna copiilor care scutură zarzarul și cade peste ei o ploaie de fructe. Mana că pe saturate, mamele și bunicile aduna pentru magiunuri sau pentru a gati o mâncare "zarzare fierte" un fel de compot care se mănâncă din strachina cu lingura de lemn. Acest preparat se ia și la câmp, era hrana lucrătorilor ogoarelor. Zarzarele se coc primele și caisele mai târziu. Când apar caisele copiii își mută atenția pe caiși și uita de zarzare. E timpul când tata scutură zarzarele care erau extra coapte și le punea la putina, le făcea boască din care obțineau țuica de zarzare la cazanul de țuică din sat. Era o bunătate și te trata de toți virusii. Nu se punea zahar ca acum și nici drojdie că nu știam despre astea, zaharul se pastra pentru Crăciun la cozonaci. Zaharul îl primea taranul de la fabrica de zahar unde preda recolta de sfecla de pe ogorul propriu. Ne mai dădea și noua copiilor cate o bucățică, zahar tos nu era decât la oraș. Sâmburii de zarzăr se baga la cazanul de țuică cu fructe cu tot și țuică avea aroma de sâmbure. Din țuică de zarzare manele preparau săpunul de rachiu, care avea aroma zarzarelor și a sâmburilor, îl foloseau la spălat mai ales fetele și femeile. Era săpunul de toaleta de pe vremuri. Vitamina asta B17, o fi in sâmburii de zarzare, noi nu ne interesam de așa ceva că de buba rea sau cancer sufereau numai domnii de la oraș, la tara nu există așa ceva. Sunt multe suplimente alimentare de buna calitate și folositoare sănătății dar reclamele de pe internet și tv sunt de-a dreptul idioțenii cu savantlâcuri. O prostie care s-ar putea reglementa prin firme serioase. Când zici Srl, românii percep ca trebuie să fie o înșelătorie la mijloc. De exemplu, se cunoaște un tratament pentru cancerul de prostată pe baza de petrol dublu rafinat și preparate din rostopasca cu produse apicole. La noi este tratament clandestin, găsești petrol lampant dublu rafinat numai pe sub mana de la rafinăriile care mai lucrează încă. In schimb in occident se găsește la farmacie. Ce este în realitate ? Este un chimioterapic foarte eficient. Înainte medicii îl cunoșteau bine și îl foloseau. Acuma, dacă nu este la Americani atunci nici la noi nu e bun. Am mai cunoscut și alte timpuri când daca nu era sovietic, atunci nu era bun. Domnul Tolontan zice bine ce zice in articolul sau, dar noi vrem și soluții și recomandări pe bune, deoarece medicina actuală cât e ea de modernizata, este și balmajita rau. Medicul lucrează de pe un protocol. Te investighează și deschide protocoalele și citește de acolo ce sa îți aplice. Noi am fost învățați cu medici care se țineau de tine, se ambiționa și lupta cu boala ta, lua informații chiar și de la babe și de cele mai multe ori în infrastructură boala, era victoria lui și mai multe victorii îl făcea cunoscut. Erau doctori! Mai sunt doctori și acuma dar cei mai mulți sunt lucrători în sănătate.

MosNae  •  11 aprilie 2020, 17:46

Erata: ....de cele mai multe ori învingeau boala..... In loc de:....de cele mai multe ori în infrastructură boala..... .....mamele preparau..... In loc de: .....manele preparau....

OLGA  •  11 august 2020, 10:01

Buna ziua! Ce remedii, medicamente, tratamente, stiti pentru tratarea cancerului??? VA ROG SA MA AJUTATI SUNT DISPERATA. Cine s-a tratat sa spuna, sa faca un mare bine si celorlalti oameni care sunt in boala grea. Doamne ajuta la toti si noua.

Comentează