Așa arată diploma de absolvent de facultate de medicină din Kosovo, scrisă în sârbă, cu care falsul doctor a operat în România, deși DSP recunoaște că „n-am înțeles nimic din ea”!

Luați-vă popcorn!

miercuri, 6 februarie 2019, 8:20

Investigație de Mirela Neag, Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Într-un hohot național de râs, cazul pungașului Matteo Politi a fixat în lumină, ieri, fie și o mică parte a improvizațiilor și iresponsabilității din sistemul medical românesc.

Presa italiană, prin cunoscutul Il Messaggero și prin Il Gazzettino, cel mai influent cotidian din nord-estul Italiei, citează dezvăluirile halucinante din Libertatea despre compatriotul lor.

Cu parafă de la Direcția de Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, un italian care terminase doar 8 clase a operat zeci de pacienți, pe tot parcursul anului 2018, la cinci clinici private din București.


Reconstituirea faptelor e însă mai tare decât un simplu rezumat.

Și nici un scenarist nu ar avea curajul să imagineze așa ceva, nu poate încurca personajele și rolurile, căci regizorul i-ar da cu intriga în cap. Dar, conform unei expresii învechite și mereu reîmprospătate, viața bate filmul.

Luați-vă popcorn!

Aceste asistente subevaluate

Când asistentele de la Spitalul Monza observă, în decembrie 2018, că „eminentul chirurg Matthew Mode” nu știe să se spele corect pe mâini înainte de operație, ele înlemnesc. Subapreciate și, deseori, neglijate în narațiunea solemnă a medicinei, asistentele din blocul operator sunt primele care aprind becul roșu. O fac după operație, că nu puteau să-i confiște bisturiul.

Mișcările din sală ale lui Matthew Mode arată mai stângace ca ale unui papagal cacadu, pasăre care, chiar și beată, poate imita gesturile unui chirurg, după ce a văzut din cușca sa 15 serii din „Anatomia lui Grey”.

Uimitor e însă că nimeni din administrația și managementul Spitalului Monza nu remarcase un lucru elementar: parafa medicală eliberată de DSP e pe numele Matteo Politi, iar în sală operează renumitul Matthew Mode, că așa se prezenta medicul în România de un an de zile!

Da, știm, cum e posibil?

Absolvent al unei facultăți din Priștina care nu e în Priștina

Pe 23 martie 2018, o funcționară de la departamentul de informatică și statistică medicală din DSP București, „o femeie cu mare experiență” – așa cum o caracterizează colegii -, intră într-un sindrom pe care-l inventăm noi acum și-l numim „Pierdere a tuturor reperelor” și îi eliberează medicului Matteo Politi un cod de parafă.

Italianul nu se deplasează în persoană, în numele lui vine o avocată română.

În dosarul depus de avocată, Matteo Politi apare indicat, în limba sârbă, drept absolvent al Facultății de Medicină din Kosovo, unde la putere e albaneza.

Explicația e că facultatea a rămas sub administrație sârbă și se numește University of Priștina, chiar dacă sediul ei nu mai e în Priștina, actuala capitală a Republicii Kosovo.

În buna tradiție a escrocilor internaționali, povestea are în ea toate contradicțiile posibile.

Dar, așa cum a spus chiar Matteo Politi, marți seară, la emisiunea lui Dan Capatos, de pe Antena 1: „Din momentul în care am fost recunoscut, cu ajutorul avocatului, din momentul în care statul român mi-a echivalat diplomele, mă numesc medic”.

Diploma de absolvent de medicină a lui Matteo Politi

Priviți actul!

Diploma de absolvent de Medicină a lui Matteo Politi e, așadar, în sârbă, nu că ar conta, de vreme ce Cristina Pelin, șefa DSP București, recunoaște pentru ziar că „după ce a apărut în Libertatea, am controlat și n-am înțeles nici noi nimic din diplomă, cum de funcționarul a dat avizul?!”.

Plus că avizul DSP se dă după cel al Colegiului Medicilor, tot dosarul e vraiște.

Ziarul a intrat în posesia diplomei, care a ajuns ieri și la Ministerul Sănătății.

„Universitatea din Priștina
Facultatea de Medicină din Priștina
DIPLOMA
dobândită în domeniul învățământului superior
MATTEO POLITI
Născut: 03.06.1980 în Veneția
Italia, înscris în anul 2007
și acordată pe 23.10.2013 la finalul studiului la
Facultatea de Medicină
La secția
Medicină generală
Cu media generală 8 (opt) pe parcursul studiului
și nota 8 (opt) la examenul de absolvire”.

Monza susține că „medicul” a venit „cu toate documentele necesare”!

Cu această diplomă universitară, care seamănă cu cele cu care Corneliu Vadim Tudor se declara doctor în Litere, Astrologie și Geologie în 300 de țări de pe mai multe planete, Matteo Politi obține pe, 23 martie 2018, parafa de la DSP.

Apoi, tipul își aplică parafa, relaxat, vreme de un an, în cinci clinici și pe zeci de pacienți. Chiar în încheierea operației de la Monza, în decembrie 2018, chirurgul a pus parafa când i-a recomandat pacientei antibiotice, după intervenție.

Numai că el a intrat în sală la Monza drept Matthew Mode sau, cel puțin, așa se prezenta public! Clinica privată Monza susține, printr-un comunicat oficial, că „acesta a prezentat toate documentele oficiale, inclusiv parafa de la DSP”.

Explicația e valabilă doar în situația în care, mai nou, chirurgii sunt precum cântăreții, au nume de scenă și nume în acte.

Plus că legea e clară: indiferent de parafa de la DSP, fără avizul de la Colegiul Medicilor nici un medic nu are drept de liberă practică în România!

Figurează ca student în Kosovo, deși el nu a luat Bac-ul în Italia

Dacă e să credem diploma, Matteo Politi a făcut Facultatea de Medicină din Kosovo între 2007 și 2013. Numai că Matteo era condamnat în Italia în 2011, pentru că furase identitatea unui medic.

Numai că Matteo era condamnat în Italia în 2011, pentru că furase identitatea unui medic.

Iar în 2010, presa italiană amintea că bărbatul nu a absolvit nici bacalaureatul. Acestea sunt actele de la dosar și acesta e omul! Iată cum explică, ce sens mai are să se ascundă?, Cristina Pelin, șefa DSP București, ce s-a întâmplat în curtea sa.

Șefa DSP: „Cel care i-a dat parafa e în anchetă disciplinară”

– Cum a primit cod de parafă Matthew Mode?
– La noi nu a fost înregistrat sub numele Matthew Mode, la noi a fost înregistrat sub numele de Matteo Politi, în solicitarea pentru eliberarea unui cod de parafă. Noi nu emitem avize pentru exercitarea profesiei de medic în România, acesta este apanajul Colegiului Medicilor, care eliberează certificatele de membru ale Colegiului Medicilor prin care toți medicii profesează. Asta înseamnă libera practică pentru medicul respectiv.

– Italianul a adus vreo diplomă la DSP?
– Da, a adus o diplomă care nu este tradusă. Funcționarul public care a preluat documentația a analizat-o și a întocmit tipizatul pentru acest cod de parafă a fost sancționat, este mutat disciplinar într-un alt compartiment. În plus, s-a făcut sesizare către comisia de disciplină și am dispus un control pentru anul 2018, pentru toate codurile de parafă eliberate în anul 2018. El a primit acest cod de parafă la începutul anului trecut, în data de 23 martie 2018. Și acum așteptăm și noi rezultatul anchetei.

– Dar italianul a obținut totuși un cod de parafă de la DSP.
– Da. Și eu am cod de parafă. Eu n-am profesat Stomatologie de ani buni, pentru că am intrat în administrație și atunci nu am voie să profesez, să desfășor altă activitate. Codul meu de parafă este tot al meu, nu l-am anulat, nu s-a inactivat. Dar ca să profesez acum, ar trebui să fac niște cursuri, ca să pot să-mi iau din nou certificatul de liberă practică. N-aș putea să intru într-o unitate sanitară cu acel cod de parafă, să profesez, fără să am un certificat de liberă practică. Și nimeni n-ar trebui să m-angajeze fără acel certificat de liberă practică. Practic, ăla este documentul care-mi atestă mie că eu pot să profesez în România. Iar acest aviz îl dă exclusiv Colegiul Medicilor.

– …
– E regretabil că s-a întâmplat și să nu credeți că se minimalizează din partea instituției noastre situația. Nu o să stăm impasibili și o să luăm măsuri vizavi de funcționarul care a făcut așa ceva. Dar acel cod de parafă nu îi dă dreptul de a profesa în România! Dreptul i-l confirmă certificatul de membru al Colegiului Medicilor. „Înțeleg că a fost sesizat și Parchetul”, spune Cristina Pelin

– Totuși, e greșit că a primit cod de parafă pe o diplomă falsă.
– Categoric.

– Dar funcționarul a verificat dacă diploma este sau nu în regulă?
– Funcționarul public știe clar ce documente trebuie să conțină acel dosar ca să poată obțină codul de parafă. E în anchetă disciplinară, înțeleg că s-a sesizat și Procuratura.

– Și îi trebuia un certificat de la Colegiul Medicilor în acest dosar?
– Da, unul din documentele pe care trebuia să le prezinte pentru eliberarea codului de parafă era certificatul de membru al Colegiului Medicilor. Nu s-a întâmplat.

– În ce limbă era diploma?
– Nu cunosc, e cu niște litere chirilice.

– Din ce țară era universitatea?
– Cine Dumnezeu înțelege din hârtiile ăstuia din ce țară e? Nu știu să vă spun, sincer. Nu știu să citesc că este ceva cu litere chirilice.

– Ziceați că veți verifica toate codurile de parafă din 2018. De ce din 2018, și nu pe toate?
– Vom începe cu 2018, pentru că sunt foarte multe coduri de parafă. Noi eliberăm foarte multe coduri de parafă. Și este o muncă… Să iei fiecare dosar, să te uiți dacă există toate documentele și-așa, sigur că e o muncă minuțioasă și care necesită timp. Și sigur că dacă vor mai fi găsite nereguli, vom extinde controlul. Eu sper să fie un caz izolat și să nu mai descoperim ceva. E regretabil. Am aflat și eu foarte târziu, la aproape un an după ce i s-a eliberat codul de parafă.

– V-au anunțat colegii de la Colegiul Medicilor că l-au depistat ca fiind medic fals?
– Pe mine personal nu. Sigur, ei ar fi trebuit să mă informeze probabil și oficial, dar eu n-am primit nici o solicitare oficială cu privire la acest lucru. Ei și-au luat măsurile lor și este corect… Au informat Parchetul. Și după, a apărut acest cod de parafă care într-adevăr a fost acordat în baza unor documente neconforme procedurii noastre și legii.

– Ce măsuri urmează în cadrul DSP?
– Procedural, comisia de disciplină are niște termene, au și ei modul lor de lucru conform legii. Și nu o să se pronunțe mâine cu privire la fapta funcționarului public și la sancțiunea aplicată. Nu ne absolvă pe noi de nici o vină faptul că instituția noastră a eliberat codul de parafă.

Prima parte a investigației Libertatea.ro:

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Balan  •  6 februarie 2019, 20:40

Salut Vezi de ce nu are ursul coada? Asta este medic la fel ca Jumate al vostru. D-asta tb sa vezi barba din ochiul tau inainte de a scrie de "italieno vero". Jumate al vostru e absolvent se Imeb si face pe cronicarul cu greutate...

PACIENTUEDEVINA  •  6 februarie 2019, 21:36

Actul juridic de acordare a dreptului la parafa, in mod ilegal, acestui italian, este SEMNAT DE TREI functionari. Iar ministra are obligatia de serviciu de a formula plangere penala pentru TOTI ACESTI TREI functionari din subordinea sa. Nu vrajeli cu mutare disciplinara in alta camera din aceeasi institutie, cand acesti functionari au pus in pericol grav vietile a zeci de pacienti

Ce poveste induiosatoare……. pentru prosti  •  6 februarie 2019, 22:08

O tanti colega ia apararea altei tanti colege in cel mai complice si infractional mod cu putinta. Din declaratiile ei am retinut urmatorele: 1. Ei nu stiau ce scrie in diploma aia, ca era scrisa in sanscrita aramaica mesopotamiana veche. Putea sa scrie vidanjor sau actor de filme pentru adulti. 2. In ciuda acestor "mici neintelegeri" ei au fost totusi romani cu suflet si au binevoit sa dea avizul..... Poate i-a impresionat doamna avocat, cine stie? Ospitalitatea romaneasca este oricum recunoscuta peste hotare! Draguta abordarea. Si nimeni nu a luat spaga. Si nimeni nu a comis neglijenta sau abuz in serviciu. Si nimeni nu a facut bani seriosi de pe urma acestor falsuri in acte. Si nimeni nu e idiot cu acte. Si s-a deschis si o ancheta disciplinara sa ne facem ca lucram, pana uita fraierii aia din presa, dupa care ne reintoarcem la lucrurile asa cum erau inainte. Sper sa nu se intample data viitoare la un pilot de avion, la vreun inginer de la centrala nucleara Cernavoda sau la un ofiter de la baza de la Deveselu........... atunci sa te tii bine si sa iti iei floricelele! Asta daca nu sarim cu totii in aer si ne transformam noi in floricele. Ce tupeu!

PACIENTUEDEVINA  •  6 februarie 2019, 22:11

MS manipuleaza din nou, desi Legea 95/2006 e foarte clara. Raspunderea monitorizarii si autorizarii exercitarii profesiei de medic revine in egala masura, dar prioritar MS (art. 379). Libera practica ca medic este autorizata de MS in baza actelor de studii prin acordarea parafei (art. 376), iar in caz de prestatii medicale temporare in cadrul unui prestator autorizat (cum sunt clinicile private, ca in cazul de fata) nu exista obligatia medicului cetatean UE sa se inscrie in Colegiul Medicilor, prestatorul trebuind doar sa notifice luarea lui in evidenta automata (art. 399). In concluzie, MS este vinovatul principal, prin directia sa, pentru ca a recunoscut dr. de libera practica ca medic, prin acordarea parafei. Spitalul privat nu mai poate fi astfel acuzat de angajare nelegala, pentru prestare temporara, cum legal a contractat, cu un medic care i-a dovedit dr. de libera practica

PACIENTUEDEVINA  •  6 februarie 2019, 22:20

Asa ca spitalele private, prin casele de avocatura, ar trebui sa ii ceara daune morale ministrei pentru acuzatiile machiavelice aduse lor, in scopul de a musamaliza fapte penale ale functionarilor subordonati ei

??????  •  6 februarie 2019, 22:43

Articolul este probabil o preluare din alte surse ? Considerați că li s-a oferit dreptul la opinie celor despre care se afirmă că ar fi comis ilegalități ?

Dan Gheorghe  •  6 februarie 2019, 23:35

Stimate domnule Tolontan Cunosc personal un caz al unei doctorite - acum in Grecia la camera de garda al unui spital de provincie, ca in Romania nu poate practica, intrucat nu a reusit in 3 sesiuni consecutive admiterea in rezidentiat - care nu a promovat examenul de bacalaureat la liceul din Snagov, dar care, aproape imediat dupa ce a picat BAC-ul, a fost totusi admisa la UMF “Carol Davila” in vara aceluiasi an (2007) pe locurile subventionate. Probabil ca ulterior o fi luat si BAC-ul. La vremea aceea nu puteai sa te inscrii la UMF “Carol Davila” - la taxa sau la locurile subventionate de stat - fara diploma de bacalaureat sau adeverinta eliverata de liceu unde ai studiat care sa ateste promovarea Bacalaureatului. Ceea ce vreau sa spun este ca falsurile merg intotdeauna si cu un pic de coruptie a functionarilor implicati. Este aproape imposibil dupa atatea zeci de dosare depuse la DSP / facultate sa nu ajungi sa te familiarizezi intr-atat de mult cu actele autentice incat sa “nu te prinzi” de un fals , poate, doar in situatia in care “te prinzi” dar esti si motivat sa inchizi ochii.

bg  •  7 februarie 2019, 6:55

Statul român nu învață nimic din pățaniile din trecut, iar sp. privat Euroclinica recidivează! In 2004, un francez, F. Pinori, a profesat că medic ortoped la Timișoara, unde a făcut peste 165 operații complicate, cu laser, pe coloana. Diploma de medic eliberata de Universitatea. de Medic. din Paris, prezentată la DSP, s-a dovedit a fi falsa. Pinori a mai practicat ilegal med. in Italia, unde a scăpat cu amendă penala de 2000 euro. (Legi prea blânde cu excrocii). Pinori a reușit să fugă din Romania. Care este morala?

Romeo  •  7 februarie 2019, 7:59

Daca veti cauta pe google numele Directoarei DSP din acea perioada, veti constata faptul ca doamna ***. Pentru aceste fapte de vitejie, a fost rasplatitat cu functii de conducere la inistitutia pe care a devalizat-o, adica este in prezent Director General pentru resurse umane iar in trecut a fost Secretar General. Iata cine se ocupa de resursele umane in domeniul sanatatii!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florea  •  7 februarie 2019, 9:23

Doamna sefa de la MS prin atitudinea si explicatiile ei se pregateste sa puna batista pe tambal, o sa fie o ancheta foarte lunga si nu vom mai auzi decat ca functionarul s-a pensionat. Nu vedeti cum da vina pe toata lumea, numai ei n-au gresit cu nimic? Cum poate sa dea cineva cod de parafa pe baza acelei diplome netraduse, a intrat cumva femeia de serviciu, a gasit dosarul pe birou si a semnat avizul? E clar ca niste maini au fost unse bine de catre doamna avocat. Sper ca politia si procuratura au inceput cercetarile, asupra avocatei, functionarei de la MS si sefei ei, doamna Cristina, si as vrea sa vad si niste sentinte penale, nu doar o mutare a bugetarelor dintr-un minister in altul. Toate pacientele operate sa dea clinicile si ministerul in judecata.

Mihai  •  7 februarie 2019, 10:46

Cazul asta e identic cu cel a lui frank abagnale care fara sa fi absolvit 8 clase de la varsta de 15 ani timp de 6 ani a fost pilot aerian, doctor chirurg si avocat pana cand a fost prins de fbi pt escrocherii financiare. Fbi l-a angajat ca sa prinda alti escroci, de cele mai.multe ori scoala vietii e mult mai importanta decat o hartie. Interesant e ca nici un.pacient nu a depus o plangere importriva falsului doctor ceea ce duce la intrebarea - ce e de preferat un fals doctor care face interventii reusite sau un doctor cu diploma care mutileaza oamenii ?

Maxentiu  •  7 februarie 2019, 11:23

Poti sa pacalesti pe oricine, dar cu sfinta birocratie romaneasca nu te poti lupta. Spitalele romanesti colcaie de microbi, bacterii, gindaci si sobolani, rugina si *** decoreaza fiecare sala de operatie, dar fereasca sfintul sa tii palmele mai jos de coate ca se compromite "mediul steril" si imediat se sesizeaza vigilentele noastre asistente, aceste veritabile vestale slujind la templul zeitei Hygieia.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

me  •  7 februarie 2019, 11:47

Daca ne gandim ca Florin Secureanu era profesor la Titu Maiorescu si nu trecea deloc pe acolo in timpul anului, doar la sfarsit trimitea pe cineva sa-i aduca catalogul ca sa treaca notele (mari, ca sa fie studentii multumiti). Studentii aceia au o diploma acum pe care nu mai poate sa o conteste nici tata lui DSP. Cred ca Mateo e mic copil pe langa tot ce se intampla la noi in sistemul sanitar. Si imi este mila de medicii si studentii corecti care au muncit si muncesc pentru pacienti in primul rand. Ii consider eroi pe campul de lupta. Ce se intampla acum la noi in sistemul sanitar e ca in zonele de razboi. Si asta din cauza indiferentei cumulate a fiecarui participant la acest spectacol, medic ori pacient. Cred ca ne-am pus singuri o bomba sub noi.

Valentin  •  7 februarie 2019, 11:49

Draga Matteo, *** ti-au facut-o, fii tare, in tara noastra esti in carti pentru un post de ministru.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Daniel  •  8 februarie 2019, 16:52

Aveti o gramada de presupuneri prezentate ca adevaruri. -medic fals - de ce e fals, ca nu s-a demonstrat ca diploma e falsa - diploma e falsa - de ce e falsa ? - ca n-a facut decat 8 clase - cum ati dedus asta ? - ca nu putea fi student la Pristina fara bacalaureat in Italia - asta e cea mai gogonata, ce legatura are Pristina cu Italia, poate la facultatea aia se intra fara bacalaureat. Exista tari, inclusiv in Europa unde nici nu exista bacalaureat. - ca are 2 nume in mod ilegal - e posibil si in Romania sa ai un pseudonim legal. Asa ca puneti mana si si strangeti date ca lumea, ca de articole din astea lautaresti e pamantul plin.

Comentează