Primarul Florea din Târgu Mureș trimite poliția peste un ziarist și poliția se supune, chemându-l la secție pentru ”încălcarea ordinii și liniștii publice prin articolele publicate”!

Jurnalistul spune ”e un abuz, o să mă duc la secție însoțit de un avocat”

miercuri, 13 februarie 2019, 3:25

Msnews.ro este ”un ziar care scrie despre viața din județul Mureș, cu bune și rele”, după cum îl caracterizează Cătălin Vischi, fondatorul și proprietarul ziarului.

În concepția Primăriei, exprimată pe Facebook-ul instituției, ”în urma analizării mai multor materiale publicate de jurnalistul msnews.ro”, edilul a ajuns la concluzia că ”vorbim de atacuri constante la adresa primarului sau a altor angajați din instituție, atacuri care lezează onoarea și demnitatea acestora”.

În loc să-l dea în judecată pe ziarist, ca orice persoană care se consideră lezată, primarul Dorin Florea a rostogolit poliția spre autorul articolelor! Iar poliția s-a executat și i-a trimis această invitație la secție, probabil unică într-un stat UE.

El urma să meargă azi, 13 februarie 2019, la ora 9 la secție.

”Domnul VISCHI (…) este chemat la acest organ de poliție (…) pentru lămurirea aspectelor sesizate de către Primărie Muncipiului Tg Mureș privind încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice cu ocazia publicării unor articole pe siteul msnews.ro”.

Cum pot fi tulburate conviețuirea socială și ordinea publică prin publicarea unor articole, care nu sunt nici rasiste, nici discriminatorii, asta o să afle jurnalistul când s-o prezenta la secție. ”Azi nu am fost, l-am sunat pe polițist, i-am spus că știu că e un abuz, că e un sistem militarizat și execută ordine, dar că voi veni, însoțit de un avocat”, a declarat Cătălin Vischi pentru Libertatea.

 

 

 

 

Comentarii (33)Adaugă comentariu

ggiiggii  •  13 februarie 2019, 15:33

PSD....votati dragilor PSD, asta este doar inceputul, incalzirea de la marginea terenului. Votati PSD sau nu va duceti deloc la vot, maine puteti fi voi,

Psd-istul  •  13 februarie 2019, 16:00

Jiji exista wikipedia! Dar esti prea incremenit in proiect( citat de la Liiceanu) ca sa poti scrie altceva!

Vlad  •  13 februarie 2019, 16:12

Pt. Gigi de mai sus. Dacă votăm PNL nu votăm cu fii lui ***? ***. Iar Plus știm de cine este înființat. Deci nu ne ducem la vot. Iar pe tolo.ro nu l-am citit. Prefer pe fata de la pagina 5.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florea  •  13 februarie 2019, 16:12

La cum merg lucrurile in tara, trebuia sa se intample si asta. Ma mir ca a durat asa mult. Asteptati-va si la alte cazuri + plus schimbari in legislatie in privinta calomniei si atacurilor de orice fel (la adresa puterii, bineinteles, si tot la latitudinea lor)

decor  •  13 februarie 2019, 16:22

Lasa ca si militienii....

Andrei F  •  13 februarie 2019, 16:30

@ggiiggii • 13 februarie 2019, 15:33 Ma prapadesc de ras!!!!Ce treaba are PSD cu ce se scrie in articol????Primarul este fost PDL...adica basist!----Si tare si faptul ca jurnalistul nu a facut nimic....Deja daca a constatat jurnalistul ce mai trebuie altceva????Ne mai aducem aminte ca si altcineva a spus ,,sotia mea este nevinovata...,,Si nevinovata a ramas....Daca justitia se face asa de simplu pentru ce ne mai trebuie procurori,politisti,judecatori,servicii si desigur presa-gardianul respectarii democratiei?Si pacat ca jurnalistul nu a fost chemat la Politie mai repede..***...***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

potran-k  •  13 februarie 2019, 16:48

ggiiggii @ e liberal ,prietene „haștag rezist pt *** *** !„

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

csaba  •  13 februarie 2019, 17:03

Draga colega ,,primarul este vicepresedintele PNL-lui ,,,bine inainte a fost taranist , PD-ist ,,,dar e clar ca e un bun roman

Corneliu  •  13 februarie 2019, 17:04

@ggiggi. Dorin Florea nu e PSD. A fost in Pd apoi dupa fuziune in Pnl. A iesit/dat afara pentru ca are probleme cu legea si ultimul mandat l-a luat ca independent sprijinit la negru de pnl. In plus in Mures e si o disputa partidele romane vs cele maghiare si el "romanul". Psd-ul nu e in asta. E mai curand baronul local fara culoare politica sau cu toate culorile care nu tolereaza ca presa sa isi bage nasul in treaba lui.

PaCiEnTuEdEvInA  •  13 februarie 2019, 17:10

Primarul Florea este, ghiciţi? Medic...

GiiiGiii  •  13 februarie 2019, 17:12

Dap, doar votand PSD putem scapa de asta .. cum spune si tovarasul ggiiggii daca vreti sa se schimbe ceva in tara asta votati PSD.

Andrei F  •  13 februarie 2019, 17:36

Ce motiv aveti sa-mi cenzurati comentariul?Sunteti stapan pe mosie la fel ca primarul acuzat si o demonstrati...

Luca  •  13 februarie 2019, 17:38

Domnule Naznean , te-ai cam făcut de mândra minune ! :-)

Baggio  •  13 februarie 2019, 18:47

Ok primarul ala o fi făcând el abuzuri dar voi ziariștii, voi nu aveți nici o problema? *** ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  13 februarie 2019, 18:48

@Baggio: nu comparati erorile cetatenilor sau ale presei cu cele ale autoritatilor. Cand gresesc autoritatile, cu forta lor uriasa, sunt afectati mii, zeci sau sute de mii de oameni. Cand pun politia pe oameni pentru ca nu le convine ce spun, asta se numeste delict de opinie si e specific societatilor totalitare. Dar Romania se face bine si aceste anomalii de comportament vor disparea.

ionut  •  13 februarie 2019, 18:53

Asta e un sovin ales doar ca sa primar roman, ba pdl, ba pnl, ba independent. Un nimic, ca si Maior, colegul lui de magarii si ilegalitati. Vedeti *** de la platoul cornesti, cu hectare de padure ***, ca sa intelegeti cum e cu *** romanesc de targu mures.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sssss  •  13 februarie 2019, 19:03

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu  •  13 februarie 2019, 20:24

Situația de la Tg. Mureș este, să zicem, problematică. Presupun că există un sâmbure de adevăr în acuzațiile primarului la adresa ziaristului, avem destule cazuri, mai ales la nivel local, în care diverși indivizi abuzează de statutul lor de ziariști pentru a intimida sau șantaja membri ai administrației, dar metoda aleasă de primar pentru a rezolva această problemă pare cel puțin abuzivă.

Kazakhstan Turkmenistan Coreea de Nord Belarus Congo  •  13 februarie 2019, 20:33

Cine l-a consiliat pe nenea primar nu l-a consiliat bine. Pentru prejudicii cauzate de publicarea unor articole presupus denigratoare, jignitoare, mincinoase etc se deschide actiune civila si se platesc despagubiri in cazul in care acuzatiile se dovedesc adevarate. Daca ar fi avut un jurist serios, Politia ar fi refuzat. Pentru simplul motiv ca este o problema personala a domnului primar si exista cai legale pentru a le rezolva tot personal. Politia nu este firma de protectie si paza si nici cabinet de avocatura. Sunt curios ce continut ingrozitor aveau articolele domnului jurnalist incat au tulburat linistea publica... si au mai incalcat si normele de convietuire sociala.

Kendo  •  13 februarie 2019, 20:34

Pentru toti PSD-istii... Mai rasfirati, baieti, mai rasfirati... Ca fapt divers, a fi anti-PSD nu inseamna a fi (fost) pro-Basescu, pro-PNL sau pro-Iohannis. Inseamna a fi impotriva nesimtirii, a hotilor si a mafiei. Stiu, e prea greu pentru mintea voastra sa conceapa ca unii vor sa schimbe tot ce inseamna spectru politic. Dar voi dati-i inainte cu "neo-marxismul" si alte cuvinte destepte pe care vi le baga pe gat Antenele. Cred ca va e tare dor de Ceasca sau va simtiti foarte bine in mizeria actuala, altfel nu-mi explic entuziasmul cu care luati apararea partidului astuia de ***, tantalai, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Emil  •  13 februarie 2019, 21:05

Ggiiggii mocofane, Florea e *** de-al lui Băsescu, lasă PSD ul de-o parte, ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

PaCiEnTuEdEvInA  •  13 februarie 2019, 21:24

Ce spun cei care au trecut prin Tg.Mures: un orășel de provincie, mic și trist, aflat sub stăpânirea dispretuitoare a mahărilor de la UMF si a clicei lor, care au averi fabuloase și afaceri *conexe* (clinici și laboratoare private, spații de cazare studenti si constructii pentru campus si medici, programe nationale etc.) si care si-au pus oamenii în primărie, administratie, dsp, spitale, politie, printre magistrati samd. Ei comandă aici, ei au monopolul, iar orasul este condamnat la regres, nu se dezvoltă

Ali Bec  •  13 februarie 2019, 21:38

Nu ca n-as fi de acord cu cele scrise de tov. jurnalist in articol. Dar atitudinea fata de comentatori și răspunsurile la criticile aduse dau dovada de un caracter fals și duplicitar. Din nefericire astfel articolul ramine cu ceva iz. Lipsa de seriozitate.

Ggiiggii  •  13 februarie 2019, 21:55

Prosti, dar multi. Pana nu veti deschide ochii in jurul vostru nu veti progresa si nu veti trai bine in tara asta. PCR=PSD=PNL=UNPR=PD=PDL= clasa actuala politica..... simplu ca buna ziua. Nu conteaza culoarea politica, toti sunt o apa si un pamant si va fura voua( cretinilor) viitorul. In schimb voi le atribuiti calitati si scenarii inexistente....singura lor calitati fiind: sunt prosti, sunt hoti, sunt incompetenti si nu qu scrupule. PSD este exponentul acestui flagel....dar toti sunt la fel. Cati politicieni au aparatu din generatia noua.....aproape zero, si aia aparuti au deja schelete in dulap.

Ggiiggii  •  13 februarie 2019, 22:00

Atacati ideea si nu persoana....daca vreti sa fiti luati in serios, aduceti argumente si combateti ideea.... altfel sunteti doar niste prosti ce discuta pe un site( zero diferente fata de discutiile la coada vacii)

Cristian  •  13 februarie 2019, 22:02

Tolontane,te rugăm, lasă-ne !Ești prea bun pentru societatea asta de *** ,în care trăim.Nu te merităm.Tu...corect,echidistant,...deontolog...noi...ce bine că te avem pe tine.Cu gigi ,cum faceți ? Este obligație sau pasiune, pentru promovarea fără limite a acestui specimen ? Ești bun ! Mult prea bun! Lasă-ne,lasă-ne...gigistule... Să trăiți !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

xstelu  •  13 februarie 2019, 22:17

Andrei F. Maah tot nu te lași? Ma pesedeule mah cu mana te as ogoi cu vorba te as liniști... Bolsevic și lichea pesedista. Nu te slaghesc mah colhoznicule maah. Nilaaa de la comsomol a învățat sa scrie... Ți aduc aminte mah li.. ea pesedea ca tinerii n - au murit ptr tine la revoluție ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  13 februarie 2019, 22:21

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

di livio  •  13 februarie 2019, 23:38

și io mă prăpădesc de rîs...psd n-are treabă cu nimic din ce se întîmplă...și chiar că nu ne mai trăbă polițiști, procurori, judecători...justiția se face mult mai simplu amu...cu inspecția judiciară, secția pt procurori...asta justiție...sigur că psd n-are treabă...de fapt nici nu ezicstă psd...ezicstă dăcît Liv Jong unu, zis daddy...infractorii au ajuns să ancheteze procurori și să facă bugetu...e bine că s-a făcut secția pt anchetat procurori...da ar trebui și secția pt anchetat miniștri iresponsabili...miniștri care eliberează criminali și violatori

ticbis  •  14 februarie 2019, 0:20

Tolo, din punctul meu de vedere (asa am fost eu construit), NU exista in lumea asta alt motiv, al oricarei puteri politice, de a sanctiona si inculpa libertatea cuvantului si dreptul la opinie, in afara stradaniei partizane a potentatilor vremelnici ai societatilor de a ascunde ilegalitati si potlogarii de casta fata de opinia publica. Istoria ne dovedeste ca, indiferent de conjunctura sociala si politica, puterea si-a folosit mai mereu si din plin forta sistemului pentru a pune botnita vocilor critice, indiferent ca aceastea erau ale simplilor cetateni sau ca veneau exprimate din sfera mediei jurnalistice prin presa. Acest mod de a "guverna" societatea este tipic sistemelor totalitare sau ale celor ce mimeaza democratia - cum e si cazul actual al Romaniei anului 2019. Faptul ca o putere politica (centrala sau locala) din Romania trimite politia peste un ziarist pentru vina de a-si fi publicat parerile, este dovada elocventa ca democratia in Romania este in suferinta si ca nu functioneaza. Pe de alta parte, se pare ca fiecare primeste ceea ce merita: sunt zeci de comentarii ale cititorilor pe marginea articolelor publicate de catre jurnalisti pe blog-urile lor sau pe site-urile de presa, postate absolut corect, argumentate si decente in limbaj, in exprimarea si in esenta ideilor expuse, ce sunt brutal si abuziv cenzurate sau ciuntite de catre ziaristi pentru simpla vinovatie ca nu le canta in struna ideologica sau de interes privat in care-si manifesta meseria. Pot oferi oricand si la orice ora, oricui doreste, zeci de exemple concrete in acest sens! Tolo, sa fim seriosi; in societatea asta defecta in care traim, e la mintea cocosului ca sunt si vor fi jurnalisti luati de politie de acasa pentru "delict de opinie". La fel de adevarat este ca, la CINCI jurnalisti incriminati de fortele de ordine pentru "delict de opinie" in presa, sunt CINCI SUTE de simpli cetateni inculpati, anchetati si chiar arestati, pentru acelasi lucru, pentru ca si-au exprimat parerile critice sau indignarile la adresa autoritatilor in spatiul public al retelelor de socializare, pe FaceBook!!! Mai mult, "delictul de opinie" este amendat la greu pentru sute de cititori si comentatori, chiar pe blog-ul tau, de tine personal si de catre colegii tai de redactie, prin cea mai clasica metoda cunoscuta: pumnul in gura!!! Asadar, vorbim despre un fenomen ce ne macina democratia intr-un cerc vicios: puterea atenteaza la libertatea presei prin forta institutiilor, jurnalistii atenteaza la libertatea de opinie a cetatenilor prin cenzura desantata asupra cuvantului liber. E evident cine castiga din toata debandada asta: toti cei carora notiunea de "democratie" le provoaca greata, la propriu! Indiferent ca sunt exponenti ai celor PATRU puteri ale statului sau ai societatii civile!!! Paradoxal, cel mai "tanar" stat din lume detine si statutul de "cea mai veche mai reala democratie" din epoca moderna a istoriei: Statele Unite ale Americii. S-a format ca stat independent cu exact 230 de ani in urma (in 1789) si s-a bazat de atunci si pana in prezent pe UNA si ACEEASI Constitutie, scrisa pe 3 (TREI) pagini!!! De atunci si pana in zilele noastre, in 230 de ani, la Constitutia aia de TREI pagini conceputa de catre Parintii Fondatori, s-au mai adaugat inca (doar) vreo alte 20 de pagini: cele 27 de Amendamente adoptate de catre Congresul American de-a lungul timpului (denumite "United States Bill of Rights"), absolut valabile si in prezent. In preambulul celor TREI pagini ale Constitutiei USA, redactata la origine de catre "parintii fondatori", se scrie asa: „Noi, Poporul Statelor Unite, in vederea realizarii unei Uniuni mai stranse, asezarii dreptatii, asigurarii Linistii interne, inzestrarii pentru apararea obsteasca, promovarii Prosperitatii generale si asigurarii Binecuvantarilor Libertatii pentru noi insine si pentru Urmasii nostri, decretam si promulgam Constitutia de fata pentru Statele Unite ale Americii.” PRIMUL AMENDAMENT, adoptat chiar in anul de nastere al Constitutiei, in 1789, INTERZICE Congresului sa voteze legi prin care sa se instituie o religie oficiala de stat sau prin care o religie este preferata in locul alteia, sa promulge legi prin care s-ar impiedica libertatea religioasa, legi care sa ingradeasca libertatea de exprimare, libertatea presei, legi care sa limiteze dreptul la adunare pasnica si la a trimite petitii guvernului. ("Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances."). In America, acest prim amendament este un fel de biblie a natiunii; nimeni nu indrazneste sa-l incalce: nici presedinte, nici politician, nici congresman, nici ofiter in armata sau in servicii, nici guvernator, nici sheriff, nici politist, nici FBI sau NSA, nici judecator sau procuror, nici ziarist si nici omul simplu de pe strada. Oricine ar fi el pe scara ierarhica a societatii, daca incalca acest prim amendament, risca puscaria! Si acolo, in State, NU se glumeste cu asa ceva... vezi cazul Watergate si multe altele asemanatoare! Prin comparatie, Romania de astazi este la fix 230 de ani distanta de pretentia de democratie autentica; de aici si cazul de fata: cenzura si presiunile de forta asupra jurnalistilor din partea puterii si cenzura opiniilor cetatenilor din partea presei. Fiecare structura in parte il manaca pe ala pe care poate; asta e toata filosofia in care ne traim vietile si existentele!!! PS: Intreaga legislatie a Statelor Unite se raporteaza strict la Constitutie si la cele 27 de Amendamente; niciun judecator nu are tupeul sa solutioneze vreo cauza in instanta fara sa se incadreze in aceste limite critice. PS2: Asa, pe scurt, doar pentru informare; Amendamentul 2: "Se proclama dreptul poporului de a detine si purta arme; Amendamentul 3: "Niciun soldat al US Army nu va fi incartiruit pe proprietatea vreunui civil american pe timp de pace"; Amendamentul 5: Nicio persoana nu va fi retinuta ca sa dea socoteala pentru o crima capitala sau de alta natura in absenta unui element sau acuzari venite din partea unui Mare Juriu"; Ma opresc aici; toate amendamentele la constitutia Statelor Unite sunt cat se poate de pragmatice, simple, utile si, mai ales, extrem de civice. La urma urmei, in baza asta se aseaza chestia aia numita "democratie". Va las sa judecati singuri cam la ce nivel fata de un astfel de reper referential se situeaza Romania actuala. Asa putem sa explicam si abuzurile statului fata de criticile jurnalistilor, si abuzurile jurnalistilor fata de opiniile contrare ale publicului, etc. Avem o societate defecta in toate structurile ei, nimic altceva...! Partea proasta e ca nici macar sperante nu ne-au mai ramas...

jos_cenzura  •  14 februarie 2019, 0:55

Nici articolele rasiste sau discriminatorii nu afectează ordinea publică în niciun mod. Sunt doar păreri.

Andrei Ionut  •  14 februarie 2019, 8:49

Sa ne intelegem... toata gasca primarului din Targu Mures a trecut la ALDE in frunte cu primarul, ce mi-e PSD, ce mi-e ALDE? Unii au trecut cu adeziune altii inca sunt in alte partide dar lucreaza pt ALDE. P.S. daca era cu Basescu ar fi stiut ce inseamna onoarea si omenia

Cristi  •  14 februarie 2019, 10:23

Pai nu spuneati dumneavoastra domnuleTolontan, la o emisiune tv, ca Psd face mai multe pr. cetatenii tarii?

Comentează