Engleza lui Kovesi și victoria României

Victoria la vot de azi oferă încredere și altor români care, trăind în lumea globală, își pot compara calitățile cu ale oricăror competitori

miercuri, 27 februarie 2019, 3:58

Aflat în vizită în SUA acum câțiva ani, premierul japonez Mori a primit lecții de engleză „pe repede înainte”, în sediul ambasadei țării sale din Washington

Diplomații l-au învățat ca atunci când îi strânge mâna președintelui Obama să spună: „How are you?”, moment în care, cu mare probabilitate, gazda va răspunde: „I am fine, and you?”. Atunci, prim-ministrul nipon a fost învățat să răspundă: „Me too”. Destul de simplu.

În momentul vizitei de la Casa Albă, sub precipitarea emoției, premierul Mori a spus: „Who are you?”, în loc de „How are you?”.

După o clipă de stupoare, Barack Obama și-a revenit din șoc, a înțeles că ceea ce se petrece e din cauza englezei lipsă a interlocutorului și a spus, cu autoironia sa cunoscută: „Well, Im Michelle’s husband, ha-ha …”.

La care, consecvent lecțiilor sârguincios însușite, Mori a replicat: „Me too”.

În sală s-a lăsat liniștea.

„Sweet potato”

Întâmplarea este savuroasă, numai că nu s-a petrecut aievea.

Ea a apărut în presa japoneză, însă nu a fost decât o repetare a uneia din anii ’90, atribuită președintelui coreean Kim Young-sam.

De fapt, întâmplarea e apocrifă, un mit legat de numele  mai multor politicieni europeni sau asiatici, ca să marcheze dificultățile generice de comunicare în momentele importante ale non-nativilor.

Mi se potrivește și mie, nu contează că la un alt nivel de engleză, adevărul e că e tot prost.

Probabil că mulți dintre noi, generația 40-plus-mulți-ani sau, mai corect spus, 50-plus, avem propriile povești jenante, momente când ne-a venit să intrăm în pământ.

Undeva într-un local studențesc din străinătate, într-o gălăgie îngrozitoare, trebuie să mă scot cumva, i-am răspuns unui vânzător „Sweet potato”.

La care, abandonându-și engleza sa impecabilă, băiatul meu m-a anunțat, impasibil: „Vezi că i-ai spus tipului că te cheamă sweet potato”. Pentru că tipul din fața galantarului mă întreba, de fapt, cum mă cheamă. Niște nesimțiți! „Sweet potato”.

Așa mi-a rămas numele.

Generația care își făcea semnul crucii la graniță

Ascultând audierea Laurei Kovesi pentru postul de procuror-șef al Parchetului European, am retrăit complexul unor generații.

Nu vorbesc în numele nimănui și îi admir deplin pe cei care s-au putut rupe din cercul limbilor străine învățate târziu și sunt încântător de fluenți.

Statistic însă, diferența dintre felul în care generațiile României vorbesc și se mișcă în lumea globală este semnificativă.

Noi ne-am născut într-o lume fără pașapoarte și până după 30 de ani, sau chiar mult după, tremuram la fiecare trecere de graniță, „poate nu e bună viza”, „poate ne întoarce”.

Asta după ce dansasem sârba pe loc la cozile ambasadelor.

Pentru milioane de oameni, Klagenfurt sau Trieste erau locurile de unde puteam respira liberi și ne opream în prima parcare ca să batem cuba și ne îmbrățișăm ca la golurile lui Hagi.

De ce a vorbit Kovesi în română

Astăzi, copiii, nepoții și prietenii noștri mai tineri trec câte patru granițe într-o zi fără nicio tresărire.

Te uiți la ei cum sporovăiesc nestingheriți în mijlocul aeroporturilor, în timp ce noi avem încă senzația că mai bine stăm lângă un perete, ca să nu deranjăm pe cineva, că nu se știe niciodată când te întorc ăștia în țară.

Laura Kovesi a vorbit în română nu pentru ca să fie auzită acasă, ci ca să nu se simtă ca un copil de clasa a VIII-a.

Căci astfel te împuținează o limbă pe care o stăpânești greu și nu-ți îngăduie să ai nuanțe, să te arăți cum ești și să-ți exprimi ideile în mod convingător.

Istoricul britanic Niall Ferguson explică undeva cât de mult a cântărit avantajul limbii engleze pentru istoria Imperiului și, mai apoi, pentru cea a Statelor Unite.

Când toate negocierile sau discuțiile, fie ele comerciale, militare sau politice, se poartă într-o limbă în care unii sunt născuți, iar alții, făcuți la fără frecvență, relația este asimetrică și imposibil de compensat.

Dar iată o veste bună pentru noi și mai puțin bună pentru foștii parteneri privilegiați.

Vin alte generații, alți candidați

La 45 de ani, Laura Codruța Kovesi face parte din probabil ultima generație de români care nu se va exprima, de la microfonul unei instituții internaționale, într-o engleză impecabilă.

Laura Kovesi a avut acest dezavantaj, de mâine vă veți trezi cu Benedict Cumberbatch și cu Emma Watson la interviuri.

Dacă va fi nevoie, viitorii candidați români vor alterna engleza cu germana, spaniola, franceza, italiana sau limbile nordice, dacă așa vor dori interlocutorii, precum europarlamentarii care ieri au întrebat-o pe Kovesi. Fiecăruia i se va răspunde în limba lui. Deja se întâmplă în multe locuri, statistica generațiilor se inversează.

De acum înainte, dragi parteneri europeni, dragi patroni și directori de companii, veți avea înainte oameni despre care vă veți întreba din ce zonă a Angliei sunt, ei venind de la Bacău.

Mai e puțin.

Fiecare dintre noi a trăit în ultimii ani scene care ne-au umplut inimile altădată golite, cu o mândrie reînnoită. Scene în care copiii, nepoții și prietenii noștri mai tineri au fost confundați cu americani, englezi, nemți sau francezi. Nu e ca și cum ți-ai pierde identitatea, ci ca și cum ți-o poți afirma fără nicio frustrare de comunicare.

Victorie azi, urmează Parlamentul European

Acum câteva minute, Comisia LIBE a Parlamentului European a votat: 26 voturi pentru Laura Codruța Kovesi, care câștigă în fața francezului Bohnert.

E a doua comisie de specialitate care optează pentru magistratul român. De acum înainte e rolul suveran al Parlamentului European să decidă.

E doar o părere, dar fostului lider al DNA i-ar fi fost ceva mai ușor să ajungă procuror-șef european dacă ar fi impresionat și prin fluența sa într-o limbă de mare circulație. Nu e vorba de impresie artistică, ci de încredere, de capacitatea de a fi înțeles.

Faptul că a câștigat și așa, cu un dezavantaj evident, arată un lucru și despre ea, și despre noi.

Ultima generație încrezătoare acasă și timorată afară, dar muncitoare pretutindeni, a câștigat.

Comentarii (93)Adaugă comentariu

bg  •  27 februarie 2019, 16:26

Din păcate, partidele de la noi își trimit in PE aleși care nu știu nicio limba straina (vezi V. Dancila, Grapini, N. Nicolai, etc..) și care își iau consilieri copiii, amantele, cumnatii, finii colegilor de partid. Un tânăr din Bacău nici nu poate visa. Sa fim realisti...

Bares Rogdan  •  27 februarie 2019, 16:32

Foarte impresionant, pina la lacrimi...Cum ramine cu Onea, Portocala, colegii de la Oradea si din toata tara? Protocoale secrete, raportari la ambasade straine, inregistrari ilegale si masluite, santaj, amenintari de judecatori, gratare si petreceri cu SRI-ul, procese pierdute in instanta pe banda rulanta, etc? Cum ramine cu neanchetarea niciunui dosar serios, Bechtel, paduri, rachete si avioane NATO ruginite, Rosia Montana, dezmembrarea industriei, Colectiv, etc? Victoria este a *** si a ***, nicidecum a Romaniei...Nu mai asociati Romania cu *** si cu citeva mii de spalati pe creiere care urla prin piete! *** f bine, e dreptul dvs, dar nu mai incercati sa ne convingeti ca aceste personaje grotesti ne reprezinta! Nu toti suferim de sindromul Stockholm! O zi buna!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gary  •  27 februarie 2019, 16:40

Adevarat graitai !! Felicitari!

Ovidiu  •  27 februarie 2019, 16:54

Imi e greu sa inteleg ce ai vrut sa transmiti aici. E un mesaj profund negativ, pe care ai incercat sa il vinzi ca unul pozitiv. Probabil ca ai realizat de unde vin utilizatorii unici, si te chinui sa ii tii aproape. Dar ai uitat ca nu suntem prosti. Nici macar in spatele analizei reci si adevarate nu te poti ascunde. Indiferent de pregatire sau potrivire, tu imi spui ca Dna Kovesi e o rusine. Ai dat si tu cu un pic de ***, dar mai cu stil...sa nu ne superi, si sa te consideram in continuare frecventabil. Astazi, nu sunt fanul tau.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  27 februarie 2019, 16:55

@Ovidiu: un jurnalist nu cauta fani, ci oameni care doresc sa se informeze sau sa vada cum gandesc alti oameni, nu neaparat din propria bula. Dupa cum vedeti, la citeva minute distanta, dvs considerati ca e un articol anti Kovesi, iar alti cititori, @Bares Rogdan, de pilda, considera ca este un articol pro Kovesi.

Barbu Brailoiu  •  27 februarie 2019, 16:56

Mi se pare mie, sau ați strecurat (încă) un cui la adresa LCK? N-ar fi prima oară. Cristian Tudor Popescu, un bun vorbitor de engleză, a subliniat faptul că engleza doamnei Kovesi nu este impecabilă, dar coerentă, decentă și inteligibilă. În plus, la înțepătura socialistei itelience pe tema limbii de adresare, doamna LCK a scimbat imediat comunicarea în engleză, după ce a întrebat-o pe distinsa socialistă dacă nu dorește și în franceză.

simplu  •  27 februarie 2019, 16:56

Parca mai are importanta limba engleza! Veorica 20-20 sau Claus doua mii saptespee au fost si sant pe acolo, vindem bine la export suficienta ca sa nu spun altfel. Inportant e sa faca ce i se spune , sa fie ascultatoare, vorba aia, o mana dreapta usoara si pufoasa. Cat despre raspunsuri a rostit un mare adevar , cred crucial pentru romani, mai bine zis pentru cei cu un pic de minte proprie. La intrebarea lui Ivan Catalin a zis apasat doamna Codruta: ABUZUL IN SERVICIU ESTE DEZINCRIMINAT!!! Ca a sustinut in 2017 ca nu ,la fel si dl.Lazar, dl .Claus si toata echipa nu a mai adaugat. Ca datorita acestei manipulari a iesit in strada lumea si fașul rosu,iar nimic. Ca de atunci lumea e tot acolo de frica sa nu se dezincrimineze abuzul iar nimic. Intre timp DNA raporteaza 36%, numarati la instante cateva sute de achitati adica toti cu abuz. O fi bine? Orice incercare de introducere a incriminarii abuzului in lege a avut parte de impotrivirea maselor sustinute de unii magistrati. Oare de ce? Cica daca scrii un articol de lege dezincriminezi fapta, o mai mare bazaconie o mai fi? Dar acest lucru a fost sustinut de viitoarea procuroare europeana sefa , acum e pe invers si de aia nu conteaza ca nu zice in engleza, important e sa nu stie aia romaneste. Si mai important e ca domnia sa a restabilit adevarul lasand in offside strada si pe celebrul Vasilica sa zica : abuzul NU este dezincriminat , ciuma rosie vrea sa-l dezincrimineze. Intre timp coruptii au fost absolviti. Ps: tema de judecat cu mintea: daca abuzul nu mai e si chiar asa e, daca sant numai achitari pe tema asta, cum a fost condamnat dracnea in prima instanta de doi judecatori- unul a zis de dezincriminare? Nu au stiut oare, sau ? O zi istorica, si mai si decat aia cu ord13 , inceputul adica.

Marius  •  27 februarie 2019, 17:02

Dl Tolontan , adevarat jurnalist Sunt trairile noastre, evolutia noastra, dorinta noastra arzatoare se a ne ridica si noi la provocarile lumii contemporane, sa insemnam si moi in aceasta Europa, lume ceva. Felicitari!

Florin  •  27 februarie 2019, 17:04

Victoria e una de culise politice. Marile probleme cu fraude UE sunt in Europa de est. Daca pun un francez sau un neamt dau apa la moara celor care vorbesc de "asuprirea" estului de catre vest. Asa se elimina din start o problema. Cat despre marea victorie care descatuseaza spiritul romanilor globali...sa fim seriosi ! LCK e o intarziata la acest capitol, e plin in vest de romani profesionisti in domeniul lor, care nu mai au demult nicio timorare si nu se comporta ca niste provinciali...si nici nu au 25 de ani, ci 40+. Si nu doar in multinationale, ci in organizatii internationale.

Carol_K  •  27 februarie 2019, 17:15

Fiecare cauta cu disperare sa vada daca e articol pro sau anti Kovesi pentru a-si da verdictul asupra articolului, bun sau rau. Asa te spala o anumita televiziune pe creier, iti pompeaza seara de seara ura cu picatura pana te aduce in stadiul ca nu mai poti sa urasti fara ajutorul ei, sa apreciezi sau sa gandesti fara concursul invitatilor de acolo. Esti dependent de ei, ti-au golit atat creierul cat si sufletul. Revenind la articol, dupa parerea mea este unul despre viata, despre drama traita de niste oameni nevoiti sa se confrunte cu lumea de azi dupa ce au trait si s-au format in lumea de ieri, in Romania. Sunt doua lumi diferite indiferent din ce cultura provenim, iata ca un roman a reusit sa cucereasca un varf, o institutie europeana pe care acum 10-15 ani nici nu indrazneam sa ne gandim ca o vom putea face vreodata. Cel mai greu i-a fost cu romanii ei. Ca de obicei. A depasit-o si pe asta, era obisnnuita, de fapt romanii care si-ar fi dat o mana ca sa n-o vada acolo i-au inlesnit de fapt drumul, atat i-a dus capul.

Cătălin Tolontan  •  27 februarie 2019, 17:16

@Carol_K, Marius: multumesc, inseamna ca am atins ceva ce simtiti si dvs.

Sala dalles  •  27 februarie 2019, 17:17

Sunt curios daca I se va intocmi un dosar solid si va fi trimisa in judecata ! Are fi cea mai mare rusine care I se poate unei tzari membre U.E !

Claudia  •  27 februarie 2019, 17:17

A fost la o engleza de nivel conversational. B1. Pentru un procuror ce a lucrat doar in romania si ocazional in afara tarii, consider ca e suficient. La ce intrebari incuietoare a primit, si cu drept de raspuns de 1.5 minute maxim 2, nici in romana nu s-ar fi descurcat 99% din noi. Din experienta proprie, sunt convinsa ca pt LCK. in 1-2 luni de lucru in mediu vorbitor de engleza va avea fluenta necesara sa tina prezentari in fata presei fara nicio problema. Ma bucur insa ca i-ati gasit un singur defect, acesta!

Marian  •  27 februarie 2019, 17:17

De "engleza" lui Dragnea, nimic? Nimic, dar chiar nimic? Hai, chiar nimic??! Dupa ani si ani in care ai muncit pe banii lui Voiculescu, scriind despre un campionat de fotbal fara orizont ai trecut la anchete, poate ca sa dai inapoi ceva. Dar atunci cand Romania murea de foame tu erai deontolog pe banii unui fost securist. Nu e alt adevar. Ai o scama contra lui Kovesi, am observat-o inca de la conferinta ei de presa inainte sa plece de la DNA. Te inghesuiai printre ziaristi cu patos, puneai niste intrebari reluate apoi doar de Antene, de ziceai ca tu esti trimisul lor. Nici macar nu scrisesei de ea, nu era un subiect pentru tine, dar ai tinut sa te duci sa arunci tot felul de sageti. Da, da, stiu tu nu ridici mingi la fileu, esti jurnalist, asta e caseta pe care o sa pui. Stiu ca ai sa zici ca esti corect ca bla bla. Si totusi, engleza lui Dragnea unde e? Unde e Tolo? Nu e nicaieri si nici nu va fi.

Vlad  •  27 februarie 2019, 17:20

Ce articol degeaba

Stalinistul de net  •  27 februarie 2019, 17:22

Bravo Codruta.Sa-i bagi pe toti oficialii europeni la puscarie.

Mihai  •  27 februarie 2019, 17:24

UE ne-a reamintit statutul de colonie,ei au ramas cu jaful Romaniei din industrie si resurse,noi ne-am trezit cu democratia.Urmeaza numirea "guvernatorului" de lainalta poarta , la parodia alegerilor prezidentiale din toamna. Participati in procent cat mai mare,ca oricum nu conteaza,conteaza cine numara voturile si voturile se numara din pacate in alte cancelarii.

Lucian Lazar  •  27 februarie 2019, 17:33

Fara mare legatura cu subiectul articolului: anecdota cu Mori si Obama este doar o gluma, nu s-a intamplat in realitate.

Cătălin Tolontan  •  27 februarie 2019, 17:34

@Lucian Lazar: tocmai asta scrie in articol. Ca e un episod apocrif, necertificat.

Itzu  •  27 februarie 2019, 17:37

Citiți ultima propoziție "Ultima generație încrezătoare acasă și timorată afară, dar muncitoare pretutindeni, a câștigat." Despre asta e vorba. Părerea mea, care stăpânesc engleza și germana destul de bine, este următoarea : important este NUMAI ce ai de spus. Și Europa confirmă. Așa că DOMNULE Tolo, întrebare pt dvs: cum facem să mai scoatem niște generații muncitoare și competente pretutindeni? Că de restul se ocupă foarte bine, după câte ați văzut, translatorii...

Florentin Ciuperca  •  27 februarie 2019, 17:42

Imi e greu sa inteleg care sunt criteriile valorice pe care le utilizeaza cei din parlamentul european.Totusi a fost un vot politic si nu unul profesional, acordat de colegi de breasla ai drei.Kovesi.Emotia politica este total diferita de vibratia juridica.Vazand totusi cat de mult sunt apreciati "profesionistii" nostri imi imaginez cum arata profesionistii lor.

corneliu  •  27 februarie 2019, 17:46

Când Mircea Diaconu a vorbit în limba română in plenul Parlamentului European, presa aservită l-a linșat mediatic. Acum aceeași presă o mângâie pe cap pe LCK. Dacă domnul Tolontan rămânea la numărat cornere ar fi câștigat mai puțin, îl înțeleg.

Adriann_  •  27 februarie 2019, 17:57

Numai un beneficiar direct sau indirect al *** putea prezenta votul pro-Kovesi din cele doua comisii ale PE ca pe o victorie a Romaniei sau ca pe un semn ca romanii pot concura cu sanse egale in Europa (sau chiar in lumea) de azi. In realitate, se incearca zilele astea ca o unealta a unor interese straine sa fie reciclata la nivel european dupa ce a fost IN SFARSIT casata in Romania. Uriasa impostura profesionala a lui Kovesi (3 dosare ca procuror in toata cariera, conform declaratiei lui Traian Basescu) este un semn ca DIMPOTRIVA, romanii competenti si care muncesc cinstit nu au nici o sansa. A, daca lua votul in comisii un procuror roman cu o cariera cinstita, care sa fi facut cateva sute de dosare pe an vreme de vreo 10 ani la nivel de Parchet de Judecatorie si apoi Tribunal, dupa care sa fi ajuns sa ocupe functii inalte in structurile centrale, puteam discuta in cheia propusa de Tolontan. Dar nu e cazul, nici pe departe.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ovidiu  •  27 februarie 2019, 17:58

V-am citit mereu datorita stilului. Concis si structurat, ce reusea sa porneasca rotitele rationamentelor. Recunosc ca a existat mai tot timpul si o potrivire a viziunilor (macar o tendinta) pe topicurile analizate de dumneavostra, si nu numai o potrivire de stil de comunicare. Astazi, viziunea mea e extrem de frustrata, si nu pot fi obiectiv cand ma raportez la textul dumneavostra. Aceasta guvernare, aceste specimene ce sfideaza cu nesimtirea clanurilor de interlopi, e de departe cea mai umilitoare experienta traita in cei 30 de democratie.Si asta in conditiile in care am avut doar guvernari de joasa speta. De asta suntem atat de multi, cei ce cautam o pozitionare mai clara a Domnului Tolontan in acest context. Cautam cu disperare elemente de sustinere, pentru un viitor din ce in ce mai negru in Romania. Pentru cei ce citesc articolul dumneavostra prin intermediul unui agregator de stiri, lucrurile stau mult mai bine. Deoarerece titlul lui satisface aceasta cautare a pozitionarii Dumneavostra. Sa va tina balamalele inca 20 de ani.

Alfa  •  27 februarie 2019, 18:01

Articolul trateaza un aspect secundar al unui subiect foarte important. Articolul e clar scris de cineva care nu stapaneste bine engleza, si/sau se adreseaza celor care nu stapanesc bine engleza. Mai rau e ca autorul presupune, in mod evident gresit, ca marea majoritate a celor peste 45 de ani nu stapanesc bine engleza. De aici deduc ca de fapt se adreseaza votantilor PSD - in marea majoritate oameni de varsata a doua si a treia, fara studii, asistati social, etc. Nu e deloc greu sa inveti perfect engleza azi, indiferent de varsta. Doar lenea si prostia iti stau in cale.

Crimson Veritas  •  27 februarie 2019, 18:11

Esti putin ... confuz ... Pozitia de Procuror-Sef a Parchetului European ... se va decide printr-o negociere intre Parlamentul European si Consiliul European ...:)) In timp ce Consiliul European are o optiune clara si detasata ... Jean-Francois Bohnert (care a fost votat cu 50 de voturi vs ... 29 Kovesi si 29 Ritter) ... in Parlamentul European ... votul a fost foarte strans ... Kovesi castigant cu 26 de voturi vs 22 Bohnert vs 1 vot Ritter ... in conditile in care a beneficiat de suportul total al Germaniei si PPE ... care practic nu au votat pe candidatul pe care l-au propus initial la aceasta functie ... si nici asta nu a fost de ajuns ... au fost filmati in timp ce faceau lobby (doar o alta foram de frauda electorala ... prin influentarea votului) ... pe la alte grupuri parlamentare! Deci Germania ... a tras toate sforile posibile ca ... Kovesi sa castige la limita ... nu vot ... care nici nu e decisi. Sa spui ... ca Kovesi a castigat ... nu stiu ce ... cand avem dovada clara si filmata ca alegerile au fost ... manipulate ... e absurd! Pentru cultura ta generala de 40+ ... Kovesi nu a castigata in toata cariera ei nimic ... o inlantuire de ... plagiate, numiri si promovari politice ... cum va fi si aceasta (cel mai probabil NU ... ca va fi numit francezul ... eu folosesc corect limba romana .. .si verbul 'a castiga'). Deci nu! ... Ca habar nu are engleza ... asta este chiar ultima problema! BTW ... de o saptamana ... ii intreb ba toti rezistii ... care-i gasesc ... deci te intreb si pe tine ... daca poti sa indici Un Singur Dosar ... instrumentat de Kovesi? ...:)) Inca nu am primit nici un raspuns! ...:))

zorrozabal  •  27 februarie 2019, 18:13

Laura Codruta Kovesi a fost numita procuror general al Romaniei la 28 de ani!Stim ca a fost baschetbalista si ca era procuror la Sibiu!A fost vreun geniu in scoala?Conform profesorului Troncota,nu n-a fost!A absolvit facultatea din Sibiu,cu media 6 si ceva!Poate a avut experienta in profesie!Nu n-a avut cum sa aiba,pentru ca pana la data numirii, solutionase doar 4(patru)dosare!La Sibiu!Cine a impins-o in fata?Si de ce?Decoratiile primite de la ambasade ale unor tari de origine a multinationalelor care capuseaza Romania si punerea ei pe lista scurta pentru functia de Procuror General European,explica tot!

Ali Bec  •  27 februarie 2019, 18:13

Atita timp cit ne mindrim cu Veorica si incapacitatea ei de se exprima in limba maternă, n-are rost sa ne mai gândim la limbi străine.

tindala  •  27 februarie 2019, 18:30

@Sala Dalles Zilele trecute l-am vazut la tv pe un oficial european-dar nu neamt,nu olandez-care solicitat insistent de jurnalistul din Romania sa condamne urmarirea penala a doamnei Kovesi-se eschiva,zicand ca nu se poate pronunta pentru ca nu cunoaste acuzatiile decat din presa-dar a precizat ca "membrii comisiilor din parlamentul european,nu pot fi trasi la raspundere de justitia nationala"!Deci,e posibil ca nici un procuror european-si cu atat mai mult Procurorul General European-sa nu poata fi urmarit penal la nivel national!Oricum,dupa parerea mea-ca si lui Gigi Becali-deschiderea urmaririi penale impotriva lui Kovesi-stiind cine o tine in brate-a fost un act de neinteles,ca sa nu zic altfel si care le-a oferit "tutorilor"ei, pretextul perfect!De te face sa te intrebi daca nu cumva o fi fost chiar provocat!

Cristian  •  27 februarie 2019, 18:32

E foarte bine ca limba engleza e trecuta in subsidiar in fata profesionalismului. Si eu sunt un profesionist desavarsit in domeniul meu de activitate, fara sa fiu vorbitor de engleza (decat la nivel de conversatie amicala). Iar asta nu ma face defel inferior oricarui profesionist la nivel mondial. Oricand le sunt cel putin egal, neavand nevoie sa fiu un vorbitor fluent de engleza sau o alta limba straina (fiind suficienta traducerea). Ca si in cazul lui Kovesi. Profesionalismul, expertiza profesionala, capacitatea intelectuala primeaza, multilingvismul este subsidiar. Dovada azi.

fgh  •  27 februarie 2019, 18:43

-dacă nu există o decizie (convenție etc) care să recomande limba în care să te adresezi în Parlamentul European, vorbim degeaba...; mai ales dacă discursurile pot fi traduse (în cască) în limbile engleză, franceză sau germană..., (dar ce te faci cu cei care nu cunosc aceste limbi, să zicem un ...turc ?); corect ar fi să nu fie admiși în PE cei care nu cunosc una din aceste limbi de bază (în antichitate senatorii romani primeau chiar lecții de retorică).

Niculae Moromete  •  27 februarie 2019, 19:04

Asistăm la un balet cotidian. Germania&fanii face un cadou SUA, ungându-i pupila la șefia Parchetului European, pentru a putea coabita frățește cu o Franță nerecunoscătoare Curentului Golfului , deci bântuită de vestele galbene. Germania nu va renunța la voluptatea resurselor rusești, după cum americanii sunt prea tentați să-l răstignească pe Putin bătându-i Coreea de Nord în palme. Dacă e să se rupă UE, de la nord la sud, măcar să se rupă că se fură. România nici nu apare în ecuație, Marea Neagră e doar un lac ruso-american.

Bares Rogdan  •  27 februarie 2019, 19:05

De cind cenzurati cuvintele "***" si "fanatici"? Ia consutati si voi DEX-ul limbii romane si vedeti ce inseamna...Orice opinie contrara este catalogata ca "Acest comentariu a fost moderat deoarece continea acuzatii grave care nu sunt probate/dovedite"!?!?! In ce tara traim? Sus cenzura! Sint curios ce acuzatii grave a probat/dovedit DNA-ul lui Kovesi, mai ales in cazurile pierdute in justitie? Intrebati-i pe Oana si Portocala...Aia sint specialisti in "probat/dovedit" acuzatii...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ervin  •  27 februarie 2019, 19:25

@bares rogdan nu ai nume, ești nimeni și nimic Ești un mediocru frustrat și asa vei rămâne toată viața. Fără nici un vis pe care sa ți-l fii împlinit vreodata.... Măcar un nume dacă aveai

Andrei F  •  27 februarie 2019, 20:12

Vreti sa va urcati ,sa fiti vizibil dar mai rau va faceti...Astazi ati redevenit romanul mandru ca o companie straina prelua GSP...De ce ar trebui sa fie extaziati romani pentru un vot din Parlamentul European?Cu ce este mai deosebit un vot din Parlamentul European fata de un vot din Parlamentul nostru?Nu si intr-o parte si in alta este vorba de votul unor politicieni?Daca Parlamentul European poate vota pentru un procuror Parlamentul romanilor de ce nu ar vota si ei pentru un procuror iubit...?----Domnule Tolontan sa fiti mandru cand GSP o sa preia ea o companie de afara...altfel o sa vedeti ca gresiti ca mereu!

Obiectiv  •  27 februarie 2019, 20:20

Domnule Tolontan, gresiti in privinta reprezentantilor generatiilor tinere; cei mai multi dintre ei stapanesc bine doar engleza, franceza folosind-o doar la scoala, pe durata orelor la materia respectiva! Destui dintre cei din generatiile mai varstnice (inclusiv un fost presedinte PNL, care avea probleme cand trebuia sa vorbeasca in engleza) n-au facut engleza in scoala, dar au invatat un pic si limba lui Shakespeare, reusind sa se descurce, unii chiar decent! In schimb, cei de peste 50 ani se descurca bine in franceza, dar au mai invata pe cont propriu si alte limbi, tot romanice! In concluzie, sunt mai multi poligloti printre cei care si-au facut studiile inainte de 1989 decat sunt printre cei care studiaza engleza si franceza inca din clasele mici! O.

Obiectiv  •  27 februarie 2019, 20:27

@ Cristian Este foarte bine ca sunteti de talie mondiala in domeniul dvs., dar nu este cazul sa va faceti un titlu de glorie din faptul ca nu vorbiti bine vreo limba straina! O.

constantin  •  27 februarie 2019, 20:44

Rezonez cu cele spuse de dumneavoastră, dar eliminând-o pe doamna Kovesi din context. Ea nu poate reprezenta generaţia noastră, nu...niciodată. Nu vreau să reiau cele spuse de Bares Rogdan, ci să mai adaug ceva: EBA, conform ştirilor din presă, s-a mutat în casa din Mihăileanu, Ioana are şi ea un apartament pe domeniul lui Puiu Popoviciu din Băneasa iar Băsescu a mai primit o casă de la stat.... În total, Băsescu a primit trei case de la statul ăsta: una de la România lui Ceauşescu (Constanţa), una de la România lui Constantinescu (Mihăileanu) şi alta de la România lui Iohannis, pentru că a fost preşedinte. Generaţia noastră a făcut şi ea cereri pentru case, dar pentru ea Statul Român nu a avut. Cine a primit o garsonieră în Rahova se poate considera un fericit. Unii ar putea spune că Băsescu nu a primit nimic de la România lui Băsescu. Ba da, a primit imunitatea/libertatea de a se bucura de tot. Iar doamna Kovesi nu este străină de acest fapt. Dacă fratele lui Băsescu a făcut puşcărie, nu este meritul doamnei Kovesi. A fost anchetat de Parchetul General condus de Niţu.... Statul Paralel al lui Ponta, după cum spun unii astăzi. Şi Adrian Sârbu.... Statele lor! Statul nostru încă nu se vede.... Iar doamna Kovesi este vinovată. A speculat toate oportunităţile politice pentru o funcţie sau alta, dar nu a interesat-o idealul unei generaţii. Acea generaţie care la 20, 21 de ani dădea jos comunismul. Am lucrat la negru şi la gri, am adus România la liman, economic stăm bine, dar vom avea nişte pensii de mizerie. Vom plăti rate la case şi la 70 de ani, nu şi ei. Să nu ne amăgim, Kovesi nu ne reprezintă, ea doar s-a "descurcat", făcând compromisuri pentru care ar trebui să-i fie ruşine. Să-i fie!

Ronya  •  27 februarie 2019, 21:15

Cei ce apartin oricarei generatii au invatat limbile straine pentru a parasi/evada din acel loc si vorbesc limbile foarte bine, chiar daca au un accent. Dar ca orice studiu, invatarea limbilor straine cere timp, vointa si inteligenta. Eu am invatat engleza in 2007 (franceza o stiam din 2001 cind am incercat sa emigrez in Canada), in 2008 am iesit din tara cu o bursa si am vorbit engleza fara complexe; in 2015 am lasat tara aia pentru totdeauna si predau in Anglia in engleza si nu am nici un complex. Nu exista scuze pentru faptul ca politicienii/reprezentantii Romaniei nu au capacitatea de a invata limbi straine (unii dintre ei nici chiar romana) si sint diletanti in tot ceea ce fac.

Emiik  •  27 februarie 2019, 21:28

Ai dat-o in penibil! Ai tastat la comanda, iar. Si da, cum spunea cineva mai sus, ai mai bagat un cui Trist....

Mihai  •  27 februarie 2019, 21:37

Tolo, dar despre romana lui Dăncilă nu zici ceva? :))) Îți pierzi credibilitatea precum o ploaie de vara. De ce nu scrii un articol despre romana primului ministru.

dsexpert  •  27 februarie 2019, 21:47

Kovesi este rasplatita pentru serviciile facute,nu are rost sa ne mintim!E bine ca a plecat ea si compromisurile ei......

17 Nentori Tirana  •  27 februarie 2019, 22:48

Scriu rar spre niciodata aici, dar azi tolo-dan capitan de plai a scris articolul zilei – stim cu totii ca are o colaboratore de seama. Mentionez ca am urmarit cu sufletul la gura cele trei interviuri – de data asta crucisatorul CTP a oferit exact imaginea-metafora "cu ca vareru" pa calu alb – stiind ca deja europenii se vorbisera pentru candidatul francez ! Mie, ca precis si voua, mi s-a taiat rasuflarea cind Kövesi s-a prezentat evaziv, cu emotii vizibile. Dar la intrebari s-a schimbat foaia: a semnalat cu claritate o siguranta debordanta, a aratat tuturor ca este singura care cunoaste cu exactitate fisa postului si legile, ca detine cea mai mare experienta: in procente cam 2000 versus 200 !!! - asta in afara calului alb pe care s-a prezentat aliatul nostru francez. Cel german a platit tribut sinceritatii, omul nici nu intelegea cum poate el sta alaturi de Kövesi - Respect total ! Ba, astia sint oameni, sa nu va mai aud !!! ------------------- Pentru prima oara BRAVO gsp - desi cu patron si sef schimbat ! - dar n-as fi eu si n-as scrie eu daca nu as avea si un „dar“ dupa afirmatia „am retrăit complexul unor generații“. Nici pomeneala dragilor. Kövesi a aratat tuturor ca ea este cea care cunoste legile si atributiile, iar la jignirile aduse nu numai de Ivan, Grapini si Grapa spanioloaica a raspuns ca un diplomat rus si gentleman englez – greu sa va explic, dar incerc. Sa ne inchipuim ca Ianis – cu gropile lasate de toate crampoanele talpei drepte a unui jamaican - ii intinde mina lui Viara iar dupa meci si incriminari se ofera sa-i plateasca saracului 20 mii Euroi despagubiri pentru stresul ce i l-a cauzat. Eu stiu alta faza: „ ba, m-am intolit, am dus-o pa moldoveanca linga taraf, i-am comandat pfritana da git da porc cu corcoduse desi n-a vrut dacit aripi da gaina cu cartofi, ba, ba, atentie, am dus-o acasa cu taxiu-u-u si cind n-a vrut s-o duc sus, ba, nimic n-am zis ei, madonei, ba, genteleorman, pardon genteleman ce p... c..., eu mi-am zis ca i-o trag alta data ! ---------------------- PS Pe Scrise - dar si Pa Sincer si cuvint -, nu vad nici urma de complexe, din contra, eu am vazut – indiferent de rezultaul fina l- cea mai mare realizare a unui … - o iubesc si daca s-ar dovedi pina la urma tot moldoveanca ori buzoianca – a unui om dupa 1989 ! Ba, n-o mai iubesc, sa ..., sa-mi …, o respect !

cn  •  27 februarie 2019, 23:27

Articolul are doua scopuri: sa plaseze gluma cu premierul japonez (pe care o stie oricum toata lumea) si sa o discrediteze pe Kovesi, vezi-doamne ne face de ras acolo. Da, desigur, avem dezavantajul ca vorbim engleza ca pe o limba straina - eu il simt acut, cand la sfarsitul anului universitar studentii imi trec la capitolul minusuri, in sondajele anonime, 'accentul est-european'. Dar cazul invocat de autor e diferit. Eu n-am beneficiul predarii cu traducator, pe cand discursurile din institutiile europene il au. Mai mult, numerosi vorbitori francezi, germani etc vorbesc in limba lor chiar daca stapanesc perfect engleza. Deci, mult zgomot pentru nimic.

pawn  •  27 februarie 2019, 23:40

o femeie rea si proasta. bine, n-a invatat engleza cu ionici in scoala generala din piata amzei (unde a fost si codrin stefanescu primii 2 ani. ciudat om, fara a fi interesant, cu toate aplecarile lui spre colectionare), ba, da....au trecut patrujdeani de atunci :)) rezulta ca e silenesa si dornica de parvenire. dl tolontan probabil ca se regaseste in stilul asta protestant-minimalist, apaaarent altruist. nu, nu e altruist. e cu ochiul atent pe cote.

Lila  •  28 februarie 2019, 0:08

Nu rezisti mult si iar te faci de cacao! De data asta ai jignit si romanii, precum un securist sadea! daca asta e o victorie atunci sclavia e o meserie onorabila pentru voi, acolitii visurilor halucinante si ai minciunilor sfruntate scoase de LKK!

calin000  •  28 februarie 2019, 0:15

Bravo Tolontan. PSD este mandru de tine

Virgil  •  28 februarie 2019, 0:33

Un articol marca Tolo. Cine e impotriva PSD si are o realizare e improscat cu "ceva". Acum ca nu a stiut engleza. Se vede printre randuri ca abia te-ai abtinut sa nu pomenesti de "chiolhanurile de la SRI". Continui sa-ti faci profesia intr-un fel mizerabil. Dragnea e cel mai tare, nu?

Irina  •  28 februarie 2019, 4:46

Din pacate, domnule Tolontan, va scapa esenta. Si ma suprinde superficialitatea cu care tratati subiectul. Azi sunt multi ormani care lucreaza pe proiecte internationale, in cadrul unor echipe mixte ca si nationalitate. Absoluti nimeni nu a fost preocupat de "fluenta: in limba engleza, ci de "continutul profesional" si capacitatea de a exprima acest continut.

Itself  •  28 februarie 2019, 5:16

Urechiatule, ce treabă are gloaba asta cu sportul de trântești mizeria asta *** pe GSP?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează