Merită Digi 24 să dispară și revista DoR să fie rușinată în piața publică?

Intoleranța față de ce nu înțelegem sau față de cei care gîndesc diferit a ajuns în faza propunerilor extreme

luni, 4 martie 2019, 3:02

Două mici evenimente din online au mișcat o maree de critici către două instituții media: Decât o Revistă și Digi 24. O revistă independentă și un post de televiziune, ambele extrem de apreciate de publicul lor, fac față nemulțumirii exprimate exact de către acest public, într-o manieră neiertătoare.

Care sunt acuzele, onorată instanță?

  1. DoR a încercat în #35 să explice cum a ajuns Selly, un adolescent din Craiova, un star al online-ului românesc. A încerca să înțelegi pe ce se bazează succesul unui vlogger a devenit motiv de repudiere. Pe bune??? Voi ați văzut ce chestii retardate pun ăștia pe profilele lor??? Si ca sunt modele pentru adolescenți??? Si ii mai promovați si voi????? Really??? Adică, ok, există, dar sa fie promovați de DoR??? Wtf”.
  2. Digi 24 l-a invitat în studio pe deputatul Florin Iordache. Mihai Șora spune că, pentru asta, postul merită să dispară. „Dragi prieteni, e simplu: o televiziune care îl invită pe AltăÎntrebare (Florin Iordache, n.r.) în fața românilor merită să dispară. Nu poți, sub pretextul imparțialității, să legitimezi tocmai discursul celor care distrug această țară. Nu le poți acorda creditul onestității tocmai groparilor României. Dându-le o platformă de exprimare, nu echidistanța o arăți, ci complicitatea cu ei”, a scris Mihai Şora, pe pagina sa de Facebook.

Cu tot respectul pentru Mihai Șora, situația e oricum, dar nu simplă.

Mii de redacții de pe această planetă reflectă realitatea. Ele au nu doar dreptul să facă acest lucru, ci și datoria.

Când devii jurnalist, opiniile tale politice, preferințele culturale și sentimentele despre inteligența artificială nu dispar, însă lasă locul responsabilității de a oglindi lumea în toate aspectele ei, indiferent că-ți convin sau nu. Reporterii sunt custozii faptelor, ei nu le pot sechestra, căci nu le aparțin, și le dau mai departe publicului, adevăratul proprietar.

Într-unul dintre rarele sale interviuri, cartea a apărut recent la Humanitas, Hannah Arendt explică de ce, dacă vor să dureze, societățile trebuie să aibă grijă de păstrătorii faptelor.

Fără fapte, avertizează ea, istoria se va rescrie de fiecare dată, ca nisipul purtat de vântul ideologiilor.

Hannah Arendt, una dintre conștiințele exemplare ale umanității, adaugă ideea că cei care expun informațiile nu sunt populari, ci doar necesari. Pentru ei, judecata celorlalți e întotdeauna aspră.

Noi ne plângem că am ajuns să trăim timpuri în care e indezirabil să găzduiești povestea unui vlogger sau opinia unui politician, lucruri care fac parte din însăși definiția presei ca platformă a diferențelor de opinie și de tendințe care se manifestă în sfera publică. 

Să nu ne victimizăm! Căci Hannah Arendt a fost contemporană cu raziile SS, a fost și arestată la un moment dat, cu ororile războiului și, apoi, cu atacurile aparținând propriilor compatrioți, care au găsit-o echivocă când punea în circulație, la procesul nazistului Eichmann, teoria ”banalității răului”.

O teorie care se verifică, dureros, și azi. Ca jurnalist, am văzut la zeci de procese cum birocrații puși sub acuzare pentru corupție, cei mai mulți găsiți mai apoi vinovați, dau vina pe sistem și se prezintă drept o rotiță minoră a acestuia. De la ministru la director, toți folosesc această apărare, în care mulți dintre ei chiar cred.

Să crezi sincer că ești prea mic, că te poți legitima prin ”noi”, că nu se poate ca din complicitatea și cedările tale se pot naște monstruozități, aceasta este ”banalitatea răului”. Vorba unuia dintre procurorii americani de la Nurnberg, amintit în aceleași dialoguri cu Hannah Arendt: ”Când îi întrebi de ce au rămas la putere în ciuda atrocităților, acești oameni îți răspund că altfel ar fi fost și mai rău. Iar când le spui că mai rău de atât nu se putea, ei îți zic că nu au avut nici o putere”. 

Revenind.

Presa nu e Facebook, să te grupeze doar alături de opiniile prietene, deselectându-le pe celelalte, până când ai sentimentul că nu mai există alți oameni pe lume, decât cei care gândesc ca noi. Presa e o promisiune adresată tuturor și pe care încearcă s-o ducă la îndeplinire, mai bine sau mai rău.

Nici Digi 24 și nici DoR nu merită să dispară ci, dimpotrivă, merită să crească. Să se dezvolte, căci nu există zi ideală în redacții.

Cea mai bună dintre dictaturi e mai rea decât cea mai imperfectă dintre democrații.

Comentarii (70)Adaugă comentariu

Marian Boeangiu  •  5 martie 2019, 0:11

Ma intristeaza profund calitatea morala si intelectuala a majoritatii celor ce-l urmaresc pe Tolo. L-am citit cu veneratie zi de zi zeci de ani dar de la un timp nu-l mai recunosc. O societate normala, puternica, morala are si o puternica cenzura, nu una de tipul societatilor totalitare ci o cenzura morala, calitativa, onesta. Ce zicere a domnului Iordache poate fi suspicionata de o buna calitate si onesta ? Atunci de ce trebuie popularizat? Asta e manipulare nu jurnalism impartial. Adevaratul jurnalism are rigori intelectuale ,constiinta civica si respect absolut total pentru adevar. Ramai mut cand vezi cum este "contrat" domnul Sora. Un organism ramane sanatos cand se apara si elimina virusii, bacteriile, fungii. "Argumentele" lui Tolo sunt grosolan manipulatorii ,profund incorecte. Ii sugerez sa urmareasca conferinta domnului Patapievici organizata de Humanitas ca sa inteleaga argumentatia mea.

17 Nentori Tirana  •  5 martie 2019, 1:01

Digi 24 a aparut ca in occident dind doar stiri – fara sa le comenteze ! N-a avut ani de zile ecranul impartit in patru cu avocati de doi lei si pensionari care comentau stirile, de fapt „o trageau“ din greu cuiva, ca inca RTV si Realitatrea azi care inseamna de fapt tov Guse - „sint patron, daca voiam ti-o trageam“, draaga si stimaaata Kövesi !“ La RTV mai apare inca si nea Mitica Corleone ! Ce stiri, ce obiectivitate vrei ? La antene n-a ramas niciodata o stire pura – adica necomentata de *** de acolo ca nu cumva alti *** sa inteleaga gresit. Digi24 si atit – celelalte nici nu se pot numi posturi de stiri. Primul invitat care le-a sters din obiectivitate a fost CTP – totusi CTP. Din pacate au ajuns la concluzia ca romanilor trebuie sa li se explice stirile, iar daca CTP despre ***rdache atunci e democatic ca si ***rdache sa se explice. ---------------- Apoi. Stirile trebuie si alese !!! Pentru Pro era stirea zilei daca Vasilica se ducea sa se care in curte pe ploaie, se suia pe tron si cadea in groapa. Pentru Adi Sarbu nici nu stiu cum pica mai bine, ca *** TuaDorel Si sa-i ia interviu in ***. ---------------- Eu nu cred ca Sora ori unul cit de cit normal la cap – nu neaparat educat – nu vede ca Digi24 e singura televiziune de stiri din Romania. Scuze dar asa cum unele filme nu se recomanda unora sub 18 ani, stirile A3 ar trebui urmarite doar de cei care fac un examen amanuntit la creier. Aici nu zic ca patronul tau e prost, dimpotriva, este dovedit matematic ca multi altii sint prosti, majoritatea, si nu-i de dottore sa si-i aleaga ca tinta – inca nu se pedepsec astfel de calcule, doar saraca draguta de Carmen Dan avea ceva cu Balena Albastra dar Costel n-a putut s-a identifice – i-a ros DrAgnea ciolanul cu vitamine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

antijeg  •  5 martie 2019, 1:20

Nea Tolo, matale numesti sluga aceea agramata om politic? Care a scos in strada aproape toata Romania, cu incercari primitive de amnistiere a unor infractori? Te descalifici complet cu poliloghia despre democratie samd., sarind in apararea unei unelte a raului. Recunoscuta ca atare in plan nation al si international. Incurcatele cai ale Domnului pot fi simple de inteles. Digi s-a *** PSD- ului prin invitarea acelui agramat. Ce sa iei din balbele acelui biet prost, botezat pompos de mataluta drept "om politic"? Dar si matale iti plac varanii, nu-i asa? Ai ceva independenta editoriala, ***. Dar tot pe insula Komodo traiesti, nu in Romania. Iar daca o tii tot asa, vei avea la fel de multi urmaritori ca digi. Putini spre deloc...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Barba Lata  •  5 martie 2019, 2:23

Mai, revista Dor isi merita tot hate-ul pentru greseala editoriala. Generatia mea a crescut "Mi-ai furat banana" , "Mosule ce tanar esti" si Un 2 si trei de 0 de la Mafia, idoli in genul - Vlogger-ul Shelly de acum. Ce poate sa primeasca autorul articolului de la o revista dedicata tinerilor adulti? Cam ce ar fi primit si atunci daca ar fi scris articol despre succesul celor de la Valahia. Mai ales cand a inceput autoarea articolului sa le dea apa la moara cu " inchide mall-urile de fani", "are 2 milioane de urmaritori"- Lasa-ne frate, noi am trecut prin asta, ne bateam pe bilete sa fredonam "Banii si fetele", si sa prindem o semnatura pe o hartie, asta nu inseamna , ca parintii de atunci trebuiau sa ii aprecieze, sau sa-i asculte

Maxentiu  •  5 martie 2019, 3:31

Ușor ipocrită această atitudine, chiar dacă pleacă de la o premisă de bun simț. Da, jurnalistul „reflectă realitatea”. Da, „când devii jurnalist, opiniile tale politice, preferințele culturale și sentimentele despre inteligența artificială nu dispar, însă lasă locul responsabilității de a oglindi lumea în toate aspectele ei, indiferent că-ți convin sau nu.” Și cu toată această înălțime deontologică de la care predicați, d-le Tolontan, ziarul pe care-l coordonați editorial, tabloidul Libertatea, a ajuns în timp record o trambulină prin care propaganda își face loc în societate sub spoiala cvasi-respectabilă a „jurnalismului”. Iar dvs. în loc să temperați aceste tendințe insidioase, le mai și promovați (vezi activista Florinela Iosip și articolele despre travestitul „Antonella”, pretext de propagandă pentru partidul neomarxist Demos).

un roman  •  5 martie 2019, 5:40

Nu e nici o problema , asa cum mi-am eliminat din grila de programe Antenele , Romania TV , TRV1 acum o sa fac acelasi lucru si cu Digi 24 !!!!! Eu oricum sunt abonat UPC asa incat nu e cazul sa migrez insa astept cu interes reactia ardelenilor stiind ca sunt majoritari antiPSD !!!Asa merita daca s-au lasat cumparati MAI ALES IN ACESTE MOMENTE !!!!

Ciprian  •  5 martie 2019, 8:04

Întreaga mass_medie trebuie să fie și să rămână independentă de orice ingerință, în momentul în care acest deziderat se alterează lucrurile nu sunt în regulă deloc... Situația este identică și în cazul de față, nimeni și nimic nu trebuie să obstrucționeze activitatea jurnalistică. sincer, am rămas uluit când l-am văzut pe ciordache la Digi24, nu cred că un asemenea specimen are ceva de spus, însă este bine, deși cred că îl știe toată lumea, ca un astfel de individ să fie arătat lumii normale tocmai pentru a o face conștientă și de a-i prezenta ce indivizi activează în Parlamentul României, care fac și legi, nu-i așa?! La fel de surprins am rămas și când l-am văzut în studioul Digi pe sinistrul ministru al agriculturii, care, mai avea un pic și-l dădea afară pe moderatorul emisiunii. Nu sunt de acord cu promovarea unor astfel de specimene, cu atât mai puțin la niște posturi care prezintă o anumită prestanță și credibilitate, însă asta nu înseamnă că ele trebuie cenzurate, nici vorbă, ele trebuie prezentate opiniei publice pentru a vedea cine sunt și ce trebuie făcut ca astfel de indivizi să nu mai ajungă în poziții atât de importante pentru o țară. În numele valorilor democratice pe care le susțin din tot sufletul și în numele libertății de opinie și expresie, unii precum ciordache, cel de la agricultură, mitralieră, Bacalbașa, nicolicea etc, obligatoriu trebuie arătați publicului în toată splendoarea lor tocmai ca, în momentul în care un om are de ales, să gândească și să se informeze în detaliu înainte de-a pune ștampila. Apropo, nu înțeleg unde este demnitatea jurnaliștilor în momentul în care se lasă umiliți sau înjosiți de personaje precum ***ărel de la așa_zisul minister al justiției, de ce nu se solidarizeze și să-i onoreze mizerabilele declarații sau conferințe de presă cu absența lor, să-l lase să le vorbească pereților. Aici nu mă refer la televiziunile de casă, mă refer la adevărații jurnaliști, la profesioniși și la ziariștii care_și respectă meseria și se respectă pe sine. Mass_media trebuie să fie unită, fără partipriuri, fără patimă (pe cât se poate), fără a se vinde și fără a distorsiona informația. Asta nu înțeleg anumiți jurnaliști, o spun cu multă tristețe, ei trebuie să fie propovăduitorii adevărului și ai furnizării informațiilor curate și nu propagandiștii sau microfoanele unora sau altora. Cinste celor ce-și exercită profesia ca la carte și rușine celor ce în numele adevărului aleg să mintă și să dezinformeze, făcând jocurile unor personaje dubioase.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigelos  •  5 martie 2019, 8:04

Cataline , te superi daca iti spun Buscu mic ?

jiji  •  5 martie 2019, 8:41

Domnule TOLONTAN, *** ca Iordache, Nicolicea, Serban Nicolae, Radulescu-Mitraliera reprezinta doar porta-voce a unui grup de infractori ca Dragnea, Valcov si milti altii . Locul lor nu este la TV . Ei au muncit toata viata la stat de unde au pradat tot . Pe ei doar hotia ii leaga si spiritul de gasca mafiota. PRINCIPII ? Gluma ! Asa ca e adevarat locul lor nu este la TV . Sa explice ce ? Cum se dau legi in interesul lor cu o masca democratica ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tindala  •  5 martie 2019, 9:19

@Ervin - "asa ca ideea ca redactia prezinta realitatea este periculoasa in sine..."!Stii ce ma nedumereste pe mine in fata unor astfel de rationamente?Dublul standard!Uite,cazul PRO TV-sinistra "inventie" de spalare pe creier a acestui popor, cu scopul-realizat din pacate-de a ne transforma din natiune in...populatie,amorfa,fara mituri nationale si fara idealuride viitor!Ma refer la odioasele "Stiri de la ora 5-care prezinta realitatea, asa cum e",care prezentau numai nenorociri,numai crime,numai pedofilii,numai mizerii.Scopul lor?Sa induca in mentalul colectiv, ca locuitorii acestui "teritoriu"sunt un fel de suboameni,sa anihileze orice pic de mandrie nationala,sa inhibe orice urma de revolta in fata jafului practicat de "multinationale".Dar,nu s-au multumit cu atat?Noo.Au distrus pana si limba romana,singura avere pe care o mai avea aceasta "populatie".Va mai amintiti, cum au inventat-o pe... Esca.Cea care citea stirile intr-o "romana"mitraliata,cu topica,sintaxa si mai ales accent,total straine limbii romane.De ziceai ca e in germana, sau in poloneza.Din pacate,a fost rapid imitata de toate prezentatoarele de stiri-absolvente si ele de cursuri de "dictie",de la "profesoare"scolite in...Germania!Apoi de tineret.E jale,si cu "traducerile" la documentare.Rezultatul?Se vorbeste o limba "tradusa" fara discernamant.Si toate astea cu indiferenta complice a "Audiovizulalului",preocupat sa sanctioneze doar"derapaje""nationaliste"sau "populiste",gen OTV-ul lui Dan Diaconescu si a ministrului al educatiei,smiorcaita aia penibila, de Ecaterina Andronescu!

ion ion romanul care nu face politica  •  5 martie 2019, 11:42

Pe modelul asta si Tolo trebuia sa dispara dupa petarda cu radiatiile de la muzeul de istorie.Sau dupa articolul de departe partinitor despre engleza nevorbita de dna Kovesi.

lucian  •  5 martie 2019, 14:19

D-le Tolontan, sunteti ok cu dvs, cand va treziti dimineata si va uitati in oglinda?

horica  •  5 martie 2019, 14:33

Tolo, mergi la o bere cu Mircea Badea, dupa? Hai pe bune...

Carp  •  5 martie 2019, 14:41

Aceasta a fost reactia mea la vorbele batranului "Obişnuiam să urmăresc cu ceva drag şi interes un bătrân filosof de protesta în miezul iernii, la o onorabilă vârstă, împortriva ticăloşiilor unor guvernanţi. Până când cineva mi-a atras atenţia ca a lucrat în Ministerul condus de Ana Pauker. Într-adrevăr aşa a fost. M-am gândit şi am preferat să pun totul pe seama tinereţii sale şi să ţin în minte vorbele Pslamistului : „Păcatele tinereţilor mele ...........nu le pomeni”. Partea urâtă e că, după o brumă de documentare, am aflat că răstimpul în care a lucrat sub Pauker a coincis cu perioada în care se petreceau cele mai mari atrocităţi în închisorile comuniste din România. Acum, de prostie nu-l bănuiesc, din contra, şi mi-e greu să cred că un tânăr inteligent nu ar fi aflat cam ce se întâmpla prin ţară. La exact 70 de ani după ce intrase sub fusta celei pe care revista Time o numea „Cea mai puternică femeie în viață” ( ea fiind agent sovietic din anii ´20, întorasă în România în 1944, îmbrăcată în uniforma sovietică) cere „DISPARIŢIA” unei televiziuni pentru că a avut invitat în platou un netot. Sper să fie vârsta de vină şi nu ceva reflexe staliniste"

Vlad Slăvoiu  •  5 martie 2019, 19:08

1. DoR e o revistă inteligent scrisă, dar care nu depășește o anumită medie comodă, adresându-se unui public care o place din aceleași motive pentru care a criticat-o că "a încercat să explice de ce Selly etc etc". Motive pe care DoR le-a avut în vedere atunci când și-a câștigat și (dacă nu educat, în orice caz) încurajat publicul să-și iubească motivele cu pricina. Mai omenește spus: o revistă bună, valoroasă, dar în primul rând o revistă ipocrită și care-și merită ipocriții de cititori. Așa că ... 2. Mă plictisește asta cu Șora care nu știu ce-a fost pe la Ana Pauker. E ieftină, și eu cred că meritele dlui Șora sunt mai mari decât defectele sale. Că, pe de altă parte, el zice că o televiziune merită să dispară pentru simplul fapt că a invitat un nene să-și zică poezia (nene care, by the way, nici măcar nu-i cel mai rău dintre toți), asta se explică tot prin mecanismul de la punctul 1: dl Șora și-a ales un public căruia îi educă senin năravurile. Așa că...

Florin  •  5 martie 2019, 20:03

Cu corectitudinea (politica sau nu) dusa la extrem ajungem sa-i favorizam pe "ne democrati". Raul ne cangreneaza din toate partile si noi îi dam posibilitatea sa continuie, sa se exprime, in numele unei impartialitati pe care numai ei n-o au. Daca si la Digi, PSD ar avea timp de antena 50%, am ajunge cu încă o televiziune de casă a ***. Nu cred ca daca Hitler ar ajunge in anul 2019 ar trebui sa i se dea voie să-si exprime "Solutia Finală" în Media in numele impartialitații. Ce credeti, domnule Tolontan?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cornel  •  8 martie 2019, 18:40

Si cine este DIGI pina la urma ?! De unde vin banii ?! De ce se chinuie sa pupe-n bot psd-ul?

Radu Rozor  •  13 martie 2019, 9:57

Părerile oricărui actor politic trebuiesc ascultate, cenzura nu-și are locul in media. Jurnaliștii trebuie să relateze nu sa influențeze. Domnul Iordache rămâne cel mult o figură cenușie într-un film absurd dar fiind o persoana publica si parerea sa trebuie ascultată, daca vom juca doar cartea elitismului nu vom avea decât o falie mai mare in societate. Vreti să-i pedepsim pe cei ce țin România pe loc? Haideți la vot!

Observator  •  16 martie 2019, 9:01

Mai nou, Cosmin Gusa face emisiuni pe segmentul orar ocupat pana mai ieri de Rares Bogdan. Acum 2 seri a intrebat B1, Digi 24,A3,Cotidianul,Ziua etc,ce partide si ce candidati vor sustine in campaniile electorale. Cum ti se pare magaria asta colosala? E prima data cand ăștia au aratat pe față de ce parte se situeaza. E normal?

Ionut  •  21 martie 2019, 14:53

Cred ca exista o diferenta intre a face o stire si a comenta o situatie ... intre a modera o emisiune cu anumiti invitati pe o anumita tema si a lasa invitatie sa vorbeasca orice oferindu-le doar timp pe sticla ... timp pe care ei stiu sa-l fructifice. Daca un invitat face o afirmatie ar trebui probata cu fapte. Daca nu are fapte/dovezi, ar trebui completat cu "parerea mea" sau "asa cred eu" etc. Lasandu-l sa fabuleze pe sticla, esti complice la manipularea lui, si asa se strica o televiziune poate respectata de altfel.

Comentează