Ce mai cumpără la suprapreț un spital din România: Marmită de patru ori mai scumpă, spirometru umflat de trei ori, ouă și ulei la preț dublu!

Pentru că personalul din Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia din București a avut curajul să vorbească, presa a aflat și o parte a șefilor a fost trimisă în instanță.

marți, 5 martie 2019, 2:32

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Documente din instanțe arată cum spitalele din subordinea Primăriei Capitalei au fost poligonul de încercare pentru umilințe, abuzuri și devalizări pe care nu justiția, ci presa le-a scos la iveală, cu ajutorul vital al oamenilor din interior.

Și în România, whistleblowerii, angajații care nu mai suportă nedreptatea, schimbă societatea. Fără acești oameni și fără dezvăluirile lor, informațiile nu ar fi devenit publice și, în multe cazuri, justiția nu s-ar fi sesizat.

Așa s-a aflat că Florin Secureanu își teroriza colegele din subordine. “Bă idioato, eu sunt managerul, f****-n cap!”. În acest timp, Spitalul Malaxa semna contracte umflate. Așa s-a aflat că Monica Boer jignea personalului medical.

“Putorile astea de medici!” și “Autiste”, și “Îmi vine să vă dau foc!”. În acest timp, Spitalul Obregia semna contracte umflate. Unele din firmele preferate de Secureanu și Boer erau comune.

Dacă în cazul Malaxa DNA a acționat rapid, în cazul Spitalului Obregia, cercetarea a durat doi ani și nu s-a axat pe manager, ci pe cei de sub el.

Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia

«Prejudiciul din dosar este de 5 miloane de lei»

Săptămâna trecută, procurorii au comunicat: “Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a trimis în judecată cinci persoane, dintre care două angajate în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul total în acest dosar este de aproape 5 milioane de lei”.

E vorba despre prejudiciul estimat de procurori și care trebuie validat în instanță, ca și acuzele de corupție, pentru că doar judecătorii sunt cei care pot confirma actul de acuzare.

Dincolo însă de sentință, rămân achizițiile supraevaluate.

Elena Faur – șef serviciu Achiziții din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia (în roz), managerul Monica Boer (în roșu)

Cele 5 persoane trimise în judecată:

1. Aparat de developat filme radiologice cumpărat de cinci ori mai scump
Un aparat de developat filme radiologice Carestream, de la Freemac, a costat 18.000 de euro, “în condițiile în care cotația normală e de 4.000 de euro”, susțin surse din spital. Aparatul a fost adus în radiologie fără carte tehnică și fără bon de recepție.

2. Perimetru computerizat tip Humphrey la preț dublu
Perimetrul computerizat a fost achiziționat la suma de 28.900 de euro. “De fapt, prețul de piață pentru ce au cumpărat ei, tip Humphrey, este de 16.000 de euro”, spune unul dintre oamenii din spital.

3. Marmita luată la preț dublu față de marmita supraevaluată a lui Secureanu!
Cel mai flagrant caz a fost al marmitei de 300 de litri care a costat 90.000 de lei (circa 18.000 de euro). Luată tot de la Freemac.

Asta, în condițiile în care Secureanu luase la Malaxa una de 45.000 de lei, asemănătoare, 45.000 fiind la preț dublu! Cu alte cuvinte, supraevaluată de patru ori! Prinși de primărie, cei de la firmă stornează 50.000 de lei încă din 2017.

4. Spirometru la preț triplu
Un spirometru e un aparat folosit în pneumologie, care măsoară cât de mult aer încape în plămâni şi cât de mult aer poate intra sau ieşi din plămâni. Costa, în 2016, circa 2.300 euro. Freemac vindea însă la Spitalul Obregia cu 7.000 de euro. De peste trei ori piețul pieței!

5. Ulei en-gros aproape dublu față de uleiul din supermarket
De la altă firmă, Geomar Dinamic, s-a cumpărat ulei la un preț-record per litru, 8,1 lei!

Toate aceste supraevaluări și altele, pe care procurorii DNA le-au găsit, s-au transformat în probe care urmează să fie analizate de judecători.

Ele au fost posibile pentru că oamenii din interior refuză să mai asiste cu teamă la furtul sau la risipa banilor publici.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Cristian  •  5 martie 2019, 15:15

Domnule Tolontan, ce parere aveti despre aceasta "reactie " a ministrului justitiei? https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/tudorel-toader-amenintari-pentru-jurnalisti-cand-reporterii-i-au-pus-intrebari-le-a-reamintit-de-acreditari-1092336

gigelos  •  5 martie 2019, 17:39

Bravo Tolo ! Pa iei ! Sau poate asta iti e nivelul si asteptarile noastre prea mari ! Vezi ca ies astia cu urzicile ...mama lor . Nu zice nimeni ca nu e important dar la ce se intampla in tara tu sa vii cu ulei de ,, floare '' la 8,1 ron ... interesant .

gigelos  •  5 martie 2019, 20:40

de floare sau amestec ? ...uleiul

Adrian B  •  6 martie 2019, 4:23

Bun, sa presupunem ca-i gaseste vinovați, ii condamnă, recuperarea prejudiciului , puscarie etc.Intrebare , crezi ca nu o sa se mai fure in instituțiile publice din România? Va fi si mai si. Pana nu se schimba sistemul din rădăcini, pana nu depolitizam totul nu o sa se schimbe absolut nimic. Maine daca-i tragi pe roata in piata publica, a doua zi vor veni alți manageri cu aceeasi mentalitate, care vor fura in continuare.Frica este pe moment, jaful pe vecie, așa este în România. Tolo , zi tu cati greci din Fanar si-au sacrificat averile si viata ptr a obține unul din scaunele de domnie din Tările Romane?Toti stiau ca vor fi decapitati , dar pentru functie si rang , riscau. E așa si acești activiști de partid transformați în manageri. Vrei sa ajungi manager intr-un spital , te dai bine cu " Vizirul de judet", adică boss ul de la CJ , dai peskesul , te unge manager , apoi trebuie sa dai haraciul anual la partid. Ce ,domnii fanarioti il dadeau din buzunarul personal?Sa fim seriosi, așa că se pun pe treaba, licitații trucate , achiziții la suprapret etc. Bun, ii descoperă DNA ul , proces etc , majoritatea pica, dar oare boss ul de la CJ , care este direct implicat pica? Nuuuuu.Raspunde cineva din MS sau CJ , ca managerii si subalternii lor din gașca sunt corupti ? Nuuuu.Scuza clasica : " nu stiam , managerul a venit in urma unui concurs câștigat cu nota maxima". Dar cine organizează aceste concursuri , nu oare CJ sau MS? Bai tata, vezi ca e este dezastru la un spital, la al doilea , la al treilea, etc, iti sare presa in cap, te înjură oamenii si tu ca CJ ( primarie cum este in Bucuresti) , MS, nu schimbi nimic din procedura de numire a managerilor?Tot manageri incapabili si corupti aduci? Tolo, pe unde au trecut " managerii partidului" praful s-a ales.Jaf mai ceva decât pe timpul lui Pazvante Chiorul, s-a făcut în toate instituțiile publice: sanatate , transporturi : CFR si Portul C-ta, energie ( cazul Hidroelectrica) ,educație (oare să mai amintim de impostorii cu doctorate plagiate care au infestat învățământul românesc?) etc. PS. Acesta este moștenirea omului nou creat in comunism: impostura , hoție, corupție, caractere murdare.

bg  •  6 martie 2019, 7:19

Sunt firme create special sa scoată bani din a sist. public prin supraevaluarea achizițiilor pentru că o parte din bani să ajungă în buzunarele funcționarilor publici. Este o treabă acceptată de mediul politic, de aleși și de o buna parte a populației. Conform zicalei "sa umbli cu mierea și să nu te lngi pe degete?" Numai că ăștia IAU TOT BORCANUL. Când tot mai mulți vom conștientiza că banul public nu este ceva , al nimănui, de care să-ți bați joc și că și o picătură de ulei cumpărată la suprapreț contează pentru noi toți, atunci vom fi îndreptățiți să sperăm in îndreptarea lucrurilor de la noi.

Ladiana  •  6 martie 2019, 7:26

Aceste infracțiuni ca și luarea de mită nu dispar chiar în condițiile în care li s-au mărit salariile. Concluzia este că nu salariile mici au fost cauza pt care funcționarii incalcau legea. Pe atunci magistrații aveau cele mai mari salarii dar luau mită . Eu cred ca numai denunțul pacienților la poliție împotriva medicilor spagari îi poate opri, nu afișele cu salariile sau Nu primim șpagă.

Observator  •  6 martie 2019, 8:08

Ce bine e cand se sesizeaza justitia la zicerile.... scrierile lui Tolo si ce rau cand se intampla cu ajutorul Recorder sau Rise....

Ciprian  •  6 martie 2019, 8:22

Da, așa arată corupția în forma sa pură și generalizată la nivelul tuturor domeniilor aflate în subordinea statului. Sunt ferm convins că, dacă acești indivizi trimiși în judecată vor fi condamnați la închisoare, cu siguranță, vor anunța că sunt victimele unor abuzuri produse de procurori și judecători, nu-i așa?! Ce *** de oameni!!! Exact pentru asta lucrează puterea actuală, pentru perpetuarea fenomenului corupției, pentru punerea infractorilor mai presus de lege și pentru slăbirea actului de justiție. Să nu fim naivi să credem că toate aceste matrapazlâcuri nu se desfășoară cu acordul, susținerea și complicitatea unora mai sus puși decât cei care le săvârșesc. Politizarea acestor domenii de activitate, printre care și sistemul medical, de ce credeți că se face? Doar de formă? să fim corecți, tocmai pentru „învârteli”. De ce nu se dorește reformarea reală a sistemului medical și a ltora, tocmai pentru faptul că toate aceste „privilegii” s-ar opri, ceea ce nu poate fi dorit de indivizii aflați vremelnic la „butoane”. Medici falși, medicamente vândute pe baza unor rețete false, ustensile spitalicești achiziționate la suprapreț, unități spitalicești ce arată precum o catacombă, celebrele atenții solicitate sau oferite medicilor, viruși spitalicești care, în țările civilizate, au dispărut de zeci de ani etc, așa arată imaginea unui sistem medical aflat în paragină, specific unor țări din Africa subsahariană. Imaginea, fără a greși prea mult, poate fi generalizată pentru toate celelalte domenii. Incompetența, hoția, clientelismul, pilele, potlogăriile, din păcate, la asta duc și aici ne plasează. O țară cu deosebit potențial de dezvoltare, dar îngenunchiată de corupție, incompetență și de delăsarea fiecăruia dintre noi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ervin  •  6 martie 2019, 9:03

TOT ! ABSOLUT TOT ce se face din banul public , din bugetele naționale și mai ales locale , lucrările de construcții ca să luam cel mai la indemana exemplu sunt supraevaluate . Prețul este umflat cu pana la minim de 30 de ori și maxim 60 de ori Asta în cazul în care lucrările sunt la suprafață Dacă vorbim de parcări subterane sau pasaje , poți sa uiți.... Acolo nu știe nimeni ce se întâmplă mai ales ca în mai toate lucrările de acest gen apar probleme cum ar fi pânză freatica prezenta, izvoare de apa, sol instabil etc.... Asa ca pe unele etape lucrarea se scumpește și de 40 de ori fata de prețul cu care sa câștigat licitația..... Gândiți-vă ca totuși în România în zona cu clima temperată sa construit una din cele mai scumpe autostrăzi din lume....( autostrada Transilvania) și dacă luați actele la puricat o sa fie foarte greu de demonstrat legal ce sa intamplat O sa găsiți peste tot în țară băi de scoli și grădinițe, săli de clase, renovări, reparații de acoperișuri la preturi siderante... Deoarece fenomenul este generalizat și scăpat de sub control , s-ar cere mai multe masuri: înființat un organ de urmărire a cheltuielilor publice ,autorizare , control și avizare ptr fiecare localitate din România, care sa fie independent de consiliul local ,prefectură, primărie etc Legislația sa fie îmbunătățită în sensul simplificarii și eficientizării ei. Pedepsele inasprite în sens pecuniar Stabilirea unor preturi de referință pe fiecare domeniu în parte : construcții, sănătate, logistica etc. măcar la chestiunile importante ptr comunitate Iar aceasta organizație sa sesizeze politia , dna etc unde este cazul ,sa pună la dispoziție documentele necesare și sa existe un follow up pe fiecare caz în parte Altfel o sa tot vorbim de cazurile astea și peste 30 de ani

Profesor  •  6 martie 2019, 9:18

Am apreciat "deconspirarea" falsilor medici din diverse clinici (fie ele private sau publice). Sunt convins insa ca acest lucru, desi dpdv individual e important, la nivelul societatii e minor. Sunt curios daca datele prezentate aici (https://stirimedicale.info/2019/03/04/un-nou-caz-de-doctor-cu-titluri-stiintifice-false-iese-la-iveala-la-un-spital-de-urgenta-din-bucuresti-aflat-in-subordinea-ministerului-sanatatii/) pot fi un punct de plecare pentru o evaluare facute de echipa dumneavoastra de investigatii (cine l-a sustinut, cine a fost in comisiile de promovare, cine l-a numit presedintele unei Comisii de specialitate in cadrul Ministerului Sanatatii etc).

me  •  6 martie 2019, 13:09

'DNA trimite în judecată doi angajați de la Spitalul Obregia, trei patroni de firme, însă nu și pe manager.' - perfect, mi se pare corect, greseala lor ca s-au supus unui sistem corupt si nu au luat atitudine inca de la inceput. Ar fi trebuit sa se gandeasca de 2 ori inainte sa-si puna semnatura pe ceva gresit si sper sa fie o lectie pt toti cei care sunt obedienti si se injosesc la nivelul de slugi in fata managerilor. Fara 'ajutorul' lor acei manageri nu ar fi reusit.

pacientuedevina  •  7 martie 2019, 10:36

În Legea nr. 95/2006 trebuie incluse prevederi privind obligaţia existenţei unei asigurări de răspundere civilă profesională pentru managerii de spitale publice şi şefii de servicii din spitalele publice. Astfel există garanţia că tunurile date banului public vor putea fi recuperate în mare măsură

Comentează