Elogiul lui Tudor Giurgiu și insulta lui Cristian Tudor Popescu la adresa Libertatea

Tudor Giurgiu: „Un reportaj extraordinar în Libertatea”. Suntem încă departe

joi, 21 martie 2019, 4:34

După premiile Gopo, Oscarul cinematografiei noastre, Tudor Giurgiu a găsit în Libertatea ceea ce el numește „un text de nota zece”, „un reportaj extraordinar”.

E articolul despre Digudai, antieroul ajuns actor din întâmplare și nominalizat la Gopo pentru „Cel mai bun actor în rol principal”.

Cu onestitate, regizorul mărturisește că a fost sceptic când Libertatea și-a declarat intenția de a deveni un ziar care să conteze.

Reținerea lui Tudor Giurgiu e firească. Și noi, cei din redacție, suntem reținuți, pentru că drumul e lung și se măsoară în ani. Iar istoria Libertății se cuprinde în decenii.

Înainte de a primi, acum 30 de ani, numele de Libertatea, publicația s-a numit Informația Bucureștiului și era unul dintre cel mai puțin politizate, în sensul comunist al epocii, dintre toate cotidienele românești.

Sub numele de Informația și, mai apoi, de Libertatea, ziarul a purtat cu el tradiția unei redacții comunitare, îndreptată spre problemele sociale, spre cultură, dar și spre ce-i doare pe oameni.

În aceste pagini a scris Radu Cosașu neuitatele cronici TV sub pseudonimul Belphegor și tot aici Alex Leo Șerban a publicat, ani întregi, cronicile de film.

Încet, încet, cu o nouă generație de jurnaliști, Libertatea încearcă de ani buni să-și reînnoade tradiția și să iasă din percepția de ziar monden, pentru care nu poate da vina pe nimeni, căci singur și-a făcut-o.

În ultima vreme, roadele muncii îndelungi au început să se vadă, însă e devreme să ne bucurăm.

Există încăpățânarea de a reuși și cei care încă iau peste picior Libertatea nu iau în calcul subiectele apărute de ceva vreme și existența aici a cel puțin doi oameni esențiali: Oana Costea, liderul acestei redacții, ziarist cu mare experiență și Mihnea Vasiliu, directorul Ringier România, jurnalist al cărui nume se leagă de coordonarea a două instituții de calitate esențiale în presa noastră – Ziarul Financiar și Mediafax.

Îi numesc pe ei pentru că sunt un soi de Digudai, mai niciodată pomeniți.

Acum două luni, Cristian Tudor Popescu numea Libertatea „ziarul Pușcăria”, în sensul de ziar citit de borfași, pentru povestea cu băiatul înfiat de premierul României. N-am zis nimic, criticile sunt bine-venite.

Am tăcut și ne-am văzut de treabă.

Destinul a făcut ca, la puțin timp, Libertatea, „ziarul Pușcăria”, să-și transforme ocara în renume, căci, după investigația ziarului despre doctorii falși, unul dintre aceștia, italianul Matteo Politi, a ajuns în arest, unde e și acum.

Investigația despre medicii impostori, seria despre judecătorii care au eliberat peste 500 de pedofili, descoperirea dosarului istoric „Moscova 2” și reportajele din lagărul morții de la Mărculești, investigația despre cei 13 oameni morți cu infecții nosocomiale la „Marius Nasta” sau ancheta jurnalistică despre reclama mincinoasă la suplimentele alimentare au apărut aici, în Libertatea. E doar o selecție imperfectă, pe repede înainte, a ultimelor două luni.

Când te insultă Cristian Tudor Popescu și te citează New York Times, mai ai totuși o șansă.

Mulțumim, Tudor Giurgiu, e un drum lung, nu există garanția succesului, ci doar promisiunea că simțim cât de deprimat și de partizan e climatul și ne străduim să ne întâlnim cu nevoia de speranță a publicului.

În fiecare zi greșim, ne străduim și nu renunțăm.

Comentarii (39)Adaugă comentariu

victor L  •  21 martie 2019, 17:06

"Când te insultă Cristian Tudor Popescu și te citează New York Times, mai ai totuși o șansă." Traducerea mea: nu merita sa bagi in seama nici pe CTP, si nici *** 3 a Americii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu  •  21 martie 2019, 17:29

Citește articolul lui Geambașu, Tontolane. Ăla aerticol, aia părere!

VLAD  •  21 martie 2019, 17:29

Deci, manelele e cultura. Bravo! Si ***-*** e normal? Nu! E ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

aciduzzo  •  21 martie 2019, 17:55

Toată mass-media....dar absolut toată mass-media îl baga mult prea mult in seama pe acest individ mai mult decât limitat care se numeste Cristian Tudor Popescu. Care încearcă să ne convingă că le stie pe toate dar in fond nu stie mai nimic, mai are si pretenția de formator de opinie dar n-a dat dovadă de obiectivitate niciodată ( mai ales in politica) iar preferințele subiective i se vad de la o poștă....el n-are nicio vină...sau aproape nicio vină! De vina sunt doar cei care-l baga in seama mai mult decât e cazul! Mare greșeală fac!

a dica  •  21 martie 2019, 18:42

La ce echipa a jucat/joaca Tudor Giurgiu asta? Sau ai vrut sa ne spui ca te pricepi si la arta? Asa cum te pricepi si la justitie, sanatate, agricultura, in general, la toate. ..Eu cand deschid/descind aici vreau sa citesc despre sport. Te pricepi si la asta?

DANIEL  •  21 martie 2019, 19:00

Alooo, mai taie din ele Tolo. Italianul Politi n-a ajuns in arest ca l-a deconspirat Libertatea. Dosarul era pe rol din noiembrie, iar Libertatea a scris despre asta in ianuarie sau februarie. Nu va mai alocati merite nemeritate. In rest, bravo pentru ceea ce faceti

gotic  •  21 martie 2019, 19:11

acciduzzo,daca ai avea macar 10% din inteligenta CTP-ului,ai simti ce ridicol esti,dar n-ai!!

diana_napoca  •  21 martie 2019, 19:14

Un articol penibil,de calitate inferioara. Citi ce scrie fartatul d-voastra si bagati la cap. https://blogsport.gsp.ro/geambasu/2019/03/21/manele-bai-intelectualilor/

doilaunu  •  21 martie 2019, 20:33

puteti spune clar (nu doar aluziv) ca ati gresit in acea ancheta ce facea referire la fiul Vioricai Dancila?

Crimson Veritas  •  21 martie 2019, 21:08

Totusi ... ce legatura are numele ziarului 'Libertatea' ... cu anchetele d-voastra de ... *** in devenire ... care au ca scop ... facilitarea 'punerii dupa gratii' ... a cat mai multor ... cetateni care au incalcat legile si nu sunt ... #rezisti? ...:)) Sunteti sigur ... ca 'ziarul Puscaria' ... nu a fost intentionat ca ... un compliment ... in stilul drujbist a lui CTP-ist ...:)) Altfel nu zic ... avem nevoie si de mai multe Parchete, si Uber-Parchete gen DNA ... si ziare ... care sa sa demaste si ... infractorii de silicoane ... dar chiar sa se numesca 'Libertatea' ... pare un pic ... atipic ...:)) Ce ziceti ... daca schimbam si numele penitenciarelor ... 'Jilava' sa-i zicem ... Puscaria Ingerilor ... iar Rahova ... 'Puscaria ***' ...:))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

aciduzzo  •  21 martie 2019, 21:10

Draga gotic....singur singurel de dai in fapt ca intri in galeria interminabilă a manipulatilor si dușilor de nas de ,,formatorii" astia de doi lei, care se cred ,,apostolii neamului" si buricul pământului, ca nu data o vacă un vițel cu 5 picioare ca trebuie sa-i ascultăm parerea lu CTP, ca nu se violează o bătrână in comuna Patarlagele ca trebuie sa stim care e opinia lu CTP...dar nu mă interesează opinia lui CTP ....rămâneți acolo duși de nas si ivartiti cat cuprinde daca atata va duce mintea! Nu ma intereseaza parerile acestui individ nici cat negru sub unghie.....individ care se mulează perfect pe zicala ,, Nu contează ce stii, important este ce vrei sa arăti ca stii"

geo  •  21 martie 2019, 21:20

Acum cateva zile , in povestea cu mashul, 2 jurnalisti de la Libertatea au confundat cladirea Palatului Societății Adriatica, situata pe Splaiul Independentei, nr 2K cu cea a Palatul Agricola Fonciera Calea Victoriei, nr 2, situata in vecinatate. Si da-i si scriu ei, fara sa se documenteze pe teren despre ce este vorba, doar ca mash-ul cu pricina nu a fost pus si dat jos de pe cladirea Palatului Societății Adriatica, asa cum se arata in articol, ci de pe cladirea alaturata. Sper ca acesti "jurnalisti" nu mai lucreaza la Libertatea !

Tontolan  •  22 martie 2019, 0:51

Abia astept sa afle toata lumea cine te plateste de cativa ani.

gerularupeimana  •  22 martie 2019, 2:23

Pentru Victor L: The New York Times a fost totusi infiintat inaintea Antenei 3, in 1851...

Adrian B  •  22 martie 2019, 6:58

Tolo, ce atata tevatura? Simplu, daca eram unul dintre invitații galei Gopo , la aparitia lui manelistilor, ma ridicam si plecam. Tolo, dar dus eram, nu mai calcam pe la Gopo sau pe la vreun festival organizat de AFPR sau Oana Giurgiu, niciodată. "Gopo" rămânea cu Oana Giurgiu si manelistii, iar eu cu baietii la șpriț ascultând jazz sau rock. Simplu , fără scandal, fără acuzații si alte balacareli mioritico-balcanice. Este dreptul organizatorilor AFPR ,respectiv al Oanei Giurgiu sa invite pe cine vor ei, iar dreptul lui CTPopescu sau al lui Margineanu este de a accepta sau a refuză invitatia .Simplu, nu-mi place nu ma duc,imi place ma duc. PS.1. Si CTP si Tudor Giurgiu , sunt două " staruri mioritice" , daca erau valori pe actele lor de identitate scria : Hollywood, LA, CA, USA.Doi actori români au ajuns acolo: Maia Morgenstern si Marcel Iureș. Bravo lor! 2. Tolo, iti mai amintești când Sarbu & Pro TV- ul erau pe val , si ei organizau gale cu premii.Cine era abonat la premiile lor? Dan Pița, amicul lui Sârbu. Asa ca sa o lăsăm balta cu festivalurile facute prin Romania.Apropo, Sarbu , macar făcea pe banii lui si nu pe bani publici, aici este diferența

stefan al doilea  •  22 martie 2019, 7:51

Exista 4 tipuri de persoane care definesc relatia subiect-adevar! parresiasticul, cel care sustine adevarul cu pretul vietii, retorul ( demagogul) care sustine adevaruri fara ca ele sa-i afecteze viata, omul de stiinta, cel care sustine adevaruri din cercetarea stiintifica si inteleptul, cel care sustine adevarul printr-o reflectie de ani buni si care vorbeste foarte rar! evident ca domnul Cristian Tudor Popescu intra in categoria a doua! Comicul sta in faptul ca atunci cand enunta adevarul domnul nostru o face ca si cum isi pune viata la bataie, dupa care merge la casierie sa-si ia onorariul! Oh, Catavencule, ce rau au ajuns urmasii tai, tu chiar plangeai...

Alex One  •  22 martie 2019, 8:49

Le mai nimereste,rar ce-i drept, si CTP ! Cine e Giurgiu ? Cumva ala adus pe nu se stie ce criterii, ajunge ca-i ardelean (!?), sef la TVR si dupa ce a ingropat institutia in datorii uriase si-a luat inteligenta si s-a intors La Cluj ca-l astepta Sofica Loren s-o urce pe scena ! Ps. Cateva subiecte mai acatarii nu schimba "faima" tabloidului dobandita dupa lupte grele .

titi  •  22 martie 2019, 9:06

unul dintre CELE mai putin politizate. mai departe nu am citit

dan man  •  22 martie 2019, 9:25

marele dezinformator TONTOLAN

cn  •  22 martie 2019, 9:33

Faptul ca CTP e scuipat de plebe nu ma mira, pentru ca orice individ educat, inteligent si direct are in final soarta asta in Romania (vezi si Plesu, si multi altii). Dar faptul ca ziarul in care 99% dintre stiri sunt despre personalitati gen Bianca Dragusanu si Simona Sensual e laudat de Tolontan drept model de profesionalism jurnalistic ma dezamageste profund. Nu, Libertatea nu a facut niciun efort sa ridice stacheta, in anii de cand Halpert l-a transformat intr-un Bild de mai proasta calitate. Faptul ca Tolontan isi publica acolo anchetele nu schimba realitatea asta. Dar uman il inteleg - si eu daca as dispune dupa bunul plac de o asa platforma de promovare cum e gsp, as zice ca universitatea unde predau e cea mai buna din lumea occidentala .

aciduzzo  •  22 martie 2019, 10:24

Plesu.....e cumva individul acela care a indemnat categoric cu subiect si predicat sa nu se prezinte poporul la vot, la referendumul pentru familie?? Sunt curios sa vad daca va indemna la fel poporul sa nu iasa la vot pe inca o noua mascarada numita referendumul pe justitie....asta in cazul in care acessta mascarada va prinde viata!!

Cornel  •  22 martie 2019, 11:46

Manele au si ele clasificari ! Se putea alege usor o melodie buna cantata de profesionisti , imbracati profesionisti, prezentati... Profesionisti , inca o data ! Sa vii in maieu transpirat, cocosat de bere, gafaind si balmajind si sa pretinzi ca asta e ...arta ! Am aflat si noi vocea adevarata a bursucilor impostori ! De ce s-au chinuit sa cante in engleza ? Sa atraga atentia? Ptr cine a uitat ! Dupa atacurile asupra turnurilor gemene, ora 15 in Romania ! Fratii nostri albi au iesit sa salute "reusita", cantand si dantzuind de zor ! LA SCURT TIMP, incercau sa-si boteze copii Bin Laden ! Trebuiau lasati! Nu am sa uit niciodata !

ciprian  •  22 martie 2019, 12:56

stimate domnule Tolontan, verificați vă rog cum demolatorul justiției române, așa-zisul ministru al justiției, docilul învățăcel al partidului comunist, refuză acreditarea jurnaliștilor incomozi, care aleg să-și facă meseria într-un mod profesionist și să-i pună întrebările cuvenite acestui ... Cum este posibil așa ceva într-o țară a Uniunii Europene?! Halucinant, nu-i așa? Haideți să vedem cum se solidarizează cu „indezirabilii” colegii din breasla jurnalistică, nu mă raportez aici la cei de pe la antene sau r tv, mă refer la cei care deservesc cetățeanul și interesul public. Îs tare curios de reacția și nivelul de solidarizare ale jurnaliștilor! Doamne ajută!

Virgil  •  22 martie 2019, 14:46

Interesant cine este producatorul.... Interesant și ce filme a produs... și mai interesant este ce ni se sugerează în unele din aceste filme: romanii sunt misogini, rasiști, îngâmfați, needucați, bine-nțeles antisemiti. Ce sa mai, niște prosti și niște ***. “Romanii sunt stupid people” cum spunea Silviu Brucan, el de-altfel, un roman adevărat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Virgil  •  22 martie 2019, 16:26

După părerea mea, mai mult de 90% din continutul Libertății e *** Îmi pare rău dacă va supărați, dar asta e părerea mea și a multora ca mine. Poate ca Tolo și cei din echipa de investigații ar trebui sa-și facă o revista proprie (chiar și de-o pagina) și s-o numească “Investigatorii” sau “Câinii de paza ai societății romanesti” sau cine-știe-cum...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Virgil  •  22 martie 2019, 16:48

Reformulez. Mai mult de 90/% din paginile Libertății, cu articole cu tot, sunt bune doar de împachetat parizerul cu ele.

Dan  •  22 martie 2019, 23:23

E suficient. Mergeti si va culcati, domnule Tolontan. https://blogsport.gsp.ro/geambasu/2019/03/21/manele-bai-intelectualilor/

Lein  •  23 martie 2019, 0:29

@Virgil- din păcate o mare parte din conaționali tăi cam așa sunt, căci dacă nu ar fi așa, n-ar mai pleca lumea pe capete in vest sau pe unde apuca. Faptul că nu observi așa ceva denotă ca și tu ești la fel: urs.

Stefan Patriche  •  23 martie 2019, 2:37

Cum era povestea cu Moş Ion Roată şi Vodă Cuza? Ceva cu scuipatu' şi pupatu', nu?

Virgil  •  23 martie 2019, 13:54

Te-ai cam “opărit” un pic... S-a alertat soft-ul vostru la un cuvânt cheie din comentariul meu? Conaționalii mei (vreo 4-5 milioane) au plecat ca nu-s așa și mai sunt multe alte milioane care nu sunt așa. Și toți vor sa se schimbe in bine, cum doresc și eu de-altfel. Încerc sa ma educ și sa-i ajut pe cei pe care-i cunosc sa se educe si sa învețe singuri in a fi mai buni. Ar trebui și tu, împreuna cu conaționalii tai sa luați exemplu, ca nu sunteți nici mai presus și nici mai prejos si 100% nu sunteți “aleși” sau buricul pământului. De-asemenea vreo doua-trei categorisiri vi se potrivesc de minune, nu cea cu prosti si bine-nteles nici cea cu antisemiți (sa se alerteze soft-ul iar) . Eu “urs” tu “rus”. Sănătate și minte luminata.

mariuca  •  23 martie 2019, 22:17

Nea Tolo cate cornere au fost in total la meci?

de pe ‘ici ‘sa  •  24 martie 2019, 12:06

nu ma mir ca se aduce elogiu manelei, pe vremuri gsp aducea elogii hotiei, sau ati uitat de campania de sustinere a echipei ,,militare'' cand a fost prinsa cu valiza ? fotbalul din Romania, e tot o manea.

Ervin  •  26 martie 2019, 8:51

Are și CTP o vârstă și din respect ar trebuii sa fim îngăduitori cu dânsul.... Mai bine sa ne întrebam dacă anunțul *** făcut de dancila cu mutarea ambasadei României la Ierusalim nu cumva pune în pericol munca și personalul serviciilor de informații românești din orientul mijlociu și eforturile acestora din ultimii 30 de ani. Și sa ne mai întrebam dacă rusii au ceva de câștigat atunci când au reușit sau nu , sa determine nașterea acestui anunț în gura premierului României... Sau cum spunea Sputnik " Viorica Dancila unul din cei mai mari oameni politici ai României candidatul principal la postul de președinte" Ăștia aici nu au nevoie sa joace șah 3D cu noi....joaca table sau barbut și ne bagă în ceață...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu  •  26 martie 2019, 11:22

Prea multe articole din seria „laudă-mă, gură”. Dacă faceți într-adevăr vreo brînză cu tabloidul ăla, o să se vadă probabil în timp. Deocamdată, inexplicabila poziționare ideologică în tabăra sexo-marxistă prin înrolarea unor activiste înflăcărate nu vă ajută în niciun fel.

crocodilu’ chelios…  •  27 martie 2019, 0:55

Da ,CTP stie tot,doar ca face greata oriunde merge.El stie tot,politica,tenis,moda,divertisment,eurovision,zoologie(stie ca exista pavian). Nu stia insa ca fiul lui era corigent la 2 materii !!!Dumitru Tinu a avut incredere in acest sarpe veninos si a fost pacalit.Vadim l-a mirosit imediat.Basescu la fel.N ar trebui dat la tv,decat dupa ora 22,se sperie copiii de el.N am vazut vreodata un om mai libidinos.Cind scrasneste din dinti,provoaca spaima.Dar si-a gasit o tovarasica (esca).Cine se aseamana,se aduna...

??????  •  27 martie 2019, 22:28

Ați zice despre CT Popescu că este o voce a aroganței muncitorului comunist care, ,,obișnuit că merge și așa", pentru a-l cita pe CT Popescu, nu vrea să priceapă că în capitalism angajatorul care plătește cere și contraprestații de banii plătiți ? Referitor la faptul că Halep și-a criticat staful tehnic, CT Popescu nefiind de acord cu atitudinea Simonei Halep?

??????  •  29 martie 2019, 6:55

Cum ați caracteriza contribuția presei sportive la "evoluțiile" sportului românesc , ?

??????  •  29 martie 2019, 7:41

Deci, cum ați explica despre faptul că în vreme ce sportul românesc de performanță aproape a dispărut, presa sportivă și-a însușit "o felie mai mare" din piața media ?

tibi jager  •  18 aprilie 2019, 13:41

ideea de libera alegere mai conteaza?imi place raimstein si mi se rupe daca cineva ma crede idiot.oamenilor le plac manelele.si cine sunt eu, sa spun, esti varza frate.pentrul dreptul de a discerne ce e bine pentru tine,au murit oameni acum 30 de ani.si cred in asta.asta este libertate.altele sunt problemele tarii noastre nu, ce inteligent sunt eu si ce...vai de sufletul tau cit de bolovan esti

Comentează