Dacă Tudorel Toader, și nu Augustin Lazăr ar fi refuzat eliberarea unui deținut politic, pe câte voci reîntărite i-am fi cerut demisia?

”Eu nu m-am hotărât multă vreme dacă Tolontan e ticălos sau prost”, spunea Mircea Badea în 2014.

marți, 2 aprilie 2019, 5:24

”Eu nu m-am hotărât multă vreme dacă Tolontan e ticălos sau prost”, spunea Mircea Badea în 2014.

Nu mult mai târziu, prin 2016, vedeta TV pare că s-a decis. ”Tolontan să fie investigat de DIICOT!”, a cerut imperativ starul Antenei 3 în cursul investigației jurnalistice a GSP despre infecțiile nosocomiale și despre HexiPharma.

Cum pentru prostie nu te anchetează procurorii, rămâne cealaltă variantă.

Badea crede că sunt un ticălos, eu cred că Antena 3 este propagandă în stare pură.

Omul întemnițat pentru că i-a scris ironic lui Ceaușescu

Atunci când faptele pe care le relatează sunt adevărate și importante pentru interesul public, nu mesagerul contează, ci realitatea prezentată.

Pornind de la dezvăluirile luju.ro, un alt site cu care nu am nici o afinitate, Antena 3 a prezentat luni seară un episod mai vechi din ”Memorialul durerii”, cu povestea disidentului comunist Iulius Filip.

Filip a fost condamnat, în 1981, pentru că i-a trimis o scrisoare-pamflet lui Nicolae Ceaușescu și un mesaj liderilor polonezi ai ”Solidarității”.

Cu bravura și seninătatea omului egal cu sine, Filip și-a acceptat condamnarea și bătăile din închisoare, repetând mereu că e dreptul lui, ca muncitor și cetățean, să adreseze o scrisoare președintelui țării și secretarului general al PCR, care se revendica drept partidul muncitorilor.

Întemnițat pentru 5 ani și 4 luni, deținutului politic i-a fost de două ori refuzată eliberarea de către comisia de la închisoarea din Aiud, prezidată de tânărul procuror Augustin Lazăr, atunci în vârstă de 29 de ani.

Astăzi, la 62 de ani, Augustin Lazăr, este procurorul general al României și admiratorii săi îl laudă pentru că se luptă cu ”ciuma roșie”.

Să ne întrebăm cum ar fi fost dacă nu Augustin Lazăr, ci Tudorel Toader refuza eliberarea unui deținut politic.

În câte feluri, pe câte forumuri și de la câte tribune ar fi fost cerută demisia ministrul justiției?! Nu că Toader și-ar merita poziția de ministru al justiției, când e limpede că, pentru el, miza sunt infractorii și nu victimele.

N-a eliberat un deținut care nu trebuia să fie deținut!

Revenind la episodul Aiud, putem accepta, și nu e o eroare aici, că Augustin Lazăr a fost doar un mic șurub în mecanismul care i-a strivit viața lui Iulius Filip.

Ce ar fi făcut un alt procuror în locul lui Lazăr, întreabă apărătorii săi? Exact același lucru. Și tocmai aici e culpa sa de neșters. S-a aliniat ”banalității răului”, s-a ascuns după sistem nu în cazul unui cartuș de Kent dus unui mecanic auto ca să-i repare mașina înainte de rând, ci în cazul unui om închis pe nedrept.

Nimeni nu-l acuză pe Lazăr că a procedat ilegal cu 35 de ani în urmă.

Există însă o serioasă doză de absurd să spui că Augustin Lazăr a respectat regulile neeliberării unui condamnat care, de fapt, nu trebuia să fie condamnat!

Și dacă Augustin Lazăr n-a putut să facă ce a făcut Iulius Filip, să înfrunte sistemul, e dreptul lui Lazăr să fie multe lucruri în noua sa viață, dar nu procuror general, căci nu ești un apărător prea convingător al independenței justiției de vreme ce nu ai apărat dreptatea unui om chinuit doar pentru că a avut o părere.

Coaliția penalilor

Fără anticorupție și fără lupta împotriva deprofesionalizării, cum bine observa deunăzi Iulian Fota, România se poate prăbuși.

Ce face această largă coaliție a penalilor, de la Ghiță la Udrea și de la Dragnea la Vâlcov, atacă nu doar un cod penal, ci însăși posibilitatea de îndreptare a unei societăți.

Din acest motiv, oamenii sunt atât de furioși și nu mai vor să audă nimic din ceea ce li se pare neesențial.

Dar să ai, ca țară europeană democratică, un procuror general care să fi întors ochii și să fi pus ștampila ”Refuzat” pe cererea unui om închis din motive politice, acesta nu e un detaliu.

Coaliția penalilor nu poate fi înfruntată cu oameni care au asemenea schelete în dulap.

Citește și:

Augustin Lazăr, acuzat că a refuzat eliberarea unui disident anticomunist din închisoare. Cum se apără procurorul general al României: „Nu pot confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în articolele de presă”

Comentarii (170)Adaugă comentariu

Maxentiu  •  3 aprilie 2019, 17:51

@stefan al doilea, apreciez incercarea ta de a fi o voce a ratiunii in aceasta discutie. Din pacate, dupa cum vezi, e in zadar. Te invit sa-ti iei o bere, eventual un carnetel si un pix, si sa urmarim impreuna acest experiment social in plina desfasurare. Ai crede ca oamenii astia sint intelectuali si totusi primul lor impuls in fata unui obstacol cognitiv nu e sa-si puna intrebari ci sa dea mecanic copy-paste la un articol pe care ziare.com li l-a pus la dispozitie ca sa-i adoarma.

Marcel  •  3 aprilie 2019, 17:55

@Gelu: incercati aici poate va edificati....http://www.ziare.com/augustin-lazar/stiri-augustin-lazar/marea-manipulare-in-cazul-tortionarului-lazar-cei-doi-lazari-de-la-aiud-1556280.....si aici: http://www.ziare.com/augustin-lazar/stiri-augustin-lazar/marea-manipulare-in-cazul-tortionarului-lazar-cei-doi-lazari-de-la-aiud-1556280.......Si pastrati-va calmul domnule Gelu ca nu sunteti detinatorul adevarului absolut....cititi in continuare TOLO ca veti ramane singur pe aici...sau impreuna cu alti trolli

Procesul  •  3 aprilie 2019, 18:01

Sunt adevarate sau nu acuzatiile? Restul e gargara. Daca acuzatiile se dovedesc adevarate Augustin Lazar are o problema. Adevarate inseamna ca a refuzat eliberarea unui om retinut pe nedrept. Ca era fisa postului, ca era regimul totalitar, ca asa facea toata lumea ma intereseaza mai putin. Daca acuzatiile se dovedesc adevarate, exista si alti oameni bine pregatiti in Ministerul Public. Iar daca se dovedesc adevarate poate n-ar strica niste scuze publice. Dar asta numai daca se dovedesc adevarate.

Valentin  •  3 aprilie 2019, 18:19

Masura dupa care il judecam pe Augustin Lazar astazi este aceea a deciziilor unui procuror de 29 de ani in anii 80? Mi se pare un nou moment "mamutul radioactiv".

stefan al doilea  •  3 aprilie 2019, 18:22

@Popescu Tiberiu Stimate domn, problema nu este ce trebuia sau nu trebuia sa faca domnul Lazar, in calitatea sa de procuror in cazul acela! problema este daca in locul domnului Lazar ar fi fost domnul Tudorel Toader, dumneavoastra si toate spiritele libere si independente ati fi judecat la fel? tare ma tem, vorba lui Farfuridi * de tradare*, de tradarea valorilor morale, adaug eu!

Valentin  •  3 aprilie 2019, 18:24

Lazar are un schelet in dulap, de pe vremea cand avea 29 ani. Toader sta cu scheletele sale la masa si nici nu si le ascunde. Comparatie injusta.

Popescu Tiberiu  •  3 aprilie 2019, 18:51

https://www.facebook.com/cristi.danilet/posts/2624274560948006

Popescu Tiberiu  •  3 aprilie 2019, 18:53

:))))))))))) Ştefan al doilea, mă repet, dacă era după mine , eu aş fi băgat la bulău greu toţi procurorii, securiştii, activiştii, gardienii, miliţieni, întregul sistem represiv, pur şi simplu un om cu minima moralia n-ar fi acceptat să facă parte din acel mecanism diabolic. Dar una-i una, alta-i alta, procurorul nu face ce mint latrinele pe trepanaţii tembelizomani.

Nicolae  •  3 aprilie 2019, 19:04

Până și tu esti cu psd ul? Jalnic. E al doilea moment, după cel cu adoptia. S-a dus și mitul Tolontan, jurnalist independent. Păcat.

Crimson Veritas  •  3 aprilie 2019, 19:13

In primul rand ... felicitari ... 'postului de propapanda' ... Antena 3 ... pentru inca un caz ... in care demasca impostura si imoralitatea ... celor care se plaseaza astazi in functii ... care presupun un inalt grad de etica profesionala ... Demascand imoralitatea si impostura lor ... demasca de fapt imoralitatea si impostura ... activitatii si institutilor pe care le patroneaza si pe care le-au confiscat si scos din sistemul democratic ...:)) Imi mentin pozitia ... ca habar nu ai ce este aia Coruptie ... din moment ce atribui fapte de coruptie ... unor persoane ... anchetate sau chiar condamnate ... pentru cu totul alte fapte. Coruptia ... a devenit un slogan / o declaratie politica ... care nu are nici un fel de legatura ... cu activitatea specifca infractionala. Chiar GSP a prezentat ... zilele trecute ... cel mai important Caz de Coruptie din Romania ... din ultimii 30 de ani ... care a fost expus opiniei publice ... aven in vedere ... cea mai importanta infractiune de Coruptie ... Traficul de Influenta ... cca 5 milioane de cetateni romani ... prejudiciati ... de aceasta fapta de coruptie ... cea mai inalta functie din Aparatul de Stat ... implicata intr-o astfel de fapta penala ... insusi Directorul Serviciului Roman de Informatii ... aceeasi persoana care ocupa astazi Cea Mai Inalta Pozitie Ambasadoriala a Romaniei (eu nu imi amintesc de o persona cu o demnitate mai inalta ... care sa fie acuzat de o fapta de coruptie). Modul can-can-istic ... cu care a fost trata acesta speta ... imi demonstreaza pentru a 1000 oara ... ca nu exista nici un fel de interes al societatii ... de a combate or sanctiona ... Coruptia ... ci Doar ... opinile politice si ideologice ... contrare ... centrului de Putere Autocratica ... din Romania! Am un respect deosebit ... pentru dl. Toader ... este primul Ministru al Justitiei din ultimele 3 decenii ... care 'a luat taurul de coarne' ... primul ministru care comandat un audit pe management-ul unor institutii care au Confiscat Justitia, primul ... ministru ... care a dictat sanctiuni ... in limita atributilor legale ... dincolo ... de oportunitate politica, aprtenta politica ... fara a lua in considerare ... propaganda ...:)) Chiar cu riscul ... de a-si lua ... pumni si picioare ... de la tot felul de sinistrii pe tot felul de bloguri ... si ele la fel de sinistre si .... schizofrencie ... dl. Toader ... a fost si primul Ministru ... care a pus pe masa ... problema supra-aglomerarii din Penitenciare ... si suspendarea drepturilor omului ... in aceste penitenciare ... cand tot ceilati ministrii ... s-au facut ca nu exista acesta problema ... aducand Romania in situatia directa ... de a fi sanctinata financiar, facuta de ras in toata lumea ... ca o tara care nu da 2 bani gauriti pe drepturile proprilor cetateni ... chiar si cetateni problema. Diferenta dintre dl. Toader (si el procuror inainte de 89) ... si Lazar ... este una de la cer la pamant ... atat in ce calificarea profesionala (Profesor-Doctor, fost Magistrat la CCR, membru al Comisiei de la Venetia) si moralitate si etica profesionala. Putea sa faca mai mult? Adevarat ... dar dl. Toader s-a mentinut in cadrul si time-table-ul ... stabilit de Lege si Constitutie ... nu in time-table-ul electoral ... sau in non-combatul cu care ne-a obisnuit PSD-ul ... pana acum! Este diferenta ... dintre cei care isi exercita puterea si atributile functii ... cu responsabilitate ... si cei care doar le exercita. Si nu in ultimul rand ... dl. Toader ... practic a salvat viata cetateanului roman ... Ionut Gologan, condamnat la moarte prin spanzuare in Malaiezia ... pentru trafic de droguri ... datorita lobby-ului facut si de dl. Toader ... Parlamentul Maiaezian ... are in dezbatere un proiect prin care se aboleste pedepasa cu moartea! Asta este ... diferenta dintre un Justitiar si un Tortionar, vopsit ... blond! Intregul mod in care se raporteaza la Justiei ... este diferit ... O data ca la un fenomen, indispenabil oricarei forme de oranduire sociala, cu reguli clare si limite la fel de clare ... care functioneaza pe baza de dovezi, adevar juridic, respectarea drepturilor tuturor subiectilor, proportionalitatea sanctiunii cu prejudiciul ... si a 2-a oara ... ca la o Forma de Represiune ... discrimnatorie, ca la o propaganda ieftina si flexibila ... cu care pot fi realizate sau eliminate .. .tot felul de ... target-uri ... si amestecarea fara nici un fel de rusine ... a Inaltelor Principii ale Justitiei ... in discursul electoral, populist ... si in beneficii profesionale si electorale, imediate. Si in final ... desi nu este neobisnuit pentru contributorii ... #rezist ... in frunte cu Imparatul acestora ... si in Imparatia Nesimtirii ... sa se erijeze ca purtatori de cuvant ai Romaniei ... ai tuturor romanilor, ai majoritatii electorale ... asta este prima si cea mai nesimtita Minciuna! Curentul ideologic ... dpmdv ... un amalgam de neo-fascism si neo-marxism ... pe care il reprezentati ... si pe care il reprezinta ... partidele cu care votati ... este undeva pe la 35% ... deci un curent minoritar ... si stagnant ... din care mult mai putin un 10-15% il reprezinta nucleul dur ... #rezist ... lucru confirmat ... de ultimele 2 alegeri democratice din Romania (Parlamentarele si Localele din 2016) ... si care va fi confirmat in curand si de ... alegerile europarlamentare din 2019. Astea nu sunt cifre ... care sa va dea dreptul sa va auto-atribuiti o Majoritate, o Legitimitate, o Reprezentativitatea ... a doleantelor si opinilor romanilor! Se poate ca ... fiind adeptii unor curente radicale si extremiste si bine finantate din surse netransparente ... de opinie ... sunteti mai tupeisti, mai zgomotosi, mai agresivi, mai vizibli ... dar in nici un caz nu sunteti mai multi ... Romania Majoritara ... fie va dispretuieste, fie rade de voi, fie va ignora. Nu de mult ati prezentat ... ca doar 1% din cei care va citesc ... si comenteaza ... intr-o situatie ... in care comentarile va erau ... nefavorabile! Deci ... puteti sa va mintiti singuri ... ca sunteti mai multi ... ca marea masa de nehotarati ... daca s-ar duce la vot ... ar fi loviti de lumina orbitoare ... a sloganurilor voastre ... astea nu sunt realitati ... sunt vise unor indivizi care nu traiesc in propria realitate ...:)) Batalia pentru Romania ... continua ... iar dupa relatarile de pe front ... pierdeti! ...:))

Florea  •  3 aprilie 2019, 19:14

Informatia este incorecta, iar comparatia cu tudorel este neavenita. Lazar a era intr-o comisie care decidea tehnic daca sunt indeplinite conditiile eliberarii, de exemplu nr de ani ispasiti, daca era indeplinita fractia de pedeapsa necesara liberarii, o chestiune strict matematica, si daca detinutul cu pricina avea "raport de pedepsire", adica comisese ceea ce agentii din penitenciar sau directia generala a penitenciarelor considerau ca reprezinta abateri. Cu alte cuvinte, masura nr de ani ispasiti si citea rapoarte date de cei din penitenciar. Sa-i reprosezi asta acum e ca si cum ai condamna vamesii din perioada comunista pentru crima ca nu ii lasau pe cetateni sa treaca granita fara pasaport si unii se mai inecau cand incercau sa inoate peste Dunare

Argus  •  3 aprilie 2019, 19:24

Sa faci trimitere la un proces din anul 1981, poate fi inteles, dar nu cu scopul de a incrimina un procuror al vrmii (Augustin Lazar) ca "a refuzat" punerea in liberate a unui detinut politic (Fillip). Se-ntreaba ziaristul "Dacă Tudorel Toader, și nu Augustin Lazăr ar fi refuzat eliberarea unui deținut politic, pe câte voci reîntărite i-am fi cerut demisia?"? Dece nu "Să ne întrebăm cum ar fi fost dacă nu Augustin Lazăr, ci Tudorel Toader refuza eliberarea unui deținut politic?"! Se vede ca vine referendumul, cu o eventuala intrebare potential "deranjanta" pentru guvernare, asa ca "la lucru tovarasi"! Cu ce sa-ncepeti, decat cu punerea sub semnul intreabarii a moralitatii celui care "le impiedica" modificarile legislatiei, favorizand disculparea celor ce incalca legea (cum ar fi Laura Codruta Koevsi si Augustin Lazar)? Solidar, puneti si dv. dle Tolontan "umarul" si, cu sau fara voie, il ajutati "cu condeiul" pe Tudorel Toader si prin ricoseu pe mai marilor acestuia! Sa nu stii, sau sa te faci ca nu stii, ca era imposibil in acei ani, sa iei o decizie (si) in actul de justitie, alta decat cea impusa de partid, este o distorsionarea a realitatii, un fel de a spune ca procurorii, judecatorii, erau independenti! Doamne? ma intreb in ce tara ati trait dle. Tolontan? Ca sa simplificam cumva "disputa" sa va spun ce diferenta puteti sa o vedeti (de vreti!) intre "pupilul" dv. Tudorel Toader si Augustin Lazar: - primul persevereaza in a da ascultare ordinelor guvernantilor, dictonul "Errare humanum est, perseverare diabolicum" caracterizand-ul perfect, si asta in conditiile in care "nu-l asteapta" nici puscaria si nici macar pericolul de a nu mai putea profesa, intreaga familie pusa la "index" (asta "omiteti" sa mentionati, consecintele suportate de eventualii "rebeli"); - la cel de al doilea, sa recunoastem ca stie ca "cine uita istoria, risca repetarea ei", astfel incat se pozitioneaza de partea celor ce, din tara si strainatatea, (inclusiv pozitia exprimata de Comisia de la Venetia), critica ca neacceptabile masurile promovate de ministrul justitie, catalogandu-le a fiind masuri nedemocratice. Cam aceasta ar fi diferenta "nesemnificativa" dintre "tanarul procuror de 29 de ani" si preopinentul acestuia. Chiar era nevoie sa va arate cineva care-i diferenta? Fiind adeptul zicalelor putem zice ca este bine ca atunci "cand doi iti spun ca esti beat, du-te si te culca". Ce te faci atunci cand "ramai beat", desi mai multi "de doi" iti spun asta? Cat de multi? numarati-i, poate asa va reconsiderati luarea "la tinta" a celor "beti", nu pe Augustin Lazar, Laura Codruta Kovesi s.a. asemenea lor. PS Pana la urma, dece oare nu abordati subiectul "ing. Ursu", in care toata liota justitiei a "calcat stramb"? Oare, cati din procurorii, judecatorii in functii au "contribuit" la arestarea, torturarea si uciderea acestuia?

Cc  •  3 aprilie 2019, 19:46

Acest text este o opinie pe cazul Lazar sau e o declaratie de apartenenta politica a dlui Tolontan? Nu gasesc nici o urma de jurnalism, nici o dara a celebrului investigator - doar o adeziune natanga la o cauza moarta. Cred ca modelul Rares Bogdan a scrantit mintile multor ziaristi. Si pentru ca iubitul Tolo e in pana de inspiratie vreau sa-i dau cateva ponturi pentru o investigatie decenta: Cum putea un tanar de 29 de ani sa conduca o comisie care avea in componenta colonei cu functii grele? a. omu' era securist b. omul era securist Ce alternative avea Lazar? a. arest la domiciliu ( vezi Doina Cornea), b. executarea restului de pedeapsa la locul de munca, si-l muta la un SMT pe Baragan) c. domiciliu fortat ( vezi Tokes) CONCLUZIE: *** Spor la treaba cu investigatia 😉

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

eugen iustin  •  3 aprilie 2019, 20:13

Jenant ca, sub pretextul obiecivitatii, ajutati pe cat puteti actuala putere sa isi puna in aplicare planurile de subminare a acestei tari si indepartarea de UE.

constantin  •  3 aprilie 2019, 20:37

@Constantine, Constantine Aşa este...mi-a zis mama...dar nu sunt oltean. Îmi place cântecul cu pricina, însă am prieteni care exagerează. Am ajuns să o visez pe Veronica de două ori pe an, 21 mai şi 21 octombrie. Ai intuit tu ceva, se pare că bunicul din partea tatălui a venit la Buzău din Oltenia. Prima echipă de fotbal cu care am ţinut a fost Universitatea Craiova, dar am ajuns Cîine roşu... Şi sunt buzoian. Radu mamii, Radule. Acestea fiind spuse, intrăm în subiect. Am citit comentariile la editorialul domnului Tolontan şi multe dintre ele m-au cutremurat. Sunt unii care avansează ideea că ar fi vorba despre un alt Lazăr.... Nu vreau să fiu dur, dar în condiţiile în care Augustin Lazăr a RECUNOSCUT, îmi pare că respectivii fac un adevărat exerciţiu de prosternare. Într-un fel , eu chiar îi înţeleg, formatorii de opinie din partea neomarxistă a eşichierului politic...tac, iar adepţii sunt debusolaţi. Singuri pe lume.... Ca nişte copii care nu ştiu să meargă şi au rămas şi fără tricicletă. Încotro? Cum?... Un spectacol vomitiv. Rezistenţii prin cultură au amuţit, ce să spui când în faţă îl ai pe IULIUS FILIP? Apărut de nicăieri.... Un OM care a rezistat în condiţii inumane. Ce să spui pentru a-l apăra pe Lazăr, fără să te faci de râs? Taci... Rezişti prin nesimţire. Eu am o curiozitate: ce face Iulius Filip? Că trăieşte, am căutat pe net. Dar unde este? Eu cred că este în stare de şoc. El nu are cum să fie pesedist, având în vedere concepţia conform căreia PSD-ul ar fi urmaşul PCR-ului (deşi PCR-ul s-a spart în mai multe pcr-uri...), dar nici neomarxist nu poate fi... Cred că omul îşi pune întrebări existenţiale: ce caut eu în lumea asta? Cum este posibil ca antipesediştii să-l apere pe Lazăr? Preşedintele comisiei de la Aiud.... Cum este posibil ca un om care s-a întors din Occident pentru a fi sluga Anei Pauker, astăzi să fie simbol haştagRezist? Apărător al statului de drept...care îl apără pe Lazăr, şeful Comisiei de la Aiud. Este cum spuneam în postarea mea: Dileală totală. Societatea noastră se află în plin proces de descompunere. Eu dacă aş fi Iulius Filip, văzând că mă apără foştii marxişti iar neomarxiştii îl apără pe Lazăr, aş gândi ca Petre Ţuţea: „Am făcut 13 ani de puşcărie pentru un popor de idioţi." Astăzi, Timmermans, apărătorul statului de drept din UE, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la nişte ordonanţe de urgenţă care nu s-au dat, nimic despre procurorul general, fost şef de comisie la Penitenciarul Aiud, care...este. Nu este. Că dacă nu spune Timmermans... Comisia Europeană a făcut recomandări Justiţiei din România cu privire la doamna Kovesi. Dacă o făcea un politician român? Oameni buni, vorbim despre lupta pentru putere şi atât. Nu mai există socialism sau liberalism, pe eşichierul politic european avem două tabere: o elită financiară grupată în jurul lui Trump (conservatorii) şi o elită financiară grupată în jurul lui Soroş (neomarxiştii). Restul este poveste. Cum spuneam, avem de ales între Vadim şi Iliescu. Şi-n mai, şi la toamnă, şi la anul.

MZM  •  3 aprilie 2019, 20:43

Domnule ziarist, ati fost obligat sa luati atitudine in aceasta problema si, desigur, aveti acelasi punct de vedere cu cel care va plateste. Ne intrebati daca i-am fi cerut demisia lui Tudorel Toader? Problema pe care o puneti e gresita din premize. Cei doi nu sunt comparabili, au biografii diferite. Corneliu Coposu, imediat dupa revolutie, primea in PNTcd pe oricine dorea sa puna umarul la constructia democratica a tarii, indiferent de ceea ce fusese pe timpul comunismului. Daca acum erai de partea buna a baricadei, adica de partea democratiei si a statului de drept, erai acceptat! Dar, daca si dupa revolutie persistai in mentalitati si practici comuniste si erai de partea „domnului” Iliescu, atunci Domnul Coposu te rejecta. A. Lazar, indiferent de ce a facut in comunism, acum este de partea corecta a baricadei. In timp ce T. Toader a fost si a ramas slujitorul practicilor comuniste. Sa fim seriosi, Augustin Lazar (sau altul ca el) nu putea decide soarta unui luptator anticomunist. Soarta acestuia era hotarita sus, sus de tot, stiti si stim cu totii acest lucru. Un procuror la nivelul sau, pe vremea aceea, nu putea decat sa execute ce i se cerea de catre Partid si securitate. A, da, i se poate reprosa lui A. L. faptul ca nu s-a revoltat, ca nu a protestat ca un nevinovat este arestat pe nedrept etc. Dar cati au facut-o? Cati au avut darzenia si curajul sa infrunte urgia securisto-comuniste precum Goma, Cana, Paraschiv, Filipescu, Doina Cornea si inca vreo cativa, adica foarte putini, spre gloria lor, si spre rusinea noastra a celorlalti. Revenind la comparatia dintre cei doi procurori, putem spune ca Lazar este in situatia biblica a fiului ratacitor care s-a intors, in timp ce Toader este in continuare... ratacit!

vasco  •  3 aprilie 2019, 22:13

@Scorilo,perfect adevarat!

Florin  •  3 aprilie 2019, 22:35

Pervers ca intotdeauna. De la presupusa acuzare ai dat-o in aparare.

stefan al doilea  •  3 aprilie 2019, 22:49

@eugen iustin!@Cc @Argus@Florea Stimati domni! repet, problema nu este domnul Augustin Lazar, problema suntem noi, constiinta noastra, a fiecaruia! daca in aceasta situatie ambigua si care tine de istorie, de regulile de atunci, ar fi fost nu domnul Augustin Lazar ci domnul Tudorel Toader ce ati fi scris? l-ati fi condamnat sau l-ati fi aparat, pe cel in cauza, asa cum o faceti acum, cu domnul Lazar? de ce deformati problema pusa de ziarist? Eu zic sa luati o pauza si sa va analizati!

Alex  •  4 aprilie 2019, 1:43

35 de ani. Nu a facut politie politica. Nu a facut o ilegalitate. S-a conformat unei norme ticaloase. S-a intamplat acum 35 de ani. In tara unde politicienii se mandresc cu infractiunile pe care le fac acum, in tara unde parlamentarii ameninta ca impusca oameni pe strada, ei bine, aceasta tara este atat de pura incat oamenii sunt judecati pentru lucruri facute acum 35 de ani. Domnul Tolontan care se legitimeaza prin injuraturile lui Mircea Badea nu admite ca un om se poate schimba de acum 35 de ani, ca o decizie imorala dar legala poate fi regretata. Nu cred ca Lazar este un geniu dar, daca ar fi schimbat acum, se indoieste cineva ce fel de om ar veni? Ar fi mai bine pentru tara? Putem sa vedem prin perdeaua de fum?

stefan al doilea  •  4 aprilie 2019, 7:40

@MZM Stimate domn! ce faceti dumneavoastra se numeste sofism! Problema este clara! daca s-ar fi gasit in biografia domnului Tudorel Toader ceva similar care se gaseste in biografia domnului Lazar ( lasam la o parte adevarului in acest caz, ce ar fi putut face, ce nu ar fi putut face!) dumneavoastra cum ati fi reactionat? problema nu este deci a celui in cauza, ci anume ce este in constiinta noastra, a valorilor prin care judecam! Din ce ati scris rezulta ca valorile morale pe care le folositi in evaluarea unui fapt al trecutului tin de spiritul politic al prezentului si sunt dependente de politic! Cand morala tine de politic suntem in pericol pentru ca in modernitate sistemele de valori se autonomizeaza! ca sa nu mai spun ca, in acest fel, reproduceti ideea comunista sau nazista, in care politicul defineste ce este etic si ce nu este etic ! din aceasta perspectiva, discutia este foarte interesanta, daca vrem sa fim onesti cu noi insine!

Robert  •  4 aprilie 2019, 7:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

codin  •  4 aprilie 2019, 9:14

Intrebarea este , ce s-ar fi intamplat daca nu te nasteai Tolontane sau, daca tot te-ai nascut ce s-ar fi intamplat daca ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

none  •  4 aprilie 2019, 9:28

Toate bune si frumoase, doar ca "tânărul procuror Augustin Lazăr, atunci în vârstă de 29 de ani" si "Augustin Lazăr care astazi, la 62 de ani, este procurorul general al României" sunt doua persoane diferite.

blanta stramba  •  4 aprilie 2019, 9:49

o *** profesionala, mincinos si *** - rezistii au insa okelari de cal (si banutii de la mosu...) si il considera idol, ca si pe lulutza (doar sa le faca in ciuda celorlati)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Georgiana  •  4 aprilie 2019, 10:36

Interesant si echilibrat articol. Era bine de mentionat aici si despre povestea lui Ionel. https://www.facebook.com/Stelian.Ion.USR/posts/dreptatea-tovar%C4%83%C8%99ului-tudorel-toader-ionel-la-%C3%AEnchisoare-dragnea-%C3%AEn-libertatepe-/2709230962452618/

jiji  •  4 aprilie 2019, 10:41

bai tolontane daca tot asa ,cu informatii false,contrafacute sau contradictorii gen gidea 3,ai facut si articolele despre hexi si udrea atunci au dreptate sa te faca mincinos;daca nu stii sa te informezi macar citeste ce scriu altii ceva mai docti si mai stiitori decit tine http://www.ziare.com/augustin-lazar/stiri-augustin-lazar/marea-manipulare-in-cazul-tortionarului-lazar-cei-doi-lazari-de-la-aiud-1556280.....si aici: http://www.ziare.com/augustin-lazar/stiri-augustin-lazar/marea-manipulare-in-cazul-tortionarului-lazar-cei-doi-lazari-de-la-aiud-1556280......ai ajuns ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Georgiana  •  4 aprilie 2019, 10:42

Insa pe acest principiu, niciun procuror cu varsta de peste 50 de ani nu ar avea voie sa fie procuror general, pentru ca toti au functionat pe fix acelasi principiu - frica. Omeneste e de inteles.

Ramon  •  4 aprilie 2019, 11:13

vedeți, de aceea nu mai avem noi ce vota. Nu numai că puțini inspiră încredere, dar la nevoie li se găsesc fapte superficiale la dosar. Ziariștii buni sunt și ei împărțiți în două tabele, după cum sunt plătiți de zeci de ori mai bine decât un om care trebuie să muncească pentru un salariu minim. Când mai vedem că la TV urile locale apar foști deținți care se dau mari ziariști, sau cei condamnați de instanțe vin la TV și ne spun ce năpăstuiți au fost ei deși și-au făcut averi cât alții într-o viață nu avem cum să apreciem această țară. Dar cred că obiectivul politicii este să expulzeze oamenii corecți, pe care-i plătesc mediocru și să susțină tot felul de nemernici în goană după îmbogățire. Asta-i țara, vorba unui mucalit: mamă ai făcut prostia să mă naști în România.

Stormseeker  •  4 aprilie 2019, 12:15

Daca a ajuns sa punem semnul egalitatii intre Tudorel Toader si Augustin Lazar atunci nu mai sintem ziaristi seriosi ci troli. Daca ajungem sa luam informatii de la Luju. sintem pe aceeasi treapta cu Gadea, Badea si toti de la A3. Pe de alta parte un ziarist serios si nu in cautare de senzational s-ar fi informat mai atent asupra legilor de atunci si asupra conditiilor in care se dezbateau eliberarile conditionate. Si ca sa inteleaga toti trebuie spus ca procurorul care prezida comisia NU AVEA CONTACT, nu se intilnea cu detinutii. Conditiile cumulative pentru eliberarea conditionata le facea ofiterul C. I. si directorul inchisorii. Pe fisa condamnatilor NU ERA TRECUTA INFRACTIUNEA REALA IN CAZUL CONDAMNATILOR POLITIC. Pe vremea lui Ceausescu teoretic nu "exista" infractiunea asta si cei care intrau in categoria asta erau trecuti la infractiuni economice, si alte infractiuni de drept comun. Deci Lazar nu avea de unde sa stie pentru ce era condamnat respectivul. Cam asta este adevarul domnule ziarist.

alt Sorin  •  4 aprilie 2019, 12:27

Din pacate si aceasta dezbatere ne duce in acelasi loc: suntem dezbinati sustinand noi "penalii nostri" iar ei "penalii lor" fiecare dintre ei reprezentativi pentru Romania noastra respectiv Romania lor. Pentru aceasta dureroasa polarizare avem a multumi clasei politice in intregimea ei( impreuna cu cei din spatele lor care-i manevreaza ) Uniunii europene , Rusiei , USA , putinatatii noastre de minte si nu in ultimul rand presei.

daniel  •  4 aprilie 2019, 13:24

Tolo, mie personal nu imi ies niste calcule. Conform Wikipedia, Augustin Laza este nascut la data de 25.10.1956. A absolvit facultatea de drept in anul 1981 a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj ( conform Wikipedia . După absolvirea facultății a ocupat un post de avocat în Baroul Alba (1981 – februarie 1982). Din 1 martie 1982, a fost procuror stagiar la Procurartura Alba Iulia, de pe langa Tribunalul Alba Iulia. In anul 1982 avea 26 de ani, tanar procuror STAGIAR. Respectivul condamdat in anul 1981, si apoi in perioada cand i s-a respins eliberarea de o comisie.....el era inca tanar, avea 27-28 de ani....nu crezi ca ar trbui sa verifici cine erau sefii lui ierarhici de atunci. Crezi ca el, a facut de capul lui? Eu zic ca ar trebui sa investighezi mai bine....sau poate nu vrei...cine stie? Dar na, la noi e de vina ala cu lopata ca nu se fac autostrazi, nu cei de sus....

Lazar TORTIONAR COMUNIST  •  4 aprilie 2019, 13:28

@ eugen i(G)ustin, 20:13 https://romanialibera.ro/special/investigatii/magistratii-securisti--formati-la-scoala-de-la-bran-119826 "Ondine Ghergut: Inainte de 1989, nici un procuror nu ajungea sef daca nu era instruit special la scoala Securitatii de la Bran, dezvaluie ex-procurorul Alexandru Pantea. La scoala Securitatii de la Bran, tinerii procurori erau invatati sa fabrice probe, sa santajeze, sa aresteze, sa ancheteze, sa admita torturarea si exterminarea oponentilor regimului comunist. Lectiile erau predate de generali de Securitate si Militie, precum si de procurori de la Procuratura Generala a Romaniei. Procurorii instruiti la Bran primeau ordinele Securitatii prin ofiterii de legatura care le erau repartizati imediat dupa absolvirea scolii. Arestau la ordin, eliberau la ordin, in functie de interesele Securitatii. Pantea sustine ca, dupa 1989, in functiile de conducere ale procuraturilor au ajuns tot absolventi ai scolii de la Bran. El da si exemple in acest sens. Pentru a se realiza cu adevarat reformarea Justitiei, ar trebui publicate numele tuturor absolventilor scolii de la Bran, sustine Pantea."

scorilo  •  4 aprilie 2019, 15:18

@Stormseeker; Înainte de a da sfaturi altora în privința informării, ar fi fost bine s-o faci mai temeinic chiar tu. În procesul verbal nr. 28 din 09.07.1985 al Comisiei de propuneri privind eliberarea condiționată, comisie ce-l avea pe procurorul Augustin Lazăr drept președinte, scrie foarte clar motivul condamnării domnului Iulius Filip: PROPAGANDĂ ÎMPOTRIVA ORÎNDUIRII SOCIALISTE, art. 166 cp. Cei pe care-i susțineți voi sunt adevărata "Ciumă roșie", degeaba-i ]mbrăcați în hainele probității și ale democrației!

ultra-penibil  •  4 aprilie 2019, 15:51

ultra-*** - *** - sa il apere pe tractoristul care tinea in carcera pe militantii anti-comunisti. Tolontan are dreptate - tractoristul e bun orice ar face - si daca viola minore sau omora oameni cu masina - aia dela psd "*** rosie" (incepand cu "veorica" si terminand cu "***")-sunt prosti, corupti si rau intentionati, oricat de corecti ar fi . Din pacate e o dubla masura si adevarata *** rosie (sau bruna) sunt cei ce ii sustin pe tortionarii anti-comunisti

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gilos  •  4 aprilie 2019, 16:58

D-le Tolontan, Mircea Badea avea dreptate, dar nu in felul in care credea el. Articolul de azi este ticalos, intrebarea este pusa pervers. Asa cum probabil ati anticipat, oamenii au fugit dupa fenta. Azi nu mai discutam cum masacreaza Toader si coalitia psd-alde Codurile Penale, cum au intrat cu bocancii in Justitie, cum sunt eliberati infractori pe banda rulanta, ci discutam ce ar fi trebuit sa faca Augustin Lazar in anul 1981.... Cui foloseste ? Cine profita ? QED In rest, nici usturoi n-ati mancat, nici gura nu va miroase...

stefan al doilea  •  4 aprilie 2019, 18:53

Oameni buni! aici nu este vorba daca domnul Lazar putea sau nu putea face ceva in cazul respectiv! aici este vorba de noi, de fiecare dintre noi! anume, daca domnul Tudorel Toader ar avea vreun schelet in dulap, l-am evalua in aceeasi termeni in care il evaluam pe domnul Lazar? textul domnului Tolontan ne indeamna la un examen de constiinta! ce tot o dam ca a fost instruit de securitate, ca nu putea sa nu-l condamne...toti, sau ma rog, unii stiu ca in totalitarisme spatiul libertatii este mic si, ca atare, si autonomia persoanei! dar problema este alta: daca cantarim lucrurile cu aceeasi unitate de masura! asta se numeste coerenta in convingeri! o avem sau nu o avem?!

Crimson Veritas  •  4 aprilie 2019, 23:44

@ stefan al doilea ... In primul rand ... numele Domnului Toader ... nu ar trebui amestecat ... intr-un subiect care il priveste exclusiv pe Augustin Lazar ... si activitatea sa de procuror politic pe timpul Regimului Ceausist! Domnul Tolontan ... sa faca ... 'examene de constiinta' ... fara sa calce in picioare Imaginea unor demnitari ... fara argumente si fara dovezi. Sa gaseasca 'scheletii din dulap' ... asa cum fac 'posturile de propaganda' ... si dupa aia discutam ... cu materialul clientului pe masa! ... In al 2-lea rand ... Domnul Toader ... nu ocupa astazi ... o functie ... in procuratura ... nu se afla in pozitia directa ... de a decide libertatea / privarea de libertate a oamenilor ... care are directa legatura ... cu infractiunea comisa de Lazar in anii 80 (atunci nu era infractiune, astazi este). Ca sa existe ... o coerenta in convingeri ... trebuie sa avem de aface cu 2 cazuri / persoane ... foarte similare ... daca nu identice. Lazar conduce astazi cel mai important Parchet din Romania ... si practica aceeasi meserie ... de care a abuzat in trecut, incalcand grav principile de etica ale profesiei. In ce priveste ... dublul standard ... eu cred ca aveti dificultatati in a intelege ... miscarea #rezist ... incercati sa o clasati ca o doctrina ... cand de fapt avem de aface ... cu o religie ... spre deosebire de oameni normali ... fanaticii religiosi nu mai cauta adevararul, pentru ca ei Cred ca l-au gasit deja ... in consecinta ei nu mai au convingeri ... au doar pozitionari ... fata de subiecte, persoane, evenimente! In acest univers al #rezist ... dovada este irelevanta ... procesul penal este irelevant, prezumptia de nevinovatie este irelevanta, etc ... pentru ca ei stiu deja ... care este treaba ... nu au nevoie de astfel de mecanisme ... care sa le infirme ... convingerile religioase ... in consecinta ... sunt obstacole, herezie, blasfemnie ... un trust de presa ... care le spune si dovedeste altceva ... este ... propaganda, trebuie inchis, cenzurat, etc ... Este perfect in concordanta cu practicile Bisericii Catolice din evul mediu ... care ... la instigarea si manipularea .... teocratiei germane ... au inceput Inchizita ... vanatorile de vrajitoare (tot un cleric neamt a scis si Malleus Maleficarum) ... au creat ordinele teutonice, si ulterior templiere ... urmand cruciadele. Si sa revenim la ... zilele noastre ... o parte din useri ... au 'argumentat' ca Lazar ar fi fost obligat sa faca ce a facut ... si este de vina regimul, el bineinteles ... neavand nici o responsabilitate (rationament care poate fi facut si in cazul lui Visinescu) ... what? Poate nu sunt eu capabil sa ... inteleg limbajul de programare al ... dronelor ... dar cred ca nu te obliga nimeni sa fii procuror ... sau te baga la inchisoare daca nu vroiai sa fii procuror ... era doar o profesie ... ca multe altele! Mai mult ... si-a cerut scuze ... persoanei pe care a vatamat-o? A recunoscut ca ce a facut ... a fost o greseala? Si-a asumat macar in mod public ... raportul pe care l-a semnat si a cotribuit direct la decizia Comisiei de Liberare Conditionata? SAU ... a venit Ioana Ene Dogioiu ... in locul lui ... care sa zica e manipulare ... si nu ... o greseala ... sau un 'caz fortuit' asa cum abereaza ... publicul ziare.com, care vad ca sunt aceeasi cu marea parta a comentatorilor acestui Blog? ...:)) Despre ce Convingeri vorbim aici ... cand ... subiectul acestei infractiuni ... nici macar nu o recunoaste !? CNSAS si IJ s-au auto-seziat si cercetateaza cazul. Deci ... ATENTIE ... voi nu aparati un procuror comnunist ... care prelungit agonia unui detinut politic (acelasi lucru ca si cum l-ar fi infundat ... lasati gargara) ... 'victima' privilegiata a regimului comunist ... aparati pe cineva ... care nu intelege si nu isi asuma ca ... facut ceva gresit sau imoral ... conform psalmilor #rezist ... cum am explicat! ...:))

??????  •  5 aprilie 2019, 1:22

,,Florin Porojan, Franke România: Am ajuns la afaceri de 12 mil. euro, iar Bucureştiul este responsabil pentru 40% din business" Ați spune că persoana ce reprezintă Franke Romania este ''evazivă" referitor la responsabilitatea pentru afacerea coordonată ,încercând să îi facă pe bucureșteni "copărtași" cu investitorul la responsabilități ?

stefan al doilea  •  5 aprilie 2019, 11:53

@gilos! Stimate domn! dumneata pui o problema demna de interes! intai de toate, ca un ziarist ar trebui sa fie atent in a-si alege subiectele! eu zic, sa consideram treaba asta ca tinand de autonomia si libertatea subiectului pentru ca la capatul ideii dumneavoastra sta cenzura lui * de asta ne arde noua?* , * astea sunt problemele importante ale tarii?*. Cat priveste priveste atitudinea distructiva a ministrului Toader se cuvine sa recunosc ca nu cunosc realitatea *masacrarii* de care faceti vorbire! Stiu ca tot ce s-a furat in tara noastra din 1990 (iar acele furturi au fost legalizate) s-a facut cu ajutorul procurorilor, judecatorilor, notarilor, politistilor...Orice lupta presupune luptatori dedicati si loiali! lupta impotriva coruptiei trebuie sa inceapa cu lupta impotriva coruptiei din justitie si din aparatul coercitiv al statului! daca ai castigat lupta aici, in stat, ai castigat-o si in societate!

gigelos  •  5 aprilie 2019, 12:04

Ce nemernic esti Tolontane ! Esti mai ticalos decat Dragnea , acum ceva timp sareai la Kovessi , acum Lazar..urmeaza KWJ ? delicat , nevinovat...

CCC  •  5 aprilie 2019, 12:59

Întrebarea la care “jurnalistull” asteapta raspuns este total aiurea ... . Ni se cere sa facem abstractie de actiunile prezente ale celor doua personaje si sa facem o evaluare a lui dorel in functie de ce a “executat” A. L. acum 35 de ani! De altfel, ca orice intrebare care are in componenta ei cuvantul “dacã”, nu poate primi decat un raspuns subiectiv, indiferent de partea cui se situeaza el. “Dacã” Tolontan era strungar la IMGB, nu avea cine sa ne puna aceasta intrebare! Sau poate se gasea alt troll sa o formuleze, in alt context, dar cu aceleasi intentii. In tara in care penalii lupta sa se sustraga justitiei, inclusiv prin modificari aduse legilor justitie, evident ca s-a gasit un dorel care sa le tina partea si sa lupte alaturi de ei si conform principiului “spune-mi cu cine te aduni ca sa-ti spun cine esti”, s-au raliat luptei infractorilor contra justitiei si o “pleiada” de jurnalisti. Aparent, domnul Tolontan este printre ultimii, dar deh, e tot acolo ... ca doar ultimii vor fi cei dantâi! La venituri evident, ca banii nu au miros si nici culoare politica.

stefan al doilea  •  5 aprilie 2019, 15:30

@CCC! Stimate domn! cred ca va inscrieti in pleiada forumistilor care se doresc a se arata drept *directori de constiinta*! evident ca un *director de constiinta* nu poate accepta ideea examenului de constiinta! Articolul domnului Tolontan are drept tinta tocmai examenul de constiinta al fiecaruia dintre noi! adica, daca in *dulapul* domnului Toader s-ar gasi un schelet aidoma celui gasit in *dulapul* domnului Lazar, oare cum l-am evalua pe cel in cauza? intrebarea mea este simpla: intamplator fugiti de examenul de constiinta?

faracatuse  •  5 aprilie 2019, 15:33

Lazar putea fi erou daca el vota invers... Chiar daca nu iesea majoritatea, atunci era indreptatit sa stea procurorul vietii. Cum n-a facut-o, tanand cont ca se fac 30 de ani de la Revolutie, sa plece. Sa aiba demnitate la varsta senectutii si sa plece. Nu il poate baga nimeni la puscarie, pentru ca era fisa postului, dar.....

stefan al doilea  •  5 aprilie 2019, 17:54

@faracatuse! Stimate domn, cu respect o spun, de fapt ma repet, nu asta este problema! problema este a noastra, a fiecaruia! cum am gandi lucrurile daca in locul domnului Lazar ( cu un schelet in dulap!) s-ar gasi domnul Toader, adica cu un schelet in dulap! sa ma laud! este vorba aici de Kant, adica de modul in care poate sa apara o constiinta morala coerenta, in afara celei religioase! altfel spus, fiecare om sa defineasca in acelasi mod ce este permis si ce nu este permis, ce este rau si ce nu este rau! Atata timp cat noi nu definim in acelasi fel ce este rau si ce nu este rau, nu putem distinge ce este rau! si abia atunci nu facem decat sa instituim principiul raului care inseamna sa nu poti face distinctia mai sus amintita! evitand sa raspundem la problema pusa de domnul Tolontan instituim principiul raului in viata noastra! si culmea, cei care fac acest lucru, adica refuza sa raspunda la problema pusa, il acuza pe ziarist de toate relele!

Andrei F  •  5 aprilie 2019, 18:11

Cand batranul Tiurbe era batut de Sandy Matei imediat ii ,,gaseati,,batranului vina ca a fost mare in Securitatea Bucurestiului...Nu a contat ca nu era advarat...Acum cand ies acte oficiale cu cei care au slujit opresiunea sprijinind regimul pe care- l numiti,,*** rosie,, iarasi nu conteaza...Pentru ca ati fost ajutati de ei...Nu numai ca nu sunteti mai buni...sunteti foarte rai!!! Pentru ca nu aveti nici o regula!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu Popa  •  5 aprilie 2019, 19:26

Chiar asa! Va rog pe dumneavoastra domnilor ziaristi de investigatie sa faceti un efort comparabil cu cel al colegilor de la luju.ro si sa studiati trecutul de procuror al domnului Toader. Va multumesc!

gigelos  •  5 aprilie 2019, 20:38

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigelos  •  5 aprilie 2019, 21:02

Vezi ca iti explica astazi Radu Filipescu cum stateau lucrurile atunci ...asta daca nu mai traieste tatal dvs , sunt sigur ca va poate explica ...daca nici Radu Filipescu nu poate vorbi ...

Gelou, quidam blachus  •  5 aprilie 2019, 21:08

@ Marcel , 3 aprilie 2019, 17:55 Tu vorbesti de "manipulare" si de 'trolli", ba, neavenitule?! Du-te, ca la ora asta mai e loc in piata, inca nu-s prezenti toti aia cu megafoane sorosiste mincinoase! ...si chiar si vremea e pentru voi, probabil tot la indicatii sorosiste...

Comentează