Tot ce a putut Augustin Lazăr a fost să numească «practici discutabile» ce făceau procurorii înainte de 1989, în cazul disidenților politici!

Procurorul General al României a încercat să explice azi episodul de la Aiud

marți, 9 aprilie 2019, 9:15

Vreme de aproape o oră, cât a ținut astăzi declarația sa de presă și întrebările care i-au urmat, Augustin Lazăr nu a rostit numele deținutului politic Iulius Filip.

S-a referit la Filip cu ”respectivul”, ”autorul scrisorii, dacă aceasta e reală”, ”deținutul” și unul dintre cei ”propozabili pentru eliberare, așa cum se spunea pe atunci”.

Nu e nevoie să împingi canapeaua lui Freud prin Ministerul Public, ca să înțelegi de ce nu i-a rostit procurorul general numele lui Iulius Filip. Îl doare. De altfel, acesta a fost și pasajul în care fața magistratului a căpătat o culoare purpurie și i s-a șters de pe buze impetuozitatea zâmbitoare cu care începuse ”precizările despre presa care manipulează”.

Augustin Lazăr a recunoscut că a fost șeful comisiei de eliberare de la Aiud care i-a refuzat de două ori eliberarea lui Iulius Filip. Nimeni serios nu-i reproșase că el îl închisese, că îl condamnase sau altceva. Doar că a fost șeful incontestabil al comisiei.

Însă a atribuit o valoare ”tehnică” comisiei de eliberare, ”o deplasare la Aiud și o ședință de o oră”.

Intenția lui Lazăr a fost ca, la sfârșitul discursului, să facă dreptate deținuților anticomuniști care au suferit din cauza procurorilor de dinainte de 1989.

Abia acum a ieșit groaznic.

”În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să prezint scuze instituționale pentru unele practici discutabile de dinainte de 1989, instituite prin lege, dar caracterizate printr-o componentă etică deficitară”.

«Practici discutabile»?!

Augustin Lazăr ar putea să știe că nu e nimic discutabil în ce făceau procurorii în privința proceselor politice în vremea regimului comunist! Echivocul s-a încheiat de multă vreme, domnule procuror general, ce a comis comunismul e tranșat de istorie, de lege și de decența umană.

Procesele politice împotriva disidenților, precum și sentințele și detențiile care au urmat, de la Varșovia la București și de la Sofia la Berlin, au fost acte împotriva demnității și libertăților omului. Indiscutabil.

«Caracterizate printr-o componentă etică deficitară»?!

Nu! Reproșurile la adresa justiției comuniste în cazurile politice nu sunt de natură etică, ci țin de malignitatea integrală. Magistratura dictaturii nu a transmis o ușoară jenă morală societății, ci a reprimat prin forță drepturile universale, încălcând deseori chiar legile comuniste, așa proaste cum erau ele.

Atât a putut procurorul general al României, nici nu mai contează persoana aici, la 33 de ani după ce un deținut politic îi scria unui tânăr procuror, șeful comisiei de eliberare, după ce a aflat refuzul acesteia de a fi eliberat.

”Frate române:

Am citit caracterizarea pe care mi-aţi făcut-o şi cunosc cine v-a pus la dispoziţie materialul informativ. Reţinerea cererii ptr. liberare condiţionată mă obligă să întreb – de unde să mă liberez dacă am fost şi sunt un om liber?

(…)

Da, frate române, ai fost numit să ai mare răspundere, care apasă din ce în ce mai greu pe umeri tăi (…) De ce sînt în închisoare ştii dar te-ai ostenit prea puţin ca oameni să nu fie torturaţi şi schingiuiţi deşi era o atribuţiune care îţi revenea”.

Numele deținutului politic este Iulius Filip iar noi, ca societate, nici acum nu ne ostenim prea mult.

Comentarii (90)Adaugă comentariu

Vioreatza  •  9 aprilie 2019, 21:37

Bravo lui Lazăr! A spulberat îndoielile care planau asupra sa elegant.

🐺  •  9 aprilie 2019, 21:55

Domnule Tolontan v ați întrebat ce l ,,doare'' sau de ce l ,,doare''? Vă spun eu:îl doare că i au fost ,,descoperite''practicile odioase din acel regim;îl doare că i a fost pătată imaginea de om corect așa cum i a fabricat o sistemul;îl doare fiindcă își va pierde o parte din privilegii;îl doare fiindcă s ar putea să fie pus în situația în care va trebui să tragă și pe alții din sistemul mafiot-masonic care există de peste 100 de ani.Am pus cuvântul descoperite în ghilimele fiindcă se știe dintotdeauna cine a fost și ce a făcut acest drac întruchipat în om;încă nu am aflat de ce sistemul l a dat pe goarnă chiar acum;e cu bătaie lungă,cu siguranță e și politicul vizat în acest joc murdar.

eugen iustin  •  9 aprilie 2019, 22:00

Domnule Tolontan, ce iese și cui că o țineți langa cu acest subiect inventat de indivizi cu dosare grele pe cap?

Carol_K  •  9 aprilie 2019, 22:04

Pe mine ma intereseaza ca Augustin Lazar de azi isi face excelent treaba si a bagat spaima in borfasi, care se plang si ei ca-s persecutati politic. Asta ma intereseaza, ca atunci n-a incercat sa rastoarne ordinea totalitarismului ceausist asta nu e o vina, cati ar fi facut-o din postura de magistrat? Hai sa nu mai pozam acum, dupa 30 de ani in *** si sa lesinam cand auzim ca pe vremuri existau detinuti politici. In cei 30 de ani nimeni nu s-a luat de tortionari, de cei care le-au comandat si de cei care au facut legea din postura de securisti. Pentru ca atunci faceai ce-ti ordona Securitatea daca lucrai cu ei, nu ce scria in lege. Hai sa nu ne mai amintim doar ce ne convine AZI. Nu ma refer la Catalin Tolontan, ma refer la toti politrucii astia ofuscati si de urmasii PCR si Secu aflati si azi la putere, la butoane, avand in propaganda antenisto-retevista cel mai insalubru instrument de tortura, intoxicarea, lansarea de zvonuri false in urtma carora se iau decizii la nivel de parlament si guvern. Asta ar trebui sa ne ingrijoreze in primul rand si-n al doilea rand samd Nu ce a facut (de fapt n-a facut nimic iesit din comun, un procuror criminalist acum 30 de ani in plin totalitarism ceausist) cand faceai ce ordin primeai altfel treceai imediat alaturi de ceilalti detinuti la penitenciarul Aiud. Nu existau jumatati de masura gen "doi ani cu suspendare"... din astea de fandoseala.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

itu52  •  9 aprilie 2019, 22:34

Dacă așa stau lucrurile înseamnă că este omul care știe multe, foarte multe lucruri despre ”*** eveniment” din 89 și despre anii premergători. Să așteptăm analiza miilor de pagini dedicate ”emulaților” și să sperăm într-o extensie a cercetărilor în deceniul premergător. Oricum negarea negației ne poate asigura o șansă de a ajunge la adevăr, în cazul în care ”floricelele” minciunii însoțesc și această trudă.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gigelos  •  9 aprilie 2019, 22:38

Sa speram ca o sa plece Lazar , ca o sa vina o alta Adina Florea sau chiar ea , ca o sa fie si Tolo linistit , ca si-a facut treaba . Bravo Tolo !

Mihai  •  9 aprilie 2019, 22:53

E naiv cineva care crede ca pe vremea lui Ceausescu puteai fi procuror sau judecator fara sa colaborezi cu securitatea. Din pacate nici la 30 de ani de la revolutie n-am scapat de securisti in functii cheie.

Florea  •  9 aprilie 2019, 23:03

Despre norica nicolai, care a condamnat un om la inchisoare pe nedrept, din confuzie de nume, si care acum candideaza la europarlamentare, nimic de zis? Dar despre dosarul revolutiei, care a fost in sfarsit finalizat? Ai pus tunurile pe Lazar si o tii asa ca gaia matu. Eu m-am convins si nu mai vreau presa de asta manipulativa, ii prefer pe aia care-s pe fata celor ce se dau corecti, dar trag doar intr-o directie. Bine zicea neamtul Daum, n-a fost el mare antrenor, dar si-a dat seama la ce sunt bune niste ziare de pe aici

scorilo  •  9 aprilie 2019, 23:07

Dramatic este că acest individ mai are și fani. Discursul lui demonstrează că mentalitatea-i este neschimbată și că în străfundul sufletului( atât cât o mai avea) se consideră nevinovat. A venit cu scuze strict electorale, fiind evident că nu înțelege nimic nici în ziua de astăzi.

Jan Aifon  •  9 aprilie 2019, 23:20

Urmează să iasă și generalul șef al parașutiștilor, să își ceară scuze pentru "practicile discutabile" ale parașutiștilor la Targoviste, de Crăciun, in 89

Argus  •  9 aprilie 2019, 23:24

Ca strutul! Babi capful in “nisip”, Dora nu te vede nimeni! O tot tineti cu morala, desi habar nu aveti (s-au va faceti ça nu stiti) ca un procurer (ORICARE ar fi fost acela) avea aceiasi “solutie “! CEA impusa! Dar, o tot tineti cu o morala de sorginte comunista.

constantin  •  9 aprilie 2019, 23:24

La 30 de ani de la căderea comunismului un *** este procurorul general al Republicii. Nu avem nicio scuză! Dacă ai fi Iulius Filip, n-ai pute gândi decât asemeni lui Ţuţea: Am făcut puşcărie pentru un neam de ***. Domnul Filip nu a fost decorat/cinstit de România, ci de Polonia. Şi nici nu sunt semne... Augustin Lazăr, şeful comisiei de liberări condiţionate de la Aiud, a fost decorat de România postdecembristă. Să mai spună cineva că Paul Goma n-a avut dreptate atunci când a rămas supărat pe România. Pe România postdecembristă.... Unde este Iulis Filip? Mai ştie cineva de Paul Goma?... În România lazărilor, cu mare of spun, eroii anticomunişti nu au ce căuta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

constantin  •  9 aprilie 2019, 23:25

La 30 de ani de la căderea comunismului un neom este procurorul general al Republicii. Nu avem nicio scuză! Dacă ai fi Iulius Filip, n-ai putea gândi decât asemeni lui Ţuţea: Am făcut puşcărie pentru un neam de ***. Domnul Filip nu a fost decorat/cinstit de România, ci de Polonia. Şi nici nu sunt semne... Augustin Lazăr, şeful comisiei de liberări condiţionate de la Aiud, a fost decorat de România postdecembristă. Să mai spună cineva că Paul Goma n-a avut dreptate atunci când a rămas supărat pe România. Pe România postdecembristă.... Unde este Iulis Filip? Mai ştie cineva de Paul Goma?... În România lazărilor, cu mare of spun, eroii anticomunişti nu au ce căuta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Radu_pnt  •  9 aprilie 2019, 23:54

Domnule Tolontan, sunteti patat si dvs ca jurnalist cam de cand ati schimbat tabara..v-ati cam "schimbat" putin si "naravul". 1. Omul a vorbit pe masura atributiilor sale de atunci, adica institutional el analiza tehnic faptele din dosarele unor detinuti. Atat!! ...nu faceti acum ceea ce face A3 dar de care va delimitati incercand sa pareti ca aveti "parul schimbat". Propaganda sentimentala falsa. 2. Omul si-a cerut sincer scuze. De o mie de ori mai mult decat orice alt "om-institutional" din acel regim. Imi puteti da vreun alt exemplu care sa fi facut asta?! Asa..ca sa nu mor prost...

MARCU ANTON  •  10 aprilie 2019, 0:05

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

deratizare!  •  10 aprilie 2019, 0:12

Ne zici: "S-a referit la Filip cu "respectivul", "autorul scrisorii, dacă aceasta e reală", "deținutul" și unul dintre cei "propozabili pentru eliberare, așa cum se spunea pe atunci"." ...pentru că "Îl doare."? NU! N-a rostit numele lui Iulius Filip pentru că privește "de sus", de la înălțimea funcției sale de atunci (de procuror, în fața unui deținut) și de acum (de Mare Procuror General, în fața unui FOST deținut)! Crezi că-l interesează pe nimicul ăsta cu "facultate" de Drept muncitorească că Iulius Filip era DEȚINUT POLITIC? În ochii lui Lazăr, Iulius Filip era doar un deținut, CONDAMNAT DE STAT, și pentru care ordinul de la Organili era SĂ NU FIE ELIBERAT! Nu-i păsa politrucului că Iulius Filip era CONDAMNAT PE NEDREPT, prin abuzarea chiar și a legislației și constituției statului comunist! NU! Iulius Filip era condamnat, în ochii lui Lazăr, și în consecință politrucul își permitea atunci, cum își permite și acum, să-l privească cu superioritate și cu DISPREȚ. Cu DISPREȚ comunist. Iar DISPREȚUL l-a mascat în discurs sub formula neutră "propozabili pentru eliberare, așa cum se spunea pe atunci", ca să nu-și ridice lumea-n cap. Toate astea se întâmplă fiindcă NOI N-AM FĂCUT LUSTRAȚIA, ca să-i băgăm la pușcărie pe politrucii ăștia vinovați, ca Lazăr, și să le băgăm mințile în cap și să-i aducem cu picioarele pe pământ, pentru ceea ce au făcut ca slujbași comuniști! Și pentru că nu i-am reabilitat pe deținuții politici, puținii oameni curajoși ca Iulius Filip, ca să le redăm demnitatea ce o merită în societate! Fiindcă boborul ăsta e un popor de ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu  •  10 aprilie 2019, 0:39

Lazăr își prezintă eufemistic activitatea și rolul în sistemul comunist. E de înțeles. Pe undeva, făcînd abstracție de persoane, nici eu nu sînt de acord cu elanul ăsta revizionist, cu care îi acuzăm pe oamenii de-atunci că n-au gîndit cum gîndim noi acum. Aș prefera ca toată energia asta pe care-o consumăm absolut inutil în dezbaterea „putea și trebuia Lazăr să facă mai mult acum 35 de ani?” să o folosim în schimb pentru a face noi, acum și de-acum înainte, ce trebuie făcut, conform codului moral asumat de fiecare dintre noi. E bine să fim vigilenți cu moralitatea altora, dar hai să fim atenți și la faptele noastre de-acum. Mi se pare că tocmai cei mai vehemenți dintre moraliștii noștri publici se scaldă într-un relativism moral pestilențial.

Jimmy Ju  •  10 aprilie 2019, 0:46

Comunismul nu are pe constiinta prea multe, decat niste zeci de milioane de victime... Sa denumesti "discutabile" practicile represive comuniste denota un singur lucru: ca ai o stare psihica "discutabila" si un tupeu de securist fara margini.

Valentin  •  10 aprilie 2019, 1:28

Acum repară, dacă o fi fost adevărat, un pic. Îl trimite pe Ion Iliescu în judecată. A fost un circ în 89 unde au murit oameni. Așa cum Iliescu i-a dat amnistie lui Cozma pe ultima sută, așa pe ultima sută trebuie să aflăm de *** Ion Iliescu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gabriel C.  •  10 aprilie 2019, 2:55

Domnule Tolontan, vă aveam categorisit ca ziarist și om serios. Și vă citeam cu plăcere și respect. De cîtăva vreme, însă, scrieți împotriva bunului simț care v-a caracterizat. Tăios, desigur, dar împotriva normalității. Respectul meu a rămas (ca și speranța, stiți dvs.), interesul mi s-a diminuat spre zero. Ați studiat cazul, vă este 100% clar cît de politic a fost acest deținut? Ați hotărît atît de rapid că respectarea unor legi în vigoare la acea dată este ilegală, sau, mă rog, imorală acum, după 30+ ani... Nu vă văd scriind prea mult despre Procesul Conunismului, despre Dosarul Revoluției, despre Mineriade, despre demascarea unor adevarați "torționari" din anii '60-'70-'80! Chiar vă provoc: cînd ne veți da de citit primul articol pe tema asta serioasă, și nu pe această temă a balonului de "savon(ea)" cu Procurorul General care nu a denunțat suficient de bine - pentru dumneavoastră - practicile imorale are Justiției de "dinainte"? Cu respect, Gabriel C.

Daniel  •  10 aprilie 2019, 5:43

Dintre atitia procurori nascuti in ani 70' ! L-ati gasit tocmai pe asta!

Daniel Disca  •  10 aprilie 2019, 5:46

Uite asa pierzi increderea capatata in ani de zile. Ma refer aici la Tolontan.

Taunu  •  10 aprilie 2019, 5:59

PG Lazar va ramane in istorie ca el care a avut curajul sa trimita in judecata criminalii din DEC. 89. Suntem alaturi de PG, are o grea lupta cu acesti criminali si cu slugoii lor. Ieri la A3 *** realizatoare a memorialului *** se sufoca de indignare !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  10 aprilie 2019, 6:43

Tolo, ia zi tu, cine avea tupeul atunci sa nu faca ce i se poruncea?! 😁 Mai vorbeam despre procurorul Lazar astazi?! Sunt dezamagit....

Mihai  •  10 aprilie 2019, 6:49

Dintre toti procurorii din Romania nu se poate gasi unul tanar de pana 45 de ani care sa nu fi fost instruit de securitatea lui Ceausescu ?

Ionninduplecatu  •  10 aprilie 2019, 7:19

Te citesc cu interes de mulți ani, înainte pe hârtie acum online, acesta e ultimul articol. Nu pot să accept faptul că virezi spre jurnalismul promovat de abjectele televiziuni cunoscute de toți. În rest, sănătate și mulțumesc pentru multitudinea de articole pe care le-am savurat de-a lungul anilor.

Marius  •  10 aprilie 2019, 7:20

Domnule Tolontan, Usor cu pianul pe scari!!! Bateti campii cu gratie!

Carabus  •  10 aprilie 2019, 7:22

Fratee! Ce de postaci sri pe forum. Deci un bunic care a facut fapte rele si a reprezentat un sistem criminal si represiv acum 30 de ani, este dintr-o data un om de inalta calitate morala pentru ca face politica pe placul unora. La fel un ziarist care a facut anchete anti-coruptie ani de zile e pus la colt pt ca devoaleaza caracterul infam si *** al acestui personaj securist placut de unii. Din pacate dizidentul Iulius Filip este acoperit inca o data de mizeria unor "acoperit". Rusine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Psd-istul  •  10 aprilie 2019, 7:36

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

simplu  •  10 aprilie 2019, 7:44

Rusinea este a noastra. Cineva mai sus mazgalea : " bravo lui Lazar!". Am ajuns in iad! Nu poate intelege cum a fost decat cei care au trait arunci. Procurorii de genul vopsitului erau DECIDENTI, erau mai mult decat egalii securistilor, erau instrumentul partidului. Erau ECHIPA. EI inbracau in poleiala legala pedepsele si ordonau sentinta judecatorilor. Ca si astazi. Vedem doar bruma de curaj a unor judecatori si efortul MANIPULATILOR NEO MARXISTI de a macula pana si memoria celor torturati pentru convingerile lor. O mizerie!! E mult de povestit dar sa vorbim de prezent: Valcov ! Darius Valcov! Fapta lui de spalare de bani a fost clasata de DNA! Cu un an in urma ! Stiati? Fapte de mita au fost schimbate in pedepse mai usoare ca trafic de influenta Valentin Preda(acum doua zile), Cristian David , cei pentru abuz achitati in totalitate sau cu suspendare pe fapte minore....DE CE? Lumea se uita la circu danileților! Ca d'aia afost revolutie, inpuscati-ne! Cititi deciziile CCR, acolo scrie ca se comunica iccj si ministerului justitiei de unde merg la ministerul public. Presedintele iccj si procurorul general trebuie sa comunice instantelor si parchetelor din subordine ca 45 de zile articolele in cauza sant suspendate, iar daca pana atunci nu sant corectate, modificate isi pierd valoarea juridica. Mai pentru manipulati faptele sant discriminate! Asa ca avem peste o suta de articole din toate codurile in situatia asta, justitia e blocata, cei din dosare achitati! Intre timp articolele in cauza sant blocate la parlament . Ue, ambasade,REZIST, Claus , Gusti, Luluta si armata lor pazesc"democratia"! O fi bine? Sa zic ca procurorii care au facut dosare pe fapte dezincriminate in urma actiunilor sefilor lor au incalcat legea? Cau despre cei care stau sa ii sprijine , mai bine ar citi avizierul iccj cu lista de achitari si motivul sa vada in ce nenorocire au fost atrasi, imunizarea celor care au devalizat tara cu ajutorul" vopsitilor". Apoi daca reusesc sa inteleaga, ca tot vorbeau de *** functionali, sa zica. BRAVO LAZARE !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

acid2019  •  10 aprilie 2019, 7:44

Andrei: In 1988 eram la un liceu in capitala iar Ceausescu trebuia sa plece la rusi. Pe mine si inca o colega, ne-au ales securistii sa oferim flori la aeroport, imbracati in salopeta si cu casca pe cap. Am oferit. Pentru ca eram curios, pentru ca am stat la caldura etc. Insa Ceausescu, s-a si intors. Tot noi trebuia sa oferim flori. M-am dus nebarbierit, in speranta ca nu voi mai fi ales. A venit securistul liceului, m-a facut cu ou si cu otet, s-a lasat cu urmari si la scoala si pentru parinti. Dupa revolutie, cine apara cu arma in mana Primaria din Bucuresti? Acelasi securist, imbracat de data asta in ofiter al armatei romane cu grad de locolotenent, impreuna cu muncitori de la fabrica 23 August. Le-am spus acelor munictori toata tarasenia si nu pot sa iti descriu ce a urmat pentru el.... Pe de alta parte, anii 90 au fost marcati de ce s-a intamplat la Universitate: acolo s-a strigat in permanenta: FARA COMUNISTI! Dnul Lazar a fost privilegiat si pe vremea comunistilor si dupa revolutie. Oamenii de tipul asta, n-au mama, n-au tata. Si de preferat sa nu se ocupe de justitie si nu pentru ca nu ar stii cum sa faca lucrurile corect, ci mai ales pentru cum poate jongla cu mintea prostalailor care n-au trait evenimentele tragice mai sus expuse.

dan65  •  10 aprilie 2019, 7:46

am ascultat in direct discursul lui Lazar.sentimentul de repulsie si de rusine m-a coplesit.nu am inteles in prima faza de ce ma simteam eu jenat de vorbele lui dar m-au lamurit spusele domnei Lucia Hossu-Longin : ”domnului Lazar îi lipseste constiinta”.vad ca are si multi aparatori procurorul sef si mi-a fost greu sa inteleg cum poate cineva sa apere asemea ticalos.m-am dumirit dupa un timp cand am costientizat ca aparatorii lui Lazar nu inteleg cu adevarat ce a facut el si cei de teapa lui,deoarece nefiind spectatori sau chiar actori ai acelor vremuri pline de orori ei traiesc si se hranesc doar din prezent,fiind tineri frumosi si liberi.

Andrei  •  10 aprilie 2019, 8:03

”Deținutul politic” Filip a fost un simplu deținut de drept comun, violent și periculos (a i se studia ”CV”-ul!), căruia, azi, ”băieții duamnei Dan” i-ar fi zdrobit oasele, înainte de a-l informa, sângeros, că i se amână eliberarea... Cât despre ”conștiința” de care face vorbire Lucia Hossu-Longin - ce să mai vorbim, atunci, de inculpații din dosarul rotației din decembrie 1989 (și nu e vorba doar de ”cei trei crai” rămași, ci de toți ucigașii care azi sunt pensionari speciali ai statului român?

Gelu  •  10 aprilie 2019, 8:03

Pentru Carol_K Ai idee ce a insemnat comunismul, securitatea, tortionarii? Ce varsta ai de iti permiti sa faci un asemenea comentariu? Lazar este clar un om al sistemului, promovat de cel de origine germana, in urma unei mascarade de dosar, caruia i-a cazut victima Tiberiu Nitu. Despre acest aspect ce mai poti spune???

Vlad  •  10 aprilie 2019, 8:07

Este foarte greu să îți recunoști greșeala, să îți ceri iertare și să faci un pas în spate. Această speță îmi aduce aminte de Traian Băsescu în dezbaterea din 2004 cu Adrian Năstase: " ce ghinion pe acest popor că are de ales între doi comuniști că noi!". Așa a ajuns Augustin Lazăr să fie imaginea celor care luptă cu răul în România. Și Tolontan să scrie despre deținuții politici anticomuniști din România. Groaznic, nu?

loko  •  10 aprilie 2019, 8:22

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gabriel valeriu  •  10 aprilie 2019, 8:33

Si pentru ca cineva trebuia sa dea seama pentru lasitatile civice si complicitatile acelor vremuri, lasitati ale noastre, ale parintilor si bunicilor nostri si ale altora ca ei care s-au facut ca nu vad ori n-au inteles ce au vazut, a fost sa fie Lazar acesta. Nu Plesita si celelalte brute securiste, nu securistii care primesc pensii speciale de la victimele lor, nu decidentii politici ai acelor vremuri, nu urmasii lor care sunt in SRI, SIE si cam peste tot pe unde se castiga bani multi pentru munca putina ori deloc. Ciudat animal etic mai e omul zilelor noastre!

simplu  •  10 aprilie 2019, 8:39

Am vrut sa postez scuza ca am facut greseli in postarea precedenta...dar am mai citit pe aici pareri. "Meritul" celui vopsit este curajul de a trimite in instanta criminalii. Trei. Numai ? Dosarul nu e finalizat ! Si are trei mii de volume. Numai trei criminali. Dar procurorii de la TIMISOARA? Veniti si de la alte parchete judetene din jur? Ne poate spune cel gălbui? Si de la Bucuresti, ca au avut si ei timp sa se "manifeste" in noaptea 21-22. Nu, o sa ne spuna bălanul ca e alt dosar deja clasat! La revolutie au fost doar trei, trei si cei morti. In Franta, la revolutie, au fost decapitati cei care au condus-o, aici calaii conduc democratia neo comunista. Mai jos putin cineva este suparat pe cei care se uita la anumite televiziuni. Pai se uita unde se mai arata cate ceva, că la cele umeuri ..nimic. Se numeste informare. O fi inviat sfanta cenzură si noi nu stim? Cine zice: sa nu va uitati la...? Mumia lui Stalin, "filosoful" comunist(agitator!auzi bre !), consilierul paukeritei( asteia ii putem zice criminala?), mai tarziu sef la edituri si reviste unde erau "infierati" scriitorii deviationisti. Mai pe sleau, unul dintre sefii cenzurii comunistoide. Azi plimbat ca sfintele moaste ca far calauzitor al tinerilor dornici de libertate. Normal ca se pricepe,asta a fost meseria lui, propaganda marxist leninista. Aici duce lipsa de cultura, necititul, da si lipsa de patriotism ca asta inseamna sa nu-ti cunosti istoria, sa te conduca la " rivolutie" calaii bunicilor si neamului tau. Sau poate gresesc eu si avem de a face cu adevarati luptatori pentru reinvierea comunismului multilateral. Un semn ar putea fi si lipsa educatiei si neintelegerea realitatii.

Lawless  •  10 aprilie 2019, 8:48

ARTICOLELE TALR NU MAI REPREZINTA INTERES! Esti un fel de mircea badea ..te ai dat cu comunistii (partidul totalitar ce sta sa se nasca)cei pe care ii blamezi in acest articol..comentez extrem de rar dar iti citeam articolele..acum imi provoci gr ea ta

dio_1  •  10 aprilie 2019, 8:57

Hidos. Grețos. Murdar. Asta e peisajul in care trăim. Ne acoperim si ne complacem intr-un prezent dubios si aruncam la *** trecutul. Pe noi ne interesează dragnea, balcon, luluta si alti cvasianonimi pe care îi va sterge fara prea mult efort viitorul. Eu o singură întrebare vreau sa pun: cum dracu la 30 de ani de la schimbarea unui regim nenorocit si sinistru capii de atunci sunt vârfuri si acum. Chiar nu putem avea in posturi de decizie oameni, poate mai puțin experimentați, dar macar nepatati? Rămânerea lui Lazar un minut in plus in aceasta functie este o rusine a generației noastre. Putem să mai arătăm 1000 de memoriale ale durerii dacă unii dintre călăi pot lua decizii importante si astazi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasglo  •  10 aprilie 2019, 8:58

Pentru azi, un sincer : BRAVO TOLO!!!

Adi  •  10 aprilie 2019, 9:00

Suntem intr-o situatie deplorabila. Nu putem sa ii cerem demisia transant de teama sa nu puna PSD o sluga de-a lor in locul lui. Ajungem la situatii penibile gen "nu stiu cazul", "am auzit in presa", "trebuie sa citesc atent dosarul" tocmai de frica unei alternative si mai proase.

Marcel  •  10 aprilie 2019, 9:13

"Practicile" marii majorități a românilor înainte de '89 au fost discutabile! Cei mulți care au practicat tactica struțului sunt oare îndreptățiți să arunce piatra în cei care având niște funcții au trecut evident granița după care compromisul devine compromițător? Ca să nu mai vorbim de faptul că primii care au arătat cu degetul sunt cei din PSD... Nu Lazăr e problema, sunt sigur că nu este de neînlocuit, deși are merite incontestabile în ultima vreme, ci faptul că înlocuitorul lui va fi ales de un personaj care stăpânește litera legii doar pentru ai silui spiritul!

aciduzzo  •  10 aprilie 2019, 9:19

Daca erau in locul lui Lazar, Cazanciuc sau Nitu sau oricare ministru din tabara PSD ii faceati cu ou si cu otet! Nu cred deloc in asa zisa spovedanie a cozii acesteia de topor nuimita Lazar, dupa cum nu cred nicio iota in scrierea dumneavoastra de azi domnule Tolontan. In alte tari mai ,,drepte''... un procuror ca Lazar parasea demult sitemul. La noi.....

Ciprian  •  10 aprilie 2019, 9:20

Subțire apărarea domnului procuror, foarte subțire... Toți cei care au umilit oameni, au turnat oameni, au decis soarta unora sau altora, cei care au îngrădit drepturi și libertăți înainte de #89, în mod normal nu ar mai fi avut dreptul să ocupe nicio funcție publică, după #89, așa ne-am fi făcut și noi bine cu siguranță; dacă s-ar fi aplicat rezoluția de la Timișoara, am fi fost astăzi într-o altă postură nici într-un caz în cea în care ne aflăm în momentul de față, când, infractorii și oamenii de joasă speță distrug instituții, modifică legi după bunul plac, substituie profesioniști cu pile, cunoștințe, neamuri etc. Astăzi, din păcate, plătim păcatele celor care au înlocuit regimul comunist totalitar cu unii, care au fost exponenți principali ai acelui regim. S-a dorit o schimbare, schimbându-se doar ambalajul, fără a se umbla la conținut. Mulți dintre cei ce au torturat țara înainte de #89, fără îndoială, au torturat-o și după, rezultatele fiind vizibile. Lazăr nu-i cu nimic inferior sau superior acestora, fiecare se face vinovat în felul său. Acuma să nu vină unii care-i slujesc pe cei ce au turnat cu elan înainte de #89, turnându-și chiar și membri de familie, să ne dea lecții de morală, nu ține, să fim serioși. Este foarte grav ce s-a întâmplat în perioada comunistă, toate atrocitățile săvârșite de acei monștri, să avem mare, mare grijă, să vorbim neîncetat despre ele și să le amintim în permanență, să nu uităm de ele, pentru că, date uitării, ele pot fi repetate. Să ne ferească Dumnezeu! Pe unii dintre cei din prezent, pentru a-și perpetua puterea sub orice formă, îi cred în stare de așa ceva, sincer... Da, fără îndoială, repet, domnul Lazăr are vina sa, pe care nu o poate înlătura și pe care trebuie obligatoriu să și-o asume. Să avem mare grijă, să fim foarte vigilenți și să amendăm orice ieșire în decor cu maximă seriozitate.

Constantin Scoica  •  10 aprilie 2019, 9:28

Rusine,rusine,rusine.Lazar se teme pentru ca ar putea pierde o parte din privilegii,privilegii pe care multi ca el le-au optinut si care s-au dat deoparte si stau linistiti ca au cu ce.Dar nu va faceti iluzii,asemenea fripturisti au existat,exista si vor exista cat lumea va fi.Ei se reorganizeaza,cauta alte metode,devinm mai priceputi in a cauta oportunitati.Astazi,de obicei,in societatile private veti gasi asupritori care prin manipulare si metode oculte tin sub papuc armata de oameni ce traiesc de azi pe maine.Va cer scuze ca va dau un exempl de langa mine dar asta stiu si nu mint:Sotia mea a iesit la pensie in ianuarie 2018 si azi,cand scriu,are o pensie 699 lei(sase sute noua zeci si noua lei)dupa 33 de ani,5luni si25 de zile de contributie.Am facut contestatie si nu ni s-a dat dreptate.Acun ne judecam iar la proces(pe hol) juristul de la casa judeteana m-a amenintat ca daca mai insist mult,o sa-i micsoreze pensia.Scriu astea ca sa stie populatia ca practicile vechi n-au disparut. C. Ica

Andrei F  •  10 aprilie 2019, 9:29

In articolul precedent despre Lazar,,Daca Tudorel Toader si nu Augustin Lazar...,,exista un comentariu care dupa mine este exceptional...Cititi va rog comentariul lui,,Realitatea lumii,,Magistraturii,,dunarene,,.Pe scurt spune ca nimeni nu se naste procuror si ca a deveni procuror este o decizie individuala...Augustin Lazar nu a fost nascut procuror,se stie ce inseamna sa fi procuror si este o decizie individuala.La fel a fost si cu securistii,calaii ,tortionarii,turnatorii...-----Cateva stiri din ultimul timp...*** declara ca este chemata de procurori pentru a nu ocupa postul european...Ce- mi spune mie stirea asta?... Ca in Romania Justitia poate fi comandata pentru a face rau cuiva ca doar daca este cineva care cunoaste Jurstitia romana bine nu poate fi decat cineva care a fost la varful ei...*** a fost,a tot fost sefa si repeta cuvintele celor care veneau la Parchete cand *** era numarul 1 in Procuratura.....Lazar declara ca el nu stia ca detinutilor politici li se cenzureaza scrisorile(!!!)...Probabil ca altfel se ridica contra acestui ,,obicei,, ca doar asa spunea legea(!!!)...Lazar a declarat ca raspuns la ce a facut in anii comunismului ca a facut ce era in fisa postului si ca unele legi erau lipsite de moralitate...Desigur ca Lazar dat fiind declaratia lui *** cu justitia comandata de acum nu executa decat ce- i spun legile si desigur nu s- a simtit atins de declaratia lui ***,Lazar acum este varful Justitiei...O stire mai veche dar care se leaga...Tapalaga are un moment de razgandire si recunoaste public ca a intrat in arhiva SIPA fara a indeplinii conditiile legale necesare...Poate cineva nu stie,SIPA era o arhiva in care era indosariata magistratura romana,toate secretele...Declaratia asta nu a fost auzita nici de ***,nici de Lazar,nici de Tolontan....Altfel se aplica legea,nu?Ca am ajuns aici.Tolontan ne spune ca Sectia care investigheaza magistratii albeste mafia pesedista inlaturand dovezile din dosare...Asta- i curios pentru ca Sectia ca si SIPA se ocupa doar cu anchetarea magistratilor...Probele din dosare pot cadea doar daca se probeaza ca dovezile sunt nereale sau ilegal obtinute...Ca fapt divers personajul central din dosarele cu alde Cozma a declarat cu ani in urma si chiar in fata judecatorilor ca a fost anchetat cu pistolul pe birou...Atunci isi schimbase declaratia!Stirea despre asta este de ani buni iar Sectia care investigheaza magistratii nici nu era infiintata(!!!)...Oare Tolontan nu o vrea sa stie si daca Negulescu chiar facea presiuni asupra martorilor?A- l fi dat afara din Magistratura nevinovat?Asta ma aduce iarasi la ***...Si ea declara ca probele in cazul ei sunt nereale...Apoi imi amintesc de Presedintele tarii...Si el a spus ca anumite decizii ale Justitiei il nemultumesc- cand a fost in Instante...Insusi Tolontan ne- a impartasit istorioare din ce a patit in salile de judecata si se minuna....Justitia e perfecta doar pana cand se apropie de om dincolo de faptul ca a fost sef.Ne meritam soarta!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

v1ad  •  10 aprilie 2019, 9:35

Romania a fost si e condusa de infractori. 1. Johannis - retrocedari abuzive si trafic de copii 2. Basescu - flota 3. Iliescu - Revolutia si mineriadele 4. Dragnea - referendum si angajari fictive, tel drum 5. Tariceanu - coruptie (mita) 6. Ponta - Turceni - Rovinari si lista continua. Sa nu mai vorbim de cei care ar trebui sa ii prinda. Alina Bica, sefa diicot - organizare grup infractional Laura Kovesi - la masa cu infractorii, abuz in serviciu Augustin Lazar - Procuror comunist

excelenta analiza Tolo  •  10 aprilie 2019, 9:39

Judecand la rece, hulitul Iliescu a adus contributii mult mai mari la daramarea comunismului, prin actiunile din dec 89, decat "tortionarul" lazar, care era atunci un infloritor procuror ceausist, cu o cariera stralucitoare in fata. d'aia, zic unii, lazar se razbuna acum pe Iliescu, ca i-a stricat apele si i-a blocat cariera de procuror comunist (nu.i vorba ca o continua cu succes acum,,,)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

păr gelatu  •  10 aprilie 2019, 9:59

dragă...tolo, nu știu ce anume te face să încerci să pătezi reputația unuia dintre puținii oameni onești, aflați în functii publice, alăturîndu-te corului de urmăriți și condamnați penal, și a *** acestora (năstase, gelu voican-voiculescu, tăriceanu, luju.ro), atunci cind te agăți disperat de un pai, evitînd cu perfidie ditamai bîrnele. și totul în condițiile în care românia e gata-gata sa se prăbușească într-o dictatură a cleptocrației?! bine că nu l-ai asemănat și tu cu torționarul vișinescu, precum avocăcățelul ăla de la luju.ro, ***liviu popescu! presupun că te-a împiedicat obiectivitatea jurnalistică! adică ba da, știu. *** e o formă de idiotism, manifestat prin rapacitate și cinism, și îți doresc să ți se reveleze într-o bună zi! pînă atunci, însă RUȘINE! ...iar obiectivitatea aia jurnalistică, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează