Vă recomand 7 super lecturi de weekend. De la fata dispărută și până la ce spun politicienii români despre posibila dispariție a Pământului

Colega mea, Alexandra Nistoroiu, oferă cele mai interesante articole publicate în această săptămână în Libertatea

sâmbătă, 25 mai 2019, 10:52

Inaugurăm azi o rubrică nouă, în care vom strânge la un loc cele mai importante materiale originale realizate de echipa Libertatea în săptămâna care se încheie.

Dacă le-ați ratat, în tumultul de breaking news al zilei, sau pur și simplu nu ați avut timp să le citiți, veți găsi aici, sâmbătă de sâmbătă, o selecție de investigații curajoase, opinii argumentate și povești care ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim.

 

1. Ucisă într-un dosar de omor, înviată din vorbe de procuror! Se redeschide misteriosul caz al Adinei Motaș, o adolescentă dispărută fără urmă acum șase ani

Adina Motaş avea 16 ani când a dispărut fără urmă, în martie 2013
Adina Motaş avea 16 ani când a dispărut fără urmă, în martie 2013

Adolescenta de 16 ani a avut o legătură amoroasă cu un chirurg, pe care îl şantaja spunând că va face publică relația lor. Adina Motaş a dispărut fără urmă în martie 2013. A fost deschis un dosar de omor, iar chirurgul a fost o vreme principalul suspect.

De șase ani, părinții n-au mai auzit vocea fiicei lor, dar procurorii îi mint că Adina este în viață, undeva în Italia.

Detaliile unui caz întortocheat, plin de mister, în materialul realizat de Adriana Oprea.

 

2. Ce cred principalii candidați la europarlamentare despre un subiect de care depinde viaţa pe Pământ. Politicienii români faţă în faţă cu schimbările climatice

Un copil care se naște azi și trăiește până la 80 de ani poate vedea cum Pământul devine un mediu tot mai lipsit de hrană, tot mai deșertificat, cu fenomene meteo extreme și conflicte generate de lipsa resurselor.

Schimbările climatice sunt o temă esențială pe agendele europene şi mondiale.

Jurnalista Laura Ştefănuţ a aflat cum se raportează la acest subiect candidații din fruntea listelor pentru europarlamentare.

 

3. Procesul care a împărţit Suedia în două. Copiii de 14 și de 16 ani l-au vânat pe român vreme de trei ore în parc și l-au ucis cu 35 de lovituri, dar au fost salvați de tribunalul care a dat vina pe ficatul bolnav de ciroză al victimei!

Seria ”În căutarea lui Gică”, documentată de reporterii Libertatea Delia Marinescu şi Eli Driu, a ajuns la episoadele 3 și 4: cronica incredibilului proces și a sentinței. Adolescenţii care l-au ucis în bătaie pe cerşetorul român nu au fost condamnaţi pentru crimă, pentru că judecătorii au ales să pună moartea lui Gică pe seama ficatului său bolnav, nu pe cele 35 de lovituri primite de la agresori.

Citiți povestea palpitantă a procesului prin care o crimă motivată de ură a rămas nepedepsită.

 

4. Spitalul Colentina repară instalaţiile electrice cu o firmă neautorizată, care comercializează lemne

42 de spitale din România au luat foc, între 2016 şi 2018, din cauza instalațiilor electrice proaste. În acest tablou al neglijenței, Spitalului Colentina a dat 20.000 de euro, fără licitaţie, pe servicii de reparaţie a instalaţiei electrice unei firme care nu are autorizație să facă astfel de lucrări.

O investigație de Cătălin Doscaș.

 

5. Mai mulți proprietari de mașini Nissan acuză compania că le-a vândut autoturisme cu defecte. „Mașina s-a oprit în mers. Mă pun în pericol cu ea și sunt un pericol public”

Scandalul motoarelor cu probleme se extinde de la Renault la Nissan. Libertatea a scris recent despre cazul unui român din Drobeta-Turnu Severin, care a dat în judecată Renault și acuză că i-a vândut un autoturism Dacia Duster cu defecte de fabricație. Acum, problema ajunge și la constructorul japonez Nissan. Mai mulți proprietari de mașini Nissan din România acuză că li s-au vândut autoturisme cu probleme din fabrică, pe care nu le pot folosi și care mai mult stau în service decât funcționează.

Află detalii din materialul realizat de reporterul Libertatea, Daniel Ionașcu.

 

6. Minciuna din sistemul medical continuă să ucidă! Spitalul Judeţean Drobeta-Turnu Severin, cu 4 morți infectați într-o lună, raportează infecții de 0,3% pe an!

Cele patru cazuri de infecţii cu Acinetobacter raportate recent de Direcția de Sănătate Publică Mehedinţi sunt doar cele pe care medicii și spitalul nu au reușit să le ascundă. În spatele lor se află numeroase alte infecții cu bacterii multirezistente la tratamentele cu antibiotice și care nu sunt asumate de Spitalul Judeţean din Drobeta-Turnu Severin. Pe hârtie însă, spitalul vrea să pară mai curat decât spitalele din Occident și raportează o rată nerealist de mică a infecțiilor nosocomiale: 0,3%.

Investigația Libertatea merge în spatele cifrelor cosmetizate.

 

7. Imagini impresionante din cea mai futuristă bibliotecă a lumii aflată în Helsinki, Finlanda. Reporterul Libertatea a călătorit… în viitor!

Când a împlinit 100 de ani, Finlanda nu a făcut conferințe și workshopuri, ci a pus toți banii în construirea unei biblioteci.

Peste 100 de milioane de euro s-au dus în una dintre cele mai hightech biblioteci din lume, cu roboți care cară cărțile și cu imprimante 3D. Reporterul Libertatea a vizitat-o și te invită la o incursiune… în viitor!

Urmăreşte videoreportajul realizat de Andreea Archip.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Horace  •  25 mai 2019, 11:49

Nu uitati va rog de recomandarile pt cartile de vacanta, o alta rubrica ce ar trebui sa devina permanenta... multumesc

VLAD  •  25 mai 2019, 12:08

Super articol. Lauda de sine....

Vlad  •  25 mai 2019, 14:38

Articolul despre Nissan e o ***. Toți producătorii auto au astfel de probleme. Eu am pățit cu un BMW X5 . Mi-a sărit distribuția la doar 130.000 de km imediat după ce a ieșit mașina din garanție. Distribuția era pe lanț. Mașina avea toate reviziile la zi făcute in service autorizat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

corneristul  •  25 mai 2019, 16:19

Ce de recomandari pe aici - ce presa trebuie sprijinita, ce politicieni sunt fara probleme, ce e de citit. Domnule Tolontan, va multumim ca existati!

??????  •  25 mai 2019, 17:42

Câte voturi considerei că le-ar oferi alegătorii ăstora de îi consideri dumneata domnule Tolontan, "candidați principali", în varianta alegerilor uninominale, ?

Mihai  •  27 mai 2019, 18:23

Imi pare rau sa te dezamagesc, dar articolul "Ce cred principalii candidați la europarlamentare despre un subiect de care depinde viața pe Pământ. Politicienii români față în față cu schimbările climatice" e (aproape) o completa pierdere de timp. Nici pe departe "o super lectura". Daca esti cu adevarat interesat sa stii mai multe pe acest subiect, sensibil ce-i drept, iti fac doar o recomandare : http://www.contributors.ro/author/constantin-cranganu/

Comentează