Alegeri istorice: Spania și România, cu aproape 20% de voturi în plus, au cele mai spectaculoase sporuri de implicare dintre cele 27 de țări!

Mobilizare a fost și în Ungaria, cu 15% mai multe voturi, dar partidul lui Orban și-a crescut rezultatul de peste 50%, în timp ce cel al lui Dragnea și l-a coborât dramatic.

luni, 27 mai 2019, 11:24

Alegerile europarlamentare din 23-26 mai 2019 au adus cea mai consistentă participare a cetățenilor europeni la procesul electoral. Prezența medie la vot la fost de 50,95%, după ce în ultimii 15 ani se înregistraseră prezențe medii în plaja lui 40%:

În statistica UE din acest moment, România figurează cu 49,02%, dar se vor adăuga cei 375.219 de români care au votat în străinătate, ei reprezentând 2% din totalul cetățenilor cu drept de vot, ceea ce înseamnă că România va avea o prezență finală de 51%.

Este pentru prima oară când atingem media europeană la alegerile europarlamentare, cu atât mai remarcabil cu cât media continentului este ridicată de țări precum Belgia (89%) sau Luxemburg (84%), unde votul este obligatoriu.

În acest week-end, majoritatea țărilor și-au crescut prezența față de 2014, dar numai Spania și România au sporuri în jur de 20%.

Noi am crescut de la 32,44% la 51%, iar Spania de la 43,81% la 64,32%.

O mobilizare importantă în creștere a avut și Ungaria, de la 28,97% în 2014 la 43,36% în 2019.

Numai că, spre deosebire de rezultatele noastre surprinzătoare, cu USR-PLUS (23%) intrând în forță în plaja partidelor importante și PSD în mare scădere (24%), la vecini a existat mobilizarea ambelor tabere, partidul lui Viktor Orban obținând 52,33 acum, față de 51,48% în 2014.

La unguri, mobulizarea a dus la ”puțin mult mult FIDESZ”, în România, la ”mult mai puțin PSD”.

La euro alegerile din 2014, coaliția PSD-PC-UNPR luase 37%, acum rezultatele parțiale la 97% din voturile din țară numărate și 60% dintre cele din străinătate contabilizate arată PSD la 24%.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Vlad Slăvoiu  •  27 mai 2019, 12:41

Foarte frumos și foarte corect (într-un anumit sens, este emoționant și, deci, respectabil și textul anterior: "Îți mulțumesc"), numai că felul în care s-a ajuns la această prezență la vot în țara noastră mie îmi amintește de romanul "Eseu despre luciditate", de José Saramago.

Cătălin Tolontan  •  27 mai 2019, 12:42

@Vlad Slăvoiu: nu l-m citit. Puteti dezvolta un pic, va rog? A fost un vot de protest, de acord.

Vlad Slăvoiu  •  27 mai 2019, 14:21

Pe scurt, la alegerile parlamentare din Capitală, trei sferturi din cei care se prezintă la vot introduc în urne buletinele așa cum le-au luat, fără să-și exprime vreo opțiune. Uimite, autoritățile repetă scrutinul, iar rezultatul este că 83% din participanți votează "alb". Astfel că guvernanții decid să îi forțeze pe cetățeni să aibă opțiuni politice, amenințându-i, izolându-i, inventându-le pericole care ar decurge din lipsa guvernării (un atac terorist), găsindu-le un țap ispășitor pe urmele căruia pun poliția... Eu m-am gândit așa: pornind de la premisa că votanții în alb din roman sunt la noi cei care nu merg la vot, am constatat că încercarea (reușită) de a disloca o parte din ei și de a-i face să aibă o opțiune s-a bazat, ca în roman, pe intimidare și înfricoșare (dacă nu votați: ne scot ăștia din UE, ne paște Siberia, vin penalii) și pe apelul la patriotism, respectiv pe transformarea unui drept într-o obligație (votați pentru copii voștri, e o datorie civică), nu pe convingerea lor. Pe de o parte, evident că bine ar fi ca oamenii să voteze, nu să refuze în masă votul din pricină că nimic din oferta electorală nu-i satisface: ăsta-i un intelectualism ieftin care minează acordul de reciprocitate care este societatea. Pe de altă parte, oamenii trebuie convinși să o facă, nu intimidați și speriați. Mai cu seamă că, în lipsa autorităților care se retrag din Capitală (pe care încep s-o considere un fel de teritoriu inamic, pentru că, nu-i așa, cei care nu votează sunt un fel de dușmani ai democrației...), pare că viața cetățenilor nu se schimbă dramatic în rău... Nici în bine, e adevărat, dar nici în rău: oamenii rămân blânzi și politicoși, dar nu mai puțin determinați în refuzul lor de a alege sau partidul de stânga, sau partidul de centru, sau partidul de dreapta. Cam asta este analogia pe care am făcut-o eu. Și-mi mai place o chestie din roman, ceva de genul "nu credeți în minciunile care slujesc adevăruri care nu sunt ale dumneavoastră". Subliniez că e doar o analogie, nu caut să ofensez pe cineva. Totuși, cred că merită făcută.

??????  •  27 mai 2019, 14:46

Ați zice despre Tolontan că este un "iubitor de capitalism" fără oameni bogați, ? https://www.stiripesurse.ro/catalin-tolontan-dupa-condamnarea-lui-liviu-dragnea-inca-un-nevinovat-intra-in-inchisoare_1353607.html ? Deci zice Tolontan în articol și în ce a mai zis , că să fie capitalism însă să nu fie oameni bogați într-o țară săracă, ?

Cătălin Tolontan  •  27 mai 2019, 14:47

??????: Imi pare rau, dar nu e adevarat ce spuneti. Fraza corecta esta aceasta: ”ei, conducătorii bogați ai unei țări sărace, incapabili să-și explice averile”. Problema nu e ca sunt bogati, ci ca nu isi pot explica averile in nici un fel. Nu au platit impozite pe banii luati, nu au creat firme sau branduri, nu au lucrat, majoritatea, decat la stat, pe salarii modeste, dar au domenii, firme, bani. Veniturile lor neexplicite sunt o rusine pentru orice politician si n-ar fi rezistat atat in nici o tara europeana. Dar Romania se schimba si ea, vin generatii noi, nu e nimic castigat, insa prin implicarea cetatenilor lucrurile se pot schimba. Multumesc.

??????  •  27 mai 2019, 14:55

Ați zice că Tolontan insistă pentru "capitalismul de perifere" despre care a mai făcut afirmații, ?

Mihai Badea  •  27 mai 2019, 16:43

Averile neexplicate sunt o problemă, întrebarea este cum ar putea fi rezolvată. În ciuda numeroaselor condamnări din ultimul deceniu și ceva, banul public se cheltuie în continuare fără grijă.

jijel  •  27 mai 2019, 17:08

https://www.stiripesurse.ro/catalin-tolontan-dupa-condamnarea-lui-liviu-dragnea-inca-un-nevinovat-intra-in-inchisoare_1353607.html ? Asa le spuneai, intelectualule, ***? Stim cu totii ca esti ***, iubitor de Augustin Lazar; nu trebuie sa si strigi in gura mare!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

??????  •  27 mai 2019, 17:09

L-ați întrebat domnule Tolontan și pe Soros cu și-a făcut banii, ?

Alex  •  27 mai 2019, 17:57

Explicația pentru situația din Spania e simplă și complet colaterală - pentru prima oară au coincis alegerile PE cu cele locale în acest an.

ciprian  •  28 mai 2019, 8:33

felicitări sincere tuturor celor ce au ieșit la vot, numai așa un sistem atât de odios poate fi înfrânt, poate fi trimis la coșul de gunoi al istoriei. a fost un răspuns pe măsură dat tuturor celor ce, din momentul venirii la putere, în permanență au avut drept scop să se pună mai presus de lege, să-și perpetueze privilegiile și să conducă țara numai în funcție de propriile doleanțe. Prin condamnarea individului, șef al tuturor acestor mizerii, și votul vehement dat de românii de bună-credință, s-a pus capăt unui sistem mizerabil de-a face politică. trebuie să dispară din peisaj toată clica ce l-a acompaniat pe acest individ, începută cu arhicunoscuții „corifei”, Iordache, Nicolae, nicolicea, mitralieră și restul, mi-ar lua prea mult timp să-i enumăr pe toți. Indivizi, care, pentru a face totul după bunul plac, erau pregătiți să scoată România din UE. niște astfel de indivizi nu mai au ce căuta într-o funcție publică atât de importantă, din neant or venit, acolo să se întoarcă, alături de veorica docilă. Felicitările mele sincere pentru toți ce au ieșit la vot, pentru toți cei ce au înțeles că România se află într-un moment extrem de dificil, felicitări celor ce au ales să voteze la referendum, rușine celor ce au refuzat buletinele pentru acesta, de asemenea felicitări magistraților care nu s-au lăsat intimidați, trimițându-l pe dragnea acolo unde îi este locul. nu este normal ca o țară întreagă să stea la mâna unui astfel de individ, iar oamenii au priceput acest aspect.

revolutia ubei generatii  •  28 mai 2019, 8:42

Tolontane sa vezi zile istorice dupa ce vin PDL si USR+-×/ la guvernare. Sigur, sigur o sa facem *** *** grav de tot. Asezati in cerc si cu # in fata. N-are cum altfel. Daca pana acum, cum necum, PIB-ul crescuse cu vreo 25% in ultimii doi ani (zise BM) sa vezi istoria dracului in urmatorii ani. Ma astept la cel putin 50% crestere. Si de data asta cresterea va fi sanatoasa, nu nesanatoasa ca aia de la #ciumarosie. Hai, sanatate si spor la #*** sau ce faci matale p'aci in zilele astea istorice.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

danai  •  28 mai 2019, 8:50

@Vlad Slavoiu, multumesc!

Trumpisor  •  28 mai 2019, 10:49

Spor de joben. Probabil in toate cele 27 de tari exceptand Ungaria, vizate pentru disparitie de abuziva CE nealeasa de nimeni... Dar Brexitul dur ce urmeaza va rezolva problema existentiala a UE.

Toader  •  28 mai 2019, 15:42

Alegeile sînt măsluite, oriunde-n lume, dacă algătorii nu gândesc bine. Desigur în România nu se minte, ați fi scris despre furturi, doar sînteți ziarist de investigații. (Dacă votul nostru ar putea schimba ceva nu ne-ar lăsa să votăm - Mark Twain)

Toader  •  28 mai 2019, 16:00

Cf BEC sînt 18.267.732 alegători înscriși pe liste...păi nu sîntem atîția cetățeni români în toată lumea, darămite peste 18 ani. Totul ar trebui să se oprească aici. Saltul de la 32% la 49% prezență la vot este fără putință, imposibil din toate punctele de vedere. De Spania a spus cineva mai sus de ce prezența a fost mare, alegeri locale. Cozile la secții, ca să se creadă că sînt mulți la vot, se pot face ușor prin (dez)organizare.

Talida  •  28 mai 2019, 20:27

Domnule Tolontan, știu că nu sînt la tema articolului, dar mă adresez dumneavoastră pentru că aveți în mod real un cuvînt de spus. În această publicație, dacă intri să vezi clasamentul, meciurile viitoare etc, scrie: Mo, Su etc. Ce înseamnă aceste prescurtări? Cumva acest mod de a scrie într-o publicație românească demonstrează cît de atașați sînt oamenii din redacție valorilor occidentale sau vrea să demonstreze cît de proști sînt cei care nu știu nici măcar atîta engleză?

Comentează