Felicitări, BEC! Statistica prezenței la vot în timp real a creat încredere și a mobilizat oamenii

Munca nonpartizană a unor oameni a oferit partizanatului cadrul fair-play de manifestare

marți, 28 mai 2019, 8:55

În urma acestor alegeri, putem să speculăm că presa a ajutat mai mult democrația decât se poate ajuta pe ea însăși. Dar nu presa din studiourile TV, unde vedetele nu se sfiesc să spună că ele pun președinți sau premieri, ci presa modestă, presa de știre.

Chiar și când au senzația că se informează ”de pe Facebook”, oamenii iau act tot de ceea ce au descoperit jurnaliștii profesioniști. Căci știrile făcute în redacții circulă, de fapt, în rețelele sociale.

O presă amenințată tot mai mult de problemele economice a făcut în ultimii ani servicii uriașe societății. Problemele și corupția din Educație, Sănătate sau Infrastructură, numirile despotice, genul de șefuleți creați politic și care ajung să ia 2.000 de euro net pe lună într-o policlinică de comună, ”pentru că lucrăm în condiții periculoase”, ”cum așa?”, ”păi lucrăm cu bolnavii”, toate aceste știri s-au depozitat zi după zi în conștiința colectivă.

Contribuția presei e un posibil factor, despre care s-a vorbit puțin.

Dar mai există unul. Mult mai ușor de sesizat.

Biroul Electoral Central a contat enorm în rata de participare de 50%. Faptul că statistica prezenței la vot a fost oferită în timp real a mobilizat oamenii. Așa cum se spune, încrederea e circulară. Dai încredere, primești încredere. Văzând cu ochii lor cum votul crește, românii s-au încurajat și au simțit nevoia să se adauge valului de implicare.

Ori de câte ori, ca jurnalist, am fost întrebat ce sper, de ce nu cred că totul e de rahat în România, dădeam câteva exemple de instituții performante: SMURD, BEC, Consiliul Concurenței și mai sunt și altele.

România are și instituții care s-au profesionalizat, indiferent ce guvern a alternat. Și profesionalizarea lor e meritul tuturor partidelor!

Nu știe nimeni cum îl cheamă pe șeful Biroului Electoral Central, președinte e judecătorul Georgeta Carmen Negrilă, am căutat pe site-ul lor. BEC e o instituție fără vedete. Important e corpul de oameni de acolo, cei care, prin munca lor, au transformat jocul democratic al alegerilor într-un dozaj de suspans, competiție și reguli acceptate de noi toți.

Sigur că multe puteau fi făcute mai bine. Puteam organiza alegeri în două zile, cum cere ambasadorul Emil Hurezeanu într-un interviu la Deutsche Welle, sau vot prin corespondență.

Dar am plecat foarte de jos, din zile de duminică în care aflam prezența de trei ori pe zi, cu o senzație cumplită de nesiguranță și necunoaștere, de parcă eram legați la ochi și nu știam încotro ne mișcăm. De acolo am pornit și am ajuns ca la un «F5» să știm cum stăm, ”hai că se poate!”.

Pentru asta, felicitări, BEC!

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Toader  •  28 mai 2019, 21:02

Ne lămuriți cum s-a făcut socoata la fiecare secție, minut cu minut? Mulțumesc anticipat!

Nik  •  28 mai 2019, 21:07

Prin sts, colegu'. Tabletele alea care iti scana buletinul. Tot cu statul paralel :))

Danut  •  28 mai 2019, 21:10

Tabletele erau TOT TIMPUL conectate la ssrverul STS. Cand dadeai cartea de identitate la scanat trebuia sa anunti ( banuiesc ) daca votai si la Referendum, sau nu. De acolo se stia CU PRECIZIE CÂȚI AU VOTAT...

Stefan Dumitru  •  28 mai 2019, 21:13

@Toader Statistica în timp real a fost realizata prin sistemul informatic realizat de STS. Tableta de la întrarea în fiecare sectie înregistra fiecare votant în timp real. Iar la BEC a existat un sistem care sa centralizeze aceste date. Acest sistem a fost disponibil și la locale și la parlamentare, dar acum cei de la bec au făcut un site unde sa poată și publicul urmării aceste date.

Bogdan  •  28 mai 2019, 21:49

Acelasi BEC care a decis sa nu prelungeasca timpul de votare in diaspora. Super, baieti de treaba...

Leo  •  28 mai 2019, 21:53

Felicitari, BEC! Catalin, sa stii ca noi romanii din diaspora am iesit de dimineata la vot tocmai pt ca ne asteptam ca psdul si mos Melescanu sa ne puna(din nou)bete in roate. Cum poti sa ai doar 5 cabine de vot intr-o sectie de votare ( si doar 3 stampile, de unde si tragerea de timp) cand afara asteapta sa voteze cateva mii de oameni! Am reusit sa votez dupa 9 ore de stat la coada(in Dublin) dar a meritat! Seara buna!

Leo  •  28 mai 2019, 21:56

Toader, la sectia din Dublin unde am votat se scana(cu o tableta conectata la net) buletinul sau pasaportul la intrarea in sectia de votare.Aceste date erau transmise instantaneu in tara.

Sergiu  •  28 mai 2019, 22:10

@Leo se pare că ai fost norocos, prin alte părți cică mergea greu și dura ceva timp până se transmiteau datele. Apoi am văzut oameni iritați/nervorși că stau la cozi din cauza asta

George  •  28 mai 2019, 22:55

Adevarul este ca se tem de romanii din diaspora pentru că se mobilizează mereu in numar mare și că pot aduce sau lua câteva procente unui partid. În legătură cu nr. cabinelor de vot și al stampilelor, în Legea 33/2007 la art. 45, alin. (1) se specifica faptul că secțiile de votare trebuie să posede un nr. proporțional de stampile și cabine de vot cu nr. alegătorilor de pe listele permanente si suplimentare. Am fost de 2 ori in comisie la votare În ultimii 3 ani și, indiferent că era o secție cu 1200 locuitori cu drept de vot sau 400, tot 5 stampile am primit și, am avut 5, respectiv 2 cabine de vot. Chiar și atunci când au fost 5 cabine de vot, președintele secției de votare nu a scos mai mult de 2 stampile motivand că ar putea lumea pleca cu ele. În ceea ce privește votarea in străinătate, alin. (13) zice că prevederile art. 45 se aplică, după caz, cu luarea în considerare a condițiilor specifice privind organizarea acestora. Pentru ei este o scuza ca nu au condițiile necesare pentru a organiza alegerile in diaspora, însă pentru mine și alte mii de români din afară este o rea-voință și o interzicere a dreptului de a alege (art. 36 din constituție). Acțiunile lor trebuie pedepsite conform legii, cu închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale. Scuzele unora nu sunt de ajuns. Trebuie să se facă dreptate!

addy  •  28 mai 2019, 23:03

Cat de penibil sa fii mai Catalin, sa te lauzi singur? Citeste titlurile de azi de pe gsp si pot sa spun doar atat. *** *** ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Diego  •  28 mai 2019, 23:47

Dubios de slab articolul. Banuiesc ca nu a fost scris de dl Tolontan. In primul rand, BEC e o institutie temporara, cu componenta trasa la sorti (partea de judecatori). E absolut irelevant cine e presedinte, pentru ca orice hotarare se ia prin vot. Sistemul informatic e implementat de AEP si STS din 2016 si a fost folosit si la locale si parlamentare, cu acelasi succes - bineinteles, cu alte BEC-uri.

ion Petru  •  29 mai 2019, 4:09

Cer ajutorul celor ce postează pe blog si ,eventual ,al D-lui Tolontan .Sint cetățean roman si australian .Am nr de identitate românesc.Nu am pașaport românesc ,numai australian .Consulatul românesc din Australia m-a anunțat ca nu pot vota din cauza asta ,ca îmi trebuie act de identitate românesc in vigoare (buletin) si ca decizia de pensionare (singurul document pr care-l posed) nu ajunge .Ca sa obțin pașaport românesc ,spun ei , durează peste 6 luni .Am alta opțiune de a participa la vot ?

Vlad  •  29 mai 2019, 6:41

Văd că avea dreptate Dl. Constantin Iulian, fost deținut politic, inclusiv la Pitești în perioada reeducării făcute de " bunicii "unora dintre câștigătorii de ieri. În lumea asta a ajuns normalul să fie tratat ca anormal. Lăudăm pe cineva că și-a făcut treaba? Că nu a încălcat legea? În schimb, ne bucurăm că cei care militează că anormalul, adică ceva ce sfidează atât legile naturale cât și moralitatea, TREBUIE, repet TREBUIE, să fie normal! Procentul obținut de USR PLUS este primul mare pas spre distrugerea a tot ce ține de noi ca popor. De altfel, s-a văzut totul atunci când Barna s-a gudurat pe lângă Gâdea imediat după victorie. Așa că dacă asta e schimbarea, tot cu Gâdea și Badea, felicitări. Cred că #rezist se potrivește celor de la Antena 3: au rezistat "schimbării ". Cam trist, nu?

Bogan  •  29 mai 2019, 7:28

Ai dat exemplu de instituție care funcționează corect Consiliul Concurenței. Având în vedere activitatea acestuia care nu supăra de loc înțelegerile intre mari retaileri, benzinari, bănci e.t.c. și mai da la mișto cate o amendă pe care aceștia o plătesc de plăcere din profiturile uriașe făcute urmare înțelegerilor de cartel ori ai scăpat o prostie imensa ori nu are rost sa consideri că ești de partea noastră a societății care ne confruntăm zilnic cu efectele neimplicării Consiliului Concurenței.

Toader  •  29 mai 2019, 7:44

N-am nici o dovadă c-au măsluit pe ici pe colo, însă am destule pricini să știu că-s în stare de orice. Electronic, se aranjează mult mai ușor rezultatul votului. Voi chiar credeți că germanii votează partidul Merkel, fostă comunistă din RDG, după ce le-a adus cu forța mulțime de străini în casă?

ciprian  •  29 mai 2019, 7:47

Evident, fără drept de tăgadă, activitatea BEC a fost una cât se poate de eficientă, am rămas plăcut surprins să constat că prezența este afișată în permanență, nicidecum cum era până dăunăzi, așa după cum ați amintit și dumneavoastră. Așa trebuie să înceapă să arate tot mai multe dintre instituțiile statului, când acest lucru se va întâmpla, cu siguranță ne vom îndrepta acolo unde visăm cu toții, înspre țările civilizate din vestul Europei. Toți românii trebuie să priceapă, după cum și eu i-am convins pe toți apropiații, schimbarea stă în fiecare dintre noi, iar fiecare avem datoria de a ne implica, de-a da dovadă de simț civic ridicat, de a sancționa și de a-i schimba pe cei nepotriviți din pozițiile ocupate, atunci vom obține calitate profesională în funcțiile publice, progres real al țării noastre și profesionalizarea instituțiilor publice. simțul civic va curăța clasa politică de infractori și de indivizi neperformanți și va ajuta în mod cert la dezvoltarea sustenabilă și sănătoasă a României. Încă odată, sincere felicitări Biroului Electoral Central, așa trebuie să arate o instituție a unui stat membru al Uniunii Europene! Haideți români, se poate, numai uniți putem ajunge unde ne dorim, în lumea civilizată occidentală!

MIhaela  •  29 mai 2019, 8:16

Totusi nici pana acum nu gasim pe siteul BEC rezultatele finale in limbaj pe intelesul tuturor: numar total de voturi (in tara si diaspora) si repartizate procentual pe partide: PNL: 27%, PSD 22.50% , USRPLUS 22,36% etc.

aldo_m  •  29 mai 2019, 8:28

roamnia a fost democratizata de marian opris fostul sef sts poate te mai gandesti ce a facut opris pt DEMOCRATIA DIN TARA ASTA ,da tabletele alea au insemnat DEMOCRATIE

Ionel  •  29 mai 2019, 10:32

Sa inteleg ca STS stie numele tuturor votantilor si dc au votat la referendum! Nasol pt cei de la stat zic eu:)

Cristian  •  29 mai 2019, 11:48

Președintele bec e ales, conform legii, înainte de alegeri, d-asta nu știe nimeni cine este. Doi: STTS trebuie felicitat, pentru ca ei au implementat sistemul, creat baza de date, cred ca ei au făcut și site-ul. Nu bec.

Grid  •  29 mai 2019, 12:16

@Ionel: Ca țară membră UE suntem obligați să respectăm niște reguli, stabilite într-un pachet legislativ complex al Parlamentului European stabilit împreună cu Consiliu. În plus, Comisia Europeană și Comitetul european de protecție a datelor monitorizează protecția datelor cu caracter personal, așa cum s-a transpus în Legislația românească (Legile 129 și 190 din 2018). STS poate fi adăugat, fără teamă, instituțiilor despre care dl. Tolontan apreciază că nu au fost (încă) infestate politic. Specialiștii lor sunt tineri, buni profesioniști și supuși, pe deasupra, jurământului militar.

ticbis  •  29 mai 2019, 13:59

Tema articolului este cat se poate de binevenita si ma alatur opiniei d-lui Tolontan, fara nicio rezerva: Felicitari BEC! Intr-adevar, faptul ca BEC a lansat pentru prima oara in istoria scrutinurilor electorale din Romania o platforma on-line publica in care prezenta la vot a fost afisata in timp real, atat pe regiunile/judetele din tara cat si in diaspora, reprezinta nu numai o surpriza placuta pentru societatea civila in ansamblul ei, dar si un plus evident pentru democratie si pentru succesul unui scrutin electoral national. Sunt avantaje si progrese evidente, pe toate planurile: 1. Stimularea crescanda a vointei de participare la actul de votare; nu e deloc intamplatoare prezenta masiva la urne, o mobilizare fara precedent la vot; ceea ce inseamna un pic mai multa democratie si o mai mare atractie pentru implicare in viata politica si sociala a fiecarui membru al comunitatii, un mai acut sentiment de constientizare a puterii votului pentru din ce in ce mai multi cetateni, o incredere superioara a fiecaruia asupra ideii ca "votul meu conteaza"; 2. Evitarea dezinformarilor si manipularilor diverselor posturi tv si site-uri media. Este pentru prima data cand n-am mai deschis tv-ul in ziua alegerilor ca sa aflu la aceeasi ora, de la B1 ca prezenta la vot a fost de 35%, de la A3 ca era de 60%, de la Realitatea ca era sub 10%, de la Romania TV ca era de peste 90%!:))) De data asta, pe site-ul BEC, in timp real, am avut la dispozitie datele oficiale si reale privind prezenta la vot, cu toate detaliile de interes: pe regiuni, pe judete, pe liste suplimentare, pe urna mobila, in diaspora, etc; asta in timp ce-mi faceam treburile curente prin casa, fara sa stau intepenit cu telecomanda in mana 12-15 ore ca sa mediez in gand cifrele aberante prezentate de televiziunile partizane; In fine, una peste alta, am fost absolut incantat de ceea ce ne-a oferit BEC prin acest site; beneficiile pentru democratie fiind covarsitoare; mult mai multe decat am amintit eu acum. Sper ca acest program sa fie mentinut in continuare si sa devina o practica curenta pentru toate viitoarele scrutinuri electorale din Romania. Concluzia e ca daca vrei, se poate, chiar si la noi in tara... PS: Am senzatia ca daca pesedeul ar fi intuit ce urmari ar putea avea publicarea oficiala a rezultatelor prezentei la vot in timp real, ar fi interzis BEC-ului sa dea la liber site-ul respectiv. Ghinion; cred ca de acum inainte nici nu mai au cum sa-l cenzureze. Cel putin, eu asa sper!

paul  •  29 mai 2019, 14:08

confirm cele spuse mai jos... am fost operator de tableta la alegeri. aplicatia de pe tableta se sincroniza aproape instant cu serverele de la statistica prin reteaua securizata a STS. meritul e intr-adevar al BEC fiindca a pus pe net situatia, in timp real...

Cristi  •  29 mai 2019, 15:47

D-le Tolontan, intrebare de 1000 de puncte: Daca tot se inregistra automat participarea pe tabletele STS'ului - ma refer aici la votul din Diaspora, care automat apar pe liste suplimentare - de ce mai era nevoie de completarea cu pixul pe hirtie a tuturor datelor personale, adresa inclusiv, in doua exemplare (Kafka!!)pt cei care au votat si la referendum? Normal ca votul a decurs incet , in ciuda eforturilor oamenilor din sectii. Si cu toate astea au votat in medie cam 100 de persoane pe ora/sectie. Aspectul asta simplu cu hartiile de completat ar regla enorm viteza de lucru la vot.

Comentează