Vă recomand 7 superlecturi de weekend » De la motivele absurde pentru care mor polițiștii români până la românca «vândută» de regimul Ceaușescu în Venezuela

Colega mea, Alexandra Nistoroiu, vă oferă o selecție cu cele mai interesante articole publicate în această săptămână în Libertatea

sâmbătă, 8 iunie 2019, 12:12

Dacă le-ați ratat, în tumultul de breaking news al zilei, sau pur și simplu nu ați avut timp să le citiți, veți găsi aici, sâmbătă de sâmbătă, o selecție de investigații curajoase, opinii argumentate și povești (scrise sau video) care ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim.

de Alexandra Nistoroiu

1. Alte motive pentru care mor polițiștii! O tânără polițistă a avut nevoie de 300 de zile de recuperare după un accident cu un hârb! Și câinele-erou Sav a zburat prin geamul unei Dacii vechi de aproape 20 de ani!

Uciderea polițistului Cristian Amariei a stârnit o puternică emoție. Statistica arată însă că unele din principalele riscuri la care se expun polițiștii vin chiar din dotarea Poliției Române.

Reporterii ziarului Libertatea continuă seria de dezvăluiri care scot la lumină o problemă sistemică cu care se confruntă angajații Ministerului Afacerilor Interne: maşinile vechi şi proaste cu care sunt obligaţi să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu.

2. FOTOREPORTAJ DOCUMENTARIA/ Retrospectiva unui eveniment istoric. Papa Francisc, trei zile de vizită în România, în 36 de fotografii

Papa Francisc vorbește în Piața San Pietro despre vizita din România© Andrei Pungovschi / Documentaria

La final s-au tras concluziile, s-au extras pildele și mesajele din discursurile Papei Francisc, iar România a întins pe cer, în urma avionului care-l purta pe Sfântul Părinte înapoi la Vatican, un uriaș curcubeu.

Pentru a oferi publicului o imagine cât mai complexă asupra acestui eveniment istoric, Libertatea a colaborat cu echipa fotojurnaliștilor de la Documentaria.

3. Firea a numit-o șefa CA la Spitalul Filantropia pe fosta consilieră a lui Gabi Oprea: 26 de ani, nici o experiență pe Sănătate, master la Academia SRI și colecționară de patru funcții publice, de la spitale la Ciclop!

Absolventă de Drept, SNSPA și cu master la Academia Națională a SRI, Alexandra Dobre nu are nici o experiență în domeniul sănătății!

La 26 de ani, ocupă patru funcții de conducere diferite în instituții din subordinea Primăriei Capitalei sau a Consiliului General. Detalii în investigația realizată de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan.

4. CSM vrea să protejeze identitatea inculpaţilor şi să anonimizeze toată activitatea procurorilor!

Reporterul Adriana Oprea comentează modificările pe care CSM vrea să le facă în relațiile cu presa și, automat, în transparența către cetățeni.

Proiectul CSM prevede ca numele celor cercetaţi sau trimişi în judecată să fie publice doar dacă infracţiunile “afectează capacitatea de exercitare a funcţiei publice”.

Alte efecte: cei acuzaţi că au furat din banii publici vor fi protejaţi ca imagine pe tot timpul procesului.

Este exact inversul a ceea ce cere CEDO, care a stabilit că principiul prezumţiei de nevinovăţie nu poate împiedica autorităţile să informeze publicul cu privire la anchetele penale în curs.

5. O româncă «vândută» de regimul Ceaușescu cu 10.000 de dolari în Venezuela preferă să rămână în cea mai periculoasă țară din lume decât să revină în România! Povestea fabuloasă a profesoarei de violoncel din Caracas, născută în București

La aproape 10.000 de km distanță de România, într-o țară măcinată de o criză dramatică, trăiește o compatrioată de-a noastră cu o poveste de viață uluitoare.

Are 73 de ani, e profesoară de violoncel în Caracas, capitala Venezuelei, unde locuiește de 46 de ani. A fost “cumpărată” de la Ceaușescu pe 10.000 de dolari, a scăpat din România comunistă și-a ajuns într-un loc unde, pe atunci, “curgeau lapte și miere”.

Elisabeta Margareta Grosz a vorbit în exclusivitate pentru cititorii ziarului Libertatea despre viața ei în America de Sud, dar și despre cum se vede România de acolo, de departe.

6. Cum a ajuns un tipograf pasionat de șah din Bacău, cerșetor în Huskvarna, Suedia. Și cum descriu cei doi adolescenți care l-au ucis crima lor gratuită! În căutarea lui Gică: Omul – ultimul episod (5)

Între 5.000 și 7.000 de cerșetori români întind mâna pe străzile orașelor din Suedia și câștigă bani pentru acasă, apelând la empatia uneia dintre cele mai civilizate societăți ale lumii.

Unul dintre ei, Gheorghe Hortolomei-Lupu, zis și Gică, a fost ucis în august 2018, cu sălbăticie și fără nici un sens, de doi adolescenți, Emil și Oliver, care au scăpat fără să fie condamnați pentru crima lor.

După verdictul final din aprilie 2019, Libertatea a investigat cazul și a publicat un serial jurnalistic întins pe luni, cu episoadele: Pădurea, Crima, Procesul și Sentința. Acesta este ultima parte: Omul.

7. VIDEO | Primar PSD condamnat la 3 ani cu suspendare pentru moartea unei fete într-o groapă cu rahat e acum director adjunct la Direcția pentru Agricultură

Reporterii Cristina Radu si Daniel Stanciu continuă seria dedicată unui fenomen național oribil: copii care cad și mor în haznalele defectuos construite sau protejate.

O fetiță de 8 ani din satul Viișoara, comuna Ulmi, Dâmbovița, și-a pierdut viața în 2012 pentru că se juca în curtea școlii, lângă WC-uri. Fosa septică era superficial acoperită și dalele se spărseseră.

La șapte ani de la moartea sa, 81 de școli din cele 505 din Dâmbovița au, în continuare, toaletele elevilor afară.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Vlad  •  8 iunie 2019, 20:20

Superlecturi!!! Dacă nu mă laudă nimeni, măcar eu s-o fac! Încearcă " 20 de ani în Siberia "de Anița Nandriș-Cudla. Să vezi ce înseamnă poporul român. Nu primirea unui șef al unui stat care, în toată existența sa, a încercat să ne cucerească. Inclusiv acum, cu vizita asta.

andipanda  •  9 iunie 2019, 7:04

Stai linistit Vlad, tata, ca balaurii aia de pe pereti nu sunt reali.

bibi  •  9 iunie 2019, 8:23

tolontan ne recomanda sa il citim pe tolontan. super recomandare!

Toader  •  9 iunie 2019, 8:35

Legat de „românca vîndută”, oare nu erau banii de școlarizare? Minciună? Neștiință? Desigur majoritatea țărilor occidentale nu pun astfel de piedici libertății de mișcare însă universitatea este plătită cu vîrf și-ndesat. Iar despre evreii vînduți la bucată, adică cam aceași taxă de școlarizare, nu uitați că românii, din țara lor, nu puteau pleca nici măcar așa. Ciudate meșteșuguri par a vea unii de a se da mai lovți decît cei loviți.

Alex  •  9 iunie 2019, 11:34

Superlecturi comandate de servicii... 1. Sa pe plangem de mila politistilor ca nu au tehnologie, cand majoritatea nu au nici bac-ul. Accidente de munca exista tot timpul, fiecare stie la ce risc se supune, in orice domeniu.(eventual sa le dam niste dotare de razboi, ca la indispensabilii nostri americani) 2. Papa??? Noi suntem o tara ortodoxa, nu catolica. Pupatul sutanei aparent e bun, cand nu e autohton. 3. Ai redescoperit roata intro tara unde e clar ca posturile sunt ocupate de cine trebuie ( probabil ca e doar o coincidenta masterul ala la SRI) 4. Amuzant, in conditiile in care deja e stiuta existenta protocoalelor, evident secrete. Halal transparenta. 5. Venezuela, cea mai periculoasa??? Cea mai evidenta piesa de propaganda din lista. 6. Odihneasca-se in pace, gonit din tara de saracie. Saracie produsa de toti vulturii care au sarit pe cadavrul Romaniei, ucisa de toti tradatorii si fanariotii perindati in ultimii 30 de ani la conducerea coloniei 7. Vezi punctul 1 si 6. Tara este in declin de 30 de ani, am vopsit *** sa taca prostimea. Cautam de fiecare data un tap ispasitor, ii taiem capul, si apoi ne miram cand nu se schimba ulterior nimic, si plecam in cautarea unui nou tap. Sistemul merge mai departe, cum trebuie de altfel, prostimea e aburita de "justitia" decapitarii tapilor scosi in fata.. Asta pe scurt.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dacian de Villemin  •  11 iunie 2019, 9:09

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sorinel Ovidiu Wind  •  12 iunie 2019, 21:15

Tolontan, te citeaza revista ***, deci mpfai: https://revista22.ro/actualitate-interna/tolontanagentia-agerpres-i-a-furnizat-lui-carmen-dan-toate-imaginile-cu-manifestantii-din-10-august Bai dar cand facea madam colonel Culcer propaganda basista pe banii nostri la TVR sper ca era ochei. Daca nu era ochei, ia sa compui o ancheta tardiva, da?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează