Vă recomand 7 superlecturi de weekend » De la primul robot-judecător al lumii la un interviu cu ambasadorul țării în care pâinea costă mai mult decât un plin de benzină

Colega mea, Alexandra Nistoroiu, vă oferă o selecție cu cele mai interesante articole publicate în această săptămână în Libertatea

sâmbătă, 15 iunie 2019, 4:02

Dacă le-ați ratat, în tumultul de breaking news al zilei, sau pur și simplu nu ați avut timp să le citiți, veți găsi aici, sâmbătă de sâmbătă, o selecție de investigații curajoase, opinii argumentate și povești (scrise sau video) care ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim.

de Alexandra Nistoroiu

1. Am fost acasă la primul judecător-robot al lumii! În Estonia, cele mai simple procese civile sunt tranșate de inteligența artificială. „Doar 10% din cazuri sunt contestate de om”

În Estonia, la un seminar în care se discută despre judecătorul-robotÎn Estonia, la un seminar în care se discută despre judecătorul-robot

Vinerea trecută, Estonia, o țară cu o populație de doar 1,3 milioane de oameni, cât trei județe românești, a fost preferată României ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU. O vizită la Tallinn, capitala statului baltic, ne spune de ce.

La Tallinn, 30.000 de procese civile cu miza de sub 6.400 de euro sunt rezolvate de robot.

Andreea Archip este primul jurnalist român care a fost acolo să relateze despre dosarele judecătorești în care sentința este pronunțată de robot.

2. Ambasadorul Venezuelei la București, în fața imaginilor cu copii care caută hrană în pubele: „Situaţia e normală. Nu se mănâncă din gunoaie, sunt actori plătiţi”. Cum descrie viața în țara în care pâinea costă mai mult decât un plin de benzină

Venezuela traversează o cumplită criză economică și umanitară. Presa internaţională a dezvăluit imagini îngrozitoare cu magazine devastate, cu spitale lăsate în beznă, cu oameni aflaţi în pragul morţii, din cauza foametei.

Ștefan Pană a obținut, în exclusivitate, un interviu cu ambasadorul Venezuelei în România, Alfredo Alfonso Torrealba.

3. În timp ce instituțiile pasează de la una la alta responsabilitatea, tatăl unui copil care a murit într-o fosă septică a luat singur măsuri: „Nici în ziua de azi nu a venit nimeni să mă întrebe de ce am cimentat eu fosa”

Săptămâna aceasta, reporterii Cristina Radu și Daniel Stanciu au publicat ultimul episod dintr-o serie ce arată cum indiferența a ucis copii înainte de prima lor zi de școală.

4. Pentru diareea senatorului PSD de Suceava s-a înălțat un elicopter, pentru o femeie arsă în Timișoara pe mai mult de 50% din suprafața corpului s-a găsit doar o ambulanță care s-o ducă la Viena! Benzina și rovinieta au fost plătite de rude!

O scurgere de gaze a provocat explozia în urma căreia Mihaela s-a ales cu arsuri pe 50% din suprafaţa corpului şi cu leziuni ale căilor respiratorii.

A așteptat peste 72 de ore transferul în străinătate, deși era în comă indusă artificial.

La 3 ani și 8 luni după drama de la Colectiv, România are doar 13 paturi pentru marii arși, nici acestea la standarde occidentale

5. Agenția Agerpres a furnizat toate filmările și fotografiile cu manifestanții din 10 august la cererea poliției lui Carmen Dan, „ca să fie identificați oamenii”!

Șeful departamentului video a refuzat, dar conducerea s-a executat. „Se pregătea represiunea împotriva manifestanților!”,, spun jurnaliști din Agerpres, în materialul semnat  de Cătălin Tolontan.

6. O tânără de etnie romă crescută în SUA și doctorandă la Stanford critică discursul Papei: „M-a deranjat că n-a zis cuvântul Holocaust și că n-a zis cuvântul «sclavie»”

Ioanida Costache, o tânără de 29 de ani, de etnie romă, spune că ”A fost foarte important că și-a cerut iertare de la romi, ca un gest simbolic, dar putea să fie mai specific”.

”În America, toată lumea știe că a existat sclavie, în România, nu – în manualele de istorie nu există chestia asta. Romii au fost ținuți sclavi doar în România! Și dacă societatea română nu recunoaște asta, cum putem aștepta ca restul lumii să știe despre asta?”.

Detalii într-un interviu special realizat de Delia Marinescu.

7. OPINIE / Cum am petrecut criza de la Chişinău. Cinci zile în Republica Moldova în care am înţeles cum ar fi politicienii noştri fără UE – VIDEO

Moldova are un guvern nou, doar că cel vechi refuză să plece. Nu ai cum aborda problema fără a uza puţin de umor.

O fac şi moldovenii: spun că au două guverne, în caz că unul se strică.

Reporterii Ștefan Pană și Vlad Chirea au fost la Chișinău, pentru a încerca să explice criza politică din țara vecină.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

tindala  •  15 iunie 2019, 17:45

Hm!Propaganda aia sinistra cu painea din Venezuela!Dar astia mai batrani ne amintim ca tot asa zicea "agenturili"si de Romania-in ultimii ani ai lui Ceausescu-cand il recrutasera pe Gorbaciov si nu mai aveau nevoie de Ceausescu-cu politica lui de independenta fata de URSS!Iar dupa "revolutie"curgeau "ajutoarele":porumb stricat,pansamente si medicamente din...1945!

Vlad  •  15 iunie 2019, 20:38

Aștept primul robot ziarist. Scăpăm de toți de la gsp.ro.

florin  •  16 iunie 2019, 9:28

De ce trebuie pomenita o domnisoara cu diploma fake, dar fara pic de cultura, care nu prea stie sa vorbeasca limba romana (vezi folosirea gresita a cuvantului "specific")? Si dvs sunteti "corect politic", domnule Tolontan? Ii recomand cu caldura o lectura obligatorie, daca vrea sa abordeze subiectul "sclaviei" *** pe teritoriul Romaniei de astazi: " *** din Europa si din Romania" Alex Mihai Stoenescu. Cu stima

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex One  •  16 iunie 2019, 10:47

Am si eu o intrebare de principiu,apropo de tanara arsa careia ii urez din suflet sanatate si grabnica insanatosire. Nu vreau sa fiu gresit inteles dar din comunicatul autoritatilor medicale a rezultat ca pacienta nu era asigurata si s-a facut o exceptie,suntem tara exceptiilor,pentru a fi trimisa in strainatate la fel ca si nu cazul multor victime de la Colectiv. De aia au durat si formalitatile ceea ce autorul nu mentioneaza,deh deontologia. Intrebarea este de ce eu platesc la greu luna de luna asigurarea medicala iar cand am nevoie de ingrijiri medicale, aici in Romania nu in Austria, stau tot cu mana foarte adanc in buzunar ? Un singur exemplu,pentru un RMN ,daca nu il achiti pe loc esti programat peste doua-trei luni ca si cum boala asteapta. Am un prieten medic in SUA, tara cea mai cea, n-ai asigurare medicala mori in sala de asteptare a spitalului fara sa te bage cineva in seama si nu raspunde nimeni. Si nimeni din Media nu isi permite sa invinuiasaca unitatea sanitara ! Solidaritate,solidaritate dar hai sa contribuim cu toti nu unii doar la drepturi, pretinse nu cerute, iar altii doar la obligatii. Inteleg ca marea problema a fost imposibilitatea decontarii sumei de 800 lei costul transportului suportat de familie !

cc  •  8 iulie 2019, 12:47

*** nu au fost sclavi doar in Romania. Si da, am invatat asta in manualele romanesti de istorie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează