EXCLUSIV » Cum arată foile de prezență semnate de fostul ministru Bodog pentru consiliera Olivia Baciu, despre care DNA spune că nu venea deloc la muncă

DNA a cerut ieri Senatului o cerere de ridicare a imunității parlamentare pentru Florian Bodog (48 de ani), fost ministru al Sănătății începând cu ianuarie 2017. DNA îl acuză de angajarea fictivă a unei consiliere

sâmbătă, 6 iulie 2019, 9:56

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Ca ministru, bihoreanul Florian Bodog a avut trei consiliere din Oradea: Ana Maria Ciobanu (angajată din 17.01.2017 cu jumătate de normă), Olivia Andreea Baciu (angajată din 08.02.2017 cu jumătate de normă) şi Dochiana Sabina Bejan (angajată din 15.03.2017 cu normă întreagă).

Toate trei au fost audiate de procurori, susțin surse din MS. Cea pentru care DNA susține că a adunat probe că nu a fost deloc la muncă în București, dar a fost pontată ca și cum a fost prezentă, este Olivia Andreea Baciu.

Surse din Ministerul Sănătății au furnizat pentru Libertatea „Foaia colectivă de prezență” pentru tot anul 2017, document în care apar numele celor care lucrau la cabinetul ministrului și semnătura demnitarului.

Olivia Baciu, cu numele schimbat prin căsnicie în Olivia Marcu din octombrie 2017, apare pe foi ca prezentă, cu jumătate de normă, în București, zi de zi, deși ea era și asistentă universitară la Facultatea de Medicină din Oradea.

Sunt situații în care Olivia Marcu apare că predă Informatică Medicală și Biostatistică în orarul Facultății de Medicină din Oradea de la ora 14 la 19, dar figurează prezentă și în București, la cabinetul ministrului Bodog.

În orarul Facultății din Oradea, cursurile predate de Olivia Baciu se suprapun cu programul de lucru de la minister
În orarul Facultății din Oradea, cursurile predate de Olivia Baciu se suprapun cu programul de lucru de la minister

Încă din primele declarații, pentru Agerpres, fostul ministru a apăsat nu pe ideea prezenței consilierilor la birou, ci pe faptul că ei și-au îndeplinit sarcinile:

”Ceea ce pot să vă spun este că niciunul dintre consilierii care au fost angajaţi la minister nu se află în situaţia de a nu fi prestat activitatea pe care le-a trasat-o ministrul”.

Andreea Baciu, scrie adevărul.ro, are 35 de ani și a început să predea la Facultatea de Medicină din Oradea în 2016, pe când Florian Bodog era decan.

Baciu are un CV remarcabil, cu două masterate, dintre care unul în SUA, și un doctorat în Cibernetică şi Statistică la Universitatea Babeş-Bolyai.

Fostul ministru Bodog susține, declarație oferită la Digi 24, că a lucrat cu Olivia Baciu telefonic şi pe WhatsApp.

Povestea consilierelor care nu vin la muncă, dar sunt angajate în cabinetul ministrului Bodog, a apărut încă din septembrie 2017 pe site-ul amosnews.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Andrei F  •  6 iulie 2019, 10:26

Sigur,sigur...pe poporeni asta-i intereseaza mai tare decat dezvaluirile fostului judecator CCR Lazarescu...Nu ma mira ca nu aveti Libertatea sa scrieti si despre asta...Despre angajari fictive la stat?Ma faceti sa rad!!!Cautati pe internet ce angajari au fost facute de Boc si Basescu la firmele patronate de Ministerul Transporturilor!!!!Inteleg ca cei pusi de domnii nu pot misca in front pe zicala,,chestore eu te-am pus!,,...dar ce scuza o avea un ziarist de la Libertatea?Lipsa de libertate?Culoarea ochilor?Spor la cenzurat...

Vlad  •  6 iulie 2019, 10:30

Ai demascat corupția. Bravo!!! Dacă cu asta se ocupă DNA, înseamnă că suntem bine. Nu mai avem mare corupție. De ce nu faci o anchetă despre cum nu se recuperează banii de la foștii tăi stăpâni, Dan Voiculescu și Adrian Sârbu. Din banii pe care i-au furat ei ai fost plătit tu.

Cris  •  6 iulie 2019, 11:47

Asta nu este neaparat un caz. In primul rand deoarece este o practica absoluta generala, iar apoi pt ca ea deriva chiar din permisivitatea legii. Astfel de consilieri, care compun cabinetele demnitarilor, sunt angajati, potrivit legii, strict pe criterii de incredere personala (fara concursuri profesionale, asa cum se procedeaza in cazul tuturor functionarilor publici). Prin urmare, astfel de consilieri au un statut special, provin din anumite medii profesionale (de regula universitare, jurnalistice sau altele de notorietate) si activitatea lor se deruleaza strict pe durata mandatului demnitarului. Activitatea unui astfel de consilier se deruleaza in multe cazuri in paralel cu cea “de baza”, de regula permisa de lege, ca fiind compatibila. Legea nu stabileste incompatibilitate intre activitatea de consilier al demnitarului si alte activitati de genul celei didactice, publicistice etc. Pai, in cazul asta doar nu credem ca activitatile astea didactice si publicistice sunt realizate dupa programul de 8 ore de la cabinetul demnitarului, adica dupa orele 16, 17 (unde sa se predea sau face alte activitati de genul asta dupa astfel de ore?). Asadar, este de la sine inteles ca activitatea de consilier si cea dea cadru didactic etc. se suprapun temporal in cele mai multe situatii. Iar asta e practica generala in toate institutiile si cu privire la toti demnitarii tarii, inclusiv la presedinti (incepand cu Iliescu si terminand cu Iohannis, cei mai multi dintre consilierii lor avand si functii didactice si, deci, desfasurandu si simultan aceste functii si fiind pontati si platiti simultan pt ambele). Nu exista dubiu in privinta asta (stiu ce spun), de asta zic ca nu este un caz cel prezentat. Desigur ca este o problema de moralitate cel putin, dar ea deriva din permisiunile legii cu privire la activitatile compatibile ale acestor consilieri ai demnitarilor (aici ar trebui reglementari speciale care sa interzica suprapunerea temporara a activitatii publice cu cele compatibile, de genul celor didactice, altfel se vor suprapune cutumiar permanent). Aceste cazuri nu se confunda cu celelalte cazuri cu adevarat grave, in care astfel de consilieri nu sunt prezenti si sunt pontati, desi nu desfasoara alte activitati compatibile suprapuse (pur si simplu nu vin la munca si sunt platiti).

ticbis  •  6 iulie 2019, 16:34

@Cris: Absolut corect si obiectiv comentariul tau! Articolul e frectie la picior de lemn, cata vreme legislatia romaneasca permite legal angajarea fictiva a unor asemenea "consilieri". Ba mai mult, consider ca ministrul asta a fost cam naiv, ca putea, conform legii, sa-si angajeze nu 3, ci chiar 30 de astfel de "consilieri"!:) Ai dreptate, problema e ca legislatia romaneasca permite astfel de angajari fictive de "consilieri" in toate structurile statului si ale institutiilor sale. Sa fim seriosi, majoritatea romanilor stiu ca de 25 de ani sunt angajati fictiv "consilieri" in toata sfera bugetara: in Parlament, in Guvern, in deconcentrate, in companiile de stat, in primarii si in consiliile locale, in institutii publice, in armata, politie, interne, invatamant, sanatate, justitie, finante, cultura, sport, servicii de forta, in mass-media controlata de stat... Sunt mii, sau poate chiar zeci de mii, de astfel de "consilieri" ce incaseaza salarii de la bugetul de stat sau de la cel local fara sa fi trecut macar o zi pe la locul de munca. Totul, PERFECT legal! @Catalin Tolontan: Problemele reale ale societatii, politice, morale, civice si legislative, provin si se amplifica grotesc din sistemul juridic aberant si decelerat ce functioneaza la ora asta in Romania. Daca va intereseaza sa promovati o altfel de Romanie, porniti investigatiile de presa si cruciada impotriva acestui soi profund decrepit de sistem statal si anacronic de justitie; altfel, "consilieri" d-astia ca cei prezentati in articol vor prolifera cu zecile de mii; legea le da voie! Problema Romaniei e ca are de doua ori mai multi ministri decat Franta sau Germania, de patru ori mai multi secretari de stat decat Statele Unite ale Americii, de doua ori mai multi parlamentari decat Marea Britanie!!! De la aceasta realitate se poate porni discutia; altfel, e degeaba! Eu va doresc succes!

Codruta Marta  •  7 iulie 2019, 1:13

Mpfai, colossala anketa. Cat de mult am decazut de la Epoca Udrea-Basescu cand coruptiunea fusese eliminata totalissim.

Laur  •  7 iulie 2019, 2:27

Ai ajuns la nivel de secretare și cuvintele lor, mișto!

Laur  •  7 iulie 2019, 2:34

Să-ți mai zic ceva, nimeni nu dă un leu pe Facultatea aia, pompos scoasă în cadru. Facultatea de Medicină din Oradea, băi, v-ați depășit condiția!

Curca cu grade  •  7 iulie 2019, 11:35

După comentariile care apar din partea preopinenților părerologii pro psdeo-aldiști rezultă opinii diferite. Adică ceea ce a făcut nea decanu Bodorog ar fi apă de ploaie(prin ricoșeu ne referim și la tov. ***-"deținut politic" care a încasat-o din aceleași motive. Păi până și tov. CEAUȘESCU,pardon, Lăzărosu, zice că așa este și nu "ieste" singurul. Mai este unii care spune la fel. De pildă unu de-i zice Vifor sau altu de-l "chiamă" CoDerin. Si mai e și alții. Carevasăzică batem "șiaua" să priceapă (toate) gloabele. Cum "care gloabe"? Păi sunt "decât" două feluri, potrivit statisticii bio-endo-medicanentoase: gloabe albe și gloabe roșii Prietenii"știe" de ce care este. Haules baules . Sau nu ? Trolii, ce părere "ave-ți"?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Filip  •  7 iulie 2019, 12:02

Este impresionant cum s-au mobilizat vedetele Americii ca să o susțină și să o felicite pe Cori Gauff. Ar fi cazul să demarați o campanie de telefonare a vedetelor din România din toate domeniile și să obțineți înregistrări măcar telefonice cu vocile acestora de susținere a Simonei Halep. Și Simona are nevoie de acest lucru și noi cei de acasă. Îți dai seama cum vor arăta toate orele dinaintea meciuluil de mâine seară cu publicarea acestor susțineri? Și ce audiență veți face?

Obiectiv  •  7 iulie 2019, 15:31

Cataline, Mirela, Razvan si cu tine va luptati cu morile de vant, pentru ca justitia (cu "j" mic, bineintels) din aceasta tara este total aservita! Si nu este neaparat aservita celor care sunt majoritari in Parlament si care guverneaza, ci celor care o influenteaza si care au infiintat diferite institutii relativ recente (DNA si altele)! Nu-l simpatizez deloc pe fostul presedinte al PSD, dar a fost inchis in mod gratuit si in mod ilegal, dupa cum s-a vazut! Nu-i deplang soarta fostului lider, insa m-a deranjat profund ce i s-a intamplat lui Popescu, pentru un prejudiciu mult mai mic decat in cazurile mega-starurilor Messi si Ronaldo! Chiar daca Dragnea va fi eliberat in urma modului ilegal in care a fost compus completul de judecata, Popescu a stat peste un an in inchisoare, desi cei care l-au condamnat au facut-o, in prima instanta, doar pentru a-l impiedica sa candideze pentru sefia FRF, sefie pregatita pentru necunoscutul si insipidul burleanu! Mai mult, armata (cu "a" mic pentru ceea ce-si aroga in ultimul timp pe plan sportiv), printr-un ... zero absolut in materie de competenta in fotbal, l-am numit pe talpan, a dorit sa recupereze o ... jucarie avuta pe vremea comunismului, dupa o pauza de peste 15 ani! Daca Popescu si Dragnea au fost inchisi, niste interlopi si multi alti indivizi periculosi ne sfideaza si vor trai linistiti, in libertate si in huzur! Asta-i justitie, cum bine se intreba si Duckadam? Cand vine vorba despre abuzurile din sanatate, aveti tot dreptul sa demascati tot ce n-a fost si nu este in regula, succes! O.

Vali  •  7 iulie 2019, 18:07

Tolontan, in țara asta au dispărut 300 și ceva de vapoare! Dacă le pui unul in fata altuia, de la tine plecând, mergi pe vapoare pana la Constanta, astea.s chestii serioase

Ervin  •  8 iulie 2019, 12:46

In Oradea este una din cele mai puternice rețele de devalizat ban public, spitale, universități, poziții în administrație , etc.... In aceste rețele își dau mâna politicieni, persoane private potenti financiar , personalitati cu rang inalt din universități ,procurori,judecători, polițiști etc Si funcționează totul perfect..... Uitati-va la evoluția personajelor publice provenite din fieful oradean in ultimii 20 de ani.... Avem nevoie de #disparitiapsdpcr Avem nevoie de #disparitiapnlpcr Avem nevoie de #disparitiacomunistilor Altfel România o sa mai bată pasul pe loc încă 30 de ani #fărăinca30anidepcr

Helen Dreyfus  •  8 iulie 2019, 20:35

Domne blogare justitiare Tolontane, gata cu maruntisurile ca avem treaba. S-a intors Diaspora costaricana si e pusa pe reforme. Rog mare manifestatie cu lasere frumoase si libere *** Hai succesuri si la mai mare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

robert  •  9 iulie 2019, 14:48

aceasta poveste cu "consilierii" este tipic romaneasca. Nu stiu cum e prin alte zari, dar mi se pare normal ca acest "job" PLATIT DIN BANI PUBLICI sa presupuna doua conditii: 1 - sa existe o competenta clara ( diplome universitare de marca si nu doar foi goale si 2. un concurs public. Pentru ca e normal sa fie u acces public la acesi bani. Noi descoperim zilnic ca undeva cineva se capseaza la bani publici si face mai nimic (sta la telfon saupe whatsap!!!) sau NIMIC dar umfla mii de lei anual si apoi are un CV blindat cu statutul de consilier sau mai stiu eu ce inginerie de denumire. Daca nu se vor da pedepse grele pentru cotcariile astea nu o sa taiem capul hydrei. Nu trebuie gandit ca "ce? aia e suma ? 78000 lei?". Trebuie sa apreciem doar fapta grava de a se drena niste bani intr-o anumita directie. Daca nu e respect pentru un job si pentru banul public ajungem mai rau. Tot mai rau. Tinerii pleaca pentru ca nu mai cred ca se poate primi un job public decent in aceasta tara, bazat pe meritocratie. Fara concurs public si serios, pentru toate aceste joburi de consilieri, nu vom scapa de probleme. Un profesor munceste pentru 25-30000 lei pe an Si e haituit tot anul: sedinte, birocratie, planuri, inspectii, asistente, condica etc. Consilerul primeste bani grei pentru ca vorbeste la telefon? char asta e ce ar trebui sa inghitim?

aciduzzo  •  10 iulie 2019, 14:35

Pai......parca pentru angajari fictive se da puscarie.......sau e ca-n cantecul lui Andries..... ,, pentru pojar sunt cam mare...........pentru pneumonie sunt cam mic....si-apoi....pentru pneumonie....se da puscarie????''

Xstelu  •  10 iulie 2019, 22:41

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Helen Rooster  •  11 iulie 2019, 0:16

Ce faci monser? Tot nimica? S-a intors Doamna Presedinte din Exil si matale nimica, nimica? Asa ceva? Ce astepti? Invitatie speciala? Pune mana pe tastatura si compune un omagiu viitoarei sefe a Procuraturii UE si succesurilor ei intre care Gala Bute e al mai ortoman. Hai ca n-am ce citi pe vece.

Comentează