Ziua când am regretat că nu am încercat la TVR

Momentul cu “fetele virgine” din emisiunea “Viața Satului” ne-a adus în Evul Mediu

miercuri, 17 iulie 2019, 2:08

“Dacă e nevoie de un sat ca să educi un copil, e nevoie de un sat și ca să-l abuzezi”, îi spune jurnalistului, la un prânz pe fugă,  avocatul armean din “Spotlight”.

Și e nevoie de o televiziune, de TVR în cazul României, ca să abuzezi femeile.

Începând de duminică, 14 iulie 2019, televiziunea publică a ieșit din epoca decăderii și a intrat într-o fază agresivă, de stigmatizare a cetățenilor. De acum, ne privește pe toți. Dacă vom întoarce capul, suntem complici la abuz.

În emisiunea “Viața Satului”, un patron de vinuri a spus, sub privirile înțelegătoare ale realizatorului TV Viorel Popescu, că la el la podgorie doar fetele virgine pot să zdrobească strugurii. Altfel, vinul iese amar. Patronul a arătat certificatele de virginitate spre cameră, iar ziaristul Viorel Popescu a aprobat din cap.

Viorel Popescu este cel care l-a invitat de două ori pe Liviu Dragnea la ”Viața Satului”.

Am văzut și revăzut secvența cu ”fetele virgine”, un moment remarcat de jurnalista Dora Constantinovici. Nu voi dezvălui nici un secret, căci o să evit detaliile de timp, spațiu și personaje, dar e prima oară când regret că nu am acceptat propunerea de a merge, nu singur, ci alături de o echipă, în fața Parlamentului pentru a-i convinge pe aleși că TVR merită o soartă mai bună.

Am refuzat din mai multe motive. M-am gândit că mandatul s-ar fi terminat, probabil, după nici un an. Ce regim politic ar rezista dacă ai deplasa o cameră și un reporter în fața sediului SRI, ca să-l convingi pe director să dea un interviu publicului care îl plătește și căruia nu i-a declarat nimic de ani buni?

Dacă faci asta zi de zi, cum vor reacționa Florian Coldea sau Eduard Hellvig, că doar n-or să tragă în tine cu lunetiștii! Și cum ar fi dacă nu trei, nu 10, ci 100 de reporteri ar munci la investigații jurnalistice sub sigla TVR, în toată țara? În fiecare zi ai putea arăta oamenilor banii risipiți, cazuri de corupție, dar și tendințele societății, iar publicul ar ieși întărit prin cunoașterea faptelor. Probabil însă că nimeni, fie de la Putere, fie din Opoziție, n-ar suporta acest lucru.

În ultimul număr din “Dilema Veche”, Cristian Delcea, jurnalist la Recorder, povestește cum s-au gândit să facă în viitor un soi de caravană a subiectelor, stabilindu-se dintr-un județ în altul.

Păi o avem! Și nu e un bivuac de vreme de iarnă, ea are sedii, terenuri și clădiri pretutindeni. O plătim cu mai mult de 100 de milioane de euro pe an, are 2.000 de angajați și se regăsește în fiecare județ al României. Doar că nu e incomodă pentru autoritățile locale și centrale, nu pune întrebări politicienilor, ci abuzează femeile, declasându-le pe toate dacă nu sunt virgine. Se numește TVR.

Te uiți la momentul de Ev Mediu de la “Viața Satului” și te gândești dacă nu cumva greșim. Câteva luni dacă am fi rezistat înainte să ne zboare, tot am fi adus și lăsat la TVR niște oameni care iubesc meseria asta, în loc de propagandiștii care ne calcă în picioare de zeci de ani, dansând pe noi ca pe boabele coapte de struguri.

Comentarii (48)Adaugă comentariu

Doru  •  17 iulie 2019, 14:30

De ev mediu este si plugusorul, sorcova, ciocnitul oualor de paste. Puritanii mascati au un subiect steril pentru cateva zile.

E.K.  •  17 iulie 2019, 14:55

Era o firmă proprietate privată? Era. Putea putea angajatorul condiții liber acceptate de fete? Putea. A suferit cineva? Nu. Deci? Care-i problema? A exagerat patronul cu acest act de fanfaron? A exagerat. Dar de aici și până la a face din țânțar armăsar e cale cât până la radiațiile din Piața Victoriei...

Cătălin Tolontan  •  17 iulie 2019, 14:56

@E.K.: nu, nu putea. Nu poti angaja femeile doar daca sunt virgine dupa cum nu pot angaja barbatii doar daca sunt virgini. Se numeste discriminare.

aciduzzo  •  17 iulie 2019, 15:11

Daca as fi primar in vreo cine stie ce comuna cu mare faima viticola, din care sa rezulte ani si ani la rand vinuri care mai de care medaliate pe la tot felul de concursuri interne si internationale..............in contrapartida cu distinsul primar din articolul tau maestre Tolontan, stii ce as face?? As suna cateva ,, folcloriste'' de pe site-urile de escorte, le-as oferi niste sume de bani apreciabile , ca tot au primarii pe mana saci fara fund plini cu bani publici si le-as pune p-alea sa storceasca strugurii cu piciorele lor luuuungi si bine articulate!!!!!!! Tare curios as fi dupa ....sa vad daca ar iesi vinul amar!!!!!!!!!!! Ca deh.....vulpea daca n-ajunge la struguri, zice ca e acri!!!!!!.............Ce mascarada de emisiune!! Ce mascarada!!

Romil  •  17 iulie 2019, 15:13

Orice om ÎNȚELEPT și de BUNĂ CREDINȚĂ va găsi acest articol manipulator și de rea credință, abuzând chiar împotriva femeilor. Dar reclama aia în care se afirmă că zilnic 170 de femei fac avort și sunt îndemnate femeile să se protejeze folosind anticoncepționale (de fapt tot niște abortive la nivel mai precoce) nu abuzează femeile care vor să aibă copii ??? Chiar nu mai am cuvinte, este strigător la Cer să spui răului bine și binelui rău !!!

Maxentiu  •  17 iulie 2019, 15:38

Era o vreme cînd aveam o impresie bună despre dl. Tolontan, pe care îl consideram un jurnalist independent și vertical. Dar după ce am văzut ce-a făcut din Libertatea, am fost foarte dezamăgit de el. Din punctul meu de vedere, a preluat un tabloid de proastă calitate pe care l-a transformat într-un instrument de propagandă sexo-marxistă. Puținele anchete și reportaje de calitate sînt eclipsate de materialele vădit propagandistice ale colaboratorilor (și mai ales ale colaboratoarelor) *** și promovate acum asiduu de dl. Tolontan ca „lideri de opinie”. Privind la ce-a făcut în doar cîteva luni din Libertatea, mă îngrozesc la gîndul că TVR ar fi putut încăpea pe mîna lui. Un tip care le cere angajatelor dovada că sînt virgine e de „Evul Mediu”? Posibil. Discutabil. De comparat cu testele anti-drog la care unele companii americane își supun, cu forța, angajații. Dar dacă progresul e reprezentat de glorificarea Antonellei, „lucrătoarea sexuală transgender”, și a ideologiei din spatele ei, atunci prefer să rămîn in Evul Mediu alături de TVR decît să mărșăluiesc cu mîndrie gay alături de dl. Tolontan spre Minunata Lume Nouă.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Pentru Romil  •  17 iulie 2019, 15:40

Esti pe langa - reclama la pastile anti-coneptionale e adresata femeilor care vor sa se distreze fara prezervativ si fara a avea dupa aceea un plod pe cap. Fugi de aici cu ideile tale incuiate.

VLAD  •  17 iulie 2019, 15:41

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

stelian  •  17 iulie 2019, 15:41

e acceasi treaba ca pumnul expediat de prodanca si incasat de alexa. face vizualizari doar pentru ca uimeste prin prostie, prin declasare umana.... iar managerul din tvr speculeaza ....dupa standardele audientei e un castig dupa standardele morale e inuman....fiecare ce alege

Alex  •  17 iulie 2019, 15:51

Discriminare din parti - in cazul asta ar trebui sa faca scandal si barbatii virgini care se indentifica sexual a fi femei, ca nu sunt lasati sa calce strugurii la firma domnului respectiv. Ar trebui un ciung sa faca scandal ca nu il lasa sa conduci avioane de lupta pentru ca nu are trupul complet.

Andrei F  •  17 iulie 2019, 16:11

Si articolul asta este din ciclul sa radem ( de) cu Tolontan!!!! Bine Tolontane ca te- ai gasit sa te iei de un privat ca cica ala trage Romania in jos?!?!? TVR in ecuatia asta ce treaba are? Trebuia sa cenzureze cumva? Pai voi il cenzurati ma pe Becali cand scoate nestemate despre femei ...???Dar Tolontane ai fost mandru cand s- a dat recent decizia ca in tarisoara nu mai conteaza meritocratia daca ai norocul sa te numeasca un politician- cazul Kovesi???Nu era asta subiect pentru tine???Si te plangi de SRI ma???!!! Tare ma,tare!!! Pai cine numeste si domneste ma peste SRI???Meritocratia cumva...???Ne spuneti ca daca erai sef TVR ai fi impanzit tara cu echipe...Lasa Tolontane ca ai fost sef la GSP si acum la Libertatea...Se vede!!! Ai vorbit doar de primari PSD!!!! Ai vorbit doar dspre Dragnea!!!Ca judete te- a preocipat doar Teleormanul cu porcii lui Dragnea Jr.,stadioanele din Teleorman,copilul lui Dancila si desigur de ce au facut pesedistii la Bucuresti dar si asta pana cand Firea s- a opus lui Dragnea...Deci...tu nu te vezi???Stim ce ai fi facut la TVR...

Marius  •  17 iulie 2019, 16:55

TVR nu face decat sa reflecte aceleasi valori pe care din pacate le poti usor regasi in comentariile primite aici si in general in ce se comenteaza pe forumurile romanesti. Se poate ridica argumentul ca datoria televiziunii publice ar fi nu doar sa reflecte, ci si sa educe, dar senzatia mea e ca educatia nu este printre prioritatile statului roman in prezent, asa cum nu mai este de zeci de ani. La cat dispret a semanat propaganda anti-bugetara printre semenii nostri, as fi dispus sa pariez ca vom fi prima tara europeana care va renunta cu totul la conceptul de televiziune publica. Astfel de programe "de calitate" ca cel remarcat de tine nu fac decat sa paveze acest drum.

Cristi  •  17 iulie 2019, 16:57

@Catalin Tolontan, @E.K. Nu e chiar asa, domnule Tolontan. Este discriminare pentru o slujba care nu cere aceasta calificare. Incercati sa ganditi cu aceeasi minte putina pe care o are angajatorul. Acesta munca exista tocmai pentru ca este nevoie de o anumita calificare (si sunt absolut de acord ca este total aiuritor), dar din punctul de vedere al acelui om, fara aceasta calificare, aceasta munca nu exista. In acelasi mod, o persoana de culoare care nu primeste rolul lui Stalin intr-un film poate sa se planga de discrimare. Domnul patron de la vie este o persoana particulara care are angajeaza pe cine vrea el, in functie de cerinta slujbei (si repet, cu toate ca idea este complet nefondata), cerinta pe care chiar el insusi o declara importanta. Desi omul are dreptate (legal), ideea este complet stupida.

ticbis  •  17 iulie 2019, 17:19

Citind comentariile, am senzatia ca traiesc intr-o tara din lumea a treia; intr-o tara in care orice patron ar avea dreptul sa angajeze numai virgine, verificate personal la clinica si cu certificat de autenticitate eliberat de medic... Bai, voi chiar sunteti reali? Chiar existati??? Intamplator, am vizionat live emisiunea cu pricina la "Viata Satului", difuzata pe TVR2. Marturisesc ca am ramas consternat de declaratiile acelui personaj, care, poate lumea nu cunoaste, a fost nici mai mult si nici mai putin decat Secretar de Stat in Ministerul Agriculturii! Am avut senzatia ca m-am intors in timp, in evul mediu: personajul povestea ca a SOLICITAT virgine din sat pentru treaba cu zdrobitul strugurilor de pe mosia lui, ca sa respecte traditia, sa nu-i iasa vinul acru; ca s-au prezentat la casting 40 de "fecioare", din care a ales 20 pe care le-a dus la control ginecologic, ca sa fie sigur; si ca din astea numai 6 au obtinut certificat de virginitate de la medic!!!:))) Ca sa ne asigure ca treaba asta e serioasa si reala, individul ala a aratat spre camera si dosarul pe care-l avea la el, cu certificatele de virginitate ale acelor fete... Asa cevaaa...!?! Mi s-a facut o sila de-mi venea sa vomit; am inchis televizorul ca ma luase greata... Acuma, ma intreb in ce hal le-a putut compromite pe cele dovedite ca nu erau neprihanite, in ochii comunitatii locale, ai familiilor lor, ai vecinilor si ai intregului sat? Ma intreb, cata rusine vor indura aceste fete, stigmatizate pe viata de nebunia perversa din capul acestui patron, care le-a expus public virginitatea ca intr-un insectar, ca la targul de vite sau ca la bordel??? Personal, cred ca se impun de urgenta cateva masuri de bun-simt, in spiritul si litera legilor aflate in vigoare: 1. Amendarea TVR2 si a realizatorului emisiunii de catre CNA, cu sanctiunea maxima; 2. Amendarea TVR2, a realizatorului emisiunii si a invitatului emisiunii de catre CNCD, cu sanctiunea maxima; 3. Autosesizarea parchetului si punerea sub acuzare a individului, pentru infractiunile de ultraj si imixtiune in viata privata a persoanelor, pentru dezvaluirea publica a datelor medicale cu caracter personal, pentru abuz de functie si discriminare, pentru lezarea demnitatii umane. Altfel, daca individul asta nu va fi sanctionat de catre societate si de catre lege, maine ne va anunta ca, potrivit datinilor, mosierul tinutului are dreptul sa dezvirgineze orice fecioara din sat in noaptea nuntii ei... ca asa era cutuma pe vremea lui, n-asa???:))) Aoleooo... in ce Romanie traim...?!:)

Romil  •  17 iulie 2019, 17:22

"Cătălin Tolontan • 17 iulie 2019, 14:56 @E.K.: nu, nu putea. Nu poti angaja femeile doar daca sunt virgine dupa cum nu pot angaja barbatii doar daca sunt virgini. Se numeste discriminare." Dom'le, fie că-ți place, fie că nu-ți place, omul este LIBER să aleagă pe cine angajează ... Pe principiul d-tale ("se numește discriminare"), omul ar trebui să angajeze și femei care nu se pricep, nu au pregătirea necesară, nu au studiile necesare ș.a.m.d. Nu-ți dai seama că ești absurd ??? Păi, atunci de ce sunt angajate ca stewardese DOAR femeile frumoase ??? AUD ??? La fel și în cazul femeilor top-model ... Acolo NU mai este discriminare ??? Nu sunt discriminate femeile care sunt mai puțin frumoase ??? Și nu sunt doar discriminate, ci sunt chiar jignite. FECIORIA, VIRGINITATEA este o VIRTUTE care arată cât de virtuoase sunt respectivele femei. Frumusețea este un dar cu care cineva se naște, dar fără a avea vreun merit pentru că a primit acest dar. Deci ??? Cum este cu discriminarea ??? Eu zic să mai cugeți... Cât despre evul mediu , n-aș crede că ești mai genial decât Eminescu, care vorbea foarte frumos în Epigonii despre moștenirea lăsată de înaintașii săi din evul mediu în comparație cu epigonii contemporani lui. Cel mult un epigon al zilelor noastre...Sine ira et studio...

Andrei F  •  17 iulie 2019, 17:35

@ticbis • 17 iulie 2019, 17:19 Faci arta din ridicol baiete!!!!Vorbesti de fete care au au sa sufere toata viata pentru ca...Pentru ce ...?Ca au vrut sa participe la o actiune a unui privat?Cumva era vorba de fete luate cu forta?Nu !!!Cu forta a fost luata Sorina ,o fetita de care tu si Tolontan nu plangeti si ea chiar a fost abuzata de cineva care trebuia sa o apere....Fetele acelea si-au asumat consecintele cand au vrut sa participe la actiunea acelui privat...Este mai curand ca la Manastirea Frasinei,Muntele Athos...Femeile nu au voie...

Xstelu  •  17 iulie 2019, 18:02

Andrei F. Maah fosila comunisti, mah pesedeu feroce, tu tot nu te lasi??? Bolshevikule, afla ca dragnea si pesedeii au murit demult! Lasa-l pe Tolontan in pace, ca stie el ce scrie, si o face bine! Bine de tot. Bolsevic de rit nou nu te slaghesc mah. ***!ce crezi ca prin scriitura ta lesioasa de inspiratie Bolsevic faci prozeliti? Nu maahh, nu esti un lider de opinie, la textuletele tale vadit otravita achieseaza unul, doi nauci cu mintea dusa ca tine. Acestea find zise, ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cosmo  •  17 iulie 2019, 18:04

Discriminarea vieții... ***, Tolo.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ticbis  •  17 iulie 2019, 18:32

@Romil; @Andrei F: Bai tovarasi, voi n-ati inteles nimic din toata povestea asta; nu ca m-ar mira...:) Bre, fiecare job din lume presupune cerinte si calitati specifice acestuia, pe care candidatii pretendenti trebuie sa le indeplineasca. Pe un post de medic nu poti aplica decat daca ai studiile si practica corespunzatoare; pe un post de profesor nu poti aplica decat daca ai diploma universitara de baza; pe un post de stewardesa nu poti aplica decat daca, pe langa pregatirea specifica, corespunzi si din punct de vedere fizic si estetic, la fel pentru "postul" de miss sau alte asemenea in care aspectul fizic reprezinta criteriu absolut normal si specific activitatii. Aici e vorba de altceva: de zdrobitul strugurilor cu talpile picioarelor!!! Acuma, daca in mintea voastra, pentru jobul asta e nevoie de virgine cu certificat medical, sunteti dusi cu pluta! Cel mult, as putea intelege sa existe control medical si analize care sa ateste ca femeile respective n-au boli de piele, n-au micoze, paraziti, ciuperci sau leziuni infectioase ale picioarelor, in niciun caz daca sunt virgine sau nu, pentru ca aspectul asta n-are nicio legatura cu jobul in discutie!!! In Statele Unite, pentru o asemenea discriminare, patronul asta ar fi fost condamnat la multi ani de puscarie iar firma lui ar fi fost inchisa definitiv. Acolo, in State, daca cauti angajati sa-ti zdrobeasca cu picioarele strugurii de pe mosie, ramai fara afacere daca refuzi femeile de culoare, de origine hispanica sau asiatica, indiferent de varsta, doar pe motiv ca nu sunt virgine!!! Intelegi ce zic???

Fane  •  17 iulie 2019, 18:44

Această revoltă puritana de tip "politcally correct "ce susține în cea mai mare parte anormalitati și distruge normalul, ar fi poate credibilă dacă ar lua aceiași atitudine și față de posturile comerciale care promovează cu abnegație toată pleava cică a VIP-urilor de la subsolul unei societăți în degradare continuă rapidă. Așa hai să ne aflăm în treabă și să mai dăm cu barosul în cineva. Cei care oripilează o pot face în continuare că majoritatea imensă nu știe ce e educația, cu atât mai puțin bunul simț.

Andrei F  •  17 iulie 2019, 19:18

@ ticbis Am sa- ti explic si eu dar cu o comparatie de a ta...Subiectul ( articolului) este ridicol la fel cum dumneata ai concura la concursul de mis si ai crede ca nu ai castigat deoarece esti discriminat pentru ca esti barbat si nu pentru ca doamnele participante te intrec sigur in frumusete!!!Aici nu este vorba decat de traditie...Desigur ca la inteligenta ta consideri ca romanii( si nu numai ei) au baut vinul doar in complexe cu tehnologie omologata(STAS)...Afla ca te tragi dintr- un neam care de milenii asa facea vinul!!!Patronul a cerut conform traditiei fete desigur nu pentru traditie ci pentru marketing...Daca niste doamne au crezut ca pot incalca cerinta nu inseamna ca au fost batjocorite ci doar ca doamnele au vrut un consult medical gratuit...Repet ,cine le- a obligat sa participe la asa ceva????Te plangi ca ar fi ajuns de rasul satului...Cand si de ce???Se compara cu ce a patit Sorina??? Sorina este un copil care trebuie aparat si moralisti ca voi nu au timp si de asa ceva...Continuati si ingropati subiectul cu stupizenii ca cea de fata...

Cristi  •  17 iulie 2019, 19:46

@ticbis: Inteleg emotia ta, si trebuie sa recunosc ca si eu am simtit ceva similar. Dar nu ar trebui sa te lasi condus de sentimente atunci cand judeci un caz de discriminare, pentru ca, pana la urma, este o lege, nu o impresie. Prima intrebare pe care trebuie sa o pui este: "Oare acest angajator a incalcat legea discriminarii?" si vei vedea ca, asa cum spune textul legii, nu e nimic ilegal. Este ceva complet idiotic, dar nu ilegal. In acest caz, nu ii poti restrange libertatea persoanei in cauza sa angajeze pe cineva pe anumite criterii (oricat de aberante ar fi ele) si nici libertatea celor care vor sa se angajeze pe acele criterii. Daca el ar fi spus ca vrea sa angajeze pe oricine, dar apoi angaja numai virgine, aici ar fi fost o problema, dar criteriile lui de angajare sunt exact doua: femei + virgine. Dezgustator, dar nu ilegal. Si asta pentru ca "dezgustator" este subiectiv; pentru mine si pentru tine este evident ca este asa, dar pentru altii, nu este la fel de clar. Intelegi cum vine chestia? Apropo, legea muncii, Art 18 (2) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor alin. (1) lit. a) locurile de munca in care, datorita naturii sau conditiilor particulare de prestare a muncii, prevazute de lege, particularitatile de sex sunt determinante. https://legislatiamuncii.manager.ro/a/6128/ordine-interioara-discriminarea-la-locul-de-munca.html

ticbis  •  17 iulie 2019, 20:49

@Cristi: Imi cer scuze, dar bati campii! Atata timp cat imi citezi articolul din lege ("locurile de munca in care, datorita naturii sau conditiilor particulare de prestare a muncii, prevazute de lege, particularitatile de sex sunt determinante"), asociindu-l cu jobul de strivit strugurii in picioare, orice alta discutie e de prisos. Articolul asta explica exact cazurile pe care le-am explicat in comentariul anterior: stewardese, modele, miss, etc. Daca in mintea ta crezi ca un astfel de job se inscrie pe legea la care te referi, daca ai impresia ca storcitul strugurilor in picioare reprezinta o activitate de natura particulara de prestare a muncii, prevazuta de lege, in care particularitatile de sex sunt determinante, inseamna ori ca eu mi-am pierdut mintile, ori ca tu esti dus cu pluta!:))) Intelege, a pretinde certificat de virginitate femeilor pentru a-ti zdrobi strugurii in picioare, NU se inscrie in nicio lege din lume; nici juridica, nici sociala si nici morala! Mai mult, a proceda in acest fel reprezinta evident o discriminare condamnabila penal si moral in toata lumea civilizata! Altfel, e treaba ta si atata poti tu; lui Andrei F e inutil sa-i raspund, ca e degeaba, omul fiind setat pe fixatii penibile.

Amedeo Nazarry  •  17 iulie 2019, 20:58

Dl Tolontan, dar discriminare nu e sa amendezi o echipă cu 950 000 000 lei vechi pentru ca a împrumutat legal o altă echipă ? Discriminare nu a fost si cand firma Cotnari care e sponsor si la cfr cluj si la poli iasi a spus că premiază pe poli iasi daca bate pe Fcsb in ultima etapa din sezonul play off 2017- 2018 in Liga 1?

Danut Munteanu  •  17 iulie 2019, 21:59

Domnule Tolontan, cu tot respectul pt dvs si curajul dvs dovedit cu prilejul diverselor investigatii de-a lungul timpului, permiteti-mi sa va intreb ceva. De de consoderati dvs ca a angaja fete virgine este vreo forma de discriminare ? Sunt inginer de industrie alimentara, am refuzat intr-un anumit moment al vietii profesionale un job la una din marile podgorii ale Romaniei, nu sunt vreun exaltat, pretind ca as cunoaste destula vinificatie si microbiologie incat sa iau in deradere amareala vinului corelata cu virginitatea celor care zdrobesc ( tescuiesc ) strugurii, ok. Dar DE CE considerati dvs ca virginitatea NU POATE FI o cerinta legitima a unui angajator ? De ce doar studiile sau cunoasterea limbii materne ar conta si...asta nu ? Oare castingurile pt diversele roluri in reclame nu cer o anumita fizionomie ? Pur si simplu este o alegere personala : ESTE OFERTA MEA de job pt tine, draga Candidat. Este FIX DREPTUL TAU sa ignori oferta mea, sau sa te supui conditiilor MELE, pt a primi jobul pe care EU ti-l ofer. Nu il vrei ? Perfect, nu e nicio suparare... Insa cine are, domnule Tolontan DREPTUL de a decide CE E ETIC ( a se citi “ Procustian “ ) si ce nu, PE BANII MEI, drept cel care ofera un job in mediul PRIVAT ?

Adrian  •  17 iulie 2019, 22:09

La origine, orice obicei s-ar putea sa aiba o explicatie practica. Cred ca inainte de epoca moderna, erau preferate fetele virgine numai pentru ca de alea erau siguri ca nu or fi avut vreo boala venerica. Deci o fi fost un motiv ... sanitar. In ziua de azi e pacat sa nu gandesti. Ca si in alte domenii, puteau sa puna conditia ca cei ce vin sa fie vaccinati, fara vreo boala transmisibila, cu certificat de la medic. Eu in locul lor as fi folosit prese de zdrobit care sunt si mai igienice decat oamenii. Tatal si bunicii mei foloseau prese acum 50 ani si mai bine pentru vinul ce il faceau pentru ei.

ticbis  •  17 iulie 2019, 23:08

@Danut Munteanu: Se pare ca n-ai inteles nimic! Desigur, e dreptul tau ca patron sa angajezi pe cine vrei tu, conform pretentiilor tale, cu o singura conditie: SA RESPECTI LEGEA! Daca faci discriminari de rasa, de etnie, de sex sau de religie, incalci legea si esti pasibil de dosar penal. PUNCT. Daca tu ai impresia ca vreun patron din lumea civilizata, din Europa de Vest sau din America are dreptul sa puna afis in poarta firmei: "angajam numai albi, exclus persoane de culoare" sau "angajam exclusiv fete virgine", te inseli amarnic. Nu numai ca patronul ala isi va da foc la afacere, dar va fi si dat in judecata de mii de organizatii civice si va plati milioane de dolari despagubiri, pentru culpa de discriminare. Daca nici in anul de gratie 2019 n-ai inteles chestia asta, nu dau doi bani nici pe firma ta si nici pe ce fel de patron esti... ca e clar!!!

Mihai Coman  •  17 iulie 2019, 23:38

Stau si eu si ma intreb..... Oare fetele alea zdrobesc struguri cu **CENZURAT**, de e asa important sa fie virgine?

Lup  •  17 iulie 2019, 23:42

Articole de genul ăsta conduc la radicalizarea unor oameni normali. Antena 3 fără nicio nuanță.

di livio  •  17 iulie 2019, 23:44

digi 24, unii îi zic digi sri...o fi, nu știu...da au o campanie...campania digi24 România nebunului simț...te bagi, îi ajuți?...eventual cu Libertatea și Ringier...sau și voi vă aruncați chiștoacele pă uliță...sau și Libertatea face parte din nebunu simț

Florin  •  17 iulie 2019, 23:50

Sunt dezamagit. Traiam cu impresia ca autorul are un dram de inteligenta. Chiar nu pricepi ca este o chestie pentru vanzare? Si in Italia sunt podgorii unde de secole strugurii sunt zdrobiti de fecioare. Prin "certificate" se accentua o nuanta a legendei, atat. Dar cand se cere cazier judiciar nu-i discriminare? Ori cand se pretinde aspect fizic placut (insotitoare de bord, prezentatoare TV, etc), cand cocosatul sau ciungul nu poate poate fi angajat ca balerin/dansator, cand se impune o inaltime minima, astea nu sunt discriminari? Preot nu este uns decat cel casatorit , in Biserica Noastra. Cum de nu te scandalizeaza "obscurantismul" asta?

??????  •  18 iulie 2019, 0:37

Opinați că dacă Gheorghe Becali ar cumpăra trofeele Simonei Halep, pentru a le include în palmaresul FCSB, nu ar mai apărea litigii precum cel în care se judecă cu Tărpan și cu CSA Steaua, trofeele Simonei Halep fiind proprietate privată, ?

??????  •  18 iulie 2019, 1:17

Opinați că Gheorghe Becali ar putea să câștiige și dumnealui trofeul Wimbledon la fotbal, cu FCSB, păi ar face englezii pentru dumnealui așa ceva că ar fi zis că vrea să cumpere și echipă englezească de fotbal, cu ceva vreme în urmă, ? Remarcați și faptul că englezii nu au Wimbledon la fotbal, ?

Cristi  •  18 iulie 2019, 2:29

@ticbis: Nu cred ca ai inteles argumentatia mea. Nu eu sunt dus cu pluta, ci tipul ala care insista ca jobul asta trebuie facut numai de femei virgine... Eu personal sunt de acord cu tine ca este o discriminare, dar nu e o munca pe care o platesc eu, o plateste ala. Intelegi ce spun, el vrea sa plateasca pe cineva specific. Este o discriminare, in acelasi fel in care este o discriminare orice alegere pe care o faci pe banii tai. Filmele pe care le vezi, telefoanele pe care le cumperi, sunt pe banii tai. Te lasi in continuare dominat de emotie, si nu intelegi ca in orice tara democrata orice om are dreptul sa fie *** pe banii lui, atata vreme cat cineva e de acord sa ii ia banii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

??????  •  18 iulie 2019, 7:45

Deci, dacă Gheorghe Becali dorește un Wimbledon la fotbal va trebui să-și cumpere unul la tenis, dacă vor fi scoase la vânzare, până vor organiza, dacă vor organiza, englezii, Wimbledon și pentru fotbal, ?

Mihaela  •  18 iulie 2019, 7:52

Poftiti de cumparati vin de la crama Viisoara din struguri calcati in picioare de virgine! Foarte gustos! Pentru propasirea tovarasului Albu, fost secretar de stat la Agricultura...

Gabi  •  18 iulie 2019, 7:57

Total de acord cu articolul. Foarte corect. In aceasi nota, sper sa vedem si un articol despre violenta femeiilor asupra barbatiilor. O tara civilazata ar trebui sa condamne gestul acelei femei la stadion si nu sa fie promovata pe la diverse canale cu explicatii de genul ea este asa mai vulcanica. Va imaginati daca barbatul din acele imagini ar fi fost el mai vulcanic si o lovea. Cum ar fi reactionat media atunci? Aceste aunt momente in care jurnalistii au oportunitatea sa educe, sa intareasca modele civice si sanatoase. Daca astea nu sunt adresate din fasa, atunci in memoria colectiva descriminarea si violenta devin normalitate. Trist pentru cei ce traiesc acolo.

CCC GGG  •  18 iulie 2019, 9:17

Buna ziua, cu parere de rau, domnule Tolo, esti gresit informat. Cunosc foarte bine crama domnului Albu , si pe toti cei ce lucreaza acolo. Speta de care vorbesti dumneata, si anume ca domul Albu angajeaza doar fete virgine pentru a-i storci strugurii, este partial adevarata. Se intampla doar la Festivalul Vinului, de la Ovidiu, toamna. Este mult spus ca angajeaza doar fete virgini, totul se rezuma la nivel de MARKETING, pentru 2-3 zile, asa de fantezie. Crama in sine si procesul de vinificatie, de la Viisoara sunt printre cele mai moderne si tehnologizate din Romania. Omul chiar face treaba, chiar munceste pamantul si chiar hraneste cateva guri, in comparatie cu tine care nu faci nimic altceva decat sa inventezi tot felul de cancanuri. Ceva pozitiv cand putem si noi citi de la tine? SFAT: Cand faci un articol, documenteaza-te mai mult!

Cătălin Tolontan  •  18 iulie 2019, 9:18

@CCC GGG: articolul se bazeaza pe declaratiile patronului facute la TVR. Daca dvs intelegeti prezentarea discriminatorie a femeile drept marketing, noi, la Libertatea, intelegem altceva.

me  •  18 iulie 2019, 9:56

Din start chestia asta cu certificatele de virginitate este o prostie cu care numai cineva de nivelul acestui patron ar putea sa se laude: daca fetele si-au pierdut virginitatea dupa ce si-au scos acele certificate, ce se intampla, iese vinul amar?! Sper sa nu ii vina ideea sa le verifice personal inainte de fiecare sedinta de zdrobire a strugurilor.

??????  •  18 iulie 2019, 12:20

Despre arbitraje, folcloriste și "retrageri" , ? @"Cichitita" Mureșan de la Cluj, ABBA, ABBA, după ce "Albano, Albano !", la CFR, s-a mutat și la Hermannstadt să "Burleanu , Burleanu , Romina Power, "Felicita !", ?

Andrei F  •  18 iulie 2019, 14:43

@Cătălin Tolontan • 18 iulie 2019, 9:18 Vai ,vai...Libertatea a trecut de la Fata de la pagina 5 la barfe despre cine este iubitul Simonei Halep...Cica...,,machedonul miliardar despre care se spune că se iubește cu Simona Halep ,,....Asta da dovada de prezentare nedisciminatorie ,,a femeile,,...Vioi sunteti ma elita????

Romil  •  18 iulie 2019, 15:36

https://www.capital.ro/veste-proasta-pentru-romance-ordinul-a-fost-publicat-in-monitorul-oficial-multe-dintre-ele-nu-se-vor-mai-putea-angaja.html O fi și asta tot vreo discriminare ??? Sincer, cu scuzele de rigoare, e grav că o asemenea elucubrație nu doare...căci dacă ar durea n-ai mai fi emis-o... Problema este însă alta, chestia asta cu discriminarea este o găselniță a celor "politically-correctness", pentru a putea scăpa de tot ceea este tradițional și a face loc globalizării. Desigur asta nu se numește discriminare, căci este este corectă politic... Slavă Domnului că nu suntem toți contaminați de morbul discriminării !!! ***... Dacă ar învia astăzi Maestrul Ioan Chirilă, ar muri din nou când ar vedea în ce hal a ajuns sărmana Gazetă...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

virginel  •  18 iulie 2019, 22:48

D-le Tolontan, mare noroc aveti ca nu e ilegal sa fii penibil...

Mamutul Acoperit  •  19 iulie 2019, 7:46

Tare de tot cum ai băgat și SRI în problema virginelor.

paul cristian stefanescu  •  23 iulie 2019, 13:24

Tolontane, esti un pic *** de la un timp, de la prea multa deontologeala. Nu poti dona sange daca ai baut alcool, ca nu e transfuzabil, nu te poti angaja la jandarmerie daca ai un metru cinzeci, ca te bat hastagii pasnico-rezistenti, nu poate o non-virgina sa zdrobeasca strugurii, ca iese vinul amar! Ce atata filosofie deontolontologica???? Esti oenolog sau deontolog?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

o femeie  •  29 iulie 2019, 17:55

Articolul ca articolul, dar o parte din comentarii tot la evul mediu ma trimit cu gandul. Ce e in neregula cu mine ca sunt singura femeie ce comentez aici? Grav acolo sunt cateva probleme: - televiziunea ca preia asa stire ( treaba lui nenea ala ca vrea anumite detalii in CV, dar nu promovati asa ceva ca fiind normal!! ) - prezentatorul care considera motiv de emisiune - toata echipa care a acceptat asemenea emisiune - individul respectiv care a fost secretar in minister si evident toti din jurul lui ...(dupa ce vazui pe Daea insa nu ma mai mira asta) Ca lucrurile rele sa se intample e suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic.

Radu  •  31 iulie 2019, 23:52

Faptul ca parerile negative care s-au adunat provin doar de la barbati este echivalentul legilor despre avort din Statele Unite inaintate si votate tot de ei.

Comentează