Ofițer din sistemul de urgență: ”Cei din dispeceratul integrat ISU aveau obligația să-și dea seama că e o problema cu 15 apeluri și doi oameni morți la aceeași adresă!”

Declarații ale șefului Ambulanței Timișoara: pentru că era un bloc de oameni săraci, nu li s-a părut anormal numărul de 15 apeluri venite pentru cel puțin 4 cazuri!

marți, 19 noiembrie 2019, 1:27

Un specialist cu funcție înaltă în sistemul de urgență explică ce s-a întâmplat la Timișoara și de ce autoritățile fug de răspundere.

”Cum funcționează sistemul de urgență? Cetățeanul sună la 112 și vorbește cu operatorul STS. I se face legătura la agenția responsabilă, în funcție de problemă: ambulanță, pompieri, jandarmi, poliție”, explică el.

„Ceea ce nu știe cetățeanul este că, după Colectiv, s-a stabilit o regulă: celelalte agenții sunt și ele pe fir, în așteptare, ca să-și ia informații. Dacă sesizează că nu le privește, închid. În acest caz, agenția principală a fost Ambulanța Timișoara, dar toți ceilalți au avut informații că se întâmplă ceva, pentru că au fost 10 apeluri în primele două zile, sâmbătă și duminică” Ofițer din sistemul de urgență

Toate aceste convorbiri au loc în dispeceratul ISU, care e integrat. În cazul Timișoarei, Ambulanța și pompierii se găsesc și fizic în același loc.

Șeful Ambulanței Timișoara, Iancu Leonida, a spus, citat de publicația Timiș Online, că numărul mare de apeluri nu l-a surprins deoarece astfel de cazuri sunt întâlnite în zone de la periferie, mai sărace.

„În unele blocuri, de nefamiliști, mai sărace, dacă ajungem, într-o zi suntem chemați de mai multe ori, deci nu ne miră acest lucru. E ca la țară, unde ne opresc oamenii pentru a interveni în mai multe cazuri” Iancu Leonida, șeful Ambulanței Timișoara

”Ce nu spune șeful Ambulanței e că exista, în dispeceratul ISU, un medic coordonator, de la UPU, care ar fi trebuit să sesizeze recurența cazurilor. Cu atâtea apeluri din același loc, putea fi o scurgere de gaz, o scurgere de amoniac de la un agent economic, cum a fost la Brașov, se întâmplă situații”, explică ofițerul din sistemul de urgență, contactat de Libertatea.

”Ofițerul de serviciu de la ISU și medicul coordonator ar fi trebuit să reacționeze, pentru că scurgerile de substanțe chimice sunt în atribuțiile ISU”, a mai spus ofițerul.

Comentează