Raed Arafat recunoaște că memoria sistemului unic de urgență se șterge cu fiecare dispecer intrat în tură!

Capacitatea umană de corelare a dispeceratului unic 112 n-a funcționat în cazul Timișoara. Iar una digitală, aflăm acum, nu există!

marți, 19 noiembrie 2019, 3:03

Sâmbătă, la ora 18, la 9 ore de la primul apel, dispeceratul ISU știa că din același bloc veniseră 6 apeluri urgente și muriseră doi copii și totuși nu au făcut legătura între evenimente! Raed Arafat: ”Au fost dispeceri diferiți, s-a schimbat tura”.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, Raed Arafat a spus că, așa cum e acum conceput sistemul, nu puteau să-și dea seama mai devreme ce se întâmplă în blocul din strada Miorița numărul 8, Timișoara.

În cadrul emisiunii, Raed Arafat a fost întrebat dacă în acest moment „dispecerii de astăzi știu ce au făcut dispecerii de ieri?”.

Din momentul în care s-a întâmplat în mai multe ture, între mai mulți dispeceri, nu au fost legate între ele. O să ascultăm apelurile să vedem ce a fostRaed Arafat

Pentru orice cetățean român, informația este una șocantă. E ca și cum memoria instituțională dispare la fiecare 8 ore și depinde de persoane, nu de sisteme, ceea ce este împotriva tuturor procedurilor sistemelor importante dintr-o țară.

Sub asaltul întrebărilor jurnaliștilor prezenți la Timișoara, presă locală și națională, autoritățile au continuat să spună că e normal să sesisezi pericolul pentru viața oamenilor din trei blocuri de locuit abia la 52 de ore de la primul apel la 112.

Sâmbătă la 9:20 fusese primul apel, iar la ora 18, tot sâmbătă, muriseră deja doi copii din apartamente diferite! Ca și Raed Arafat, atât cei de la ISU, cât și șeful Ambulanței, au continuat să spună că doar moartea celui de-al treilea om, luni dimineață, a făcut posibile legăturile.

E ca și cum moartea mamei de 29 de ani, care-și pierduse copilul, a fost necesară și nu evitabilă, dacă s-ar fi intervenit de sâmbătă după-amiază.

Și autoritățile mai au o problemă. La un moment dat ei i-au dus și pe tată și pe mamă la spital. Dar i-au trimis apoi acasă.

„Analizele au fost oarecum bune”, au spus ei, cu jumătate de gură, de la masa conferinței de presă.

Ce înseamnă ”oarecum bune”. Ce n-au văzut medicii cât intoxicația era deja instalată? Sau și la spital s-au schimbat turele? Cazul Timișoara e doar la început.

Comentează