Undă de șoc în sportul românesc: un raport aflat la ANAD arată că nu doar Corona, ci și alte sporturi și cluburi sunt suspecte! 

Dezvăluit recent de către Gazeta Sporturilor, cazul de dopaj al handbalistelor de la Corona Brașov nu e unic în România

joi, 5 decembrie 2019, 2:58

Agenția Națională Anti Doping a primit un raport, întocmit de o firmă de investigații care lucrează și pentru WADA, în care se arată legături dintre clinica IOMED Brașov și mai multe persoane din sport, nu doar handbaliste.

Până acum a devenit public doar faptul că, organizate de către club, sportivele de la Corona au apelat la un tratament interzis: terapia cu laser intravenos la clinica IOMED Brașov. 

Dar ANAD are mai multe informații și va chema la audieri mai multe persoane. Ca să obțină legăturile, ANAD a apelat la o firmă specializată în investigații și care lucrează și pentru WADA.

WADA, care este organizația mondială anti-doping, o structură construită în jurul intereselor statelor și aflată în permanentă tensiune cu federațiile internaționale sportive, cunoaște situația din România și ”testează” practic ANAD, la care va face și un audit în ianuarie 2020, dacă românii vor duce cercetările până la capăt.

Ce se va întâmpla în continuare?

Un medic brașovean din fotbal, Gheorghe Popa, care apare în raport, el fiind acum în anturajul clubului Sepsi, va fi audiat. Dar nu e singurul personaj din raport.

Există dovezi că la aceeași clinică brașoveană au mai apelat la terapia interzisă și alți sportivi, de la alte discipline. ”Raportul a ajuns și la poliție”, a confirmat un om care a văzut documentul.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

anonim  •  5 decembrie 2019, 15:09

din ce stiu, am jucat la nivel mediu fotbal( Liga 1, afara ultimii 5 ani) la noi in Ro nu mai este reglementat controlul doping( nu mai au licenta, este retrasa) puteti sa verificati, zi buna

Andrei  •  5 decembrie 2019, 15:14

Furtuna intr-un pahar cu apa. Suntem coplesiti de veste!

Yonkers  •  5 decembrie 2019, 15:15

Aşa dați de pământ sportul românesc dar nu ziceți de alți sportivi, din alte țări, care practică aceleaşi procedee. Mă refer la sporturi precum tenis, baseball, fotbal american, atletism şi multe altele...

Bășinică  •  5 decembrie 2019, 15:16

Concluzia? Toate sporturile prinse cu dopaj-laser,maser,taser..Să fie desființate pe o perioada de cîțiva ani! Între 10 și 15 ani..E bine dnu.Tolontan..?

ManX  •  5 decembrie 2019, 15:37

Catalin, nici macar nu am citit articolul, dar te-as ruga si ar avea cu adevarat valoare un articol si dovezi despre acest subiect în cazul echipei Real Madrid...FC. Barcelona...Juve...Inter....etc...La noi se plâng jucatorii si antrenorii ca joaca din trei în trei zile. "Astia" sunt suparati ca nu joaca din trei în trei ore.

Ilie  •  5 decembrie 2019, 15:41

Și ce rezolvi? E politică națională în multe state. Azi e luată Rusia. Dar China? Dar Lance Armstrong? Dar Ineo, fostă Sky? Dar drogurile din NHL? Dar copilul român din Italia, care a spus că admiră cariera lui Mutu, cel propus la U21? Dar Mirel Rădoi, cel fără de bac? Voi îi faceți exemple!

Banateanul vesel  •  5 decembrie 2019, 15:43

@ Tu esti unul dintre cei carora le arde casa, dar au ramas cu ochii pe fereastra vecinului. Ciudata specie

Banateanul vesel  •  5 decembrie 2019, 15:43

@ Yonkers - Tu esti unul dintre cei carora le arde casa, dar au ramas cu ochii pe fereastra vecinului. Ciudata specie

???????  •  5 decembrie 2019, 15:44

O firmă de investigații plătită din bani publici, fără procedură de achiziție de servicii, de către marele abitru internațional Cristian Blaj, ? Tolontan care face publice niște informații pe care nu specifică de când le posedă zice că o firmă care lucrează pe lângă WADA vrea și niște bani de la ANAD, fără a preciza însă dacă sunt repectate și procedurile din legislația românească și neprecizând dacă au fost solicitate și aprobate cheltuieli bugetare pentru obiective precum cel relatat de Tolontan ,ca urmare a vreunei solicitări justificată prin vreun momoriu documentat al ANAD sau vreu studiu tehnic, ?

Yonkers  •  5 decembrie 2019, 15:46

Tolo, de ce nu postezi comentariile care nu-ti convin? De ce nu vorbesti de dopajul din tenis, fotbal american, atletism sau alte sporturi? ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan t  •  5 decembrie 2019, 15:47

Cercetați temeinic la fcsb! Neubert!

Yonkers  •  5 decembrie 2019, 15:52

@Banteanul vesel, zici ca esti banatean, deci ar trebui sa intelegi: la vecini e casa scrum, la noi arde un mic foc, in soba

??????  •  5 decembrie 2019, 16:08

Deci considerați că și bronzarea la solar, masajul, susținătoarele de efort, ar trebui introduse printre procedurile neinvazive ce contribuie la îmbunătățiea performanței sportivilor, ?

Rammstein  •  5 decembrie 2019, 16:10

Pungile cu apa vie... Folosite de oierii ciobanului din Pipera... Nurofenul din gimnastica...de când nu se mai folosește gimnastica e amintire... Plicuri cu anticarcel folosite la Astra...intrbati-o pe Neagu cu ce s-a tratat la genunchi...și la ce ședințe se duce cu genunchii...

angel_of_death_  •  5 decembrie 2019, 16:23

Du-te in sali de fitness sa vezi dopaje acolo ...toti sportivi se dopeaza ..depinde de substante ....apropo ce faceau cei de la fcsb cu acele substante in pugulite in timpul meciului ..era corect ???????? ala nu era tot dopaj ?? ce ar fi sa vina si aia la formula 1 cu benzina lor ..

Chis Alexandru  •  5 decembrie 2019, 18:09

Poate il intrebati pe dl Balasz care este situatia dopajului in fotbalul romanesc si daca "metoda" folosita de Corona Brasov a fost utilizata si de catre CFR Cluj. Prea multi jucatori cu varste ridicate joaca din trei in trei zile si au o vitalitate iesita din comun.

??????  •  5 decembrie 2019, 18:12

@Dacă ați investigat domnule Tolontan faptul dacă sponsorii case de pariuri finanțează în mod infracțional fotbalul și dacă există complicități între cluburi responsabilii din fotbal și casele de pariuri în stabilirea de rezultate ale meciurilor de fotbal, clasamente alte elementr ce susțin parierea ? Cum ați comenta despre faptul că în multe dintre partide se înscrie pe finalul jocurilor sau chiar în prelungirile meciurilor, ? Ce informații aveți despre profiturile caselor de pariuri și despre modul de distribuire al acelor profituri, ?

??????  •  5 decembrie 2019, 18:46

@Ați putea investiga domnule Tolontan și dacă Cristian Blaj, Dedu, Tomas Ryde, au făcut pregătire cu "vrăjeală" ,așa cum se exprima convins Crisian Blaj cu "lăsați mă vrăjeala că nu mai ține" prin emisiunile lui Ioanițoaia, ? Considerați că ar fi o metodă de îmbunătățire a performanței sportive, "vrăjeala", de au pus ăștia și politicieni pe la conducerile federațiilor sportive și pe unul precum Cristian Blaj la ANAD ,de studiază efectul culorii luminii și al lungimii de undă asupra celulelor sangvine, ?

??????  •  5 decembrie 2019, 18:59

Să corectez totuși, văd că numele ăstuia de la ANAD e scris Cristian Balaj, mare arbitru internațional, ?

??????  •  5 decembrie 2019, 19:10

Remacați totuși la Balaj o doză exagerată de tupeu, dintr-ăla nesimțit, când face afirmații despre terapii despre care nici Ministerul Sănătății nu s-ar fi pronunțat în mod oficial, ? Opinați că ăia de la clinica IOMED or fi intenționat să îl folosească pentru a le face reclamă, și când s-ar fi găsit un moment mai prielnic, cu o mai mare audiență, decât în preajma desfășurării unei competiții a sportului, importantă, ?

??????  •  5 decembrie 2019, 19:21

Considerați totuși că este de verificat de când agențiile de pariuri finanțează în mod direct fotbalul și care sunt rezultatele și eventual comportamentul echipelor și al jucătorilor de la echipele ce beneficiază de finanțări și de la agențiile de pariuri, ?

??????  •  5 decembrie 2019, 19:33

@Având în vedere reacțiile FRH și cele ale EHF, considerați că indivizii din conducerea acelor federații naționale și internaționale ar putea urmări și alte interese în afara celor ale competiței sportive, fapte ce i-ar face incompatibili cu activitatea ce o desfășoară la conducerile FRH și EHF, ?

ticbis  •  5 decembrie 2019, 19:39

Tolo, sunt cat se poate de categoric: toleranta ZERO pentru sportivii care se dopeaza. Dopajul in sport inseamna nu numai incalcarea principiului de fair-play si al ideii de intrecere in care cel mai bun castiga, dar si trisarea competitiei si "furtul" unor titluri nemeritate, al unor "lauri" si performante false. Daca vreti, eu compar titlurile dobandite prin dopaj in sport cu titlurile de "doctor" obtinute prin frauda in mediul universitar si postuniversitar, prin studii si teze de doctorat false sau plagiate. Totusi, dopajul, in definitia lui concreta, inseamna in acceptiunea lui generica indoparea organismului cu substante chimice si stimulative interzise, menite a spori artificial capacitatea de efort, pentru a depasi limitele naturale ale organismului uman clasic si a forta performantele de moment ale acestuia. Ca e vorba de steroizi sau de de altceva, de transfuzii sau de ozonificari artificiale ale sangelui, toate astea se pot descoperi la orice control anti-doping de rutina, prin analizele de laborator ale probelor biologice (sange, urina, etc). In cazul de fata, insa, ceva nu e in regula: este vorba de o metoda de recuperare si tratament denumita "terapie cu laser intravenos". Trebuie mentionat ca aceasta procedura este non-invaziva, nu schimba sangele si nici nu-i modifica structura si/sau proprietatile; nu-l imbunatateste structural sau biologic si nici din punct de vedere al calitatii sau al compozitiei. Daca vreti, e mai mult un procedeu de terapie de refacere si de relaxare, ca un fel de masaj sau sauna... insa nu la nivelul pielii sau al muschilor, ci la nivel sanguin. De altfel, aceasta metoda nu poate si nu va putea fi niciodata depistata la vreun control antidoping. De ce? Simplu: pentru ca, nemodificand absolut nimic din organismul uman natural, n-are ce sa iasa la vedere! In fine, cred ca isteria asta cu "dopajul" handbalistelor de la Brasov a atins limitele aberante ale absurdului... si ale... De retinut cateva idei: 1. Gimnastei Andreea Raducan i s-a retras titlul olimpic si medalia de aur la Olimpiada de la Sidney, fiind considerata dopata pentru ca a inghitit o pastila de Nurofen pentru a se trata de o banala raceala. Cativa ani mai tarziu, Nurofenul (adica, substanta activa ce compune acest medicament) a fost exclus de pe lista WADA a substantelor interzise, insa, Andreei Raducan nu i-a mai dat nimeni medalia si titlul olimpic inapoi... 2. O serie intreaga de sportivi de top bat recorduri peste recorduri, castiga titluri, medalii si bani, fiind, potrivit fiselor lor medicale, bolnavi CRONICI. Acestia se dopeaza constant cu cele mai dure substante anabolizante, cu dispensa legala de la WADA (nu intru in amanunte, acestea sunt deja publice, oficiale, si toata lumea le-a aflat): Serena si Venus Williams la tenis, Simone Biles la gimnastica, etc... 3. Cine nu cunoaste din interior realitatile sportului de performanta feminin, indiferent disciplina acestuia, ar trebui sa stie ca toate sportivele iau niste medicamente speciale pentru a-si "reprograma" ciclul menstrual (a-l intarzia sau a-l grabi), asa incat acesta sa nu se suprapuna pe ziua/zilele de competitie. La modul absurd in care s-a judecat cazul handbalistelor de la Corona Brasov, am putea spune ca aceasta metoda ar fi tot un fel de "dopaj", pentru ca, n-asa, o sportiva care-si "fenteaza" ciclul in ziua meciului si-a creat un avantaj nemeritat fata de adversara ei, care, aflandu-se in aceeasi situatie, intra pe teren cu absorbantul...:) Problema e de limite de normalitate si de bun simt elementar. Insa, cata vreme am ajuns ca un conducator auto sa fie amendat pentru depasirea nivelului legal de alcoolemie, depistat cu etilotester-ul de catre organele de politie rutiera, pentru ca s-a clatit cu apa de gura inainte de a se urca la volan, ne putem astepta la orice de azi inainte. Prin urmare, cazul handbalistelor de la Brasov nu mai mira pe nimeni... in niciun caz pe cei inca normali la cap...

??????  •  5 decembrie 2019, 20:06

Ce opinie aveți deci și despre publicitatea de care a beneficiat IOMED ,cu ocazia campionatului mondial de handbal feminin, îndeosebi de la publicațiile sportive, ?

??????  •  5 decembrie 2019, 20:36

Opinați că raportul ce va fi publicat de ANAD pentru a justifica deciziile după anunțata suspendare va folosi IOMED dacă s-ar demonstra că procedura are efecte , ăștia beneficiind astfel de concluziile ANAD ce ar putea să le folosească la Ministerul Sănătății și va fi ca o sancțiune pentru ANAD, WADA, FRH și EHF dacă se demonstrează că procedura folosită de IOMED nu are efecte similare dopajului , ?

Adrian  •  5 decembrie 2019, 21:09

Domnule Tolontan , la WADA nu exista nici un raport despre acest caz !!!! Nicaieri in acele lucruri interzise de WADA nu exista aceasta specificatie despre laser intravenos !!!!! Faptul ca se face referire la manipularea sangelui se refera la alte substante in amestec cu sangele !!!! Nicidecum la aceasta procedura .Acest caz este o razbunare a acestui mafiot Dedu care dupa un schimb de replici in timpul meciurilor de cupa Romaniei la handbal masculin desfasurata la Brasov ,a amenintat ca se va razbuna si va arata el brasovenilor !!!! La fel cum a facut in cazul Tarca unde se stie care este defapt motivul pt care Sorina nu a fost si nu va fi chemata la lot atat timp cat Dedu e acolo !!!! Si daca vreti sa stiti ,da intr-adevar la aceasta procedura au aplicat multi sportivi din toate sporturile si ce sa vezi nimeni nu a zis nimic.Aceasta procedura nu poate fi testata de ANAD sau WADA !!!Chiar WADA spunand ca nu pot demonstra daca este sau nu legala aceasta procedura !!!! In alta ordine de idei conform legii acele asa zise poze nu pot fi folosite in instanta conform regulamentelor si legii 227/2006. Iar aceste fete erau super obosite ,iar toti cei care sunt apropiati lor cat si suporterii au vazut asta ....pai daca se dopau erau super odihnite si alergau de 5 ori mai mult ,dar ele in ultimele 3 meciuri au gafait din minutul 15-20 al primei reprize ,deci unde este dopingul ???? Daca tot asa tari in gura de ce nu arata probele pe care le au si de ce nu arata acea asa-zisa notificare de la WADA ?! Va zic eu pt ca nu le au !!!!

xxrapi  •  5 decembrie 2019, 21:43

Ce-mi plac postacii ,daca sunt mai multi... Am impresia ca este o echipa diversionista impotriva lu Tolo.ro. E o parere.. plina de rau . Altfel, de ce F.R.F. nu este anchetat /schimbat la fel cum a fost pus ,pentru faptele de nesimtire cronica vis-a-vis de oameni din fotbalul nostru care au adus acestuia numai beneficii ,de toate felurile(in primul rand financiar) P.S. Nu sunt stelist (dimpotriva),dar aceia care au adus c.c.e. la noi (din lupte,forta sau NOROC, pana la urma nu mai conteaza) ar fi trebuit sa nu lipseasca... Si multi altii ,care mai traiesc... Ce zic,rusine!

elle  •  5 decembrie 2019, 22:37

Catalin nu ma mira ce se intampla acum in handbalul romanesc. Nu este de astazi .Vorbesc de dopaj , bineinteles. Si o spun pt. ca cunosc sistemul in handbal . Pe vremea mea erau alte " proceduri " .Ceea ce nu inteleg eu este ca , cum au acceptat jucatoarele sa faca aceasta procedura fara sa intrebe daca este legal sau nu ? Pana la urma este cariera lor in joc si locul de munca de unde isi i-au salariu . Handbalul romanesc se "duce la vale " de cativa ani . De fapt tot sportul romanesc . Trist .

Yonkers  •  6 decembrie 2019, 0:54

@Adrian din comentariile de pana acum inteleg ca de fapt "dopajul" celor trei fete de la Corona, nu a fost de fapt dopaj, ci o reglare de conturi in FRH. Toata tevatura starnita de pozele respective a fost provocata din tara, si reclamata la forurile internationale. Tipic romanesc! Daca acesta este adevarul, mi-e rusine ca sunt roman! Rezultatele se vad la CM din Japonia. P.S. Sunteti sigur ca la WADA nu exista nici un raport pe acest caz si ca procedura nu este interzisa de WADA?

dorel  •  6 decembrie 2019, 9:04

Lucrurile sunt simple, pentru o poza similara cu a fetelor de la Brasov, celebrul Ryan Lohte (12 medalii olimpice la natatie) a primit, de la Agentia Americana Anti-Drog, 14 luni de suspendare. Nu a interesat pe nimeni ca in perfuzie se puterau afla substante banale din categoria produselor de refacere sau ca a respectat regulamentul care iti permite sa faci intravenos 100 ml/12 ore. A incalcat regulamentul USADA si, prost fiind, s-a si pozat cu o mindra alaturi de el si de perfuzie. Ce minune de barbat! Cineva trebuia sa le spuna fetelor, alaturi de drepturile sportivului in statia de recoltare control doping, ca nu se pun astfel de poze pe retelele de socializare. Se pun doar poze gen "pitzi" daca tot te maninca! (pe la dus cu si fara prosop, pe la aragaz aplecate spre cuptorul gol, in balcon imbracate doar in papucei roz cu puf etc. etc. etc.). Intimplarea este, si imi cer iertare, impozit pe prostie. Nu trebuia sa stim regulamemntul, trebuia sa stim ce a patit unul din cei mai titrati sportivi din sportul mondial si era de ajuns sa nu repetam idiotenia. Altfel, intimplarea se incadereaza la "lucrul odata judecat" si care creeaza precedentul si simplifica sanctiunile date ulterior in cazuri similare. Ca regulamentul este....nu pot spune cum pentru ca nu ar mai aparea aceasta opinie in ziar, asta este o alta poveste si invit specialistii, ca profitind de acest caz, sa lupte pentru modificarea lui in partile in care necunoasterea a dus la legiferarea unor aberatii .

xstelu  •  7 decembrie 2019, 3:51

#Ilieeeee, maah iliuta ma, iar ai aparut? Tovarasul tau de scris prostii cat pravoslavnica maica rusie, unde-I maaah? Lasa'te ma de comentat.. 😜

IMGB  •  7 decembrie 2019, 9:59

Tu esti cel mai suspect dom' TOLO ! Fetele astea d'abia au bani sa-si plateasca chiria....*** .... Am avut un prieten Tolontan dar nu esti tu ala.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează