Înalta Curte repune pe rol cazul de prelevare de organe, relatat de Libertatea, și-i recheamă la audieri pe procurorul și pe medicul acuzați de DNA că au luat ilegal organele!

ÎCCJ rămăsese în pronunțare și, pe 4 decembrie, urma să dea sentința definitivă în dosarul în care Vasile Constantin Popa, prim procuror în Oradea, și Gabriel Mihalache, șeful medicilor legiști din Bihor, au fost achitați în primă instanță. Înalta Curte a amânat sentința și a anunțat că ”repune cauza pe rol” înainte de a da verdictul

sâmbătă, 7 decembrie 2019, 2:09

De Răzvan Luțac, Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan

Libertatea a prezentat acum câteva zile stenograme din dosarul public în care procurorii DNA i-au trimis în instanță pe un procuror și un medic legist, acuzându-i că magistratul a intervenit în 2014 pentru ca organelele bodyguardului Ozsvath Oszkar Levente Sandor din Marghita, aflat în moarte cerebrală după ce fusese bătut de opt interlopi, să fie prelevate, deși o anchetă penală era în curs.

Legea interzice prelevările dacă pot afecta autopsia și, în consecință, aflarea adevărului.

Discuțiile înregistrate de procurori arătau o presiune imensă din sistemul sanitar, inclusiv șefi de la București intervenind pentru ca prelevarea să aibă totuși loc, ceea ce s-a întâmplat, după ce s-a implicat și procurorul șef din Bihor.

Explicația tuturor celor implicați, dată inclusiv în fața judecătorilor, a fost aceea că au acționat în folosul celor de pe lista de transplant. În prima instanță, inculpații au fost achitați.

Doi dintre pacienții la care au ajuns organele lui Ozsvath Oszkar Levente Sandor erau pe listele de transplant de trei săptămâni.

Înalta Curte de Casație și Justiție, cea care judecă recursul, rămăsese în pronunțare și urma să pronunțe un verdict definitiv pe 4 decembrie. Ea a anunțat însă că ”în temeiul art 395 alin. 1 din Codul de procedură penală, repune cauza pe rol, în vederea discutării în condiții de oralitate și contradictorialitate, conform art 351 din Codul de procedură penală, a aplicării legii penale cea mai favorabile cu privire la toate infracțiunile deduse judecății”.

Cu alte cuvinte, îi recheamă pe inculpați, într-o procedură nu neapărat rarisimă, dar mai puțin obișnuită în condițiile în care aceștia fuseseră achitați în primă instanță.

Termenul fixat de ÎCCJ este 9 ianuarie 2020.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Cosmin  •  7 decembrie 2019, 14:55

Nu vorbesc despre cazul;...in cauza , ci despre Sistem. ICCJ e... Ultima Instanta. Pina la ea te judeci la Judecatorie, la Tribunal, la Curtea de Apel. De ce ICCJ este cea care hotaraste... definitiv ? Este cea mai desteapta ? Este cea mai buna cunoscatoare a legilor ? Sau.... doar pentru ca este ..ULTIMA ? ( Daca ea greseste ?). Cunosc mai multe cazuri in care anterior de ICCJ Instantele dadusera verdicte diferite, sau, chiar... un caz in care suma judecatorilor de la ultimile 3 instante spunea...Nevinovat, dar la ICCJ cu verdict de 2-1 s-a spus Vinovat ! Ce Justitie este asta? Cum "platesc Judecatorii care greasesc ? Intrebari...fara raspuns ! Cazul in speta , despre prelevarea de organe este "simpatic" Ce era mai important : ca Medicina Legala sa aiba parte organele in fata ei, sau sa scape cu viata altii ? Pai daca altii, beneficiind de organe traiesc...e clar ele erau sanatoase ! Si atunci ce Judecam ? Procedura ? Imi vine in minte o replica : "Mircea...fa-te ca lucrezi" !

Lucian  •  7 decembrie 2019, 15:37

Ozsvath Oszkar Levente Sandor Era în moarte clinică datorită loviturilor la nivelul capului? Motivul decesului era clar. A fost afectată aflarea adevărului de către prelevarea de organe? Ar fi fost alte pedepse aplicate în dosarul morții bodyguardului? Nu se confirmase cauza decesului? Amintind de cazul Elodia sau de cazul Caracal unde autopsiile pentru incriminarea vinovaților este o utopie, mi se pare absurd să condamni oameni fiindcă au salvat alte vieți. Organele pentru transplant trebuiesc să fie în condiții optime. Cum a afectat prelevarea lor rezultatul medico-legal? Cred că există tehnica medicală adecvată ca prelevarea de organe să nu afecteze rezultatul medico-legal. Se pot realiza amândouă. De data aceasta mi se pare un articol care lovește în persoane ce au meritil de a fi salvat vieți.

Chis Alexandru  •  7 decembrie 2019, 17:10

Daca persoanele primitoare erau pe lista de numai trei saptamani inseamna ca in spatele acestei actiuni de prelevare rapida au fost interese foare mari. N-ar strica sa se faca publice numele celor doua persoane care au primit organele prelevate.

Clau  •  7 decembrie 2019, 18:17

*** *** *** ,******.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marian  •  7 decembrie 2019, 21:04

Aici este vorba de interventii la nivel inalt pentru niste rude. Altii asteapta transplantul ani si ani iar altii dupa o luna beneficiaza de el. Asta se judeca de fapt la inalta curte. Nu vad de ce se tot vorbeste de ancheta si de autopsie cand organele erau in stare buna cel aflat in moarte clinica avea doar capul plin de lovituri.

ficatul lui Prometeus  •  7 decembrie 2019, 23:20

"Legea interzice prelevările dacă pot afecta autopsia și, în consecință, aflarea adevărului." Familia si-a dat acordul. Nu a fost afectata autopsia, și nu a fost afectata nici aflarea adevărului. Era clara cauza mortii, ce ne mai tot invirtim pe dupa cires? Singurele probleme sunt cea a persoanelor care au beneficiat de organele prelevate (daca erau de 3 saptamani pe lista e clar ca a fost un abuz ) si cea a interventiei lu' "organili".

V1ad  •  8 decembrie 2019, 0:37

In caz ca nu știați, dle tolontan, Oradea e campioana națională la prelevari de organe. S-a ajuns in asa hal încât doctorii nici nu se mai obosesc sa faca ceva in cazurile grave. Mai degraba stiu face lobby pt donarea de organe. Măcelărie in toata regula. Ca sa nu mai spunem ca cel putin jumatate din organele prelevate la Oradea iau calea străinătății, ori cu organele prelevate oficial sunt cele mai banale (cornea, rinichi). Chiar nu ia nicio inima sau un plămân? Sa fim serios. Mafie mare. Eram un susținător al al marilor până sa cunosc ce se intampla aici

di livio  •  9 decembrie 2019, 19:50

gsp.ro aparține de Ringier?...atunci de ce mai face reclamă la antene?...n-o să spuneți never, sînteți mai secretoși ca serviciili cînd e vorba de voi...vreți transparență numa de la alții...și ce zice Antena 3?...la 16 ani, adolescentu din Baia Mare și-a supus sora mai mică la perversiuni...voi chiar sînteți duși cu pluta, vreți neapărat să le dați idei și altora...și asta apare în două locuri pe gsp.ro...ÎN DOUĂ LOCURI, mă șef de Ringier...nu sînteți normali, părerea mea...și atunci îmi ceri să sprijin jurnalismu?...ăsta-i jurnalism?...site-u ăsta a ajuns un fel de ladă de gunoi...faceți și voi ca l'equipe, vrei să citești un articol, plătești...nu știu cîți ar plăti să citească îmbîrligăturile debitate de Ioanițoaia...și amu dacă vă spun cum sînteți, normal că o să fiu cenzurat...nu respect regulili lu saitu...al naibii ce le respectați voi

??????  •  9 decembrie 2019, 20:41

Bă Tolontane, să îi zici lu' Cosașu că ar un comentariu nepublicat, la articolul despre Balonul de aur, despre sportivele de la Corona Brașov, din fostul oraș Stalin, acuzate de dopaj și sancționate fără confirmarea practicilor neregulamentare , selecționata pregătită de Tomas Ryde, și despre sportivi ruși acuzați de dopaj, deci comentariu nepublicat, ?

Garido  •  10 decembrie 2019, 20:08

Exista in aceasta colonie baietei si fetite cu salarii speciale, pensii speciale ,de ce sa nu fie si transplanturi speciale pentru acesti ......

Eugen Sandu  •  11 decembrie 2019, 8:20

Halul in care a ajuns justitia din Romania. Castiga doar cei care au bani si influenta, cetateanul obisnuit nu mai are nicio sansa. https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/justitia-ieseana-isi-bate-joc-de-aceasta-fata-paralizata-accidentata-de-un-comisar-al-garzii-de-mediu--238513.html

Comentează