”Calculul punctajului a fost viciat”. Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie să câștige turcii cu un punct distanță, în loc să-i bată Astra la șapte puncte

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor arată că Primăria a acceptat depunerea unor acte după termen de către Durmazlar! Numai de la această încălcare, în loc să câștige turcii cu un punct în față, 99-98, ar fi câștigat Astra cu 7 puncte, scor 98-91.

sâmbătă, 14 decembrie 2019, 1:32

De Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

 

La fix un an și o lună de la demararea licitației de cumpărarea a 100 de tramvaie noi pentru București, Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) obligă Primăria București să reevalueze corect ofertele depuse de Durmazlar și Astra Arad.
.
Decizia CNSC arată cum a privilegiat primăria compania din Bursa, același oraș de unde vine și Otokar, cei care au fost preferați firmei Mercedes pentru autobuze.

În licitația de autobuze, în ciuda protestelor nemților, câștigători au rămas turcii. Acum, anunțul de declarare a câștigătorilor a fost anulat de către CNSC.

Din documentele consultate de către Libertatea rezultă că CNSC a constatat că firma Durmazlar a fost favorizată în timpul evaluării tehnice a ofertelor, primind puncte nemeritate și care i-au adus un avantaj determinant în câștigarea licitației.

180 de milioane de euro, bani din fonduri europene, costă cele 100 de tramvaie noi cu care ar trebui să călătorească bucureștenii

Concret, oferta depusă de Durmazlar și Astra trebuia să conțină și un grafic de livrări a tramvaielor în primul an și un angajament ferm. Acest capitol reprezinta factor de evaluare de 8 puncte din 100.
.
Oferta turcilor nu a conținut acest grafic de livrare și nici angajamentul ferm. Comisia Primăriei le-a solicitat clarificări celor de la Durmazlar și le-a acceptat documentele după termenul-limită, încălcând astfel prevederile legale.

La acest capitol, turcii au primit maximum de puncte, 8, totalizând la final 99,61, în timp ce Astra a adunat în total 98,37.

Consiliul a remarcat importanța acestui factor, care avea cea mai mare pondere în evaluare, de 8%. Ceilalți factori erau cotați cu 2%, 3% sau 4%.

Avantajul adus câștigătoarei este evident ținând seama de faptul că în situația în care s-ar acorda punctaj 0 ofertei Dumazlar Makina pentru factorul de evaluare în discuție, ca urmare a lipsei din ofertă a informațiilor ce urmau a fi punctate, clasamentul se modifică, oferta Durmazlar Makine obține 91,61 puncte și oferta Astra Vagoane Arad obține 98,37.
Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor

Cu alte cuvinte, în loc să câștige turcii cu un punct în față, 99-98, dacă Primăria nu ar fi acceptat depunerea unor acte după termen, ar câștigat Astra cu 98-91.

.
CNSC arată că Primăria a încălcat articolul 209 din Legea 96/2016 și a creat apariția unui avantaj evident în favoarea unui ofertant.

Consiliul concluzionează că ”în situația de față, dată fiind ponderea acestui factor, de 8% din punctajul total, devine evident că acceptând completarea cu graficul de lucrări după depunerea ofertei, calculul punctajului a fost viciat”.
.
CNSC cere desecretizare pentru că Durmazlar nu a adus probe că documentele se încadrează la cele care pot fi confidețiale

Prin decizia luată, Consiliul mai obligă Primăria să îi permită ofertantului Astra să aibă acces în vederea studierii întregului dosar al achiziției la toate documentele care sunt publice, cum ar fi ”înscrisurile Primăriei, înscrisurile ANAP, solicitările de clarificare din perioada de evaluare a ofertei, răspunsurile ofertantului Durmazlar Makine, considerând ca nejustificată clasificarea lor ca fiind «confidențiale»”.

CNSC atrage atenția Primăriei și faptul că ”ofertantul declarat câștigător nu a demonstrat prin mijloace de probă adecvate care informații din propunerea tehnică și/sau financiară sunt confidențiale, clasificate sau sunt protejate de un drept de proprietate intelectuală și, pe cale de consecință, să i se permită contracandidatului accesul și la respectivele documente”.

Parcursul unei licitații de 180 de milioane de euro

Citește șiPrimăria a pierdut contestația în licitația celor 100 de tramvaie! Firea e obligată să anuleze anunțul că au câștigat turcii și să facă ”reevaluarea ofertei Durmazlar”

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Aad  •  15 decembrie 2019, 15:59

In alte tari se poate interveni guvernamental pentru echilibrarea pietei interne a muncii. Cu alte cuvinte, suveranitatea ar cam trebui sa poata fi o prioritate pe piata interna a muncii, sa poti face tot ce este necesar sa-ti echilibrezi balanta de plati, sa mentii locuri de munca etc.

lazio44  •  15 decembrie 2019, 16:47

Suntem o tara de babuini, condusa de o mana de smecheri fara scrupule. Acestia pot plati tacerea institutiilor (publice) cu bani din impozitele platite de babuini. La randul lor, aceste institutii publice functioneaza tot in baza banilor adunati de la babuini. Un articol despre ce a mai spus Meme Stoica, cate oi are Becali, ce a facut Borcea in puscarie strange 100 de comentarii. In schimb, un articol nitel mai tehnic, care descrie o manevra la o licitatie de 180 mil eur, nu intereseaza pe nimeni. Nu revolta pe nimeni. Acesta e si motivul pentru care stapaniii de babuini devin din ce in ce mai agresivi atunci cand cineva le pune cate o intrebare incomoda. Suntem un popor blazat...Poate generatia care vine din urma va redescoperi simtul civic si mandria de a fi roman. Propun ca distopia lui Wells "1984" sa fie lectura obligatorie in scoli. Poate asa ne vom educa simtul civic si implicarea.

Mironescu  •  16 decembrie 2019, 23:24

Va rog frumos faceti un sejur si la constanta. Si cercetați-l un pic pe Decebal Fagadau si restul escrocilor din Primărie! Avem si noi autobuze Turcești noi si locuri de joaca dotate cu mobilier tot turcesc bineinteles!

Q  •  25 decembrie 2019, 11:39

Nu inteleg de ce nu este deja la DNA aceasta Firea si/sau de ce nu a fost deja demisa! Este clar ca lumina zilei *** si totusi isi vede linistita de mandat! Ea nu are superiori in fata carora sa dea socoteala? Cine sunt acestia si de ce nu actioneaza?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează