DOCUMENTE: Cum recunoștea Cumpănașu că Dragnea “a fost implicat în selecția” asociației lui și-l plângea pe liderul PSD, spunând că e victima unei “vânătoare de personalități”!

Cumpănașu amenință cu judecata

marți, 17 decembrie 2019, 7:00

Libertatea publică azi documente din interiorul Ministerului Dezvoltării, care arată cum pe 15 mai 2018, când Dragnea era în libertate și PSD deținea puterea, Alexandru Cumpănașu le spunea funcționarilor că Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh și Mihai Busuioc, șeful Curții de Conturi și fost secretar general în Guvernul Grindeanu, “au fost implicați în selecția” pentru proiectul din care asociația lui a luat un milion de euro din bani europeni.

UPDATE: În urma dezvăluirilor publicate în Libertatea, Alexandru Cumpănașu a amenințat, într-o postare pe Facebook, că va da în judecată ziarul pentru suma de 900.000 de lei, bani pe care susține că îi va dona asociatiilor pentru combaterea traficului de persoane.

de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Pe 15 mai 2018, la sediul Ministerului Dezvoltării a avut loc o întâlnire la care au participat 15 șefi din minister și doi reprezentanți ai Asociației pentru Implementarea Democrației (AID), printre care și Alexandru Cumpănașu, președintele AID.

.
În frunte cu Ionela Stoian, secretarul general al ministerului, cei 15 directori și șefi de serviciu i-au spus lui Cumpănașu că au mari probleme din cauza unui control al Ministerului de Finanțe.

Venind după un control și o sesizare a Curții de Conturi, Ministerul de Finanțe descoperise nereguli în selecția partenerului AID și în derularea proiectului european cu numele “Consolidarea sistemelor de integritate – cea mai bună strategie de prevenire a corupției în administrația publică”.

Suma imputabilă Ministerului Dezvoltării de către control era, în acel moment, de 1,4 milioane de lei.

Cumpănașu a reacționat “în stilul său impulsiv și amenințător”, așa cum își amintește unul dintre participanții la întâlnire.

Alexandru Cumpănașu

.
PSD era în apogeul puterii, Cumpănașu le-a povestit cum l-a ajutat Dragnea

Echipa Dragnea și PSD se aflau pe cai mari și nimeni nu putea anticipa cum, peste un an, verdictul din cazul Dragnea și, mai ales, valul votului popular de la alegerile europarlamentare aveau să răsucească datele puterii.

Minuta întâlnirii arată cum, într-un acces de siguranță de sine, Cumpănașu a dezvăluit felul în care a fost ajutat de șefi ai PSD să câștige, în 2017, selecția proiectului.

Cu 16 oameni de față, el a spus că acțiunea și constatările Ministerului de Finanțe, precum și cele câteva voci izolate din Ministerul Dezvoltării, care susțineau că proiectul trebuie stopat, reprezintă o “speță cu rea credință”. Apoi, el a continuat.

„Din perspectiva AID, organizație cu cea mai mare expertiză în domeniu, această acțiune (n.r. – neregulile sesizate și imputările calculate de Ministerul de Finanțe) reprezintă o vânătoare de personalități care au fost implicate în decizia privind selecția unui partener la acea perioadă: dl Liviu Dragnea, dna Sevil Shhaideh, dl Mihai Busuioc, dna Ionela Stoian, dna Andreea Grigore”
Alexandru Cumpănașu, 15 mai 2018, minuta reuniunii de la Ministerul Dezvoltării
Detaliu minutei reuniunii de la Ministerul Dezvoltării

În mod normal, nici una dintre persoanele invocate nu avea ce căuta în procesul de selecție, unul “corect”, cum îl caracterizează Cumpănașu.

Șeful AID a mai spus, amenințător, că “motivele acestei acțiuni sunt vânătoarea de persoane, însă cei responsabili vor fi identificați și deferiți justiției”.

Apoi, în stilul său, el a invocat “Mecanismul de de Cooperare și Verificare (MCV), alte autorități internaționale, ONU, prin urmare evidențiază oportunitatea continuării proiectului”.

Șefii ministerului au făcut front comun cu Alexandru Cumpănașu

Minuta arată cum secretarul general al ministerului, Mihaela Dincă, a fost de acord cu Alexandru Cumpănașu în ceea ce ea a numit “o situație dificilă” și a spus că Ministerul Dezvoltării o să se judece cu Ministerul de Finanțe.

Marius Gheorghe, șef serviciu la Direcția Juridică, le-a spus celor prezenți să țină totuși cont, până la orice judecată, că cei 1,4 milioane de lei din “procesul verbal reprezintă titluri de creanțe și produce efecte”.

Pe parcursul discuției, Alexandru Cumpănașu revine și oferă din nou numele lui Dragnea, Shhaideh și Busuioc, spunând că totul e o vânătoare la adresa acestor personalități.

Toate acestea se întâmplau pe 15 mai 2018. După alegerile europarlamentare și arestarea lui Liviu Dragnea, proiectul lui Alexandru Cumpănașu pe bani europeni a fost suspendat.

Alexandru Cumpănașu: „Este vorba de o întâlnire mai veche. A durat circa 5 ore”

Contactat de Libertatea, Alexandru Cumpănașu a oferit o primă reacție.

„Este vorba de o întâlnire mai veche, care a durat și foarte mult, circa 5 ore, din ce îmi aduc aminte. Contează că a ținut mult pentru că dacă prezentați doar acel pasaj reprezintă o scoatere din context. Practic, aceea este enumerarea oamenilor care semnau referatele în Ministerul Dezvoltării. De la Dragnea la Shhaideh și până la Andreea Grigore.

Ei au semnat o mulțime de astfel de referate. Da, întâmplător, unii dintre ei, au urcat foarte sus ca poziții în stat, dar asta nu are legătură cu acel proiect. Practic, prin referatul lor, ei își spuneau punctul de vedere referitor la o dispută pe legi între ei și Ministerul Finanțelor și eu declarasem că sunt de acord cu referatul lor, nicidecum că m-au ajutat cumva. Ei ar fi făcut același referat indiferent de numele partenerului. Este doar o altă încercare de a mă asocia cu PSD-ul și cu Dragnea. Totul pentru că, probabil, a deranjat candidatura mea”, a punctat Cumpănașu pentru Libertatea.

Minuta reuniunii de la Ministerul Dezvoltării
Minuta reuniunii de la Ministerul Dezvoltării

Comentează