În timp ce Meleșcanu nega morții de la Timișoara, președintele Italiei a făcut un gest extraordinar prin care l-a înfruntat pe Ceaușescu!

Barbaria regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu de a trage în propriul popor a ridicat împotriva sa întreaga Europă, fie că era comunistă sau capitalistă. Acum 30 de ani, Europa s-au unit incredibil, amintind că nu acceptă represiuni ca în China și spunând guvernanților de la București că vor plăti măcelul împotriva demonstranților care-și cereau drepturi elementare

sâmbătă, 21 decembrie 2019, 3:51

”E adevărat că statele nu au sentimente, ci interese, dar e timpul ca Austria să țină cont și de ceea ce simte poporul român”, a spus cancelarul Austriei, în decembrie 1989, citat de Emil Hurezeanu în emisiunea ”Actualitatea românească” la Europa Liberă.

În 21 decembrie 1989, România era de câteva zile o țară însîngerată și izolată. Granițele erau închise. Morților de la Timișoara le urmau morții de la București.

Aflați în teroare, românii nu știau că un uriaș val de solidaritate cu ei se ridica în toată Europa. Pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial se trăgea în propriul popor și asta era insuportabil pentru orice țară, fie că era comunistă sau capitalistă.

La Varșovia, Seimul, camera inferioară a parlamentului polonez, a ținut un moment de reculegere pentru morții din Timișoara. În Germania, primarul din Munchen a ieșit în stradă pe 20 decembrie, în semn de solidaritate cu românii care au umplut una dintre piețele orașului bavarez, protestând împotriva represiunii din țara lor.

Ministrul de externe al Franței a cerut ”îndepărtarea lui Nicolae Ceaușescu din toate funcțiile”, motivând că în Europa nu poate fi îngăduit modelul criminal al Pieței Tiananmen, unde tancurile trecuseră peste oameni. De altfel, dintre toate țările citate, doar China a refuzat să condamne crimele din România, Beijingul spunând că nu vrea să se amestece în treburile interne ale altor țări.

Până și deputații moldoveni din Parlamentul sovietic, în frunte cu scriitorul Ion Druță, i-au cerut lui Gorbaciov să reacționeze.

În acele zile, Teodor Meleșcanu era la Viena, unde reprezenta România în precursoarea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. În fața protestelor diplomaților polonezi, austrieci, suedezi și americani, actualul președinte al Senatului României a negat morții de la Timișoara, la două întruniri din zile consecutive, spunând că presa internațională minte!

Pe baza documentelor oficiale ale ambasadelor americană și canadiană, studiate de un jurnalist canadian și publicate în România de Libertatea, rezultă că Meleșcanu a susținut versiunea că represiunea ordonată de Ceaușescu a fost, de fapt, o invenție a jurnaliștilor! Întrebat după 30 de ani de Libertatea, Teodor Meleșcanu a negat relatările ambasadelor, spunând că nu asta e ceea ce a zis el la Viena în decembrie 1989.

În acele zile când românii erau masacrați de propriul Guvern, un moment aparte a avut loc la Roma. Episodul este relatat de Europa Liberă. Puteți asculta emisiunile de atunci aici, sunt absolut de neuitat.

Fiind înainte de Crăciun, președintele Italiei, Francesco Cossiga, a invitat corpul diplomatic la o recepție festivă. El a dat, pe rând, mâna cu reprezentanții tuturor țărilor.

Când a ajuns în dreptul ambasadorului României la Roma, Cossiga nu i-a întins mâna, ci a făcut doi pași în spate și i-a citit un protest ferm față de crimele de la Timișoara.

Vizibil emoționat în demersul său, președintele Italiei a încheiat scurtul și asprul discurs spunându-i diplomatului român: ”Iar poporului dumneavoastră îi doresc libertate și fericire!”.

Televiziunile italiene au repetat ”în buclă” scena, pe parcursul mai multor zile, momentul fiind unul fără precedent prin tulburarea stîrnită în lumea austeră a diplomației mondiale. În acele zile însă, Ceaușescu mersese prea departe și toată lumea empatiza cu cetățenii români.

Era 21 decembrie și Ceaușescu încerca încă un truc, mitingul de la București, care a eșuat. Mai puțin cunoscut este eșecul unei încercări de a ridica români contra români la Timișoara. Cum, în 20 decembrie, armata intrase în cazărmi pe Bega și erau deja 100.000 de oameni în stradă, iar Ceaușescu nu mai avea încredere în nimeni, el a trimis zeci de mii de muncitori cu trenurile în Timișoara. Aceștia erau înarmați cu bâte.

În rechizitoriul din Dosarul Revoluției este citată comisia senatorială care a investigat evenimentele din acele zile.

Represiunea muncitorească asupra Timișoarei a eșuat pentru că o parte dintre cei trimiși pe Bega n-au vrut să coboare din trenurile ajunse în gară, iar alții au mers în centrul și au fraternizat cu mulțimea care, practic, își recucerise orașul cu mari sacrificii.

Pe 21 decembrie, după-amiază, începea represiunea de la București, dar soarta lui Ceaușescu era pecetluită, chiar dacă pentru asta a fost nevoie să mai moară oameni neînarmați și nevinovați.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

ManX  •  21 decembrie 2019, 16:46

Cea mai grea pedeapsa pentru Ceausescu era sa ramâna-n viata sa vada în ce hal a ajuns România.

ticbis  •  21 decembrie 2019, 17:26

@ManX: Va contrazic, e exact pe dos! Comentariul dvs ar trebui reformulat, conform realitatilor pe care le traim acum, la 30 de ani de la inlaturarea dictaturii si de la instaurarea democratiei, astfel: "cea mai mare satisfactie pentru Ceausescu era sa ramana in viata si sa vada in ce hal a ajuns Romania astazi"!!! Altfel, articolul lui Tolontan confirma pe deplin aceasta idee. Sa fim seriosi; daca nici dupa 30 de ani n-am putut sa scapam de alde Melescanu, inseamna ca ***. In fine, se pare ca n-avem incotro si ca trebuie sa mai asteptam alti 30 de ani ca sa speram ca vom intra si noi in normalul democratiei si al civilizatiei... Evident, cei mai multi dintre noi nu vom mai apuca ziua aia, dar speram ca macar copiii si nepotii nostri s-o traiasca si sa se bucure de ea... Trist, dar adevarat!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Chis Alexandru  •  21 decembrie 2019, 17:30

Cat de bine se "conserva" unele mumii comuniste! La rusi exista mausoleul din Pita Rosie iar la romani una din stafiile comunista bantuie, si chiar conduce, Senatul. Cumva s-a schimbat un sistem social in decembrie 1989? Daca vedem zi de zi aceste relicve comuniste, evident ca nu! Dupa "prezentele lor" din aceasta zi comemorativa (la 30 de ani!) doua stafii comuniste circula libere prin Bucuresti, cele doua dintre ele fiind "unse" cu onoruri, atribuite de catre fostul (si vesnicul?) presedinte, care ne bantuie inca prin prezenta sa fizica, punand in functii potente pentru care exista o singura justificare si anume ca nu s-a schimbat nimic in ultimii 30 de ani! Sa le spunem: "Multi ani!" lui Gelu Voican Voiculescu si Teodor Viorel Melescanu? Merita sa ne fie rusine pentru ca, la varsta lor, tot ei "pastoresc" Institutul Revolutiei Romane si Senatul Romaniei! Unde esti tu, Tepes-Doamne?

Vasile  •  21 decembrie 2019, 17:51

si eu pt dl Chis auzi nene nu am fost pecerist dar o spun clar ; cu bune cu rele tot ce s-a construit in perioada lui Ceasca au distrus altii după 90 ( industrie agrozootehnie sistem sanitrar si invatamant etc) si ca atare stam la mila altora Taci ca-i ”bine”

Andrei F  •  21 decembrie 2019, 18:10

Ce o fi facut Melescanu sau presedintii a n-spe tari ...a fost acum 30 de ani.Eu ma tem ca nu mai traiesc 30 de ani sa aud de ce acei mari conducatori europeni care au cerut anchetarea protocoalelor secrete incheiate de serviciile secrete cu multe institutii nu se pun in practica...Altfel...care este diferenta?Privilegiati au fost acum 30 de ani si ma tem ca inca 30 de ani altii au sa fie si mai privilegiati si nu o sa aflam public de ce...Altfel...Melescanu daca era acum de partea socotita buna ii spunea cineva ceva?Pai tocmai aflaram ca un mare -mare procuror a ajutat la asuprirea unor detinuti politici si....?Oare ce a facut Melescanu -daca a facut?!-este mai grav decat zdrobirea sufleteasca si fizica de care a avut parte atati oameni in temnitele comuniste?Si unde era plecat acest mare jurnalist cand au aparut dezvaluirile despre ce a indurat si din partea cui a domnului Iulius Filip?Dar cand domnului Petrov i s-a dat masca jos? Sau nu domnul Tolontan a mers impotriva inregistrarii fostului sef ANI de cativa jurnalisti...?Un anume Severin a incasat-o fix pe acelasi calapod cu deosebirea ca jurnalistii erau straini...

Mircea  •  21 decembrie 2019, 19:28

rusine celor care au avut posibilitatea s conduca Romania acesti 30 de ani-- RUSINE! Ati transformat acest popor (cat mai e din el , muti plecand deja) in prosti, ***, hoti, mitologi si partidologi ADICA Oamneni FARA caracter!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vasiled  •  21 decembrie 2019, 19:52

Am strans atata ura in acesti 30 de ani, incat ne ciomagim pe strada! In ultimii ani s a cultivat URA! IATA UNDE AM AJUNS! Suntem viscerali, vrem sa ne facm dreptate singuri si asta nu inseamna DEMOCRATIE!!

Ilie  •  21 decembrie 2019, 20:24

Dacă vizionați discursurile comuniștilor din anii '50, o să observați că intelectualii comuniști erau caracterizați că fiind intelectuali progresiști. Da, exact ca Tolo și prietenii lui! Am văzut acum două ore o piesă de teatru pe TVR3( da, există TVR3!) despre grozăviile din pușcăriile comuniste din anii 1945-1964 și a fost prezentat un discurs al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Acolo am descoperit termenul de intelectuali progresiști.

dsc  •  21 decembrie 2019, 20:57

Eu zic sa scrii mai mut de fotbal decat de politica!La 30 de ani de la Revolutie suntem mai"securizati" astazi decat am fost atunci!Pacat....

de pe ‘ici ‘sa  •  21 decembrie 2019, 21:08

Avem acelasi sitem si astazi, nu mai avem comunism, dar avem comunistii transformati in speciali incepand cu cloaca de CCR si terminanand cu primarii/ toti acesti ,,speciali'' sunt reinterpretarea modrna a vechilor privilegii pt. fostii ilegalisti comunisti.

să renunțăm la Mitologie!  •  21 decembrie 2019, 23:09

"... Ceaușescu nu mai avea încredere în nimeni, el a trimis zeci de mii de muncitori cu trenurile în Timișoara. Aceștia erau înarmați cu bâte." N-au fost zeci de mii, au fost 5-6 mii de OLTENI, în 4 trenuri. Majoritatea din Craiova. Cu trenurile SPRE Timișoara! Prin Turnu-Severin, Lugoj. Doar că, la Lugoj, bănățenii locali s-au solidarizat cu bănățenii revoltați la Timișoara, și AU DEMONTAT LINIILE de cale ferată, așa că trenurile oltenilor n-au putut trece mai departe, și atunci au fost întoarse prin Turnu-Severin către Strehaia lor, și de acolo au fost re-direcționate prin Petroșani, Simeria, Arad, către Timișoara. Doar că manevra a durat aproape două zile, așa că, în loc ca trenurile cu olteni să ajungă în 19 decembrie dimineața în Timișoara, așa cum au programat comuniștii olteni aflați la conducere în Timișoara, când încă situația mai putea fi balansată în favoarea celui mai iubit fiu al lor Ceaușescu, au ajuns în 20 la amiază, când în Timișoara au ieșit organizat angajații din TOATE întreprinderile, și erau 200000 de oameni pe străzi, și toată elita comunistă oltenească era deja fugită sau arestată. Așa că oltenii bătăuși și-au dat seama că bîtele lor, 5-6 mii, n-au cum face față la atâția bănățeni, așa că cu mare regret au decis să rămînă în trenuri. Delegația de bănățeni ce s-a dus în Gara de Nord, ca să le explice situația și că TREBUIE să plece înapoi ca să nu iasă rău, a avut grijă să-i consoleze cu ceva salam de "ComTim". Negri de supărare, dar cu traistele pline cu salam, oltenii se-ntoarseră acasă, fi-r-ar muica lor a dreacu', pe ruta Arad, Simeria, Petroșani. I-am întîlnit în Simeria, în seara de 21, nu coborau din trenurili lor, tăceau ca porcii-'n cucuruz, iar bîtele erau ascunse sub banchetele compartimentelor, ca să nu-i vadă pe drum ardelenii cu ele și să le tragă o mamă de bătaie pentru ceea ce au vrut să facă la Timișoara, slugile fidele ceaușescului! Nu prea seamănă cu asta: "Represiunea muncitorească asupra Timișoarei a eșuat pentru că o parte dintre cei trimiși pe Bega n-au vrut să coboare din trenurile ajunse în gară, iar alții au mers în centrul și au fraternizat cu mulțimea care, practic, își recucerise orașul cu mari sacrificii."... Nu-i așa?! Ani mulți după decembrie 1989 ura oltenilor împotriva bănățenilor a fost la cele mai înalte cote. Bănățenii votau cu Rațiu, împotriva lui Iliescu, oltenii votau cu Iliescu! După ce Iliescu a pus laba pe putere în 1990, și mai ales după iunie 1990, au existat destule cazuri când în Oltenia au răsturnat mașini cu număr de înmatriculare de TM, chiar dacă în majoritatea cazurilor era vorba "decât" de olteni stabiliți în Timișoara. Dar au fost câteva cazuri când bănățeni care mergeau cu familiile în auturismele lor, "la mare", au fost ATACAȚI de olteni! URĂ FĂRĂ LIMITE împotriva bănățenilor și ardelenilor, fiindcă aveau alte opțiuni politice! Și asta a durat 20 de ani. Iar când Internetul a început să facă legătura între oamenii de la distanță, oltenii îi înjurau pe timișoreni ori de câte ori aveau ocazia, fie pentru Ceaușescu, fie pentru Iliescu. Nu mai inventa "armonie" și alte cele, că N-A EXISTAT! Unii (bănățenii și ardelenii) au făcut revoluție, alții (regățenii) au făcut restaurația comunistă, ce o vedem și azi în funcțiune.

Stefan Patriche  •  22 decembrie 2019, 2:14

Unul dintre cei care au trimis muncitori cu bate la Timisoara era secretarul judetenei de la Dolj Ion Traian Ștefănescu, altfel un bun jurist. A vrut, pe baza lucrarilor publicate sa intre la Universitate, ca sa se ascunda, evident, cu replica "Haideti domnule decan (Stanciu Carpenaru, cred) cu totii am fost comunisti/ Da, dar fapte ca ale dumitale nu are nimeni".

marin  •  22 decembrie 2019, 6:45

Cei care au murit atunci sunt EROI, nu este vina lor ca suntem unde suntem dupa 30 de ani. Poporul roman a fost TOATA istoria sa un "pervers", mai mult oriental decat occidental… Din fericire astazi avem o optiune; sa plecam daca nu ne convine sau sa schimbam prin vot si proteste, dar "cu cine nenicule' si mai ales pentru cine"?

vasco  •  22 decembrie 2019, 7:16

@sa renunțam la mitologie, sunt ardelean si cunosc foarte bine genul de “om” care ești.Nu ești roman ,asta e sigur,pentru ca semeni ura între romani.nici un roman ardelean nu poate gandi si simți așa,pentru ca e o aberației. In cazul tău trebuia sa scrii@sa renunțam la aberații<dar nu poți pentru ca ești plin de ura. Referitor la articol,d-le Tolontan,toți am dorit sa scăpăm de comunism,dar ce a ajuns țara noastră după treizeci de ani,nu ne poate plăcea,e de-a dreptul un dezastru,dezbinarea e la cote maxime,pe toate criteriile . Toate comentariile de pana acum dovedesc dezamagire si frustrare,excepție făcând @sa terminam cu mitologia,....un bolnav de ura etnica,de fapt.

drucker  •  22 decembrie 2019, 10:39

Care Europa ? Europei nu i-a pasat catusi de putin de romani . Europa si-a urmarit atunci propriile interese . Unde a fost acea Europa in timpul razboiului Yugoslav ???????? Acea Europa a sprijinit Croatia cu arme , munitie , tehnica de comunicatii, uniforme si miliarde de marci pt a purta un razboi sangeros . Sau credeti ca toate astea au cazut din cer in conditiile in care armata jugoslava detinea controlul total ? Jugoslavia trebuia sa dispara la fel ca si comunismul .Tine de "Noua ordine mondiala". De ce Europa nu a recunoscut independenta Cataluniei obtinuta in urma unui referendum in care poporul si-a exprimat dorinta ? In schimb a recunoscut imediat independenta Kosovo. Sau credeti ca Europa nu stie ca orice economie care produce si mu mai are piata de desfacere , se va bloca si va intra in faliment ? Europa aceea civilizata are nevoie de piete de desfacere si daca trebuie sa le obtina , le va obtine prin orice mijloace .

Costin  •  22 decembrie 2019, 14:44

De apreciat reactia internationala in decembrie 1989. Nu vom sti niciodata daca in organizarea evenimentelor de atunci au fost implicate servicii secrete din vest si est. Sunt doar banuieli ca ar fi fost un complot. Fara probe nu facem decat sa adaugam paie pe focul celor care indragesc conspiratiile. Ce nu stie lumea, sau nu-si mai aminteste, e ca in 1990 sau 1991 s-a organizat o expozitie "Revolutia in presa internationala". De la aceasta expozitie, tatal meu a cumparat doua carti continand facsimile ale unor articole aparute in presa italiana din decembrie '89, unde scria ca in România a avut loc o lovitura de stat. Daca comparam informatiile avute, in nicio alta tara occidentala nu s-a scris despre asta, evenimentele fiind descrise ca o revolta populara. Nu stiu ce sa zic, nu pot decat sa sper ca intr-o buna zi vom afla adevarul. Si ca nu vom uita niciodata ca au murit oameni nevinovati pentru ca noi sa avem posibilitatea sa spunem public ce gandim.

tindala  •  22 decembrie 2019, 20:00

Domnule Tolontan!Cam vag va exprimati, cu privire la DATA cand ziceti i ca au protestat sefii aia de state !"In decembrie 1989"!Din fraza"Ministrul de externe al Frantei a cerut indepartarea lui Ceausescu din toate functiile",ne lamurim totusi ca e vorba de 20 sau 21 decembrie 1989-deci pana la ocuparea CC de catre manifestantii din Bucuresti si arestarea lui Ceausescu la Targoviste!Si la fel,cu privire la cifrele vehiculate in mass media occidentala cu privire la "mortii de la Timisoara",care a starnit "indignarea"acelor sefi de state!Va referiti la grozavia aia de stire cu "60 de mii de morti de la Timisoara"?Noi,cetatenii acestei tari auzeam aiuriti,care pe la Europa libera,care pe la posturile tv.din tarile vecine,care din "afise"scrise pe blocurile din Bucuresti-de "cei 60 de mii de morti de la Timisoara"!Iar spraiurile alea de vopsea cu care erau scrise,nici nu se gaseau in Romania!!!"Stirea"asta-care ulterior s-a dovedit a fi o sinistra diversiune,care facea parte dintr-un plan-a aparut prima data intr-un ziar din...Olanda!Si a fost preluata imediat de toata mass media occidentala si nimanui nici nu i-a trecut prin cap sa se indoiasca!Sa aiba dubii:Cum adica sa impuste 60 de mii de oameni intr-o singura zi?Oamenii aia erau legati de picioare?Sau daduse Ceausescu cu vreo bomba nucleara?Singur consulul iugoslav la Timisoara, a mai redus din proportiile"genocidului"!4000 de morti,ne asigura el!Si ce sa vezi?Dupa revolutie toata lumea cauta mortii de la Timisoara...dar nu se gaseau!Au scos si cadavrele de la morga!Dar era clar ca erau morti spitalicesti!Nu se poate ne asigura"presa libera"!Ceausescu a transportat mortii la Timisoara?Cand?Cum?Aaa.te indoiesti?Comunistule,teroristule!Dar zecile de mii de morti- din ziarul olandez-sau cele 4000 ale consulului iugoslav la Timisoara,nu se gaseau!Su nu s-au gasit nici pana in ziua de azi!Decat circa 40 de morti,care erau diversionisti... din Ungaria! Dupa "revolutie",o comisie parlamentara a constatat -fara surprindere-ca "stirea"cu cei 60 de mii de morti de la Timisoara"a aparut in ziarul olandez...inainte cu o zi,de producerea trambitzatei"bai de sange de la Timisoara"!Repet!A fost o comisie parlamentara care a constatat ca "cei 60 de mii de morti de la Timisoara",nu au existat decat in mintea celor care au dat"stirea"in acel ziar olandez!Si atunci?Melescanu-ca diplomat roman-era obligat sa-i creada pe cuvant pe cei care foloseau arma dezinformarii impotriva tarii pe care o reprezenta?

Florin  •  22 decembrie 2019, 20:13

Multumesc, Catalin Tolontan, Grigore Cartianu si domnule revolutionar anonim purtator de carja pentru curajul de a spune adevarul intr-o forma sau alta...

Florin  •  22 decembrie 2019, 20:20

Iliescu a avut un comentariu despre lovirea lui Voican Voiculescu in care a mixat termenii oameni de buna credinta, drept la opinie, adevar, reconciliere, in mare termeni cu care a operat de la marea campanie electorala din 89...Ar fi bine sa ne aducem aminte ca tot Iliescu i-a interzis regelui Mihai sa intre in tara, ca a trimis minerii la Universitate si ca a fost in direct cu conducerea anti-tero care a fost trimisa la moarte la ministerul de interne pentru trecutul in anti-spionaj.

Ene  •  22 decembrie 2019, 20:48

fostii nomenclaturisti, impreuna cu fostul aparat de represiune comunista , fac parte si azi din posturile inalta !!! cum de exemplu e acest ticalos batrin ca Melescanu , ce dirijeaza senatul roman , la virsta de 78 ani se ameste in destinele Romaniei. Nu va e rusine sa-l sustineti acolo , mai ales PSD-ul asta? La fel si altii care azi iau si pensii speciale dar au dat ordin sa se traga in revolutionari.

17 Nentori Tirana  •  22 decembrie 2019, 21:36

Sfirsitul si inceputul sfirsitului. Comentariu civilizat disparut, sfirsitul democratei. La fel la Geambi, tu tontolan capitan de plai. As vrea eu sa mi se filfiie, dar ma doare in continuare de voi. Pa si ... tot ce meritati. "Libertatea ?"

Alex  •  22 decembrie 2019, 23:47

Domnule Tolontan cine sau in ce ziar a fost publicata informatia cu cei 60 DE MII de morti de la Timisoara ??? Pentru ca in timp ce Melescanu nega ca ar fi fost victime la Timisoara, intr-un ziar a aparut informatia ca sunt 60 de mii de morti la Timisoara. Aveti curajul sa dati numele acelei publicatii ??? PS- sa va fie rusine domnilor ziaristi pentru ca in 30 de ani ATI PARTICIPAT alaturi de cei care au terminat aceasta tara. Pentru mine sunteti TOTI ( presa si televiziunea) niste impostori aflati in slujba celor care au furat aceasta tara.

drucker  •  23 decembrie 2019, 11:10

Sunt timisorean .La revolutie aveam 20 de ani. Doresc sa aduc lamuriri pt cei care cauta inca adevarul despre revolutie , prin prisma unor intamplari traite personal . In data de 17 decembrie m-am intalnit pe podul de la "Maria" in jurul pranzului cu un fost prieten mai mare care a emigrat in Olanda prin 87 .Era insotit de alti 2 tipi pe care nu i cunosteam .Atunci mi-a spus sa vin deseara in centru , ca urmeaza sa atacam fortele de ordine , la adapostul intunericului . Tot in zilele acelea un fost coleg de serviciu al tatalui mei , care disparuse subit in urma cu ceva ani (dupa aprox. o luna de la disparitie,si-a sunat familia din Germania ) , a aparut de sarbatori acasa .Omul locuia intr-un bloc din piata Operei . Tot atunci aveam un unchi care era ofiter de contrainformatii in armata si care spunea ca au intrat in Ro un nr . suspect de mare de turisti din Ungaria,in comparatie cu alti ani .Prezenta turistilor unguri in TM era ceva obisnuit , pt ca foarte multi timisoreni aveau rude in Ungaria . In alta ordine de idei , in acele zile de inceput , in Timisoara s-a strigat Libertate , Jos dictatorul ,jos Ceausescu , nicidecum Jos Comunismul .Nimanui nu-i trecea prin cap asa ceva .Cred ca rasturnarea regimului comunist tine de partea a doua a planului pregatit pt Romania . Odata cu reactivarea partidelor istorice care mai aveau ca exponenti in viata cativa pensionari inofensivi :-) Adevarul despre revolutie este mult mai simplu decat credem .Pe fondul nemultumirii sociale si a lipsurilor , declansarea unei revolte populare de catre agenti cu experienta a fost o joaca .La asta a contribuit si incompetenta securitatii , care era eficienta doar pt a teroriza populatia care isi spunea nemultumirile de zi cu zi .200 de spioni sau agenti straini , si-au batut joc de un aparat al securitatii incompetent si supra evaluat . Ce a urmai stim cu totii , distrugerea economiei nationale si transformarea Ro intr-o piata de desfacere pt produsele occidentale , o piata de milioane de consumatori . Unii ar putea spune ca sunt conspiratii si scenarii SF .Dar daca ne uitam prin lume vedem ca lucrurile astea chiar se intampla : Nicaragua , Salvador , Panama ,Guatemala , Libia ,Siria , Irak , Venezuela .

vasco  •  23 decembrie 2019, 12:39

@drucker,perfect de acord,ne-am amagit ca vom accesa bunastarea vestului...

NR  •  23 decembrie 2019, 18:27

Bună seara domnule Tolontan. Într-adevăr, cum e posibil? Trist, dar adevărat. Domnule Tândală sunteți drăguț să specificați numele ziarului olandez în cauză și să numiți comisia despre care menționați că a stabilit ce ați enunțat? Eu cunosc doar o publicație flamandă ( limbă neerlandeză ) Blik ( magazin cu specific zvonuri, show-biz ) care a preluat informațiile din surse străine ( române, maghiare, jugoslave, austrice, germane și nu în ultimul rând americane ) însă articolul datează din 27 dec '89 nu înainte de producerea incidentelor. Mai mult, vă pun la dispoziția dvs arhiva olandeză având incluse toate articolele apărute între 17-12-'89 și 27-12-'89 formularul de căutare completându-l eu. Vă rog https://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Roemenie&facets%5Btype%5D%5B%5D=artikel&page=1&cql%5B%5D=(date+_gte_+%2217-12-1989%22)&cql%5B%5D=(date+_lte_+%2227-12-1989%22)&coll=ddd

drucker  •  23 decembrie 2019, 19:01

@vasco :asa este .Occidentul nu insemna doar serialul "Dallas" cu luxul si opulenta unei familii ,la care visau toti romanii naivi .Occidentul insemna si acei "leaving in a box", home-less , care au aparut si la noi dupa revolutie sub denumirea de "boschetari ". Libertatea occidentului are un pret si aceasta e dictata de cati dolari ai in cont .Occidentul insemna si ipoteci , credite impovaratoare , somaj , asistenta medicala pe bani multi si scoli bune de asemenea pe bani foarte multi . Dar astea aveam sa le descoperim si noi la putin timp dupa revolutie . Iar milioanele de romani plecati in occident , pot sa confirme , majoritatea 95 la suta sunt *** (cu tot respectul ), macinati de dorul de casa si de speranta ca va veni o zi cand se vor intoarce .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

drucker  •  23 decembrie 2019, 19:10

Atunci la revolutie , noi cei care am iesit in strada (vorbesc de Timisoara mea) am cerut putin: libetrate ,plecarea dictatorului si o viata mai buna. Si am primit de toate si asa multe ca nu le putem duce :-( Pacat de cei cazuti atunci , pt ca noi sa traim liberi .

vasco  •  23 decembrie 2019, 20:32

@drucker,perfect de acord.Poporul roman,naiv si nepregatit pentru competitia dura cu occidentul,a mai avut si ghinionul sa aiba niste conducatori slabi,incompetenti,unora le e si acum teama sa foloseasca cuvantul patriotism spre a nu se discredita ca fiind "comunist",si a incaput fosrte usor pe mana rapcitatii intereseolor straine.Acolo ,la varful puterii nu au mai avut loc oamenii cu competente si simtaminte patriotice,ba unii erau si inca sunt de alte sorginte si interese decat ale poporului roman.E prea tarziu,iar tineretul viseaza doar sa plece "afara" ,cei ramasi fiind dezamagiti de lipsa perspectivelor sau angrenandu-se in aceasta lupta pentru adaptare,lupta care e inegala,nu exista egalitate de sanse,conteaza doar pilele.

drucker  •  24 decembrie 2019, 10:29

In anii post revolutie ni s-a inoculat obsesiv ideea ca , comunismul e o utopie . Probabil .Dar personal am aflat si altceva .Si democratia e tot utopie .Chiar si intr-o societate perfecta (fara coruptie ) .Daca o majoritate de 51 la suta dintr-un grup hotaraste ceva ,parerea restului de 49 la suta nu mai conteaza , practic nici nu mai exista ...

Ilie  •  24 decembrie 2019, 16:08

Domnule Tolontan, mi-ar plăcea să aduceți in prim-planul opiniei publice, cazul Tăndărei. ***, ca si in dosarul Shangai, a facut tot ce ia stat in putință, pt a scăpa infractorii de pușcărie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 Nentori Tirana  •  24 decembrie 2019, 20:22

Craciun fericit Capitane - Tolodan Capitan de Plai ! Craciun fericit Maria Andries ! Craciun fericit tuturor comentatorilor.

zorrozabal  •  24 decembrie 2019, 21:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

TipiTip  •  2 ianuarie 2020, 0:28

Mele nici macar nu a retractat vreodata declaratiile de la Viena din Dec. 1989 ! Adica poate fi arestat fara grija ! Dar Romania nu are procurori !

Ciprian  •  6 ianuarie 2020, 1:46

Daca in acele zile Ceausescu umplea alimentarile si aprozarele, nu mai exista nicio rascoala! Pe 21 trebuia sa cheme lumea si sa le zica ca la toate magazinele se face receptie de tigai, carne si alte alimente. Va asigur ca la cat de *** e romanul, cu siguranta nu mai exista nicio revolutie, dispareau din piata in 10 secunde! In prostia lui, Ceausescu le-a fluturat 100 lei, de parca 100 lei tine de foame! Nu de libertate avea nevoie romanul, ci de burta plina! E greu sa inteleaga un cizmar psihologia maselor! Ce a urmat dupa nu a mai avut nicio legatura cu Ceausescu, nu mai controla de mult serviciile, doar ca atunci nu stia asta!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează