OFICIAL: Amatorii care au găsit statuia Venus din Neamț nu aveau voie să sape singuri! Locul unde a fost găsită sculptura era un şantier arheologic autorizat

Regulamentul de organizare a săpăturilor arheologice din România prevede că „prezenţa responsabilului de şantier e obligatorie pe toată durata desfăşurării lucrărilor”

vineri, 3 ianuarie 2020, 3:53

De Mirela Petre, Adriana Oprea, Cătălin Tolontan, Răzvan Luțac

Piatra Neamţ 1, locul în care a fost descoperită „cea mai veche sculptură în piatră din România”, era un şantier arheologic autorizat, iar cei care au săpat acolo ar fi trebuit să respecte reglementările legale. Reporterii Libertatea au descoperit că în Sistemul de Administrare a Cercetărilor Arheologice din România există o cerere aprobată oficial, cu numărul 239/28.05.2019, pentru evaluare teren în zona „municipiul Piatra Neamț și localitățile componente (Ciritei, Doamna, Văleni)”.

Cererea a fost aprobată în iunie, conform Sistemului de Administrare a Cercetărilor Arheologice din România

Surse din Ministerul Culturii ne-au declarat că „aceasta e autorizaţia pentru Piatra Neamţ 1. Nu au menţionat numele exact pe care ei l-au dat şantierului, pentru că întotdeauna cererea de evaluare teren se face pentru zone mai mari.”

Lucrările pentru diagnosticul arheologic au fost aprobate să se desfăşoare în perioada iunie – septembrie 2019.

Pe 21 iunie 2019, adică la doar câteva zile după ce au început săpăturile arheologice, în zona respectivă a fost descoperită „prima statuetă de tip Venus din țara noastră”, după cum anunţa echipa de cercetători condusă de profesorul Marin Cârciumaru (https://www.rador.ro/2019/12/11/prima-statueta-de-tip-venus-din-romania-veche-de-17-000-de-ani/)

Amatorii au fost trimişi să sape singuri

„Piatra Neamţ 1 era un şantier arheologic autorizat” Surse din Ministerul Culturii

Însă cei doi amatori care au descoperit statueta nu puteau fi lăsaţi să sape singuri în şantierul arheologic, spun sursele din minister, pentru că asta încalcă prevederile Regulamentului de organizare a săpăturilor arheologice din România.

Capitolul III din Regulament se referă la atribuţiile responsabilului de şantier, iar pct. 7 prevede că „responsabilul de şantier nu poate conduce concomitent două sau mai multe şantiere arheologice, în condiţiile în care prezenţa sa este obligatorie pe toată durata desfăşurării lucrărilor.”

Daniel Popa şi Andrei Smeu, cei doi amatori care au descoperit statueta Venus, spun că pe 21 iunie 2019 au fost trimişi de arheologul Elena Nițu să sape singuri în şantierul arheologic PN1.

„Elena Nițu m-a sunat din Târgoviște pe 20 iunie și ne-a zis să mergem să săpăm a doua zi, vineri, că ea trebuia să încheie nu știu ce documente”Daniel Popa

Arheologul Elena Niţu a recunoscut, în discuţia purtată cu reporterii Libertatea, că i-a trimis pe cei doi singuri pe şantier, „să vadă dacă mai găsesc ceva (…). Aveam foarte mare siguranță pentru că Andrei (n.r. Andrei Smeu) săpase deja cu noi și ne-am dat seama că Andrei orice recunoaște, nu este o problemă, ne anunță imediat”.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

TAVI  •  3 ianuarie 2020, 16:58

Așadar care e problema? Unde este lege, nu este tocmeală. Că (ne)oficial nu trebuia să se ajungă aici este altă discuție,

Ilie  •  3 ianuarie 2020, 18:54

Trebuiau patru inși să scrie articolul ăsta?

Duberis  •  3 ianuarie 2020, 19:47

Si care-i ideea? Mori de ciuda ca s-a descoperit o statuetă veche de 17.000 de ani pe teritoriul României?

Unu’  •  3 ianuarie 2020, 20:31

Macar pe aștia sa-i bage la bulău daca pe Dincă mai au puțin și il elibereaza...

columb  •  4 ianuarie 2020, 9:08

Propun condamnare la inchisoare pe viata pentru toti cei implicati sau expunere punitiva la radiatiile fosilelor din Bucuresti, descoperire marcanta a lui Tolontan si acolitii. Poate asa ne vom invata o data pentru totdeauna ca detaliile sunt mult mai importante decat produsul final, oricat de semnificativ ar fi acesta.

der_grosse  •  4 ianuarie 2020, 10:10

Urmatorul articol ii va infiera dur pe pietonii ce nu trec pe zebra!

Ghiurco  •  4 ianuarie 2020, 10:40

Domnule Tolontan, schimbați, vă rog, playerul video al site-ului Libertatea că e la fel de penal ca unele dintre cazurile pe care le anchetați dumneavoastră.

Andrei F  •  4 ianuarie 2020, 11:37

In tara lui ,,de indata,, am ajuns sa facem legea pentru catei...Elena Nitu poate spune si ea ca cei doi nu au fost singuri pe santier...Sigur nu ar minti!!!Cel de Sus sigur a supravegheat...Se naste o intrebare:cand isi face timp Tolontan si pentru dulai?Ca suntem in anarhie si legile sunt facultative stim, nu domnule Tolontan...?

Doru  •  4 ianuarie 2020, 13:18

Nu e vorba de lege și tocmeala, dacă ar avea curajul sa spună lucrurilor pe nume și cei care făceau săpăturile arheologice, ar putea sa afle ca detectoristii autorizați ar putea mult mai bine și mai ieftin sa facă săpăturile chiar într-un sit arheologic, dacă se dorește o colaborare cu ei. Mulți detectoristii autorizați ar fi încântați și ar face chiar gratis doar sa participe la săpături. De ce nu se apelează?

Florin  •  4 ianuarie 2020, 15:45

Problema pentru cei care nu stiu si tot se iau de Tolontan ca nu apreciaza ca s-a gasit faimoasa statuie, e ca si in cazul altor descoperiri de la noi de timpenie sau de fabricat dovezi. Cei doi au sapat, au gasit statuia si au sunat la acea doamna Arheolog. Care le-a zis sa scoatya statueta si sa o transporte la hotel, pina a doua zi cind vin ei, arheologii. Ceea ce s-a intimplat. Statueta a fost scoasa si dusa la hotel. A doua zi, pentru ca era groasa ca se sapese de cei 2 fara prezenta de specialitate, au luat statuia, au pus- inapoi in pamant, au chemat un nene cu camera si au filmat asa zia descoperire care era de fapt redescoperire. Ei acum e problema . Datarea cu radiocarbon s-a facut asupra materialului organic din solul de unde a fost gasita statueta, de la adincimea unde a fost repusa. Era oare adincimea adevarata? Daca da , are 17000 de ani, e a 2 din Europa intreaga. Daca in schimb au mai sapat ceva , asa , sa fie mai veche? Asa cum s-a facut cu tablitele de la Tartaria, scoase arse in cuptor si repuse linga un schelet unde cica ar fi fost gasite. Sa fi fost asa? Tablitele sint. Au fost gasite acolo, sau in alta parte? Nici o dovada . Cum nici in cazul de fata nu este nici o dovada cu adincimea la care a fost gasita prima data. Asa ca mai usor cu criticele impotriva lui Tolontan.Iar nea Circiumaru ala, nu a participat in nici un fel, el isi aroga meritele doar ca era conducatorul pe hartie a echipei, de fapt cea care conducea in teren si care a si venit a doua zi era o femeie.

Duberis  •  4 ianuarie 2020, 17:21

Statueta aia valorează multe milioane de euro, Tolontan a primit ordin să mai tragă în jos de preț pentru cel din spate care dorește achiziționarea. Restul e cancan.

Neinteresant  •  4 ianuarie 2020, 18:01

Nimic interesant , doar despre astia are tupeu Tolontan sa scrie si sa investigheze .... de hotii si penali care au bagat Romania in faliment si au vandut toate fabricile si uzinele si au privatizat pe bani de 2 lei totul ... nu are tupeu sa faca nici o investigatie . Tolontane du-te si cauta vezi daca la Rasnov era sit arheologic sa i bagi la parnaie si pe aia de la OTV ca au sapat dupa Elodia ....

C. Donca  •  4 ianuarie 2020, 19:26

Un atac la investigatiile domnului Tolontan in "Ceritudinea.ro" . http://www.certitudinea.ro/articole/istorie/view/inscenarea-lui-tolontan-despre-cea-mai-importanta-descoperire-paleolitica-din-istoria-romaniei?fbclid=IwAR2xSV9mWB3npnf1Ya8o4tQ8UQXg4VwyAqdC0xbIBJ5XFByipVXxNOI17FY

Cristian  •  4 ianuarie 2020, 22:05

Nu ești manat de gândul bun Cătălin. Sa nu îți para rău că se descoperă trecutul țării Românești, revino-ți

axel  •  4 ianuarie 2020, 22:40

Dupa primul articol chiar ma intrebam unde vrei sa ajungi, acum am inteles. Nu spun mai mult fiindca oricum comentariul va fi cenzurat, insa e trist. Foarte trist. Mai bine ca prosport si evz decat asa.

axel  •  4 ianuarie 2020, 22:47

Florin - Daca ai fi de profesie (exclud dupa ce sustii) ai sti ca la Tartaria s-au datat si fragmente osoase gasite impreuna cu tablitele, iti urez noroc si spor la citit.

Alex V  •  4 ianuarie 2020, 23:39

@C. Dincă Sa vedem ce răspunde dl. Tolotan la aceste acuze

Gabone  •  5 ianuarie 2020, 10:19

O să cazi jos Tolontale! Descoperitorul Troiei si cetăţii Micene era ”amator”, se numea Heinrich Schliemann si era de profesie comerciant.

doilaunu  •  5 ianuarie 2020, 12:10

plictiseala mare la acest ziar de investigatii care investigheaza nimicul. Pana la urma care e problema cu statueta: nu e autentica? Vechimea ei nu a fost corect stabilita? Cei care au descoperit-o "neregulamentar" au depreciat-o in vreun fel? Ce vreti sa spuneti in atat de multe episoade si nu intelegem noi? Puteti rezuma problema intr-o fraza? Asta e singura voastra problema, ca nu au fost respectate niste regulamente? Pai hai sa va mai dau si alte idei de investigat atunci: Invatatoarea fiului meu a lasat copiii sa iasa in pauza la 11.45 desi ora trebuia sa se incheie la 11.50!! O asistenta de la un laborator de analize medicale a purtat intr-o zi manusi albastre desi in protocol aparea clar, manusi albe!!! Un politist in Bals dirija circulatia orasului intr-o dimineata desi fluxul de trafic nu impunea acest lucru. Hai, investigati-le si pe astea in cate 10 episoade fiecare!

Ilie  •  5 ianuarie 2020, 12:20

Dacă tot ești pasionat de istorie, știi că cel care a fondat ziarul Libertatea în perioada interbelică este Ionel Moța, numărul doi al Legiunii Arhanghelului Mihail? Cum se împacă un liber-cugetător neomarxist cu asta?

Gigel  •  5 ianuarie 2020, 13:31

Arhimede o fi fost autorizat ?!.

MZM  •  5 ianuarie 2020, 20:47

Pentru cine se trag clopotele, domnule Tolontan?

Ionut  •  5 ianuarie 2020, 23:36

DACIA ETERNA! Treziti-va Dacii liberi!

Aurel Craciun  •  6 ianuarie 2020, 3:59

Cătălin, de obicei te știam un apărător al dreptății. Vezi tu, câteodată dreptatea nu e mână în mână cu legea. Dar asta o știi și tu pentru că de multe ori te-ai luptat împotriva legilor nedrepte. În cazul de față legea e cel puțin proastă dacă nu chiar nedreaptă. O să și exemplific: această lege elimină din start posibilitatea ca o persoană care nu este arheolog să facă o descoperire în domeniul arheologiei, ori chiar istoria ne învață că cele mai mari descoperiri au fost făcute de amatori. A 2-a mare problemă este și mai mare ținând cont că doar în prezența unui arheolog șef ai voie să faci descoperiri, problema derivand din faptul că doar cineva cu funcție poate hotărî dacă o descoperire poate fi adusă în fața opiniei publice. Adică crește enorm posibilitatea ca în cazul unei descoperiri care poate schimba istoria oficială să se ia hotărârea să fie pusă la păstrare (ascunsă) acea descoperire pentru a nu afecta istoria oficială, ceea ce mi se pare cea mai mare marsavie la adresa oamenilor-privare de adevăr etc. Dacă înțelegi unde am vrut să bat poate atunci vei înțelege de ce obligația ta nu este doar să consemnezi ce spun și hotărăsc unii (șefii în special), ci de a te lupta pentru adevăr.

KarmaPolice  •  6 ianuarie 2020, 9:39

Daca va doriti si cititori care fac diferenta intre aparenta si esenta, intre forma si fond etc, continuati foiletonul, abordand si insemnatatea descoperirii. Ce implica cei 17000 de ani pentru narativul istoric oficial? Ce semnificatii are sculptura (coroborata cu alte descoperiri)? Cui i se atribuie? Sau, continuati cu latura birocratica, pentru fidelizarea actualului public ? :)))

Breeze  •  6 ianuarie 2020, 15:48

Exceptional. 4 omani au scris un articol de juma de pagina. Ati infierat cu manie proletara ... bravos

Comentează