Premoniția Venus. Încă de acum 5 ani, profesorul Cârciumaru îi spunea ”dacologului” Roxin că și-ar dori în palmares o statuetă de 20.000 ani

Într-un dialog cu “dacologul” Daniel Roxin, care a avut loc la televiziunea Nașul TV în august 2014, profesorul Cârciumaru susținea că piesa la care speră din palmaresul de arheolog e o statuetă de tip Venus, exact precum cea descoperită de aproape aceeași vechime.

sâmbătă, 4 ianuarie 2020, 9:58

De Mirela Petre, Adriana Oprea, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

Invitat frecvent în emisiunile lui Daniel Roxin, realizator de emisiuni în care se face apologia purității dacice a românilor și șef al unei fundații care a susținut financiar săpăturile de la Piatra-Neamț, profesorul Marin Cârciumaru a vorbit încă de acum 5 ani și jumătate despre posibilitatea găsirii unei statui de tip Venus.

Aflat alături de cealaltă specialistă implicată în cazul Venus de la situl Piatra Neamț 1, arheologul Elena Nițu, Cârciumaru a spus în emisiunea de acum cinci ani că un Venus Gravetian este piesa care îi lipsește față de colegii din Rusia.

Roxin: Există o înrudire între descoperirea de aici și zona Rusiei…
Cârciumaru: Absolut.

E. Nițu: Da, da.
Roxin: Unde sunt descoperiri similare.

Cârciumaru: Sunt descoperiri similare și avem speranțe că ce s-a descoperit acolo să se descopere și aici după cum și ei au speranțe…
Roxin: Ce sperați să descoperiți?

Cârciumaru: O statuetă…
Roxin: O statuetă veche de 20.000 de ani…

Cârciumaru: … o statuetă, un așa numit Venus Gravetian, care s-a descoperit în destule locuri la Kostenki, unde există foarte multe similitudini cu ce avem noi.

VIDEO cu fragmentul din emisiune:

Găsită de amatori Emisiunea, denumită “Călătorie arheologică în urmă cu 20.000 ani”, este prezentă pe YouTube pe canalul lui Daniel Roxin și este datată 18 august 2014.

Tot în 2014, Cârciumaru a găsit, la Poiana Cireșului, o piesă care a fost prezentată presei drept “Venus”.
Apoi, după încă un “Venus” scos de la Poiana Cireșului în 2015, Cârciumaru și echipa sa au prezentat, pe 18 decembrie 2019, o statuetă intactă, pe care au susținut că au descoperit-o în șantierul arheologic Piatra Neamț 1.

În realitate, nu arheologii, ci doi amatori, Andrei Smeu și Daniel Popa au descoperit statuia după săpături făcute de unii singuri pe 21 iunie 2019, arheologii nefiind de față, dar comunicând istoricilor, publicului și presei că ar fi fost acolo.

Pentru ca să-și însceneze descoperirea, după ce au ajuns la Piatra Neamț, ei au îngropat la loc statuia. Pe 22 iunie 2019, conduși de arheologul Elena Nițu au dezgropat-o în prezența unui cameraman și au prezentat publicului ”filmul descoperirii”.

Ministerul Culturii: „Este grav, neobișnuit și lipsit de profesionalism”

După ce minciuna a fost dezvăluită de către presă, profesorul Cârciumaru a recunoscut că nu au fost acolo. Complexul muzeal Târgoviște și Consiliul Județean, care patronează muzeul, refuză să facă public filmul.
Și Daniel Roxin a reacționat după dezvăluirile făcute de Libertatea. “Fără a aștepta concluziile unei anchete formate din specialiști, Cătălin Tolontan și colegii săi i-au condamnat “la moarte profesională” pe arheologi și sunt la un pas de a declara statueta un fals”, scrie Daniel Roxin pe blogul personal. Întreaga reacție o puteți citi AICI.

Comentează