Poliția va face verificări în cazul statuetei „Venus de Piatra Neamț”. Arheologii nu au anunțat descoperirea artefactului, deși erau obligați prin lege

Toate descoperirile arheologice trebuie anunțate, în termen de 72 de ore, direcțiilor județene de cultură.

joi, 9 ianuarie 2020, 7:00

Autoritățile din Neamț au aflat însă din presă de descoperirea statuetei Venus, deși „anunțarea Direcției Județene de Cultură le-ar fi fost acum de mare folos și ar fi înlăturat multe dintre îndoielile alimentate acum”, spune comisarul de poliție Vitalie Josanu.

de Mirela Petre, Adriana Oprea, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Comisarul de poliție Vitalie Josanu este arheolog, doctor în istorie, dar și ofițer de poliție specializat în domeniul protejării patrimoniului cultural național în cadrul IJP Neamț.

Comisarul Vitalie Josanu | Foto: InRoman.ro
Comisarul Vitalie Josanu | Foto: InRoman.ro

„Am aflat despre descoperirea statuetei „Venus de Piatra Neamț” din presă. Descoperirea nu a fost anunțată la Direcția pentru Cultură Neamț, așa cum cere legea”, a declarat comisarul Vitalie Josanu pentru vestea.net.

Comisar Josanu: „Doamna Nițu mi-a zis că, până la apariția statuetei, săpătura lor nu a dat nimic”

Contactat de reporterii Libertatea, comisarul de poliție a mărturisit că, după ce a aflat din presă despre descoperirea statuetei, i-a căutat pe arheologi.

„Am cerut lămuriri în câteva discuții telefonice”, spune cms. Josanu. „Au avut autorizație de diagnostic, adică pentru un soi de prospecțiuni. Teoretic, terenul era steril. Aveau niște semnalări de oarecare posibile unelte litice dar, fiind relief montan, puteau proveni de oriunde, foarte probabil rulat. Doamna Nițu (arheolog Elena Nițu – n.r.), titulara săpăturii, mi-a zis că, până la apariția statuetei, săpătura lor nu a dat nimic”, a declarat comisarul Josanu pentru Libertatea.

Comisar Josanu: „Nu e exclusă extinderea paletei de posibile fapte ilegale”

– Domnule Vitalie Josanu, în ipoteza în care cei doi amatori sunt descoperitorii statuetei, cum ar fi trebuit să se deruleze lucrurile, din punct de vedere legal? Cine era obligat să anunțe Direcția Județeană de Cultură (DJC) Neamț?
– Titularul săpăturii era obligat să anunțe DJC. Adică, doamna Elena Nițu. În acest caz, anunțarea DJC le-ar fi fost acum de mare folos și ar fi înlăturat multe dintre îndoielile alimentate acum. La bază sunt și eu arheolog. Orice arheolog știe că extragerea unei piese din context, fără a studia amănunțit și fără a culege toate informațiile în același timp, contravine abc-ului.

„În mod evident, revenirea la fața locului pentru a face reconstituiri, cu piesa reașezată, este o abatere gravă”
Comisarul de poliție Vitalie Josanu

– Abatere din punct de vedere legal? Sau doar deontologic?
– Deontologic. Consecințele, cred că le observați și dumneavoastră: apare riscul compromiterii caracterului de veridicitate a probei. Doar că, odată alimentate discuțiile despre o posibilă falsificare, nu este exclusă și extinderea paletei de posibile fapte ilegale. Lucrurile în această direcție pot fi lămurite odată cu obținerea și prelucrarea unor date concrete, nu mă pot antepronunța în această fază.

„În orice caz, această piesă nu era un ciob oarecare, iar condițiile extragerii trebuiau raportate imediat”
Comisarul de poliție Vitalie Josanu

Puțini arheologi se grăbesc să-și raporteze descoperirile

– Ca să înțelegem de ce este important acest pas, ce face DJC-ul atunci când e anunțată o descoperire?
– DJC este autoritatea statului învestită să ia cunoștință despre orice descoperire. Acum am fi avut un reper privind raportarea descoperirii și a condițiilor de extragere a bunului. Dar, deși obligația legală există, nu mulți arheologi se grăbesc să-și raporteze descoperirile. Singurul arheolog care a făcut așa ceva, cunoscut în județul Neamț, este domnul Adrian Andrei Rusu. În rest, nu se raportează, iar aceasta nu este neapărat o chestiune de rea voință ci, mai curând, una tehnică.

– Dar sesizarea DJC e doar o formalitate? Sau cei de la DJC merg pe teren să constate circumstanțele descoperirii?
– Eu nu lucrez în cadrul DJC, ca să pot vorbi în nume lor. În cazul raportului domnului Rusu, am fost pe teren și ni s-au prezentat piesele. Deci, e important acest pas și pentru autentificarea descoperirii.

– Nici descoperirile făcute de echipa profesorului Cârciumaru pe șantierul arheologic de la Poiana Cireșului n-au fost anunțate la DJC?
– Nu.

Comisar Josanu: „Luni voi iniția propriile activități, pentru a clarifica situația”

– Anunțarea DJC-urilor ar împiedica și posibila traficare a artefactelor, nu?
– Atâta vreme cât autoritățile statului au fost anunțate și au imaginile piesei, dar și a situației, devine mult mai complicat să mai regizezi ceva. Altminteri, în tot acest interval – de la presupusa descoperire și până la prezentarea publică – nu este exclus orice scenariu.

– În cazul de față, prin neanunțarea descoperiririi statuetei Venus, ce lege a fost încălcată?
– Fapta se încadrează la art. 28 alin (1), lit. b) din Ordonanța 43/2000 și este o contravenție.

„Constituie contravenție neanunțarea descoperirilor arheologice prevăzute la art. 4 alin. (2) (n.r. – descoperiri de bunuri mobile din categoria celor care fac obiectul clasării în patrimoniul cultural național mobil, realizate ca urmare a cercetărilor arheologice), de către titularul autorizației de cercetare și se sancționează cu amendă de la 2.500 lei la 10.000 lei”
Art. 28, alin (1), lit. b) din Ordonanța 43/2000

– V-ați autosesizat?
– De la apariția articolului nu m-am aflat la serviciu. Dar, imediat ce revin – adică de luni – voi iniția propriile activități pentru a clarifica situația. Pot constata o faptă doar după ce am pe masă o situație clară. Inclusiv un punct de vedere din partea celor puși în situația de a se apăra.

Comentează