Cum explică muzeul din Târgoviște refuzul de a face public filmul care ar putea lămuri controversa descoperirii lui Venus

Într-un răspuns oficial, semnat de Gheorghe Olteanu, directorul adjunct al muzeului, și de Elena Nițu, chiar arheologul care a jucat în filmul înscenării descoperirii, instituția susține că tot ce au fotografiat și filmat arheologii aparține acestora ca persoane fizice, deși descoperirea a fost finanțată din bani publici!

duminică, 12 ianuarie 2020, 7:00

de Mirela Petre, Adriana Oprea, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan

Fotografiile, imaginile video, desenele și toate celelalte materiale rezultate ca urmare a cercetării arheologice sunt în posesia arheologilor participanți la cercetarea efectuată la fața locului și reprezintă drept de proprietate intelectuală, conform Legii nr. 811996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată Director adjunct, arheolog dr. Gheorghe Olteanu și Elena Nițu, responsabil științific al cercetării

Pe 21 iunie 2019, doi amatori, elevul de 18 ani Andrei Smeu și inginerul silvic Daniel Popa, sapă fără prezența nici unui arheolog și descoperă în recentul sit Piatra Neamț 1 o statuetă pe care mai apoi echipa de arheologi a profesorului Ion Cârciumaru o prezintă drept “veche de 17.000 de ani” și “cea mai importantă descoperire din paleoliticul românesc”.

Publicului, istoricilor și presei li se prezintă fotografii și capturi dintr-un film al descoperirii, operațiune care se dovedește, în urma investigațiilor ziarului Libertatea, că a fost regizată a doua zi, pentru ca arheologii, în frunte cu Elena Nițu, să apară în imagini.

Imaginea trimisă de Complexul Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, alături de comunicatul care anunța descoperirea

Inginerul silvic Daniel Popa relatează: “Am îngropat statuia și am dezgropat-o ca să filmăm”, iar cameramanul Florin Ghimiș descrie cum “arheologii au dezgropat statuia”, el nici măcar neștiind că Venus fusese îngropată din nou, de dimineață.

Într-o poziție publică, arheologii recunosc că au dezgropat statuia și că au dus-o din nou în sit, a doua zi, când s-a filmat, dar susțin că au procedat la “acoperirea ei cu o folie de staniol, și nu îngropată, așa cum s-a afirmat”.

Imagini din filmul pe care jurnaliștii l-au văzut la Târgoviște, prezentat echipei de reporteri chiar de profesorul Marin Cârciumaru, arată că statueta a fost reîngropată și că toți cei prezenți au mimat că o descoperă, în fața camerei de luat vederi.

Filmul înscenării descopeririiFilmul înscenării descoperirii

Că statueta a fost reîngropată se vede și din imaginile pe care le prezentăm azi, când arheologii se fac că o descoperă, folosind instrumentele utilizate în mod obișnuit la descoperiri.

Pentru ca lucrurile să se clarifice, Libertatea a solicitat Consiliului Județean Dâmbovița, care finanțează muzeul, și Complexului Muzeal Târgoviște să facă filmul public. Au refuzat.

În răspunsul sosit recent, conducerea muzeului și Elena Nițu recunosc că la situl Piatra Neamț 1 și la descoperire s-a lucrat pe bani publici, veniți de la Ministerul Educației și Cercetării pe un proiect UEFISCDI.

Tot ei răspund însă că filmul n-a fost făcut pe bani publici și că filmul, fotografiile și “toate celelalte materiale rezultate ca urmare a cercetării arheologice” sunt ale echipei de arheologi, ca “drept de proprietate intelectuală”! Răspunsul integral al Complexului Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște îl puteți citi la finalul articolului.

Conform acestei interpretări, actele științifice și dovezile descoperirii statuii ar aparține nu muzeului, ci profesorului Marin Cârciumaru și responsabilului științific al cercetării, Elena Nițu.

Felul în care a fost descoperită “statuia veche de 17.000 de ani”, reîngroparea ei și refuzul de a face public filmul regizat au stârnit reacțiile mai multor cercetători, români și străini.

Răspunsul recent în care Complexul Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște susține că filmările, fotografiile și “toate celelalte materiale rezultate ca urmare a cercetării arheologice” aparțin, de fapt, arheologilor care pretind că au făcut descoperirea:

Comentarii (1)Adaugă comentariu

Andrei F  •  13 ianuarie 2020, 23:32

Alo,mai sunteți pe Terra...? Nu știu cum este cu Venus dar va asigur că doamna Lipa zice iarăși de rău despre banii federației pe care o conduce și suntem în an olimpic...Sau acum nu se mai pune...?

Comentează