Ancheta Libertatea despre medicii plătiți de KRKA, preluată în presa slovenă: „Jurnaliștii români de investigație au arătat un amplu sistem de luare a mitei”

“O reprezentanță KRKA mituiește medici, iar cei din Slovenia nu neagă. Jurnaliștii de investigație din România au obținut mii de documente și mărturii de la angajați, care sugerează un amplu de sistem de mită”, scrie cotidianul Delo din Slovenia, una dintre cele mai prestigioase voci din presa de la Ljubljana

joi, 16 ianuarie 2020, 9:35

de Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan

“În versiunea online, Libertatea a prezentat și numele medicilor implicați, specializarea lor, angajatorul, valoarea amortizării mitei. Krka nu a negat documentele publicate, însă tuturor angajaților filialei române li s-a interzis să răspundă la întrebările presei, transmite Libertatea. Ulterior, Krka din Slovenia a trimis un răspuns oficial jurnaliștilor români, spunând că “Krka va lua măsuri decisive dacă angajații români au comis acte ilegale, frauduloase și corupte” – continuă articolul din cotidianul Delo.

Captură din articolul publicat de cotidianul Delo

“Reporterii români de investigație de la ziarul Libertatea dezvăluie cum Krka a mituit medicii români pentru prescrierea produsului lor Ginko Biloba de mulți ani. Au obținut mii de documente și mărturii de la angajați care sugerează un sistem de luare de mită, unii doctori angajându-se chiar în câte cutii vor prescrie într-o lună, înainte ca pacientul să intre chiar în birou”, scrie 24ur, preluând reportajul realizat de televiziunea slovenă Kanal A.

Captură după reportajul realizat de televiziunea slovenă Kanal A

Au folosit diferite metode de luare a mitei, în funcție de perioadă, spune jurnalista de investigație Alexandra Nistoroiu: La sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000, agenții de vânzări primeau banii în conturile lor, sub forma unui bonus, din care distribuiau cash medicilor. Apoi au început să semneze contracte de sponsorizare în care spuneau cum compania sponsorizează activitatea medicală a medicului”, mai completează cei de la 24ur.

Televiziunea Kanal A a dedicat două reportaje anchetei Libertatea, atât în ziua publicării primul episod, 14 ianuarie, cât și la 15 ianuarie.

Și ziarul economic Finance din Slovenia a preluat ancheta Libertatea, titrând: “Compania farmaceutică slovenă KRKA a mituit medicii români pentru prescrierea Bilobil. Acest lucru se întâmplă de mai bine de un deceniu, potrivit jurnaliștilor români de la ziarul Libertatea”.

Captură după site-ul televiziunii publice RTV SLO

Astăzi și televiziunea publică RTV SLO a preluat investigația Libertatea. “Cea mai mare companie farmaceutică slovenă Krka s-a aflat într-o aventură de luare de mită. Ziarul român Libertatea a dezvăluit că angajații filialei românești a lui Krka au mituit medicii de câțiva ani în schimbul prescrierii medicamentelor”, începe versiunea online a materialului difuzat de televiziunea publică.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Madalina  •  19 ianuarie 2020, 15:01

De parca ar fi singurii....care fac asta...Mai aruncati privirea în stânga, în dreapta....

Adriana  •  23 ianuarie 2020, 14:06

Spaga este ceva generalizat la noi in Romania de multa vreme.

Comentează