„Medicii nu ne mai primesc, de teama consecințelor”, spun reprezentanții KRKA. „Mai multe companii Big Pharma sunt foarte îngrijorate”

„Este pentru prima data când dintr-o companie de farmaceutice ies documente care arată cum contracte de sponsorizare către doctori mascau de fapt o prestație comercială pe bani, ceea ce este ilegal”, au spus surse judiciare pentru Libertatea

joi, 16 ianuarie 2020, 9:40

de Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan

Cei 2 GB de informații din care Libertatea a început să publice de câteva zile, proveniți din interiorul firmei de generice KRKA, au stârnit recții imediate. Nu doar că Ministerul Sănătății a anunțat că va face o anchetă, dar și marile companii de medicamente, suspectate ca folosesc tactici similare, sunt extrem de preocupate.

„Mai multe companii Big Pharma sunt foarte îngrijorate”, au spus pentru Libertatea surse din piață.

„Telefoanele s-au înroșit între oamenii KRKA și colegii lor de la alte companii” Surse din piața medicamentelor

Teama tuturor celor din industria pharma este aceea că o eventuală investigație nu se va opri la KRKA, „pentru că mulți dintre oamenii care apar în acele documente s-au transferat în alte companii și, dacă vor face mărturisiri sau vor fi luați la întrebări, investigațiile s-ar putea extinde”, au spus reprezentanți ai companiei slovene pentru Libertatea.

Atmosfera de la conferința semestrială KRKA, care are loc la Sovata în aceste zile, este descrisă ca tensionată de către angajați. Ei au văzut cum în comunicatele către Libertatea, dar și către presa slovenă, conducerea companiei a început să dea vina pe „corupția” angajaților din România.

Primul dintre acești angajați, chiar directorul KRKA România, Amelia Tătaru, „nu a ieșit aproape deloc din cameră, nici măcar la masă cu colegii”, povestesc cei de la conferință.

În calitate de CEO, Amelia Tătaru a semnat toate documentele, inclusiv fiecare contract cu medicii, care erau paravanul mitei.

„Medicii nu ne mai primesc, de teama consecințelor”, spun reprezentanții KRKA. Doctorii sunt extrem de supărați și de speriați că aceste documente au ieșit la iveală, pentru că ei sunt parte în înțelegerea mascată de sponsorizare, sau participau la conferințe, sau primeau contracte de speakeri.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

koko  •  16 ianuarie 2020, 16:41

Dati o privire in parcarile spitalelor si o sa vedeti ce "rau" o duc doctorii. La Cluj in parcarea Institutului inimii( cea cu bariere, rezervata personalului, nu o sa gasiti nici un Logan. Iar agentii de vanzari de pe farma, parca au pus coada la pruna. 2 joburi nu le-as accepta in viata mea: agent de vanzari de tigari si de farma. In ambele cazuri vinzi moarte.

Ilie  •  16 ianuarie 2020, 18:09

Felicitari GSP, pt aceasta investigatie. Toti coruptii din aceasta tara, trebuie sa inteleaga ca, candva o sa iasa adevarul la iveala, si vor da socoteala. Sper cu aceasta investigatie, sa se ajunga mult mai departe si in final condamnari cu executare. Multi doctori sunt murdari/corupti.

vasco  •  16 ianuarie 2020, 20:39

@Ilie,somn usor,vise placute!!!

George  •  16 ianuarie 2020, 23:51

Ce descoperire fantastica .... :)))) .... surpriza toti marii producatori de medicamente "bonifica" doctorii pentru prescrierea anumitor medicamete. Asta este piata farmaceutica in Romania. ( si poate nu numai)

vlad  •  17 ianuarie 2020, 8:41

De ce nu fac procurorii descinderi la toate firmele de promovare farma? Asteapta sa stearga urmele?

Trighi  •  19 ianuarie 2020, 12:01

Dar cine a pus ginkoprim pe lista de medicamente compensate??? Asta nu va interesează? Poate credeți ca vindeca, ameliorează sau e bun la ceva!

Comentează