Contractul lui Victor Costache cu Polisano! Pe 4 noiembrie, ministrul Sănătății a jurat „credință poporului”, pe 7 noiembrie a semnat „fidelitate angajatorului”. S-a achitat!

Libertatea publică azi documente de interes public obținute din Ministerul Sănătății și din clinica privată Polisano.

joi, 30 ianuarie 2020, 7:05

Începem cu contractul 1589, încheiat pe 7 noiembrie 2019, la trei zile după instalarea Guvernului Orban, între „salariatul Costache Victor-Sebastian” și ”Angajator SC CLINICA POLISANO SRL”. Medicul e angajat pentru ”10 ore/săptămână, inegal în afara orelor de program ale angajatului din cadrul Ministerului Sănătății”.


de Mirela Neag, Cătălin Tolontan

În contractul din 7 noiembrie 2019 între Clinica Polisano Sibiu și angajatul Victor Costache scrie:

”Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligații: c) obligația de fidelitate față de angajator în executarea atribuțiilor de serviciu”.

În Constituția României scrie:

”ARTICOLUL 104. Jurământul de credință.

(1) Primul-ministru, miniștrii și ceilalți membri ai Guvernului vor depune individual, în fața Președintelui României, jurământul de la Articolul 82”.

Pe 4 noiembrie 2019, ministrul Sănătății Victor Costache, din guvernul PNL, a depus următorul jurământ, la Palatul Cotroceni: ”Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Contractul dintre ministrul Victor Costache și Clinica Polisano
Contractul dintre ministrul Victor Costache și Clinica Polisano

 

Clinica privată dădea „dispoziții cu caracter obligatoriu”

Relația contractuală dintre clinica Polisano din Sibiu, rețea cumpărată de gigantul privat Medlife, și medicul primar Victor Costache îi dă angajatorului dreptul ”să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva dispozițiilor legale” și-l obligă pe salariat la ”fidelitate”.

În actul adițional 1590 din 7 noiembrie 2019 devin clare obligațiile angajatului Victor Costache, care este simultan ministru al Sănătății.

.Prin contract, Costache s-a angajat să nu ”deturneze” pacienții către sistemul public sau alte clinici private!

Astfel, în timp ce:

Altfel spus, ca ministru, Victor Costache trebuie să aibă grijă ca să nu recruteze în minister sau în structurile publice oameni de la Polisano sau, și mai absurd, să aibă grijă ca deciziile sale ca ministru să nu ”deturneze”, de pildă, pacienții Polisano, numiți ”clienți”, spre sistemul public, al cărui responsabil este!

Când a inițiat actul guvernamental prin care a ridicat restricțiile de folosire a banilor publici de la CNAS către spitalele private, inclusiv către Polisano, Victor Costache s-a achitat de obligațiile din contract de a ajuta clinica să nu i se deturneze pacienții, ci chiar să obțină pacienți noi.

 

S-a obligat la Polisano să nu acționeze „în favoarea” pacienților sau a altor spitale!

Și mai flagrant este, tot la Articolul 3 NECONCURENȚA, punctul 3.1, litera a).

Angajat al Polisano-Medlife și ministru în același timp, Victor Costache ”se obligă să nu presteze activitate în nume propriu, ca și salariat sau printr-o altă formă de angajare (ex. PFA, PFI) în interes propriu sau în favoarea altor persoane/companii care desfășoară activitate în același domeniu ca și Angajatorul sau clienți, concurenți, furnizori ai ANGAJATORULUI”.

Un ministru care să se angajeze sub propria semnătură să nu acționeze în favoarea spitalelor, altul decât cel la care este angajat, sau în favoarea pacienților încalcă Constituția, Legea Sănătății, Legea Concurenței și toate prevederile pe care cineva le-a putut gândi în arhitectura democratică.

Actul adițional la contracul ministrului Victor Costache cu Clinica Polisano
Actul adițional la contracul ministrului Victor Costache cu Clinica Polisano

Cum a trecut ministrul Polisano Sibiu pe lista spitalelor care pot lua bani publici din ATI!

În afară de contractul de la Polisano, Libertatea a intrat în posesia mai multor documente electronice, de data asta din interiorul Ministerului Sănătății.

Pe 18 noiembrie 2019, la 10 zile după semnarea noului contract al său ca angajat cu clinica Polisano, ministrul Victor Costache intră pe fișierul Google Docs intitulat ”Ordin 447 din 2015 update 2019”, care modifica Ordinul de ministru numărul 447 din 2015.

 

Lista spitalelor private care pot beneficia de fonduri publice, modificată de ministrul Victor Costache
Lista spitalelor private care pot beneficia de fonduri publice, modificată de ministrul Victor Costache

Documentul se referă la Acțiunile Prioritare, o formă de finanțare pentru ”pacienţii critici din secţiile ATI adulţi/copii şi terapie intensivă nou-născuţi, finanţând costurile specifice pentru tratamentul acestor pacienţi care nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu casele de asigurări”.

Ajuns la clinicile care beneficiază de acest program, la ora 1:24 PM ministrul Costache trece cu mâna lui trei spitale private, până acum programul fiind dedicat doar spitalelor publice.

Dintre toate spitalele private din țară, ministrul alege:

”25. Spitalul Sanador Bucuresti
26. Clinica Polisano Sibiu
27. Clinica Monza Bucuresti”.

Sunt singurele spitale private dintr-o lungă listă de spitale publice.

Sfătuit de oameni din minister că favorizarea propriului spital este flagrantă, Victor Costache a eliminat mai apoi aceste modificări și a completat că lista poate fi modificată prin ordin al ministrului.

Ministrul Victor Costache susține că ANI i-a permis să desfășoare “activitatea medicală”. Din răspunsul ANI, pe care îl publicăm mai jos, aceasta și-a exprimat, într-adevăr, un punct de vedere favorabil, dar nu rezultă că ar fi primit contractul și anexa pe care publicul le vede astăzi.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

pacientuedevina  •  30 ianuarie 2020, 16:08

De vină suntem noi, cetăţenii, pentru că le-am permis medicilor să-şi facă legi numai pentru ei, pt ca sub PARAVANUL titulaturii de medic să facă absolut tot ce vor cu funcţiile publice şi cu autoritatea de stat, ei fiind singurii "autoscutiţi" de conflicte de interese, de declaraţii de avere, de răspundere. Ei sunt singurii din Rou mai presus de lege. Dovadă că ANI, DNA, DIICOT nu au fost în stare să obţină niciun rezultat în lupta cu mafia medicală, fiind jalnice în acest domeniu...iar tunurile continuă nestingherite. Chiar mă întrebam ce ar mai fi de furat din Sănătate? Păi însuşi fabulosul fond se asigurări sociale DE STAT (PUBLICE) de sănătate. Cum? Prin metoda de privatizare instantanee "Vestul Sălbatic"): fără standarde de calitate, fără conflicte de interese, fără declaraţii de avere, fără protecţia drepturilor pacienţilor, fără controlul independent al societăţii civile inclusiv al asociaţiilor de pacienţi, fără controlul Curţii de Conturi, fără transparenţă etc. A propos, credeţi că CNAS respectă noua lege şi eliberează cetăţenilor asiguraţi plătitori proprietari pacienţi listingul privind serviciile de sănătate pe anul precedent, conform noii Legi? Întrebare de medic şef de casă: şi ce dacă legea spune, noi medicii ştim mai bine...(adică Legea e numai pt fraieri - asta e boala legilor din Rou, sunt numai pe hârtie). Revenind, pentru ministrul "Pro Bono", secretarii de stat "Pro Bono", controlorii "Pro Bono" din Corpul de Control al MS etc, Legea e doar o hârtie...Cine ar fi crezut acest progres fulminant: de la ministrul "Avem de Toate", la ministra "Pacientul e de vină" la ministrul "Pro Bono"...Numitorul comun: pacienţii sunt proşti şi nu îşi dau seama de lucrăturile noastre sofisticate. Minciuna pe faţă şi dezinformarea. manipularea. Ce mai urmează? Ministrul "Medic Dumnezeu". Când va fi stârpită odată mafia medicală?

Lucian  •  30 ianuarie 2020, 16:30

Cat de *** poti fi mai TOLONTANE? E bine ca ai dat si adresa de la ANI, sa poti arata ca esti un MARE ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Arthur  •  1 februarie 2020, 2:02

28. Spitalul Județean Bacău Doar clinicile private pe lista suplimentara ?Iar ați ,,uitat" sa menționați toate spitalele care au intrat pe listă.Cam de asta acuzați și voi , că sunt spuse doar bucăți de adevăr și culmea folosiți din plin asta ! Rusinica !!!

Comentează